• Το νέο ράλι σε Intracom και Intralot, τα μυστήρια της Motor Oil, η νέα αποτυχία Μανουσάκη, ο πόλεμος Λεντούδη-Παπαλιού με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας, τι συμβαίνει με τον Κοκλώνη και η τραπεζική μεταγραφή

    Σε νέα, πέραν των 18 μηνών, παράταση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων (λογαριασμών κα) του παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη, προχώρησε μετά από πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων που επιβλέπουν την έρευνα, με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    image

    Τα κέρδη σε Ιντρακομ, Ιντραλοτ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η ελληνική αγορά, αν και  το Λονδίνο ήταν κλειστό, πήγε καλά.

    Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,35% ενώ στην Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε νέο ρεκόρ στις 41.240 μονάδες.

    Στην Αθήνα , εντυπωσιακά κέρδη είχαμε για τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη.

    Η Intracom κέρδισε 4,17% στα 3,24 ευρώ, η Intralot «έκλεισε» στο +3,48% στα 1,19 ευρώ (μετά την αναβάθμιση της στον δείκτη Mid Cap του FTSE RUSSELL) και η ΚΛΜ «έκλεισε» με κέρδη 2,35% στα 1,52 ευρώ.

    Εξαιρετική εικόνα είχαμε για την Πειραιώς και τον ΟΤΕ που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα 3,95 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα.

    Η μετοχή, αύριο θα προσπαθήσει να διασπάσει τα 4 ευρώ, που αποτελεί το μέγα ζητούμενο.

    Χαμηλός όγκος για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που όμως έκλεισε με οριακά κέρδη στα 17,68 ευρώ.

    Στις 28 Αυγούστου, η μετοχή κόβει 0,25 ευρώ (επιστροφή κεφαλαίου) και οι μέτοχοι θα πληρωθούν στις 3 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση είναι 1,4%.

    Τι μυστήρια και η μεγάλη άνοδος της  ΜΟΗ

    Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην MOTOR OIL.

    Μια μετοχή που «πληγώθηκε» ανεπανόρθωτα τον Ιούνιο μετά την άδικη φορολογία που επέβαλε σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, το ελληνικό δημόσιο.

    Για να σας φρεσκάρω  την μνήμη, πριν  την ανακοίνωση της έκτακτης φορολογίας, η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 24,7 ευρώ.

    Χθες λοιπόν η μετοχή έκλεισε με ισχυρά κέρδη 2,46% στα 21,66 ευρώ, πάρα το γεγονός ότι την Παρασκευή θα γίνει το rebalancing της μετοχής, η οποία αποσύρεται από τον MSCI Standard GREECE (λόγω της ραγδαίας πτώσης της τιμής της μετοχής μετά την επιβολή του φόρου)  και πλέον θα ενταχθεί στον μικρότερο δείκτη, Small Cap Greece. 

    (Άραγε η κυβέρνηση ποσο happy είναι από αυτή την εξέλιξη, δηλαδή μια εταιρεία να αποσύρεται από τον μεγάλο δείκτη του MSCI για 150 εκατ. ευρώ που ήθελε να βάλει στα κρατικά ταμεία;)

    Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στον δείκτη θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Αυγούστου.

    Όμως πριν ανακοινώσει  ο MSCI τις αλλαγές αυτές, στις 13 Αυγούστου, το fund Millennium International Management LP αποφάσισε να ανοίξει short θέση στη Motor Oil ύψους 0,58%.

    Φυσικά, η θέση αυτή ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, όταν το Millennium είχε ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις του.

    Γνώστες των διαδικασιών, αναφέρουν ότι το μέσο κόστος είναι στα 22,5 και 23 ευρώ ανά μετοχή.

    Το πιθανότερο είναι ότι στις 30 Αυγούστου, το Fund θα κλείσει την θέση του.

    Το εκτιμώμενο κέρδος του θα είναι περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή, στην περίπτωση φυσικά που η τιμή της μετοχής τις επόμενες ημέρες, παραμείνει αμετάβλητη.

    Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις στην μετοχή της Motor Oil, έχουν αλλάξει χέρια περίπου 1.800.000 τεμάχια, σε ένα στενό εύρος τιμών +-0,50 ευρώ από την σημερινή τιμή.

    Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι “η μετοχή μετά το rebalancing θα δει υψηλότερα επίπεδα.”

    METLEN: Λύθηκε το μυστήριο

    Χθες στην στήλη σας είχαμε γράψει για μια εταιρεία την MELVET INVESTMENTS LTD.

    Η MELVET είναι νομικό πρόσωπο συνδεδεμένο με τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, και τον κ. Φώτιο Σπυράκο, Chief Administration Officer & Head of CEO’S Office, και  προέβη σε αγορά περίπου 40.000 μετοχών της METLEN, αξίας 1.350.000 ευρώ.

    Έτσι όμως είναι γραμμένη η ανακοίνωση που εστάλη  στο χρηματιστήριο (προφανώς έτσι ορίζει ο νόμος),  δίδεται η εντύπωση ότι ο κ. Σπυράκος είναι μέτοχος στην MELVET μαζί με τον κ. Μυτιληναίο.

    Η αλήθεια όμως είναι ότι ο μοναδικός μέτοχος είναι ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και ο κ. Σπυράκος είναι διευθυντής της εταιρείας αυτής.

    Ο dealmaker

    Τα deals, που γίνονται στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, έχουν πληθύνει σημαντικά.

    Η σημαντικότητά τους δεν ορίζεται μόνο από το ύψος τους.

    Διότι υπάρχουν και αυτά, που είναι πολύ έξυπνα, και περνάνε στα ψιλά λόγω του τιμήματος.

    Μαζί τους, είναι και dealmakers, οι οποίοι δουλεύουν αθόρυβα και κλείνουν μεγάλης σημασίας συμφωνίες.

    Ένας εξ αυτών είναι ο Θέμης Μαγγίνας της Paxinosa Partners, ο οποίος έτρεξε την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής μηχανολογικών εξαρτημάτων ακριβείας ΤΕΜΜΑ ΑΕ από την Π. Πετρόπουλος που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

    Η ίδια εταιρεία, όπως μαθαίνουμε, βρίσκεται πίσω και από άλλες, πολύ μεγαλύτερες δουλειές. Επιλεκτικά λίγες και εκλεκτές…

    Η Τέρνα Ενεργειακή και ο Φ. Τσακίρης

    Ένα νέο πρόσωπο ανέλαβε προ ημερών υπεύθυνος ανάπτυξης του κλάδου Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Πρόκειται για τον Φίλιππο Ρότζερ Τσακίρη, έμπειρο στέλεχος του χώρου των offshore με προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού όπως η δανέζικη Orsted και η Siemens Gamesa και συμμετοχή στον σχεδιασμό και κατασκευή του Hywind2, του πρώτου πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο.

    Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο LinkedIn ο κ. Τσακίρης, «H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ηγείται στην ενεργοποίηση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσει άδεια έρευνας και ανάπτυξης για offshore αιολικό πάρκο ισχύος 400 ΜW στα νότια της Αλεξανδρούπολης, εντός της θαλάσσιας περιοχής που θα αναπτυχθούν τα πρώτα πιλοτικά έργα.

    Αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οράματος για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο ενεργειακό πυλώνα εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, ωθώντας παράλληλα τη χώρα μας προς την επίτευξη των στόχων της για βιώσιμη ενέργεια».

    Τι συμβαίνει με το 18μηνο του Κοκλώνη;

    H είδηση είναι σημαντική και δεν είναι τυχαίο ότι έχει δημιουργήσει προστριβές μεταξύ δικαστών και μερίδας του νομικού κόσμου.

    Προσέξτε λοιπόν.

    Σε νέα, πέραν των 18 μηνών, παράταση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων (λογαριασμών κα) του παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη, προχώρησε μετά από πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων που επιβλέπουν την έρευνα, με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Το υπ΄αριθμόν 2634 βούλευμα του Συμβουλίου εκδόθηκε προ λίγων ημερων και για την ακρίβεια στις 13 Αυγούστου. Έτσι παρατείνεται η δέσμευση των λογαριασμών του με κυρίαρχο στόχο να διασφαλιστεί, όπως σύμφωνα με δικαστικές πηγές αναφέρεται, το δημόσιο συμφέρον ενόψει της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργείται για τις εταιρίες του παραγωγού και παρουσιαστή.

