Το ράλι
Επειδή οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος μπορούν να μετακινηθούν ανά πασά στιγμή προς την μια η την άλλη κατεύθυνσή οι αγορές για καιρό ακόμα θα είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες.
Προ ημερών είχαμε μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών στην Αθήνα ενώ η χθεσινή ημέρα μας γέμισε με αισιοδοξία καθώς είχαμε για μια ακόμα φορά ένα νέο τραπεζικό Ράλι.
Οι αγορές χθες οργίασαν. Στην Αθήνα Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87, Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74, Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 και μια σειρά από μετοχές ξεπέρασαν σε άνοδο το 5% καθώς περιμέναμε τα νέα από την Σύνοδο Κορυφής.
Από την χθεσινή συνεδρίαση δεν γίναμε περισσότερο σοφοί αλλά νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα.
Θα χρειασθούν μια με δύο ακόμη Σύνοδοι
Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε εχθές το πράσινο φως στις Βρυξέλλες να καταστρώσουν και να φιξάρουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την στήριξη των οικονομιών της Ένωσης με 2 τρις ευρώ.
Δεν μάθαμε πολλές λεπτομέρειες και όπως πληροφορείται η στήλη θα χρειασθούν μία με δύο ακόμη Σύνοδοι προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση. Και όπως όλοι καταλάβατε η Γερμανία δεν αναλαμβάνει κανένα ρίσκο για τους υπόλοιπους, εξ ου και το μπαλάκι πέρασε στο γήπεδο της Ε.Ε., η οποία θα δανειστεί από τις αγορές…
Χαστούκι από την σιδηρά κυρία της ΕΚΤ
«Κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά». Τάδε Έφη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκαρντ προειδοποιώντας τους ηγέτες ότι έτσι όπως κινούνται η ύφεση στην Ευρώπη θα φθάσει το 15%!
Πόσο τραγικό είναι οι πολιτικοί ηγέτες, τους οποίους έχει ψηφίσει ο λαός της Ευρώπης να είναι τόσο, μα τόσο, κοντόφθαλμοι και οι τραπεζίτες να βγαίνουν μπροστά;
Είναι δυνατόν να κάθονται μπροστά στις οθόνες τους και να προτείνουν λύσεις που στηρίζονται στα δάνεια;
Συγγνώμη, τι να τα κάνουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όταν στην πλειονότητά τους είναι ήδη αρκετά δανεισμένοι;
Αυτή η κρίση για να ξεπερασθεί γρήγορα – εννοούμε στην επόμενη 2ετία, 3ετία – χρειάζεται επιδοτήσεις, αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και τους εθνικούς πόρους! Όχι άλλα δανεικά, διότι έτσι θα γυρίσει σε κρίση χρέους.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Όποιος νογάει – θα το πω έτσι λαϊκά – από λίγα οικονομικά καταλαβαίνει ότι τα δάνεια δεν είναι η λύση. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός νογάει.
Κάτι που φάνηκε από την χθεσινή του τοποθέτηση ότι χρειάζονται επιδοτήσεις και όχι δάνεια.
Η σύνοδος του ΕΛΚ στην Ελλάδα
Της Συνόδου Κορυφής των ηγετών προηγήθηκε – όταν συμβαίνει πάντα – η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στους ηγέτες του ΕΛΚ να γίνει η επόμενη σύνοδός στην Ελλάδα και εκείνοι αποδέχθηκαν την πρόταση καθώς όπως υποστήριξαν η Ελλάδα αντιμετώπιση δυναμικά στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού και προσφέρει ασφάλεια.
Η συμβουλή του Μεγάλου στα νιάτα
“Δεν ξέρω κανέναν που να έχει φτάσει στην κορυφή χωρίς πολλή δουλειά. Αυτή είναι η συνταγή. Δεν θα σε οδηγήσει πάντα στην κορυφή, αλλά θα σε φέρει αρκετά κοντά ” έλεγε πάντα η βρετανίδα πρωθυπουργός Margaret Thatcher.
“Φυσικά εκτός από την πολλή δουλειά πολλές φορές το θέμα είναι να έχει κάποιος την ικανότητα να «αρπάξει» και τις μοναδικές ευκαιρίες που του δίδονται”, θα συμπλήρωνε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Μιλώντας διαδικτυακά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στους νέους πτυχιούχους που μετείχαν στο 4ο κύκλο του project future, τους διηγήθηκε πως του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσει την καριέρα του στο Λονδίνο στη Credit Suisse.
«To 1986 /87 εργαζόμουν στην Barclays Ελλάδος όταν με πήρε τηλέφωνο ένα στέλεχος της Credit Suisse, Ιταλός μάλιστα, ο οποίος μου είπε ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν στην Αθήνα και μου ζήτησε να συναντηθούμε.
Συναντηθήκαμε, μου πρότεινε δουλειά στην Credit Suisse στο Λονδίνο και μου έδωσε περιθώριο λίγες ώρες να αποφασίσω.
Ο Ιταλός πέταξε αμέσως για την Ρώμη όπου είχε ένα ακόμη ραντεβού με άλλο τραπεζίτη που δούλευε στην γειτονική χώρα. Εάν του έλεγα εγώ όχι θα έκανε την πρόταση στον συμπατριώτη του.
Πήγα σπίτι συζήτησα την προοπτική να φύγω για Λονδίνο και η απόφαση ελήφθη από κοινού με την στήριξη της συζύγου μου».
Κλείνοντας ο CEO της Πειραιώς είπε στους νεαρούς εν δυνάμει εργαζόμενους: «Η ευκαιρία μας χτυπάει μια φορά την πόρτα, μην την χάσετε».
Ήμουν κι εγώ στο κότερο!
Όταν άκουσα για το ξέφραγο αμπέλι της κλινικής «Κασταλία», όπου ο κορονοϊός έκανε πάρτι, θυμήθηκα ότι η κλινική έγινε γνωστή το 2001 όταν ο ιδιοκτήτης της, Πέτρος Λυμπέρης, ψυχίατρος στο επάγγελμα ήταν πρωταγωνιστής του σκανδάλου με το κότερο «Therapin», στο οποίο βρέθηκαν ικανές ποσότητες ναρκωτικών και πολλοί γνωστοί celebrities της Ελλάδος.
Τότε κυκλοφόρησε το σλόγκαν «Ήμουν και εγώ στο κότερο»…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση