• Τι τρέχει με την ΑΒΑΞ, τα data center του Στάσση, το σχέδιο Προκοπίου για Ελληνικό, πού επένδυσε ο Κόκκαλης και ποιον … τραπεζίτη λένε «Λάζαρο» στην αγορά

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, μπορεί να αιφνιδίασε την αγορά με την νέα επένδυση του στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, όμως, ταυτόχρονα σχεδιάζει και το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μαζί με τον συνεργάτη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Τι συμβαίνει πάλι με την ΑΒΑΞ

    Όπως γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες στο χρονικό διάστημα ενός μηνός προς της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου και των ετήσιων ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών, απαγορεύεται από την νομοθεσία να προχωρούν οι βασικοί μέτοχοι σε αγορές μετοχών είτε η εταιρεία να προχωράει σε επαναγορά ιδίων.

    Η περίοδος αυτή είναι «κλειδωμένη» για αυτό και ονομάζεται lock up period.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωμένη να επιβάλει ποινές στα φυσικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

    Λοιπόν, μου λένε ότι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση της εισηγμένης ΑΒΑΞ.

    Τις κρίσιμες 30 ημέρες προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων  του α εξάμηνου, κάποιοι εκ των βασικών μέτοχων αγόραζαν μετοχές.

    Ηχηρό καμπανάκι από 4 «μεγάλους» της ενέργειας

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) για το μέλλον των εγχώριων μονάδων φυσικού αερίου.

    Για όσους δεν κατάλαβαν, ο Σύνδεσμος είναι οι εξής τέσσερις όμιλοι: Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Μυτιληναίος και Περιστέρης, αλφαβητικά κιόλας για να μην νομίσει κάποιος ότι έχουμε προτιμήσεις.

    Το «σήμα κινδύνου» προς το ΥΠΕΝ και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, στάλθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

    Οι τέσσερις μεγάλοι λένε στον κο Σκυλακάκη, πως η ενέργεια που θα παράγουν τα επόμενα χρόνια αυτές οι μονάδες αερίου θα μειώνεται συνεχώς λόγω διείσδυσης των ΑΠΕ.

    Άρα, αυτές οι μονάδες δεν θα μπορούν να καλύπτουν τα σταθερά και κεφαλαιουχικά κόστη τους κι επομένως θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και απόσυρση για οικονομικούς λόγους.

    Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του συστήματος, προειδοποιούν και ζητούν  πρόνοια στο ΕΣΕΚ και λήψη μέτρων.

    Θυμίζω πως μέλη του ΕΣΑΗ είναι οι: Elpedison, METLEN, Ηρων, Κόρινθος Power, HelleniQ Energy, και MOH (Motor Oil Hellas).

    Χρειάζεται επειγόντως επανεξέταση το Σχέδιο, διότι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ φτιάχτηκε μάλλον πρόχειρα, λέω εγώ ο ταπεινός wiseman με το φτωχό μου το μυαλό…

    Στάσσης: Δύο μεγάλα data center και στο βάθος τεχνητή νοημοσύνη…

    Τεράστιο πλάνο για τη  δημιουργία δύο data center, επεξεργάζεται και προχωρά ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ.

    Το ένα από τα δύο, στα λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας θα είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

    Θα είναι ένα γενικό «οικοσύστημα data center» με πελάτες νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ενεργειακούς ομίλους και το χώρο των μεταφορών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το δεύτερο με την εμιρατινή DAMAC, αφορά ένα small scale για τα διεθνή δεδομένα, data center, ισχύος 25 MW,  που θα γίνει  στα Σπάτα.

    Έτσι η ΔΕΗ  μπαίνει στην ανάπτυξη και πώληση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, σε πελάτες με μεγάλες ανάγκες δεδομένων, στους τομείς της υγείας της ενέργειας, των τραπεζών και της εκπαίδευσης.

    Η ΔΕΗ θα αναπτύσσει και θα πουλά software στους πελάτες της, μέσω της  θυγατρικής της που συστάθηκε τον Αύγουστο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, της Olympus AI.

