• Το ράλι των τραπεζών, τα καλά νέα για τον Ψάλτη της Alpha, ποιους έπιασε μ@@@κες ο κυνικός Βακάκης, όλη η αλήθεια για τον Πατέλη, και ένα hot επιχειρηματικό quiz

    «Παιδιά, σας έπιασα λίγο μ@@@κες. Εκεί που σας πούλησα τις μετοχές μου τον Μάϊο,  δηλαδή στα 27,20 ευρώ, μέχρι εκεί θεωρώ ότι αξίζει η εταιρεία μου».

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Ράλι για τις τράπεζες; 

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες είχαμε μια μεγάλη είδηση που δεν αποκλείεται να ευνοήσει άμεσα τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

    Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δημιουργώντας τις συνθήκες για καλύτερη πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Ο διεθνής οίκος έδωσε και στις τέσσερις τράπεζες θετικό outlook δείχνοντας έτσι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές κι έχει πολλές προοπτικές στο μέλλον.

    Με βάση τη νέα αξιολόγηση η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται πλέον στην κλίμακα BB+ από BB.

    Στο ίδιο σκαλοπάτι βρίσκεται και η Eurobank ενώ στο BB, από ΒΒ- προηγουμένως, τοποθετεί την αξιολόγηση της Alpha Bank  όπως και της Τράπεζας Πειραιώς.

    Άρα πάμε καλά.

    Ποιες μετοχές άντεξαν

    Τώρα, χθες το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε σχετικά καλά στην προχθεσινή βύθιση της Wall Street.

    Έκλεισε με απώλειες 0,7% ενώ χθες το βράδυ (21:30 ώρα Ελλάδος) , η εικόνα των αμερικάνικων  αγορών ήταν σαφώς βελτιωμένη με τον S&P 500, να υποχωρεί μόλις κατά 0,12%.

    Σε κάθε περίπτωση από τις τράπεζες «την καλύτερη συμπεριφορά» είχαν η Πειραιώς και η EUROBANK που έκλεισαν με απώλειες κάτω του 1% και η Motor Oil που έκλεισε με μεγάλο όγκο συναλλαγών 836.000 μετοχές (τα 520.000 σε πακέτα) και απώλειες 0,90,%.

    Ξεχώρισε για μια ακόμα ημέρα η Αττικής, ο ΟΤΕ, η Optima, ο Σαράντης και ο ΟΠΑΠ που έκλεισε με οριακή πτώση.

    Η μετοχή της AEGEAN  δεν αντέδρασε την είδηση της σύμπραξης με την Ισπανική VOLOTEA, καθώς έκλεισε με οριακές απώλειες.

    Βασίλης Ψάλτης: Καλά νέα 

    Στην αναβάθμιση της Alpha Bank κατά μία βαθμίδα, σε BB+ από BB, με σταθερές προοπτικές προχώρησε η S&P Global Ratings, με την επιτυχή έκδοση του ΑΤ1 ομολόγου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του οίκου.

    Η νέα αξιολόγηση της Τράπεζας από την S&P θέτει την Alpha Bank στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική και τη Eurobank.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου AT1 ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της Τράπεζας.

    “Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα κεφάλαια της Alpha Bank. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στη νομισματική σύσφιξη, ενώ οι επιβαρύνσεις από τα NPEs έχουν εξομαλυνθεί μετά τις τιτλοποιήσεις”, αναφέρει επίσης η S&P στην έκθεσή της και καταλήγει: “Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος”.

    Good news  για τον ισχυρό τραπεζίτη και επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη.

    Τόλης Βακάκης, προκλητικός και κυνικός: Σας έπιασα μ@@@κες 1

    «Παιδιά, σας έπιασα λίγο μ@@@κες.

    Εκεί που σας πούλησα τις μετοχές μου τον Μάϊο,  δηλαδή στα 27,20 ευρώ, μέχρι εκεί θεωρώ ότι αξίζει η εταιρεία μου».

