• Τι συμβαίνει με Πειραιώς, Εθνική, ΜΟΗ, η νέα έκπληξη της Βρεττού, η ΕΕ και οι έλεγχοι σε Μηταράκη – Καιρίδη, ο τραπεζίτης και ο «ζαχαρένιος», η γκάφα της Απαλαγάκη , ο έρωτας μέσω IRIS, και το πάρτι στο Annabbel’s

    Όπως με πληροφορούν συγκεκριμένες πηγές, ο εν λόγω επιχειρηματίας, Χρήστος Καραθ@@@@ς προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη του, να «εξαφανίσει» το εμπόρευμα από τα σιλό στο εργοστάσιό του, προτού πιαστεί στη «φάκα», όπως μου λένε χαρακτηριστικά.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Το εξώδικο του Μπίτζιου και η απάντηση μας

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η ημέρα ξημέρωσε ωραία.

    Ο καιρός ήταν καταπληκτικός και επιτέλους ο δικηγόρος μου επέστρεψε από τις ολιγοήμερες διακοπές του.

    Μιλήσαμε λοιπόν για τα δυο εξώδικα που έλαβα από τον επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη και τον επιχειρηματία της INTELEXA Φέλιξ Μπίτζιο.

    Όσον αφορά τον Ηλία Ξηρουχάκη, ας κάνει λίγη υπομονή γιατί τώρα γράφουμε την απάντηση μας.

    Όσον αφορά τον Φέλιξ Μπίτζιο, ήδη από χθες το απόγευμα δημοσιεύσαμε όλα τα έγγραφα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας και αποδεικνύουν ότι πράγματι έχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο συνολικού ύψους 80.000 ευρώ, σε ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα.

    Όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που έχω στην διάθεση μου και δημοσίευσα έχουν γίνει δυο καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα.

    Η πρώτη των 50.100 ευρώ στις 21/2/2022 και η δεύτερη στις 9/06/2022.

    Το ποσό ήταν 30.091 ευρώ.

    Επίσης πρέπει να σας πω ότι επικοινώνησαν με το mononews.gr από την Ασφαλιστική εταιρεία.

    Αυτό το οποίο μου ειπώθηκε ήταν ότι δεν είχαν ιδέα για αυτό το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καθώς δεν τους ενημέρωσε η Εθνική Τράπεζα για τον συγκεκριμένο πρόσωπο.

    Τι συμβαίνει με Πειραιώς, Εθνική και Μότορ Οιλ

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά ήταν καλή μετά τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών.

    Ο αγοραστής στην Πειραιώς μετά τις τιμές που έβαζε στα 3,70 την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα εχει ανεβάσει το bid στα 3,80 και εκεί συνεχίζει τις αγορές του.

    Εάν η αγορά βοηθήσει τις επόμενες ημέρες θα επανέλθει στην γνώριμη ζώνη των 3,95-4,00 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 3,81 με κέρδη 1,6%.

    Οι πωλητές στην Εθνική παραμένουν σταθεροί με την μετοχή να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με απώλειες 0,22% στο 7,35 ευρώ.

    Η Motor Oil έκανε χαμηλό έτους στα 20,38 ευρώ, όμως στην συνέχεια βγήκαν αγοραστές και έκλεισαν την μετοχή στα υψηλά της ημέρας στα 20,86.

    Εάν αύριο υπερβεί την ζώνη των 21 ευρώ τότε θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ότι ολοκληρώθηκε η πίεση των προηγουμένων ημερών στην μετοχή.

    Απλά θέλει υπομονή!!!!

    Ελένη Βρεττού: Και 2ο fund

    Για το Fiera Capital που θα επενδύσει στο μετοχικό Κεφάλαιο της Αττικής ήδη έχετε ενημερωθεί.

    Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι τις επόμενες 24 ώρες, θα ανακοινωθεί και 2ο κορυφαίο fund που θα επενδύσει στην τράπεζα που διοικεί η έμπειρη Ελένη Βρεττού.

    Not bad!!!

    Ταραντίλης: Το στέλεχος της ΕΥ που εχει γίνει φορτικός για τις δουλειές

    Πριν από περίπου ένα χρόνο διάβασα ένα δελτίο τύπου.

    Ότι η ελεγκτική εταιρεία EY προσέλαβε τον Χρήστο Ταραντίλη ως νέο Εταίρο στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

    Ο κ. Ταραντίλης είναι Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής κυβέρνησης  και Δημοσίου της EY Ελλάδος.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, ο Ταραντίλης, ήταν βουλευτής επικράτειάς από το 2019 έως το 2023, ενώ το 2021 για κάποιους μήνες διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Πως όμως έφτασα να μάθω για τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Στελέχη της κυβέρνησης μου αναφέρουν ότι ο κ. Ταραντίλης, προφανώς για να προωθήσει τα συμφέροντά της εταιρείας έχει γίνει υπέρ του δέοντος φορτικός για business της EY.

