Ο Γιώργος Περιστέρης και τα καλά νέα
Το ευχάριστο νέο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να πάει με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του Ε-65, δηλαδή του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδος, που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία οδό στην περιοχή δυτικά των Γρεβενών.
Το τμήμα αυτό είναι μήκους 111 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ και το σημαντικότερο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Οπότε και αυτό μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από πολλά χρόνια.
Με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.
Σε ότι αφορά την υλοποίηση αναμένεται να έχει διάρκεια περί τα τέσσερα έτη.
Χαρές για… ΓΕΚ-Τέρνα
Οπότε χαρές και πανηγύρια για τον ανάδοχο του έργου τον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 και το αφεντικό της εταιρείας Γιώργο Περιστέρη.
Όχι μόνο προχωράει μια εκκρεμότητα δέκα ετών, αλλά γιατί προστίθεται στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων με υπογεγραμμένες προς υλοποίηση συμβάσεις και όχι προς υπογραφή.
Έτσι με τα 442 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο έργο υπογεγραμμένων συμβάσεων φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Το μυστικό της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι προσεκτικοί παρατηρητές της μετοχής της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 θα έχουν δει ότι κάνει πράξεις σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ των 9,50 και 10,00 ευρώ.
Ειδικά πάνω από τα 10 ευρώ βρίσκει ισχυρή αντίδραση.
Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι αμερικάνικο fund ρευστοποιεί την θέση του.
Του έχουν απομείνει πέριξ των 200.000 έως 250.000 μετοχών οι οποίες όπως μου λένε θα ρευστοποιηθούν εντός της προσεχούς εβδομάδος.
Η μετοχή την Παρασκευή έκλεισε στα 9,55 ευρώ με κέρδη 0,85% και όγκο συναλλαγών τις 168.000 μετοχές.
Κονταίνει
Αντίθετα, η τάση είναι φθίνουσα ως προς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Οι συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση και οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εταιρεία.
Αμέσως θυμήθηκα την παρουσίαση της εταιρείας που η διοίκηση υπό τον νέο CEO (αλλά με τον προηγούμενο CFO) έκανε στους αναλυτές την προηγούμενη εβδομάδα.
Εκεί βλέπεις ότι το ανεκτέλεστο με στοιχεία 31.3.2021 ήταν 1,688 δισ. ευρώ από 1,799 δισ. τρεις μήνες νωρίτερα (31.12.2020) και 1,936 δισ. ευρώ εννέα μήνες νωρίτερα δηλαδή στις 30.6.2020.
Μάλιστα το 1,688 δισ. όπως αναφέρεται περιλαμβάνει έργα υπό εκτέλεση, συμβάσεις που υπογράφηκαν από 30.09.2020 και μετά, καθώς και συμβάσεις προς υπογραφή.
Το σίγουρο είναι ότι το ανεκτέλεστο δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες γιατί η εταιρεία απέχει από το αμέσως επόμενο μεγάλο έργο, που δεν είναι άλλο από την Εγνατία Οδό.
Αγαπητέ Ευθύμη (Μπουλούτα) , έχεις πολλή και δύσκολη δουλειά….
Ο Πουλόπουλος και η Ελλάκτωρ
Η στήλη θεωρεί οτι ο Γιώργος Πουλόπουλος έκανε καλή δουλειά τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς και στο ANTENNA , όσο και στον Ελλάκτωρα.
Μάλιστα είναι και οπαδός του Corporate Governence.
H αποχώρησή του από τον Ελλάκτωρα μας ξάφνιασε δυσάρεστα.
Τα κόλπα της Morgan Stanley και της PWC
Και μέσα σε όλα, μια ενδιαφέρουσα πρόταση των τραπεζών που προς το παρόν απορρίπτεται από το οικονομικό επιτελείο.
Ποιος ξέρει σε μια δεύτερη φάση όλα μπορεί να συμβούν.
