• Το long game Περιστέρη στην ΤΕΝΕΡΓ, γιατί θα πάει στα 24,80 ευρώ η ΓΕΚ, ο Κωστόπουλος των deals και ο ρόλος Στεργίου, οι νέες Business του Ηλιόπουλου, ο Παπασταύρου για Επίτροπος, και το prive dinner στο mansion της Ρόζμαρι στο Ψυχικό

    H ιστορική συμφωνία αξίας 3,2 δισ. ευρώ της Masdar με την ΓΕΚ Τέρνα για την εξαγορά του 67% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, είναι αναμφίβολα μια εμβληματική στιγμή για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Γιώργος Περιστέρης: Το big deal

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες την αγορά μονοπώλησαν δυο μεγάλα  γεγονότα.

    Το big deal του Γιώργου Περιστέρη και η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτη εισφορά 300 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ και στην Motor Oil.

    Το big deal ευνόησε τις δυο μετοχές του Γιώργου Περιστέρη δηλαδή την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με κέρδη 1,44% στα 16,88 και την ΤΕΝΕΡΓ που έκλεισε στα 19,35 με κέρδη 0,9% και τεράστιο όγκο συναλλαγών τα 2 εκατ. χαρτιά.

    Στην ουσία, πολλοί μέτοχοι της ΤΕΝΕΡΓ αποφάσισαν να πουλήσουν και να μην περιμένουν τα 20 ευρώ της δημόσιας προσφοράς όπως επίσης και το μέρισμα των 0,38 ευρώ.

    Εντυπωσιακό, αλλά ο κάθε επενδυτής αποφασίζει για τις επιλογές του.

    ΕΛΠΕ-ΜΟΗ: Μεγάλη πτώση

    Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 0,31%, μετά την αιφνιδιαστική όσο και αψυχολόγητη απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,51% 7,80 και MOTOR Oil ΜΟΗ 0,43% 23,44  με έκτακτη εισφορά 300 εκατ. ευρώ, για τα κέρδη του 2023.

    Το γεγονός αυτό βύθισε τις δυο μετοχές και τις τράπεζες, καθώς άπαντες θεώρησαν πλέον ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά και στα κέρδη των τραπεζικών μετοχών.

    Το mononews.gr στις 14:00 συνομίλησε με κορυφαία πηγή στο Μαξίμου που απηχεί πλήρως τις σκέψεις του Μητσοτάκη.

    Η πηγή διέψευσε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Παρόλα ταύτα οι τράπεζες έκλεισαν με πτώση από 0,24% η Εθνική έως 1,80% η Πειραιώς.

    ΤΑ ΕΛΠΕ υποχώρησαν κατά 2,9% και η ΜΟΗ κατά 3,4%.

    Γιώργος Περιστέρης: Το long game  στην ΤΕΝΕΡΓ 1

    Για τους μυημένους στο γκολφ, ο όρος «long game» αναφέρεται στις βολές που γίνονται με εξαιρετική ακρίβεια και από μεγάλη απόσταση – συχνά με περιορισμένη ορατότητα – από τον τελικό στόχο.

    Απαιτούν μεγάλη εμπειρία, στρατηγική τοποθέτηση και φοβερή τεχνική από τον γκόλφερ, για αυτό και αποτελούν ίδιον των παιχτών που ξεχωρίζουν.

    Ο Γιώργος Περιστέρης, golf – από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο wiseman – δεν παίζει.

    Ωστόσο, ο τρόπος που προσέγγισε τη διαπραγμάτευση που οδήγησε τελικά στο μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά και στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει μέχρι σήμερα διεθνώς, η προικισμένη με δισεκατομμύρια από το Άμπου Ντάμπι, Masdar, μόνο με long game μπορεί να παρομοιαστεί.

    Για σχεδόν δυο χρόνια, μεγάλα διεθνή πορτοφόλια και funds χτυπούσαν την πόρτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζητώντας να αγοράσουν την πράσινη θυγατρική της, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα και με υπολογίσιμη παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Μεταξύ των πιο γνωστών (γιατί υπήρξαν κι άλλοι) ήταν η Macquarie αλλά και η First Sentier, αμφότερες αυστραλιανών καταβολών.

    Με την άνεση, όμως, του ανθρώπου που δεν έχει πραγματική ανάγκη να πουλήσει και με τη σύνεση του επιχειρηματία που ξέρει πολύ καλά τις υπεραξίες που κρύβει το δημιούργημα που ανέπτυξε από το μηδέν πριν πάνω από 25 χρόνια (όταν όσοι μιλούσαν για τις ΑΠΕ αντιμετωπίζονταν ως σύγχρονοι Δον Κιχώτες που κυνηγούν ανεμόμυλους), ο Γιώργος Περιστέρης συζητούσε υπομονετικά με όλους.