    Είναι όπως μου λένε τόσο πιεστικός, που τώρα τελευταία η δεν του απαντάνε η του δίνουν απόρρητα νούμερα κινητού τηλεφώνου, που όμως είναι μονίμως κλειστό.

    Δηλαδή του λένε κάτι του στυλ «αυτό το νούμερο το έχεις μόνο εσύ, για να με καλείς όποτε θέλεις».

    Χαμογέλασα ειρωνικά.

    Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό το τελευταίο, μου άρεσε.

    Υπουργός δίνει σε συνομιλητή του ένα νούμερο τηλεφώνου που το έχει μόνιμα κλειστό, μόνο και μόνο για να τον ξεφορτωθεί.

    Τώρα για να σας φρεσκάρω την μνήμη, η EY είναι αυτή η “κολοσσιαία” εταιρεία, που στο παρελθόν, είχε βραβεύσει τους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (2006) και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο (2016) ως επιχειρηματίες της χρονιάς.

    Εγώ δεν το πιστεύω και το θεωρώ προβοκάτσιες, αλλά κάποιοι έλεγαν ότι τα βραβεία του καλύτερου επιχειρηματία της χρόνια της EY, κατά το παρελθόν, μάλλον ήταν πληρωμένες χορηγίες.

    Επιτυχής έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Υπουργείο Μετανάστευσης

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία διαχειριστικός έλεγχος στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την περίοδο 2020-2024 (περίοδοι Καιρίδη και Μηταράκη)

    Η αλήθεια είναι ότι, με την επανίδρυση του Υπουργείου το 2020, έγιναν πολλές μεγάλες συμβάσεις που κατά καιρούς τράβηξαν τα βλέμματα, όπως οι νέες κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και η σίτιση, η διερμηνεία και οι μετακινήσεις των μεταναστών και το facility management για τις δομές που φιλοξενούνται.

    Εκτός όμως αυτών, υπήρχαν και διάφορες συμβάσεις Τεχνικής Βοήθειας των υπηρεσιών του τότε νεοσύστατου Υπουργείου.

    Συμβάσεις που έγιναν με διεθνείς διαγωνισμούς, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά από σχετική συζήτηση, για κάθε μεγάλη σύμβαση, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

    Επίσης η Κυβέρνηση κατήργησε με πρωτοβουλία της, την δυνατότητα, κατά παρέκκλιση απευθείας συμβάσεων, που είχε ειδικά το Υπουργείο Μετανάστευσης από εποχές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

    Και το κρίσιμο είναι ότι ο Μηταράκης τα εμπνεύστηκε και τα ξεκίνησε αλλά και οι διάδοχοί του τα συνέχισαν με την ίδια ακριβώς λογική.

    Και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο Καιρίδης κατάφερε και αντιμετώπισε επιτυχώς τον τεράστιο αριθμό ροών που είχε η χώρα μας το Β΄ Εξάμηνο του 2023 χωρίς -στην κυριολεξία- να ανοίξει ρουθούνι.

    Χωρίς να γίνει αντιληπτό κανένα πρόβλημα ούτε στις δομές φιλοξενίας, ούτε στα γραφεία ασύλου ούτε στις τοπικές κοινωνίες.

    Όπως συνέβαινε παλαιότερα, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τα αίσχη στη Μόρια, το Βαθύ της Σάμου κλπ.

    Πρόσφατα, μάλιστα στα πλαίσια ενός -εις βάθους- προληπτικού ελέγχου που ξεκίνησε επί Καιρίδη και ολοκληρώθηκε επί Παναγιωτόπουλου και του οποίου τα αποτελέσματα, λένε ότι είναι εμπιστευτικά, το σύνολο των υπηρεσιών του Μεταναστευτικής περπατάει χαρούμενο στους διαδρόμους του Κεράνη για τα αποτελέσματα.

    Καθώς σε έναν ακόμη έλεγχο δε βρέθηκε κανένα αξιόλογο εύρημα από τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι ελέγχθηκαν έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Κάτι τέτοια βλέπει και ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος και πιστεύουμε ότι νιώθει πώς πατάει σε πολύ πιο στέρεες βάσεις.

    Η δουλειά του Βουρλιώτη…

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας το έχω ξαναπεί.

    Υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες και Αρχές στην Ελλάδα που λειτουργούν σωστά και αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς.

    Μία τέτοια είναι και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με επικεφαλής τον αθόρυβο αλλά ικανό πρώην δικαστικό, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

    Η υπόθεση με το καρουζέλ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εμπλέκεται πρώην τραπεζικό στέλεχος και πρώην βουλευτής καθώς και γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας, αποκαλύφθηκε από αυτή την Αρχή.

    Ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών που κατέληξαν σε ένα πόρισμα 350 σελίδων που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πώς έγινε η απάτη που ζημίωσε το Δημόσιο με τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ.

    Το πόρισμα αυτό πήγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πριν από ένα μήνα τουλάχιστον και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της. Με κλήσεις, ανακρίσεις και αν χρειαστεί και προφυλακίσεις.

    Η απάτη μέσω Βουλγαρίας…

    Όπως με πληροφορούν συγκεκριμένες πηγές, ο εν λόγω επιχειρηματίας, Χρήστος Καραθ@@@@ς προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη του, να «εξαφανίσει» το εμπόρευμα από τα σιλό στο εργοστάσιό του, προτού πιαστεί στη «φάκα», όπως μου λένε χαρακτηριστικά.

    Είχε στήσει εταιρείες – σφραγίδες, κυρίως στη Βουλγαρία αλλά και στην Ελλάδα και πραγματοποιούσε εικονικές συναλλαγές ώστε να εισπράττει τον ΦΠΑ που δεν δικαιούταν ή να αποφεύγει την καταβολή φόρου.

    Παράλληλα, με τη βοήθεια του πρώην τραπεζίτη, κι όχι τώρα, αλλά τα προηγούμενα χρόνια, είχε πάρει δάνεια χωρίς να έχει τα απαραίτητα εχέγγυα.

    Το επίσης «χοντρό» της υπόθεσης είναι ότι ο πρώην τραπεζίτης και βουλευτής πιάστηκε να έχει «ξεπλύνει» περί τα 2 εκατ. ευρώ που δεν μπορούσε να τα δηλώσει στο πόθεν έσχες του.

    Και το… πλυντήριο ήταν στη Βουλγαρία και σε εταιρεία του επιχειρηματία.

    Μαθαίνω και κάτι ακόμη.

    Ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθ@@@@ς έχει κι άλλες δικαστικές εμπλοκές.

    Π.χ. μια υπόθεση με ροδάκινα, ένα σκάνδαλο πριν από χρόνια όπου είναι σε εκκρεμότητα το δικαστήριο.

    Οι συνεχείς αναβολές έχουν μεταθέσει την εκδίκασή της υπόθεσης για το 2025.

    … Ο τραπεζίτης, το ξέπλυμα και ο «ζαχαρένιος»

    Όσο για τον τραπεζίτη, επικεφαλής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, πρώην βουλευτής με το «Ποτάμι».

    Και γι’ αυτόν υπάρχουν πολλά… ράμματα για τη γούνα του.

    Μαθαίνω από την Θεσσαλονίκη ότι υπάρχει μια παλαιότερη υπόθεση με χορήγηση δανείων σε ημετέρους, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Και για έναν διοικητή της δίωξης στην συμπρωτεύουσα που εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς κάλυπτε τις παρανομίες.

    Έδιναν δάνεια σε μετόχους, σε μέλη της διοίκησης, χωρίς κεφάλαια, χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις.

    Ο τραπεζίτης Αλέξανδρος Χατζηδ@@@@ είχε ουσιαστικά εκδιωχθεί – αντικατασταθεί το 2022 καθώς τον «τσίμπησε» ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας διαπίστωσαν ότι σε Συνεταιριστική της οποίας ο Χατζηδ@@@@ ήταν επικεφαλής, υπήρχαν ενδείξεις για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος καθώς πέρασαν κάποια ύποπτα εμβάσματα από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Μια υπόθεση που πήγε κι αυτή στην Αρχή για το Ξέπλυμα.

    Επί της ουσίας κάποιες… περίεργες δουλειές στα Βαλκάνια «ξεπλένονταν» μέσω της Συνεταιριστικής.

    Και στην υπόθεση αυτή φέρεται να ήταν μπλεγμένος ο επιχειρηματίας του καρουζέλ, τον οποίο στη Βόρεια Ελλάδα αποκαλούν «ζαχαρένιο» ή «γλυκούλη».

    Ο ίδιος είχε εμπλακεί εμμέσως στην fake όπως αποδείχθηκε από την αστυνομική και δικαστική έρευνα, καταγγελία για βιασμό νεαρής από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε κατηγορήσει πριν από 2,5 χρόνια μεταξύ άλλων τα αδέρφια Λεβέντη.

    H γκάφα της Χαρούλας Απαλαγάκη

    Δεν ξέρω αν ήταν γκάφα τεραστίων διαστάσεων ή απλά ένδειξη παντελούς έλλειψης ικανοτήτων από την πλευρά της Χαρούλας Απαλαγάκη, Γενικής Διευθύντριας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Αυτό που ξέρω είναι ότι το αίτημά της στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπάρχει on line σύνδεση των τραπεζών και servicers με το Κτηματολόγιο προκάλεσε θύελλα.

