Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
The Wiseman

Τέλος ο πωλητής στην Πειραιώς, ο Ηλιάδης, ο Ιζνογκούντ και η Εθνική, η Σακελλαρίου για την ΕΕΤ, τι λέει η Σαρπ για την Motor Oil, ο κολυμβητής Παπασταύρου, η βάφτιση του Ντίνου και ο πελαργός του Γιάννη και της Δήμητρας

Wiseman

Wiseman

Περιεχόμενα

Ο Ηλιάδης και ο Ιζνογκούντ  

Αγαπητοί αναγνώστες σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν τους κωδικούς των Ελλήνων ιδιωτών, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, που αγόρασαν στο πρόσφατο placement που έγινε για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προφανώς έχει μεγάλη σημασία πως θα κινηθεί η μετοχή σήμερα και αύριο.

Έχω όμως να σας μεταφέρω μπόλικο παρασκήνιο σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν την προηγουμένη εβδομάδα, από τον Ιζνογκούντ των τραπεζών, το αφεντικό δηλαδή του ΤΧΣ, που λίγο έλειψε να τινάξει στο αέρα το placement.

Ίσως όπως θυμάστε, αποφάσισε να θέσει υψηλό όριο στην τιμή διάθεσης της μετοχής, τα 7,95 ευρώ.

Θεώρησε δηλαδή ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι «Αμερικανάκια» και μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Ένα πρόσωπο που πληροφορούμαι ότι προσπάθησε να τον σταματήσει με επιχειρήματα, ήταν ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs, ο οποίος θεώρησε καλό να τον μεταπείσει ότι η δίκαιη τιμή είναι πέριξ του 7,50.

Μάταια όμως.

Δεν άκουγε τίποτα.

Τραγικός, χωρίς γνώσεις και ισχυρογνώμων, ο Ιζνογκουντ, παραλίγο να “ρίξει” στα βράχια ολόκληρο το placement.

Αποτέλεσμα ήταν την τελευταία ημέρα να αναγκαστεί σε αναδίπλωση και τελικά η τιμή διάθεσης του placement των μετοχών της Εθνικής, να καθοριστεί στα 7,55 ευρώ.

Ήταν μια μεγάλη ήττα, για τον άνθρωπο που ήθελε να γίνει αφεντικό, με την νέα χρονιά, ακόμα και στην Ένωση Ελληνικών τραπεζών (για αυτό σας ενημερώνουμε παρακάτω).

Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, ο Ηλιάδης ήταν ο μοναδικός, μεταξύ των αναδόχων, που διαφώνησε έντονα και για την τιμή του placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε εντός του 2024.

Η άποψη Ηλιάδη ήταν ότι η τιμή έπρεπε να είχε καθοριστεί πέριξ των 3,80 ευρώ και όχι στα 4 ευρώ.

Έκτοτε η μετοχή της Πειραιώς ταλαιπωρείται με αποτέλεσμα όσοι αγόρασαν στα 4 ευρώ, να είναι ακόμα ζημιωμένοι.

Το placement της τράπεζας Πειραιώς έγινε 7 Μαρτίου 2024 με τιμή τα 4.00€. Η μετοχή τότε είχε κλείσει στα 4.10€.

Από τότε και 7 μήνες δεν έχει κλείσει ποτέ στα 4.10€.

Για την ακρίβεια, έχει κλείσει στις 23 και 24 Απριλίου στα 4.00€, την 1η Αυγούστου στα 4.024€ και την 2α Σεπτεμβρίου στα 4.02€.

Μιλάμε ότι το χαρτί 7 μήνες παίζει κάτω από την τιμή του placement.

Η Σακελλαρίου στην ΕΕΤ;

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Αττικός ουρανός ήταν πεντακάθαρος.

Έτσι αποφάσισα να κατηφορίσω στην Μαρίνα της Βουλιαγμένης, με θέα τα αστραφτερά Yachts που έχουν ελλιμενιστεί από τα αφεντικά τους.

Στο περίφημο Ιταλικό restaurant Cova που κάθισα, ξάφνου ακούω μια τραπεζική παρέα στο δίπλα τραπέζι που άρχισε να συζητά για τις εξελίξεις στις τράπεζες και για το νυν αφεντικό του ΤΧΣ (καταργείται στις 31-12-2024)  Ηλία Ξηρουχάκη.

Χαμογέλασα πονηρά.

