• Η δύναμη της ΓΕΚ, τo χιούμορ της Βρεττού, γιατί κρύβεται ο Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ, πότε αλλάζει χέρια η Renault στην Ελλάδα, οι νέες big business Προκοπίου – Βαρβιτσιώτη, οι 108.000 ευρώ της Διαμαντοπούλου και δύο hot πολιτικά quiz

    Καμία απάντηση δεν έδωσε ο «διαδρομιστής», Δημήτρης Πολίτης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στα δύσκολα ερωτήματα που του έθεσε χτες ο wiseman για τη καριέρα του στην HSBC Ελλάδος και την Credit Suisse AG με έδρα τη Ζυρίχη.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ : Με δύναμη, μπροστά

    Αγαπητοί αναγνώστες.

    Μία από τις μετοχές που έδειξε τη δυναμική της χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68

    Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 1,37% στα 17,82 ευρώ.

    Στις 16:45 υπήρξε μία επιθετική εντολή αγοράς περίπου 15.000 μετοχών.

    Ο επίμονος αγοραστής ανέβασε τη μετοχή μέχρι τα 17,9 ευρώ.

    Η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με όγκο συναλλαγών 87.000 χαρτιά.

    Το χιούμορ της Ελένης Βρεττού

    Χαρούμενη αλλά και συγκινημένη εμφανίστηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank στη χθεσινή γενική συνέλευση.

    Και ανακουφισμένη βεβαίως αφού η σκληρή δουλειά πολλών μηνών απέδωσε καρπούς.

    Μάλιστα, σε μια αποστροφή της ομιλίας της έκανε χιούμορ, προκαλώντας πολλά χαμόγελα των μετόχων.

    «Επί 18 μήνες κάναμε έναν μεγάλο αγώνα για την εξυγίανση της τράπεζας.

    Έχω μια ομιλία 16 σελίδες, θα την ακούσετε όλη, δεν θα φύγει κανείς… θα κλειδώσω τις πόρτες», είπε η Ελένη Βρεττού.

    Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι: «Θα ήθελα σήμερα να είχα και την οριστική υπογραφή της συμφωνίας, για να μιλήσουμε εφ όλης της ύλης», και πάλι με μια ισχυρή δόση χιούμορ, απευθυνόμενη στην υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε: «Δεν θα χρειαστεί να σας ζητήσω νέα παράταση».

    Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ελένη Βρεττού σημείωσε: «Πέρυσι στη ΓΣ είχαμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας.

    Σήμερα ένα χρόνο μετά μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια και να πω ότι νιώθω ότι ανταποκριθήκαμε σε ότι υποσχεθήκαμε…».

    Αν μη τι άλλο η CEO της τράπεζας γνωρίζει καλύτερα από όλους την προσπάθεια που έγινε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο…

    Attica Bank: Ηταν όλοι εκεί…

    «Σήμερα η Attica Bank  ετοιμάζεται να αποτελέσει το επίκεντρο του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες τράπεζες…

    Η προοπτική της τράπεζας  σήμερα είναι θετική», υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Μάλιστα στο βίντεο, το οποίο αφορούσε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τράπεζας  και στο οποίο μίλησαν στελέχη και πελάτες της Attica Bank, όπως ο Νίκος Μουστάκας, των γνωστών παιχνιδιών, ο Κ. Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ.λπ. ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμα πως:

    «Οι μικρές τράπεζες σήμερα είναι απαραίτητες, προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και θέλουμε να τις αναπτύξουμε και άλλο αφού τις ενισχύσουμε κεφαλαιακά, για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

    Στη Γενική Συνέλευση έδωσαν χθες το παρών ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής Εποπτείας της ΤτΕ, Γιάννης Τσικριπής, η ΓΓ Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

    Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Κρύβεται και δεν απαντά στα ερωτήματα του mononews

    Καμία απάντηση δεν έδωσε ο «διαδρομιστής», Δημήτρης Πολίτης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στα δύσκολα ερωτήματα που του έθεσε χτες ο wiseman για τη καριέρα του στην HSBC Ελλάδος και την Credit Suisse AG με έδρα τη Ζυρίχη.