    Υπήρξαν περίοδοι που οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διψούσαν για το καλό deal, και ως αποτέλεσμα ΜΜΕ κι αναλυτές παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις και η αλήθεια είναι ότι συχνά γράφτηκαν κι υπερβολές.

    Ο wiseman φρόντισε όλη αυτή την περίοδο να σας ενημερώνει αξιόπιστα, ακόμα κι όταν κάποιοι επιχείρησαν να σπεκουλάρουν με δήθεν ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

    Όλο αυτό το διάστημα, ο Γιώργος Περιστέρης έδινε πάντα την ίδια στωική απάντηση: «Έχουμε γίνει αποδέκτες διαφόρων προτάσεων και συζητάμε με τους ενδιαφερόμενους, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε για την ώρα».

    Γιώργος Περιστέρης: Το long game  στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 2

    Χθες, πάντως, μετά από περίπου δυο χρόνια μακράς διαπραγμάτευσης και 27 χρόνια δημιουργίας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Γιώργος Περιστέρης πρέπει να ξύπνησε με ένα αίσθημα δικαίωσης για το long game που επέλεξε.

    Επισημοποιώντας χθες ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals στην ιστορία του ΧΑ, συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, φέρνοντας στο ήδη πολύ ισχυρό ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος για την χρήση 2023) και διασφαλίζοντας ότι θα ανταμειφθούν αδρά όχι μόνο οι insiders, αλλά το σύνολο των μετόχων που υπήρξαν αφοσιωμένοι στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέσω υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, ο Γιώργος Περιστέρης ετοιμάζεται ήδη για το επόμενο long game.

    Εδώ και καιρό υλοποιεί αθόρυβα ένα ευρύτερο στρατηγικό πλάνο, με στόχο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρχικά και τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας μετέπειτα, σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Το νέο growth story της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μόλις ξεκίνησε.

    Γιώργος Περιστέρης: Ιστορικό deal

    H ιστορική συμφωνία αξίας 3,2 δισ. ευρώ της Masdar με την ΓΕΚ Τέρνα για την εξαγορά του 67% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, είναι αναμφίβολα μια εμβληματική στιγμή για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

    Ο Γιώργος Περιστέρης δημιούργησε την δεκαετία του 2000 την Τέρνα Ενεργειακή μια εταιρεία που σήμερα αξίζει 2,3 δισ. ευρώ.

    Η εταιρεία αυτή μεταβιβάζεται στο ενεργειακό κολοσσό από τα ΗΑΕ.

    Το τίμημα εξαγοράς αντιπροσωπεύει μια συνολική αποτίμηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar σε όλη την Ευρώπη, η οποία στοχεύει σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100GW έως το 2030, υποστηρίζοντας την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

    AXIA: Στα  24,80 ευρώ η ΓΕΚ με σύσταση αγοράς

    H ΑΧΙΑ και οι Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά με αφορμή το DEAL εξηγούν: «Μετά τις ρυθμιστικές εγκρίσεις και την απόκτηση συνολικού ποσοστού 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (αντιλαμβανόμαστε ότι το επίπεδο αυτό έχει επιτευχθεί), η MASDAR  θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρείας.

    Το νωρίτερο που θα πρέπει να αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά είναι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2024.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει περίπου 880 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία οδηγεί σε μείωση του καθαρού χρέους κατά περίπου 818 εκατ. ευρώ.

    Μετά τη συμφωνία η καθαρή ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

    «Σημειώνουμε τη σημαντική ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους 2 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των μετρητών στο ταμείο), μια “δύναμη” που επιτρέπει στον όμιλο να κυνηγήσει κερδοφόρες ευκαιρίες όταν αυτές προκύπτουν.

    Επί του παρόντος, η τιμή στόχος μας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στα 24,80 ευρώ με σύσταση αγοράς», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

    Optima bank: Eυνοούνται Mytil, ΔΕΗ, Cenergy

    Σύμφωνα με την Optima Bank, η συμφωνία είναι θετική για το ΧΑΑ καθώς θα απελευθερώσει πρόσθετη ρευστότητα που θα μπορούσε να διοχετευθεί σε άλλες εταιρείες. π.χ. Mytilineos, ΔΕΗ, Cenergy Holdings και άλλες».