Κατάλαβα ότι κάτι καλό θα πουν.

Αποφάσισα να επικεντρωθώ στα όσα έλεγαν.

Ένας εκ των συνομιλητών την ώρα που απολάμβανε ένα τεράστιο burger, εξηγούσε ότι η Αναστασία Σακελλάριου (τέως Alpha Bank), εχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για να αναλάβει αφεντικό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Την θέση αυτή την ήθελε ο «πολύς» Ηλίας Ξηρουχάκης άλλα αντέδρασαν σχεδόν όλα τα μέλη της ΕΕΤ.

Δηλαδή οι τραπεζίτες.

Έτσι απορρίφθηκε, ο Ηλίας και τώρα λέγεται ότι ετοιμάζεται για το πόστο η Αναστασία.

Όπως καταλαβαίνετε κάλεσα αμέσως τις πηγές μου για να τσεκάρω την είδηση.

Πράγματι με πληροφόρησαν ότι η υποψηφιότητα της Σακελλαρίου είναι ισχυρή.

Εκτός από τους τραπεζίτες, στο COVA ήταν και ο Αντώνης Ρέμος με μεγάλη παρέα.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τέλος ο βιαστικός πωλητής 1

Φίλοι αναγνώστες, τις τελευταίες 17 εργάσιμες ημέρες στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς έπεσε το χώσιμο της αρκούδας. Πουλήθηκαν 73.66 εκ μετοχές ή το 5.893% του μετοχικού κεφαλαίου επιθετικά, με μια μέση τιμή πώλησης τα 3.855€.

Οι αγοραστές έπρεπε να έχουν 284 εκ ευρώ.

Δηλαδή το 40% το placement της Εθνικής.

Σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο Wiseman σας ενημερώνει ότι ο κύριος βρετανός πωλητής ολοκλήρωσε τις πωλήσεις του την Παρασκευή που μας πέρασε.

Άδειασε σχεδόν όλη του την θέση.

Η μετοχή πλέον δεν έχει κάποιον δυνητικά μεγάλο πωλητή που θα ήθελε να πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Εδώ πρέπει να σας φρεσκάρουμε την μνήμη ότι το placement της τράπεζας Πειραιώς έγινε 7 Μαρτίου 2024 με τιμή τα 4.00€. Η μετοχή τότε είχε κλείσει στα 4.10€.

Από τότε και 7 μήνες δεν έχει κλείσει ποτέ στα 4.10€.

Για την ακρίβεια, έχει κλείσει στις 23 και 24 Απριλίου στα 4.00€, την 1η Αυγούστου στα 4.024€ και την 2α Σεπτεμβρίου στα 4.02€.

Μιλάμε ότι το χαρτί 7 μήνες παίζει κάτω από την τιμή του placement.

Ο Γενικός Δείκτης στις 7 Μαρτίου είχε κλείσει στις 1425.44 μονάδες. Την Παρασκευή έκλεισε στις 1437.88 μονάδες. Δηλαδή +0.84% πιο πάνω.

Έτσι, θα έπρεπε μίνιμουμ η Πειραιώς να παίζει στα 4.033€.

Εν αντιθέσει, την Παρασκευή έκλεισε στα 3.772€.

Για να καταλάβετε, την Παρασκευή η Εθνική έκλεισε +2.49% πάνω από την τιμή του placement.

Για να παίξει η μετοχή της Πειραιώς κατά 2.49% πάνω από την τιμή του placement, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 4.10€.

Δηλαδή να γυρίσει 7 μήνες πίσω, την ημέρα του placement.

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και ειδικότερα ο κ. Μεγάλου έχει κάνει απολύτως σαφείς τους στόχους του και τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη της τράπεζας, ειδικότερα έχει τονίσει ότι από τα κέρδη του 2025 και του 2026 θα δώσει το 50% των κερδών σαν μέρισμα.

Οπότε, δεν θα μπορεί ποτέ να πει κανείς αναλυτής ότι ξέρετε εγώ δεν ήξερα.

Το λάθος θα είναι αποκλειστικά δικό του.

Δεν θα ξέρει που να κρυφτεί. Να μας θυμηθείτε.

Η τράπεζα Πειραιώς θα γίνει το Βατερλώ του Ούγγρου αναλυτή.