    Σύμφωνα με τα όσα είναι έως τώρα γνωστά, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αποφασίστηκε με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ε.τ Χαράλαμπου Βουρλιώτη, τον Φεβρουάριο του 2023.

    Το πόρισμα της Αρχής διέτασσε καταρχήν την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κάνοντας λόγο για ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, γι αυτό ζητείτο από την εισαγγελία η διερεύνηση αδικημάτων όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του δημοσίου.

    Αν και η έρευνα ξεκίνησε αμέσως και ανατέθηκε στην οικονομική αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία, προκειμένου να αποφασιστεί από την οικονομική εισαγγελία για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης ή την αρχειοθέτησή της, εν τούτοις έως τώρα δεν εχει ολοκληρωθεί.

    Κάποιοι δικηγόροι όμως αναφέρουν ότι δημιουργείται νομικό ζήτημα.

    Το άρθρο 34 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως τροποποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, θέτει ως ανώτατο όριο δέσμευσης λογαριασμών τους 9+ 9 μήνες: “…έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν, με αιτιολογημένη διάταξη τους, σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων (κινητών και ακινήτων), προς τον σκοπό διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών που μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του αρμοδίου συμβουλίου κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα μήνες, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης, κατά τα ανωτέρω, προκαταρκτικής εξέτασης”.

    Όμως δικάστηκες πηγές αναφέρουν πως «νομολογιακά δεδομένα και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου σε άλλη υπόθεση η δέσμευση για το ζήτημα της έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να ακολουθεί από τις διατάξεις του ΚΠΔ και με σχετική πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων να διαρκέσει έως και 5 χρόνια.»  

    Νέα μεγάλη… αποτυχία του «γίγαντα» Μανουσάκη…

    Μαθαίνω από έγκυρη πηγή του ΑΔΜΗΕ ότι σημειώθηκε πλήρες αδιέξοδο στη νέα τηλεδιάσκεψη για το Great Sea Interconnector, που (ίσως κάποτε, στο μέλλον, λόγω της μεγάλης …μαεστρίας του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη) συνδέσει Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ με ηλεκτρικό καλώδιο.

    Προφανώς δεν γνωρίζουμε ποιους ευνοεί η μυστήρια στάση της κυπριακής πλευράς, αλλά είναι δεδομένο ότι και ο πολυδιαφημισμένος Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τα έκανε… μεγάλη θάλασσα στο θέμα.

    Την «πόρτα» στην άμεση και κατακόρυφη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου -ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης με την Ελλάδα- εξακολουθεί να κρατά κλειστή η κυπριακή πλευρά, όσο δεν επιλύει τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν να προχωρήσει απρόσκοπτα το Great Sea Interconnector.

    Επίσης, με τη στάση της η κυπριακή πλευρά δεν αποσοβεί τον κίνδυνο το ηλεκτρικό της σύστημα να παραμείνει ακριβό και τις επόμενες 10ετίες – και παράλληλα να είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό που θα βρίσκεται «εκτός τροχιάς» των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ε.Ε., για 100% διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2050.

    Στο βασικό θέμα  της μείωσης του κόστους, η λέξη «κλειδί» είναι η σύγκλιση των αγορών ηλεκτρικής Ελλάδας και Κύπρου, που θα επιφέρει η διασύνδεση. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι χονδρεμπορικές και λιανικές τιμές στη Μεγαλόνησο να παρασυρθούν αισθητά προς τα κάτω.

    Στην Κύπρο οι λιανικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 33 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 17-20 λεπτών ανά κιλοβατώρα – με αναμενόμενη τάση μείωσης, μάλιστα, καθώς θα ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπόνησε η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το 2030 (που ίσως ξεκινήσει η λειτουργία του Great Sea Interconnector) το όφελος σε έναν μόνο χρόνο από τους μειωμένους λογαριασμούς για ένα μέσο νοικοκυριό (425 ευρώ) θα είναι υπερδιπλάσιο από την επιβάρυνση κατά τα 5 χρόνια κατασκευής του έργου (150 ευρώ).

    Tι λέει η Κομισιόν για τον ΑΔΜΗΕ και τους Κύπριους…

    Εκεί οφείλεται και το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο, περιήλθε και η νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα 24ωρα για το έργο και στην οποία έδωσαν το «παρών» οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, η Κομισιόν και ο ΑΔΜΗΕ.