    EUROXX: Παραμένουν αγοραστές για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η Euroxx σε ανάλυση της εξηγεί ότι «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα αγοράσει τουλάχιστον το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συν τους λοιπούς μετόχους και τα μέλη του ΔΣ), ενώ θα ακολουθήσει δημόσια προσφορά.

    Η είδηση είναι πολυαναμενόμενη, αλλά αποτελεί θετικό καταλύτη για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

    Παραμένουμε αγοραστές για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

     

    Στεργίου (Π&Β): Η νομική φίρμα 

    Εκτός από τους βασικούς μετόχους της Τέρνα και τους μετόχους της MASDAR που πρωταγωνίστησαν στο deal, καίριο ρόλο στην επίτευξή της συμφωνίας είχαν μεταξύ άλλων η Morgan Stanley και η νομική φίρμα Ποταμίτης-Βεκρής (Π&Β) από την πλευρά του πωλητή και η Rothschild και η Bernitsas Law από την πλευρά του αγοραστή.

    Ο Βασίλης Στεργίου, εταίρος της Ποταμίτης Βεκρής, με την ομάδα του και τη συμβολή της Ελεάννας Μπάγια συνέβαλαν καταλυτικά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Φορολογικά την υποστήριξε η Ασπασία Μάλλιου.

    Κωστόπουλος: Ο top τραπεζίτης των deals 

    Ο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης της MS Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ήταν στην κυριολεξία από τα πρόσωπα βαρόμετρο της συμφωνίας.

    Εργάστηκε για παραπάνω από 18 μήνες για αυτή την συμφωνία, καθώς η MS ήταν στο πλευρό του ομίλου του Γιώργου Περιστέρη ως σύμβουλος ήδη από τις συζητήσεις που έγιναν στο παρελθόν με την Αυστραλιανή MAQOUIRIE.

    Είναι η 6η top δουλειά που κάνει ο  πολύπειρος τραπεζίτης στην Ελλάδα.

    Μεταξύ άλλων προηγήθηκαν η πώληση του SANI Resort, το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα, τα placements της Εθνικής, της Alpha, της Mytilineos κλπ.

    Τώρα έχει αναλάβει το απαιτητικό project της πώλησης της UNITED και της NOVA, για λογαριασμό της BC Partners.

    Επίσης την παράλληλη   με την Αθήνα, εισαγωγή των μετοχών της METLEN (τεως Mytilineos) στον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο.

    Επι της ουσίας η MS και ο Κωστόπουλος έχουν πρωταγωνιστήσει τα τελευταία δυο χρονιά στα μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά deals, IPOs και placements που έγιναν στην Ελλάδα.

    Κι άλλο μεγάλο deal της Εnergean με την Carlyle 

    Αγαπητοί αναγνώστες, εκτός απο το deal με την Masdar για την ΤΕΝΕΡΓ , υπάρχει και μια ακόμη σημαντική συμφωνία.

    Μιλώ για την Carlyle International Energy Partners στην οποία πουλάει το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, η Energean Plc, ελληνική εταιρεία μεν αλλά εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Τελ Αβίβ.

    Το τελικό τίμημα θα είναι μεταξύ 820- 945 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα γίνει μέχρι το Δεκέμβριο, εφόσον ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

    Εάν το τίμημα φτάσει τα 945 εκατ. δολάρια, θα είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων assets που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.

    Η αξία μεταβίβασης φτάνει τα 5,4 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου, έναντι κόστους κτήσης στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι.

    Η  Energean θα εισπράξει μισό δισ. δολάρια με την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας και τα υπόλοιπα με διακανονισμό.

    Με τα λεφτά αυτά, η Energean θα προχωρήσει στην  πλήρη αποπληρωμή του ύψους 450 εκατ. δολαρίων Εταιρικού Ομολόγου και για τη διευκόλυνση της καταβολής έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.

    Θα κάνει focus στο Ισραήλ…

    Μετά τη συμφωνία, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.

    Ο όμιλος, επίσης, θα αναζητήσει τη  δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής EnEarth.

    Θυμίζουμε ότι Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc είναι ο Μαθιός Ρήγας, που χρόνια τώρα τρέχει τον όμιλο, ενώ βασικός μέτοχος είναι ο -μάλλον αθόρυβος- εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου με πολλές και ποικίλες διασυνδέσεις.

    Η Energean plc είναι διεθνής εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, με έμφαση στο φυσικό αέριο.

    Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και αποτελεί συστατικό του δείκτη FTSE 250.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Aegean Energy SA, ελληνικής ιδιοκτησίας, το 2007.