Όπως δεν πήρε πρέφα που πήγε από το 1.00€ στα 4.00€, έτσι δεν θα καταλάβει πως θα πάει σε πρώτη φάση στα 6.00€ και μετά στα 8.00€.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μεγάλου τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι στοχεύει η Πειραιώς να πάει στην κεφαλαιοποίηση των 10 δις ευρώ, δηλαδή στα 8.00€.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τέλος ο βιαστικός πωλητής 2

Τις τελευταίες 17 συνεδριάσεις, Αμερικάνοι κολοσσοί έχουν κατά κύριο λόγο απορροφήσει όλη την προσφορά.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι συνεχίζει το χτίσιμο της θέσης του ο κολοσσός της Vanguard και η Columbia Management.

Του Wiseman του άρεσε πάρα πολύ το τελευταίο report της Optima για την τράπεζα Πειραιώς όπου με βάση τα στοιχεία του αναλυτή της τράπεζας Πειραιώς, στα 8.00€ η Πειραιώς θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2026e = 8.71, με ένα P/TBV 2026e = 1.21 και θα έχει μια μικτή μερισματική απόδοση στα 8.00€ της τάξης του 5.75%.

Μιλάμε για άκρως ελκυστικούς πολλαπλασιαστές στην τιμή στόχο των 8.00€.

Φίλοι αναγνώστες, τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινωθούν την 1η Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της αγοράς.

Τότε η επενδυτική κοινότητα θα καταλάβει πραγματικά το πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι η μετοχή της.

Οι ειδικοί  πιστεύουν ακράδαντα ότι η 7μηνη συσσώρευση της μετοχής θα λυθεί ανοδικά και θα πάει σε πρώτη φάση να βρει την τιμή στόχο των 6.00€ και μετά σε δεύτερη φάση την τιμή στόχο των 8.00€.

Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή.

ΓΕΚ-Intrakat-Metlen

Αγαπητοί αναγνώστες, θέλω να σας πω ότι ο Οκτώβριος είναι κρίσιμος μήνας για 3 κυρίως εταιρίες.

Καταρχήν στις 23 Οκτωβρίου, η ΓΕΚ Τέρνα, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) , στην οποία θα αποφασιστεί η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής (ΤΕΝΕΡΓ) στον όμιλο της Masdar.

Μετά από την ΓΣ, ανοίγει στην ουσία ο «δρόμος» για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ από τους βασικούς μετόχους και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και η δημόσια προσφορά.

Την ίδια ημέρα η Intrakat έχει investor day.

Το αφεντικό της, Αλέξανδρος Εξάρχου, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει εξαγορές που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του ομίλου.

Εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακές σε μέγεθος.

Επίσης την επόμενη ημέρα δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου, η Metlen ανακοινώνει αποτελέσματα του 9μηνου.

Σταύρος Παπασταύρου: Aπό τη Ρηγίλλης στις Σπέτσες…κολυμπώντας

Δε θα μπορούσε να λείπει, όπως ήταν φυσικό από τη μεγάλη γιορτή για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ο τέως Υπουργός Επικράτειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Άλλωστε, ο Σταύρος, όπως τον ξέρουν όλοι μέσα στην παράταξη υπηρετεί για πάνω από 35 ολόκληρα χρόνια από όλα τα μετερίζια…

ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στη συνέχεια για 8 χρόνια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Στο πλευρό του την Παρασκευή ήταν και ο στενός του φίλος και Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

Οι δυο τους, μάλιστα, μέχρι αργά το βράδυ συνέχισαν τους «εορτασμούς» με παρέα τους παλιούς συναγωνιστές σε γνώριμα στέκια πέριξ της Ρηγίλλης .

Για αυτό δημιουργήθηκαν εύλογες απορίες, όταν το Σάββατο το πρωί ο πρώην Υπουργός εθεάθη να βγαίνει από την θάλασσα στις Σπέτσες.

Η εξήγηση δόθηκε, καθώς πήρε μέρος στο διάπλου των 3 χλμ από το Πόρτο Χέλι στο νησί συμμετέχοντας στην πετυχημένη αθλητική εκδήλωση Spetses Marathon.

Στον διάπλου μάλιστα συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ στις Σπέτσες για το αθλητικό διήμερο βρέθηκαν η Βουλευτής της ΝΔ, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτας.

Motor Oil: Aιχμές για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές…

Ρώτησα στέλεχος του ευρύτερου Ομίλου Βαρδινογιάννη με πολύχρονη εμπειρία, με σχέση με την οικογένεια  και μετριοπάθεια, για την ανακοίνωση της  ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, αναφορικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περί επιβολής προστίμου ύψους ευρώ 9,2 εκατ.