    Το «αγκάθι» που θα δυσκολέψει την επίσκεψη Χριστοδουλίδη…

    Σας ενημερώνουμε αναλυτικά για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου και τα ασυμμάζευτα του κου Μανουσάκη που προσπαθούν να συμμαζέψουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο τελευταίος έρχεται αύριο στην Αθήνα.

    Χθες η συμφωνία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

    Λοιπόν το «αγκάθι» της τελευταίας στιγμής είναι ότι η Λευκωσία θα ήθελε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας μια ελαστική διατύπωση για τη χρηματική συμμετοχή της με 100 εκατομμύρια, χωρίς να τη δεσμεύει, προτού παραλάβει την αξιολόγηση από ξένο οίκο της μελέτης κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προκηρύξει δύο φορές σχετικό διαγωνισμό, και στις δύο ανταποκρίθηκε μόνο μια εταιρεία (DNV), και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να λάβει τη σχετική απόφαση για μετοχική είσοδο στον Great Sea Interconnector πριν από τον Νοέμβριο.

    Η Αθήνα, όμως, θα ήθελε να μπει στη τελική συμφωνία και η είσοδος της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους δυνητικούς επενδυτές και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μελετά ξανά τη χρηματοδότηση του έργου με δάνειο 500 εκατ. ευρώ.

    Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες…

    Μεγάλος «παίκτης» ο Προκοπίου στο Ελληνικό

    Στις 13 Σεπτεμβρίου το mononews.gr είχε δημοσιεύσει δήλωση που είχε κάνει ο αεικίνητος και με κοφτερό μυαλό, εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

    Ήταν ουσιαστικά μια σύντομη απάντηση σε ερώτηση για το τι θα κάνει στο Ελληνικό.

    «Θα ακούσετε σύντομα νέα και θα είναι καλά», είχε πει ο κ. Προκοπίου και χθες το επιβεβαίωσε.

    Η συμφωνία με τη Lamda για ένα project ύψους 500 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό είναι από τις μεγαλύτερες στο real estate.

    Χθες μάλιστα η μετοχή σημείωσε ισχυρή άνοδο 2% και έκλεισε στα 7,25 ευρώ.

    Ο Προκοπίου αγόρασε οικόπεδα 120 εκατ. ευρώ και θα αναπτύξει κατοικίες, γραφεία και εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνές πρόγραμμα.

    Τα οικόπεδα βρίσκονται απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση και η συνολική μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 85.658 τ.μ.

    Για σπίτια και γραφεία καταλαβαίνουμε ότι ο εφοπλιστής -και επονομαζόμενος «βασιλιάς του real estate» καθώς διαθέτει εκατοντάδες ακίνητα- θα τα φτιάξει και θα τα πουλήσει.

    Ειδικά οι κατοικίες με θέα προς τη θάλασσα και τον Υμηττό, που θα είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο Ελληνικό, αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο εφοπλιστής σχεδιάζει να κατασκευάσει ιδιωτικό σχολείο όλων των βαθμίδων, από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά και να προχωρήσει σε σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με βάση και το νόμο για τα Μη Κρατικά, Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια.

    Λέτε ο Προκοπίου να ετοιμάζει καμιά συνεργασία με ξένο πανεπιστήμιο και τη δημιουργία ενός κέντρου με προσανατολισμό τις ναυτιλιακές σπουδές;

    Γιατί κάτι τέτοιο λέει η αγορά ότι μπορεί να γίνει με… κυπριακή βοήθεια.

    Δύο πλοία για επισκευή στο Σκαραμαγκά

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, μπορεί να αιφνιδίασε την αγορά με την νέα επένδυση του στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, όμως, ταυτόχρονα σχεδιάζει και το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μαζί με τον συνεργάτη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι σήμερα υπάρχουν δύο πλοία στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, το ένα ανήκει στον Γιώργο Προκοπίου και το δεύτερο σε εταιρεία της οικογένειας Λαιμού.

    Όσον αφορά στο πλοίο του Γ. Προκοπίου, οι επισκευές ήταν οι μεγαλύτερες σε αξία που έχουν γίνει ποτέ σε ελληνική ναυπηγική μονάδα.

    Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά ήδη απασχολεί πάνω από 120 -130 μόνιμο προσωπικό, ενω υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι έχουν απορροφηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.

    Επιπλέον, εργάζονται και συνεργεία σε εξειδικευμένες εργασίες.

    Ο σχεδιασμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε και νεότερα για κατασκευές πλοίων, θαλαμηγών και ακτοπλοϊκών.

    Quiz: Ποιος είναι ο «Λάζαρος» της αγοράς;

    Ποιος παράγων του ευρύτερου τραπεζικού χώρου (όχι των συστημικών Τραπεζών πάντως), που προ διμήνου θεωρείτο «τελειωμένος και σίγουρα άνεργος», τώρα σήκωσε κεφάλι και πιστώνει στον εαυτό του ένα σημαντικό τραπεζικό deal;

    Ο εν λόγω παράγων απέκτησε τα προσωνύμια «Λάζαρος», «εφτάψυχος» και «αναστημένος» επειδή ανέκαμψε.

    Τα θεωρώ λίγο μακάβρια  τα παρατσούκλια αλλά τώρα πάει, του τα «κόλλησαν» εκεί στο Χρηματιστήριο και μόνο έτσι τον αποκαλούν.

    Εμείς δηλαδή στο mononews.gr πως βγάλαμε το παρατσούκλι «ο Πιρουέτας»  στον… ακατονόμαστο και από τότε έτσι τον αποκαλούν, από τον ΑΔΜΗΕ και το ΥΠΕΝ μέχρι τη Λευκωσία και τη Λάρνακα;

    Αποπειράθηκε  λοιπόν ο… «εφτάψυχος» να διορισθεί ως «αλεξιπτωτιστής» σε υψηλή θέση Τράπεζας με τη συνδρομή υπουργού, αλλά συνάντησε καθολική αντίδραση από τους άλλους Διευθυντές.

    Η αντίδραση ήταν σε επίπεδο… μίνι προνουντσιαμέντου (σ.σ είναι στα ιταλικά η «προκήρυξη στασιακού χαρακτήρα» και όχι κάποια καινούργια μάρκα παγωτού ή μαγιονέζας όπως νόμιζε μια καλή νεαρή φίλη…) προς τη Διοίκηση οπότε η εισήγηση ανεκλήθη.

    Δεν απογοητεύεται όμως ο παράγων, πήρε παραμάσχαλα νερό και… ξηρά τροφή και συνεχίζει την αναζήτηση…

    Πού επένδυσε πέρσι η Intracom Ventures του Κόκκαλη

    Με χρηματικά διαθέσιμα 27,2 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό έκλεισε το 2023 η Intracom Ventures, που ίδρυσε το 2022 ο όμιλος Κόκκαλη.

    Η εταιρεία επένδυσε πέρσι 148 χιλ. ευρώ στη Marathon Venture SPV I LLP, 115 χιλ. ευρώ στη VFCML 2023 LLP, 576 χιλ. ευρώ για το 5% της βρετανικής Gameplai, 5 χιλ. ευρώ για το 25% της Selena Enterprises (που συμμετέχει στο καζίνο Πάρνηθας), 287 χιλ. ευρώ στη A.K. Marathon I, 125 χιλ. ευρώ στη A.K. Marathon IΙ, 217 χιλ. στη Venture Friends 3 που ίδρυσε ο Απόστολος Αποστολάκης, 55 χιλ. ευρώ στη Big Pi Ventures των Βερέμη, Δοξιάδη και Ελευθεριάδη, 131 χιλ. ευρώ στη Dimand, ενώ τοποθέτησε σε ομόλογα 1 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Κόκκαλη για να επεκταθεί σε τεχνολογία, τουρισμό και ψυχαγωγία, στο τέλος του 2023 διατηρούσε προθεσμιακές καταθέσεις 25,5 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 3,87%.

    Οι παραπάνω επενδύσεις έφεραν συνολικά έσοδα 1,65 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 907 χιλ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 711 χιλ. ευρώ.

