• To «όχι» για exit της ΜΟΗ, η Euroxx και ο Νινιός, γιατί ο Κόκκαλης αγοράζει Intralot, η ωραία 25χρονη Αναστασία του Βακάκη, στο σκαμνί ο Τάκη και το νέο σπίτι της υφυπουργού στο Κολωνάκι

    Tελευταία κυκλοφόρησε η φήμη, ότι, μετά την υπερφορολόγηση των έκτακτων κερδών στα διυλιστήρια ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της ΜΟΗ εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες…

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Πάλι «χώνουν» τα χαρτιά

    Αγαπητοί αναγνώστες, άπαντες προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε πάλι με το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Χθες οι ευρωπαϊκές τράπεζες και πολλές αμερικάνικες, έκλεισαν με κέρδη.

    Όμως στην Ελλάδα οι τιμές των μετοχών ειδικά των τραπεζικών (μαζί με ΔΕΗ, ΜETLEN, OTE κ.λπ.) «βούτηξαν» επικίνδυνα με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με απώλειες 1,5%.

    Και είναι να απορείς με τα σαΐνια στην Ελλάδα που ανακάλυψαν χθες το ενδεχόμενο πρόβλημα που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες με τα επιτόκια όπως λέει σε έκθεση της για τον τραπεζικό κλάδο η Goldman Sachs.

    Όπως λέει ο αμερικάνικος Οίκος «Επικαιροποιούμε τις εκτιμήσεις μας ώστε να αντικατοπτρίζουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις τάσεις του κλάδου.

    Η σημαντικότερη αλλαγή που ενσωματώνουμε με αυτή την επικαιροποίηση είναι ένας πιο εμπροσθοβαρής ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από ό,τι προηγουμένως.

    Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν ότι το προσωπικό της ΕΚΤ θα μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω προσαρμογές κατά 25 μ.β. σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το τελικό επιτόκιο του 2% τον Ιούνιο».

    Και το ερώτημα είναι.

    Τα σαΐνια ανακάλυψαν ξαφνικά μόνο στην Ελλάδα, ότι οι τράπεζες θα έχουν μειωμένα κέρδη τα επόμενα χρόνια;

    Γιατί στην Ευρώπη πολλές τράπεζες έκλεισαν με κέρδη;

    Σε κάθε περίπτωση αγαπητοί αναγνώστες εάν και σήμερα συνεχιστεί το ίδιο momentum και χαθούν οι 1.410 μονάδες ( από 1.414 χθες) τότε πολύ φοβάμαι ότι πάμε προς τη ζώνη των 1.350 μονάδων.

     

    Το Helikon στον ΑΔΜΗΕ

    Όπως άπαντες, αντιλαμβάνεστε καθημερινά τα τηλέφωνα χτυπάνε δαιμονισμένα.

    Λοιπόν, ένας φίλος με κάλεσε χθες από το ωραίο, αλλά βροχερό Μιλάνο.

    Εκείνη την ώρα γευμάτιζε σε restaurant στη Via Monte Napoleone.

    Η πηγή μου αποφάσισε να φύγει από τώρα για την Ιταλία, έτσι ώστε να παραμείνει και το Σαββατοκύριακο (ωραίος τύπος).

    Εκεί λοιπόν έμαθε ένα ωραίο νέο.

    Στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ τους τελευταίους μήνες έχει χτίσει θέση με περίπου 2.300.000 χαρτιά, το ιταλικό Fund Helikon,  που είναι από τα αγαπημένα της στήλης.

    Για όσους δεν το ξέρετε η έδρα του Helikon είναι κοντά στην Via Monte Napoleone και για την ακρίβεια στην Via Gesu 10, σχεδόν δίπλα από το Tiffanys.

    Απέναντι ακριβώς, για όσους πάνε στο Μιλάνο αυτές τις ημέρες, υπάρχει ένα τεράστιο κατάστημα (Via montenapoleone 27) της εμβληματικής φίρμας Loro Piana.

     

    To Bloomberg και οι τραπεζίτες

    Μιας και σας μιλάω για την Ιταλία θέλω να σας πληροφορήσω και για το εξής.

    Σε λίγες εβδομάδες και για την ακρίβεια στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ένα big event.

    Ένα συνέδριο του Bloomberg (το mononews.gr συνεργάζεται δημοσιογραφικά με το εμβληματικό αυτό media) με τίτλο «Το τραπεζικό σύστημα στην νέα εποχή».