    Ποιος είναι ο Στάθης Τοπούζογλου…

    Ο «αθόρυβος» Στάθης Τοπούζογλου είναι ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Prime και είναι Διευθύνων Σύμβουλος της, με 35 χρόνια εμπειρίας στον ναυτιλιακό κλάδο.

    Όπως έχετε διαβάσει στο mononews.gr και σε ρεπορτάζ του Σάββα Αθανασίου, το 1999, ο Στάθης Τοπούζογλου ίδρυσε την Prime Marine Management, η οποία διαδέχθηκε την Prime Tanker & Prime Gas Management, που είχε διαχειριστεί περισσότερα από 95 πλοία από την ίδρυσή της.

    Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της First Lease Ship Trust, εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

    Τον Ιούλιο ξεκινά η θερμοηλεκτρική μονάδα Περιστέρη – Βαρδινογιάννη…

    Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής των ομίλων Μότορ Οιλ (ΜΟΗ) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας θα γίνει το φθινόπωρο.

    Το έργο κατασκευάστηκε από την TERNA SA, με την τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW.

    Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ.

    Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής είναι η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια, μετά την μονάδα που κατασκευάστηκε από τη Mytilineos στη Βοιωτία.

    Αναφορικά με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ…

    Στο  θέμα τώρα της συμμετοχής του ομίλου ΜΟΗ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στο θέμα της πώλησης μέρους των μετοχών στην Reggeborgh.

    Η  ΜΟΗ έχει ποσοστό 29,87% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και υπάρχει συμφωνία για επιστροφή μέρους των μετοχών (περίπου το ένα τρίτο) με βάση την τιμή κτήσης του 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

    Το δικαίωμα αυτό σύμφωνα με την διοίκηση της ΜΟΗ θα ασκηθεί στο διάστημα που προβλέπει η συμφωνία ήτοι μέχρι το Μάιο του 2025.

    Για τις υπόλοιπες μετοχές, «δεν υπάρχει βιασύνη με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής έχει ήδη ανέβει στα 2,5 ευρώ και άρα η εταιρεία καταγράφει υπεραξίες ενώ αναμένεται και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ».

    Η «μπίζνα» στο real estate του Μάριου Ηλιόπουλου…

    Μια νέα μεγάλη «μπίζνα», αυτή τη φορά στο real estate, αποκάλυψε χθες ο εφοπλιστής, Μάριος Ηλιόπουλος, μιλώντας για πρώτη φορά για το όραμά του για την ΑΕΚ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι εταιρεία στο όνομα της συζύγου του ήταν αυτή που απέκτησε σε πλειστηριασμό τον περασμένο Φεβρουάριο τις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου της «Μπριτάννια».

    Η προσφορά που δόθηκε ήταν ένα ευρώ περισσότερο από την τιμή εκκίνησης, δηλαδή 3.354.000 ευρώ.

    Ο πλειστηριασμός αφορούσε σε ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ.

    Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει τα 6.620 τ.μ.

    Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το ακίνητο είναι μια έκταση 11 στρεμμάτων που βρίσκεται… πολύ κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ, στην ΟΠΑΠ Αρένα και στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Αυτό το «φιλέτο» δηλαδή έχει περάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο στα χέρια του Μάριου Ηλιόπουλου.

    Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

    Ότι οι διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση της ΑΕΚ από τον Δ. Μελισσανίδη στον Ηλιόπουλο είχαν ξεκινήσει μήνες πριν και η απόκτηση του ακινήτου ήταν μια καλά σχεδιασμένη «μπίζνα» που δεν ξέρουμε βεβαίως αν θα συμμετέχουν και οι δύο.

    … το εμπορικό κέντρο στο «Μπριτάννια»…

    Και γιατί είναι μια καλή «μπίζνα»;

    Μα πολύ απλό.

    Σε έκταση 11 στρεμμάτων μπορείς να φτιάξεις… παπάδες, που λέει και ο λαός.

    Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας και εμπορίου, ένα εμπορικό κέντρο δηλαδή που θα έχει μαγαζιά, γκαράζ, κολυμβητήριο κ.λπ.

    Και καταλαβαίνετε πόσο σημαντική επένδυση για το νέο ιδιοκτήτη της ΑΕΚ θα μπορούσε να εξελιχθεί για το μέλλον.

    … και οι ατάκες του εφοπλιστή

    Κατά τα λοιπά, αυτό που μου έμεινε από τη συνέντευξη του Μάριου Ηλιόπουλου ήταν δύο ατάκες.

    Η πρώτη ήταν κάπως… αυτοαναφορική καθώς ο εφοπλιστής είπε: «Εγώ ξεκίνησα με 2 καραβάκια το 1991 και είχα απέναντί μου τα καρτέλ.