    Προκλητικός και κυνικός εμφανίζεται και επίσημα πλέον ο επικεφαλής της JUMBO, Τόλης Βακακης μετά την εξωφρενική απόφαση της εταιρείας του, να ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μέτοχων (Buy Back) έως το 10% του Μετοχικού Κεφαλαίου, με κατωτάτη τιμή το 1 ευρώ και ανώτερη τιμή τα 27,20 ευρώ.

    Προσέξτε την ανώτατη τιμή. Τα 27,20 ευρώ.

    Δηλαδή στην τιμή που πραγματοποίησε το Placement των δικών του μέτοχων στις 9 Μαΐου του 2024.

    Πρακτικά αγαπητοί αναγνώστες, τι μας λέει ο γίγας Τόλης.

    Ότι η JUMBO αξίζει να αγοραστεί έως τα 27,20 ευρώ. Όχι παραπάνω.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη στις 9 Μαΐου, ο Τόλης Βακάκης αποφασίζει με ανάδοχο την CITI, να πωλήσει το 3% των μετοχών του, στα 27,20 ευρώ ενώ την προηγουμένη ημέρα στο χρηματιστήριο η μετοχή του είχε κλείσει στα 30 ευρώ.

    Έτσι λοιπόν στις 9 Μάϊου με ένα discount περίπου 10% ο Βακάκης, μεταβιβάζει το 3% της εταιρείας του, σε θεσμικούς επενδυτές, βάζοντας στο προσωπικό του ταμείο, περίπου 110 εκατ. ευρώ.

    Μέρος των χρήματων αυτών τα χρησιμοποίησε, όταν λίγες ήμερες μετά βγήκε για ψώνια.

    Δηλαδή ο άνθρωπος ψώνισε για τους δυο γαμπρούς του 2 super yachts συνολικής αξίας περίπου 27 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς δικαίωμα του ήταν.

    Το γελοίο του πράγματος στο πρόγραμμα της επαναγοράς των ιδίων μετοχών, είναι η ανώτερη τιμή των 27,20 ευρώ που θέτει η εταιρεία που είναι εκ των πράγματων unfair για όσους στις 9 Μαΐου αγόρασαν το 3% των μετοχών, και λίγες ημέρες νωρίτερα αγόραζαν στα 28,29 και 30 ευρώ.

    Εάν πράγματι ήθελε να είναι δίκαιος ο Βακάκης θα έπρεπε να ορίσει την ανώτατη τιμή στα 30 ευρώ και όχι στα 27,20 ευρώ. Στα 30 ευρώ που βρέθηκε η τιμή της μετοχής του, μια ημέρα πριν το placement.

    Έτσι λοιπόν ο Τολης Βακάκης σε όσους θεσμικούς αγόρασαν εκείνη την ημέρα το 3% της μετοχής του στα 27,20 απλά τους λέει: «Σας έπιασα τελείως μ@@@@. Η εταιρεία μου δεν αξίζει να αγοραστεί πανω από τα 27,20 ευρώ.»

    Φυσικά από την άλλη πλευρά δεν φταίει ο Βακάκης που πιάστηκαν «μ@@@@» οι επενδυτές του.

    Η αγορά είναι για μεγάλα παιδιά, και αυτό το ξέρουν όλοι.

    Απλά θα είναι περισσότεροι προσεκτικοί την επόμενη φορά.

    Τόλης Βακάκης, προκλητικός και κυνικός: Σας έπιασα μ@@@κες 2

    Επίσης, θέλω να δω τώρα τι θα πουν οι αναλυτές της CITI και της Pantalakis sec, που έχουν δώσει τιμές στόχους τα 33 και τα 36 ευρώ αντίστοιχα.

    Και μάλιστα προ ολίγων μηνών, αφού είχε προηγηθεί το placement  Βακάκη.

    Προφανώς τα παιδιά αυτά πρέπει να κρυφτούν και όχι να μην ξαναγράψουν εκθέσεις γιατί είναι άσχετοι, αλλά μάλλον να πάνε να φυτεύουν πατάτες.

    Γιατί εκτός του ότι είναι άσχετοι, «εγκληματούν» παρασύροντας την επενδυτική κοινότητα, με αναλύσεις προφανώς της πλάκας (και λίγα τους  γράφω).

