• The Wiseman

    Τι πραγματικά συμβαίνει με την IBG. Ποιοι ενδιαφέρονται-Όλο το παρασκήνιο 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ποιοι έχουν πάρει τον φάκελο της IBG: Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της IBG δηλαδή της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος την οποία έχει βγάλει προς πώληση η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια τράπεζα που έχει αξία καθώς δεν έχει σημαντική δανειακή έκθεση ενώ έχει ένα μικρό αλλά αξιόλογο καταθετικό χαρτοφυλάκιο. Το μείζον είναι στο ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά. Καταρχήν ο φάκελος έχει πάει σε πολλούς παλαιούς και νέους παίκτες .  Άλλοι τον άνοιξαν και άλλοι τον άφησαν στο γραφείο τους να σκονίζεται.  Σημαντική λεπτομέρεια: Όποιος εκ των ενδιαφερομένων διαθέτει ήδη τράπεζα θα έχει σημαντικό προβάδισμα καθώς είναι απαραίτητες η εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της ΤτΕ.

    Τι λένε λοιπόν οι πληροφορίες:

    1. Οικογένεια Βαρδινογιάννη: Μετά την εξαγορά της Marfin Ρουμανίας από την κοινοπραξία Barniveld Enterprises Ltd – Duet Private Equity Ltd λέγεται ότι o έμπειρος τραπεζίτης Γιώργος Τανισκίδης για λογαριασμό της οικογένειας Βαρδινογιάννη προετοιμάζεται να “δώσει Offer ” για τη IBG. Εάν πράγματι συμβεί, θεωρείται απόλυτα λογικό καθώς δημιουργούνται τραπεζικές συνέργιες. Δηλαδή ο όμιλος θα έχει δυο τράπεζες μια στη Ρουμανία και μια στην Ελλάδα. Η Marfin Bank Romania αγοράστηκε προ μηνών από την κοινοπραξία Barniveld Enterprises (οικογένεια Βαρδινογιαννη) – Duet Private Equity (βρετανικό Fund) και διαθέτει ένα δίκτυο 33 καταστημάτων σε όλη τη Ρουμανία , ενώ αποτελεί την 22η τράπεζα με βάση το ενεργητικό της. Οπότε στην περίπτωση που τους ενδιαφέρει , το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
    2. Άνθιμος Θωμόπουλος: Λέγεται ότι ο έμπειρος τραπεζίτης έχει στην κατοχή του τον φάκελο IBG και αναζητεί κεφάλαια.
    3. OTE: O όμιλος ΟΤΕ (θυγατρική της Deutsche Telecom)  διαθέτει τεράστια ρευστότητα και έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για τραπεζική άδεια. Η άδεια της IBG τον διευκολύνει να μην μπλέξει με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο όμιλος της deutsche Telecom είναι βασικός μέτοχος ψηφιακής τράπεζας στην Πολωνία.
    4. Πάνος Γερμανός – Βασίλης Κάτσος: O Φάκελος λέγεται ότι έχει πάει στα στελέχη των δυο επιχειρηματικών οικογενειών που όμως δεν έχει ανοιχτεί καν. Και  τούτο διότι οι δυο οικογένειες που έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν (αγορά του 12% της Lamda Development και εγχείρημα AVIS )  δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τις τράπεζες.

    Οι 100 ημέρες μοναξιάς

    Οι λαοί που καταδικάστηκαν σε “σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη” γράφει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο γνωστό μυθιστόρημα με το οποίο καθιερώθηκε ο όρος «μαγικός ρεαλισμός».  Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει 100 ημέρες, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε και θα συζητηθούν οι όροι εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο, για να κάνει όσα δεν έχει κάνει σε 3,5 χρόνια. Το δυστύχημα είναι πως ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη κατανοούν την κρισιμότητα των επόμενων 100 ημέρων. Γι’ αυτό και το κάρο πρέπει να το τραβήξει στην ανηφόρα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τη μικρή μειοψηφία συνεργατών που σπρώχνει προς τα μπρος τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι 100 ημέρες μοναξιάς θα κρίνουν, όμως, πολλά. Αυτά, βέβαια, τα λένε όσοι πιστεύουν στο «μαγικό ρεαλισμό» και στα θαύματα!

