Η Πειραιώς, ο Mεγάλου και το placement
Αγαπητοί αναγνώστες, χθες στο Χρηματιστήριο η μετοχή που σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη 6,36 % ήταν η 3Ε, και στη συνέχεια κυριάρχησαν οι τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank), τα ΕΛΠΕ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ δυνατά κλεισίματα έκαναν Intracom και η ATTICA Group.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Πειραιώς, η οποία έκλεισε στα 3,93 ευρώ με κέρδη 2,88% και όγκο συναλλαγών τα 5,85 εκατ. χαρτιά.
Για την τιμή δεν έχετε παράπονο, σας την επισημαίνουμε συνεχώς από τις αρχές Ιανουαρίου.
Ότι δηλαδή η μετοχή ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 θα πάει στα 4 ευρώ και άνω.
Τότε κάποιοι μειδιούσαν, γιατί απλά δεν γνώριζαν τη «δύναμη» των αποτελεσμάτων που θα έφερνε η διοίκηση Μεγάλου για τη χρήση του 2023.
Όλοι όσοι ήθελαν να αποτύχει ο Μεγάλου και το placement της Πειραιώς, τώρα σιωπούν και έχουν «κλειστεί στο καβούκι τους».
Όμως, τώρα έχουμε μπροστά μας το placement της τράπεζας.
Λοιπόν, τα νέα είναι τα εξής.
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, θα κλειδώσει το group των τραπεζών (syndicate) που θα διενεργήσει το placement υπό την ευθύνη της Bank Of America, που είναι και ο σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ποσοστό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αν και δεν πρόκειται να υπάρχουν εκπλήξεις.
Η πιθανή ημερομηνία του placement είναι η 4η Μαρτίου.
Η τιμή του placement όπως την υπολογίζουν οι ειδικοί, θα γίνει στην περιοχή των 3,80-3,90 ευρώ (+-5%).
Φυσικά, το πιθανότερο είναι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό να βρίσκεται πέριξ των 4,10 ευρώ.
Πληροφορίες από το City του Λονδίνου αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο και θεωρούν σίγουρη την υπερκάλυψη το λιγότερο κατά 5 έως το maximum 8 φορές.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος βάλει 10 εκατ. ευρώ θα πάρει 2 εκατ. ευρώ σε μετοχές.
Άρα λοιπόν οι ξένοι, επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι θα πάρουν λίγες μετοχές, ήδη από τα 2,30-2,40 ευρώ αγοράζουν από το ταμπλό.
Χθες μάλιστα η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που στη μετοχή διακινήθηκαν 5,850 εκατ. μετοχές.
Φυσικά δεν χρειάζεται «ικανότητες Πυθίας» για τους αγοραστές.
Είναι στην πλειοψηφία τους ξένα funds.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Τα σενάρια στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 είναι αρκετά για το μέλλον του ομίλου.
Σήμερα το ταμείο της εισηγμένης αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 180 εκατ. ευρώ θα «πέσουν» στο ταμείο της εταιρείας στην περίπτωση που δικαιωθεί δικαστικά, καθώς έχει προσφύγει εναντίον του δημοσίου και των ασφαλιστικών εταιρειών για διαφυγόντα έσοδα την περίοδο της πανδημίας.
Όπως άπαντες αντιλαμβάνεστε, τα χρήματα είναι πάρα πολλά.
Τα διάφορα σενάρια που παίζουν αυτή τη στιγμή, οδηγούν τη μετοχή του ομίλου, που εχθές κέρδισε 3,38% στα 2,75 ευρώ και με όγκο συναλλαγών τα 447,000 τεμάχια.
Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης πλέον ανέρχεται στα 957 εκατ. ευρώ.
Η επενδυτική κοινότητα ήδη συζητά δυο πιθανά σενάρια.
Ή επιστροφή κεφαλαίου ή σύμπραξη με μεγάλο όμιλο εισηγμένο με ανταλλαγή μέτοχων.
Το ταμείο του ομίλου είναι πανίσχυρο και προφανώς ο μάγος των υπεραξιών, όπως έχει αποδειχθεί, το αφεντικό της Reggeborgh Henry Holterman θα το αξιοποιήσει δεόντως.
Επίσης αγαπητοί αναγνώστες να θυμάστε κάτι που έχει αποδειχθεί χιλιάδες φορές στο παρελθόν.
Οι business είναι κυνικές.
Δεν υπάρχουν κόντρες και διαμάχες, όταν «μπροστά» υπάρχει το κοινό καλό.
ΕΛΠΕ – Intracom
Για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 σας τα έχουμε πει δεκάδες φορές στο παρελθόν.
Από τότε που η μετοχή έπαιζε στα επίπεδα των 7,20 ευρώ.
Χθες κυριάρχησαν στο ταμπλό και το χαρτί έκλεισε στα 7,88 ευρώ με κέρδη 2,74% και όγκο συναλλαγών 435.000 τεμάχια.