    Ο κ. Πολίτης ο οποίος αποπέμφθηκε – παραιτήθηκε από τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εξαιτίας θεμάτων που είχε με το compliance των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τηρεί σιγή ιχθύος.

    Ευρισκόμενος στο πολυτελές γραφείο του στο ΤΑΙΠΕΔ ο ίδιος είχε εχθές συνεχείς επικοινωνίες με τους δικηγόρους του προκειμένου να αποφασίσει πως θα απαντήσει στα δύο δύσκολα ερωτήματα που του έθεσε ο wiseman.

    Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος θέλει να αναλάβει τη διοίκηση του Υπερταμείου από το 2025 στην ουσία είναι έκθετος, καθώς εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει για ποιους λόγους έφυγε από τις δύο ευρωπαικές τράπεζες, HSBC Ελλάδος και Credit Suisse AG.

    Εμείς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα θέτουμε τα ερωτήματα προς τον κ. Δημήτρη Πολίτη.

    Ποιος ήταν ο λόγος που αποχώρησε από την HSBC Ελλάδος και την Credit Suisse AG;

    Επίσης, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πολίτης είχε εμπλοκή με το ομολογιακό δάνειο 75 εκατομμυρίων ευρώ που έβγαλε στη Folli Follie πριν το 2017 η Credit Suisse AG.

    Ισχύει;

    Πότε θα αλλάξει χέρια η Renault στην Ελλάδα;

    Δεν ξέρω εν τέλει αν είναι arrogant, η Ντένυ Θεοχαράκη ή αν υπερέβαλλα χθες χαρακτηρίζοντάς την έτσι.

    Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι μας διαβάζει.

    Παρ’ όλο που δεν περιαυτολογώ ποτέ, η αλήθεια είναι ότι ως wiseman είμαι περήφανος γιατί επιβεβαιώνεται η είδηση ότι η Teoren χάνει την αντιπροσώπευση της Renault στην Ελλάδα.

    Και θέλω να σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία για την εταιρεία.

    Συμφωνώ πως για την δυσαρμονία απήχησης – προϊόντος που παρουσιάζει η Renault στη χώρα μας φταίει το εργοστάσιο και η ασταθής πολιτική του στην Ελλάδα.

    Η Renault έχει εξαιρετικό προϊόν, το Clio είναι αυτή τη στιγμή το 3ο πιο καλοπουλημένο όχημα στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα δεν τα καταφέρνει.

    Η γαλλική εταιρεία στην Ελλάδα έχει μερίδιο 1,8% με 1.387 πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από αυτά τα 973 είναι Clio.

    Την ίδια στιγμή η Renault έχει ποσοστό 6,5% στην Ευρώπη και 10% παγκοσμίως.

    Γιατί αυτή η διαφορά σε σχέση με τη χώρα μας;

    Γιατί στην Ελλάδα δεν ασκείται σταθερή πολιτική από τη μητρική εταιρεία.

    Μέσα σε 16 χρόνια η Renault έχει αλλάξει 3 συνεργάτες (MAVA, PGA, Teoren), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δίκτυο, τους dealers, τους συνεργάτες και κατ’ επέκταση τους πελάτες παλιούς, νέους και υποψήφιους.

    Προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσεις ένα βιώσιμο business plan, με τέτοια ασταθή πολιτική.

    Και σίγουρα χρειάζεται στιβαρή ηγεσία που θα αφιερωθεί εξ’ ολοκλήρου σε ένα τόσο δύσκολο project.

    Παραταύτα, μαθαίνω πως πρέπει να θεωρείται τελειωμένη η συμφωνία με τους νέους επενδυτές οι οποίοι προέρχονται από το Ισραήλ.

    Και αυτοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα εμπλακούν άμεσα, εξαγοράζοντας ή θα περιμένουν την ολοκλήρωση της παρούσας συμφωνίας με την Teoren, για να εμπλακούν, χωρίς να δώσουν αντίτιμο, από το 2026.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, με τέτοια δεδομένα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση το επόμενο διάστημα τόσο για τα στελέχη της Teoren όσο και για τους απλούς εργαζόμενους στην εταιρεία.

