• Τι συμβαίνει με Intralot, Intrakat, Attica Group, ο Στουρνάρας και ο Εξάρχου, ο «ψωνισμένος» τραπεζίτης Κασσελάκης, o «σκακιστής» Μυτιληναίος, ο Στάσσης και το ρεύμα, ο εκβιασμός των 5 εκατ. και όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έγραφα πρόσφατα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα πήγαινε στη Βουλή να μιλήσει για την Attica Bank και θα τους έκανε… κομματάκια, όσους θέλουν να βάλουν μπουρλότο στη συμφωνία.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Τράπεζες: Πολύ καλό εξάμηνο

    Χθες όλες οι αγορές παρασύρθηκαν από την μεγάλη πτώση της TESLA και των τεχνολογικών εταιρειών στην Wall Street.

    Ο γενικός δείκτης στην Αθήνα έκλεισε με πτώση 0,91% με τις τράπεζες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Η υποχώρηση των τιμών των τραπεζών έγινε πάρα το γεγονός ότι θα ανακοινώσουν ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από την ερχόμενη εβδομάδα.

    «Εξ αυτού του λόγου αναμένεται να προχωρήσουν και σε αναβάθμιση των guidances για το σύνολο του έτους», επισημαίνει σε έκθεσή της η Euroxx Sec.

    Σημειώνεται ότι η Χρηματιστηριακή διατηρεί συστάσεις «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας τιμή – στόχο στα 2,5 ευρώ για τη Eurobank, ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 στα 9,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ 0% 7,87 στα 2,4 ευρώ για την Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68  και στα 5,4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ 0,27% 3,74

    Χθες, την μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,8% και ακολούθησαν EUROBANK και Alpha Bank.

    Τι συμβαίνει με Intralot  και Attica Group

    Δυο μετοχές συγκέντρωσαν κυρίως το ενδιαφέρον.

    Η Intralot που έκλεισε με οριακές απώλειές στα 1,25 ευρώ.

    Όμως έγινε ένα μεγάλο πακέτο 1,5 εκατ. μετόχων στα 1,28 ευρώ δηλαδή με Premium.

    Όπως πληροφορήθηκε ο wiseman δυο είναι τα ενδεχόμενα:

    Είτε τοποθετήθηκε ισχυρός παίκτης, είτε κάποιος ιδιώτης ή εναλλακτικά θεσμικός πούλησε από την μια εταιρεία του στην άλλη.

    Εάν τοποθετήθηκε μεγάλος παίκτης στην μετοχή είναι πράγματι είδηση.

    Εάν όμως υπήρξε απλά αλλαγή χαρτοφυλακίου, είτε από ιδιώτη είτε από θεσμικό, τότε έγινε για καθαρά τυπικούς λογούς.

    Η δεύτερη μετοχή ήταν η ATTICA GROUP, που έκλεισε με κέρδη 3,54% στα 2,63 ευρώ.

    Eχει μεγάλη σημασία να δούμε εάν σήμερα θα διασπάσει (στο κλείσιμο φυσικά) τα 2,64 ευρώ.

    Δηλαδή τα επίπεδα που έγινε η Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για το σύνολο των μετοχών της ATTICA GROUP που υπέβαλε η Strix, τον Μάιο του 2023.

    Eμεις θα σας υπενθυμίζουμε ότι ο μέτοχος έχει αποφασίσει στις αρχές Φθινοπώρου, να προχωρήσει  σε placement προκειμένου να αυξηθεί το Free Float της εταιρείας.

    Σύμβουλοι θα είναι η UBS και η EUROXX.

    Η δικαία αξία της μετοχής όπως σας έχει αναφέρει και παλαιοτέρα ο WISEMAN είναι στα 3,2 ευρώ.

    Προσοχή στην Intrakat

    Μια μετοχή που θέλει προσοχή από εδώ και στο εξής είναι και η Intrakat.

    Όπως μαθαίνω το αφεντικό της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου μελετάει συγκεκριμένες κινήσεις ενδυνάμωσης της εισηγμένης.