«Τι ακριβώς σημαίνει η απάντηση του Ομίλου, τι σηματοδοτεί;» ήταν η ερώτησή μου και έλαβα την εξής απάντηση:

Πρώτον για όσους ξέρουν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις, υπάρχει σαφής πολιτική αιχμή.

Εκεί που λέμε ότι «η Επιτροπή  επέδειξε ιδιαίτερη επιμονή να ερευνήσει ιδιωτικό χώρο γραφείων με τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητος και ο προφανής σκοπός ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η διερεύνηση διάπραξης τυχόν νομικών παραβάσεων» νομίζω είμαστε ξεκάθαροι.

Όπως ξέρεις, οι… χαρτογιακάδες της Επιτροπής, που δεν είναι φυσικά εισαγγελείς για να εισέρχονται όπου θέλουν, χρειάζονται πολιτική κάλυψη για να κάνουν τέτοιες παράνομες ενέργειες… Λοιπόν, για πες μου εσύ, ποιος δίνει την πολιτική κάλυψη; »

Το ερώτημα ήταν ρητορικό γι’ αυτό και ο wiseman δεν απάντησε….

Γιάννης Βαρδινογιάννης: Η αναφορά του ονοματεπωνύμου…

… Ενθαρρυμένος από τη σιωπή μου, ο άνθρωπος της οικογένειας συνέχισε:

-Το πόσο αβέβαιοι είναι για τα συμπεράσματά τους οι κύριοι (και οι κυρίες φυσικά, αλίμονο…) της Επιτροπής, φαίνεται από το γεγονός ότι για το πρόστιμο προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο, δεν τολμούν να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο και γράφουν με αρχικά, ο … Ι.Β. !

Ολόκληρη Επιτροπή δεν το αναφέρει, λες  και πρόκειται για επαρχιακό έντυπο που ομιλεί για κτηματικές διαφορές!

Εμείς λοιπόν που δεν έχουμε πρόβλημα και γνωρίζουμε πόσο άδικο και κατευθυνόμενο είναι το πρόστιμο, στην ανακοίνωση αναφέρουμε ξεκάθαρα το ονοματεπώνυμο του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη.

Εκείνοι που το αποφάσισαν, δεν το αναφέρουν διότι ξέρουν πόσο άδικο έχουν…».

Ρώτησα τέλος εάν αυτή η υπόθεση θα έχει και άλλη συνέχεια πλην της νομικής οδού φυσικά που είναι υποχρεωτική.

«Δεν θέλουμε πόλεμο με κανένα αυτό είναι σαφές, αλλά η απάντηση στο ερώτημά σου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες στο εγγύς μέλλον…» απάντησε ο συνομιλητής μου.

…Και το ανεπίσημο κυβερνητικό σχόλιο…

Για να είμαι απολύτως εντάξει έθεσα όλα όσα μου μεταφέρθηκαν, σε κυβερνητικό στέλεχος κοντά στον Πρωθυπουργό.

Η απάντησή του ήταν λιτή: «Η υπόθεση αυτή σέρνεται χρόνια τώρα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι απολύτως Ανεξάρτητη Αρχή, που μάλιστα άλλαξε και Πρόεδρο ενδιαμέσως, κατά την εξέλιξη της έρευνας. Συνεπώς ούτε θέλουμε να έχουμε, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε οποιαδήποτε ανάμειξη…».

Τι λέει η Σαρπ

Το mononews απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ειρήνη Σαρπ, η οποία έκανε λόγο για νόμιμο δικαίωμα της εταιρείας να αμφισβητήσει την απόφαση.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, (σ.σ. άλλωστε ελήφθη επί θητείας του  προκατόχου της κ. Γιάννη Λιανού), αλλά ούτε και να κρίνει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω, σέβομαι την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και φυσικά  το δικαίωμα της εταιρείας να αμφισβητήσει την απόφαση μέσα από τη νόμιμη οδό.

Δεν μπορούμε ως Ανεξάρτητη Αρχή να πούμε κάτι άλλο».

ΤΕΝΕΡΓ: Το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας

Αν και αναμενόμενη, είναι μια σημαντική εξέλιξη αυτή που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρωί για την ΤΕΝΕΡΓ.