    H πολύπειρη όσο και γοητευτική Ιταλίδα δημοσιογράφος του Bloomberg Francine Laqoua έρχεται στην Ελλάδα και θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών.

    Δηλαδή, τους κ. Φωκίων Καραβία της Eurobank, τον Παύλο Μυλωνά της Εθνικής, τον Χρήστο Μεγάλου της Πειραιώς και τον Βασίλη Ψάλτη της Alpha.

    Τις συζητήσεις θα συντονίζει η γοητευτική Ιταλίδα δημοσιογράφος του Bloomberg.

     

    Η Euroxx και ο Νινιός

    Θα επανέλθω στις μετοχικές αλλαγές που έγιναν, σε μια από τις κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες στην Ελλάδα, την Euroxx, καθώς χθες άλλαξε χέρια ένα πακέτο μετοχών 500.000 τεμαχίων, συνολικής αξίας 1.900.000 ευρώ.

    Όπως σας ενημέρωσα και την προηγουμένη εβδομάδα, το πακέτο περιλάμβανε τις τελευταίες μετοχές του αντιπροέδρου της εταιρείας Αριστοτέλη Νινιού.

    Οι μετοχές εξαγοράστηκαν από τον μέτοχο και CEO της Euroxx, Γιώργο Πολίτη.

    Σας θυμίζω ότι την προηγουμένη εβδομάδα ο Νινιός πούλησε το 2% της εταιρείας στον πρόεδρο και μέτοχο Τζουζέπε Τζιάννο και το 3% σε γνωστό εφοπλιστή ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Μάλιστα ο εφοπλιστής αυτός είναι και μέτοχος με περίπου 15% σε μια από τις δυο μεγαλύτερες εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρίες της Ελλάδος.

    Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις η εξαγορά του ποσοστού στην Euroxx, ήταν καθαρά επενδυτική απόφαση του συγκεκριμένου εφοπλιστή, και δεν εμπλέκεται και στις δουλειές των άλλων μετόχων της κατασκευαστικής.

    Τώρα, ο έμπειρος περί των χρηματιστηριακών Τέλης, ο οποίος έλαβε περίπου 4,7 εκατ. από την πώληση του 8,4% των μετοχών της EUROXX, θα παραμείνει στην εταιρεία τουλάχιστον έως το 2026, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει το νέο του ξενοδοχείο που χτίζει στην Σχοινούσα.

    Όπως μου λένε το ξενοδοχείο του 51χρονου Νινιού, στο μαγικό αυτό νησί των Κυκλάδων θα είναι state of the art.

    Η στήλη εύχεται να πάνε καλά τα πράγματα με το νέο εγχείρημα του ικανού και πολυσχιδούς (ξενοδόχου πλέον) Τέλη Νινιού.

     

    Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης: Δεν φεύγω από την Ελλάδα

    Tελευταία κυκλοφόρησε η φήμη, ότι μετά την υπερφορολόγηση των έκτακτων κερδών στα διυλιστήρια, ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της ΜΟΗ εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες όπως ο όμιλος ΤΙΤΑΝ (Δημήτρης Θ. Παπαλεξόπουλος – Λεωνίδας Ανδρ. Κανελλόπουλος) που το έκανε πριν λίγα χρόνια ή ακόμη και στην Κύπρο.

    Ρώτησα τις πηγές μου μέσα στον όμιλο, ανθρώπους οι οποίοι χρόνια τώρα έχουν χτίσει σχέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης με την οικογένεια Βαρδινογιάννη – άλλωστε η εμπιστοσύνη είναι το «κλειδί» στην οικογένεια.

    Η απάντηση ήταν σαφής: «Έγινε όντως αναλυτική εισήγηση προς την οικογένεια, από συγκεκριμένη νομική εταιρεία για όλες τις παραμέτρους μετεγκατάστασης της έδρας.

    Όμως ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, δεν έχει εγκρίνει κάτι τέτοιο…».

