Η διαπραγμάτευση Αθανασίου-Μυλωνά για το δάνειο του Mall
Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 βρίσκεται σε διαπραγμάτευση-συζήτηση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 με στόχο την επαναδιατύπωση-αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας που ελέγχει το Mall.
Η εταιρεία συμφερόντων Λάτση ζητά ενόψει και της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls αλλά και μετά την απόφαση νομιμοποίησης του ακινήτου που στεγάζει το Mall καλύτερους όρους για το δάνειο των περίπου 170 εκατ. ευρώ.
Αθανασίου και Μυλωνάς μαθαίνω ότι σύντομα θα έχουν καταλήξει σε μια win-win συμφωνία και για τα δύο μέρη. Σημειώνεται ότι το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, έχει όμως λίγο υψηλό για τα δεδομένα της εποχής επιτόκιο.
Δυνατό το δίδυμο Eurobank-Goldman Sachs
Άψογη μαθαίνω ότι είναι η συνεργασία της Eurobank αλλά και της ομάδας της Goldman με την διοίκηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ καθώς οι δύο τράπεζες έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της αναδιάρθρωσης των εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, κυρίως το διαχωρισμό (ποιες ανήκουν στη ΔΕΗ, ποιες στον ΔΕΔΔΗΕ) ενόψει της πώλησης του 49% των μετοχών του.
Οι ομάδες των δύο τραπεζών εργάζονται εντατικά μαζί με τον Γ. Στάσση και για την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ, η οποία θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο.
Alpha Bank: Δύο θέσεις ψάχνουν μέλη…
Οι αποχωρήσεις του Δημήτρη Μαντζούνη και του Γιώργου Αρώνη από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, αφήνουν κενά… Κι ως γνωστόν η φύση τα απεχθάνεται και σύντομα η διοίκηση της τράπεζας υπό τον Βασίλη Ψάλτη θα πρέπει να προτείνει τα δύο νέα μέλη. Πληροφορούμαι ότι οι συνεντεύξεις έχουν ξεκινήσει, οι υποψηφιότητες πολλές και μόλις μπει ο Μάρτιος θα έχουμε ανακοινώσεις…
Ενθουσιάστηκε με τον Κυριάκο
Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, έμαθα ότι ενθουσιάστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ξέρει καλά τη δουλειά. Ήταν ενήμερος για τα θέματα του τουρισμού. Ήξερε πως λειτουργεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος», είπε στον συνομιλητή του κι εκείνος το μετέφερε στην στήλη.
Το ραντεβού Άδωνι-αδελφών Αθανασιάδου και Eurobank (και οι δοσατζήδες δημοσιογράφοι της Ναυτεμπορικής)
Στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη βρέθηκαν εκπρόσωποι των εκδοτριών της Ναυτεμπορικής (αδελφές Αθανασιάδου) και στελέχη της Eurobank.
Η στήλη πληροφορείται ότι οι εκδότριες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης (τίτλος της εφημερίδας, το site, τα πιεστήρια και τα ακίνητα), ο οποίος δρομολογείται μετά την καταγγελία των δανείων από την μοναδική πιστώτρια τράπεζα εξ ου και οι εκπρόσωποι τους ζήτησαν από τον υπουργό να μεσολαβήσει ώστε να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στην εταιρεία.
Οι εκπρόσωποι είναι μια εταιρία που λέγεται MounStreet. Η εταιρία αυτή υποτίθεται οτι ψάχνει για επενδυτές.
Πληροφορούμαι ότι ο Άδωνις έκανε μια προσπάθεια λέγοντας στα στελέχη της Eurobank, αν υπάρχει τρόπος κι αν μπορούν να παγώσουν τον πλειστηριασμό… Η απάντηση από την πλευρά της τράπεζας ήταν αρνητική καθώς η υπόθεση σέρνεται επί μακρόν και οι εκδότριες δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη. Φυσικά επειδή ο Άδωνις είναι σοβαρός άνθρωπος δεν επέμεινε.
Φυσικά οι ίδιες οι αδελφές ούτε που τόλμησαν να πατήσουν στο γραφείου του Υπουργού. Άλλωστε τι να πουν. Εδώ προ μηνών ηταν κολλητές με το σύστημα Αλέκου-φραπέ-Φλαμπουράρη και μιας πρώην υπουργού με το όνομα Φωτίου.
Πράγματι, η υπόθεση εκκρεμεί περίπου δύο χρόνια και λύση δεν έχει βρεθεί καθώς οι εκδότριες δεν βάζουν κεφάλαια στην εταιρεία και ήδη χρωστούν πέραν της τράπεζας και στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους. Η στήλη μαθαίνει ότι οι αδελφές χρωστούν στους εργαζόμενους ακόμη το 25% του μισθού του Δεκεμβρίου!
Μην συζητήσουμε για τους μισθούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου εδώ δεν έχει εξοφληθεί ο Δεκέμβριος. Δοσατζήδες έχουν καταντήσει οι εργαζόμενοι στην Ναυτεμπορική.