    Νομίζω ότι θα σχέδια του θα ξεδιπλωθούν από αρχές Σεπτέμβριου.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 5 ευρώ.

    Κυριακόπουλος (Μοτοδυναμική): Χάλια

    Η  γερμανική Porsche ενημέρωσε προ 2 ημερών, το επενδυτικό κοινό, ότι ο τζίρος των πωλήσεών της αναμένεται για το σύνολο του οικονομικού της 2024 να διαμορφωθεί στο εύρος των 39 με 40 δισ. ευρώ, αντί των 40 με 42 δισ. που ανέμενε προηγουμένως.

    Αντίστοιχα, ο διάσημος κατασκευαστής αυτοκινήτων αναθεώρησε και τις προοπτικές της κερδοφορίας του, δηλώνοντας ότι αναμένει λειτουργικά κέρδη επί των πωλήσεων στην περιοχή του 14% – 15%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 15% – 17%.

    Χθες η Μοτοδυναμική (Porsche, Yamaha κλπ.) σημείωσε καθετή πτώση και έκλεισε στα 2,75 ευρώ, δηλαδή κοντά στα χαμηλά του έτους.

    Η μετοχή από τις αρχές του χρόνου έχει απώλειες 16,6%.

    Εμφανής αδυναμία του management υπό τον Πάρι Κυριακόπουλο, να κάνει κάτι καλύτερο για την μετοχή.

    Στουρνάρας… φουλ επίθεση για την Αττικής…

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έγραφα πρόσφατα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα πήγαινε στη Βουλή να μιλήσει για την Attica Bank και θα τους έκανε… κομματάκια, όσους θέλουν να βάλουν μπουρλότο στη συμφωνία.

    Και το έκανε.

    Με ξεκάθαρα επιχειρήματα, με στοιχεία και αριθμούς απέδειξε ότι αν η συμφωνία για τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια δεν προχωρήσει θα έχουμε… δράματα.

    Αλλά αν η συμφωνία ψηφιστεί θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός τραπεζικός πυλώνας με σημαντικά οφέλη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία.

    Μάλιστα είπε ότι το κόστος για το Δημόσιο από τη συμφωνία είναι το μικρότερο από οποιοδήποτε άλλο σενάριο, δηλαδή να αφήσουμε την Αττικής και την Παγκρήτια να καταρρεύσουν.

    Και βλέποντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ακούνε τις κατά ριπάς αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στη σημασία της συμφωνίας κατάλαβα ότι τελικά ο Κασσελάκης έκανε μεγάλο σφάλμα να «σηκώσει» το θέμα, γιατί απλά δεν κατάλαβε τι έκανε.

    Και το είπε ευσχήμως ο κ. Στουρνάρας: «Όσοι λένε ότι χαρίζουμε λεφτά στους τραπεζίτες δείχνουν έλλειμα κατανόησης των αγορών και της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Στουρνάρας για Εξάρχου: Από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα

    Από αυτά που μου έμειναν από την ομιλία του Γ. Στουρνάρα είναι η ξεκάθαρη επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα που την περίοδο 2015-2019 οδήγησε στην κατάρρευση την Αττικής… και το τραπεζικό σύστημα.

    «Όλοι θυμόμαστε την τραπεζική αργία και τους περιορισμούς του 2015», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση τότε ήθελε παράλληλο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ελέγχους από την ΤτΕ.»

    Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας έκανε νύξη και στις προσωπικές και οικογενειακές διώξεις με αφορμή και την Attica Bank.

    Αξιοσημείωτη επίσης η ιδιαίτερη μνεία στην Ελένη Βρεττού και τον Αντώνη Βαρθολομαίο για τα σημαντικά επιτεύγματα που πέτυχαν στην Attica Bank και την Παγκρήτια αντίστοιχα.

    Αλλά και η ευθεία στήριξη στον ιδιώτη επενδυτή, την Thrivest των Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, για την οποία ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι έχει επενδύσει ήδη 135 εκατ. ευρώ, δεσμεύτηκε να επενδύσει άλλα 200 εκατ. πέραν του ποσού που έδωσε για την Παγκρήτια.