    To δείπνο προς τιμήν του Μιχάλη Λούη

    Δείπνο παρέθεσε χθες το βράδυ η διοίκηση της Eurobank Κύπρου προς τιμήν του Μιχάλη Λούη, CEO μέχρι τώρα της τράπεζας, ο οποίος από σήμερα θα είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας.

    Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο παρακάθησαν όλα τα στελέχη της Eurobank Κύπρου, ενώ το παρόν έδωσε και ο αναπληρωτής CEO  της  Eurobank Σταύρος Ιωάννου.

    Εμφανώς συγκινημένος ο Μιχάλης Λούης –όπως και ο Σταύρος Ιωάννου και τα στελέχη που παραμένουν στην τράπεζα- ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και τον Ομιλο Eurobank.

    Εξάλλου ο Μιχάλης Λούης ήταν από τα πρώτα στελέχη που επέλεξε ο Ομιλος για να στήσουν τον διεθνή βραχίονα της Eurobank, καθώς εντάθχηκε στο δυναμικό της από το 2007 ως Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus Ltd, ενώ στη συνέχεια ήταν επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Ιδιωτικής Τραπεζικής του Ομίλου Eurobank.

    Τον Μιχάλη Λούη θα ακολουθήσουν στην Ελληνική Τράπεζα ο Χάρης Χαμπάκης, που είναι ο Αναπληρωτής CEO  και ο Στέφανος Κασσιανίδης, που θα αναλάβει καθήκοντα  Ανώτερου Γενικού Διευθυντή. Υψηλόβαθμα στελέχη και οι δύο μέχρι τώρα της Eurobank Κύπρου.

    Ο ρόλος του Μιχάλη Λούη θα είναι καθοριστικός για τη νέα εποχή της Ελληνικής, μέχρι οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν στην συνένωση και να δημιουργήσουν μία ενιαία τραπεζική οντότητα.

    Ο ΣΕΒ και το AI στις επιχειρήσεις

    Δεν μπορώ παρά να εξάρω την πρωτοβουλία της νέας διοίκησης του ΣΕΒ, τον πρόεδρο Σπύρο Θεοδωρόπουλο αλλά και την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ρ. Αικατερινάρη.

    Ο λόγος για την απόφαση του ΣΕΒ να προχωρήσει σε σειρά δράσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε μια εποχή που η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να αλλάξει τα πάντα.

    Ο ΣΕΒ προχωρά, λοιπόν, στην πρωτοβουλία «E U AI? Talks» όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες θα μιλήσουν και θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατανοήσουν τα οφέλη του AI με τρόπο πρακτικό, άμεσο και εύληπτο.

    Θα είναι μια σειρά από έξι βίντεο και στο πρώτο επεισόδιο θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και επιχειρήσεις: πεδία εφαρμογής και λήψη αποφάσεων».

    Η επιτυχία Μητσοτάκη και το αντάλλαγμα της Ούρσουλα

    Εντάξει, μπορεί να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα, αλλά στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου που πήρε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία.

    Το mononews είχε γράψει ότι το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών ήταν αυτό που δόθηκε στον Απόστολο Τζιτζικώστα, όπερ κι εγένετο, με την προσθήκη, ωστόσο, και του τουρισμού, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό.

    Η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην… αγαπημένη μας Ούρσουλα, έπαιξε ρόλο στην αναβάθμιση της Ελλάδας στη νέα Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι οι αντιπροεδρίες και τα βασικά χαρτοφυλάκια πήγαν σε χώρες που έστειλαν γυναίκες επιτρόπους.

    Είναι επιτυχία του πρωθυπουργού, επομένως, ο οποίος μέχρι το τέλος έβαλε πλάτη στη νέα πρόεδρο και τώρα η Ελλάδα πήρε ένα καλό αντάλλαγμα.

    Το στοίχημα τώρα για το νέο Επίτροπο είναι να προωθήσει πολιτικές για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό αλλά και για την κινητικότητα αγαθών και ατόμων.