    Πολύ καλά τα νέα για τον Μεγάλου

    Good News για την τράπεζα Πειραιώς αφού η UBS έδωσε σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 5,50 ευρώ και περιθώριο ανόδου πάνω από 45%.

    Στο θετικό σενάριο για την Τράπεζα, η τιμή στόχος αυξάνεται στα 6,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου στο 80%, ενώ στο αρνητικό σενάριο η τιμή στόχος μειώνεται σε 2,70 ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στην ανάλυση: «Η Τράπεζα έχει το υψηλότερο μερίδιο, τόσο των επιχειρηματικών εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και καταθέσεων με συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης (υψηλό μερίδιο καταθέσεων όψεως), ισχυρό franchise που παράγει αμοιβές και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατηγορία της».

    Καθόλου άσχημα για τον Χρήστο Μεγάλου.

    Και χθες, σε μια κακή συνεδρίαση για το ΧΑ, η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 0,37% στα 3,79 ευρώ.

    UBS «απογειώνει» τις τραπεζικές μετοχές

    Οι τράπεζες είναι στο επίκεντρο των αναλύσεων των ξένων οίκων τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα και το ταμπλό να κινείται με βάση τις εκτιμήσεις για τις τιμές στόχους.

    Χθες η UBS, μετά την έκθεση για την Πειραιώς, έδωσε ανάλυση και για τις τέσσερις τράπεζες.

    «Βλέπουμε άνοδο στα συντηρητικά τριετή επιχειρηματικά σχέδια και στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

    Ξεκινάμε με αξιολογήσεις Buy για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 €2,30, Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 €2,60, ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 €11,00 και Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 €5,50.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό περιθώριο κεφαλαιακής ανόδου (26%-51%), καθώς και σημαντικές δυνατότητες διανομής.

    Υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών σε βασικά θέματα του κλάδου και στο προφίλ κινδύνου.

    Ιατρικό: Οι φήμες που έφεραν το 10%

    Με… 10άρι, δηλαδή με 10% έκλεισε χθες η μετοχή του Ιατρικού Κέντρου, καθώς οι φήμες για δημόσια πρόταση, παρ’ ότι διαψεύστηκαν, έφεραν νέους επενδυτές στο χαρτί.

    Η μετοχή έκλεισε στο 1,815 ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Τρίτη όπου το χαρτί σημείωσε σημείωσε υποχώρηση 1,60% στα 1,535 ευρώ, έχουμε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

    Στην αγορά έχουν ανακινηθεί φήμες ότι επίκειται δημόσια πρόταση εκ μέρους των βασικών μετόχων, τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο που ελέγχει το 44,46% και την Asklepios International με 36,35%.

    Οι δύο μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό άνω του 80% και το μοναδικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν είναι το αν θα ανταποκριθούν στις νέες αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α. που απαιτεί πλέον free float τουλάχιστον 25%.

    Πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις του Βασίλη Αποστολόπουλου του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, διέψευδαν χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό και απέδιδαν το ανοδικό ράλι στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, ενώ για τις 2 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα to buy back.

    Τι κερδίζει η Alpha Bank από τη συμφωνία με την UniCredit για τη Ρουμανία

    Μία σειρά από σημαντικά οφέλη αποκομίζει η Alpha Bank μέσω της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψε με την UniCredit για την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania και εν συνεχεία τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, καθώς όχι μόνο επιτυγχάνει την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και της μελλοντικής κερδοφορία της, αλλά επιπλέον ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνεργασία της με τον ιταλικό κολοσσό.

    Πρώτον, το deal στη Ρουμανία ενισχύει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης το CET1 ratio της Alpha Bank, ανοίγοντας τον δρόμο για υψηλότερες διανομές μερισμάτων, κάτι που δεν απέκλεισε σε πρόσφατη ομιλία του ο CFO του Ομίλου, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου.