    «Καθίσταται πλέον ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», σημείωσε.

    «Γατάκι» ο Καραμέρος, προκλητικός ο Τζανακόπουλος

    Από την πολύωρη ακροαματική διαδικασία στη Βουλή συγκράτησα επίσης δύο στοιχεία.

    Το πρώτο ήταν οι ήπιοι τόνοι του Γιώργου Καραμέρου, του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Attica Bank.

    Δύο ερωτήσεις για τα μάτια του κόσμου και η μπάλα στην εξέδρα.

    Λέτε να είχε πάρει γραμμή από τον Κασσελάκη μετά τη συνάντηση με τον Στουρνάρα;

    Διότι από «λιοντάρι» ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε… γατάκι του καναπέ.

    Το δεύτερο σημείο ήταν ο – για ακόμη μια φορά- προκλητικός Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    Ο άνθρωπος, με τον μόνο που δεν έχει τσακωθεί είναι με τον… εαυτό του.

    Έκανε καμιά δεκαριά ερωτήσεις, επιθετικός προς τον Γ. Στουρνάρα και τους υπόλοιπους παριστάμενους.

    Για να του απαντήσει ο κεντρικός τραπεζίτης: «Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σε όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, αλλά να σας θυμίσω ότι την ώρα που προσπαθούσα να σώσω την Αττικής εσείς στέλνατε τον ΣΔΟΕ στο σπίτι μου, και στη γυναίκα μου, και το κάνατε επί τέσσερα χρόνια…»

     

    Βαγγέλης Μυτιληναίος: Σκακιστής με την Protergia

    Φωτιά στα τόπια έβαλε η Protergia χθες στους παρόχους ενέργειας με την ανακοίνωσή της.

    Ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα και τον Αύγουστο όπως και τον Ιούλιο, απορροφώντας τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής γεγονός που βγάζει κερδισμένους και τους παλιούς και τους νέους πελάτες της.

    Κι εκεί που όλοι ψάχνονταν πού θα πάνε τις τιμές, η κίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης.

    Αρχικά, δείχνει ότι πλέον έχουμε new kid on the block να δίνει το τέμπο στην αγορά, κι όχι αποκλειστικά την ΔΕΗ.

    Δείχνει ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα του retail και των στόχων που έχει θέσει, γι αυτό δεν θα αφήσει στην τύχη τα πράγματα, ενώ η επιθετική αυτή εμπορική πολιτική φέρνει το στόχο του 30% πιο κοντά.

    Δείχνει επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν αποκλειστικά το κέρδος σε βάρος του καταναλωτή ως μοναδικό οδηγό, αλλά ξέρουν πότε και πώς πρέπει να τους ανταμείβουν.

    Κυρίως έδειξε ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι καλός σκακιστής και με μια κίνηση ματ, εκτός των προηγούμενων, έβγαλε το Υπουργείο από την γωνία, καθώς προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα των αυξήσεων των τιμών, κάνοντας εκπτώσεις, που βέβαια θα αυξήσουν και το δικό του πελατολόγιο.

    Not bad.

    Ο ψωνισμένος τραπεζίτης Κασσελάκης και το ξινό νερό του Στουρνάρα

    Σας έχω παρασκήνιο από τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα στο κτίριο της ΤτΕ, με αίτημα του πρώτου διότι ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία για την Attica Bank.

    Κατ’ αρχάς η συνάντηση που έγινε στο 2ο όροφο στην αίθουσα συσκέψεων κράτησε πάνω από 1,5 ώρα και ίσως να κρατούσε και περισσότερο αν ο διοικητής δεν έπρεπε να πάει στη Βουλή.

    Μάλλον, ο Στουρνάρας έκανε… μαθήματα τραπεζικής και οικονομίας στον Κασσελάκη.

    Για να κράτησαν τόση ώρα τα… κατ’ οίκον φροντιστήρια μάλλον έπιασαν τόπο και ο Κασσελάκης κάτι θα κατάλαβε.

    Μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο διευθυντής του γραφείου του, δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης και ο σύμβουλός του επί των οικονομικών θεμάτων, Κυριάκος Αντωνάκος.

    Δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα ήταν η υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Τσικριπής και ο εκπρόσωπος της ΤτΕ στο ΤΧΣ, Βασίλης Σπηλιωτόπουλος.

    Κανείς από τους παριστάμενους δεν έκανε δηλώσεις με τον διοικητή να φεύγει… τρέχοντας για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    «Κύριε Στουρνάρα, πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης που συναντάτε», ήταν η πρώτη φράση του κ. Κασσελάκη, όμως, κανείς δεν κατάλαβε το χιούμορ του.

    Ή μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την έχει… ψωνίσει για τα καλά;

    Από πότε έγινε τραπεζίτης;

    Επειδή πέρασε έξω από το… κυλικείο της Goldman Shacs απέκτησε και τον τίτλο του… τραπεζίτη;

    Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Κασσελάκης.

    Λέτε να μας βγει νέος… Δελαπατρίδης.

    Ξέρετε, ο θρυλικός Αρμάνδος Δελαπατρίδης με το ημίψηλο καπέλο.

    Από την άλλη η νεολαία χρησιμοποιεί έναν όρο για όσους νομίζουν ότι είναι κάτι που δεν είναι… Delulu που προέρχεται από προέρχεται από τον όρο «delusional» (παραληρηματικός) και χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν υπερβολικές φαντασιώσεις…

    Και γιατί άραγε ο Γ. Στουρνάρας να μην έχει συναντήσει πρώην τραπεζίτες; Αυτό δεν κάνει συχνά;

    Εν πάση περιπτώσει ο διοικητής του απάντησε: «Ναι, μάλλον, σίγουρα ο πρώτος με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Ο κ. Στουρνάρας εκμυστηρεύτηκε στον κ. Κασσελάκη πως πίνει ξινό νερό λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει με πέτρες στα νεφρά και κατόπιν σχετικής συμβουλής που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

    Ελπίζουμε να μην… ξίνισε πολύ με αυτά που άκουσε από τους Συριζαίους…

    Ποιος είναι ο μυστηριώδης Αντωνάκος;

    Επειδή γνωρίζετε πόσο περίεργος είμαι, ρώτησα κι έμαθα για τον Κυριάκο Αντωνάκο που είχε μαζί του ο Κασσελάκης ως σύμβουλο για τα οικονομικά.

    Μου είπαν λοιπόν ότι ήταν ο άνθρωπος του Δημήτρη Βίτσα όταν αυτός ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Ταυτόχρονα ήταν και εκλεκτός του Γιάννη Δραγασάκη στο Ινστιτούτο που έχει δημιουργήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το γνωστό ΕΝΑ.

    Ανατρέχοντας στο ΕΝΑ βρήκα κείμενο του Αντωνάκου για το κόστος διάσωσης των τραπεζών από το 2012.

    Και κατάλαβα ότι ο σύμβουλός του είναι στη γραμμή που έχει χαράξει ο Κασσελάκης για την Αττικής και τις τράπεζες γενικότερα.

    Σύμφωνα με το βιογραφικό του σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (B.A.), ενώ διαθέτει πιστοποίηση ως Ελεγκτής Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και Management Development (Harvard BS/Alba Business School).

    Έχει δουλέψει στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα (Βουλή των Ελλήνων και υπουργεία).

    Να φανταστώ επί… ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο.

    Βρήκα για παράδειγμα μια απόφαση 1.8.2019 με την οποία ο Κυριάκος Αντωνάκος διορίζεται μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Βίτσα στη Βουλή.

    Να φανταστώ επίσης ότι αν και παλιότερα στη συνιστώσα «Ομπρέλα» και κοντά σε Βίτσα και Δραγασάκη που… την έκαναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μυστηριώδης κ. Αντωνάκος «αναβαπτίστηκε» στα κασσελακικά ιδεώδη…

    Softweb: Πετάει – πετάει το αεροπλάνο

    Αεροπλανάκι θυμίζει η νεοεισαχθείσα στην ΕΝ.Α του ΧΑ εταιρεία πληροφορικής Softweb του Χάρη Δημητρακόπουλου, με την κίνηση της μετοχής να μας μεταφέρει σε εποχές…1999.