Φυσικά οι (φιλοσυριζαίες) αδελφές πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια στην κυβέρνηση. Οπότε τα χατίρια που τους έκανε ο υπουργός του Φραπέ (θείος Αλέκος) τελείωσαν.
Δηλαδή προσέξτε, λογική: Χρωστάς σε όποιον μιλάει ελληνικά (τράπεζες, δημόσιο, εργαζόμενους) και πας στους υπουργούς γονυπετής για να παρακαλέσεις να μην σου πάρει η τράπεζα το χρεοκοπημένο μαγαζί. Απλά για να λέγεσαι εκδότης. Απίθανα πράγματα…
Τι βλέπει για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς η Morgan Stanley
Η έκθεση της Morgan Stanley που δημοσίευσε αναλυτικά χθες το mononews.gr , εξηγούσε ότι, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι το play του 2020.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, η αγορά είναι ανοιχτή για ιστορίες απομόχλευσης που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν για ονόματα με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και επικείμενους καταλύτες. Ας θυμηθούμε όμως τι λένε οι mega αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας:
Εθνική Τράπεζα
Όπως αναφέρει η M.S, η Εθνική Τράπεζα είναι η… εθνική πρωταθλήτρια στην Ελλάδα με υψηλότερη κάλυψη (54% έναντι 44% της Alpha και 46% της Πειραιώς), ισχυρό δείκτη κεφαλαίων (CET1 16,4%, συνολικό κεφάλαιο 17,5%) και χαμηλότερο υφιστάμενο απόθεμα ΝΡΕ (12,173 δισ. στο 34% του χαρτοφυλακίου δανείων).
Ο δείκτης κόστους προς έσοδα στο 57%, είναι στο κατώτερο άκρο επίπεδο μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ (στην Deutsche Bank φτάνει το 93%). Στα αποτελέσματα 9μήνου 2019 η ΕΤΕ ανέφερε πως στοχεύει σε δείκτη NPE στο 5% NPE μέχρι το 2022 μέσω μη οργανικής μείωσης που είναι εξαιρετικά συντηρητική κατά την άποψη της Morgan Stanley λόγω της αναμενόμενης πώλησης της Εθνική Ασφαλιστικής, του νέου πτωχευτικού δικαίου και των πολύ συντηρητικών μελλοντικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Alpha Bank
Σε ό,τι αφορά την Alpha, είναι η πιο καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα (18,0% CET1), αν και με υψηλότερα NPE (22 δισ. ή στο 45,5% του χαρτοφυλακίου) και χαμηλότερη κάλυψη (44%). Το σχέδιο τιτλοποίησης θα μειώσει τα NPEs στο 20% περίπου το 2020 και θα μειώσει κατά 100 μ.β το Κόστος κινδύνου. Η διαδικασία τιτλοποίησης έχει ξεκινήσει με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
Επίσης το υπόλοιπο απόθεμα NPEs της Alpha έχει σημαντικά υψηλότερη ποιότητα και υψηλότερες τιμές ανάκτησης. Η τράπεζα έχει σχεδιάσει τη μείωση των NPEs κάτω του 10% και για τον ROE έχει στόχο το 9% περίπου έως το 2022, με CET1 στο 15% και συνολικά κεφάλαια στο 17%. Παράλληλα, η πορεία εισροής καταθέσεων (+1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα) είναι πολύ καλή ενώ πλέον η τράπεζα έχει και μικρότερη εξάρτηση στη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.
Τράπεζα Πειραιώς
Η Πειραιώς είναι η πιο αδύναμη από όλες τις ελληνικές τράπεζες με CET1 15,1% (και δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 17,1% μετά από το νέο Tier 2), αλλά με καλύτερη κάλυψη από την Alpha (46%), ωστόσο ο δείκτης NPE είναι επίσης ο υψηλότερος όλων, στο 51,6%. Η Πειραιώς πάντως αποτελεί το καλύτερο play για την ελληνική οικονομία, καθώς διαθέτει 23 δισ. ευρώ assets ακίνητης περιουσίας ως ασφάλεια για δάνεια και 3 δισ. ευρώ ίδια περιουσιακά στοιχεία, με τα 11 δισ. ευρώ από αυτά να σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο NPEs. Για κάθε αύξηση κατά 100 μ.β. στις τιμές των ακινήτων, το EV αυξάνεται κατά 50-100 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύονται με discount λόγω του κινδύνου από την πιθανή μετατροπή των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή κατέχει το ΤΧΣ. Ωστόσο, η διοίκηση έχει επανειλημμένως τονίσει πως η Πειραιώς θα πληρώσει τα κουπόνια, ενώ ο “Ηρακλής” και η βραδύτερη ανάπτυξη του RWA καθιστούν εξαιρετικά απίθανη την μετατροπή. Ο Ηρακλής και το πρόσφατο Tier 2 θα επιτρέψουν στα CoCos να μειωθούν μη οργανικά πιο επιθετικά. οργανικά.