Μάλιστα, μεγάλος Έλληνας θεσμικός αγόρασε περίπου 100.000 μετοχές.
Στη μετοχή υπάρχουν ισχυρά χαρτοφυλάκια που γνωρίζουν πολύ καλά τη μετοχή και είναι βέβαιο ότι επιθυμούν την άνοδό της.
Στην Intracom τώρα, χθες προς το μέσον της συνεδρίασης, υποχώρησε κατά περίπου 2% στα 3,91 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο ξεκίνησαν την επέλαση τους οι αγοραστές οι οποίοι τελικά επικράτησαν και στο τέλος η μετοχή έκλεισε στα 4.09 ευρώ με μικρό σχετικά όγκο συναλλαγών τα 268.000 χαρτιά.
Xρήστος Μεγάλου: Δεσμεύτηκε για κέρδη 3 δισ. ευρώ την τριετία
Για τις εκπλήξεις που ανακοίνωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σας είχαμε προϊδεάσει από την περασμένη Παρασκευή.
Μάλιστα, ας μου επιτραπεί να περιαυτολογήσω ότι πέσαμε πολύ κοντά (είχαμε αναφέρει κέρδη ανά μετοχή 0,76 ευρώ έναντι 0,80 που πέτυχε τελικά η Τράπεζα, ROTE 15,6% έναντι 16,6% που ήταν η τελική απόδοση και CET1 13,1% έναντι 13,3%).
Εκπλήξεις, όμως επεφύλαξε ο επικεφαλής της Πειραιώς και στο νέο 3ετές στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας, το οποίο προβλέπει σωρευτικά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία (900 εκατ. ευρώ φέτος και από 1 δισ. ευρώ το 2025 και 2026).
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι φιλόδοξοι στόχοι ήταν αυτονόητο να τεθούν στη βάσανο των αναλυτών στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τη διοίκηση της Τράπεζας, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσε ο Χρήστος Μεγάλου ήταν αρκούντος πειστική: «Οι επιδόσεις μας μέχρι σήμερα αποτελούν την εγγύηση και για το μέλλον».
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, η Τράπεζα κατόρθωσε να ξεπεράσει μέχρι στιγμής όλους τους προγενέστερους στόχους που είχαν τεθεί κατά το παρελθόν, μέσα σε ένα αρκετά πιο δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον από αυτό που προδιαγράφεται για το μέλλον.
Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα η χώρα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, δημιουργώντας έτσι σαφώς πιο ευνοϊκές συνθήκες λειτουργίας και κερδοφορίας για τις τράπεζες – και όχι μόνο.
Επί της ουσίας, τώρα κινητήριος δύναμη της Πειραιώς για τα επόμενα χρόνια θα είναι η πιστωτική της επέκταση, η οποία θα συνδυάζεται με ένα αρκετά υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (Νet Interest Margin), το οποίο το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σκαρφάλωσε στο 2,77%.
Έμφαση θα δοθεί στα στεγαστικά δάνεια όπου η Τράπεζα ετοιμάζεται να ρίξει νέα προϊόντα στην αγορά.
Όσον αφορά στους μετόχους προφανώς η δημιουργία νέου κεφαλαίου αποτελεί δέλεαρ, όπως και η διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού απόδοσης (ROTE) στο 12% το 2026.
Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μία μερισματική απόδοση η οποία μετά την αναγκαία έγκριση των Αρχών, θα αποφέρει μέρισμα 0,05 ευρώ για το 2023, 0,2 ευρώ για το 2024 και 0,4 ευρώ για το 2025.
Οι συναλλαγές που «άλλαξαν το παιχνίδι» στην Πειραιώς
Δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων που πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 «κάτω από το ραντάρ» της αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει το «παιχνίδι» επιτυγχάνοντας τη θεματική μείωση του δείκτη NPEs στο 3,5%.
Η πρώτη συναλλαγή ήταν «κρυμμένη» στο πακέτο Solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι συστημικές τράπεζες και μεταβιβάστηκε στην Waterwheel Capital.
Από τα δάνεια αυτά, το «μερίδιο» που αφορούσε στην Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Η «παρτίδα», όμως κερδήθηκε λίγο πριν από το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, όταν η Τράπεζα ταξινόμησε ως διακρατούμενο προς πώληση χαρτοφυλάκιο NPE, το οποίο αποτελείται από NPE λιανικής και επιχειρήσεων, με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων 0,3 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πήρε την ονομασία Monza.
Επίσης, για ιστορικούς λόγους, να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα πήρε την κρατική εγγύηση από τον νέο «Ηρακλή» προκειμένου να ολοκληρώσει την συναλλαγή κόκκινων δανείων Sunrise III.