    Η χώρα ως γήπεδο ποδοσφαίρου

    Με τις εκκρεμότητες των επόμενων 100 ημερών να σχηματίζουν ολόκληρο βουνό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ασχολούνται με όσα συμβαίνουν στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Ενα χώρο που αποτελεί μικρογραφία της υποκρισίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Μέτρα ανακοινώνονται (βλέπε ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα) χωρίς να εφαρμόζονται, χρονοδιαγράμματα παρουσιάζονται χωρίς να τηρούνται. Οι γνωστοί όμηροι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα: Οι συνεπείς φορολογούμενοι που καλύπτουν τις ζημιές στα κρατικά γήπεδα που έχουν παραχωρηθεί βορά στους τραμπούκους.

    Πιθανή μια νέα παράταση στη Forthnet

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις 16 Μαρτίου, έπειτα από συνεχείς παρατάσεις, προβλέπεται πως θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για την Forthnet. Στην αγορά τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως δεν πρέπει να αποκλειστεί μία ακόμα παράταση. Οι τράπεζες κινούνται, πάντως, εν μέσω του κλίματος ευφορίας που έχει δημιουργηθεί από τον πρόσφατο πλειστηριασμό για τον ξενοδοχειακό όμιλο Λακιτίρα, τη λήξη (όπως φαίνεται) του σίριαλ με τις Νηρέα και Σελόντα, κ.α. Συνεπώς μπορούν πιο εύκολα να δώσουν μια μικρή παράταση ώστε να εξασφαλίσουν πως οι διεκδικητές της Forthnet θα προετοιμαστούν καλύτερα. ‘Η να σιγουρευτούν πως θα υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Η μάχη των ιδρυμάτων και τα ακίνητα της Σταδίου

    Η πολυετής αντιδικία μεταξύ δύο ιστορικών φορέων, του ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη Βούρου (ΙΣΔΒ) και του γειτονικού «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία» έχει τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες αποκατάστασης του ιστορικού ακινήτου που στέγαζε τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» στη Σταδίου. Το ΙΣΔΒ οφείλει ποσό άνω των 25 εκατ. ευρώ στο «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία» επειδή  βάσει σύμβασης του ’88 πρέπει να αποδίδει στο δεύτερο το 40% των ετησίων εσόδων του.

    Το τελευταίο έχει ήδη βγάλει σε πλειστηριασμό (το κατεστραμμένο στα επεισόδια του 2012) κτίριο της Σταδίου με αποτέλεσμα να σταματήσει η προσπάθεια αποκατάστασης. Τώρα βγάζει στο σφυρί ιδιοκτησίες του ΙΣΔΒ στο πολυώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Σταδίου 57 και Αιόλου με τιμή εκκίνησης κοντά στα 430.000 ευρώ.

    Τα δύο ιδρύματα έχουν ή είχαν στα διοικητικά τους συμβούλια πολύ γνωστά πρόσωπα της αγοράς. Για παράδειγμα, προ διετίας είχε παραιτηθεί από πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΔΒ ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τίμος Χριστοδούλου. Εξαιτίας των οφειλών του ιδρύματος το δημόσιο είχε φτάσει να δεσμεύσει και προσωπικό λογαριασμό του γνωστού τραπεζίτη! Ταμίας του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών» είναι ο παλαίμαχος χρηματιστής Ζαχαρίας Πορταλάκης, γνωστός συλλέκτης.

    Και τα δύο ιδρύματα έχουν κοινή αφετηρία, τον μεγαλέμπορο της Χίου Σταμάτιο Δεκόζη Βούρο (Χίος 1792 – Αθήνα 1881) ο οποίος το 1832 είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, και τράπεζα.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