Περιεχόμενα
Το smart money, το νέο υψηλό σε 9 μετοχές και η Intrakat
Χθες το smart money φαίνεται να τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένες μετοχές.
Κυρίως σε Αεροπορία Αιγαίου που έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με ισχυρά κέρδη 4,13%, στα 11,60 ευρώ, στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 που έκλεισε επίσης σε υψηλά 52 εβδομάδων με κέρδη 2,85% στα 3,17 ευρώ, στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 με κέρδη 1,26% στα 1,53 ευρώ, στην Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 που έκλεισε με κέρδη 2,52% στα 6,10 ευρώ κ.λ.π.
Υψηλό 52 εβδομάδων είχαμε σε μια σειρά από μετοχές όπως η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 το Ιατρικό Αθηνών ΙΑΤΡ 2,42% 1,69 η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0% 4,87 η Epsilon net ΕΠΣΙΛ 0% 12,00 η Τιτάν TITC -0,16% 30,90 η ΙΝΤΕΑΛ ΙΝΤΕΚ 0,17% 6,03 η Ολυμπιακή Τεχνική ΟΛΥΜΠ 0,40% 2,50 κ.λ.π.
Στην Intrakat «έγινε» ένα πακέτο 1.600.00 τεμαχίων στα 2,40 ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε με κέρδη στα 2,585 ευρώ. Πιθανολογείται ότι και αυτό το πακέτο δόθηκε σε ξένο θεσμικό.
Εάν ισχύουν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ο θεσμικός αυτός πρέπει να έχει αγοράσει πάνω από 4 εκατ. μετοχές.
Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι «εάν η Intrakat διασπάσει τα 2,60 ευρώ τότε θα οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα».
Επίσης η έκθεση της Pantelakis SEC για τη Mytilineos. που δίνει τιμή στόχο τα 41 ευρώ, οδήγησε την μετοχή σε θετικό πρόσημο στα 31,10 ευρώ.
Mytilineos: Tα κέρδη του 2023
Στη Mytilineos, λοιπόν, η χρηματιστηριακή Pantelakis επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη, από 466 εκατ. ευρώ το 2022, θα αγγίξουν τα 552 εκατ. το 2023 και τα 625 εκατ. ευρώ το 2024.
Εξηγεί ακόμα ότι «εξαιτίας της ισχυρής ώθησης στις ΑΠΕ, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη, διαμορφωμένες ελαφρώς υψηλότερα πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα κέρδη EBITDA και εκτιμούμε τα καθαρά κέρδη άνω των 0,6 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο στην τριετία έως το 2025, δηλαδή περίπου 20% υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις μας.
Οι αυξημένες προβλέψεις, σε συνδυασμό με το ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο προεξόφλησης (WACC) χάρη στην ταχεία μείωση των spreads του ελληνικού χρέους το 2023, οδηγούν στην αύξηση της τιμής-στόχου στα €41 από €28,5 που ήταν πριν».
Mytilineos: Χρυσωρυχείο κατασκευές και παραχωρήσεις
«Φλέβα χρυσού» φαίνεται ότι χτύπησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όταν πήρε την στρατηγική απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους να προχωρήσει στο διπλό spin off (ΜΕΤΚΑ – Μ Παραχωρήσεων), καθώς σύμφωνα με την έκθεση της Pantelakis Securities, τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές θα διπλασιαστούν ως το 2025.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα έσοδα από τις κατασκευές και τις παραχωρήσεις, ανήλθαν το 2022 στα 94 εκατ. Ευρώ, ενώ έως το 2025 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 175 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας αύξηση 86,7%.
Η Pantelakis εκτιμά ότι η πορεία του συγκεκριμένου τομέα δραστηριότητας το 2023 θα διαμορφωθεί στα 107 εκατ. Ευρώ (+15%), το 2024 στα 139 εκατ. Ευρώ (+14%) και το 2025 στα 175 εκατ. Ευρώ (+26%).
Ενώ όσον αφορά τα EBITDA από τις κατασκευές – παραχωρήσεις αυτά από τα 18 εκατ. Ευρώ που ανήλθαν 18 εκατ. Ευρώ το 2022 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 72,2% σε βάθος τριετίας και θα φτάσουν τα 31 εκατ. Ευρώ., και έως τότε τα λειτουργικά κέρδη θα έχουν διαμορφωθεί στα 21 εκατ. Ευρώ για το 2023 (+25%) και τα 25 εκατ. Ευρώ το 2024 (+20%).
