Η στήλη αποχαιρετά δυο εμβληματικούς Έλληνες.
Τον επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο που πέθανε χθες κατόπιν ολιγόμηνης μάχης με τον καρκίνο και τον πρύτανη της οικονομίας Νίκο Νικολάου.
Ο Κυριακόπουλος με τις παρεμβάσεις του και τις αποφάσεις του προσέδωσε ένα διαφορετικό κύρος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ως πρόεδρος.
Επέστρεψε στην πατρίδα του από την Ελβετία την προηγούμενη Πέμπτη, καθώς ήταν απόφαση του να αφήσει την τελευταία του πνοή στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Νικολάου θεωρείται ο άνθρωπος που καθιέρωσε το οικονομικο-πολιτικό ρεπορτάζ, γραμμένο όμως με την μορφή της ιστορίας.
Ήταν ο πιο άρτιος δημοσιογράφος επί των οικονομικών στην ιστορία της Ελληνικής δημοσιογραφίας.
Ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ”.
Ο Σαββίδης, το OPEN και ο ενεργειακός επιχειρηματίας
Στον Ιβάν Σαββίδη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο Ροστοφ, μακριά από την Ελλάδα, ασκούνται μεγάλες «πιέσεις».
Πιέσεις να ρευστοποιήσει σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων του, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με την Ουκρανία.
Αν και δεν χαρακτηριστεί ακόμα ολιγάρχης από την ΕΕ , εν τούτοις τις αποφάσεις του λέγεται ότι τις έχει λάβει.
Μπορεί η εταιρεία του Belterra που κατέχει το πακέτο μετοχών του ΟΛΘ να ανήκει στον γιο του Νίκο και όχι στον ίδιο, όμως είναι δεδομένο ότι νιώθει την ασφυκτική πίεση της Ευρώπης και των Αμερικάνων να ρευστοποιήσει σημαντικά assets που έχει στην κατοχή του.
Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να προηγηθεί η ρευστοποίηση των μετοχών του OPEN καθώς θεωρείται ότι η ασφυκτική πίεση Αμερικάνων και Ευρωπαίων ασκείται εξαιτίας της εταιρείας media που “έχει” στην ιδιοκτησία του.
Παρα το γεγονός ότι πρόκειται για μια επιχείρηση ζημιογόνα (λέγεται ότι έχει κάψει πάνω από 100 εκατ. ευρώ) πιθανολογείται ότι ένα management που γνωρίζει από την λειτουργία media μπορεί να προσπαθήσει να αντιστρέψει την αρνητική του πορεία.
Μάλιστα πηγές θεωρούν ότι, εάν ρευστοποιηθεί το OPEN, οι εντάσεις αμερικανών και ΕΕ θα χαλαρώσουν για κάποιους μήνες όσον αφορά τον ΟΛΘ.
Έτσι θα πάρει παράταση κάποιων μηνών για να διαπραγματευθεί μια καλύτερη προσφορά για το Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Πηγές με γνώση που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επισημαίνουν οτι “καταρχήν ο Σαββίδης αυτό που θέλει είναι να πουλήσει ένα σημαντικό ποσοστό μεταξύ 50 έως 70% στο OPEN, δηλαδή να μην το πουλήσει ολόκληρο.
Δηλαδή ο έτερος μέτοχος να έχει πλειοψηφία αλλά και η πλευρά Σαββίδη να διατηρήσει ένα ποσοστό.
Βέβαια το management θα περάσει στην πλευρά νέου μετόχου.”
Το ερώτημα τώρα είναι ποιος προηγείται στην κούρσα της διεκδίκησης.
Η απάντηση είναι επιχειρηματίας από τον χώρο της ενέργειας.
Εχει μάλιστα μεγάλο ποσοστό σε εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρεία…
Yπερεξουσίες στο Βλαστό με το νέο καταστατικό της ΕΤΑΔ
Όποιος καεί στο χυλό … λέει μία παροιμία που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας το νέο καταστατικό της ΕΤΑΔ.
Θα θυμάστε ότι στην εταιρεία δημιουργήθηκε ένας πανικός όταν ο διευθύνων σύμβουλος Στέφανος Βλαστός ενημερώθηκε ότι ο τέως πρόεδρος Αντώνης Μπέζας παρέδωσε στον Έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών κάποιες αποφάσεις και συμβάσεις που είχε στη διάθεση του ex officio.