    Η αξιοπιστία των δυο αναλυτών και των εταιρειών CITI και Pantalakis SEC, στα τάρταρα, αγαπητοί αναγνώστες.

    Τους μηδένισε ο ίδιος ο Βακάκης, που τόσο τον έχουν εξιδανικεύσει.

    Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο ευφάνταστο σενάριο.

    Μου το είπε έμπιστος άνθρωπος της αγοράς που παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια τον Βακάκη.

    «Επειδή ο Βακάκης είναι μέγας πεσιμιστής, μπορεί να θεωρεί ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα βουλιάξουν μετά τις αμερικάνικες εκλογές, οπότε οι σημερινές τιμές της JUMBO στα 23 ευρώ (πόσο μάλλον στα 27, 20 ευρώ) θα είναι μια όαση για τους μετόχους της εταιρείας του» μου είπε η πηγή μου!!!

    Τόλης Βακάκης, προκλητικός και κυνικός: Σας έπιασα μ@@@κες 3

    «Μονά ζυγά δικά του». Κάπως έτσι φαίνεται πώς λειτουργεί ο Απόστολος Βακάκης.

    Δείτε τι κάνει για να καταλάβετε: Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της Jumbo τον Ιούλιο, ο Τόλης ψαλιδίζει την πρόβλεψη για τις επιδόσεις της το 2024 στο μισό, προκαλώντας βουτιά της μετοχής στο χρηματιστήριο, αφού πρώτα ο ίδιος «τσέπωσε» μερικές δεκάδες εκατομμύρια με το placement που έκανε στα 30 ευρώ.

    Αντιστρέφεται η εικόνα τον Αύγουστο με τις πωλήσεις να φορτσάρουν, αλλά ο Βακάκης  διατηρεί το ψαλιδισμένο guidance.

    Και για να γίνω λίγο πιο σαφής θυμίζω τι έλεγε ο επικεφαλής της εισηγμένης τον περασμένο μήνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων επταμήνου:

    «Για το 2024, η εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου Jumbo , αναφορικά με την αύξηση τζίρου και των κερδών είχε τεθεί στο 8%. Αν και οι πωλήσεις του εξαμήνου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή δεν θα πρέπει να δημιουργούν την αισιοδοξία διατήρησης του ρυθμού ανάπτυξης και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι πιθανότητες είναι οι συνθήκες να χειροτερεύσουν προτού καλυτερεύσουν.

    Με βάση τα δεδομένα όπως ισχύουν σήμερα και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για το 2024 θα είναι στο +4% με την κερδοφορία να φλερτάρει με τα επίπεδα του 2023».

    Θυμίζω ότι ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας με αύξηση πωλήσεων κατά +2% συνολικά, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα για τον όμιλο. Και το επτάμηνο στο +7%.

    Ο Αύγουστος έκλεισε με πωλήσεις +8%, σαφώς πολύ καλύτερα από τον Ιούλιο, και το οκτάμηνο στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο +7%.

    Έτσι διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις και αυτό επίσης που φαίνεται ότι διατηρεί σταθερό είναι το στοιχείο της απαισιοδοξίας που τον χαρακτηρίζει.

    Βασίλης Φουρλής: Ισχυρά τα αποτελέσματα της Trade Estates

    Θετική εντύπωση προκαλούν για μια ακόμη φορά τα ισχυρά αποτελέσματα της Trade Estates (πρόεδρος o Βασίλης Φουρλής) και επιβεβαιώνουν ότι το φιλόδοξο guidance, που δόθηκε για το 2024 στην ΓΣ της εταιρίας, θα πιαστεί με σχετική ευκολία.

    Η εταιρία αποτελεί παράδειγμα για την προσοχή που δίνει στην ισορροπία μεταξύ δημιουργίας αξίας μέσω της αποδοτικής λειτουργίας του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου αξίας 500εκ€ και του ισχυρού αναπτυξιακού πλάνου αξίας 250 εκ ευρώ έως το 2028 παράλληλα όμως με την υφιστάμενη καταβολή ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης στους μετόχους της.