Έπειτα από την πώληση του κλάδου της ενέργειας στους Αραβες της Masdar, και επίσημα πλέον την Παρασκευή έγινε γνωστό το σχέδιο διάσπασης με απόσχιση αφενός του κλάδου για την κατασκευή δημόσιων έργων, διαχείρισης αποβλήτων και έργων ΣΔΙΤ και την εισφορά του στην 100% θυγατρική με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΑΕ και τον κλάδο ανάληψης και εκτέλεσης συμβάσεων σύμπραξης για έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, όπου και θα συσταθεί νέα εταιρεία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 23.187.000 ευρώ με την έκδοση 2.318.700 κοινών, ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 10,00 Ευρώ εκάστη, οι οποίες θα αναληφθούν στο σύνολό τους από την Εταιρεία.

Η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης θα παραμείνει εισηγμένη στο ΧΑ.

Κοινή προμήθεια αερίου από τις χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα;

Μαθαίνω με μεγάλο ενδιαφέρον πως η Κομισιόν διοργανώνει στην Αθήνα 8 και 9 Οκτωβρίου, «κλειστό» workshop για το νέο γύρο προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Aggregate EU.

Έτσι γίνεται «αρραβώνας» ανάμεσα σε πωλητές, αγοραστές, καταναλωτές LNG και κρατικούς  αξιωματούχους.

Εκτός από τον ΥΠΕΝ  Θόδωρο Σκυλακάκη θα συμμετέχουν ο  Υφυπουργός για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο Μάθιου Μπάλντουιν, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της EU Energy Platform.

Το Aggregate EU είναι  μηχανισμός της ΕΕ που ιδρύθηκε πέρυσι και επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν τη ζήτηση αερίου και να την αντιστοιχούν με ανταγωνιστικές προσφορές στην παγκόσμια αγορά.

Ο μηχανισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ εξαιρούνται οι ρωσικές εταιρείες.

Μακάρι να αποδώσει, για να έχουμε ως καταναλωτές, φθηνότερο αέριο….

Επενδύσεις υδρογόνου τέλος στην Κοζάνη;

Μια είδηση που θα συζητηθεί: διακόπτεται η υλοποίηση και του δεύτερου έργου υδρογόνου στην Κοζάνη, έπειτα από την απένταξη  του project της Advent από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του ο Νίκος Ντάβος, άμεσα ενδιαφερόμενος και συνιδρυτής του σχετικού CLUBE,  η είδηση της διακοπής είναι πραγματική και όχι διαδόσεις.

Ο ίδιος τονίζει ότι μέχρι τώρα, «δύο μεγάλες επενδύσεις υδρογόνου κόπηκαν από τη Δυτική Μακεδονία για αμφισβητήσιμους λόγους, κάτι που θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Θυμίζω πως το υδρογόνο, έχει εξαγγελθεί ως μια από τις πολύ σημαντικές εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις στην Πράσινη Μετάβαση.

Το λόγο έχει το ΥΠΕΝ…

Υπουργείο Τουρισμού σε ρόλο… Πυθίας

Αγαπητοί αναγνώστες, βοηθήστε με να καταλάβω πώς λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.

Καταγράφει τις υπερωρίες και τις πληρώνει ή απλά κάνει την… Πυθία και προβλέπει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες;

Ρωτώ γιατί βρήκα στη Διαύγεια μια απόφαση που αφορά το υπουργείο Τουρισμού, (εκείνο με τα χαλιά της Μοιραράκη) η οποία αναφέρει: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους: 21.278,27 € (είκοσι μίας χιλιάδων διακοσίων εβδομήντα οκτώ ευρώ είκοσι επτά λεπτών) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Τουρισμού Ειδικός Φορέας 1045-202-0000000, αναλυτικό λογαριασμό εξόδων 2120201001, οικ. ετος 2024 για πληρωμή της αποζημίωσης που θα προκύψει από την απογευματινή υπερωριακή απασχόληση 129 υπαλλήλων του ειδικού φορέα 202 των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) για έως 4.128 ώρες, από την ημερομηνία ανάρτησης της εκδιδόμενης απόφασης και έως 31.12.2024».

Οι υπηρεσίες του υπουργείου δηλαδή προβλέπουν ότι ΘΑ γίνουν έως 4.128 ώρες υπερωριακής απασχόλησης και γι’ αυτό προβλέπεται από τώρα δαπάνη 21 χιλιάρικα.