    Δεύτερον, η διακράτηση του 9,9% της νέας οντότητας επιτρέπει στην τράπεζα να διατηρήσει την έκθεσή της και να συνεχίσει να εξυπηρετεί την πελατειακή της βάση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας και μάλιστα με ένα νέο μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό σχήμα, που θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με προοπτικές να ανέβει ακόμα υψηλότερα.

    Τρίτον, επιτρέπει στην Alpha Bank να επανεπενδύσει το τίμημα που θα λάβει σε πιο επικερδείς δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Τέταρτον, η συναλλαγή έρχεται να επικυρώσει το μεγάλο κεφάλαιο της στρατηγικής συνεργασίας με την UniCredit, που αφορά τόσο στις υπάρχουσες συμφωνίες για στενή συνεργασία στον τομέα του wealth management και διανομή των προϊόντων onemarkets στην Ελλάδα, όσο και των προοπτικών για νέες συνεργασίες.

    Να θυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή τους στο Bloomberg οι Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών στη Ρουμανία, τις οποίες μάλιστα, όπως τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης θα αποφασίσουν από κοινού.

    Άλλα τέσσερα πλοία στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά

    Μεγαλώνει συνεχώς το πελατολόγιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Όπως πληροφορήθηκα, αυτή την περίοδο επισκευάζονται τέσσερα πλοία.

    Τα δύο ανήκουν στον στόλο του Ιταλοελβετού εφοπλιστή, Τζιανλουίτζι Απόντε.

    Τα δύο πλοία της MSC, είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και θα ακολουθήσουν και άλλα τις επόμενες εβδομάδες.

    Το τρίτο πλοίο ανήκει σε εταιρεία του ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, Γιώργο Προκοπίου, και το τέταρτο είναι της ναυτιλιακής εταιρείας του Ισίδωρου Κούβελου.

    Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, μπορεί να φιλοξενήσει στις δεξαμενές του μεγάλα πλοία, ενώ όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθημερινά γίνονται εργασίες για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του ναυπηγείου.

    Τι συμβαίνει στην Intracom Telecom

    Σε γενικότερη αναδιοργάνωση του προσωπικού της προχωράει η Intracom Telecom με στόχο το upskilling και reskilling, καθώς συνεχίζει να μεγαλώνει την δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

    Το τελευταίο διάστημα ακούγεται στην αγορά ότι η Intracom Telecom προχωράει σε μαζικές απολύσεις, ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

    Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει όσους υπαλλήλους της θέλουν να βγουν στη σύνταξη μέσα από τρόπον τινά εθελούσιες εξόδους, ενώ παράλληλα προάγει νέους υπαλλήλους δίνοντας τους νέα καθήκοντα.

    Η εταιρεία η οποία απασχολεί σε όλη την Ελλάδα περί τα 1.200 άτομα, έχει ως στόχο να στελεχώσει με νέο αίμα την εταιρεία.

    Και σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη η εύρεση προσωπικού για τις εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, η διοίκηση προωθεί τρόπους που θα βοηθήσει το ήδη υπάρχων προσωπικό να εξειδικευθεί σε νέα προγράμματα και νέα εργαλεία.

    Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, το να αποχωρούν μαζικά στελέχη της εταιρείας δεν το λες απλά «εθελούσια έξοδος».

    Το λες κανονική σφαγή, όσο και αν «βαφτίζει» η διοίκηση τις απολύσεις «αναδιοργάνωση».

    Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποχωρήσεις παλαιών και δυνατών στελεχών σχετίζονται με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, η οποία ανήκει σε εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι κι έχει CEO τον Kartlos Edilashvili.

    ΛΑΡΚΟ: Στην υγεία των κορόιδων

    Θα ξέρετε πιθανότατα ότι την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν υφίστανται συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ.

    Μια πονεμένη ιστορία ετών, με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, αλλά και με το ΚΚΕ, και το ΠΑΜΕ, κατά κύριο λόγο να εκμεταλλεύονται πολιτικά την αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους.