Γκίκας Χαρδούβελης… ο συμπεριληπτικός
Χθες ήταν η ημέρα που επέλεξε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους το σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ΕΤΕ, το νέο λογότυπο και όλα τα σχετικά.
Προφανώς δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ότι η παρουσίαση συνέπεσε με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
Όταν πρόεδρος της Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης ανέβηκε στο βήμα, έκανε σχετική αναφορά στη γιορτή των ερωτευμένων, προσθέτοντας ότι «Είμαστε ερωτευμένοι ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου».
Και καλά το περί ηλικίας, το παρακάμπτω για προφανείς λόγους.
Όμως, για τη δεύτερη επισήμανση οφείλω να παρατηρήσω ότι ο πρόεδρος της ΕΤΕ κινείται στο πνεύμα συμπερίληψης που έχει κυριαρχήσει τελευταία στον δημόσιο διάλογο και όχι μόνο.
Κατά σύμπτωση, εισήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το Νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων.
Παύλος Μυλωνάς… ο μαραθωνοδρόμος
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος προς μεγάλη κατάπληξη των παρευρισκόμενων, ήταν αρκετά εύχαρις και προσηνής.
Μάλιστα, δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι κατάφερε να «αποσπάσει» όλους τους δημοσιογράφους στην παρουσίαση της ΕΤΕ, την ίδια ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωνε τα ετήσια αποτελέσματά της.
Εκτός από τον «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» της Εθνικής, επί της ουσίας ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε τη στρατηγική του, η οποία είναι η περαιτέρω έμφαση και ανάπτυξη του core banking το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί την «καρδιά της τράπεζας».
Προεκτείνοντας λοιπόν τον συλλογισμό του ο επικεφαλής της ΕΤΕ, παρομοίωσε την όλη προσπάθεια που επιχειρείται με τον μετασχηματισμό της Τράπεζας (και του core banking) «με εγχείρηση ανοικτής καρδιάς… την ώρα που ο δρομέας τρέχει μαραθώνιο».
Για το αν και πότε θα τερματίσει ο δρομέας θα σας ενημερώσω προσεχώς.
Μία εφοπλίστρια στη Lamda
Την «αφρόκρεμα» του ομίλου Λάτση, αλλά και εκπρόσωπο από τον εφοπλιστικό κόσμο, επέλεξε η Lamda προκειμένου να συγκροτήσει τη νέα Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας.
Η Lamda φέρεται να δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα των αναπτύξεών της, όπως για παράδειγμα το έργο απορρύπανσης εδάφους και υδάτων στην περιοχή της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού.
Την επιτροπή απαρτίζει η Καλυψώ Μαρία Νομικού, της ναυτιλιακής οικογένειας των Νομικών με ιδιόκτητα και διαχειριζόμενα ποντοπόρα πλοία.
Η πρώτη της θέση μεγάλης ευθύνης ήταν στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο οικογενειακό γραφείο τη δεκαετία του 1980.
Εκτός από τη συμμετοχή της στο Δ.Σ. της Lamda, είναι μέλος Δ.Σ. ελληνικών ΜΚΟ.
Μέλος είναι επίσης ο πρόεδρος της Lamda, Στέφανος Κοτσώλης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τάσο Γιαννίτση.
Ο ίδιος ήταν γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου επί μία τριετία, ενώ έχει περάσει από τη Citicorp και έχει μακρά θητεία στον χώρο των κατασκευών και των δημοσίων έργων.
Ο Χάρης Κυριαζής έχει θητεύσει ως Γενικός Γραμματέας Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε στέλεχος της Arthur Andersen και της PwC.
Μέλος στην επιτροπή είναι και ο Αλέξανδρος Δημακόπουλος, σύμβουλος διοίκησης του ομίλου Λάτση, με διευθυντικές θέσεις σε θυγατρικές της Lamda από το 2002, αλλά και θητεία στο δημόσιο (την ΚΕΔ, προκάτοχο της ΕΤΑΔ) στον όμιλο Λεβέντη και στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης.
Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ecali Club, μεταξύ άλλων.
Η Chief Operating Officer της Lamda, Κωνσταντίνα Καρατοπούζη ανήκει στον όμιλο Λάτση από το 2000, ξεκινώντας από την EFG στο Λονδίνο, ενώ είχε περάσει και από την PricewaterhouseCoopers, προηγουμένως.
Στην κούρσα για τα οινοποιεία της Intrum και ο Καραμούζης
Πρόσβαση στο Virtual Data Room του διαγωνισμού της Intrum για τις οφειλές περίπου 30 μικρών οινοποιείων απέκτησαν πρόσφατα οι ενδιαφερόμενοι, που φέρεται να είναι τουλάχιστον τέσσερις.
Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, γνωστή ως Cavino (τελευταίο deal ήταν η εξαγορά ποσοστού της «Μπαμπατζίμ»), η Μάντης Εμπορική, που έχει εξαγοράσει τη Μαλαματίνα και η Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia Properties, ενώ σε αυτή τη λίστα προστίθεται και το fund που έχει ιδρύσει ο πρώην τραπεζίτης, Νίκος Καραμούζης, SMERC, ο οποίος απ΄ό,τι φαίνεται μετά από «ξενοδόχος» φιλοδοξεί να γίνει και οινοποιός.
Πρόκειται για πακέτο με συνολικές οφειλές περί τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στη λίστα των assets φέρεται να συγκαταλέγονται και «κουφάρια», όπως αγροτεμάχια κι εγκαταλελειμμένα οινοποιεία.
Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο επιχειρηματικών δανείων που πουλά η Intrum.
Το πρώτο, με «κόκκινα» δάνεια ύψους 254 εκατ. ευρώ από 72 ξενοδοχεία, κατέληξε στην κοινοπραξία Καραμούζη – Λασκαρίδη – Brown Hotels.
Το «Πάρθιο βέλος» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Mytilineos
Μόνο ως «κόντρα» μεταξύ των κατασκευαστικών ομίλων θα μπορούσα να εκλάβω τα όσα είπε τις προάλλες ο Γιώργος Περιστέρης για το ανεκτέλεστο έργων.
Η αποστροφή του αυτή εξελήφθη – και όχι αδίκως – ως απάντηση του στις δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος να σας υπενθυμίσω ότι είχε αναφέρει ότι έχει «αλλεργία» στον όρο ανεκτέλεστο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία .
Η απάντηση ήρθε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία του μειώνει διαρκώς το ανεκτέλεστό της και ότι το μόνο «άγχος» είναι να βρει νέα έργα.
Όμως και εκτός του επισήμου βήματος της Γ.Σ, σε πηγαδάκια που στήθηκαν μετά, εκτοξεύτηκαν βέλη από στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Όμως το «Πάρθιο βέλος» το έριξε στέλεχος της διοίκησης, το οποίο είπε ότι η λέξη «ανεκτέλεστο» μπορεί να αποτελεί «taboo» για παίκτες οι οποίοι δεν είναι εργολάβοι και αναλαμβάνουν ευκαιριακά έργα (η έκφραση το «Πάρθιο βέλος», δηλώνει το ξαφνικό και απροσδόκητο χτύπημα, που πολλές φορές είναι και ύπουλο, είτε προέρχεται από εχθρούς, είτε από άσπονδους φίλους).
Τι παρακολουθεί στο laptop του στο Εφετείο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος
Ακόμη και οι κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα, όπως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δικαιούνται κάποιες στιγμές χαλάρωσης στο περιθώριο της πολύκροτης δίκης.
Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, λίγο πριν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, άνθρωπός μου συνέλαβε τον Κουτσολιούτσο να παρακολουθεί στο laptop του ένα βίντεο με στιγμιότυπα από τα καλλιστεία «Μις Κόσμος» του 2011.
Για όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, οφείλω να συμπληρώσω ότι η επιλογή του συγκεκριμένου βίντεο δεν ήταν τυχαία, καθώς στη «γέφυρα της ομορφιάς» οι πιο παρατηρητικοί μπορούσαν να διακρίνουν ότι οι διαγωνιζόμενες φορούσαν αξεσουάρ με την υπογραφή της εταιρείας.
«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις», που λέει και ο εθνικός ποιητής.
Όσον αφορά τώρα στη συνέχιση της δίκης, καιρού θέλοντος και… δικηγόρων επιτρέποντος (σ.σ. ο ΔΣΑ έχει κηρύξει καθολική αποχή των δικηγόρων για σήμερα), η ακροαματική διαδικασία επαναλαμβάνεται σήμερα.
Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει πέντε μάρτυρες υπεράσπισης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι οποίοι μίλησαν για την ηθική της οικογένειας.
Βέβαια, το μοτίβο είναι το ίδιο από την αρχή: φταίνε μόνο οι άλλοι!
Μάρτυρας κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πραγματικοί ένοχοι δεν είναι εδώ», κατονομάζοντας ως ενόχους για το σκάνδαλο το πρώην «δεξί χέρι» της οικογένειας, κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, Οικονομικό διευθυντή στην Ασία, και τον Tonio Law, Οικονομικό διευθυντή στο Χονγκ Κονγκ, με τον τελευταίο να μη βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Στα χέρια της HIG το οικόπεδο της Χαλυβουργίας Ελλάδος – Ξεκινά η κατασκευή του κέντρου διεθνών μεταφορών
Το τελευταίο βήμα της μεταβίβασης του οικοπέδου της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος στη Streem Global της HIG Capital, που ολοκληρώθηκε χθες, ανοίγει τον δρόμο στην υλοποίηση της επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ του αμερικανικού fund.