    Αφού μόλις σε δύο ημέρες έχει κάνει άλμα 190%, από τα 0,86 που μπήκε στα 2,50 ευρώ με χθεσινό κλείσιμο.

    Ενώ η τιμή έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και στα 2,67 ευρώ.

    Ποιοι όμως βάζουν τα χρήματά τους στην Softweb;

    Καθώς με χθεσινό τζίρο 114,7 χιλ. ευρώ φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να ανέβει η μετοχή.

    Και έφτασε αυτή τη στιγμή να έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

    Μάλλον μετά από τα μεγάλα deals στον κλάδο, με την εξαγορά της Entersoft και το deal της Epsilon Net, έχουν…γλυκαθεί πολλοί.

    Και ελπίζουν για το μέλλον, μεγάλες αποτιμήσεις.

    Ίσως είναι και ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών.

    Ή πάλι να πιστεύουν ότι βρήκαν την κότα που θα γεννήσει χρυσά αυγά, αφού μπουν μέσα κι άλλοι…

    Ίδωμεν.

    Είναι πολύ νωρίς ακόμα.

    Στον Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ προστρέχει (και πάλι) ο Σκυλακάκης για τις τιμές στο ρεύμα…

    «Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στη πολιτική που θα ακολουθήσει ο Στάσσης και η ΔΕΗ για τον Αύγουστο και πόσο αυξητικά θα κινηθεί το ειδικό της τιμολόγιο σε σχέση με τον Ιούλιο, από εκεί κρεμόμαστε πια…».

    Η κουβέντα είναι ακριβής και διατυπώθηκε χθες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΥΠΕΝ, αναφορικά με τις εξωφρενικές τιμές ρεύματος που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο.

    Θυμίζω πως τον Ιούλιο η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 13,557 λεπτά η KWh (για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες), έπειτα από έκπτωση 31%.

    Ένα μήνα πριν, τον Ιούνιο, η ΔΕΗ είχε δώσει έκπτωση 38%….

    Ο φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς…

    Η νομοθετική ρύθμιση για το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα πληρώσουν οι παραγωγοί θα κατατεθεί, όπως μαθαίνω την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει, ένα ποσό, ανά θερμική μεγαβατώρα (π.χ. 9 ευρώ).

    Αυτά τα 9 ευρώ πολλαπλασιαζόμενα επί την παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου τον επίμαχο μήνα, θα δίνουν το τελικό ποσό που θέλει  η κυβέρνηση για την επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου.

    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης του ΥΠΕΝ (που έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από συναδέλφους του παραγωγικών και μη υπουργείων) έχει ενώπιόν του  τουλάχιστον τρία  σενάρια.

    Τα σενάρια προβλέπουν από 50 έως και 80 εκατομμύρια ευρώ αθροιστικά για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

    «Προέχουν τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου και μετά θα υπολογιστεί το έκτακτο τέλος.

    Το ύψος του θα το καθορίσουν οι απαιτήσεις χρηματοδότησης των επιδοτήσεων» μας είπε ο ίδιος αξιωματούχος και συνέχισε: «στην την ενεργειακή εξίσωση που καλείται να λύσει Σκυλακάκης που θέλει να τα κάνει όλα μόνος του, σημείο αναφοράς θα είναι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς ελέγχει το 72% στην αγορά των οικιακών καταναλωτών.

    Το πράσινο τιμολόγιο της επιχείρησης θα αποτελέσει το εργαλείο για τη συγκράτηση των τιμών κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε και την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όταν και είχε καθιερωθεί κάθε μήνα η παροχή επιδοτήσεων».