    – Οπότε να υποθέσω εγώ, ο wiseman ότι η απάντηση είναι «Μένουμε στην Αθήνα;

    – Είπαμε προς το παρόν ναι, αν και η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως γνωρίζεις, από ένα σημείο και μετά ήταν εντελώς παράνομη και προσβλητική… Έψαξαν με το έτσι θέλω σε γραφείο που δεν ανήκε στη ΜΟΗ αλλά σε άλλη εταιρεία, άσχετη με την ενέργεια και τα πετρέλαια…

    – Τι πιστεύεις, ήταν συμπτωματικό αυτό; (Ρώτησα αθώα…)

    – Τα συμπεράσματα δικά σου, στο mononews.gr, δόξα τω Θεώ, μυαλό και ρεπορτάζ διαθέτετε άφθονο…

     

    Η ουσία της φορολόγησης στη Μότορ Όιλ

    «Επί της ουσίας της φορολόγησης, τι πιστεύει ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης;» συνέχισα επίμονα να ρωτώ τον άνθρωπό  μου…

    – Ότι πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών, και όχι φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, το έχει πει ξεκάθαρα από το καλοκαίρι και ο  αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος  της ΜΟΗ, ο Πέτρος Τζαννετάκης και συνέχισε: «Θα σου θυμίσω δυο συγκεκριμένες παραμέτρους που διαφοροποιούν τη Motor Oil από οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο:

    Πρώτον, τα κέρδη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συγκυρία των τελευταίων δυο ετών, αφού είμαστε διυλιστήριο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας και δεύτερον όλα αυτά τα χρόνια κάναμε τεράστιες επενδύσεις.

    Από το 2019 έως το 2023 επενδύσαμε σχεδόν 900  εκατομμύρια ευρώ μόνον στο διυλιστήριο.

    Τελικά, αυτές τις παραγωγικές επενδύσεις πληρώνουμε ακριβά!

    Ενώ αν γυρνούσαμε και εμείς δεξιά και αριστερά με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά…

    Καταλαβαίνεις και ας μην συνεχίσω…

    Ως απονήρευτος wiseman δεν κατάλαβα τι εννοούσε, αλλά αφού δεν ήθελε να συνεχίσει…

     

    Κόκκαλης: Πλησιάζει στο 10% η Intracom

    Μόλις 0,07%.

    Τόσο είναι το απαιτούμενο ποσοστό που μένει να αποκτήσει η Intracom, προκειμένου να ανεβάσει στο 10% τη συμμετοχή της στην Intralot.

    Εδώ και ένα μήνα η εταιρεία συμμετοχών του Σωκράτη Κόκκαλη παραμένει επί καθημερινής βάσεως σταθερός αγοραστής στην Intralot.

    H οποία είναι μια ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα, με τον ίδιο ως βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα  χθεσινά δεδομένα η Intracom έχει φτάσει να αποκτήσει 59.994.501 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 9,93% της Intralot.

    Εξ αυτών, 43.103.448 μετοχές αποκτήθηκαν στην περσινή αύξηση κεφαλαίου στην τιμή των 0,58 ευρώ η μία.

    Στο διάστημα από τις 10 Απριλίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν άλλες 900.730 μετοχές.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου αγοράστηκε το μεγάλο «πακέτο» των 14.173.932 μετοχών, από ιδιώτες επενδυτές που μετείχαν στην ΑΜΚ και μείωσαν τις θέσεις τους ‘’κλειδώνοντας’’ πολύ σημαντικές υπεραξίες.

    Εν συνεχεία και έως και την χθεσινή οι αγορές είναι συνεχείς.

    Πλέον, απομένει η αγορά άλλων 415.062 μετοχών, που θα οδηγήσει την Intracom στο 10%. Κάτι που με τους ρυθμούς που γίνονται οι τοποθετήσεις μέσα από την αγορά, θα απαιτήσει άλλες 4 μέρες συναλλαγών.

    Στα τέλη Οκτωβρίου θα «παγώσουν» οι αγορές καθώς στα τέλη Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου της Intralot και ως τούτου σε αυτό το διάστημα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν οι insiders.

    H Intracom ενισχύει το ποσοστό της στην Intralot για τρεις λόγους: Εμπιστευόμενη τις θετικές προοπτικές της εταιρείας, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών με μια εξαιρετικά κερδοφόρα τοποθέτηση, αλλά και για τα φορολογικά πλεονεκτήματα που αποκτά.

    Αφού από τη στιγμή που θα πιάσει το 10% και θα διακρατήσει τη θέση της για 24 μήνες, θα απαλλάσσεται του φόρου μεταβίβασης που είναι 22%.

    Έως τώρα η Intracom έχει διαθέσει 45 εκατ. ευρώ με το μέσο κόστος κτήσης να διαμορφώνεται σε 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι τρέχουσες υπεραξίες ανέρχονται σε 41,3% και μεταφράζονται σε 18,6 εκατ. ευρώ, με τον απαλλασσόμενο φόρο να υπολογίζεται σε 4,1 εκατ. ευρώ.