Η συμφωνία εξυγίανσης της βιομηχανίας Μάνεση, προβλέπει τη διαγραφή δανείων άνω των 150 εκατομμυρίων με την ανταλλαγή του παλιού χαλυβουργείου στον Ασπρόπυργο, που έκλεισε το 2012.
Ως αποτέλεσμα, διασώθηκαν 600 θέσεις εργασίας και συνεχίζεται η δραστηριότητα του χαλυβουργείου της οικογένειας Μάνεση στον Βόλο.
Πλέον, η Streem Global είναι έτοιμη να μπει στη φάση της κατασκευής του πρότυπου κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης στη δυτική Αττική.
Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική oικονομία ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια από την έναρξη λειτουργίας του.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας θα απασχολούνται έως 900 άτομα.
Το αμερικανικό Δημόσιο στη «Μεγάλη Θάλασσα»;
Πυρετώδεις συζητήσεις μαθαίνω πως γίνονται από τον Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ ώστε να βάλει ως μέτοχο του ηλεκτρικού διαδρόμου Ελλάδας -Κύπρου – Ισραήλ το αμερικανικό κρατικό fund DFC.
Οι Αμερικανοί (το αμερικανικό Δημόσιο είναι, το επαναλαμβάνω διότι θα είναι σημαντικό) διαπραγματεύεται το 10% της εταιρίας Great Sea Interconnector (GSI), της γνωστής «Μεγάλης θάλασσας» σε ένα σχέδιο των 2 δισ. δολαρίων.
Το αμερικανικό Development Finance Corporation (DFC) έχει ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και «προωθεί ανά τον κόσμο μόνο έργα τα οποία συνάδουν με τα αμερικανικά συμφέροντα» όπως αναφέρεται στο καταστατικό του.
Πρόσφατα συνέδραμε και στην OΝΕΧ για την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ έχει μήκος 1.200 χλμ. και δυναμικότητα 2 GW.
Εάν μπουν τελικά οι Αμερικανοί θα είναι ο 5ος μέτοχος στη «Μεγάλη Θάλασσα», μαζί με τους ΑΔΜΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία, Aluma (Ισραήλ) και TAQA (Αμπου Ντάμπι).
Ο… φίλος Μάνος Μανουσάκης, η φινετσάτη κ. Φλώρου και οι ψευτοναύαρχοι του ΑΔΜΗΕ…
Εν τω μεταξύ μαθαίνω πως ο… φίλος της στήλης Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ, ο και «άρχων της πιρουέτας» αποκαλούμενος, θα ασχολείται εφεξής μόνο με τις διεθνείς διασυνδέσεις του Ομίλου.
Για τα «εσωτερικά» του Ομίλου προσέλαβε τη φινετσάτη και με καλές σπουδές κ. Άλκηστη Φλώρου, ενώ μου λένε πως θα ανταμείψει οσονούπω με θηριώδη μπόνους πολλά στελέχη του Ομίλου για τις… επιτυχίες τους.
Όπως υποστηρίζουν στο ΥΠΕΝ, το «προξενιό» με το νέο στέλεχος έκανε o καθηγητής Παντελής Κάπρος, συνεργάτιδα του οποίου στο ΕΜΠ ήταν η κ. Φλώρου.
Χωρίς καμία διάθεση παρεξήγησης, το στόρι μου θυμίζει την ελληνική κωμωδία «Δεσποινίς Διευθυντής» των Ασημάκη Γιαλαμά-Κώστα Πρετεντέρη, με την αξέχαστη Τζένη Καρέζη να αναλαμβάνει τη διοίκηση μεγάλου τεχνικού Ομίλου κατ’ εντολή του καθηγητή-Προέδρου που ασχολήθηκε με τα έργα εξωτερικού.
Δεν γνωρίζω εάν στον ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει ρόλος σαν του Αλέκου Αλεξανδράκη, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ρόλο σαν του Δημήτρη Νικολαΐδη, που ήταν στην ταινία ο περιβόητος «ναυαρχούκος», κατά κόσμο ψευτοναύαρχος Γελεβουρδέζος!
Το γράφω διότι… ψευτοναυάρχους με φιλοδοξίες και υψηλά μπόνους έχει πολλούς ο ΑΔΜΗΕ.
Αυτοί οι ψευτοναύαρχοι του κου Μανουσάκη τα έκαναν θάλασσα με τη διασύνδεση της Κρήτης και κλήθηκαν τελικά ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά…
Η άγνωστη κόντρα των Καρνέση
Όσο περνούν οι ημέρες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία που αφορούν τη μεγάλη οικογενειακή διαμάχη των μελών της οικογένειας Καρνέση.
Όπως γνωρίζετε το 2023 και για την ακρίβεια στις αρχές Φεβρουάριου, το mononews.gr αποκάλυψε την αγωγή των αδελφών Καρνέση (Μαρία Καρνέση, Δέσποινα Καρνέση) εναντίον του αδελφού τους Σπύρου Καρνέση.