Για να μην επαναληφθεί στο μέλλον κάτι τέτοιο, και τα πάντα πλέον να ελέγχονται από από το άγρυπνο μάτι του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας (αλήθεια από ποιο πρότυπο εταιρικής διακυβέρνησης υπαγορεύεται κάτι τέτοιο; ) άλλαξε το καταστατικό της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται λοιπόν σε προσθήκη που μπήκε στο Καταστατικό της ΕΤΑΔ ο πρόεδρος μπορεί να εκδίδει αντίγραφα Πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβούλιου κλπ κλπ …όμως «Ειδικώς ως προς την κοινοποίηση αυτών απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Διευθύνοντος Συμβούλου».
Προφανώς η ρύθμιση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Όμως προκαλεί έκπληξη να «θεραπευτεί» μία τέτοια δυσλειτουργία την ίδια ώρα που η ΕΤΑΔ δεν διαθέτει εσωτερικό κανονισμό προσλήψεων προσωπικού, πολιτική παροχών του προσωπικού και των οργάνων εκτελεστικής διοίκησης.
Όλα όσα δηλαδή συνιστούν ένα στοιχειώδες κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο διαθέτουν οι ανώνυμες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα.
Η απάντηση στο πως είναι δυνατόν μετά τόσα χρόνια Μνημονίων η ΕΤΑΔ να συνεχίζει να λειτουργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο βρίσκεται καταρχάς στην μητρική εταιρεία εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΣΥΠ) και στον επικεφαλής της Γρηγόρη Δημητριάδη.
Τι προκάλεσε την μήνιν του Γεωργακόπουλου της Intrum
Aστραψε και βρόντηξε και πάλι ο επικεφαλής της Intrum Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Η αιτία αυτή τη φορά (η προηγούμενη ήταν όταν έχασε το μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας) ήταν ο αποκλεισμός του κονσόρτσιουμ Ιntrum – Cerberus από τη δεύτερη φάση για τη διεκδίκηση της Αριάδνης.
Του πακέτου των κόκκινων δανείων των 5,4 δισ. ευρώ που προσπαθεί να διαθέσει η PQH.
Όπως μαθαίνουμε η προσφορά που υπέβαλαν ήταν λίγο κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ , το οποίο ήταν το ελάχιστο τίμημα που είχε διαμορφώσει ατύπως η αγορά.
Oπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος δεν αποδέχθηκε …στωικά την νέα ήττα και τον αποκλεισμό του, αναστατώνοντας όλο «το σύστημα».
Μεγάλη λοιπόν αναστάτωση σε μία τόσο μικρή αγορά, όπου μάλιστα οι περισσότεροι είναι γνωστοί μεταξύ τους και κάποιοι μάλιστα είναι και πρώην συνάδελφοι .
Το τελευταίο δεν πρέπει να εκπλήσσει διότι «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευργετηθέντος».
Τέλος πάντων λέγεται μάλιστα ότι δέκτες των παραπόνων του επικεφαλής της Ιntrum έγιναν τόσο η διοίκηση της Τράπεζα της Ελλάδος όσο και συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τέλος εποχής για το συγκρότημα της Ντίας Καψή
Με την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης του Out of the Blue Capsis Elite Resort άλλαξε και επίσημα σελίδα το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ντίας Καψή στην Κρήτη.
Το θέρετρο, στο οποίο μπήκε πωλητήριο από την ΑΑΔΕ τον περασμένο Μάιο, πέρασε στα χέρια των Αμερικανών των Hines και Henderson Park.
Ήταν ένα deal που έκλεισε στα 125 εκατομμύρια και άφησε στη δεύτερη θέση την κοινοπραξία της Prodea με την Invel και τον Γιάννη Παπαλέκκα.
Όσο για το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή, η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 2010.
Το 2016 – οπότε δημοσιεύτηκαν και οι πλέον πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις – οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκατ. αφορούσαν σε τραπεζικό δανεισμό και 29 εκατ. ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Το 2017 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε αποφασίσει την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα και από το 2020 η ειδική διαχειρίστρια εξουσιοδότησε μεταξύ άλλων στελέχη της Grant Thornton να προχωρήσουν τις διαδικασίες, που αφορούν στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και στην εξέταση των συναλλαγών της με το δημόσιο ή με προμηθευτές.
Χακί αβάντα στον Γαλαξία
Από το ΓΕΕΘΑ πήρε την πρώτη από τις 10 εγκρίσεις που απαιτούνται για να χτίσει το mini mall που σχεδιάζει στη Σαλαμίνα η Πέντε Α.Ε., η εταιρεία που έχει στην ομπρέλα της το σήμα των σούπερ μάρκετ Γαλαξίας.
Οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας – που για όσους δεν το γνωρίζουν έχουν συμμετοχή και στο Star Κεντρικής Ελλάδος – ρίχνουν τα δίχτυα τους και στον κλάδο των ακινήτων, σχεδιάζοντας πολυκατάστημα με food court, τουλάχιστον 13 καταστήματα, σούπερ μάρκετ, παιδότοπο, υπαίθριο σινεμά και 364 θέσεις στάθμευσης.
Πάντως, αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία του mall στη Σαλαμίνα, αφού η Πέντε Α.Ε. υποχρεώθηκε να καταθέσει αλλαγμένη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που βρίσκεται για την ώρα στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Ετοιμάζουν γιορτή για τον Πάτρα – Πύργο
Στην Πάτρα ετοιμάζεται να πάει ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, καθώς όπως μαθαίνω το Υπουργείο ετοιμάζει «φιέστα» για την έναρξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος.
Στο Υπουργείο, τόσο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, όσο και ο Γιώργος Καραγιάννης , έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν καθώς επι τον ημερών τους φαίνεται να ξεκολλάει ένα έργο, το οποίο έχει «στοιχειώσει».
Μάλιστα στη σχετική εκδήλωση είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί και ό ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία του νέου αυτοκινητόδρομου.
Ο Τζίγγερ αγοράζει το κτήμα Κοντομηνά για 23 εκατ. ευρώ;
Το Πόρτο -Beverly- Χέλι θα παραμείνει πάντα ένας elegant προορισμός με τη σφραγίδα του παλιού χρήματος και των αριστοκρατικών οικογενειών.
Ένα από τα πλέον αγαπημένα mansion του Δημήτρη Κοντομηνά που επι σχεδόν 2 χρόνια επωλείτο, φαίνεται ότι βρήκε αγοραστή.
Το κτήμα στην Πελοπόννησο, στο Μετόχι Αργολίδας, απέναντι από την Ύδρα, εικάζεται ότι σύντομα θα ανήκει στην οικογένεια του διευθύνοντος συμβούλου της MOTORL OIL Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίγγερ) , καθώς είναι θέμα κάποιων ημερών να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη μάλιστα κατέχει και έτερο κτήμα στην περιοχή.
Το κτήμα Κοντομηνά είναι επιφάνειας 1.332 στρεμμάτων, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ερμιόνης – Γαλατά.
Έτσι, «βλέπει» στην Ύδρα, ενώ απέχει περίπου 20 λεπτά από την Ερμιόνη.
Το ακίνητο έχει “πρόσωπο” στη θάλασσα και διαθέτει κτιριακό συγκρότημα – με πολυτελή βίλα – οικοδομημένο σχεδόν πάνω στην ιδιόκτητη παραλία που καλύπτει έκταση 73 τμ.
Στο κτήμα έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και πολλά άλλα, ενώ διαθέτει μονοπάτια και είναι πλήρως περιφραγμένο.
Η έκταση περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες: η βίλα του κτήματος είναι επιφάνειας 260 τετραγωνικών, με βοηθητικούς χώρους 86 τμ.
Η δεύτερη κατοικία είναι 85 τμ., με βοηθητικούς χώρους 43 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η τρίτη κατοικία είναι 81 τμ. με βοηθητικούς χώρους 191 τετραγωνικών. Τέλος, η τέταρτη κατοικία είναι 153 τμ., με 15 τμ. βοηθητικούς χώρους.
Συνολικά, τα κτίσματα έχουν εμβαδόν 916 τ.μ., με κάποια από τα οικήματα να χρησιμοποιούνται από το προσωπικό και τους εργάτες του κτήματος. Έχει απόλυτη αυτονομία, με δικές της πηγές νερού και γεωτρήσεις.
Η ιδιοκτησία, ξεκίνησε να πωλείται στα 30 εκατ. ευρώ, στην συνέχεια η τιμή υποχώρησε στα 24 εκατ. ευρώ τελικά λέγεται ότι το τίμημα της τωρινής αγοραπωλησίας κυμάνθηκε μεταξύ 20 και 23 εκατ. ευρώ.
Αυτή η λατρεμένη περιοχή, η οποία παρά τις… high tech βίλες παραμένει αγνή, παρθένα, ζηλευτή.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεγάλη αγορά (εντός του 2021) που έγινε στην περιοχή ήταν του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη.
Αγόρασε το κτήμα του Μανώλη-Βασίλη Μαυρολέων (Μπλούης Μαυρολέων όπως τον φώναζαν οι φίλοι του) πληρώνοντας ένα αντίτιμο 28.000.000 ευρώ στους κληρονόμους του.
Πηγές του real estate, εξηγούν ότι το deal έγινε μετά από διαπραγμάτευση του εφοπλιστή Πιστιόλη με τον υιό του πατριάρχη της οικογένειας.