    Κατ’ αρχάς από τους δικηγόρους οι οποίοι χειρίζονται τώρα τα δεδομένα και τις πληροφορίες από το Κτηματολόγιο και είδαν ότι η κ. Χαρούλα ήθελε, όπως λέει ο λαός… να τους φάει τη δουλειά.

    Και κατά δεύτερον από τον Κ. Κυρανάκη, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος με μια επιστολή του είπε στην Απαλαγάκη «forget it Xaroula».

    Εγώ πάλι απορώ πώς η κ. Απαλαγάκη προέβη σε αυτό το ατόπημα. Ειδικά από τη στιγμή που το αίτημά της στηρίχθηκε σε εντελώς λανθασμένη νομοθεσία και εντελώς λανθασμένη ερμηνεία της νομοθεσίας.

    Το αίτημα που υπέβαλε η Χαρούλα Απαλαγάκη ήταν ομολογουμένως κακογραμμένο.

    Δεν τεκμηρίωνε το γιατί τράπεζες και servicers πρέπει να έχουν απευθείας πρόσβαση στις κτηματολογικές εγγραφές – κάτι που σήμερα τους παρέχεται μέσω δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών – και είχε λάθη μέχρι και στη νομοθεσία που επικαλείτο για το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων.

    Ωστόσο, ο Νόμος 5123/2024 – και όχι 5124/2023 που λανθασμένα ανέφερε η κ. Απαλαγάκη στο αίτημά της- προβλέπει για την επεξεργασία των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων πως δικαίωμα έρευνας στα καταχωρισθέντα στοιχεία της βάσης δεδομένων του μητρώου έχουν εκτός από τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές, αλλά και τους προϊσταμένους φορέων τους Δημοσίου, «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για καταχωρισθείσες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενέχυρων πράξεις στις οποίες τυγχάνει ενεχυρούχος δανειστής, ενεχυραστής ή οφειλέτης της ενεχυραζόμενης απαίτησης».

    Μα καλά, οι τραπεζίτες – μέλη της ΕΕΤ δεν βλέπουν ότι η Γενική Διευθύντρια δεν το… έχει;

    Και μήπως πρέπει να σκεφτούν, ενόψει των αλλαγών που ετοιμάζονται στην Ενωση, να αλλάξουν και την κ. Απαλαγάκη που τους εξέθεσε;

    Τώρα που έρχεται η Αναστασία Σακελλαρίου θα τα αλλάξει όλα!!!

    Ο piruetter Μάνος (ΜΜ) αξιολογεί τώρα και υπουργούς!

    Ο κος Μάνος Μανουσάκης (ΜΜ) του ΑΔΜΗΕ, γνωστός και ως κος Πιρουέτας, κάνει πλέον και αξιολόγηση Υπουργών της κυβέρνησης!

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Πρόσφατα ένας προβεβλημένος Υπουργός της κυβέρνησης (σ.σ. προσοχή, δεν είναι ο εποπτεύων ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, εκεί οι σχέσεις είναι απλώς τυπικές…) του έστειλε δύο πολύ αξιόλογα βιογραφικά τεχνοκρατών με μεταπτυχιακά, προϋπηρεσίες και τεχνικές γνώσεις που «κουμπώνουν» με το αντικείμενο του ΑΔΜΗΕ.

    «Δεν ζητάω κάποια ειδική μεταχείριση, απλώς δες αν σου κάνουν, επειδή μαθαίνω πως προσλαμβάνεις ανθρώπους εντός και εκτός διαγωνισμών και από άλλον συνάδελφο (σ.σ. αυτό ήταν μεγάλο καρφί για τον κο Πιρουέττα…) μήπως τους εντάξεις στο δυναμικό σου, έστω και δοκιμαστικά…».

    Ο… αρχιγίγαντας της ενέργειας κος Μάνος, υποσχέθηκε πως θα μελετήσει το θέμα προ εβδομάδων και «συνέδεσε τον Υπουργό με … Χαρτούμ» που λένε, εν ολίγοις τον αγνόησε κανονικά.

    Όταν ένας συνεργάτης του κου Μάνου, αποφάνθηκε πως τα βιογραφικά είναι καλά και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν, ο περισπούδαστος  αρχιμάνατζερ σχολίασε: «σιγά μην κάνω χατίρια σε αυτόν τον … (ανέφερε το χαρακτηριστικό όνομα του Υπουργού). Αυτός είναι στη δυσμένεια του  Μητσοτάκη.

    Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου (σ.σ. α λα τις και πολιτικές προβλέψεις ο παμμέγιστος!) να μου το θυμηθείς θα τον στείλει στο Κλιματικής Αλλαγής στη θέση του Κικίλια, να κυνηγάει τις πυρκαγιές στα βουνά!

    Άστον στην άκρη λοιπόν, θα αποφεύγω να του απαντήσω μέχρι να φύγει από το Υπουργείο…».

    Το ερώτημα είναι, αισθάνεται πλέον τόσο ισχυρός ο κος Μανουσάκης με τους δυο φίλους του «εντός, εκτός και επί τα αυτά», ώστε να «ασκεί δούλεμα» και σε υπουργούς;

    Άξιος ο μισθός του…

    Η απογοήτευση του Σκυλακάκη

    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυβε την απογοήτευσή του, αλλά όχι την έκπληξή του από την συμπεριφορά της Κομισιόν και των καλοπληρωμένων… Κομισάριων, στο θέμα των υψηλών τιμών ρεύματος στον Ευρωπαϊκό Νότο.

    Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ και η απερχόμενη Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, άκουσαν τις ανησυχίες των «τριών» (υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας) και συζήτησαν πιθανά μέτρα για την αύξηση της δυναμικότητας των διασυνδέσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών ροών.

    Αυτά στη θεωρία. Τί έκαναν πρακτικά; Κάλεσαν την Κομισιόν «να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος», δηλαδή για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια  Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

    Δηλαδή οι… Υπουργάρες της ΕΕ, παρέπεμψαν το θέμα στην Κομισιόν που οσονούπω ξηλώνεται ολόκληρη αφού λήγει η θητεία της.

    Αυτή με τη σειρά της θα αναθέσει το θέμα σε μια Γνωμοδοτική Επιτροπή, που θα συστήσει δυο Υποεπιτροπές από τις οποίες θα προκύψουν 4 ομάδες εργασίας και … πάει λέγοντας στο διηνεκές!

    «Ήταν αναμενόμενο και  εξαρχής είχαμε χαμηλές προσδοκίες για αποδοχή του αιτήματος Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας» μας είπε στενός συνεργάτης του ΥΠΕΝ και συνέχισε: «Εκτός από τις γενικόλογες διατυπώσεις,  για την ανάγκη ισχυρών νέων διασυνδέσεων, δεν υπάρχει τίποτα που να παραπέμπει σε αποδοχή της πρότασης για βραχυπρόθεσμο μηχανισμό φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών.

    Άλλωστε στις ομιλίες υπουργών, το θέμα δεν τέθηκε από κανέναν άλλο, πλην των τριών, κυρίων Σκυλακάκη, Μαλίνοφ και  Μπουρντούτζα» .

    Φυσικά  δεν αναμένονταν   κάτι καλύτερο, κρίνοντας από τη γενικότερη στάση των χωρών Βόρειας και Κεντρικής  Ευρώπης.

    Άλλωστε  το θέμα αφορούσε αποκλειστικά τη ΝΑ Ευρώπη και η εμπειρία του παρελθόντος είναι τραυματική, από τότε που η Ελλάδα πίεζε στα συμβούλια υπουργών για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αντιμετώπιζε … αδιάφορα σφυρίγματα.

    Στο τέλος της ημέρας ρωτώ εγώ ως ταπεινός wiseman: «είναι δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει με αυτή τη μορφή η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θέλουμε όλοι και στην οποία επιθυμούμε να ανήκουμε όλοι;

    Ήρθε η ώρα να αλλάξουν πολλά πράγματα ριζικά μέσα στην Ένωση και αναζητούνται οι νέοι  Μιτεράν και Κόλ που θα το κάνουν…».

    Ο Πατέλης, το ψάρι στη γυάλα και το Χρηματιστήριο

    Δεν μας βγήκε το λάδι τα τελευταία δέκα χρόνια προκειμένου να μη βγούμε από το ευρώ για να συμβιβαστούμε τώρα με την παραμονή μας ως το… μεγάλο ψάρι σε μια γυάλα (αναδυόμενες αγορές) στην οποία γυάλα όμως  δεν ανήκει καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.

    Σαφές και καθαρό το μήνυμα του Αλέξη Πατέλη, κόντρα στο σκεπτικισμό που διατυπώνεται για το εάν τελικά συμφέρει την Ελλάδα να μπει στις αναπτυγμένες αγορές το 2025, κάτι που όπως αποκαλύπτει στο τακτικό newsletter του προς τους επενδυτές είναι μια ερώτηση που δέχονται συχνά – πυκνά οι Έλληνες τεχνοκράτες στις επαφές τους με ξένους επενδυτές.

    «Μας ρωτούν συχνά αν προτιμάμε να είμαστε ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη αντί να γίνουμε ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη λίμνη».

    Η απάντηση για την Αθήνα είναι καθαρή: Η Ελλάδα δεν πάλεψε προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ για να συμβιβαστεί τώρα με την παραμονή της ως αναδυόμενη αγορά.

    Η πραγματική ένωση στην Ευρώπη, σε επίπεδο νομισματικό, τραπεζικό και σε επίπεδο κεφαλαιαγορών δεν είναι μια ένωση που οι 19 είναι μαζί και ο ένας μόνος.

