• Το ράλι σε τράπεζες και ΠΛΑΘ, πώς ο wiseman «διέσυρε» τον σαμποτέρ της Πειραιώς, ο Παπαγαρυφάλου deputy CEO της Alpha, τι θα πουν Χατζηδάκης και Στουρνάρας για την Αττικής, ποιοι πολεμούν τον Εξάρχου, η νέα πρωτιά του Στάσση κι ένα hot quiz για …υπουργό

    «Θα τους κάνω κομμάτια». Αυτό μαθαίνουμε ότι λέει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε όσους του υπενθυμίζουν τις ανόητες προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    ΕΤΕ,ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, Alpha και Πλαστικά Θράκης: Ράλι

    Αγαπητοί ανάγνωσες, χθες η αγορά έδωσε εξαιρετικά κέρδη σε μια σειρά από μετοχές, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10  έκανε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 2,24 ευρώ, η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 έκλεισε με υψηλά κέρδη 2,65% στα 1,72 ευρώ, ενώ Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87  συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.

    Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,99 δηλαδή μόλις 1 λεπτό κάτω από το placement του 27% των μετοχών της που διεγέρθηκε προ μηνών.

    Εντυπωσιακή κίνηση για 3η συνεχομένη συνεδρίαση είχαμε και για τα  Πλαστικά Θράκης. ΠΛΑΘ 0% 3,83

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 4,24 ευρώ με κέρδη πάνω από 4%.

    Ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 142.000 τεμάχια, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός.

    Να σας θυμίσω ότι οι αναλυτές του mononews.gr στην στήλη traders book είχαν συστήσει την μετοχή των Πλαστικών Θράκης στις 10 Ιουνίου.

    Εκείνη την ημέρα η μετοχή βρισκόταν στα 3,99 ευρώ.

    Πώς mononews και wiseman «διέσυραν» τον Σαμποτέρ της Πειραιώς και της Alpha

    Δεν συνηθίζω  να περιαυτολογώ, αλλά αγαπητοί αναγνώστες πρέπει να σας θυμίσω τι συνέβη στα τέλη Ιουνίου με τον Ούγγρο αναλυτή της αγγλικής εταιρείας Autonomus.

    Ο Ούγγρος λοιπόν σε μια έκθεση του, υποβάθμισε τις τιμές στόχους των Πειραιώς και Alpha Bank.

    Για την ακρίβεια ο Ούγγρος μας έγραφε ότι  «για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς οι συστάσεις είναι ουδέτερες (neutral), με τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 1,72 ευρώ από 1,76 ευρώ πριν (-2% μείωση) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,47 ευρώ από 3,79 ευρώ πριν (μείωση στο στόχο 8%).»

    To mononews.gr από εκείνη την ημέρα με συνεχόμενα δημοσιεύματα, απέδειξε γιατί ο Ούγγρος αναλυτής έκανε τεράστιο λάθος κυρίως για την τράπεζα Πειραιώς και δευτερευόντως για την Alpha Bank.

    Απλά, για να σας φρεσκάρω την μνήμη στη 1η Ιουλίου γράφαμε στον wiseman για τον Ούγγρο Σαμποτέρ της Πειραιώς.

    Την επόμενη ημέρα επαναλάβαμε ότι «η έκθεση και ο Ούγγρος αναλυτής της  «βυθίζει» την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 3,47 ευρώ, αν και τα fundamentals της τράπεζας, είναι τελείως διαφορετικά.

    Επίσης στις 9 Ιουλίου ο μεγαλοεπενδυτής Τίμος Μελλισάρης σε ανάλυση του σας έγραψε ένα θέμα με τίτλο «Τράπεζα Πειραιώς, η απόλυτη στρέβλωση».

    Αγαπητοί αναγνώστες ο Ούγγρος αναλυτής ηττήθηκε και αυτό είναι πλέον δεδομένο.

    Η αξιοπιστία του είναι πλέον στα τάρταρα και το mononews.gr με τις γνώσεις των αναλυτών και με στοιχεία διέσυρε τον Ούγγρο .

    Ήδη η Πειραιώς χθες έκλεισε στα 3,99 ευρώ και η ALPHA Bank στα 1,7225.

    Το mononews.gr και ο wiseman με στοιχεία στην κυριολεξία «εξέθεσαν» τον Ούγγρο αναλυτή και τις αναλύσεις του για τις ελληνικές τράπεζες.

    Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιτίθενται στον Εξάρχου 

    Αγαπητοί αναγνώστες, νομίζω ότι ήλθε η ώρα να γραφτούν κάποιες αλήθειες, σχετικά με την περίφημη Τράπεζα Αττικής, η αλλιώς SYRIZA Bank, όπως την ήθελε ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

    Μέχρι και το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, την ΣΥΡΙΖΑ Bank (συγγνώμη την Αττικής ήθελα να γράψω) την επόπτευε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο γνωστός διαδρομιστής και φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Σπύρος Παντελιάς.

    Ο οποίος κάποια στιγμή, πέριξ του 2014, ήταν και κατηγορούμενος για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Φυσικά ο Παντελιάς, συνέχισε να εποπτεύει την Αττικής έως το 2022-23, τότε που ο Στουρνάρας τον απέπεμψε.

    Ο Παντελιάς ήταν ένα στέλεχος, με τυπικά προσόντα που σε καμία περίπτωση δεν επέτρεπαν να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής προληπτικής εποπτείας της ΤτΕ.

    Με ένα εμμονικό και στρυφνό χαρακτήρα επόπτευε την Αττικής, όταν χορηγούσε δάνεια στον Καλογρίτσα αλλά και σε άλλους πολλούς επίλεκτους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από προφανή αδυναμία να καταλάβει την κατάσταση, αλλά και εξαιτίας των μετρίων ικανοτήτων του , παρόλο που επόπτευε τράπεζες από θέση ισχύος, επέτρεψε το πλιάτσικο (από τον Καλογρίτσα και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που επίσης κατηγορήθηκαν από την δικαιοσύνη) που έγινε σε βάρος της Τράπεζας Αττικής, συνιστώντας τον κύριο παράγοντα της καταστροφής της τράπεζας που κόστισε 1,2 δισ. στο ελληνικό δημόσιο και κόντεψε να παρασύρει στην καταστροφή την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Στα πλαίσια αυτά πάλεψε με νύχια και με δόντια ενάντια στο σχέδιο συγκρότησης του 5ου Πυλώνα αλλά και τους συντελεστές αυτής, προασπιζόμενος το εμπνευσμένο από τον ίδιο, σχέδιο της λύσης Ellington (που δεν είχε λεφτά να αγοράσει ούτε καφέ) για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά και είναι πλέον σαφές ότι συνιστούσε μια ολέθρια από πάσης πλευράς επιλογή!

    Ο Στουρνάρας στην αρχή υπερασπίζονταν την επιλογή του, προσπαθώντας να βοηθήσει τον Παντελιά να καταλάβει τόσο την σκοπιμότητα της λύσης του 5ου Πυλώνα όσο και την ανάγκη οριστικής εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής.

    Όταν όμως κατάλαβε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν και ότι ο εμμονικός  Σπύρος Παντελιάς ασκούσε την εξουσία που του είχε δώσει ο Στουρνάρας για να τορπιλίσει το σχέδιο του 5ου πυλώνα, δεν δίστασε και τον απομάκρυνε άμεσα.

    Παπακωνσταντίνου και Τσικριπής

    Στην θέση του τοποθέτησε έναν ικανό και εξαιρετικά αποτελεσματικό στέλεχος τον Γ. Τσικρίπη και ανέθεσε το εγχείρημα του 5ου πυλώνα, στην ταλαντούχα Υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

    Οι επιλογές του αυτές τον δικαίωσαν απολύτως.

    Οι συμμετέχοντες στον εγχείρημα ξέρουν ότι χωρίς την επιμονή και στοχοθεσία του Γιάννη Τσικριπή και της Χριστίνας Παπακωσταντίνου, ο 5ος Τραπεζικός Πυλώνας θα ήταν ακόμα μια καλή αλλά ανέφικτη ιδέα.

    Όσον αφορά τον κ. Παντελιά, λέγεται στα παρασκήνια ότι «οι απόψεις του ακόμα και τώρα εκφράζονται  υπό τον αόρατο μανδύα ενός περιθωριακού site οικονομικού περιεχομένου, το οποίο δεν εκπροσωπείται από κανένα φυσικό πρόσωπο».

    Οι χρηματοδότες του ανωνύμου site

    Για το site αυτό έχει ακουστεί ότι χρηματοδοτείται αδρά από συμφέροντα που στόχο έχουν να πλήξουν μεταξύ άλλων την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και τους επιχειρηματίες που τώρα βάζουν τα ωραία τους λεφτά στην Αττικής.

    Εγώ ως πονηρός, υποπτεύομαι μεταξύ άλλων «μια πλατινομαλούσσα κουκλίτσα που ήθελε να γίνει κάποτε τραπεζίτισσα στην Αττικής, μαζί με κάποιον εισηγμένο επιχειρηματία» αλλά αυτό είναι μόνο σκέψη δικιά μου.

    Μπορεί να κάνω λάθος και πράγματι το site αυτό, να είναι η επιτομή της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όμως πρόκειται για site χωρίς ταυτότητα, δηλαδή ανώνυμο.

    Ας βάλει στην ταυτότητα του τα ονόματα των δημοσιογράφων του, και μετά δικαιούται να γραφεί ότι θέλει.

    Ανωνυμία σημαίνει «εκβιασμός», αγαπητοί αναγνώστες.

    Για να επανέλθω όμως στον κ. Παντελιά, προφανώς θα έπρεπε να ευγνωμονεί τους συντελεστές της λύσης του πέμπτου πυλώνα γιατί με αυτό τον τρόπο καθάρισαν οριστικά όσα είχαν γίνει υπό την εποπτεία του, σε βάρος της τράπεζας.

    Στουρνάρας: Θα τους κάνω κομμάτια

    «Θα τους κάνω κομμάτια».

    Αυτό μαθαίνουμε ότι λέει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε όσους του υπενθυμίζουν τις ανόητες προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας.

    Προφανώς ο κ. Στουρνάρας χαριτολογώντας το λέει αυτό διότι είναι γνωστός… φιλειρηνιστής και δεν επιδίδεται σε πόλεμο χωρίς λόγο.

    Όμως, στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το ζήτημα του 5ου τραπεζικού πυλώνα, ο διοικητής της ΤτΕ, είναι αποφασισμένος να ξεμπροστιάσει όσους θέλουν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία.

    Και θα το κάνει με σαφή επιχειρήματα αποδεικνύοντας ότι οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Ή μήπως υπαγορευμένες από σκοτεινούς κύκλους;

    Ο κ. Στουρνάρας θα μιλήσει τόσο για την ανάγκη να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, όσο και για το οικονομικό και τραπεζικό σοκ που θα προκαλούσε μια πιθανή κατάρρευση Attica και Παγκρήτιας.

    Θα αναφερθεί, μαθαίνω και στον μοναδικό επενδυτή που εμφανίστηκε για τη δημιουργία της νέας τράπεζας, την Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου και θα πει ότι κανείς άλλος δεν θέλησε να βάλει λεφτά σε μια λύση που είναι η μοναδική για τη σωτηρία των δύο τραπεζών.

    Χατζηδάκης: Δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο για Attica Bank

    Αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του, πιθανότατα σήμερα, θα παραθέσει στοιχεία για τα οφέλη της συμφωνίας για την Attica Bank, αλλά και στοιχεία για το απευκταίο σενάριο της κατάρρευσης της συμφωνίας που θα προκαλούσε τριγμούς στο τραπεζικό κλάδο της χώρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί και στο όφελος που θα έχει το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, καθώς προστατεύεται η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ, καθώς σε περίπτωση μη συμφωνίας αυτή θα μηδενιζόταν.

    Θα επιμείνει στην ομιλία του πως δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο για τη διάσωση των δυο τραπεζών και θα εστιάσει στον κίνδυνο που θα προέκυπτε αν δεν βρισκόταν ο ιδιώτης επενδυτής να πιστέψει στο όραμα για τη δημιουργία μιας πέμπτης, ισχυρής εξωσυστημικής τράπεζας.

    Alpha Bank: Ο Ψάλτης ορίζει τον Παπαγαρυφάλου deputy CEO

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας ενημερώνω σήμερα ότι θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank.

    Όπως μαθαίνω σύντομα ο έμπειρος και ικανός CEO Βασίλης Ψάλτης, θα ορίσει deputy CEO της τράπεζας τον Λάζαρο Παπαγαρυφάλου, ένα από τα κορυφαία στελέχη της Alpha Bank ο οποίος σήμερα έχει τον τίτλο του Chief Financial Officer.

    Ο Παπαγαρυφάλου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά, από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας (Cardiff Business School).

    Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στις τράπεζες Citibank και ABN AMRO και από το 1998 εργάζεται στην Alpha Bank, είναι ουσιαστικά… μια ζωή στην τράπεζα αφού φέτος κλείνει 26 χρόνια.

    Οσο για τη θέση του προέδρου της Alpha Bank, όταν αποχωρήσει ο εξαίρετος Βασίλης Ράπανος, ακούγονται πολλά ονόματα, όμως, θα σας ενημερώσω σύντομα και γι’ αυτό.

    Γενικές συνελεύσεις από 3 τράπεζες

    Οι μετοχές των τραπεζών κάνουν πάρτι στο Χρηματιστήριο εν αναμονή και της έγκρισης των μερισμάτων από τις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν αυτές τις ημέρες.

    Σήμερα η Eurobank θα ενημερώσει διαδικτυακά τους μετόχους της, την Τετάρτη με τον ίδιο τρόπο η Alpha Bank και μία ημέρα μετά η Εθνική Τράπεζα.

    Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς έχει κάνει ήδη γενική συνέλευση.

    Και η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές θα περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον όσα θα πουν οι κ. Καραβίας, Ψάλτης και Μυλωνάς, όχι μόνο για τα μερίσματα που θα δοθούν μετά από 16 χρόνια, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι συστημικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

    Τα σχέδια Παπακωνταντίνου και η εισαγωγη της Byte στο ΧΑ … 

    Νέα εξαγορά στη πληροφορική πραγματοποίησε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, και πλέον σε συνδυασμό με την Byte και την Adacom, φτιάχνει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

    Βέβαια ο σχεδιασμός δεν σταματάει εκεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο μυαλό του προέδρου της Ideal βρίσκεται το σενάριο ένωσης της νέας εταιρείας με την Byte και την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

    Πληροφορίες λένε ότι εδώ και καιρό ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου «μηχανευόταν» το σχέδιο αυτό, και γι αυτό το λόγο ήθελε να προχωρήσει σε εξαγορά εταιρείας πληροφορικής.

    Οι διαδικασίες μάλλον θα ξεκινήσουν στις αρχές του δ’ τριμήνου, με την διοίκηση να θέλει αρχές του νέου χρόνου να έχει ολοκληρωθεί.

    … Ανοίγει η όρεξη στον κλάδο πληροφορικής

    Πάντως, βλέπουμε ότι ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση από το Χρηματιστήριο δύο «δυνατών χαρτιών» της πληροφορικής (Entersoft και Epsilon Net), έχει ανοίξει η όρεξη εταιρειών του κλάδου πληροφορικής για να εισαχθούν είτε στη Κύρια είτε στην Ενναλακτική Αγορά.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η SOFTWeb- Adaptive του Χαράλαμπου Δημητρακόπουλου, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση του συνόλου των 5.130.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, με τιμή εκκίνησης τα 0,86 ευρώ/μετοχή.

    Παράλληλα υπάρχουν αρκετές γνωστές και μεγάλες (σε επίπεδα τζίρου και κερδών) εταιρείες του κλάδου οι οποίες έχουν στα πλάνα τους την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο, κάποιες έχουν ήδη συστήσει ομάδες για να τρέξουν τις διαδικασίες και είναι κοντά να… «πατήσουν το κουμπί», ενώ πέρυσι τον Αύγουστο η Dotsoft του Αναστάσιου Μάνου μπήκε στην Ενναλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Intrakat: Στα 6,4 ευρώ

    Διάβασα με προσοχή την έκθεση της euroxx για την Intrakat.

    Αυτό που κρατάω είναι ότι η χρηματιστηριακή δίνει  σύσταση overweight και τιμή-στόχο στα 6,4 ευρώ

    Όπως αναφέρει η Euroxx, η Intrakat έχει ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση της τελευταίας διετίας και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Ειδικότερα επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση θα φανεί στην κερδοφορία της επόμενης τριετίας, με τα λειτουργικά κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 180 εκατ. ευρώ το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις, έναντι μόλις 16 εκατ. ευρώ το 2023.

    Ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει μετά τη μαζική πτώση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Αυτό φαίνεται από την ισχυρή αύξηση του ανεκτέλεστου και τη μελλοντική πορεία των projects.

    H βαριά βιομηχανία, ο λιγνίτης και η γυναίκα του Καίσαρα….

    Η βαριά βιομηχανία της χώρας έχει ως γνωστόν τη δική της «έκφραση» στα ενεργειακά, την ΕΒΙΚΕΝ, αφού είναι κατ’ εξοχήν ενεργειοβόρος και το κόστος ενέργειας είναι βασικός ρυθμιστής της εμπορικής και εξαγωγικής συμπεριφοράς μιας μεγάλης βιομηχανίας.

    Στην ΕΒΙΚΕΝ συμμετέχουν μεταξύ άλλων βαριές βιομηχανίες όπως ΣΙΔΕΝΟΡ, Επίλεκτος, Ελληνική Χαλυβουργία, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΑΝΟXAL, SOVEL και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Τα πρόσωπα αυτών των βιομηχανιών (Στασινόπουλος, Κανελλόπουλος, Παπαλεξόπουλος, Δοντάς και άλλοι) έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα διότι πληρώνουν πανάκριβα το βιομηχανικό ρεύμα με αρνητική επιρροή στο κόστος παραγωγής.

    Ρωτούν λοιπόν μέσω της ΕΒΙΚΕΝ τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την εκτόξευση των τιμών στις ώρες αιχμής στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά και γιατί δεν μπαίνει ο ελληνικός λιγνίτης στην εξίσωση.

    «Είναι προφανές ότι οι τιμές δεν διαμορφώνονται από μόνες τους, αλλά και από τις προσφορές τους.

    Και επί τη ευκαιρία μια ερώτηση:  οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που δεν επιλέγονται για να λειτουργήσουν παρότι δείχνουν διαθέσιμες, τι προσφορές κάνουν και δεν επιλέγονται από τον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς;

    Εάν λειτουργούσαν συνεχώς 24 ώρες δεν θα μείωναν την απαίτηση για αυξημένη παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου που φθάνει στο μέγιστο των προσφορών τους;

    Η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται τίμια”, καταλήγει το μήνυμα της βαριάς βιομηχανίας μέσω της ΕΒΙΚΕΝ.

    Ρωτάμε και εμείς με τη σειρά μας: γιατί έχει «εξαφανιστεί» ο λιγνίτης από την ενεργειακή εξίσωση, ενώ στη Γερμανία για παράδειγμα, λειτουργεί στο φουλ αυτή την εποχή;

    Και μάλιστα με τους οικολόγους Πράσινους στο κυβερνητικό σχήμα του Βερολίνου;

    Ο Στάσσης (ΔΕΗ) παραμένει πρώτος και μακράν στη λιανική…

    Φαίνεται πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Θανάση Δαγούμα και του Δημήτρη Φουρλάρη της ΡΑΑΕΥ, η κρίση με τις υψηλές τιμές στο ρεύμα ωφελεί το Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ.

    Οι καταναλωτές «επαναπατρίζονται» μας λένε από τη Ρυθμιστική Αρχή, λόγω brand name και αξιοπιστίας της ΔΕΗ.

    Ειδικότερα, ο Στάσσης διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση στα νοικοκυριά (Χαμηλή Τάση – ΧΤ)  με ποσοστό 72,20%, διατηρώντας 5.575.440 μετρητές τους προηγούμενους μήνες.

    Πρώτος  σε ότι αφορά στους εναλλακτικούς παρόχους ο Ευάγγελος Μυτιληναίος- Metlen με περίπου 6,5% (αθροιστικά Protergia και Volterra) και σχεδόν μισό εκατομμύριο μετρητές.

    Ακολουθούν οι Ιταλοί της ZeniΘ (ΕΝΙ) με σχεδόν 4,5% και 330.000 μετρητές, ενώ έπονται σε πολύ μικρή απόσταση ο Ανδρέας Σιάμισιης– Elpedison με 4% και ο Γιώργος Περιστέρης – Ήρων με σχεδόν 4%.

    Η αθόρυβη Ειρήνη Σαρπ

    Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Γιάννη Λιανό, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι χαμηλών τόνων και δεν «διαφημίζει» της δουλειά της Επιτροπής.

    Στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο με τα πεπραγμένα από την έναρξη της θητείας, στο πρώτο εξάμηνο δηλαδή, η πρώτη ουσιώδης διαφορά που εντοπίζεται είναι η απουσία μηνύματος.