Μάλιστα, η Pantelakis Securities κάνει ειδική μνεία στα μεγάλα έργα υποδομών και τις παραχωρήσεις που διεκδικεί ο Όμιλος Mytilineos, ο οποίος δημιούργησε από τα τέλη του περασμένου έτους δύο θυγατρικές, τη ΜΕΤΚΑ που επικεντρώνει στα δημόσια έργα και την Μ Παραχωρήσεων που θα διεκδικήσει ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις.
Σχετικά με τα έργα που έχει αναλάβει και διεκδικούσε έως τα τέλη του 2022 η Mytilineos, η Pantelakis Securities επισήμανε το Flyover Θεσσαλονίκης αξίας 373 εκατ. Ευρώ για το οποίο ο Όμιλος έχει συμμαχήσει με την ΑΒΑΞ.
Επίσης η Mytilineos υπέγραψε εντός της περσινής χρονιάς τη σύμβαση για την παράκαμψη Χαλκίδας, ενώ διεκδικεί την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και τη μητέρα των παραχωρήσεων, η οποία δεν είναι άλλη από την Αττική Οδό, στην οποία ο όμιλος έχει «κατέβει» μαζί με τον κολοσσό της γαλλικής Vinci.
Τι συμβαίνει σε Πειραιώς και ΑΒΑΞ
Το play εξακολουθεί να βρίσκεται στην Πειραιώς, σύμφωνα με την επενδυτική κοινότητα.
Η μετοχή έχει δυναμική και αυτό φαίνεται στο ταμπλό.
Όμως υπάρχει ένα καθοριστικό νέο.
Από την Τρίτη 18 Ιουλίου έως την Δευτέρα 31 Ιουλίου, η Πειραιώς «μπαίνει για μια ακόμα φορά στο μικροσκόπιο του MSCI Greece» καθώς στις αρχές Αυγούστου έχουμε την θερινή αναθεώρηση των μετοχών που περιλαμβάνονται στον δείκτη.
Οι πιθανότητες είναι ισχυρές να αναμορφωθεί ο δείκτης, καθώς ήδη η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς αγγίζει πλέον τα 3,97 δισ. ευρώ, μια ανάσα από τα 4 δισ.
Οι προσεκτικοί παρατηρητές αναφέρουν «ότι υπάρχουν εταιρείες που είναι στον MSCI και έχουν σαφώς μικρότερη κεφαλαιοποίηση από την Πειραιώς».
Φυσικά οι αξιωματούχοι του MSCI είναι απρόβλεπτοι, και ουδείς δύναται να προβλέψει τις οριστικές τους αποφάσεις.
Στην ΑΒΑΞ τώρα, συνεχίστηκε το ράλι της μετοχής και πλέον η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 224 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή οι Χρήστος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Στέλιος Χριστοδούλου και Κωνσταντίνος Κουβαράς, κατέχουν το 66% των μετοχών της εταιρείας.
Στην ουσία πρόκειται για μια εταιρεία με μικρή διασπορά (free float) που αγγίζει το 34%.
Η μετοχή πάντως φαίνεται να έχει momentum.
Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο μεταξύ Τσαμάζ – Ψαλτάκου
Tώρα που ανεβαίνει ο υδράργυρος, συνειρμικά μου ήρθε στο μυαλό ο τίτλος από την παλιά ταινία με αφορμή ένα μεγάλο έργο που διεκδικούν ο ΟΤΕ και η ΤΕΚΑΛ.
Το «αφεντικό» του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, από ό,τι μαθαίνω, θα κοντραριστεί με τον Παναγιώτη Ψαλτάκο της ΤΕΚΑΛ για έργο αξίας άνω των 180 εκατ. ευρώ που δημοπρατεί το ΤΕΕ.
Θα αναρωτιέστε, βέβαια, για τι είδους έργο μονομαχούν οι δύο εταιρείες καθώς ο ΟΤΕ μεσουρανεί στα έργα τηλεπικοινωνιών, ενώ ο Παναγιώτης Ψαλτάκος ειδικεύεται κυρίως στα οδικά, κτιριακά και λιμενικά έργα.
Για να μη σας ταλαιπωρώ, ούτε ο κ. Τσαμάζ το έριξε στην κατασκευή, αλλά ούτε και ο κ. Ψαλτάκος στα έργα τηλεπικοινωνιών και έχω να σας αναφέρω ότι το έργο για το οποίο διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι δύο εταιρείες αφορά τον «έξυπνο» οδοφωτισμό σε όλη την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει βγει στον αέρα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά στην ανάπτυξη έξυπνων αυτόνομων και τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού σε όλες τις Περιφέρειες.