    Με άλλα λόγια και προσδοκώντας την αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές το 2025 ακόμη και εάν συνοδεύεται με πρόσκαιρες αναταράξεις, η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει άλλο στη…γωνία.

    Βουτιά στα βαθιά λοιπόν παρέα με τα μεγάλα ψάρια που μπορεί βέβαια άνετα να «φάνε» τα μικρά.

    Σε μια μεγάλη λίμνη όμως υπάρχει συνήθως αρκετή τροφή για όλους….

    Η Μαριάννα Λάτση, το Marla και ο Πάρις…

    Με μία ακόμη άκρως κερδοφόρα κίνηση στην second hand αγορά, ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης απέδειξε ότι είναι γνώστης του asset play.

    Η Marla Tankers, η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο εφοπλιστής τον Ιούνιο του 2018, για να διαχειρίζεται τα τέσσερα τάνκερ που αγόρασε εκείνη την περίοδο κατά την οποία οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων ήταν χαμηλά, φαίνεται να ολοκλήρωσε τον στόχο της.

    Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές πούλησε με σημαντικό κέρδος τα δύο τελευταία πλοία της, τα χωρητικότητας 115,800 dwt Fos Picasso και Fos Da Vinci (κατασκευής 2009) έναντι συνολικού τιμήματος μεταξύ 80-84 εκατ. δολαρίων, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών.

    Τα είχε αγοράσει πριν από έξι χρόνια από την Chandris Hellas, καταβάλλοντας συνολικά 47,4 εκατ. δολάρια.

    Δύο χρόνια πριν, το 2022, είχε πουλήσει, επίσης με κέρδος, τα άλλα δύο τάνκερ που διαχειρίζονταν η Marla Tankers, τα Fos Hamilton, χωρητικότητας 105,408 dwt (κατασκευής 2013) και Fos Athens (κατασκευής 2015).

    Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε ο εφοπλιστής και με την Marla Dry Bulk Shipmanagement, που ίδρυσε το 2017 για την διαχείριση τεσσάρων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου που είχε αγοράσει, δύο από τα οποία πούλησε στη συνέχεια σε υψηλότερες τιμές.

    Το Marla, είναι ένα όνομα με προσωπική σημασία για τον εφοπλιστή, το οποίο εμπνεύστηκε από την σύντμηση του ονοματεπωνύμου της μητέρας του, Μαριάννας Λάτση.

    Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ίδρυσε μία ακόμη εταιρεία, την ναυλομεσιτική Marla Brokers.

    Ανοίγει πόλεμο η RealCONS  του Νίκου Βαρδινογιάννη

    Κάθε κατηγορία που της καταλογίζει η DIS (Dynamic Intergrated Solutions ΑΕ) για χρήση δικούς της λογισμικού αρνείται η εισηγμένη πληροφορικής του Νίκου Βαρδινογιάννη, Real Consulting, τονίζοντας μάλιστα ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της.

    Θυμίζουμε ότι η DIS πριν λίγες ημέρες κατηγόρησε την Real Consulting και την Praktiker Hellas για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ζητώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Η Real Consulting απάντησε σκληρά τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία δικαστική κύρωση ενώ έκανε λόγο για δόλιες κινήσεις και πανηγυρισμούς για μια δήθεν νίκη κατηγορώντας της DIS ότι δημιουργεί λάθος και ψευδείς εντυπώσεις που σκοπό έχουν να βάψουν την εισηγμένη πληροφορικής.

    Νωρίτερα και η Praktiker είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της DIS.

    Το τελευταίο διάστημα ο κλάδος της Πληροφορικής έχει μετατραπεί σε πεδίο…αντιπαραθέσεων, καθώς επίσης το προηγούμενο διάστημα υπήρξε διαμάχη μεταξύ Viva και SoftOne-Entersoft, η οποία όπως και στην παραπάνω περίπτωση, θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες.

    Σκλαβενίτης: Μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα της The Mart

    Μπορεί τα επιτόκια καταθέσεων να παραμένουν ακόμη χαμηλά αλλά σίγουρα για όποιον έχει καταθέσεις οι προθεσμιακοί λογαριασμοί είναι σαφώς καλύτεροι από τους όψεως.

    Κάπως έτσι φαίνεται σκέφτηκε η οικογένεια Σκλαβενίτη στον έλεγχο της οποίας είναι η The Mart.

    Με απόφαση της προέδρου του ΔΣ, Μαρίας Σκλαβενίτη παρέχεται εξουσιοδότηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

    Όπως αναφέρεται, συγκεντρώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως, τους οποίους τηρεί η εταιρείας, στις συνεργαζόμενες τράπεζες ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK Α.Ε, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε και κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς για την καλύτερη αξιοποίηση προς όφελος της εταιρείας.