    Επίσης μαθαίνουμε ότι το εμπορικό πάρκο Top Parks Πάτρας που θα ανοίξει τις πόρτες του στο τέλος του 2024 μισθωμένο κατά 100% στους ισχυρότερους παίκτες του ελληνικού λιανεμπορίου θα αποτελέσει, όπως δήλωσε η διοίκηση και στην ΓΣ, το μοντέλο δημιουργίας συνολικά 10 έως 15 πάρκα σε όλη την Ελλάδα.

    Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη προοπτική ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στο κλειδωμένο αναπτυξιακό πλάνο των 250εκ€ για την περίοδο 2024-2028.

    Τέρνα Ενεργειακή: Όλα βαίνουν καλώς

    Επειδή πολλοί με ρωτάτε, για την Τέρνα Ενεργειακή και την Δημόσια Πρόταση που επίκεται, πρέπει να σας πω ότι μίλησα με τους ειδικούς που ξέρουν τι συμβαίνει.

    Λοιπόν έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένονται οι εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Στην συνέχεια θα γίνει η εξαγορά των μετοχών των βασικών μετοχών (Περιστέρης, ΓΕΚ Τέρνα κλπ) από την αγοράστρια εταιρεία, δηλαδή την MASDAR.

    Ακολούθως θα κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο της Δημόσιας Πρότασης, η οποία λογικά θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

    Αυτό αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου η αρχές Νοεμβρίου.

    Πάντως, ολόκληρη η αγορά αναμένει να ξεκινήσει η Δημόσια Πρόταση, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια που έχουν επενδυθεί (από θεσμικούς και ιδιώτες) στην μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, περίπου 160 εκατ. ευρώ.

    Η υπογραφή που περίμεναν Στασινόπουλος – Παπαλεξόπουλος

    Όπως είναι γνωστό, η βαριά και ενεργειοβόρος βιομηχανία κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ, δικαιούται νόμιμες ενισχύσεις για να αντέξει στον (αθέμιτο, για πολλούς λόγους) ανταγωνισμό χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

    Αυτό το έκτακτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων είναι ο περιβόητος μηχανισμός επιδότησης για τις βιομηχανίες TCTF.

    Η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει κάνει μεγάλο αγώνα για να πάρει αυτές τις ενισχύσεις, απόλυτα απαραίτητες για την επιβίωσή της.

    Ιδιαίτερα, εξέχοντα μέλη αυτής της κοινότητας όπως Ιωάννης-Ιπποκράτης Στασινόπουλος (VIOCHALCO) και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) έχουν κινήσει γη και ουρανό για το θέμα.

    Μαθαίνω πως ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης ήδη υπέγραψε την απαραίτητη  ΚΥΑ και εκκρεμεί η υπογραφή της από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να προχωρήσει προς υλοποίηση.

    Επίσης μαθαίνω πως πολύ σύντομα θα υπογράψει και ο κος Χατζηδάκης παρά τις αντιρρήσεις κάποιων… «κολλημένων» υπηρεσιακών που κωλυσιεργούν, μάλλον για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους (αχ, αυτά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, πότε θα εκλείψουν εντελώς;).

    Κωστή, βάλε τις φωνές…

    Θυμίζω προς τους γραφειοκράτες ότι από 19.12.2023 είναι σε ισχύ μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης (SA 107915), ο οποίος προβλέπει ότι οι βιομηχανίες, που περιλαμβάνονται στο Temporary Crisis and Transitional Framework (TCTF), δικαιούνται ποσού επιδότησης, που υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου και  λαμβάνει υπόψη τη διαφορά του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την επιλέξιμη περίοδο από 1.4.2023 – 30.6.2024 με το κόστος ενέργειας κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι το 2021, προσαυξημένη κατά 50%, εφόσον επιπλέον πληρούνται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια.

    Όπως μου λένε οι   άμεσα ενδιαφερόμενοι βιομήχανοι  αλλά και η   Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που έχουν ιδρύσει, το  μέτρο  έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και  έχουν  ήδη εκταμιευτεί τα  ποσά. Εμείς εδώ;

    Ας βάλει καμία φωνή ο Κωστής Χατζηδάκης στους μονίμως… βραδυπορούντες «διευθυντάδες» του Υπουργείου.

    Το να είσαι πάντοτε ευγενικός και πράος, είναι μεν πολιτικά ορθό, αλλά «κι ο Άγιος φοβέρα θέλει» όπως έλεγαν οι παλιοί…

    Θέλουμε τελικά θαλάσσια αιολικά; Ας αποφασίσουμε…

    Συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το «αίτημα θεραπείας» του Υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου για τη τριπλή εμπλοκή στα offshore (θαλάσσια) αιολικά σε Σητεία και ακρωτήρι Αφορεσμένου στη Κρήτη, καθώς και στη Γυάρο.

    Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε στο wiseman «συγκρατημένη αισιοδοξία, το ΚΑΣ θα ανάψει τελικά το πράσινο φως, προκειμένου το πρόγραμμα να προχωρήσει ομαλά, χωρίς άλλες απώλειες».

    Η ένσταση των αντιτιθέμενων είναι ότι προκαλούν οπτική όχληση και βλάβη σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟ δεν αποδέχονται και προσκομίζουν διαρκώς στοιχεία.

    Θυμίζω πως η εμπλοκή προέκυψε όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έβαλε τον Αύγουστο «στοπ» σε τρία θαλάσσια οικόπεδα, τα «Κρήτη 1», απέναντι από την Κάτω Ζάκρο στη Σητεία, το «Κρήτη 2α και 2β» ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, κοντά στη  Σπιναλόγκα αλλά σε απόσταση από την Ελούντα, καθώς και την περιοχή ανοικτά της Γυάρου, επειδή το επίμαχο σημείο βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο.

    Ενέκρινε δηλαδή συνολικά 16 από τις 19 θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στη στρατηγική μελέτη του εθνικού προγράμματος, «κόβοντας» τρεις ανάμεσα στις οποίες αυτές στη Κρήτη, που θεωρείται ότι έχει το πιο πλούσιο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό στην Αν. Μεσόγειο.

    Αμέσως κινητοποιήθηκε το ΥΠΕΝ και υπέβαλε αίτηση θεραπείας για τροποποίηση της απόφασης.

    Εάν δεν αλλάξει η απόφαση, τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα όλου του προγράμματος: Κρήτη και Γυάρος περιλαμβάνονται στις περιοχές της πρώτης φουρνιάς offshore πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, συνολικής ισχύος 1,9 GW, ως το 2030, ενός στόχου που ήδη θεωρείται ανέφικτος λόγω καθυστερήσεων…

    … και η συνεδρίαση του ΚΑΣ

    Να σας πληροφορήσω ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάζοντας την πρόταση θεραπείας του ΥΠΕΝ προκειμένου να επαναδιαμορφώσει προηγούμενη απόφασή του που μπλόκαρε την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων σε τρεις περιοχές της Κρήτης.

    Σύμφωνα με το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού οι τρεις περιοχές, στις οποίες μπλόκαρε την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, βρίσκονται κοντά σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο θα αλλοιωθεί από την «οπτική όχληση» των σχεδιαζόμενων πάρκων.

    Η απόφαση του ΥΠΠΟ  εξαιρεί από την έγκρισή του τα «Κρήτη 1», το «Κρήτη 2α και 2β» και την περιοχή ανοικτά της Γυάρου, εγκρίνοντας τις υπόλοιπες 16 από τις 19 θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στη στρατηγική μελέτη.

    Η καλοκαιρινή απόφαση του ΚΑΣ να μπλοκάρει τις τρεις θαλάσσιες ζώνες στην Κρήτη, δημιουργεί το πιο σοβαρό πρόβλημα καθυστερήσεων.