Θυμάστε αυτόν τον Οργανισμό που θα πάρει τα σπίτια των φτωχών και θα τους τα νοικιάζει με επιδότηση που θα λαμβάνουν οι τελευταίοι ως δικαιούχοι από το κράτος;
Αυτός λοιπόν ο Οργανισμός δείχνει να αποτελεί ένα νέο γιοφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.
Αν και δε νομίζω εν προκειμένω να απαιτηθεί η θυσία της συζύγου του πρωτομάστορα- ποτέ δεν ξέρεις βέβαια- ανέλαβαν οι θεσμοί να λύσουν το θέμα συνεπικουρούμενοι από την PWC και την Morgan Stanley.
Αλλά ούτε και αυτό δείχνει αρκετό.
Έτσι οι τράπεζες είδαν φως και είπαν να τρουπώσουν.
Τι πρότειναν;
Έως ότου στηθεί ο Οργανισμός να δώσει σε αυτές το κράτος την επιδότηση των δικαιούχων ώστε να μην προβούν σε πλειστηριασμούς….
Μια λογική την έχει. But the answer is no.
Για τις πολύ λίγες έως ελάχιστες αιτήσεις του Γέφυρα ΙΙ φταίει μάλλον το γεγονός πως υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μετείχαν στο πρόγραμμα είχαν στην πλειοψηφία τους μετάσχει στο Γέφυρα Ι.
Εθνική και Alpha Bank ετοιμάζουν εκπλήξεις με νέες εθελουσίες
Ένα ρεπορτάζ με τα πολύ ενδιαφέροντα που κρύφτηκαν στους ισολογισμούς των τραπεζών καταγράφει σήμερα το mononews.
Από αυτά ξεχωρίζουμε το ότι τόσο η AlphaBank ΑΛΦΑ 0% 1,68 υπό τον Βασίλη Ψάλτη όσο και η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 υπό τον Παύλο Μυλωνά προετοιμάζουν εθελουσίες και μάλιστα λογιστικοποίησαν το ποσό ήδη από το α τρίμηνο.
100 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank (CEO o Βασίλης Ψάλτης) και 50 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (CEO o Παύλος Μυλωνάς).
Καλά και οι άλλες τράπεζες δεν θα μείνουν πίσω.
Σίγουρα όχι η Τράπεζα Πειραιώς που θα το οργανώσει καλύτερα μέσα στη χρονιά.
Άλλωστε είναι η τράπεζα που απασχολεί τους περισσότερους.
Οι τράπεζες δυστυχώς στο πλαίσιο μιας τιμωρητικής διάθεσης που διέγειρε στους θεσμούς η κρίση του 2009-10 αναγκάσθηκαν να πουλήσουν όλη την προίκα τους στα Βαλκάνια, προίκα που δεν δημιουργείται εκ νέου.
Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν πια οι ελληνικές τράπεζες να καταφέρουν ουσιαστικά πράγματα στη Βαλκανική Χερσόννησο.
Η μόνη τράπεζα που φαίνεται να το δουλεύει πιο συστηματικά από τις άλλες δείχνει να είναι η Eurobank όπως προκύπτει από τα έσοδα που καταγράφει ο ισολογισμός της.
Οι προτάσεις των τραπεζών στον Άρη Καρυτινό
Εκδόσεις ομολόγων στα μέτρα του πελάτη φτιάχνουν οι τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια με σχετική ασφάλεια.
Στις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι στην κορυφή των κλάδων κάνουν τις προτάσεις τους και προχωράει η έκδοση. Ανάμεσα στη λίστα είναι και «Prodea» η οποία είναι ότι καλύτερο έχει ο κλάδος του real estate.
Η διοίκηση της Prodea υπό τον Άρη Καρυτινό θέλει να κάνει αύξηση κεφαλαίου αλλά όχι όσο οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές με την έννοια ότι η τιμή της μετοχής είναι υπό διαπραγμάτευση με discount 40%.
Οπότε οι αυξήσεις αποφεύγονται.
Η έκδοση ομολογιακού δανείου φαίνεται να επιλέγεται όπως πληροφορείται η στήλη.