    Γιατί μόνο στις 500 κιλοβατώρες;

    Και ένα τελευταίο αλλά όχι έσχατο ερώτημα, κρίσιμο πάντως: ποιος …«φωστήρας» αποφάσισε να ισχύει η επιδότηση για καταναλώσεις μόνο μέχρι 500 κιλοβατώρες, ενώ μέχρι τώρα η επιδότηση στο ρεύμα ήταν για ολόκληρη την κατανάλωση;

    Και μάλιστα έβαλαν την υφυπουργό κα Αλεξάνδρα Σδούκου να το ανακοινώσει.

    Ο υπουργός δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη;

    Διότι με τη ρύθμιση αυτή, θα φτάσουν στους καταναλωτές χιλιάδες «φουσκωμένοι» λογαριασμοί και το πολιτικό κόστος θα το σηκώσει φυσικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ούτε ο κος Σκυλακάκης, ούτε η κα Σδούκου, την οποία οι νοικοκύρηδες – καταναλωτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς, δεν γνωρίζουν κιόλας, ούτε εξ όψεως, θα πληρώσουν οποιοδήποτε «πολιτικό μάρμαρο» όπως φαίνεται.

    Πιστεύω πως στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πρωί -πρωί διαβάζουν wiseman και mononews.gr να τα σημείωσαν όλα αυτά.

    Ή να τους τα είπε ο κος Νίκος Τσάφος ο ενεργειακός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, τον οποίο συχνά – πυκνά τελευταία βλέπω να επισκέπτεται το ΥΠΕΝ…

    Kωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Kαι επίσημα στη διαιτησία με τους Ρώσους…

    Πριν από περίπου τρεις μήνες σας είχαμε γράψει ότι  η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποφάσισε να προσφύγει στη διαιτησία κατά  της Gazprom για θέματα της μεταξύ τους σύμβασης.

    Τώρα ο CEO της εταιρίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, (σ.σ. η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνήψε δάνειο 390 εκατ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων) ότι «είμαστε πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης του επίσημου αιτήματος προσφυγής σε διαιτησία και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 θα έχουμε και απόφαση».

    Τα βασικά σημεία διαφωνίας αφορούν στις πολύ υψηλές τιμές με τις οποίες πωλούν οι Ρώσοι το αέριο στη ΔΕΠΑ, αλλά και τη ρήτρα που ενεργοποίησαν για minimum ποσότητες που είναι υποχρεωμένη να παραλάβει και δεν το έκανε η ελληνική εταιρεία.

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αντιλέγει πως η Gazprom δεν τηρούσε όρο της σύμβασης προμήθειας για πώληση φυσικού αερίου στην ελληνική εταιρεία σε τιμή ανταγωνιστική έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού καυσίμου αλλά και άλλου ανταγωνιστή της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

    Αυτό είναι και το δυνατό της χαρτί ενόψει της διαιτησίας.

    Πάντως, στο μεταξύ η ΔΕΠΑ, ως δημόσια και σοβαρή εταιρεία που είναι, πληρώνει κανονικά με βάση όσα προβλέπονται στη σύμβαση με τους Ρώσους.

    Λύνεται σύντομα το τεχνικό πρόβλημα με το FSRU Αλεξανδρούπολης

    Μαθαίνω πως σύντομα θα επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα αγωγών που συνδέουν FSRU Αλεξανδρούπολης με το σύστημα της υποδομής στη στεριά.

    Το πρόβλημα οφείλεται σε σφάλμα του εργολάβου κατά την κατασκευή του αγωγού και έχει προκαλέσει ερωτήματα από βουλγαρική πλευρά, που επείγεται να αγοράσει αέριο για να απεξαρτηθεί κατά το δυνατόν από το ρωσικό.

    Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ έχει ως βασική προτεραιότητα τη λειτουργία του project και πιέζει με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας το συντομότερο δυνατό.

    Η ελληνική Gastrade, πάντως, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, με σκοπό η υποδομή να είναι καθ’ όλα έτοιμη να λειτουργήσει την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

     

    Η μεγάλη συμφωνία της Χήτος με Σαουδάραβες

    Ανοίγει διάπλατα η αγορά της Μέσης Ανατολής για τη Χήτο μετά τη στρατηγική συμφωνία με την AI Rabie Saudi Foods, μια από τις εταιρείες στην παραγωγή χυμών στη Σαουδική Αραβία για την αποκλειστική διανομή των αναψυκτικών Green στη συγκεκριμένη χώρα.

    Μια χώρα, στην οποία ο κλάδος των αναψυκτικών κινείται με δυνατούς ρυθμούς (πρόβλεψη μεσοσταθμικής ανάπτυξης 4,5%) και ο μέγιστος που θα φτάσει στο τέλος του 2024 στα 3,1 δισεκ. δολάρια.

    Όσο για ανθρακούχα ζάχαρη, δηλαδή ό,τι πρέπει για τα αναψυκτικά για το πράσινο της Χήτος, αναπτύσσονται με ρυθμό 130% σε όγκο.

    Η εταιρεία ανοίγει τα φτερά της και αυτό καταδεικνύει ότι η παλιά οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει πολλά στον τόπο και στην ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να συνεχίσει να κάνει.

    Το μόνο «αγκάθι» κάποιες φορές μπορεί να είναι οι ενδοοικογενειακές έριδες, οι οποίες φυσικά όταν ξεπερνιούνται, γίνονται θαύματα. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε…

    Ο Σαουδάραβας, ο Μαροκινός και τα 5 εκατ. ευρώ 

    Στις 18-19 Ιουλίου εξελίχθηκε μία από τις ιστορίες που εξάπτουν την φαντασία μας και πάντα λέμε είναι δυνατόν να συμβαίνουν.

    Ο Μαροκινός και ο Σαουδάραβας ελληνικής καταγωγής είναι φίλοι και συνεργάτες πλέον της εικοσαετίας και όταν το Mega Yαcht του δεύτερου ευρισκόταν ανοικτά της Πάρου, ο Μαροκινός καταφέρθηκε με απειλές κατά της συζύγου του και του ιδιοκτήτη του σκάφους για φερόμενη απόπειρα βιασμού κατά της 39 χρονης συζύγου του που έγινε κατά τη διάρκεια του θαλάσσιου μπάνιου, την οποία μάλιστα άρχισε να την χτυπά λέγοντας ότι θα σφάξει αυτήν και τον ιδιοκτήτη.

    Πριν αποβιβασθούν στη Βάρκιζα του είπε ότι για να κλείσει το θέμα θέλει το ποσό των 5 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Ο Σαουδάραβας  δεν ενέδωσε αφού ήταν αθώος.

    Μετά την καταγγελία των Μαροκινών η πολύπειρη λιμενάρχης Σαρωνικού Α. Σαρλή, έστησε ολόκληρη επιχείρηση και ομάδα λιμενικών μετέβη στο σκάφος εξέτασε τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν τις κινήσεις και διαπίστωσε ουδέν το αξιοπερίεργο.

    Ο Σαουδάραβας απευθύνθηκε στο δικηγορικό γραφείο Π. Ανδρικόπουλου το οποίο και συνέταξε μήνυση για εκβίαση με αποτέλεσμα το ζευγάρι το Μαροκινών να οδηγηθεί στο αυτόφωρο το Σάββατο 20 Ιουλίου.

    Αν δεν υπήρχαν οι κάμερες η ιστορία μπορεί και να είχε γραφεί αλλιώς.

     

    Ο εκλεκτός της Αγαπηδάκη και η επιλογή του Αδωνι

    Η λίστα με τους νέους γενικούς γραμματείς ουσιαστικά έχει κλείσει και αναμένεται η τελική έγκριση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να σημαίνει ότι ως τις ανακοινώσεις δεν μπορεί υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τα πρόσωπα.

    Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προωθεί τον πρώην υποδιοικητή της 7μης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρη Αγαπίου σε μια εκ των γραμματειών του υπουργείου.

    Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Αγαπίου το περασμένο καλοκαίρι είχε παραιτηθεί από την 7μη ΥΠΕ ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αν και συμμετείχε στις εξετάσεις των διοικητών και των υποδιοικητών ΔΥΠΕ δεν πέρασε καν στην τελική φάση στην υγειονομική περιφέρεια που επέλεξε.