    Με επιπρόσθετο οφέλη από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί το 10%.

    Καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει το 20,637%, η Intracom να ανεβάσει τη συμμετοχή της στην Intralot έως 12,66% χωρίς να τίθεται ζήτημα δημόσιας πρότασης.

    Ως ενεργούντες και οι δύο από κοινού…

     

    Το δικαστήριο έδιωξε τον Μάτσα από το σπίτι που έμενε με την Ολγα

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας είχα προετοιμάσει για τη σκληρή δικαστική διαμάχη που θα ακολουθήσει το διαζύγιο της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνωα Μάτσα.

    Κι επιβεβαιώθηκα χθες μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους και το σπίτι που έμενε μέχρι πρότινος το ζευγάρι.

    Να σας πω ότι μόλις εκδόθηκε η απόφαση, η πλευρά Μάτσα προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει τα Μέσα Ενημέρωσης ότι αυτός ήταν ο κερδισμένος της προσωρινής διαταγής, ότι πέτυχε συνεπιμέλεια.

    Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι από δικαστικής άποψης κερδισμένη, έστω και στα σημεία είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη: Κατ’ αρχάς πέτυχε να διώξει από το σπίτι, εντός τριών ημερών τον μέτριο συνθέτη που έγινε πασίγνωστος χάρη στα κονέ της υπουργού.

    Η κ. Κεφαλογιάννη θα μείνει στο σπίτι στο Ψυχικό με τα παιδιά, έχοντας αυτή την αποκλειστική επιμέλεια σε ό,τι αφορά τη διαμονή τους.

    Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Μάτσα να φύγει η πρώην σύζυγός του από το σπίτι και να μετακομίσει στο πατρικό της.

    Βεβαίως και ως προς την επιμέλεια και την ανατροφή των παιδιών ο δικαστής προσπάθησε να βρει μια μέση λύση.

    Διότι αγαπητοί αναγνώστες προέχει η ψυχική ισορροπία των ανήλικων.

    Έτσι, ο κ. Μάτσας θα μπορεί να βλέπει τα παιδιά του τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τέταρτη και Παρασκευή κατά τις ώρες 5 – 8 το απόγευμα) όπως και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο που θα μένουν μαζί του.

    Θα έχει χρόνο βεβαίως και τα Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι και φυσικά λόγο στην ανατροφή τους. Αλίμονο, άλλωστε τα δικαστήρια δίνουν συνεπιμέλεια πιο συχνά πλέον.

    Τον Φεβρουάριο του 2025 θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και η μάχη αναμένεται σκληρή.

    Τόσο επειδή υπάρχουν τα παιδιά, όσο και για τα περιουσιακά στοιχεία, όπως αποκάλυψε το mononews, με το χρυσό οικόπεδο στο Παλαιό Ψυχικό.

     

    Στο σκαμνί ο Τάκη

    Δυο κρίσιμες ημερομηνίες έχει μπροστά του το αφεντικό της Σφακιανάκης, Σταύρος Τάκη.

    Κρίσιμες ημερομηνίες που αφορούν δικαστικές εξελίξεις και προφανώς δεν θα τον αφήσουν να κάνει ωραία Χριστούγεννα.

    Το θέμα ανέδειξε τις τελευταίες ημέρες η δικαστική συντάκτης Ρεγγίνα Σπυράτου μέσω του mononews.gr

    Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου λοιπόν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμοί για το πρώην ζευγάρι Τάκη και Μιράντας Σφακιανάκη.

    Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου «Σφακιανάκης» Σταύρος Τάκη υποχρεώνεται από τη Δικαιοσύνη να παραδώσει κατάλογο με πλήρη στοιχεία για το πού κατέληξε δάνειο 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Είχε από κοινού ληφθεί με την τότε σύζυγό του Μιράντα Σφακιανάκη, για την οικονομική ενίσχυση της καταχρεωμένης εταιρείας «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ» αλλά μετά το χωρισμό και τον οικογενειακό-επιχειρηματικό εμφύλιο, η πρώην σύζυγος τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τα μισά χρήματα για να της «αρπάξει» με δόλια μέσα και στημένες γενικές συνελεύσεις το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον Όμιλο.

    Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με μία πρώτη μη οριστική απόφαση του, δικαίωσε σε πρώτη φάση την Μιράντα Σφακιανάκη.