    Όμως το ΥΠΕΝ φαίνεται αποφασισμένο να δώσει τη μάχη και να βρει λύση ώστε να μην εξαιρεθούν οι τρεις περιοχές από τον τελικό σχεδιασμό.

    Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον το ΥΠΕΝ πετύχει το στόχο του, θα ακολουθήσει υπογραφή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον υπουργό Ενέργειας και ακολούθως οι υπογραφές από τους υπόλοιπους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και να  η προκήρυξη των ερευνών για τα πρώτα έργα.

    Θα πρέπει να ακολουθήσει η σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των έξι πρώτων περιοχών

    Θρίλερ διαρκείας με το καλώδιο της Κύπρου

    Τελικά ο γίγαντας του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε για το καλώδιο διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, απειλεί να τινάξει στον αέρα και την κυπριακή κυβέρνηση.

    Η «μισή» συμφωνία» της Δευτέρας έχει προκαλέσει πανικό στη Λευκωσία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται «Βατερλώ» επικών διαστάσεων, με σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες.

    Χθες έγινε υπουργικό στην Κύπρο για το θέμα, αλλά τελικά δεν συζητήθηκε και η συμφωνία δεν έλαβε την έγκριση που όλοι περίμεναν.

    Όλα κρίνονται σήμερα σε νέο, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, όμως, στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ως προς βασικά σημεία της συμφωνίας.

    Λέγεται ότι ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι αν πρέπει να ζητηθεί η έγκριση και της κυπριακής βουλής για τη δέσμευση 125 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια που πρέπει να δώσουν οι Κύπριοι στον φορέα υλοποίησης.

    Δηλαδή να πληρώσουν οι κύπριοι πολίτες και να γίνει σε αυτούς έκπτωση στα τιμολόγια.

    Μια έγκριση της Βουλής θα καθυστερήσει τη συμφωνία και θα παρέλθει η παράταση που έχει δώσει η γαλλική Nexans.

    Ίσως μπει ως όρος ότι η συμφωνία θα «τελεί υπό την έγκριση της Βουλής», κάτι που όμως μπορεί να μη δεχθεί ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΕ.

    Επίσης, σοβαρός προβληματισμός επικρατεί για τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Τι θα γίνει δηλαδή αν υπάρξουν μεγάλες εμπλοκές στο έργο, λόγω παρέμβασης της Τουρκίας. Θα πληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες το κόστος ή θα το επωμιστεί ο φορέας υλοποίησης;

    Δύσκολα θέματα και κανείς δεν αποκλείει αρνητικές εξελίξεις.

    Σήμερα τα σπουδαία…

    Ο Δρακουλαράκος πάει… Βρυξέλλες

    Θα σας πληροφορήσω σήμερα για μια εσωτερική μεταγραφή στην Philip Morris η οποία στην Ελλάδα έχει την Παπαστράτος.

    Ο Σταύρος Δρακουλαράκος ολοκλήρωσε τη θητεία του ως General Manager Κύπρου και Μάλτας, φεύγει από το νησί αλλά όχι κι από την Philip Morris International.

    Μάλιστα αναβαθμίζεται καθώς ανέλαβε επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας (Corporate Communication) για όλες τις χώρες της Ευρώπης και θα έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

    Αν μη τι άλλο το αξίζει ο Δρακουλαράκος καθώς είναι ικανός manager και εξαιρετικό στέλεχος στον τομέα της επικοινωνίας.

    Να θυμίσω ότι είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην 24 Media προτού πάει διευθυντής επικοινωνίας στην Παπαστράτος και στη συνέχεια μετακομίσει στην Κύπρο.

    Η αλήθεια για τον Αλέξη Πατέλη

    Αν έπρεπε να βρούμε 5 πρόσωπα που στήριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δούλεψαν σκληρά για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, μέσα σε αυτά θα ήταν και ο Αλέξης Πατέλης.

    Και τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει, κυρίως στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και των επαφών με μεγάλους επιχειρηματίες του εξωτερικού, του την αναγνωρίζουν ακόμη και οι… άσπονδοι φίλοι του μέσα στην κυβέρνηση.