    Μαθαίνω, όμως, ότι εδώ κι 1,5 χρόνο οι υπάλληλοι στη ΛΑΡΚΟ πληρώνονται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία δεν είναι σε λειτουργία.

    Πλην ελαχίστων εργαζόμενων που είναι στη φύλαξη του εργοστασίου, υπάρχουν και οι άλλοι που παίρνουν κανονικά το μισθό τους.

    Χθες μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό 100 εκατ. σε εργαζόμενους που δεν… δουλεύουν.

    Κι όλα αυτά ενώ η ΛΑΡΚΟ χρωστούσε πάνω από 500 εκατ. ευρώ, αποκαλύφθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε παράνομες ενισχύσεις από την ΕΕ.

    Κι ενώ οι γνωστοί κόκκινοι συνδικαλιστές την χαρακτηρίζουν «διαμάντι» καμιά εταιρεία, πλην της ΓΕΚ, δεν εμφανίστηκε για να την αγοράσει και να την αξιοποιήσει.

    Κατά τα λοιπά, το ΚΚΕ κάνε επαναστατική γυμναστική, εμποδίζει εργαζόμενους να ενταχθούν σε προγράμματα πρόσληψης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή να βγουν στη σύνταξη και η κυβέρνηση, δηλαδή όλοι εμείς, συνεχίζουμε να πληρώνουμε….

    Αθάνατη Ελλάδα με απλά λόγια…

    Ο δικηγόρος που έκλεισε το deal Qualco – Middle Office

    Να σας ενημερώσω αγαπητοί αναγνώστες ότι πίσω από την εμβληματική εξαγορά του 70% της Middle Office από τον όμιλο Qualco βρίσκεται η δικηγορική εταιρεία Karatzas & Partners.

    Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Middle Office ήταν μια εξαιρετικά πολύπλοκη συναλλαγή που έθεσε επί ποδός πολλά διαφορετικά τμήματα της γνωστής δικηγορικής εταιρείας, με τους επικεφαλής τους να καθοδηγούν επί μήνες τους έμπειρους συνεργάτες τους.

    Στο τιμόνι του εγχειρήματος βρέθηκε ο εταίρος Νίκος Φράγκος που διαθέτει πολυετή εμπειρία στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ τα εργασιακά ζητήματα διαχειρίστηκε η εταίρος Αγγελική Τσάτση και την προστασία προσωπικών δεδομένων ο συνεργάτης Παναγιώτης Κοντιζάς.

    Eurobank: Βραβεία σε φοιτητές

    Τη νικήτρια ομάδα φοιτητών της πρωτοβουλίας Investor Simulator βραβεύει η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, στο αμφιθέατρο του Eurobank Hub στη Νέα Ιωνία, με το κάθε μέλος της ομάδας να λαμβάνει και χρηματικό έπαθλο €1.500.

    Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» της Eurobank ΑΕΔΑΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μοιραζόμαστε τη Γνώση», όπου συμμετείχαν, συνολικά, 8 ομάδες φοιτητών από, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Οι φοιτητές, που προέρχονται από το 3ο & 4ο έτος των σπουδών τους και ενδιαφέρονται, κυρίως, για καριέρα στον επενδυτικό τομέα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων για το χώρο των επενδύσεων και των αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ, στη συνέχεια, προχώρησαν στη δημιουργία και διαχείριση «εικονικών» επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν έπειτα από νέα ενημέρωση που έλαβαν για τις εξελίξεις στην αγορά.

    Ο μισθός της Άννας Διαμαντοπούλου στο δ.σ. της Coca Cola

    Η Άννα Διαμαντοπούλου, άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επίτροπος στην ΕΕ, ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Είναι η όγδοη, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρξουν κάποιες αποσύρσεις.

    Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε για την κ. Διαμαντοπούλου, και σπεύδω να σας ενημερώσω, είναι η συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο της Coca Cola, της εταιρείας των Δαυίδ – Λεβέντη, και ο μισθός της.