    Όπως μαθαίνει ο wiseman, κατά την τηλεδιάσκεψη δεν υπήρξε η παραμικρή σύγκλιση από την κυπριακή πλευρά σε κανένα από τα δύο σημαντικά «αγκάθια» στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί στην Κύπρο.

    Οι Κομισάριοι κατηγορούν τον ΑΔΜΗΕ, ότι συντήρησε αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία, λόγω του… Βοναπαρτισμού του κου Μανουσάκη που έλεγε στις Βρυξέλλες «μην ανησυχείτε, το ΄χω, το ΄χω» και τελικά … δεν το είχε!

    Η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα, 26 Αυγούστου, ωστόσο πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή, 23 Αυγούστου.

    Το Σαββατοκύριακο, που μεσολάβησε, υπήρξε «πυρετός» παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    Επείγονται και οι Βούλγαροι για την Αλεξανδρούπολη…

    Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov, στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στην υποδομή με στελέχη της Gastrade, φορέα υλοποίησης και διαχείρισης του πλωτού τέρμιναλ «υποδοχής» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είπε πώς έχει ξεκινήσεις η δήλωση φορτίων LNG από τις εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν το FSRU ως «πύλη» για εισαγωγή αερίου.

    Η κατανομή των χρονοθυρίδων (slots) θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

    Η Βουλγαρία αποτελεί μέτοχο της Gastrade, κατέχοντας το 20% της εταιρείας μέσω της κρατικής Bulgartransgaz.

    Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν επίσης το «παρών», με αντίστοιχα μερίδια, ο Χρήστος Κοπελούζος και η αδελφή του Ελμίνα Κοπελούζου που είναι οι ιδρυτές, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τον κ.Κώστα Ξιφαρά, ο ΔΕΣΦΑ  με την κα Ρίτα Γκάλλι και η Gaslog του κου Γιώργου Π. Λιβανού.

    Ο Βούλγαρος αξιωματούχος τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης την 1η Οκτωβρίου θα συμπέσει επίσης με την έναρξη της επόμενης περιόδου προμήθειας φυσικού αερίου.

    «Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού αυτό το φθινόπωρο θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν όψει της πιθανής διακοπής μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από την αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

    Η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU αναβλήθηκε για λίγους μήνες λόγω τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο αγωγών που συνδέει το τέρμιναλ με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς αερίου.

    Θυμίζω ότι το FSRU αποτελείται από πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. το χρόνο).

    Το mega project στην Αστυπάλαια και οι αντιδράσεις…

    Μεγάλη αναστάτωση έχει φέρει στο νησί της Αστυπάλαιας η είδηση ότι το Κεντρικό Πολεδομικό Συμβούλιο έδωσε προέγκριση για την ανάπτυξη μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση 1.977 στρεμμάτων στη θέση Βίγλα.

    Εκεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνουν τουριστικά χωριά με βίλες και ξενοδοχεία, αλλά ήδη κάτοικοι και δημοτική αρχή αντιδρούν στο project.

    Την αίτηση για να εγκριθεί η επένδυση έχει κάνει η εταιρεία ZONIRO, μια κατασκευαστική εταιρεία, θυγατρική της Aristo Development, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ματθαίος Τρούλης. Ο κ. Τρούλης έχει γίνει γνωστός ως ο στενότερος συνεργάτης του Μίλτου Καμπουρίδη καθώς η Zoniro συνεργαζόταν με την Dolphin Capital Investors

    Ρωτήσαμε για τον ποιος είναι αυτός που θέλει να κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί «πράσινο» και προωθείται ως υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης.

    Το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης ανήκει στην εταιρεία «Αγρελίδι Ακίνητα» και απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία του ρεπορτάζ, εφοπλιστικά κεφάλαια θα «πέσουν» στο νησί για να δημιουργηθεί αυτό το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα.

    Αν βέβαια γίνει αυτό διότι οι αντιδράσεις είναι πολλές και η τελική έγκριση θα πάρει χρόνο να δοθεί. O δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας, μάλιστα έχει ανοίξει πόλεμο κατά της επένδυσης λέγοντας στο mononews: «Δεν θέλουμε να γίνει η επένδυση. Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ αν υπογράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Δεν συνάδει μια τέτοια επένδυση με την εικόνα της Αστυπάλαιας ως νησί αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης».

    Μάλιστα μας είπε ότι ουδέποτε οι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τη δημοτική αρχή αν και η αγορά της έκτασης έχει γίνει προ 20ετίας.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μάλιστα, διευκρινίζει ότι η προέγκριση αφορά σε μια πρόταση και έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

     

    … Και οι εφοπλιστές Κρίτων Λεντούδης και Νίκος Παπαλιός

    Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Νίκος Παπαλιός, ιδρυτής της Vantage Shipping Lines S.A., της Primal Shipmanagement Inc. και συνιδρυτής της Primal Marine Shipbrokers Ltd.

    Κατάγεται από παραδοσιακή οικογένεια με ναυτική παράδοση της Χίου, σπούδασε στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ και ξεκίνησε την καριέρα του στη ναυτιλία με φορτηγά πλοία χύδην ξηρού φορτίου.

    Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2000 και αναπληρωτής αντιπρόσωπος του νηολογίου της Τζαμάικας στην Ελλάδα.

    Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αντιπρόεδρος είναι ο γνωστός εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης, ιδιοκτήτης της Evalend Shipping η οποία διαθέτει στόλο με πάνω από 50 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 4,4 εκατ. dwt.

    Ο Ευάγγελος Λεντούδης, ίδρυσε την Evalend Shipping το 1972. Μετά τον θάνατο του, το 1984, τα ηνία της ναυτιλιακής ανέλαβε ο Κρίτων.

    Λάτρης των πολυτελών αυτοκινήτων και της ταχύτητας (έχει κάνει μεγάλο χαμό στη Φιλοθέη με τη Φεράρι που οδηγεί με 150 χιλιόμετρα), ο Λεντούδης διαθέτει πανάκριβο στόλο Ι.Χ., αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.

    Ο 61χρονος Κρίτων Λεντούδης είναι παντρεμένος από το 2021 με την Τερέζα Μιχαλοπούλου, η οποία είχε παντρευτεί στο παρελθόν τον Χρήστο Κοπελούζο με τον οποίο έχει τρία παιδιά, ενώ ο Λεντούδης από προηγούμενο γάμο είναι πατέρας δύο παιδιών.

    Να σημειώσω ότι η εταιρεία έχει συσταθεί από το 2008, έχει κεφάλαιο 120 χιλιάδων ευρώ και ο σκοπός της είναι η αγοραπωλησία μη οικιστικών κτιρίων και οικοπέδων για την ανέγερση τέτοιων κτιρίων, ενοικίασης ακινήτων, κατασκευή οικιστικών κτιρίων κ.λπ.

    Με βάση τον ισολογισμό του 2022 που κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανέρχονται σε 2.597.066,15 ευρώ ενώ η καθαρή θέση της είναι 2.611.644,22 ευρώ.

    Περισσότερο ρεπορτάζ σε εκτενές άρθρο στο mononews.

    Attica Bank: Μια νέα μεταγραφή από την Πειραιώς

    Ενδιαφέρον προκάλεσε η μεταγραφή της κυρίας Μαρίνας Νικολάου από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου ήταν για σειρά ετών, στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας.

    Το ενδιαφέρον έγκειται ότι είναι η μοναδική τράπεζα που αναδεικνύει τις ασφαλιστικές υπηρεσίες ως ξεχωριστή πλέον Γενική Διεύθυνση, γεγονός που υπογραμμίζει την πρόθεση της Διοίκησης να διευρύνει τις πηγές εσόδων και ιδιαίτερα αυτά από προμήθειες και το πολλά υποσχόμενο κομμάτι των bankassurance προϊόντων, χτίζοντας και στις συνέργειες που δημιουργούνται με το wealth management.

    Υπενθυμίζεται ότι το wealth management ήταν βασικό σημείο της στρατηγικής και της Παγκρήτιας προ συγχώνευσης μετά την εξαγορά  της HSBC, δημιουργώντας την υπηρεσία για high end πελάτες, που ονόμασε  Cobalt. Η τράπεζα συνεχίζει και ενδυναμώνεται σε αυτή την κρίσιμη καμπή με ιδιαίτερα έμπειρα στελέχη της αγοράς, όπως άλλωστε ήδη μας έχει συνηθίσει

    Το μέρισμα της «Κτήμα Λαζαρίδη»

    Μπορεί οι εξελίξεις στον κλάδο της οινοποιίας στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα καλές (λουκέτο στον Τσάνταλη), όμως, η «Κτήμα Λαζαρίδης», βάλθηκε να αποδείξει ότι έχουν μέλλον οι νοικοκυρεμένες εταιρείες.