    Επομένως, νέα δίκτυα μεταφορών, δράσεις για ενίσχυση του τουρισμού και η πρόκληση της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων, σε μια χρονική στιγμή που ο εφιάλτης των κλειστών συνόρων επανέρχεται και δυναμιτίζει την ένωση των χωρών και των λαών.

     

    Ο Πιέρ και οι 4.000 μαθητές στο ψηφιακό φροντιστήριο

    Επιτυχημένη ήταν η πρεμιέρα του ψηφιακού φροντιστηρίου, της καινοτομίας του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς στο πρώτο μάθημα το οποίο εξέπεμψε ζωντανά από το σύγχρονο στούντιο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το λόγο στο κτηρίου του υπουργείου, μπήκαν 4.000 μαθητές να το παρακολουθήσουν.

    Not bad για τον σερ Πιερ (για τους φίλους), ο οποίος έχει ξεκινήσει δυναμικά τον δεύτερο χρόνο της θητείας του στο υπουργείο Παιδείας.

    Η έναρξη της νέας υπηρεσίας έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «ποιοτικό συμπληρωματικό μάθημα».

     

    Νέο «επεισόδιο» Κυριάκου με Καραμανλή – Σαμαρά;

    Μια μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ετοιμάζει το Ίδρυμα Καραμανλή.

    Η εκδήλωση θα γίνει σύντομα, δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία, αλλά δεν θα αργήσει πολύ.

    Άλλωστε στις 4 Οκτωβρίου η ΝΔ έχει γενέθλια, κλείνει τα 50, οπότε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μπορεί να είναι και ηχηρές.

    Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου, όποτε κι αν γίνει, θα μιλήσουν πολλοί για τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Όλα αυτά είναι όμορφα, όμως, να σας πληροφορήσω ότι στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα βρεθούν ξανά και θα μιλήσουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

    Έχει προσκληθεί βεβαίως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα έχει ενδιαφέρον αν παρευρεθεί πώς θα είναι το κλίμα.

    Άλλωστε, δεν πέρασε πολύς καιρός από την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο όπου ο Καραμανλής εμφανίστηκε θεσμικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ ο Σαμαράς έριξε κάθε γέφυρα με την εμπρηστική ομιλία του…

    Να σας πω βεβαίως ότι εκδήλωση για την συμβολή της ΝΔ στη Μεταπολίτευση ετοιμάζει και το κόμμα σε συνεργασία με το Μαξίμου.

    Για να δούμε.

    Θα εμφανιστούν οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς.

    Ο Καρχιμάκης, η Νάντια και ο Ανδρουλάκης

    Στο ΠΑΣΟΚ, μου λένε, βρήκαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης, μιας και… καλός ο πολιτικός πολιτισμός, αλλά αν δεν έχει και λίγο ίντριγκα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, πώς θα ανάψουν τα αίματα;

    Ακούω, λοιπόν, ότι το περιβάλλον Ανδρουλάκη προσανατολίζεται (αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος βεβαίως) να κατεβάσει στην Δυτική Αθήνα για βουλευτή τον γιο του τέως βουλευτή, Μιχάλη Καρχιμάκη, τον δικηγόρο Λευτέρη Καρχιμάκη.

    Ο τελευταίος πήγε καλά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έχει τη στήριξη των Ανδρουλακικών, και τον στηρίζει και αυτός στην επερχόμενη προεδρική εκλογή.

    Που είναι το κακό;

    Μα στη Δυτική Αθήνα εκλέγεται η Νάντια Γιαννακοπούλου, αντίπαλος του Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές κάλπες. Και η οποία θεωρεί ότι έτσι της βάζουν έναν επικίνδυνο αντίπαλο για να την «ψαλιδίσουν».

    Κι όπως ξέρετε, η όμορφη Νάντια όταν εξοργίζεται… βγάζει νύχια…

    Ο Στασινός πήρε το όπλο του κατά «οικολόγων» δημάρχων

    Μύδρους κατά των «οικολόγων δημάρχων» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μιλώντας σε συνέδριο για τις υποδομές.