Το «τρόπαιο» ήταν το κοινό ταμείο ύψους 325 εκατ. ευρώ που «σήκωσε» ο Σπύρος Καρνέσης, χωρίς να ενημερώσει τις δυο αδελφές του.
Η αγωγή αυτή έχει αναλυθεί τόσο από το mononews.gr όσο και από όλα τα MME της Ελλάδας.
Όμως, τώρα το mononews προχωρεί σε μια ακόμα αποκάλυψη, ενδεικτικό της τεράστιας κόντρας των Καρνέση.
Το ημερολόγιο γράφει 7 Ιουλίου 2023.
Την ημέρα εκείνη διεξάγεται η γενική συνέλευση της εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο ΕΛΙΝΟΙΛ.
Η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 54,3 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, δυνατή με πολύ καλά κέρδη, διοικείται από τον έμπειρο manager Γιάννη Αλυγιζάκη.
Όμως, εκείνη την ημέρα συμβαίνει κάτι απρόοπτο.
Κάτι το ακατανόητο.
Ενώ η εταιρεία έχει δυνατή κερδοφορία εν τούτοις δεν μοιράζει μέρισμα.
Το 2022, η Ελινόιλ είχε επιτύχει υπερδιπλασιασμό του EBITDA από τα 15,7 στα 33,1 εκατ. ευρώ και εκτόξευση των καθαρών κερδών από τα 3,9 στα 12 εκατ. ευρώ
Η οικογενειακή κόντρα μεταφέρθηκε και στη γενική συνέλευση της Ελινόιλ, με τις δυο αδελφές να υποβάλoυν πολλές ερωτήσεις για τις οικονομικές καταστάσεις και να καταψηφίζουν (ή και να απέχουν) μέρος των θεμάτων της γενικής συνέλευσης (σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αφέθηκαν αιχμές προς τη διοίκηση της εισηγμένης, ενώ ψηφίστηκαν ομόφωνα οι οικονομικές καταστάσεις του 2022).
Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως της ημέρας προήλθε από την πλευρά της διοίκησης του Σπύρου Καρνέση, η οποία αφού εκθείασε τη διοίκηση της Ελινόιλ, καταψήφισε την πρόταση για διανομή μερίσματος 0,196 ευρώ ανά μετοχή -προκαλώντας τη δυσφορία της «άλλης πλευράς της οικογένειας»– με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία θα κληθεί στο μέλλον να υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για να προχωρήσει την ενεργειακή της μετάβαση και για τον λόγο αυτό καλό είναι να διαθέτει αυξημένα ίδια κεφάλαια.
Η καταψήφιση της διανομής μερίσματος έγινε εφικτή από τη στιγμή που ψηφίστηκε από ποσοστό που υπερέβαινε το 80%.
Ερωτήματα
Αγαπητοί αναγνώστες, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το καθήκον μας ως δημοσιογράφοι και σεβόμενοι την οικογένεια του εφοπλιστή Καρνέση, τη σύζυγό του και τα παιδιά του, αποφασίσαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα.
Ερωτήματα που θέτει κυρίως η εφοπλιστική κοινότητα.
Τα ερωτήματα είναι δύσκολα, αλλά αναγκαία.
Ακούγονται πολλά από εφοπλιστικούς κύκλους για την υγεία του κ. Σπύρου Καρνέση.
Ποια είναι η αλήθεια;
Μπορεί να συνεννοηθεί και να συνομιλήσει με τους οικείους τους;
Ποιος από τα μέλη της οικογενείας διοικεί την εισηγμένη ΕΛΙΝΟΙΛ;
Από ποιον λαμβάνει εντολές ο CEO Γιάννης Αλυγιζάκης;
Τις εντολές τις λαμβάνει προφορικά η γραπτά;
Ισχύει ότι επι 13 χρόνια o κ. Καρνέσης, παραμένει στην οικία του και αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές;
Επειδή ακούμε πολλά τις τελευταίες ημέρες είναι προτιμότερο να μας τα απαντήσει ο ίδιος ο κ. Σπύρος Καρνέσης ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του.
Η προφητεία του 1994, ο Σπύρος, η Δέσποινα και οι περιορισμοί…
Τι να πρωτοπούμε, τι να πρωτογράψουμε για την τριπλή δολοφονία της Μαρίας Καρνέση, του Αντώνη Βλασσάκη και του Ηλία Κουκουλάρη από τον έμπιστο πρώην υπάλληλο της οικογένειας.
Εδώ ταιριάζει το τραγούδι του Άκη Πάνου: «Σε κάποιο πάθος μου τρελό, στο θολωμένο μου μυαλό».
Όλοι αναζητούν το κίνητρο που όπλισε το χέρι του Αιγύπτιου Άρη Ελ Μπουράυ.