    Αναγκάζει τον πρώην σύζυγό της να την ενημερώσει, όπως εκείνη ζητούσε, για το πού, πότε και σε ποιον κατέληξαν τα 6,2 εκατομμύρια του δανείου, για το λόγο που δόθηκαν τα αντίστοιχα ποσά και τα παραστατικά που το αποδεικνύουν.

    Κι αυτή η δικαστική διαμάχη τους είναι μία από τις τουλάχιστον 4 που εκκρεμούν ενώπιον Αρείου Πάγου και Πρωτοδικείου Αθηνών, στην προσπάθεια της κόρης του αειμνήστου Νικολάου Σφακιανάκη να πάρει πίσω μετοχές και το «τιμόνι» της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας της, κάποτε από τις ισχυρότερες της χώρας στον τομέα του αυτοκινήτου.

    Εκτός από τη λογοδοσία προς την πρώην σύζυγο του, ο Κύπριος επιχειρηματίας αναμένεται να δικαστεί στις 10 Δεκεμβρίου, στο ΣΤ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

    Βρέθηκε σε θέση κατηγορουμένου μετά από μήνυση της Μιράντας Σφακιανάκη, η οποία υποστηρίζει ότι «τα πρακτικά αποτύπωσης των κατ’ αυτήν «ληφθεισών» αποφάσεων, της Γενικής Συνέλευσης της 5ης Φεβρουαρίου του 2019, τα οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Σταύρος Τάκη και ο Γραμματεύς τής Συνέλευσης, είναι εικονικά».

    Συγκατηγορούμενος του κ. Τάκη θα είναι ο γραμματέας της συνέλευσης.

     

    Μυτιληναίος: Και πάλι λάβρος εναντίον Κομισιόν…

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της ΜΕΤLEN δεν μασάει τα λόγια του αυτό είναι γνωστό.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της παραγωγικής συνάντησης που συγκάλεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην Εθνική Πινακοθήκη προέβλεψε ξεκάθαρα ότι το target model της Ε.Ε. στην ενέργεια δεν πρόκειται να αλλάξει από την Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή του.

    Θυμίζω ότι πρόσφατα ο ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης και οι ομόλογοί του Βουλγαρίας και Ρουμανίας, έθεσαν από κοινού το θέμα στη Σύνοδο Υπουργών του Λουξεμβούργου.

    Πρόκειται κατά γενική ομολογία για ενεργειακό μοντέλο που θεωρείται ότι απέτυχε σχεδόν εντελώς.

    Παρόλα αυτά η κα Φον Ντερ Λάιεν επιμένει σε αυτό. Να υποθέσουμε πως έχει τους (γερμανικούς) λόγους της.

    Επίσης ο Βαγγέλης Μυτιληναίος σχολίασε χαρακτηριστικά  ότι «η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου προσφοράς και ζήτησης, η οποία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες».

    Mε δυο λόγια, ας κάνουμε το σταυρό μας να μην μας τύχουν και άλλα σαν την Ουκρανία και τη Γάζα…

     

    «Πετάει» η Quest

    Σε καλό φεγγάρι βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Quest, η οποία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δεχόταν πιέσεις.

    Ωστόσο μετά την εξαγορά της Μπενρουμπή αλλά και την πώληση της ACS, έχει πάρει ξαφνικά τα πάνω της.

    Από τις 10 Οκτώβρη, που βρέθηκε στα 5,01 ευρώ, έχει κάνει ένα ράλι σχεδόν 15%, κλείνοντας χθες στα 5,76 ευρώ.

    Το σπουδαίο για τον όμιλο deal με την εξαγορά της Μπενρουμπή αλλά και η πώληση της ACS, η οποίο προετοιμαζόταν πολλούς μήνες τώρα, φαίνεται ότι θα δώσει νέα δυναμική στη μετοχή.

    Καθώς η Quest θα γράψει πολλαπλάσια κέρδη και ταμειακές ροές όταν ολοκληρωθεί η πώληση.

    Ενώ αν δεν ολοκληρώσει τη συμφωνία η GLS, έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει το 20% που έχει ήδη συμφωνήσει.

     

    Βακάκης: Η ωραία 25χρονη Αναστασία και ο Πολυκάρπου

    Οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Jumbo δεν είναι συχνό φαινόμενο.

    Όλα περνάνε από τα χέρια του Απόστολου Βακάκη και οι συνεργάτες του παραμένουν ίδιοι επί χρόνια.

    Έτσι, λοιπόν ρώτησα να μάθω για τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στα διευθυντικά στελέχη της εισηγμένης.