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, τι θα κάνουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες μέσα στο καταχείμωνο και χρειάζονται υπερωρίες;

Τι να σας πω. Αβυσσος η ψυχή του ελληνικού Δημοσίου.

Εταιρεία ίδρυσε η Bright του Πουλόπουλου

Να σας ενημερώσω τώρα για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο χώρο των μεγάλων εταιρειών συμβούλων.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της DBC Diadikasia του Χρήστου Καινούργιου, από την Bright Business Solutions του Γιώργου Πουλόπουλου, συστάθηκε μια νέα εταιρεία.
Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, συστάθηκε στις 4 Οκτωβρίου η Bright Group S.A. με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πουλόπουλο.

Πρόκειται για μια εταιρεία holding με έδρα την οδό Παπανικολή 24 στο Χαλάνδρι, δίπλα στα γραφεία την Bright Business Solutions.

Το κεφάλαιο κατατέθηκε μισά – μισά από τους ιδρυτές Γιώργο Πουλόπουλο και Αριστείδη Καρτσόλη ο οποίος είναι ένας από τους τρεις (ο τρίτος είναι ο Κώστας Σάκκαρης) που απέκτησαν το 100% της Diadikasia.

Μια… ωραία ατμόσφαιρα και στη Νέα Δημοκρατία

Την Παρασκευή στο street party της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια του κόμματος, επιβεβαιώθηκε η οριστική ρήξη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Να σας πληροφορήσω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο στρατηγείο της ΝΔ στο Μοσχάτο, προσπαθούν να μη «σηκώσουν» το θέμα.

Να μη δημιουργήσουν νέες εντάσεις, ούτε να βρεθούν δηλώσεις ή θέματα που θα προκαλούσαν κανονικό πόλεμο. Μαθαίνω ότι ειδικά για τον Κώστα Καραμανλή ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα πάει στη «γαλάζια» γιορτή και ότι θα επικρατούσε η «παραταξιακή συνείδηση» για τον πρώην πρωθυπουργό.

Για τον Αντώνη Σαμαρά δεν είχαν καμιά ελπίδα και φαίνεται ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη. Παρ’ ότι ο τελευταίος στην ομιλία του έκανε μια θερμή αναφορά στη συμβολή και των δύο, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «σημασία έχουν οι παρόντες. Οι απόντες από μια τέτοια γιορτή θα κριθούν και σύντομα μάλιστα».

Μου λένε για παράδειγμα ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς δύσκολα θα βρει θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο… και πολύ πιθανότατα ούτε και ο γιος του για τον οποίο ακούγεται ότι θα ήθελε να κατέβει.

Ειδικά για τον κ. Σαμαρά έλεγαν την Παρασκευή: «Κάνει σαν κακομαθημένο παιδάκι που του πήραν το γλυκό…»

Επίσης, μου λένε ότι ενόχλησε πολλούς Καραμανλικούς η απουσία του πρώην πρωθυπουργού ενώ για τους Σαμαρικούς, κρατάνε την σκληρή γραμμή και δείχνουν να μην το μετανιώνουν.

Πάντως, δύο πράγματα λένε στη ΝΔ και στην κυβέρνηση: Πρώτον, δεν θα δοθούν αφορμές ώστε να γίνει η ΝΔ… ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον δεν θα πρέπει να αναμένουμε καταλαγή των παθών και θα πρέπει να περιμένουμε νέα «χτυπήματα» από ομάδες βουλευτών με επερωτήσεις.

Μια ωραία ατμόσφαιρα και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δηλαδή, παρ’ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πανίσχυρος.

ΣΥΡΙΖΑ για γέλια και για κλάματα

Να σας πάω τώρα για λίγο στο «τσίρκο» του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβετε ότι μετά τη χθεσινή αθρόα προσέλευση στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, έχουμε αντιπολίτευση, αλλά όχι αυτή του Πολάκη, του Κασσελάκη και των υπολοίπων που έμειναν στο άλλοτε κραταιό κόμμα. Κάνουν, λοιπόν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τότε αντιλαμβάνονται ότι… δεν είχαν προνοήσει (;) για να βρουν χώρο που θα έκαναν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 1-3 Νοεμβρίου.