    Μόνο το βιογραφικό της κυρίας Σαρπ και μέχρι εκεί.

    Ενώ  ο προκάτοχός της με μακροσκελή μηνύματα πρόβαλε τόσο τις δράσεις όσο και τα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με χαρακτήρες και προσωπικότητες και δεν τίθεται θέμα σχολιασμού.

    Ωστόσο αυτό που η στήλη έχει να επισημάνει αφορά στην ουσία.

    Και αν το πρώτο ενημερωτικό δελτίο μας έκανε σοφότερους ή όχι ως προς τα πεπραγμένα της Επιτροπής.

    Διαβάζουμε λοιπόν ότι η Επιτροπή στο πρώτο εξάμηνο έχει επτά υποθέσεις σε εξέλιξη, τρεις υποθέσεις που έχουν κληρωθεί σε εισηγητή, η μία εξ’ αυτών αφορά στην αγορά των δημητριακών, και 63 περιπτώσεις που θα ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα αποτελέσουν αντικείμενο ή όχι έρευνας.

    Κατά τα άλλα, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο του πρώτου εξαμήνου του 2024 της Επιτροπής, οι υποθέσεις έχουν προκύψει σε ποσοστό 34% από καταγγελίες, κατά 46% αποτελούν αυτεπάγγελτες έρευνες και το 8% αφορά σε συγκεντρώσεις.

    Κάνοντας μια σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο επί θητείας Λιανού τα ποσοστά είναι πάνω κάτω τα ίδια με τη διαφορά ότι έχει μειωθεί κατά 5 μονάδες το ποσοστό των υποθέσεων που έχουν προκύψει από καταγγελίες και κατά μία μονάδα το ποσοστό των αυτεπάγγελτων ερευνών.

    Απόλυτο φαβορί η Νίκη

    Είναι η πιο hot πολιτική είδηση των τελευταίων ημερών, μαζί με τους νέους γενικούς γραμματείς οι οποίοι θα ανακοινωθούν μάλλον σήμερα.

    Ο λόγος για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός προκειμένου να γίνει Επίτροπος στην ΕΕ.

    Το mononews και ο wiseman έχουν γράψει εκτενώς τα σενάρια και τα ονόματα που «παίζουν».

    Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνει καμιά μεγάλη έκπληξη τα φαβορί είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η Νίκη Κεραμέως.

    Όμως, αυτή η… ξαφνική απαίτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ζητήσει δύο ονόματα υποψηφίων, έναν άνδρα και μια γυναίκα, εμένα με έχει βάλει σε υποψίες.

    Ειδικά από τη στιγμή που ακούγεται ότι η πρόεδρος της ΕΕ θέλει πολλούς επιτρόπους… γένους θηλυκού.

    Μου λένε, λοιπόν, ότι αν π.χ. σταλούν τα ονόματα των Τζιτζικώστα και Κεραμέως, θα περάσουν από συνέντευξη της VDL και η υπουργός Εργασίας θα «κατατροπώσει» τον περιφερειάρχη.

    Όχι μόνο γιατί γνωρίζει άπταιστα αγγλικά, αλλά και γιατί είναι και άριστη νομικός, οι γνώσεις της οποίας θα είναι πολύτιμες σε ένα άκρως γραφειοκρατικό σύστημα όπως είναι η Κομισιόν.

    Σύντομα θα γνωρίζουμε το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα, σύντομα και την (ή τον) εκλεκτή του πρωθυπουργού.

    QUIZ: Και η «σχέση» του υπουργού με καλλίπυγο αοιδό

    Ως αξιόπιστος wiseman να διαψεύσω πάντως κατηγορηματικά τη φημολογία ότι ο δυναμικός υπουργός είχε συνάψει ποτέ σχέση με ανερχόμενη λαϊκή τραγουδίστρια που εορτάζει την ονομαστική της εορτή περί τα τέλη Νοεμβρίου.

    Είχε δημιουργηθεί μεγάλη παρεξήγηση επειδή μεσαίος επιχειρηματίας σκαφών αναψυχής που φέρει το ίδιο επώνυμο με τον υπουργό (σύνηθες επώνυμο άλλωστε) ξόδευε τα πανέρια με τα λουλούδια κατά ντουζίνες στα πόδια της πανέμορφης, πλην ατάλαντης αοιδού όλο το χειμώνα.