    Να σας πω ότι στη χρήση του 2023 οι καταθέσεις  όψεως ήταν 5,713 εκατ. ευρώ και οι προθεσμιακές 2,5 εκατ. ευρώ.

    Και όπως αναφερόταν τα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως είναι κατατεθειμένα, κυρίως, στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες για σκοπούς διαβάθμισης πιστωτικού κινδύνου κατατάσσονται από Baa1 έως B3 σύμφωνα με το Διεθνή Οίκο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s.

    Το επιτόκιο καταθέσεων διαθεσίμων των τραπεζών είναι κλιμακούμενο βάσει του εκάστοτε διαθεσίμου υπολοίπου.

    Ο έρωτας μέσω… IRIS

    Αγαπητοί αναγνώστες, όσοι είστε… boomers όπως λέει και η νεολαία, θα θυμάστε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες το να είναι κάποιος ερωτευμένος και να το δηλώνει ήταν μια δύσκολη εξίσωση.

    Κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν, πλατφόρμες και social media ούτε κατά διάνοια, κι έπρεπε να βρεις τον άλλον στο σταθερό για να του κλείσεις ραντεβού.

    «Έλα στον Μπακάκο», λέγαμε στο κορίτσι ή στο αγόρι κλείνοντας ραντεβού στην Ομόνοια.

    Τα τελευταία χρόνια, όμως, το φλερτ, ο έρωτας, οι σχέσεις είναι διαδικτυακά… αισθήματα.

    Αν έχει Instagram, viber, whats app, telegram μπορείς να μιλάς με τις ώρες με το έτερον ήμισυ.

    Ούτε τηλέφωνα δεν παίρνουν πλέον οι νέοι για να μιλήσουν κανονικά.

    Τι γίνεται όμως όταν ο ένας από τους δυο σε «μπλοκάρει» από παντού;

    Πώς θα επικοινωνήσεις χωρίς social;

    Την ευφάνταστη λύση την έδωσε κάποιος/α ερωτευμένη που μη έχοντας άλλο τρόπο να επικοινωνήσει με τη σχέση που έριξε «μπλοκ» παντού, αποφάσισε να επικοινωνήσει μέσω… e banking και του συστήματος IRIS.

    Μπήκε στην πλατφόρμα που στέλνεις λεφτά έχοντας μόνο το κινητό του άλλου και άρχισε να γράφει μηνύματα.

    «Ξεκόλλα. Κράτα τα για τον νέο γκόμενο.

    Κοίτα που με κατάντησες.

    Πλάκα έκανα.

    Ξεμπλόκαρέ με.

    Τέλειωνε», ήταν ο διάλογος.

    Η Θεόνη, ο Σάκης και μια συγκινητική πρωτοβουλία

    Μαθήματα εκπαίδευσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία έκανε ο Σάκης Ρουβάς.

    Ως brand ambassador του φυσικού μεταλλικού νερού Θεόνη, ο κορυφαίος star βρέθηκε χθες στη δημοσιογραφική εκδήλωση της εταιρείας συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού Δημήτρη Τσέλιου όπου παρουσιάστηκε η νέα συσκευασία PET με ενσωματωμένο το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille στο καπάκι.

    O Σάκης λοιπόν σήκωσε πρώτος χέρι όταν η εκπαιδεύτρια του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ζήτησε εθελοντή προκειμένου να δείξει τις τεχνικές συνοδείας και κινητικότητας βιώνοντας στην πράξη τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία.

    Και μάλιστα τα πήγε μια χαρά συνοδεύοντας μια κοπέλα με οπτική αναπηρία να περάσει μέσα από εμπόδια.

    Μασούτης για τα άτομα με πρόβλημα όρασης

    Και μια και σας γράφω για δράσεις και πρωτοβουλίες συμπερίληψης και προσβασιμότητας να σας πω ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το δεύτερο σούπερ μάρκετ Μασούτης που είναι όλο δομημένο έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

    Το πρώτο ήδη λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ και το δεύτερο είναι στην Καλλιθέα.

    Οι ευθείες βολές Σαμαρά για Κύπρο και Αιγαίο

    Δεν άντεξε ο Αντώνης Σαμαράς και τις έριξε τις… μπηχτές του από την μαρτυρική Κύπρο που βρέθηκε σε εκδήλωση για τα 5ο χρόνια από τον Αττίλα και τη βράβευση των Κυπρίων γυναικών.

    Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ακόμη μια ηχηρή παρέμβαση, αυτή τη φορά για την εξωτερική πολιτική, στέλνοντας και πάλι μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης.

    Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης», είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε:

    «Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες. Για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, πριν λίγες μόνον ώρες, δεν έχω τίποτα να πω. Θα ήταν ανεύθυνο. Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη!»

    Δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη ο κ. Σαμαράς.