    Ενώπιον των εκπροσώπων των μεγαλύτερων τεχνικών εταιρειών της χώρας, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο ίδιος έκανε λόγο για μπάχαλο στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.

    «Οι οικοδομές σταματούν, γιατί ο δήμαρχος έγινε μέσα σε μία μέρα οικολόγος. Ανακαλύψαμε το ΝΟΚ που ισχύει από το 2012 και διαμαρτυρόμαστε», είπε και με νόημα πρόσθεσε πως «η χώρα βγαίνει τελευταία από τις χώρες της Αφρικής».

    Μίλησε για «παρακμή της ασφαλείας δικαίου» και για δημάρχους που παρανομούν, αλλά δυστυχώς κανείς δήμαρχος δεν ήταν στο πανέλ να αντιλέξει…

    Απλά να σας θυμίσω ότι δήμαρχοι όπως οι Κωσταντέλλος (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης), Ξυπολιτάς (Κηφισιάς) κ.λπ. είναι σε ευθεία ρήξη με τον Στασινό, αν και τους τελευταίους μήνες είχαν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

    Ο Ταχιάος, η Αττική οδός και οι «ενήλικοι» παίκτες

    To μπαλάκι στον απερχόμενο και τον επερχόμενο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού πέταξε ο Νίκος Ταχιάος, υφυπουργός Υποδομών, όταν στο ίδιο συνέδριο, ρωτήθηκε τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, δεδομένου ότι στις 5 Οκτωβρίου λήγει η παρούσα σύμβαση.

    Εξ’ αριστερών του Ν. Ταχιάου καθόταν ο γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ Τέρνα, Μάνος Μουστάκας και ο CEO της Άκτωρ Παραχωρήσεις, Γιώργος Συριανός, που άκουσαν από τα χείλη του υφυπουργού ότι στο δωμάτιο υπάρχουν δύο ενήλικοι παίκτες, επομένως η λύση δεν εξαρτάται μόνο από το δημόσιο.

    «Παρήλθαν οι παρατάσεις που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης, αλλά είναι πολύ δύσκολο να περάσεις από την παραχώρηση στη λειτουργία από το δημόσιο και από εκεί σε άλλη παραχώρηση.

    Αυτός είναι ο λόγος που εστάλη ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που γνωμοδότησε ότι μπορεί να συζητηθεί η παράταση της σύμβασης παραχώρησης», είπε ο υφυπουργός, τονίζοντας, πάντως, ότι αυτή είναι μία από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι.

    To κουπόνι θα φέρει χαμηλές τιμές στις οπτικές ίνες;

    Σε άλλα νέα μαθαίνω ότι το νέο κουπόνι που προωθεί η κυβέρνηση για τις οπτικές ίνες θα φέρει νέο τιμολογιακό καθεστώς για τους παρόχους.

    Τα νέα τιμολόγια που αναρτήθηκαν στο site της Nova όπως ανέφεραν χθες σε σχετική εκδήλωση στελέχη της εταιρείας, είναι ότι πλέον οι υπερυψηλές ταχύτητες θα βασίζονται στο δικό της δίκτυο.

    Παράλληλα όπως ανέφεραν ότι το κουπόνι θα φέρει νέες χαμηλότερες τιμές, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιπλέον εκπτώσεις.

    To κουπόνι θα οδηγήσει τα πακέτα ακόμα και 8 ευρώ φθηνότερα με τους παρόχους ωστόσο να προσπαθούν μέσα από επενδύσεις να βελτιώσουν τα δίκτυά τους, να αυξήσουν τη διείσδυση και κατ επέκτασιν και την πελατειακή τους βάση.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τέλη του 2023 το σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων (οπτικής ίνας και χαλκού) ενισχύθηκε ετησίως κατά 43,3%, σε 4.513.239.

    Από αυτό το ποσοστό, μόλις το 8,2% (από 4,6% τέλη 2022) ανήκει σε γραμμές FTTH.

    Παράλληλα η κατάργηση του τέλους 5% είναι για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες από 100 Mbps και άνω και ήταν ένα από τα αιτήματα των παρόχων προκειμένου να ξεκινήσουν περισσότεροι συνδρομητές να επιλέγουν υψηλές ταχύτητες ευρυζωνικού Ιnternet.