    Δείτε πού είναι τα καρτέλ σήμερα και πού εγώ…».

    Η δεύτερη ενδιαφέρουσα επισήμανση ήταν ότι απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αποκατέστησε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας αλλά ζήτησε να ασχοληθεί με τις συστημικές τράπεζες γιατί δεν βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο «Παριζιάνος» και ο «Παρτιζάνος»

    Γνωρίζετε ποιος είναι ο «Παριζιάνος» και ποιος ο «Παρτιζάνος».

    Μας το αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, παρουσιάζοντας το όραμα του για την ΑΕΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση «ποιες είναι οι σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη», είπε:

    «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όχι μόνο για τυπικές διαδικασίες.

    Δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι λέω ψέματα.

    Είναι ένα καυτό θέμα.

    Ήταν πριν 35 χρόνια στενότατος φίλος μου.

    Πριν 20 χρόνια κουμπάρος μου.

    Τα τελευταία 18 χρόνια έχουμε άλλες πορείες, ο καθένας έχει τραβήξει το δρόμο του μπορεί να βρεθούμε σε χώρους που μαζεύονται οι πλοιοκτήτες.

    Ο αδερφός μου ο Αντώνης, είναι Ολυμπιακός.

    Αλλά εδώ γεννιούνται δίδυμα με διαφορετικές απόψεις.

    Στην οικογένεια, τον αποκαλούμε “Παριζιάνο” τον αδερφό μου.

    Εγώ είμαι ο “Παρτιζάνος”.

    Ένα τ είναι η διαφορά, αλλά ο “Παρτιζάνος” είναι ΑΕΚ».

    Στο Ilisian (πρώην Hilton) η πρώτη επίσημη του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

    Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην παρουσίαση του Ilisian, όπως θα λέγεται το πρώην Χίλτον.

    Θυμίζουμε ότι το Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο ενώνει η συνεργασία με τη σαουδαραβική οικογένεια Olayan, με πολυετή παρουσία στο ελληνικό επιχειρείν, στην οποία αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χαιρετισμό του.

    Κατά τα λοιπά, το παρών έδωσαν ο φίλος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, Ευτύχης Βασιλάκης, η επικεφαλής της Λάμψα, Χλόη Λασκαρίδη, στελέχη της Χίλτον, στελέχη της Lamda Development μεταξύ των οποίων η Μελίνα Παΐζη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής των Electra Hotels, Γιάννης Ρέτσος και άνθρωποι του τουρισμού και των θεσμικών οργάνων, όπως η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και φυσικά η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η δίκη δεν έγινε γιατί… δεν πήγε ο ΔΕΔΔΗΕ

    Αναβλήθηκε η χθεσινή εκδίκαση της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο, της υπόθεση των εκατοντάδων επενδυτών φ/β  για το διαγωνισμό για τα 400 KV φ/β στην Πελοπόννησο, εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ… δεν εμφανίστηκε.

    Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 15 Νοεμβρίου και τουλάχιστον μέχρι τότε θα παραμείνουν παγωμένοι οι διαγωνισμοί για τα 400άρια Φ/Β της Πελοποννήσου.

    Ο επίμαχος διαγωνισμός για τα 400άρια Φ/Β της Πελοποννήσου είχε διενεργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 21/10/22 με μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.

    Από τις επόμενες κιόλας ημέρες είχε προσβληθεί μεκ στην ΡΑΑΕΥ από πλειάδα επενδυτών, για λόγους τεχνικών προβλημάτων, κολλημάτων και καταρρεύσεων της ψηφιακής πλατφόρμας του διαχειριστή πάνω στην οποία διενεργήθηκε και που τα προβλήματα της δεν επέτρεψαν σε μεγάλο πλήθος επενδυτών να ολοκληρώσουν έγκαιρα την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό (ΑΑ) καταχώρησης.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς στο περιορισμένης χωρητικότητας ηλεκτρικό δίκτυο και αφού οι διαγωνισμοί προσέφεραν εξασφαλισμένη απόδοση 65,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα…προσήλθαν 1243 ενδιαφερόμενοι στο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά ως 400 KW. Από αυτούς οι 200 πρόλαβαν να υποβάλουν γρήγορα τις αιτήσεις και έλαβαν  Αύξοντα Αριθμό (Α/Α) και είναι στους κερδισμένους, αλλά οι 800 ενώ υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σωστά δεν πρόλαβαν κι έμειναν απέξω.