    Έψαξα που λέτε και βρήκα ότι η κ. Διαμαντοπούλου, ως μία από τα 15 μέλη του δ.σ. που έχει η ελληνική εταιρεία από το 2020, λαμβάνει ετήσιο μισθό 107.699 ευρώ.

    Οι βασικές απολαβές της είναι 82.000 ευρώ, 6.199 ευρώ είναι το κόστος κοινωνικής ασφάλισης και τα υπόλοιπα είναι εισφορές για τη συμμετοχή της σε επιτροπές.

    Στο βιογραφικό της νέας υποψήφιας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ως προς τη συμμετοχή της στο δ.σ. της Coca Cola, τονίζεται «η τεχνογνωσία της σε θέματα απασχόλησης και ίσων ευκαιριών, μαζί με τη βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής ατζέντας».

    Όπως αντιλαμβάνεστε, αν εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παραιτηθεί και να χάσει και την παχυλή αμοιβή της…

    Να σας πω, επίσης ότι ο πρόεδρος της εταιρείας, Αν. Δαυίδ λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 150 χιλ. ευρώ

    Δύο ακόμη κυρίες της πολιτικής βρίσκονται σε δ.σ. εταιρειών.

    Η Μαρία Δαμανάκη έχει αμοιβή 61.800 ευρώ από την Quest Συμμετοχών του Θ. Φέσσα ενώ είναι χωρίς αμοιβή στο δ.σ. της Λάμψα, συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη.

    Η Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει συμφωνήσει αμοιβή 150.000 για τη συμμετοχή της στο δ.σ. της Καρέλιας.

    Ο εκλογικός νόμος και οι φήμες

    Το mononews πρώτο ανέδειξε από την περασμένη Δευτέρα τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών με κυβερνητικά στελέχη μάλιστα να αναδεικνύουν το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας η οποία περνάει μέσα από την αυτοδυναμία.

    Έτσι η αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν πρώτο θέμα σε δυο Κυριακάτικες εφημερίδες επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το mononews που τις επόμενες μέρες θα επανέλθει με περισσότερες πληροφορίες.

    Η συζήτηση έχει «φουντώσει» για τα καλά, αν και ο πρωθυπουργός, λένε κάποιες πηγές, δεν έχει στο μυαλό του προς το παρόν κάτι τέτοιο.

    Κι άλλωστε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειες.

    Ότι δηλαδή στην κυβέρνηση ξέρουν ότι θα χάσουν στις επόμενες εκλογές ή ότι θα καταγράψουν χαμηλό ποσοστό, και τρέχουν να προλάβουν.

    Όμως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, ειδικά από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος.

    Και ίσως το Μαξίμου να θελήσει να ενισχύσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν τα σενάρια συνεργασιών δίνουν και παίρνουν.

    Αιχμή κατά Καιρίδη;

    Με τα μούτρα στη δουλειά ή καλύτερα στους αριθμούς.. έχει πέσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος ώστε να καλυφθούν ανάγκες του υπουργείου.

    Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο πως πρέπει να αποπληρωθούν υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν ακόμα και με προηγούμενους μήνες ενώ το βάρος πέφτει στις δομές φιλοξενίας των μεταναστών.

    Οχι, δεν λέω ότι τα λέει αυτά ο νυν υπουργός, αλλά γενικότερα κάποιοι… μιλάνε πολύ.

    Αυτό εγώ πώς να το εκλάβω;

    Ως σοβαρή αιχμή για τα πεπραγμένα του προκατόχου του, κ. Καιρίδη;

    Η διπλωματική νίκη με Μπελέρη…

    Τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες 48 ώρες με τον Φρέντη Μπελέρη είναι η απόδειξη της επιτυχίας της Νέας Δημοκρατίας να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος είναι πλέον ευρωβουλευτής.

    Αυτό μου έλεγε κυβερνητική πηγή, θυμίζοντάς μου επίσης πως όταν βγήκε η καταδικαστική απόφαση κατά του Μπελέρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μιλήσει για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής ενώ τώρα, με την άδεια που πήρε να βγει από τη φυλακή και να ορκιστεί ποιούν την νήσσαν.