    Νέες εταιρείες από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

    Νέες εταιρείες με διαχειριστή τον Ντουμπουίσι Αντετοκούνμπο, «ανέβηκαν» χθες στο ΓΕΜΗ.

    Το όνομα της πρώτης  εταιρείας είναι Original Vader One Μονοπρόσωπη και κύρια δραστηριότητά της η αγοραπωλησία ακινήτων.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 400.000 ευρώ και όπως μαθαίνω, πρόκειται για εταιρεία του αδερφού του σούπερ σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Κώστα που και φέτος θα αγωνίζεται με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

    Ομως, χθες ανέβηκε και μια δεύτερη εταιρεία, η Original Vader Μονοπρόσωπη, η οποία έχει τον ίδιο διαχειριστή, μετοχικό κεφάλαιο 425 χιλιάδες ευρώ, αλλά είναι Holding, δηλαδή υπηρεσίες χαρτοφυλακίου.

    Πολυπράγμονες οι Αντετοκούνμπο…

    Τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Δρακόπουλο

    Σε μια λιτή εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και ταφή στον οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο Βουλιαγμένης, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Κωνσταντίνο Δρακόπουλο.

    Ο αγαπημένος ανιψιός του Σταύρου Νιάρχου, από την πλευρά της αδερφής του, πατέρας του νυν προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα Δρακόπουλου, έφυγε πλήρης ημερών την περασμένη Παρασκευή.

    Ηταν μια σπουδαία προσωπικότητα, επικεφαλής για 30 χρόνια των «Ελληνικών Ναυπηγείων», ψυχή του Ιδρύματος.

    Η τελευταία σύζυγος του Δρακόπουλου, Ελεν (ήταν εκεί με την ανήλικη κόρη τους), μαζί με τον γιο του, Ανδρέα και την Αννα Μπουσδούκου, υποδέχονταν τον κόσμο που πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

    Τον Κωνσταντίνο Δρακόπουλο αποχαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Σπύρος και η Μαρία Νιάρχου, ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του, Γεωργία, Αλέξανδρος Σαμαράς, Κώστας Καίσαρης, Λίλα Λαλαούνη, Ελένη Σαμαρά, Μπουμπού Μπαρμπαλιά, Συμεών Παληός, Ειρήνη Γερουλάνου, Μαρίνα Θεοχαράκη, Ειρήνη Βασιλοπούλου Μαντζαβελάκη, Τιτίνα Δασκαλάκη Βασιλείου, Σοφία Δοξιάδη – Ζαββού, Φωτεινή Λιβανού, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Λη Κανελλοπούλου, Τάκης Μαυρωτάς, Φώτης Παπαθανασίου κ.λπ.

    Βραδιά στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας

    Υπερδραστήριοι οι Συνταξιούχοι Έμποροι του Πειραιά που έχουν μάλιστα συνδικαλισθεί με Πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο-Δασκαλάκη, οργάνωσαν μια εκδήλωση στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, στο κατάμεστο  θερινό Ευστράτειο Αμφιθέατρο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας.

    «100 Χρόνια Μαρία Κάλλας από την εφηβική ηλικία μέχρι τον κολοφώνα της δόξας της» υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά με τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να δίνει το «παρών» και την ευγενική συμμετοχή του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας».

    Συγκινητική βραδιά με άριες και συνεντεύξεις της μεγάλης μας ντίβας αλλά και απονομή τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων στον πρώην Ευρωβουλευτή, πρώην Υπουργό και πρώην Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Χρήστο Φώλια από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου που μας καθήλωσε με την ομιλία της.

    Βραβεύθηκε επίσης η Πρόεδρος του Ελληνικου Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» κυρία Λιάνα Σκουρλή, ο εικαστικός Νίκος Φλώρος και η μεσόφωνος Κική Μορφωνιού η οποία είχε επανειλημμένως τραγουδήσει σε όπερες δίπλα στην Μαρία Κάλλας.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.