Επομένως, ο ανάδοχος που αναμένεται να επιλεγεί στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει για τους επόμενους 30 μήνες τη δημιουργία περισσότερων από 950 χλμ φωτιζόμενου οδικού δικτύου και θα χρειαστεί να προμηθευτεί περίπου 32 χιλιάδες «έξυπνες» λάμπες.
Στο real estate μπαίνει ο Σάμπυ Μιωνή
O Σάμπυ Μιωνή, ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας, που είχε μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην κυριολεξία τους εξευτέλισε όλους τους αντιπάλους του, φαίνεται ότι το έριξε στις μπίζνες και συγκεκριμένα, στο real estate.
Τελευταία του κίνηση, η σύσταση μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας με αντικείμενο την αγοραπωλησία, τη διαχείριση ακινήτων και την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών.
Η Notal, όπως ονομάζεται η εταιρεία του, έχει μετοχικό κεφάλαιο 300 χιλιάδες και μοναδικό μέτοχο το Σάμπυ Μιωνή.
Eπιστροφή κεφαλαίου για τους μετόχους της Galaxy Cosmos
Θυμάστε το πρόγραμμα τιτλoποίησης κόκκινων δανείων 11 δισ. ευρώ Galaxy της Alpha Bank, η οποία μάλιστα είχε αναδειχθεί ως «συναλλαγή της χρονιάς»; Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα να ανταμείψει τους μετόχους της ομώνυμης εταιρείας που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
Στη Γενική Συνέλευση πρόκειται να εγκριθεί η επιστροφή 0,1636 ευρώ ανά μετοχή, η οποία έχει προέλθει από την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 9,250 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, λοιπόν, η οποία εδρεύει επι της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης στη Λευκωσία, εμφάνισε το 2022 κέρδη 4 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς διέθετε ρευστότητα 7,65 εκατ. ευρώ, οπότε εδώ υπάρχει ένα θεματάκι.
Πόθεν, δηλαδή, θα χρηματοδοτήσει την επιστροφή κεφαλαίου, η οποία θα φθάσει τα 9,2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία συστάθηκε το 2022 στην Κύπρο με αντικείμενο την διακράτηση και διαχείριση περίπου των ομολόγων mezzanine και junior που προέκυψαν από την τιτλoποίηση Galaxy.
Ο Project Galaxy ήταν η δεύτερη τιτλοποίηση της οποίας τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας φέρουν εγγύηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής».
Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Alpha Bank διατήρησε το σύνολο των ομολογιών τιτλοποίησης υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας (Ευρώ 3,8 δισ.), καθώς και το 5% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους Ευρώ 7 δισ.
Το 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πωλήθηκαν σε εταιρεία που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner, και το 44% των υπολοίπων ομολογιών διανεμήθηκαν στους μετόχους της Τράπεζας.
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνεται το μέλλον της ΑΝΕΚ
Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της ΑΝΕΚ είναι η αυριανή, καθώς μπαίνει στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού το θέμα της συγχώνευσης με την Attica Group.
Και αν νομίζετε ότι η έγκριση της εξαγοράς είναι «υγιεινός περίπατος», επειδή η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν θετική, αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά την Τετάρτη θα ανάψει το «πράσινο φως».
Και αυτό γιατί μπορεί ο εισηγητής να λέει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει να πείσει και τα υπόλοιπα μέλη ώστε να υπάρξει πλειοψηφία.
Οι πιθανότητες μη έγκρισης είναι μηδαμινές, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση της ανατροπής —ειδικά σε αυτή την ιστορία— μια μεγάλη συγκέντρωση με πολυπλοκότητα και πολλές παρεμβάσεις από εμπλεκόμενους στην αγορά της ακτοπλοΐας.
Από την άλλη, και το επιχείρημα του εισηγητή για το «ναι» στην εξαγορά είναι πολύ ισχυρό. Αφού επικαλείται την προστασία της προβληματικής επιχείρησης με αποτέλεσμα η επιδείνωση της διάρθρωσης του ανταγωνισμού, που αναμένεται να επέλθει στις προβληματικές αγορές θα επερχόταν τουλάχιστον εξίσου, ακόμη και άνευ της εν λόγω συγκέντρωσης.
Ως εκ τούτου, η αναμενόμενη επιδείνωση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με τη συγκέντρωση και έτσι προτείνει την έγκριση από την ΕΠΑΝΤ της συγχώνευσης της Attica Group με την ΑΝΕΚ δια της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη.
Ίδωμεν…
Να θυμίσουμε πάντως ότι χθες ο Μάριος Ηλιόπουλος εισέπραξε ένα δεύτερο, ηρωικό ΟΧΙ στην πρόταση που υπέβαλε στην Πειραιώς.