    Ας αφήσουμε όμως το κορίτσι στον…πόνο του: Πρόσφατα επιχείρησε να κρατήσει μόνη της (ολομόναχη!) λαϊκό πρόγραμμα σε κέντρο μεγάλης λεωφόρου που συνδέει την παραλία με την Αθήνα και πήγε… άκλαυτη η ίδια και… άπατο το πρόγραμμα.

    Χάθηκε η ευκαιρία να κάνει το μεγάλο καλλιτεχνικό μπαμ η αοιδός μας και τώρα τρέχει στην επαρχία να ρεφάρει η καημένη.

    Τόση ομορφιά και να πάει χαμένη στις κωμοπόλεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς…

    Όταν ο Κασσελάκης «έστησε» 17.000 κόσμο στην Επίδαυρο

    Με μια μικρή καθυστέρηση, γιατί τώρα μου ήρθαν οι πληροφορίες, θα σας πω τι έγινε το Σάββατο το βράδυ στην Επίδαυρο όπου 17.000 άνθρωποι πήγαν να δουν τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.

    Η ζέστη αφόρητη, ο κόσμος πολύς αλλά πήγε μία και δύο ώρες νωρίτερα από τις 9 το βράδυ που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της εκπληκτικής, ομολογουμένως παράστασης.

    Η ώρα έφτασε αλλά η παράσταση δεν ξεκινούσε.

    Πήγε 9 και 10, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

    Πέρασε ένα τέταρτο, τίποτε.

    Και τότε, κατά τις 9 και 20 έγινε ένα σούσουρο και όλοι είδαν να φτάνει στις εξέδρες του αρχαίου θεάτρου ο… Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγο Τάιλερ.

    Και μόλις κάθισε ξεκίνησε και η παράσταση.

    Έμαθα ότι έστειλε την προσωπική του ασφάλεια να ενημερώσει για την καθυστερημένη άφιξή του, προφανώς για να μην ξεκινήσει η παράσταση.

    Αλλά έτσι είναι.

    Τέτοιος celebrity να χάσει την αρχή της παράστασης που… τον εκφράζει κιόλας.

    «Πλούτος», σαν κι αυτόν που επιδεικνύει συνεχώς ο… αριστερός ηγέτης.

    Η BMW πήρε την αντιπροσωπεία από την εταιρεία Βαγιανέλης

    Πέρασε κάτω από τα ραντάρ μια επιχειρηματική είδηση που, πάντως, έχει τη σημασία της.

    Η BMW Motorrad Hellas, η εταιρεία που έχει τις ακριβές και πολυτελείς ομώνυμες μοτοσικλέτες, διέκοψε τη συνεργασία της με την εταιρεία Βαγιανέλης.

    Ένα όνομα που ήταν επί χρόνια συνδεδεμένο με τις BMW, την πώληση και το service.

    Το τέλος μιας πολύχρονης σχέσης ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου και πλέον η BMW Motorrad Hellas έδωσε την αντιπροσωπεία των μηχανών στην εταιρεία Σπανός ΑΕ, η οποία ήδη δραστηριοποιείται ήδη ως Εξουσιοδοτημένος Έμπορος και Επισκευαστής Αυτοκινήτων BMW & MINI.

    Η BMW Motorrad Σπανός ΑΕ θα δραστηριοποιηθεί στις νέες εγκαταστάσεις της επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 339, Ηλιούπολη.

    Για πολλούς η είδηση έπεσε σαν κεραυνός.

    Όμως, μαθαίνουμε ότι η εταιρεία Βαγιανέλης είχε πολλά χρέη που έφταναν σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τα 7 εκατ. ευρώ.

    Βλέποντας τον ισολογισμό για τη χρήση του 2022 παρατηρεί κανείς την καθοδική πορεία που είχε πάρει ο μέχρι πρότινος αντιπρόσωπος της BMW.

    O κύκλος το 2022 ανήλθε στα 4.466.885,81€ σε σχέση με τα 4.516.989,86 € της προηγούμενης χρήσης .

    Τα καθαρά της αποτελέσματα είναι κέρδη 11.829,66€.

    Το σύνολο των υποχρεώσεων το 2022 ήταν 2.329.169,43 από 1.334.552,33 στην προηγούμενη χρήση.

    Άρα, υπήρχε πρόβλημα….

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.