Η ανακοίνωση της εταιρείας European Product ακύρωσε τα επιχειρήματα και τα κίνητρα ότι ο δολοφόνος σκότωσε εν ψυχρώ τρεις ανθρώπους «γιατί είχε οικονομικά προβλήματα και ότι τον έδιωξαν από το σπίτι».
Ωστόσο, αυτόπτης μάρτυρας, τουλάχιστον έτσι εμφανίζεται, υποστηρίζει ότι «Ο Άρης φώναζε ‘δεν θα φύγω από το σπίτι και γιατί με απειλείτε ότι θα με κάψετε μαζί με το σπίτι αν δεν φύγω’».
Κάτι, δεν ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση.
Το Mononews, υπενθυμίζουμε, με σειρά ρεπορτάζ έφερε στην επιφάνεια τη δικαστική διαμάχη για τα 325 εκατομμύρια ευρώ της οικογένειας, αλλά και επί τριήμερο ανέδειξε όλες τις οικονομικές πτυχές της υπόθεσης.
Αλλά, ας πάμε να θυμηθούμε τι προβλέπει για τη διανομή των κερδών η οικογενειακή συμφωνία της 26ης Μαΐου 1994 και για την περίπτωση θανάτου από κάποιους από τους ιδρυτές της ναυτιλιακής εταιρείας.
Είχε συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης ή θανάτου κάποιου από τα μέλη του Οικογενειακού Συμβουλίου, η εταιρεία θα συνέχιζε από τους υπόλοιπους χωρίς να μπει τρίτος σε αυτήν λόγω κληρονομικής διαδοχής.
Το ποσοστό του αποχωρήσαντος θα αγοράζονταν από τα υπόλοιπα μέρη.
Έτσι, από τους αρχικούς μετόχους αποχώρησαν σταδιακά η αδελφή Αγγελική Καρνέση, η μητέρα Ελευθερία Καρνέση και ο Προκόπης Καρνέσης που πέθανε τον Αύγουστο του 2011.
Τα μερίδιά τους τα πήραν τα υπόλοιπα αδέλφια:
Η Μαρία Καρνέση, η Δέσποινα Καρνέση και ο άνδρας της, Αντώνης Βλασσάκης.
Οι δύο από τους τρεις είναι νεκροί.
Δολοφονήθηκαν χωρίς οίκτο από τον πρώην ευεργετηθέντα υπάλληλό τους.
Μόνο δυο μέτοχοι
Με βάση το αρχικό συμφωνητικό του 1994, σήμερα, παραμένουν μόνο δύο μέτοχοι:
Η Δέσποινα Καρνέση, η οποία μέσω της ανακοίνωσης της European Product, δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πλοιοδιαχείριση της ναυτιλιακής εταιρείας και έμμεσα αφήνει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει τη διεκδίκηση του ποσού των 325 εκατ. ευρώ.
Πάντως, οφείλουμε να παραδεχθούμε, ότι το ιδιόχειρο κείμενο της αρχικής συμφωνίας ήταν προφητικό.
Απέτρεπε να συγκρουστούν στο μέλλον για να μην προκαλέσουν «ζημία στην εταιρεία και στην υγείας μας»…
Στο κείμενο αυτό, ο Σπύρος Καρνέσης, έγραφε προφητικά:
«…Και τότις πέστε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θεό που:
Α. Μας χαρίζει ακόμη το μεγαλύτερο αγαθό, την υγείαν (πρέπει να την κρατήσουμε όσο μπορούμε).
Β. Μας χαρίζει πληθώρα χρημάτων που πράγματι δεν ξέρουμε που να τα ξοδέψουμε.
Γ. Όλοι μας ας αναλογισθούμε ότι το επόμενο στάδιο μετά από εδώ θέλει μεγάλη προσοχή, σύνεση και αυτοκριτική διότι είναι ακριβώς το στάδιο που επειδή τα έχουμε όλα και τόσο πλούσια, ούτε ο θεός, ούτε η συνείδησή μας δεν μα επιτρέπει να έχουμε παράπονο διότι αν μετά από όλα αυτά έχουμε παράπονο, είναι τόσο άδικο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ζημία της εταιρίας ή και χειρότερο της υγείας μας».
Στο ίδιο χειρόγραφο έγγραφο καταγράφονται και όλα τα συμφωνημένα ποσοστά στα κέρδη του καθενός από τους μετόχους και αποφασίστηκε: Να διανέμεται από τα καθαρά κέρδη ποσοστό 38% επί του οποίου ο Σπύρος Καρνέσης θα δικαιούται 10/38, ο Προκόπης Καρνέσης 10/38, η Μαρία Καρνέση – Λαδά και η Δέσποινα Καρνέση – Βλασσάκη από 5/38, ο Αντώνης Βλασσάκης 3/38 ενώ 1/38 θα δινόταν στην Αγγελική Καρνέση – Τσιόντση η οποία είχε βοηθήσει για να γίνει η πρώτη εταιρεία. Τέλος 1/38 δικαιούταν η μητέρα, Ελευθερία Καρνέση ενώ 3/38 θα διατίθετο για τα bonus στα στελέχη.