    Η νέα CΟΟ, Αναστασία Ζάντε είναι γέννημα θρέμμα της Jumbo.

    Είναι μόλις 25 χρονών και εντάχθηκε στην εταιρεία από το 2021 πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές της στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η 25χρονη έχει εντρυφήσει στα διοικητικά ζητήματα έχοντας ως δάσκαλο τον ίδιο τον κ. Βακάκη.

    Όπως λένε οι πηγές μου, ο Mr Jumbo διαβλέποντας μια επιχειρηματική ικανότητα στο πρόσωπο της Αναστασίας Ζάντε, την εκπαίδευσε ο ίδιος και μάλιστα πολλές φορές έχει τον έχει συνοδεύσει στις αγορές μπαίνοντας ακόμη περισσότερο στα… άδυτα της διοίκησης μιας τέτοιας εταιρείας.

    Πάντα παρούσα στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας η Αναστασία Ζάντε δουλεύοντας με επιμονή, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα, αναβαθμίστηκε από τον Απόστολο Βακάκη και πλέον  είναι ως Chief Operating Officer (COO) υπεύθυνη για τις καθημερινές λειτουργίες του ομίλου Jumbo.

    Βέβαια, μη φανταστείτε γραφεία και μεγαλεία.

    Παραμένει ως έχει στον χώρο που ήδη εργάζεται όπως και ο Πόλυς Πολυκάρπου που ανέλαβε τη θέση του CFO.

    Ο ίδιος είναι στέλεχος με εμπειρία 20ετή και πλέον στα θέματα χρηματοοικονομικής και επιχειρηματικής ανάλυσης έχοντας περάσει από κομβικές θέσεις ως οικονομικός αναλυτής στη Citi Investment Research, Αντιπρόεδρος της Deutsche Bank Global Markets, Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας στην Alpha Finance, στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή κ.α.

    Είναι Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2022 και είχε διοριστεί ως Εντεταλμένος Σύμβουλος και υπό τον προηγούμενο ρόλο του ήδη συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Jumbo.

     

    Attica Bank: Μια πρωτοβουλία της Ελένης Βρεττού

    Εξαιρετική η πρωτοβουλία που πήρε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού και παρουσίασε χθες με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

    Συγκεκριμένα, στη δωρεά 100 ολοκληρωμένων συστημάτων απινιδωτών (shock stations) σε ισάριθμα δημόσια σχολεία ανά την Ελλάδα προχώρησε η Attica Bank σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές.

    Η δράση αυτή, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας «Attica Bank Παιδί & Παιδεία».

    Όπως ανακοίνωσε η κυρία Βρεττού, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2025, ενισχύοντας περισσότερα σχολεία της χώρας με απινιδωτές και εκπαιδεύοντας ακόμη περισσότερους μαθητές και δασκάλους-καθηγητές στην ΚΑΡΠΑ και τη χρήση του απινιδωτή, καθώς «η δωρεά αυτή δεν είναι απλώς μια πράξη προσφοράς, αλλά μια επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας και στην ασφάλεια των σχολικών κοινοτήτων».

    Αν μη τι άλλο χρειάζονται τέτοιες ενέργειες που σώζουν ζωές αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύουν τα παιδιά μας στις πρώτες βοήθειες.

     

    Ο Τσίπρας τους «μάζεψε» όλους

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έγραφα χθες για την εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία και την ακρίβεια και την οριστική απόφασή του να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

    Και βλέποντας τι έγινε στην εκδήλωση σιγουρεύτηκα ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει, σίγουρα με άλλο φορέα κι όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί «άστεγοι» περιμένουν αυτό το come back.

    Τους είδαμε στη γεμάτη αίθουσα.

    Ήταν εκεί ο… όλον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις υποψήφιοι, Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος, αλλά δεν πήγε ο Πολάκης.

    Ήταν ο Νίκος Παππάς, η Ράνια Σβίγγου, η Γεροβασίλη, ο Ζαχαριάδης, ο Δραγασάκης, η Νοτοπούλου, για λίγη ώρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Καλαματιανός, ο Καραμέρος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανιός, η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού, η Κατερίνα Παπακώστα ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Μώραλης, ο Θεοχαρόπουλος, ο Μαμουλάκης, ο Μπάρκας, ο Γιάννης Μουζάλας, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαρίνα Κοντοτόλη. Παρούσα στην εκδήλωση και η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα Μπέτυ Μπαζιάνα.