Η Τράπεζα εκτιμά ότι η όψιμη —όπως την χαρακτηρίζει πρόταση— δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς οι εταιρείες του δεν έχουν εξασφαλίσει επάρκεια κεφαλαίω. Από την άλλη δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την επιβίωση της ΑΝΕΚ.
Άδωνις Γεωργιάδης: Δίπλα στα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνι Γεωργιάδη στην έκδοση έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ για τον επερχόμενο καύσωνα.
Ο κ. Γεωργιάδης συγκάλεσε έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη και της Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννας Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Eυθύς μετά δημοσιεύτηκαν οδηγίες πάρα πολύ αναλυτικές ώστε όλες οι επιχειρήσεις να ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν αναλόγως του θερμικού φορτίου που θα έχει η κάθε περιοχή, όπως η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, αλλά και η διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο διαλείμματος.
«Είμαστε από πάνω, θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να είναι ασφαλείς, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, ζητώντας από την ανεξάρτητη αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους για τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων.
«Aλλάζουν γραμμή πλεύσεως» Γιάννης Ν. Στασινόπουλος και Αντώνης Καράτζης…
Σε μία παλιά Ελληνική κωμωδία, o αξέχαστος Δημήτρης Νικολαΐδης που υποδυόταν τον απόστρατο ναύαρχο, έλεγε συχνά-πυκνά «θα αλλάξω γραμμήν πλεύσεως»…
Χωρίς να είναι ναύαρχοι λοιπόν, αλλά για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις των επιχειρήσεών τους στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα, «αλλάζουν γραμμήν πλεύσεως», δηλαδή προσανατολισμό τόσο ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος (ElvalHalcor) όσο και ο Αντώνης Καράτζης που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Καράτζη μιας εταιρείας με δραστηριότητες που κυμαίνονται από τις κατασκευές και τον τουρισμό μέχρι την παραγωγή ενέργειας και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τι κάνουν ακριβώς; Πολύ απλά από την παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, το επενδυτικό ενδιαφέρον τους μετατοπίζεται τώρα στα συστήματα αποθήκευσης.
Αμφότεροι υπέβαλαν στο Θανάση Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ), αιτήσεις για τη μετατροπή της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν σε άδεια αποθήκευσης με συσσωρευτές.
Ο Αντώνης Καράτζης του φερώνυμου Ομίλου, με βάση την αίτηση μετατροπής που υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ, σχεδιάζει να κατασκευάσει μονάδα αποθήκευσης στον ίδιο χώρο, στη Λάρισα, μέγιστης ισχύος έγχυσης 330 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW.
Η εγκατεστημένη χωρητικότητα θα είναι 745,6 MWh και η εγγυημένη χωρητικότητα 660 MWh.
Ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος (ElvalHalcor) σχεδιάζει τη μονάδα και πάλι στη Θίσβη, με μέγιστη ισχύ έγχυσης 315 MW και μέγιστη ισχύ απορρόφησης 315 MW.
Η εγκατεστημένη χωρητικότητα είναι στις 693 MWh και η εγγυημένη χωρητικότητα 492 MWh.
Ουσιαστικά οι δύο σύγχρονοι και νέοι ηλικιακά επιχειρηματίες, προσαρμόζονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που επιτάσσει να γίνουν μονάδες αποθήκευσης και στην Ελλάδα για την κάλυψη της ζήτησης με τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.
Το ψήφισαν τον Μάρτιο
Θυμίζω πως τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε ΥΠΕΝ και σήμερα Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, με τη θερμή συνηγορία της σημερινής υφυπουργού Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, πέρασαν νόμο σύμφωνα με τον οποίο έμπαινε απαγορευτικό στην έκδοση νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα.
Υπήρχε, όμως, η δυνατότητα στους επενδυτές, που είχαν αποκτήσει ήδη άδεια παραγωγής από τον πολύ γνωστό μας (και μη εξαιρετέο) Μάνο Μανουσάκη και τον ΑΔΜΗΕ, να την μετατρέψουν σε άδεια αποθήκευσης, εφόσον υποβάλουν αίτηση ως τον Ιούνιο του 2023.
Ποιοι είχαν από νωρίς τα κριτήρια…
Αυτά τα κριτήρια φρόντισαν και πληρούσαν με τις μονάδες τους από νωρίς, ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Motor Oil) και ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που ήδη κατασκευάζουν κοινή μονάδα στην Κομοτηνή.
Στην ίδια κατεύθυνση γρήγορα και αποτελεσματικά κινήθηκαν από κοινού ο Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), ο Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) και ο Χρήστος Κοπελούζος (Damco) με κοινοπραξία στην Αλεξανδρούπολη, μία σημαντική επένδυση που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.