Αλλά, ας πάμε να δούμε τις τρεις ανακοινώσεις που εξέδωσε η οικογένεια, που διαβάζοντας με προσοχή μπορείς να διακρίνεις ψυχρότητα ορισμένες φορές που δεν συνάδει με το τραγικό περιστατικό, αλλά και επιχειρήματα και αποτροπές όπως «να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση», που ζήτησε ο καπετάν Σπύρος Καρνέσης.
Η δήλωση του, Σπύρου Καρνέση ανέφερε:
«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη.
Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Καπτα-Σπύρος Καρνέσης».
Επίσης, εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ, που ελέγχεται από τον Σπύρο Καρνέση, γνωστοποίησε ότι θα δωρίσει, αντί στεφάνων 20.000 ευρώ στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
«Η πράξη αυτή, ολότελα ανήθικη και εγκληματική, δεν είναι μόνο αποτρόπαια αλλά και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να δικαιολογηθεί από οιονδήποτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας European Product που ελέγχεται πλέον από την Δέσποινα Καρνέση.
Στην ίδια ανακοίνωση, υπήρξε και μια αποκάλυψη:
Ο δολοφόνος, αποζημιώθηκε με 74.862 ευρώ, είχε καταθέσεις στις Τράπεζες, αλλά και ότι «εξ όσων γνωρίζουμε παρείχε τις υπηρεσίες του ως επιστάτης σε κτήμα άλλου μέλους της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς, με τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση».
Στη συνέχεια, όμως, η ανακοίνωση της European Product, έδινε με σαφήνεια τις απαντήσεις και περιέγραφε και το μέλλον της εταιρείας. Ονομάτιζε μοναδικό διάδοχο της ναυτιλιακής εταιρείας, την Δέσποινα Καρνέση, την νομικό της εταιρείας, την αδελφή που επέζησε , αλλά και την γυναίκα που γλίτωσε από τις σφαίρες του δολοφόνου.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους μας τόσο στην ξηρά όσο και στα υπό διαχείριση της εταιρίας μας πλοία ότι η εταιρία μας, υπό την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Καρνέση, θα επιβιώσει και μετά από αυτή την εφιαλτική τραγωδία και θα συνεχίσει την λειτουργία της, επιτυγχάνοντας και στο μέλλον τα ίδια λαμπρά αποτελέσματα με το παρελθόν».
Επίσης, η ανακοίνωση, ανέφερε:
«Ουδέποτε η εταιρία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα, πολλώ δε μάλλον όταν το σπίτι που αναφέρθηκε επί της οδού Τσιτσάνη αρ. 16 δεν ανήκει είτε στην αποθανούσα ή στην εταιρεία για να είναι δυνατόν να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει.
Εξάλλου όπως καλώς γνωρίζουμε ουδεμία οικονομική ανάγκη είχε ο δολοφόνος αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα.
Συνεπώς το πώς και γιατί αποφάσισε ο δολοφόνος να προβεί στην εγκληματική αυτή πράξη δεν μας είναι γνωστά και διερευνώνται».
Τα αδέλφια, Σπύρος και Δέσποινα, έμειναν οι μόνοι από τους αρχικούς μετόχους.
Θα τα βρουν, αφού και οι δύο είναι κοντά στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους, ή θα συνεχίσουν τις δικαστικές διαμάχες;
Το κάλεσμα του Αλέξανδρου
Αγαπητοί αναγνώστες, προχθές πολλοί γνωστοί Αθηναίοι προσήλθαν στο 21 στην Κηφισιά, στο κάλεσμα του Αλέξανδρου Τσατσαρώνη και της συζύγου του, Ζανέτ, με αφορμή τα γενέθλια του επιχειρηματία από τον χώρο της υγείας.
Μεταξύ των καλεσμένων, η Αρετή Δαλακούρα, η Μαρία Διαμαντίδη, η Σόφη Μυτιληναίου, η Μελίνα Δασκαλάκη, η Ελίνα Φέσσα, η Φανή Σαραντοπούλου, η Έμη Λιβανίου, η Ντένη Θεοχαράκη και η Νίκη Κεραμέως κ.λ.π.
Επίσης ήταν εκεί ο Μιχάλης Τσαμαζ, ο Βίλλυ Παναγιωτίδης, ο Απόστολος Βιλδιρίδης, ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος κ.λ.π.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΛΘ: Στο Υπερταμείο το 7,27% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ
- Μειώθηκε στα 370,86 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024
- Εξοχική κατοικία: Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην αγορά το 2025
- Νίκος Δένδιας: Επίσκεψη στις ΗΠΑ με σειρά επαφών με στρατιωτικούς, πολιτικούς και ομογενειακούς φορείς