    Γενικώς ένα κλίμα που θύμιζε τον παλιό, τσιπρικό ΣΥΡΙΖΑ.

    Για να δούμε, πότε θα ρίξει τα χαρτιά του ο Τσίπρας.

     

    Η υφυπουργός που μετακόμισε στο Κολωνάκι

    Συνεχίζει ο «ιός του Κολωνακίου» να καταδιώκει την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι μόνο ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος αγόρασε το γνωστό πλέον διαμέρισμα στην περιοχή.

    Όπως μαθαίνω και άλλο στέλεχος, γένους θηλυκού, που έχει διατελέσει και για έναν περίπου χρόνο υφυπουργός της κυβέρνησης, αποφάσισε να μετακομίσει στο Κολωνάκι μιας και η απόσταση από την εκλογική της περιφέρεια στη Βουλή είναι κάπως μεγάλη.

    Πριν από την μετακόμισή της στο Κολωνάκι, η πρώην υφυπουργός -όπως μου μετέφεραν- έμενε στην ευρύτερη περιοχή του «Ερρίκος Ντυνάν», στους Αμπελόκηπους εν προκειμένω.

    Μάλλον για να διασκεδάσει τον καημό της μιας και ο Πρόεδρος Κυριάκος την άφησε εκτός κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουλίου, αποφάσισε να αναβαθμίσει την οικεία της.

    Ουδέν μεμπτόν βεβαίως για την πρώην υφυπουργό, αρκεί να μπορεί να εξυπηρετεί το ενοίκιο, καθώς γνωρίζουμε ότι στο Κολωνάκι τα καλά σπίτια είναι πανάκριβα.

    Τη βλέπω, τέλος, να περνάει αρκετό χρόνο στο Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου μιας και οι σχέσεις της με την Εκκλησία είναι αρκετά στενές και δεν το κρύβει.

    Κι ελπίζω να μην πηγαίνει με… Porsche…

     

    Πήρε επιδότηση 4,9 εκατ. το Ξινό Νερό

    Ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «Ξινό Νερό» στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», για την ίδρυση νέας σύγχρονης και περιβαλλοντικά φιλικής μονάδας εμφιάλωσης φυσικού ανθρακούχου νερού.

    Ο δήμος Αμυνταίου θέλει να τρέξει μια επένδυση συνολικού ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και η έγκριση που δόθηκε ανοίγει το δρόμο για επιχορήγηση ύψους 2.475.811 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, με μόνο μέτοχο τον Δήμο Αμυνταίου πέτυχε το 2022 να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 43,2% στα 3,3 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ το 2021.

    Και για φέτος έχει θέσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, στα 4,5 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη πιάσει τον τζίρο του 2022 στο εννεάμηνο του 2023.

    Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 41,98% στις 282.792 ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στις 220.322 καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 42,19%.

     

    Η ΕΥΠ χρειάζεται… ψυχιάτρους

    Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε αγαπητοί αναγνώστες, η ΕΥΠ είναι κάτι σαν άβατο.

    Δεν μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τους εθνικούς μας πράκτορες, εκτός κι αν γίνονται γκάφες ή «καρφώματα».

    Αλλά γενικώς δεν γνωρίζουμε στοιχεία για τους εργαζόμενους στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

    Μια απόφαση, πάντως, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου, που υπογράφει ο γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, μας αποκαλύπτει ότι η ΕΥΠ εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα διοικητικής υποστήριξης και οργανωτικής ενίσχυσής της.

    Διαβάζοντας την απόφαση βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει σύγχρονα εργαλεία και συστήματα για «την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας».

    Τι θα κάνει; Θα εφαρμόσεις ψυχομετρικά εργαλεία που θα περιλαμβάνουν τεστ γνωστικών ικανοτήτων, αξιολόγησης καταστάσεων, επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ανίχνευσης ψυχοπαθολογίας της προσωπικότητας. Επίσης:

    Ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης 360ο, προσαρμοσμένου στις ειδικές απαιτήσεις της Υπηρεσίας, καθώς και σχετικά εγχειρίδια και έντυπα αξιολόγησης

    Ανάπτυξη προγράμματος ενίσχυσης διοικητικών ικανοτήτων των στελεχών της ΕΥΠ που θα περιλαμβάνει κατάρτιση προφίλ ικανοτήτων των στελεχών σε θέσεις ευθύνης και σχήματα σταδιοδρομίας.

    Ανάπτυξη Συστήματος επιτελικής και επιχειρησιακής στοχοθεσίας της ΕΥΠ.