    Χθες ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος ποσού 540.524,16 Ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι 0,03 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό)

    Το τελικώς καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος (καθαρό ποσό) θα ανέλθει σε 0,0285 Ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024. Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date) είναι οι μερίδες πελάτη ή πελατείας εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Αυλων Τίτλων (ΣΑΤ) που διαχειρίζεται η εταιρεία «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» (ATHEXCSD) την Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Εθνικής.

    Ιωάννα Λυτρίβη: «Τρέχει» όλες τις αποστολές του Πιέρ

    Δραστήρια και αεικίνητη έχει αποδειχθεί η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη. Έχοντας αναλάβει το δύσκολο αλλά πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, έναν τομέα που αποτελεί προτεραιότητα τόσο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τους τελευταίους μήνες έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σε… διαφορετικές αποστολές.

    Απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του σερ Πιερ, η τεχνοκράτισσα και με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υφυπουργός ανταποκρίθηκε με επάρκεια τον περασμένο Ιούλιο, σηκώνοντας μόνη της το βάρος της ψήφισης ενός  νομοσχεδίου στη Βουλή, εκπροσωπώντας επάξια το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, καθώς ο κ. Πιερρακάκης ταλαιπωρούνταν εκείνη την περίοδο από Covid.

    Σήμερα θα συναντηθεί με τους συνδικαλιστές της ιδιωτικής εκπαίδευσης και με τον Συνήγορο του Πολίτη για ένα ακόμα «φλέγον» ζήτημα που έχει στοιχειώσει κατά καιρούς πρώην υπουργούς: το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο στα Κέντρα Μελέτης, για τα οποία ο κ. Πιερρακάκης ετοιμάζει νομοσχέδιο αν και κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

    Προτεραιότητά της πάντως παραμένει το χαρτοφυλάκιό της, με την ίδια να συμβάλλει τα μέγιστα για την άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο νομοθέτημα του κ. Πιερρακάκη ως υπουργού Παιδείας.

    Η Κεραμέως στην Σκορπίνα, Σκέρτσος και Τσιάρας στο La Strada 

    Διακοπές τέλος για τους υπουργούς οι οποίοι μαζεύτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και προετοιμάζονται για τη μεγάλη «μάχη» της ΔΕΘ.

    Βεβαίως, το καλοκαίρι ακόμη δεν τέλειωσε, η διάθεση είναι πιο χαλαρή, και ειδικά τις ημέρες τις αργίας κάποιοι ξεκλέβουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους.

    Έτσι την Κυριακή το μεσημέρι, η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στην «Σκορπίνα» στο Ψυχικό παρέα με τον σύζυγό της, τον νομικό της φίρμας Ποταμίτης Βεκρής, Δημήτρη Λουκά, και τα δυο τους παιδιά. 

    Την ίδια ημέρα στο Νέο Ψυχικό και στο cozy resto La Strada είχαμε, όπως μαθαίνω, τυχαία συνάντηση κορυφαίων υπουργών.

    Εκεί ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με τη σύζυγό του, ενώ στη συνέχεια πήγε για φαγητό και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

    Αμφότεροι έχουν μεγάλες φουρτούνες, με τον κ. Σκέρτσο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης. Χθες, μάλιστα παρενέβη για να διαψεύσει τα fake news για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ το μήνα ενώ στην Ελλάδα είναι 968 ευρώ, σε δωδεκάμηνη βάση ή 830 ευρώ σε 14μηνη βάση.

    Οσο για τον κ. Τσιάρα;

    Κάτι η πανώλη που τον άφησε ξάγρυπνο όλο το καλοκαίρι, κάτι τα σοβαρά προβλήματα στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον αναγκάζουν να… τρέχει και να μη φτάνει…

    Η αγωνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν…

    Μαθαίνω ότι μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη ΔΕΘ, αλλά δεν αφήνουν στην τύχη ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό ραντεβού του πρωθυπουργού. Αυτό στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    Μαθαίνω ότι η προετοιμασία είναι πυρετώδης ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα στη συνάντηση αφού η κατάσταση με την Τουρκία και πάλι έκρυθμη, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κάσου και τις απειλές της γείτονος.