Τώρα θυμήθηκα ότι το 2013 η κατοικία του εφοπλιστή Νίκου Ευθυμίου στο Πόρτο – Beverly – Χέλι πέρασε στα χέρια νεαρής γόνου της οικογένειας Γουλανδρή.
Ο μεγαλοεφοπλιστής Αλέκος Γουλανδρής διαθέτει μια από τις ωραιότερες κατοικίες στο θέρετρο της Πελοποννήσου.
Η κόρη του Λούλα και ο σύζυγός της Μιχάλης Χανδρής αγόρασαν, το σπίτι με σκοπό να το παραχωρήσουν στην κόρη τους.
Η πολιτική Ψάλτη για την πιστωτική επέκταση της Αlpha Bank
Τεχνοκράτης με γερμανική παιδεία ο Βασίλης Ψάλτης ανέλαβε πριν από τρία χρόνια τα διοικητικά ηνία της Alpha Bank.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής του ορθολογιστή CEO, αποτυπώνονται ευδιάκριτα και στα οικονομικά στοιχεία της περσινής χρονιάς, που επί της ουσίας θεμελιώνουν τον μετασχηματισμό της τράπεζας.
Η πολλαπλών απαιτήσεων εξυγίανση του ισολογισμού έτρεξε με γρηγορότερους ρυθμούς υλοποίησης από εκείνους που προέβλεπε το στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Alpha Bank.
Δίνοντας έτσι το έναυσμα της πιστωτικής επέκτασης, που ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της κερδοφορίας και συνάμα της διανομής μερισμάτων, μετά από τη χρήση του 2023.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέταρτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς υπήρξε για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, σημαντική επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην Ελλάδα.
Το οποίο και ενισχύθηκε κατά περίπου 1,1 δις ευρώ, ανερχόμενο στα επίπεδα των 35,1 δις ευρώ.
Ήτοι στο 89,5% των χορηγήσεων που έχει η Alpha Bank ώς όμιλος( 39,2 δις) συμπεριλαμβανομένων και των 3,5 δις που αφορούν ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.
Στη διάρκεια του 2021 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα, έφτασαν στα 5,4 δις ευρώ, με αιχμή του δόρατος τους κλάδους των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας, και της μεταποίησης.
Αφαιρουμένων των αποπληρωμών η καθαρή πιστωτική επέκταση ήταν 1,3 δισ . και αναμένεται εφέτος να ανέβει κατά 2,2 δισ.
Και τούτο καθώς η Τράπεζα έχει προγραμματίσει ( πέραν των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης) τη χρηματοδότηση επενδύσεων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της εστίασης και των υποδομών.
Με στόχο τη δημιουργία των
κατάλληλων συνθηκών για μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η Alpha Bank διαθέτει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ αφού ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) έχει ανέβει στο 183%.
Την ίδια στιγμή σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκονται και οι καταθέσεις το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 47 δις ευρώ.
Εξ αυτών τα 41,6 δις αφορούν τα καταθετικά υπόλοιπα στην Ελλάδα, που ενισχύθηκαν πέρσι κατά 3,6 δις και βρίσκονται πλέον στο ψηλό επίπεδο όλων των εποχών…
Από την άλλη πλευρά το εμπροσθοβαρές σχέδιο Ψάλτη για την αντιμετώπιση των ‘’κόκκινων’’ δανείων έδωσε απτά δείγματα γραφής.
Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων μειώθηκε πέρσι κατά 16 δις και πλέον τα ΝPEs υποχώρησαν στα 5,1 δις ( 4,9 δις στην Ελλάδα).
Ο σχετικός δείκτης αθετήσεων από το 42,5% έπεσε στο 13,1% και για το 2022 αναμένεται να κινηθεί στο 7% ή και χαμηλότερα.
Με τα δεδομένα αυτά οι καταθέσεις είναι σχεδόν κατά 1,3 φορές περισσότερες από τα (μετά από προβλέψεις) δάνεια, δίνονται ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την πιστωτική επέκταση της τράπεζας.
Μέσω της οποίας θα ενισχυθούν και τα έσοδα από τόκους, που πέρσι κινήθηκαν πτωτικά, λόγω της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αντισταθμιζόμενα μερικώς από τα χαμηλότερα κόστη των προβλέψεων.
Αν από το υφιστάμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο αφαιρεθούν οι συσσωρευμένες προβλέψεις ( 2,4 δις) και το τρέχον απόθεμα των NPEs, τότε τα ‘’πράσινα’’ και ομαλά εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 31,7 δις για τον όμιλο και σε 28,1 δις για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Με δεδηλωμένο στόχο την περεταίρω ενίσχυσή τους.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!