    Προγράμματα επιμόρφωσης στις αρχές της διοικητικής επιστήμης και της ηγεσίας.

    Το πρόγραμμα θα κοστίσει 315 χιλιάδες και θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2026.

    Κι απ’ ότι καταλαβαίνω, η ΕΥΠ… χρειάζεται ψυχίατρο.

    Αλλά έχω και μια απορία: Νόμιζα ότι ο Άκης Σκέρτσος ήταν ο επιβλέπων την υπηρεσία.

    Γιατί υπογράφει ο κ. Κουτνατζής;

     

    H έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Κολλέγιο

    Το περίοπτο ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών και Κολλέγιο Ψυχικού), καθώς και ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης φιλοξενούν έκθεση στο Bookis Plaza, μέσα στο campus του Ψυχικού.

    Τιτλοφορείται Πομπή προς την πόλη και αποτελείται από έργα που φιλοτέχνησε η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη.

    Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη ανήκει στην μακρά οικογένεια και παράδοση του Κολλεγίου καθώς πρόκειται για την κόρη του αείμνηστου βιομηχάνου Αλέξανδρου Αθανασιάδη της οικογένειας Αθανασιάδη – Μποδοσάκη.

    Από δωρεά του προέκυψε το μοναδικής αρχιτεκτονικής δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών στην Κάντζα (το Μποδοσάκειο) καθώς και το εντυπωσιακό αθλητικό στάδιο Αλέξανδρος Αθανασιάδης στην Κάντζα (Μποδοσάκειο-Λάτσειο), αλλά και τα Αθανασιάδεια, δηλαδή οι αγώνες στίβου για τα μεγάλα παιδιά του δημοτικού.

    Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη διακρίθηκε σε μεγάλη γκάμα εκφραστικών μέσων, ζωγραφική, γλυπτική, σκηνογραφία. Έχει εκθέσει μεταξύ άλλων στο ΕΜΣΤ και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο ενώ έργα της συγκαταλέγονται στη μόνιμη συλλογή της Galerie Dutko και Ζουμπουλάκη.

    Η φύση και τα όνειρα εμποτίζουν τις συνθέσεις της.

    Δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη το περιεχόμενο της έκθεσης. Εγκαινιάζεται πάντως την ερχόμενη εβδομάδα.

     

    Το πάρτι από δύο Τουρκάλες με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο

    Ένα τριήμερο πάρτι στη γειτονική Τουρκία οργάνωσαν δύο φίλες Τουρκάλες με… χοντρό πορτοφόλι, η Chichi και η Chacha, για να γιορτάσουν τα γενέθλια της μιας από αυτές.

    Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι κάλεσαν πάνω από εκατό άτομα από όλο τον κόσμο, από Γαλλία, Αμερική, Ιταλία, Ινδία, και με μοναδικό Έλληνα τον Λάκη Γαβαλά.

    Η έκπληξη ήρθε όταν στο πάρτι στο Μπόντρουμ βρέθηκε και ο Αντώνης Ρέμος με την ορχήστρα του που τραγούδησε τις γνωστές του επιτυχίες και αποθεώθηκε από τους καλεσμένους.

    Κοσμοπολίτισσες οι οικοδέσποινες, γόνοι μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών της γείτονος, σε ένα φαντασμαγορικό περιβάλλον, στο μοναδικό ξενοδοχείο Macakizi, κοντά στο Μπόντρουμ και συγκεκριμένα στο κοσμοπολίτικο θέρετρο Turkbeku, αλλά και στην πολύ exclusive Villa Macakizi οργάνωσαν το τριήμερο πάρτι.

    Εκεί και ο μοναδικός καλεσμένος από την Ελλάδα, ο Λάκης Γαβαλάς, που τίμησαν με πρόσκληση οι δύο τρομερές οικοδέσποινες, που φρόντισε να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα του πάρτι.

    Εντυπωσιακό το ντεκόρ με τους πολυελαίους και τις κατακόκκινες βελούδινες κουρτίνες, με πλούσιο μενού με αστακούς, καραβίδες και τρούφα, και τη σαμπάνια να ρέει άφθονη και το κέφι να φτάνει στα ύψη μέχρι τις μεγάλες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    O Αντώνης Ρέμος με την εορτάζουσα CHICHI
    Ο Λάκης Γαβαλάς με τους δίδυμους αδελφούς Din και Dan, περισσότερο γνωστούς ως DSquared

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.