    Προξένησαν, λοιπόν, μεγάλη εντύπωση οι φήμες ότι ο Αλέξης Πατέλης φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου κι ότι ενδεχομένως πάει σε σημαντική θέση στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας όμως τη δουλειά που έχει κάνει για τις διεθνείς διασυνδέσεις του πρωθυπουργού.

    Πηγές εντός της κυβέρνησης που γνωρίζουν άριστα τις σχέσεις και τις ισορροπίες εντός του Μεγάρου Μαξίμου μας έλεγαν πάντως, ότι ο κ. Πατέλης είναι υπερπολύτιμος για να φύγει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

    Και διέψευδαν κάθε σχετική πληροφορία.

    Μας προέτρεπαν μάλιστα να βάλουμε στη διαπασών το τραγούδι του αείμνηστου Βασίλη Καρρά που λέει: «Δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω…»

    Πάντως και ο ίδιος σε κατ’  ίδιαν συνομιλίες, αρνείται ότι αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Κικίλας άναψε πάλι τη φωτιά για Δένδια

    Τα σενάρια για μετακίνηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2025, κάηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα, όμως, η «φωτιά» που άναψε παραμένει ζωντανή.

    Κι ενώ, όπως σας ενημέρωσα και χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε σχετική ερώτηση που σίγουρα θα γίνει στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή στη ΔΕΘ, ότι σέβεται τον θεσμό, ότι δεν είναι της παρούσης και θα ασχοληθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ήρθε χθες ο Βασίλης Κικίλιας και έριξε λάδι στη φωτιά.

    Ο πρώτος υπουργός που ουσιαστικά τοποθετείται τόσο καθαρά υπέρ της υποψηφιότητας Δένδια, είπε ότι «νομίζω ότι είναι ένα πρόσωπο τέτοιο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχημένα σε αυτόν τον ρόλο στη παρούσα συγκυρία».

    Και δεν ξέρω αν ήταν «γκάφα» του κ. Κικίλια να ξανανοίξει το θέμα (ή είναι «λαγός»), αλλά σίγουρα δημιουργεί αίσθηση και ανάβει περισσότερο τη συζήτηση γύρω από τον κ. Δένδια.

    Μαθαίνω μάλιστα ότι κάποιοι στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν από τη δήλωση αυτή και ο πρωθυπουργός την Κυριακή πρέπει να είναι πολύ πειστικός προκειμένου να κλείσει το θέμα.

    Προς ώρας βέβαια…

    Τι λένε οι γαλάζιοι βουλευτές και το «κάτι μεγάλο» του ΚΜ….

    Χθες η Βουλή, σας πληροφορώ, ότι είχε μια… ενέργεια πρωτοφανή. Πολύς κόσμος, αφού οι βουλευτές γύρισαν από τις διακοπές τους, πολλά πηγαδάκια, στα καφενεία συζητούσαν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    Διάχυτη ήταν η αίσθηση μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών ότι «κάτι μεγάλο ετοιμάζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Δεν ξέρω αν ήταν αίσθηση ή διακαής πόθος, διότι μου λένε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές πέρασαν δύσκολα στις εκλογικές τους περιφέρειες το καλοκαίρι.

    Τα παράπονα των ψηφοφόρων ήταν πολλά και τα μετέφεραν και στους αρμόδιους υπουργούς.

    Αλλά αυτό το «κάτι μεγάλο» που έχει στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός, μάλλον προκαλεί αδημονία.