    Επειδή μοναδικό κριτήριο για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων ήταν η χρονική προτεραιότητα, κάποιοι κατάφεραν με παράνομη χρήση λογισμικών συστημάτων, να υποβάλουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων σε χρόνο που είναι αδύνατο να πετύχει φυσικό πρόσωπο. Λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας κάποιοι άλλοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής και βρέθηκαν εκτός αξιολόγησης.

    Στην ογκώδη δικογραφία που φθάνει τις επτακόσιες σελίδες και που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα, πέραν του αποδεικτικού υλικού της προβληματικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ στο διαγωνισμό της Πελοποννήσου, περιλαμβάνεται και μεγάλο πλήθος καταθέσεων επενδυτών που αντιμετώπισαν τα εν λόγω προβλήματα, κολλήματα και καταρρεύσεις της και που οδήγησαν στον αποκλεισμό τους.

     

     

    Ο Φλωρίδης, ο Στουρνάρας, οι τράπεζες και οι επαγγελματίες φωνακλάδες

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και οι γύρω από αυτόν «επαναστάτες» της καταστροφικής τετραετίας 2015-2019, επιμένουν να κάνουν το άσπρο μαύρο στο θέμα του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών.

    Μια ορθή, ορθότατη διάταξη του Γιώργου Φλωρίδη που καθιστά ουσιαστικά την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Γιάννη Στουρνάρα εν προκειμένω, ελεγκτή των τραπεζικών υποθέσεων, μετατρέπεται από συγκεκριμένους κύκλους σε αντιπολιτευτικό παιχνιδάκι.

    Από τους γνωστούς φωνακλάδες, λαϊκιστές που βλέπουν μόνο εχθρούς, στις επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στην ΤτΕ.

    Τι λέει η διάταξη Φλωρίδη;

    Ότι η ΤτΕ θα είναι υποχρεωμένη να καταθέσει πραγματογνωμοσύνη για το αν ενέργειες των τραπεζιτών έγιναν με βάση τους κανόνες κι αν τηρήθηκε η νομιμότητα σε υποθέσεις π.χ. αναδιάρθρωσης δανείων, απομείωσης «κόκκινων» δανείων κ.λπ.

    Ο Στουρνάρας και οι ελεγκτές του δηλαδή θα είναι ένα επιπλέον «φίλτρο» ώστε να φτάνουν οι υποθέσεις στις δικαστικές αρχές ή όχι. Κι αν μη τι άλλο η ΤτΕ έχει αποδείξει ότι δεν υπολογίζει τραπεζίτες, όσο ισχυροί κι αν είναι.

    Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν την πραγματογνωμοσύνη για το αν τηρήθηκαν οι κανόνες να μην την κάνει η ΤτΕ αλλά κάποια εταιρεία.

    Εκεί να δεις διαφάνεια.

    Παπασταύρου και Σκυλακάκης για τη θέση του Επιτρόπου;

    Χοντρό παιχνίδι παίζεται, μαθαίνω, για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν.

    Αξιοζήλευτη θέση, ειδικά αν το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας δεν είναι αυτό το γενικόλογο του τύπου «Επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», που είχε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Στο παρασκήνιο γίνεται κανονικός πόλεμος, τόσο για το τι μπορεί να πάρει η Αθήνα, όσο και για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού.

    Ο Μαργαρίτης Σχοινάς φαίνεται να μην προκρίνεται αυτή τη στιγμή, αν κι έχει βάλει λυτούς και δεμένους (και την Ούρσουλα) να πείσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όμως, από το Μαξίμου διαρρέουν ότι πρώτα θα δουν τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Ελλάδα και μετά θα αποφασιστεί το όνομα.

    Αυτό της Άμυνας στις Βρυξέλλες είπαν «Forget it Kyriakos», διότι είναι για… μεγάλα κυβικά.

    Οπότε να ξεχάσουμε και το σενάριο του Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες.

    Η Ελλάδα κυνηγά τα χαρτοφυλάκια Ενέργειας και Αγροτικής Πολιτικής, οπότε πολλά ονόματα θα μπορούσαν να «παίξουν».

    Για παράδειγμα στο τραπέζι έπεσε ξανά αυτό του ευρυμαθούς νομικού και με γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, Σταύρου Παπασταύρου.

    Ενώ ξανακούστηκε ότι θα μπορούσε να πάει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ειδικά αν διαχειριζόταν τα ενεργειακά θέματα.

    Κάποιο πουλάκι μου είπε, όμως, ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει καμιά μεγάλη έκπληξη και όσα ακούγονται τώρα να μην ισχύουν.

    Ιδωμεν, πλησιάζει η ώρα.