Το τελικό πακέτο δεν έχει διαμορφωθεί αλλά αν οι τράπεζες προτείνουν κάτι καλό γιατί να το απορρίψει ο πελάτης!
Πόσο κόστισε το (χαμένο) IPO της Chipita
O Σπύρος Θεοδωρόπουλος συγκεντρώνει πάνω του, όλες τις τελευταίες μέρες, τα φώτα τη δημοσιότητας. Δικαιωματικά βέβαια, μετά από το big deal της Chipita με τη Montelez. Η συνολική αξία του (enterprise value) αποτιμήθηκε στα 2 δις δολάρια.
Δηλαδή περί τα 1,63 δις ευρώ μαζί με τον ‘’καθαρό’’ δανεισμό της ελληνικής πολυεθνικής, που σχεδόν το 80% του τζίρου της, αφορά τις πωλήσεις στο εξωτερικό.
Να σκεφτεί κανείς ότι πρίν από περίπου τρία χρόνια, η Chipita ήταν σε προχωρημένες διαδικασίες για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση και σε αυτό της Αθήνα.
Όμως εκείνο το IPO του 2018 ματαιώθηκε κυριολεκτικά στο ‘’παρά πέντε’’.
Καθώς διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να ‘’σηκώσει’’ μια αποτίμηση της τάξεως 700 εκατ. ευρώ, όπως επιθυμούσαν οι βασικοί της μέτοχοι…
Για να ξέρετε, αυτή η χαμένη υπόθεση της δημόσιας προσφοράς κόστισε στην Chipita 9,1 εκατ. ευρώ. Ποσό που έχει επιμεριστεί στις δύο χρήσεις του 2018 και του 2019.
Στο… εξοδολόγιο δεν περιλαμβάνονται μόνο οι αμοιβές για τη δουλειά που είχε γίνει από τους συμβούλους (Credit Suisse και J.P Morgan ) αλλά και το bonus που δόθηκε στα στελέχη της Διοίκησης για την όλη προετοιμασία. Το τι ακριβώς έλαβε η κάθε πλευρά των εμπλεκομένων, δεν προκύπτει μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις.
Το σίγουρο πάντως είναι τόσο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος που αναμφίβολα είναι η ‘’ψυχή’’ της Chipita, όσο και ο Σαουδαραβικός όμιλος Ολαγιάν, το γενεαλογικό δέντρο του οποίου έχει και… ελληνικές ρίζες- από το γάμο του ιδρυτή του με την Μαίρη Περδίκη- δεν το μετάνιωσαν.
Διότι τώρα θα πάρουν πολλαπλάσια από την Montelez ώς κάτοχοι του 13,015% και του 80% αντίστοιχα της Chipita.
Και ‘’χρυσά’’ μερίσματα 109,2 εκατ. ευρώ
Σε γενικές γραμμές πάντως η Chipita έχει καταφέρει να δικαιώσει πλήρως την επιλογή Θεοδωρόπουλου να την ξαναπάρει πίσω, πρίν από 11 χρόνια, από τον όμιλο Βγενόπουλου ( ΜΙG).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα των τελευταίων έξι ετών οι μέτοχοι της Chipita έχουν λάβει χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 109,2 εκατ. ευρώ. Όλα από επιστροφές κεφαλαίου. Εκ των οποίων η μεγαλύτερη ήταν αυτή του 2019 ( 34,98 εκατ.) ενώ άλλα 19,9 εκατ. ευρώ δόθηκαν πέρσι.
Άκρως ικανοποιητικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ της Chipita, που για τη χρήση του 2019 έλαβαν το συνολικό ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτά σε εταιρικό επίπεδο, όπου στο 11μελές Δ.Σ συμμετέχει ώς ανεξάρτητο μέλος και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος του Costa Navarino και του Hilton της Αθήνας.
Επιχειρήσεις στις οποίες ο όμιλος Ολαγιάν μετέχει με ποσοστό 25%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.