    Φαντάζεστε τώρα κάποιος που δεν έχει περάσει στις εξετάσεις σε ένα πεδίο που μάλιστα έχει υπηρετήσει να μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γραμματεία ως επικεφαλής;

    Από την πλευρά του όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και μέρες το mononews ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλει την αξιοποίηση του νυν υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Γιώργου Παπαδημητρίου, ενός στελέχους που εμπιστεύεται, στο υπουργείο Υγείας και ακόμα περισσότερο στη γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

     

    Οταν ο Κυριάκος ρώτησε για τον γάμο του Στέφανου…

    Αγαπητοί αναγνώστες, ο wiseman πάει παντού, γι’ αυτό χθες τρύπωσε και στον πανέμορφο κήπο του Προεδρικού Μεγάρου όπου έγινε η δεξίωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σας έχουμε πολύ παρασκήνιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, κυρίως ως προς τις διεργασίες που γίνονται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και τα «πηγαδάκια» που στήθηκαν.

    Εμαθα π.χ. ότι στην καθιερωμένη ιδιωτική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι, υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη πότε θα γίνει ο γάμος του και πώς βλέπει την Κρήτη, αλλά και ποιους θα προσκαλέσει, δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για τις χαρές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι τα βλέπει όλα καλά στην Κρήτη και όλα βαίνουν καλώς για το γάμο, για να λάβει την απάντηση από τον Ν. Ανδρουλάκη: «Στην Ανατολική Κρήτη οι γάμοι πάνε περίφημα στη δυτική έχουμε πρόβλημα».

    Πήρε αρκετά λεπτά πάντως η συζήτηση για τον γάμο του καλοκαιριού, του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ. Οσο για τους καλεσμένους; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα είναι κυρίως από την Αμερική, αλλά δεν απάντησε αν θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Δύσκολο το βλέπω….

     

    Τα φωτοβολταϊκά της Γυάρου, τα πρακτικά του 2015…

    Ενδιαφέρον είχε επίσης η συζήτηση που άνοιξε για τη Γυάρο και για το αν θα μπουν στο ιστορικό νησί φωτοβολταϊκά ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας έγινε για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, με τον πρωθυπουργό να δέχεται ομοβροντία από τους υπόλοιπους που του έλεγαν ότι το έφερε γρήγορα και χωρίς συζήτηση και τον ίδιο να απαντά ότι θα το δει.

    Τέλος, ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτό που έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της βουλής την «μαύρη» περίοδο του 2015, όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα κι έγινε η «κωλοτούμπα» του Τσίπρα. Οι περισσότεροι συμφώνησαν και αν γίνει κάτι τέτοιο θα έχουμε… γλέντια πολλά.

     

    …Και τα πασοκικά συναπαντήματα

    Τέλος, να σας πω ότι πολλές οι πασοκικές κουβέντες, οι φωτογραφίες με τους υποψήφιους αρχηγούς και οι συζητήσεις για το ποιος θα πάει με ποιον. Συμπέρασμα δεν έβγαλα, αλλά μετά την αποχώρηση της Μιλένας Αποστολάκη ψυχανεμίζομαι ότι ακόμη δύο θα φύγουν από την κούρσα και πολύ σύντομα.

    Ενδιαφέρουσα η συνάντηση Δούκα – Διαμαντοπούλου – Γιαννακοπούλου, οι οποίοι δέχθηκαν να φωτογραφηθούν μαζί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως είχε πολλές συζητήσεις με πολλούς κι έφυγε από τους τελευταίους, γύρω στις 10.30.

     

    Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γ. Σιάσος

     

    Σταϊκούρας και Σιάμισιης τα είπαν για λίγο και συμφώνησαν να συναντηθούν

     

    Διαμαντοπούλου, Δούκας, Γιαννακοπούλου

     

    Δεν είναι μοντέλο, η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Μονογυιού είναι

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.