    Να είναι μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ελαιόλαδο;

    Να είναι γενναία κίνητρα για να ανοίξουν χιλιάδες άδεια σπίτια ώστε να πέσουν τα ενοίκια;

    Ή κάποια εξαγγελία για τους συνταξιούχους που θα τους κάνει… happy;

    Πάντως, μια πιθανή εξαγγελία για αναθεώρηση του Συντάγματος με αλλαγή του εκλογικού νόμου, καλή είναι αλλά «γκελ» δεν κάνει στην κοινωνία…

    Αυτά έλεγαν οι γαλάζιοι βουλευτές και αμαρτίαν ουκ έχω…

    … Κάτι τρέχει με τα 500.000 κλειστά σπίτια

    Πάντως, για να σας ενημερώσω (εκτενές ρεπορτάζ διαβάσατε στο mononews και στο ρεπορτάζ του έμπειρου συντάκτη μας, Γιώργου Σιαδήμα), αυτή την ώρα που μιλάμε έχουν πέσει στο τραπέζι δύο πολύ σημαντικές προτάσεις για τα άδεια διαμερίσματα που υπολογίζονται σε 500.000.

    Προτάσεις που είναι κοντά στο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή αναστολή του φόρου εισοδήματος από μισθώματα.

    Είτε δηλαδή να υπάρξει μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος από μισθώματα είτε να έχουν μηδενικό φόρο αλλά για δύο κι όχι για τρία χρόνια.

    «Όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα», μου λένε, όμως, ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να κάνει και «γκελ» και να δώσει το έναυσμα για να «πέσουν» ακίνητα στην αγορά και να δημιουργηθεί προσφορά που θα ρίξει τα ενοίκια.

    O Παύλος Μαρινάκης χθες πάντως προανήγγειλε και κίνητρα για να γίνουν ανακαινίσεις σπιτιών και φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα διαμερίσματα…

    Οι διακοπές του Σταϊκούρα στη Σκύρο

    Το όμορφο νησί της Σκύρου για τις τελευταίες «ανάσες» ξεκούρασης πριν επιστρέψει στα υπουργικά του καθήκοντα, επισκέφθηκε στο τέλος Αυγούστου ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Συνοδευόμενος από λίγους οικογενειακούς φίλους επισκέφθηκε γνωστή παραδοσιακή ταβέρνα του νησιού όπου είχε την ευκαιρία να γευθεί τοπικά εδέσματα και προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Σκύρος με ιδιαίτερη προτίμηση στο ευρύτερα γνωστό κατσικάκι ελευθέρας βοσκής.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών επέλεξε με την παρέα του να επισκεφθεί τις απρόσιτες και ανεξερεύνητες παραλίες της Σκύρου «ναυλώνοντας» για τον λόγο αυτό δύο μεγάλα ταχύπλοα σκάφη.

    Κατά την διάρκεια της ημερήσιας εκδρομής ο Χρήστος Σταϊκούρας και η παρέα του έκαναν σχεδόν τον γύρο του νησιού γνωρίζοντας την «άγρια» ομορφιά της και μένοντας ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το νησί των Σποράδων.

    Μάλιστα ο υπουργός έδειξε γνωστής των σκαφών και των ιδιαίτερων συνθηκών που μπορεί κανείς να συναντήσει στην ανοικτή θάλασσα καθώς παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν εκείνες τις ημέρες και οι καλύτερες δυνατές, δεν έδειξε, τόσο ο ίδιος όσο και η παρέα του να προβληματίζονται απολαμβάνοντας την εκδρομή τους.

    QUIZ

    Ποιοι επιχειρηματίες, πρώην συνεταίροι  για πολλά χρόνια, όχι μόνο δεν μιλάνε αλλά πολύ περισσότερο, οι δικηγόροι του ενός ετοιμάζουν το νομικό τους οπλοστάσιο για να ξεκινήσουν αγωγές και μηνύσεις;

    Οι δυο επιχειρηματίες φίλοι για πολλά χρόνια έκαναν από κοινού δουλειές και είχαν μάλιστα και κοινούς λογαριασμούς.

    Όμως ο ένας ανακάλυψε ότι ο φίλος και συνεταίρος του, έκρυβες δουλειές που έκανε μόνος του.

    Και το χειρότερο είναι ότι μένουν και σε διπλανά σπίτια.

    Οι δυο τους έχτισαν προ ετών δύο βίλες στην Κηφισιά σε όμορα οικόπεδα.

    «Ο Λουκάς ο άφιλος» μου λένε στην πιάτσα,  ότι ονοματίζουν πλέον τον έναν από τους δυο…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.