    Οπως μου λένε πηγές μου μου κατοικοεδρεύουν κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόωρη αποφυλάκιση του Μπελέρη, ο οποίος κανονικά βγαίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

    «Θα καταθέσει αίτημα, θα το εξετάσουν οι Αλβανοί και πιστεύουμε ότι ο Ράμα δεν θα θελήσει να το απορρίψει τώρα που ο Μπελέρης είναι ευρωβουλευτής», μου λένε.

    Και συνεχίζουν περιχαρείς μετά τις εικόνες του ευρωβουλευτή στο Μαξίμου και στο Στρασβούργο: «Αυτό που ήθελε ο Μητσοτάκης έγινε.

    Το θέμα Μπελέρη διεθνοποιήθηκε, όλοι γνωρίζουν πλέον στην Ευρώπη για το τι συμβαίνει στην Αλβανία του Ράμα».

    … Και οι «πατέρες» της επιτυχίας

    Να σας πληροφορήσω ότι μπορεί η επιτυχία στο θέμα Μπελέρη να διασφαλίστηκε, αλλά αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και είχαμε διπλωματική ήττα, όλοι θα έτρεχαν να βγουν από το κάδρο.

    Τώρα οι πατέρες της νίκης είναι πολλοί.

    Όμως, για να αποδώσουμε τα εύσημα σε όσους αγωνίστηκαν πράγματι για την υπόθεση, πρέπει να αναφέρουμε το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, που έτρεξε τις τελευταίες ημέρες πολύ, τον Σταύρο Παπασταύρου, προσωπικό φίλο του Μπελέρη, ο οποίος ήταν από αυτούς που πρότειναν στον πρωθυπουργό να τον εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο, τον βουλευτή και καθηγητή Άγγελο Συρίγο, αλλά και κορυφαίους υπουργούς που δεν κρύφτηκαν και στήριξαν αναφανδόν, όπως Βορίδης, Αδωνις κ.λπ.

    Εκτός κάδρου φυσικά η υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Παπαδοπούλου, που από την αρχή ήταν αντίθετη…

    Ο Κασσελάκης, οι διαγραφές και ο… αγριομαδαρίτης

    Θέλουν ν’ αγιάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορούν.

    Κι εκεί που προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και να δείξουν ότι είναι ένα κανονικό κόμμα (πριν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών τον Οκτώβριο, λέω εγώ), έρχεται ο αψύς Σφακιανός Πολάκης να τα γκρεμίσει όλα.

    Και να κάνει κι ένα επικοινωνιακό «δωράκι» στην κυβέρνηση βεβαίως.

    Η άθλια, ξεκάθαρα σεξιστική επίθεση στην γραμματέα της ΝΔ, Μ. Συρεγγέλα, ανάγκασε τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει συγγνώμη, αλλά ο Παύλος Πολάκης το… χαβά του.

    Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν πολλές και κάποιο πουλάκι στην Κουμουνδούρου μου έλεγε ότι ακόμη και ο ήρεμος πρόεδρος εξανέστη.

    «Μην αποκλείσεις να έχουμε σοβαρά επεισόδια με τον Πολάκη.

    Ακόμη και διαγραφή γιατί δεν πάει άλλο με αυτόν τον… αγριομαδαρίτη».

    Έψαξα στο λεξικό για τη λέξη που μου είπε και διάβασα ότι σημαίνει «βουνίσιος». Ο άγριος που είναι από τις Μαδάρες, τα Λευκά Όρη.

    Ω τι επιτυχημένος χαρακτηρισμός!

    Άλλωστε και ο ίδιος ο Πολάκης έχει πει ότι δεν λειτουργεί καλά σε υψόμετρο κάτω από τα 200 μέτρα.

    Βέβαια, οι συριζαίϊκες πηγές που είναι απέναντι στον διαχρονικό «πολακισμό» μου έλεγαν επίσης: «Τον ξέρουμε τόσα χρόνια τον Παύλο, δεν τον μάθαμε ξαφνικά.