Και καλά, λες δεν πειράζει, μια αβλεψία ήταν. Ομως, το γεγονός ότι βάζουν το συνέδριο να γίνει στις 8-10 Νοεμβρίου όταν εκείνη την Κυριακή έχει οριστεί και ο Μαραθώνιος της Αθήνας και όλη η πόλη θα είναι περίκλειστη, πώς το λένε αυτό, αν όχι ανοησία;

Κατά τα λοιπά, κάποιοι επιμένουν να διαγράψουν τον Κασσελάκη, θέλοντας να τον σταματήσουν από το να πάρει το κόμμα… αέρα και ο ίδιος τους «τρολάρει» καταθέτοντας υποψηφιότητα με 87 υπογραφές, όσοι και οι γνωστοί «87» που τον αντιμάχονται.

Ένα είναι σίγουρο, όπως λένε όλοι στην Κουμουνδούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα σε τροχιά διάσπασης και στο ΠΑΣΟΚ χαμογελάνε…

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ

Να σας πάω τώρα στα Πασοκικά που ομολογουμένως αποτελούν την είδηση του μήνα.

Η μεγάλη προσέλευση, πέραν πάσης προσδοκίας, έδειξε ότι ο κόσμος αναζητά πολιτική διέξοδο και πολιτικό «σπίτι» στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τώρα αν η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή από την επόμενη Κυριακή, είναι καλή ή κακή θα κριθεί από πολλά.

Και για το αν το ΠΑΣΟΚ μπαίνει οριστικά ή όχι στα σαλόνια της εξουσίας, θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί το λέω αυτό; Διότι μαθαίνω ότι δεν είναι όλα και τόσο ρόδινα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που με τον έναν ή τον άλλον νικητή ναι μεν δεν θα φύγει από το κόμμα αλλά θα… αποστασιοποιηθεί. Και μπορεί να μη θέλουν να γίνουν… ΣΥΡΙΖΑ εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως τα μίση και τα πάθη δεν θα υποχωρήσουν τόσο εύκολα.

Υπάρχουν πολλές έριδες, πολλές αντιπαλότητες και πικρίες που δύσκολα θα ξεπεραστούν όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος σε μία εβδομάδα. Δεν ξέρω αν θα βγουν τα μαχαίρια αμέσως ή αργότερα, αλλά είναι σίγουρο ότι… κάποιοι δεν θα μείνουν με κλειστό το στόμα.

Το θρίλερ και η επόμενη Κυριακή

Στα των εκλογών, το θρίλερ για τη δεύτερη θέση και οι μερικές εκατοντάδες ψήφοι μεταξύ Δούκα και Γερουλάνου δείχνουν ότι ο δεύτερος έκανε έναν σπουδαίο αγώνα και θα είναι πιθανότατα ο ρυθμιστής της επόμενης κάλπης. Αν και οι ψηφοφόροι δεν «διατάσσονται» τι θα ψηφίσουν, όσοι στήριξαν Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης έχει σαφές προβάδισμα, ο Δούκας μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Ισως και το debate που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες, να παίξει το ρόλο του.

Αυτό που έμεινε από την πράσινη κάλπη και τους 301 χιλιάδες ψηφοφόρους, είναι ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ».

 

Προέδρος της Δημοκρατίας μέσα από τη ΝΔ

Στη συνέντευξή του στο mononews και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ερωτώμενος για την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει την ενότητα του έθνους και να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά. Προφανώς η παράταξή μας έχει τέτοιου είδους συνθετικά πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν. Ωστόσο η συζήτηση αυτή θα ανοίξει τη χρονική στιγμή που πρέπει».

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, όμως, η φράση αυτή του κ. Βορίδη, ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν την ενότητα του έθνους και να συνθέτουν, ήταν σαφές μήνυμα.

Μήνυμα σε όσους «ρίχνουν» διάφορα ονόματα είτε για να τα βολιδοσκοπήσουν, είτε για να τα «κάψουν», αλλά και σε εκείνους που πιέζουν προς συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο Μάκης Βορίδης, που εκφράζει και το δεξιό DNA της ΝΔ, δείχνει σαφή προτίμηση σε πρόσωπο εντός του κόμματος για την Προεδρία.

Κι όπως καλά γνωρίζετε έχουν ακουστεί ονόματα όπως αυτό του Κώστα Τασούλα, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Εγώ να προσθέσω στην ονοματολογία αυτό του Ιωάννη Σαρμά, κορυφαίου δικαστικού, υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις επαναληπτικές του 2023.