    Ο εξοργισμένος «Βαγγέλας»

    Ξέρετε ότι ο καθ’ όλα συμπεθάστατος και εργασιομανής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όταν εκρήγνυται… ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.

    Κοκκινίζει, βρίζει θεούς και δαίμονες και γενικά… μην είσαι κοντά του εκείνη την ώρα.

    Μαθαίνω ότι σε μια τέτοια κατάσταση βρέθηκε πριν από μερικές ώρες όταν είδε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή αντιπροέδρων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    Ο «Βαγγέλας» για τους φίλους, όχι μόνο δεν εξελέγη, αλλά τερμάτισε… τελευταίος, μια κατάσταση διόλου κολακευτική για τον ίδιο, αλλά και για τη ΝΔ.

    Ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα είναι επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, αλλά τη θέση του πήρε η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

    Οι πληροφορίες μας λένε ότι η μη εκλογή του χρεώνεται στον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο του ΕΛΚ, ο οποίος έχει την επιρροή να εκλέγει αυτούς που θέλει.

    Κάποιοι το πήγαν ακόμη παραπέρα.

    Ότι επειδή ο Βέμπερ έχει άριστες σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Μεϊμαράκη τον «άδειασε» ο πρωθυπουργός.

    Ή ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τόσο ισχυρές διασυνδέσεις στο ΕΛΚ.

    Η ουσία είναι ότι ο Μεϊμαράκης βγήκε εκτός εαυτού και δε μιλιέται στις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα από το ποιος τον «άδειασε».

    Συμμαχία Σαμαρά – Καραμανλή!!!

    Εγώ τώρα πώς να εκλάβω το δελτίο τύπου του Αντώνη Σαμαρά το οποίο μας ενημερώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο και ο τίτλος θα είναι: «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι»;

    Η ομιλία θα γίνει στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το βιβλίο του συναδέλφου Μανώλη Κοττάκη και ακραιφνούς «Καραμανλικού».

    Και το δελτίο τύπου συνεχίζει: «Αμέσως μετά την ομιλία του Α. Σαμαρά θα ακολουθήσει ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Καραμανλή».

    Με απλά λόγια το ζήσαμε κι αυτό να το δούμε: Δελτίο τύπου από τον Σαμαρά που μας ενημερώνει ότι θα μιλήσει και ο Καραμανλής!!

    Τι σημαίνει αυτό;

    Ότι ο «Μεσσήνιος» είναι γνωστή «αλεπού» της πολιτικής και θέλει να στείλει μήνυμα στο Μαξίμου ότι «Σαμαράς και Καραμανλής είναι μαζί και… να φοβάστε».

    Από την άλλη, θα έλεγα εγώ ω κακεντρεχής που είμαι: «Μήπως οι δύο πρώην μιλάνε τώρα και περιμένουν τις αποφάσεις για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

    Άρα έχουν… έννομο συμφέρον;»

    Κινέζος ή Γιαπωνέζος ο Δούκας;…

    H πρόσκληση από το δήμο της Αθήνας έλεγε: «Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Koichi Ito, σας προσκαλούν στον εορτασμό του Natsu Matsuri Summer Festival την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Ιαπωνικό Πάρκο στο Παγκράτι.

    Είδε που λέτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από τους Ανδρουλακικούς (όσοι απέμειναν) την πρόσκληση και είπε την επική ατάκα: «Καλά ο Χάρης τον Γιαπωνέζο θα κάνει ή τον… Κινέζο».

    Προφανώς εννοούσε ότι αποφεύγει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κι αν εκλεγεί θα είναι και δήμαρχος και αρχηγός.

    Για να πούμε την αλήθεια, όποιος κάνει μια βόλτα στην Αθήνα θα διαπιστώσει τα… θεαματικά αποτελέσματα της εξάμηνης θητείας Δούκα στο δημαρχείο.

    Θεαματικά προς το χειρότερο βεβαίως αφού και τα σκουπίδια είναι βουνά, και με τους εργαζόμενους έχει τσακωθεί, και η κατάσταση στην πόλη όταν δύσει ο ήλιος είναι… άγρια, ειδικά κάτω από την Ομόνοια.

    Μήπως, λοιπόν, βιάζεται πολύ ο Χάρης αφού ακόμη δεν έχει επιδείξει έργο;

    …κι όταν έπεφταν τα τηλέφωνα για να στηριχθεί ο… πρίγκιπας

    Και μιας και μιλάμε για τον Δούκα, να σας πω ότι οι συναντήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με μεγαλοδημοσιογράφους και εκδότες και με επιχειρηματίες, είναι καθημερινές.