    Σε κάθε περίπτωση, λένε στο Μαξίμου, αλλά και στο ΥΠΕΞ, τα «ήρεμα νερά» είναι μάλλον παρελθόν μετά τις προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα αλλά και για την Κύπρο, με την κυβέρνηση να επαναξιολογεί τη στάση της σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

    Κι εκ των πραγμάτων δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα ειπωθούν ξανά τα ίδια και δεν θα υπάρξει κανένα απτό αποτέλεσμα.

    Αλλά η προετοιμασία είναι πυρετώδης γιατί προσέχουν… για να έχουν.

    …Και ο Φιντάν στις Βρυξέλλες

    Μαθαίνω επίσης ότι στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της Τουρκίας στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 29 Αυγούστου, δηλαδή σε δύο ημέρες.

    Μετά από απουσία πέντε ετών ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα πάει στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει εκεί, όπως και στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών. Τώρα, πώς ο Φιντάν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κύπριο ομόλογό του, που δεν αναγνωρίζει, αυτό είναι ένα θέμα.

    Ισως να έχουμε και κάποιες συνομιλίες Γεραπετρίτη – Φιντάν, με φόντο τη συνάντηση της 23ης Σεπτεμβρίου.

    Η elegance βάπτιση του παιδιού της Μ. Γουλανδρή και του Φ. Λαιμού

    Στο κτήμα της οικογένειας Λαιμού στις Σπέτσες, στον δρόμο για την Ξυλοκέριζα, απέναντι από την Σπετσοπούλα, και δίπλα στη θάλασσα, έγινε η βάφτιση του τρίτου παιδιού της Μαριάννας Γουλανδρή και του Φίλιππου Λαιμού.

    Η κόρη της Χριστιάννας Β. Βαρδινογιάννη και του Γιώργου Γουλανδρή, αγαπημένη εγγονή της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και βεβαίως του Βαρδή Βαρδινογιάννη, με παρουσίες και ο σύζυγός της Φίλιππος Λαιμός δέχθηκαν τις ευχές φίλων και συγγενών στη βάπτιση του παιδιού που ονομάσθηκε Νικόλαος.

    H Μαριάννα Γουλανδρή – Λαιμού, φορούσε ένα πανέμορφο φόρεμα με ηλιοτρόπια δημιουργία της Mary Katrantzos αφού το θέμα του ντεκόρ ήταν τα ηλιοτρόπια που είχαν στολίσει και τα τραπέζια στο art de la table.

    Τα τραπεζομάντηλα ηταν σε λευκές και μπλε αποχρώσεις με τα κίτρινα ηλιοτρόπια να τονίζουν έντονα με το χρώμα τους τα ριγέ άσπρα και μπλε πιάτα.

    Πολλές οι φίλες της Μαριάννας που ήλθαν από το εξωτερικό όπως η Ευγενία Νιάρχος, που μπορεί να ηταν και απέναντι στο νησάκι της την Σπετσοπούλα, από το Λονδίνο η Anna Christin Haas, co-founder & Creative Director της φίρμας Galvan με εδρα την New Bond Street στο Λονδίνο με γυναικεία ρούχα, οι Muzungu Sisters επίσης σχεδιάστριες μόδας στο Λονδίνο, η Catherine Holme Gren, co founder της Galvan London αλλά και η καλλίτεχνις Malu dalla Piccola που δραστηριοποιείται στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη.

    Οι φίλες της Μαριάννας δεν παρέλειψαν να φωτογραφίσουν στιγμιότυπα από την βάφτιση και την δεξίωση και να τις ανεβάσουν στο διαδίκτυο.

    H Μαριάννα Γουλανδρη με τον Φίλιππο Λαιμό
    Ένα από τα τραπέζια όπου φαίνεται το art de la table
    Με ένα κίτρινο φόρεμα με ηλιοτρόπια η Μαριάννα Λαιμου ανάμεσα σε φίλες της
    Η παραλία που έγινε η βάπτιση
    Η Ευγενία Νιάρχου ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.