Στη Λάρισα βγαίνει ο Αυγερινός…
Ανάλογη άδεια έχει από το 2021 και η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», ισραηλινών συμφερόντων, αλλά δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς θα συνεχίσει.
Στην άδεια αρχικά εμφανίσθηκε ανάμεσα στους επενδυτές ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης.
Ο κος Μηλιώνης ως Πρόεδρος τότε, είχε συνεργάτες τον Ισραηλινό Rotem Ben Horin που έχει αγοράσει, όπως λένε αρκετά ακίνητα στην Αθήνα και τον κο Δημήτρη Μπαλάση.
Στη συνέχεια άλλαξε το Δ.Σ. και ο κος Rotem Ben Horin έγινε Πρόεδρος, ενώ το όνομα του κου Μηλιώνη δεν περιλαμβάνεται στη διοίκηση.
Η εταιρεία εδρεύει στη Λ. Κηφισιάς στο Ψυχικό, ενώ μοναδικός μέτοχος (100%) της εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited.
Να θυμίσουμε, όμως ότι ο κος Μηλιώνης φέρεται να συμμετέχει και στην επένδυση της εταιρείας Tikun Olam, επίσης ισραηλινών συμφερόντων για εργοστάσιο στην Κορινθία όπου θα γίνεται η επεξεργασία, η μεταποίηση και η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα.
QUIZ 1: Ο Χικ, χικ servicer που μεθά με το κρασί και τις ιδέες των άλλων
Ο χικ, χικ servicer μεθά με τις ιδέες που του έρχονται όταν πίνει —κρασί προτιμά— και συχνά μπερδεύεται και νομίζει πως είναι δικές του…
Βλέπετε ξεχνά πως ήδη άλλοι τις εφαρμόζουν και μάλιστα με επιτυχία.
Εν προκειμένω ο Έλλην οινόφλυξ κάλεσε για ένα κρασί εκπροσώπους του Τύπου.
Και όταν άρχισε η οινοποσία, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ιδιωτικού «Ηρακλή» για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.
Η ιδέα βέβαια δεν είναι δική του και, κυρίως, εφαρμόζεται από το 2020 με επιτυχία στην Ιταλία.
Μάλιστα, αν δεν με απατά η μνήμη μου υλοποιήθηκε από την doValue, λέγεται EFESTO, και συμμετέχουν 16 τράπεζες με τα συνολικά υπό διαχείριση δάνεια να είναι 2 δισ. ευρώ… Αλλά είπαμε όταν μιλάει το κρασί…
Λοιπόν αυτός ο ευθυτενής sommelier χικ, χικ servicer, που ασχολείται με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, θεωρεί ο καημένος ότι μπορεί να κλέβει ιδέες και να τις πουλάει για δικιές του.
Πώς το έλεγε ο Ηρόδοτος; «Οίνου κατιόντος αναπλώειν έπεα», που σημαίνει όταν βυθίζεται το κρασί επιπλέουν τα λόγια.
Οι αρχαίοι Έλληνες βλέπετε τα είχαν σωστά ταξινομήσει τα θέματα και, όπως έλεγε ο Σόλων, «ουδείς μωρός εν συμποσίω σιωπάν δύναιτο», δηλαδή κανένας βλάκας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός σε ένα συμπόσιο.
Το κρασί λύνει τη γλώσσα, αυτό είναι βέβαιο.
Όπως βέβαιο είναι ότι ο εν λόγω servicer γνωρίζει από κρασιά, ποικιλίες, παραγωγές.
Εξάλλου έχει ανακοινώσει την πώληση πακέτου μικρών οινοποιείων…
Χικ, Χικ!!!
QUIZ 2
Για το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων, αλλά και για τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες συζήτησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Για το τι διεμήφθη μπορείτε να το διαβάσετε στο, αναλυτικό όπως πάντα, ρεπορτάζ της Έφης Καραγεώργου.
Εγώ να σας ενημερώσω ότι μία από τις τράπεζες αυτές μόλις την Παρασκευή έσπευσε να ενημερώσει την πελατεία της ότι προχωρά σε αυξήσεις των προμηθειών που χρεώνει για μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Jumbo: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας 723.000 ευρώ
- Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας»
- Ρωσικές πηγές στο Reuters: Οι όροι του Πούτιν για μια συμφωνία με τον Τραμπ στην Ουκρανία
- CEO Clubs Greece Forum: Χαράζοντας το δρόμο προς την επίτευξη ηγεσίας σε κλίμακα