    Άλλωστε η πατρίδα «πουλάει» διαχρονικά.

    Με τον αραμπά ο θυμωμένος Νίκος

    Τρεις ημέρες έχουν περάσει από τη μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη κι αν κρίνω από την «αφασία» που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, μάλλον θα έχουμε μία από τα ίδια.

    Αντί να «σαρώσει» τα πάντα ο θυμωμένος Νίκος, πάει με τον… αραμπά, αλλά έτσι όπως πάει θα χάσει το μομέντουμ.

    Διότι αν αφήνεις να γίνονται διαρροές για διάφορα ονόματα που παίζουν, αν οι συνυποψήφιοί σου περιμένουν ένα τηλεφώνημα και η ώρα έχει πάει… 12 που λέει και η Βίσση, τότε μην περιμένετε ότι ο αναβαπτισμένος πρόεδρος πήρε το μήνυμα.

    Διότι μάλλον δεν κατάλαβε καλά.

    Το μήνυμα δεν είναι «είμαι πανίσχυρος, κάνω πάλι ό,τι θέλω και με όποιους θέλω».

    Αλλά είναι «Αλλάζω τα κακώς κείμενα, συνθέτω, φτιάχνω κίνημα και όχι ξανά ένα παρεάκι».

    Περιμένοντας, λοιπόν, πότε ο θυμωμένος θα αλλάξει το κόμμα του.

    Άννα for president;

    Αλλά για να μείνω λίγο στο ΠΑΣΟΚ, μαθαίνω ότι σε διάφορους κύκλους έχει ωριμάσει η ιδέα να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας με απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος.

    Και γιατί όχι, να πιέσουν έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την επιλέξει αφού είθισται ο Πρόεδρος να μην ανήκει στο κόμμα που κυβερνά.

    Έτσι ο Ανδρουλάκης θα έχει πετύχει διπλό στόχο: Και θα εκθέσει τον πρωθυπουργό, και θα τιμήσει μια συνυποψήφιά του.

    Η Άννα Διαμαντοπούλου, αν δεν είναι υποψήφια Πρόεδρος, πάντως, μάλλον θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    Εκτός κι αν αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος, που δεν είναι και τόσο σταθερός στις απόψεις του.

    Πάντως, ακούω ότι θα δώσει ρόλο στον Χάρη Δούκα.

    Μετά το γάμο του τελευταίου το Σάββατο, φαντάζομαι…

    Οι καφέδες του Κικίλια

    Μια απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

    Συγκεκριμένα, δίνονται 4.474,24 ευρώ για «την προμήθεια ειδών κυλικείου για την κάλυψη των αναγκών των γραφείων Υπουργού και Υφυπουργού».

    Ψάχνοντας στην απόφαση να δω τι είναι αυτά τα είδη κυλικείου διαπίστωσα τα εξής: Το υπουργείο θα πληρώσει 2.940 ευρώ για 700 κάψουλες καφέ Nespresso, άλλα 672 ευρώ για κάψουλες τύπου vertuo, 20 ευρώ για ατομικές ζάχαρες, 120 ευρώ για γαλατάκια, 87,5 ευρώ για νες καφέ και άλλα 120 ευρώ για ελληνικό καφέ.

    Μάλλον πίνουν πολλούς καφέδες για… καλμάρουν τα νεύρα εκεί στο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας.

    «H Όλγα τον μάζεψε τον Μάτσα και τον έκανε γνωστό…»

    Για τον όχι και τόσο ταλαντούχο συνθέτη Μίνωα Μάτσα, ο οποίος έγινε πασίγνωστος τα τελευταία χρόνια μέσω και του έγγαμου βίου του με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σας έχω γράψει εκτενώς.

    Και πράγματι στους πολιτικούς και μουσικούς κύκλους αυτό ακριβώς συζητείται μετά το διαζύγιο του ζευγαριού.

    Πώς δηλαδή ο Μάτσας απέκτησε τεράστια αναγνωρισιμότητα που στο παρελθόν δεν είχε.

    Και μου το επιβεβαίωσε χθες μια συζήτηση που άκουγα για το θέμα αυτό με μια ιδιαίτερα γνωστή κυρία να λέει μεταξύ άλλων: «Η Όλγα τον μάζεψε (σ.σ. τον Μίνωα Μάτσα) και τον έκανε πασίγνωστο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και αυτός…»

    Δεν μπόρεσα να ακούσω παρακάτω, όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη γνώμη έχουν όλοι για τον Μάτσα.

    Ας πρόσεχε…

    Το πάρτι στο Αnnabel’s  

    Ποιος κορυφαίος ασφαλιστής, διοργάνωσε χθες μεγάλο πάρτι στο most elegant club του Λονδίνου, Αnnabel’s;

    Αφορμή ήταν το συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών που διοργανώνεται στην Βρετανική πρωτεύουσα.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.