    Πού βρίσκει χρόνο δηλαδή να οργανώνει τραπέζια και να συζητά για μια πιθανή υποψηφιότητά του στο ΠΑΣΟΚ.

    Έχει, βέβαια τον… τεράστιο Χρήστο Πρωτόπαπα δίπλα του, ο οποίος είναι «μανούλα» στην ίντριγκα και το παρασκήνιο.

    Θυμήθηκα, που λέτε βλέποντας όλες αυτές τις συναντήσεις, κάποια τηλέφωνα, πριν από ένα χρόνο, όταν ο Χάρης Δούκας δεν ήταν καν υποψήφιος για το δήμο, όταν ήταν απλά τομεάρχης ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ και δεν τον ήξεραν ούτε οι διαπιστευμένοι συντάκτες στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Τηλεφωνούσε ο ίδιος ο Δούκας σε συντάκτες του ενεργειακού και τους ικέτευε να βάλουν έστω μια ατάκα που είπε σε κάποιο ρεπορτάζ τους ή να γράψει έστω ένα αρθράκι.

    Αλλά θυμάμαι και τηλέφωνα που έπεφταν από τη Χαριλάου Τρικούπη και το περιβάλλον Ανδρουλάκη, σε media, να στηρίξουν τον Χάρη Δούκα.

    Πού να ήξεραν αμφότεροι ότι ο Δούκας μέσα σε λίγους μήνες θα ήθελε να γίνει… πρίγκιπας.

    Ρόσμαρι Χατζηιωάννου: Dedicated to Art (αφιερωμένο στην Τέχνη)

    Στο «χρυσοφόρο» Παλαιό Ψυχικό προχθές το βράδυ παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη κίνηση.

    Σε ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της περιοχής αυτό της Ρόσμαρι Χατζηιωάννου άρχισαν να καταφθάνουν πολλά πολλά αυτοκίνητα.

    Προσκεκλημένες στο mansion της Ρόσμαρι ,  40 κυρίες σε δείπνο αφιερωμένο στην τέχνη.

    Είκοσι φινετσάτες κυρίες από όλο τον κόσμο με κοινό σημείο την Τέχνη, έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα, με «αρχηγό» την Αρετή Κουσούλη-Δαλακούρα και φιλοξενήθηκαν σε δείπνο μαζί με είκοσι ακόμα Ελληνίδες φίλες της Ρόζμαρι.

    Οι είκοσι αυτές κυρίες, ταξιδεύουν ανά την υφήλιο και επισκέπτονται Μουσεία και εκθέσεις.

    Είναι το δικό τους Art Club.

    Στην οικία Χατζηιωάννου, θαύμασαν τις εξαιρετικές συλλογές έργων τέχνης.

    Προηγουμένως είχαν ταξιδέψει στην Ύδρα όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τους χώρους της έκθεσης που διαθέτει εκεί ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου.

    Ευχαριστώντας την οικοδέσποινα, η Αρετή Κουσουλή-Δαλακούρα, της εξήγησε  ότι η ομάδα αυτή θα είναι πολύ ευτυχής να την φιλοξενήσει στο Λονδίνο και να ενταχθεί, στο Art Club του Λονδίνου.

    Ένα εξαιρετικά στολισμένο τραπέζι με ανθισμένες παιώνιες και κεριά δημιουργούσαν μια μοναδική ατμόσφαιρα στο σπίτι της κ. Χατζηιωάννου.

    Το εξαιρετικό μενού περιελάμβανε σαλάτα και βασιλικό καβούρι για πρώτο, ραβιόλι με καραβίδες για δεύτερο, ψάρι φιλέτο για κυρίως και tarte tatin με σοκολάτα και σώς φραμπουάζ και παγωτό για επιδόρπιο.

    Ανάμεσα στις Ελληνίδες φίλες της Ρόζμαρι ήταν η Ελίνα Βασιλάκη, Μαλβίνα Σαραντίτη, Ετα Σαμαρά, Ρόη Αποστολοπούλου, Μάϋρα Τσαβλίρη με τις δύο κόρες της Κλαίρη και Αλεξάνδρα, Ντόρα Πάλλη, Αντζελα Βαγιωνη-Οικονομίδου, Πηνελόπη Μαυρή, Μαριάννα Σταφυλοπάτη, Μαρία Διαμαντίδη, Μαρίλη Γλύπτη-Κανελάκη, Νινέτα Βαφειά, Χριστιάνα Καίσαρη και φυσικά η Κλέλια Χατζηιωάννου.

    Superbe!!!!

    Φωτό απο το dinner της Ροζμαρί Χατζηϊωάννου

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.