    Αφού τον ανεχθήκαμε έτσι, ας τον λουστούμε τώρα…»

    Η Αγαπηδάκη με την Συρεγγέλα για τη χυδαία επίθεση Πολάκη

    Με τη φράση “Με τη @Μαρία Συρεγγέλα” απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να το βουλώσουμε” έκλεισε την ανάρτησή της στο facebook χθες το πρωί η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έδειξε τη συμπαράστασή της στη γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας που δέχτηκε τη χυδαία επίθεση από τον αψύ και πολλά βαρύ Κρητικό Παύλο Πολάκη.

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει γίνει και η ίδια στόχος του Πολάκη αρκετές φορές, καθώς εκείνος ως γνωστόν δεν χαμπαριάζει από αστικές ευγένειες και από καλή συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες.

    Ως συνήθως, η απάντησή του ήταν “αφήστε κατά μέρος τις ΜΠΟΥΡΔΕΣ” (με κεφαλαία) και “ούτε λέξη πίσω”.

    Μα καλά, ο Στέφανος Κασσελάκης που τηλεφώνησε στη Μαρία Συρεγγέλα και ζήτησε συγγνώμη για λογαριασμό του Πολάκη, μπούρδες έλεγε κι εκείνος;

    Έτοιμη η λίστα με τους γενικούς γραμματείς

    Στα χέρια του πρωθυπουργού θα βρεθεί τις επόμενες ώρες η τελική λίστα με τα ονόματα των υποψήφιων για να καλύψουν θέσεις γενικών γραμματέων στην κυβέρνηση, αλλά και εκείνων που θα αποπεμφθούν.

    Όμως μαθαίνω, η λίστα είναι έτοιμη, αν και γίνονται κάποιες προσθαφαιρέσεις και θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να την αξιολογήσει και να την εγκρίνει ή να προχωρήσει σε αλλαγές.

    Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Βρετανία, δηλαδή την Πέμπτη, οπότε δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν την Παρασκευή.

    Θυμίσω ότι το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στο νησί.

    Οι καλές σχέσεις Μητσοτάκη – Στάρμερ

    Και μιας και μιλάμε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο να σας θυμίσω το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ήταν όταν ο τότε πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Μητσοτάκη επειδή… ενοχλήθηκε από δηλώσεις του για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, και σημερινό πρωθυπουργό, Σερ Κιρ Στάρμερ.

    Έκτοτε είχε καλλιεργηθεί κλίμα αμοιβαίας συμπάθειας και συνεργασίας, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί αν γίνει ένα έστω και μικρό ραντεβού Μητσοτάκη – Στάρμερ.

    Δύο hot πολιτικά quiz

    Τώρα να θα σας δώσω δύο πολιτικά κουίζ τα οποία δείχνουν αν μη τι άλλο ότι κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα του πρωθυπουργού να κοπεί η αλαζονεία.

    Κουίζ ένα: Ποιος πρωτοκλασάτος υπουργός απευθυνόμενος σε βουλευτή (που απασχόλησε ιδιαίτερα τους προηγούμενους μήνες την κοινή γνώμη), όταν του ζήτησε ραντεβού, του είπε… «έλα τον Αύγουστο;»

    Κι έξαλλος ο βουλευτής γιατί δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβλεπε τον υπουργό ένα μήνα μετά, ακύρωσε το αίτημά του και του απάντησε εμμέσως πλην σαφώς: «Θα τα πούμε στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου θα σου ασκώ σκληρή κριτική».

    Το δεύτερο κουίζ αφορά γενική γραμματέα υπουργείου που έχει σχέση με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

    Η εν λόγω γενική με άκρως προκλητικό ύφος τηλεφώνησε σε εκπρόσωπο για τα αδέσποτα ζώα και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε: «ξέρεις ποια είμαι εγώ, θα σας στείλω από εκεί που ήρθατε;»

    Η εν λόγω γενική θύμισε τον Αυγενάκη και μπορεί να έχει και την ίδια τύχη, δηλαδή να πάρει πόδι στον επικείμενο ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.