Από τη ΝΔ μου λένε πάντως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει την έκπληξη και να προτείνει κορυφαίο όνομα μέσα από το κόμμα, ακυρώνοντας τις όποιες προθέσεις κάποιων για Πρόεδρο εκτός της παράταξης.

Πάντως είναι νωρίς ακόμη για τέτοιες κουβέντες μάλλον προς τις γιορτές θα έχουμε καλύτερη εικόνα καθώς η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου ενώ η θητεία της νυν Προέδρου λήγει στις 13 Μαρτίου, οπότε και αναλαμβάνει ο νέος Πρόεδρος.

Μερικό μπλόκο στις οικοδομικές άδειες στην Κηφισιά

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Δήμος Κηφισιάς είναι μεταξύ των 6 δήμων της Αττικής που έχουν μπλοκάρει την κατασκευή οικοδομών με βάση το νέο ΝΟΚ που δίνει τη δυνατότητα να κτίζονται μεγαθήρια, κτίρια δηλαδή με μεγάλο ύψος.

Μαθαίνω τώρα ότι ο δήμος πριν από 3 ημέρες έλαβε και μια άλλη απόφαση.

Συγκεκριμένα αποφάσισε να προχωρήσει στη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών καθώς έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: Ενώ έχει ανασταλεί η οικοδομική άδεια για την κατασκευή ακινήτου μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, εντούτοις το Δικαστήριο επιτρέπει την συνέχεια των απαραίτητων οικοδομικών εργασιών στα υπόγεια των κτηρίων, για την ασφάλεια της οικοδομής.

Ετσι, στα οικόπεδα που έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, σε όλη την έκταση αυτών, το όρυγμα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι τέτοιας έκτασης, οι δε δυνάμεις που ασκούνται περιμετρικά των τοιχίων αντιστήριξης τέτοιας έντασης, που με βάση τα διδάγματα της στατικής επιστήμης μπορούν να επιφέρουν την κατάρρευση τους.

Από την άλλη, μόλις κατασκευαστούν τα υπόγεια δεν υπάρχει πλέον κήπος και ακάλυπτος χώρος και ο δήμος εκτιμά ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του δήμου.

Με απλά λόγια, ο κατασκευαστής προχωρά σε εργασίες αντιστήριξης αλλά και προχωρά ακόμη περισσότερο κατά παράβαση του νόμου.

Πλέον ο δήμος αποφάσισε να μπλοκάρει τις οικοδομικές άδειες και να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Quiz: Ο έρως αυτοδιοικητικού με βουλευτίνα

Αγαπητοί αναγνώστες, επειδή ξέρω ότι σας αρέσουν τα hot quiz, ειδικά εκείνα που συνδυάζουν την πολιτική με τα βέλη του Έρωτος που χτυπούν εκεί που δεν το περιμένεις.

Μαθαίνω, λοιπόν, για μια σχέση… σκέτη φωτιά μεταξύ γνωστού αυτοδιοικητικού και μιας βουλευτού ιδιαίτερα προβεβλημένης.

Αν και κανείς δεν θα περίμενε ο έρως να χτυπήσει το ζευγάρι των προβεβλημένων πολιτικών, σας λέω ότι υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες καθώς και οι δύο είναι παντρεμένοι.

Όμως, όπως όλοι ξέρουμε, ο έρωτας είναι τυφλός…

Κωνσταντίνος junior

Και από τα πολιτικά και τα οικονομικά νέα να περάσουμε στα πραγματικά ωραία.

Λοιπόν έμαθα ότι το Σάββατο το βράδυ, ο Ντίνος και η Πόπη Ροδοπούλου βάφτισαν το πρώτο τους εγγόνι στον εκκλησάκι του σπιτιού τους.

Ο χαριτωμένος μπόμπιρας του Ρωμανού και της Μαργαρίτας Ροδοπούλου, ήταν γλυκύτατος και ιδιαίτερα κοινωνικός.

Και το όνομα αυτού;

Κωνσταντίνος junior, ο οποίος προβλέπω ότι θα συνεχίσει την πορεία του επίμονου και εργατικού Πατριάρχη της οικογένειας.

John junior

Επίσης έχω να σας πληροφορήσω και για ένα άλλο χαρούμενο γεγονός.

Λοιπόν, η έλευση του John junior είναι πλέον θέμα ολίγων ημερών.

Η εφοπλιστική οικογένεια του Γιάννη και της Δήμητρας Κούστα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας τους.

Με το καλό!!!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.