• Τα ολέθρια λάθη του Ιζνογκούντ με την Εθνική Τράπεζα, η γραμμή του Στάσση, το πρόστιμο στον ΟΤΕ, το νέο yacht του επιχειρηματία και δυο hot quiz

    Στην αντεπίθεση σκέφτονται να περάσουν οι εταιρείες fintech μετά την ευθεία μομφή εναντίον τους από τη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη, ο οποίος εκτός από τα εξώδικα που απέστειλε σε SoftOne και Entersoft, έβαλε στο στόχαστρό του τις Worldline και epay, χαρακτηρίζοντάς τες άμεσους συνεργάτες των δύο εταιρειών πληροφορικής.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Τα ολέθρια λάθη του Ιζνογκούντ με την Εθνική Τράπεζα

    Αγαπητοί αναγνώστες, η ήττα για τον Ιζνογκούντ των τραπεζών χθες ήταν απόλυτα αναμενόμενη.

    Δεν το είχαμε επισημάνει μόνο εμείς εδώ στο mononews.gr που με συνεχόμενα δημοσιεύματα γράφαμε ότι τελικά η σωστή τιμή να πουληθεί η Εθνική, είναι πέριξ των 7,50 ευρώ.

    Του το έλεγαν άπαντες.

    Αλλά αυτός δεν άκουγε.

    Χωρίς γνώσεις, υπερόπτης, θρασύς και ισχυρογνώμων.

    Ήταν πεπεισμένος ότι συμβάδιζε με το «πεπρωμένο» και αναζητούσε την νίκη με το οποιοδήποτε κόστος.

    Για να καταλάβετε αγαπητοί αναγνώστες, την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, η μετοχή της Εθνικής ξεκίνησε την συνεδρίαση στα 7,20 ευρώ και “έκλεισε” στις 17:20 στα 7,50 ευρώ.

    Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμα και τα 7,90 ευρώ.

    Δηλαδή κάποιοι ξένοι θεσμικοί «τράβηξαν» την μετοχή προς τα πάνω μπερδεύοντας τον Μικροτραπεζίτη Ιζνογκούντ που νόμιζε ότι «τους έχει».

    Αυτός που κάνει κουμάντο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει την απόλυτη ευθύνη, νόμιζε ότι οι διεθνείς επενδυτές είναι «κανονικά Αμερικανάκια».

    Πίστεψε, ότι βάζοντας εύρος τιμών έως το 7,95 ευρώ για τις μετοχές της Εθνικής που πουλούσε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, θα έπειθαν τα «μεγάλα πορτοφόλια» να αγοράσουν την Εθνική στο placement, στην τιμή που ήθελαν.

    Δηλαδή στα 7,95 ευρώ.

    Ήταν τόσες πολλές οι ατυχείς κινήσεις που ούτε καν ενημερώθηκε, ο αφελής, ότι η σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ είναι προ των πυλών.

    Όμως οι λογικές του τραπεζίτη Ιζνογκούντ εξαϋλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.

    Τελικώς αναγκάστηκε να πουλήσει το 10% των μετοχών της Εθνικής στα 7,55 ευρώ.

    Δηλαδή το δημόσιο εισέπραξε ακόμα λιγότερα χρήματα, από όσα τους είχε «υποσχεθεί» ότι θα ελάμβαναν.

    Πρακτικά ο άνθρωπος αυτός είναι από τους πρωτεργάτες του «πιο κακοσχεδιασμένου και ανεπαρκώς προγραμματισμένου placement του 2024».

    Στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.

    Εν τω μεταξύ το ωραίο είναι, ότι ήθελε να λάβει και έναν ετήσιο μισθό  230.000 ευρώ για ολόκληρο το 2025, ενώ το ΤΧΣ καταργείται τον Δεκέμβριο 2024.

    Για να καταλάβετε ποσό αφελής είναι προσπάθησε, να «βαφτίσει» τα 230.000 που ήθελε να πάρει, ως «αποζημίωση απόλυσης» για να πληρώσει λιγότερο φόρο.

    Πρακτικά δηλαδή, ήθελε να κλέψει το ίδιο το κράτος που τόσα χρόνια τον ταΐζει….

    Τραγικός και μικρός ο κυρ Ηλίας του ΤΧΣ!!!

    Αλλά για όλα αυτά θα έχουμε να γράφουμε, πολλά από αύριο.

    Ο Στάσσης δίνει γραμμή για τα τιμολόγια

    Τα καλά νέα για ένα νοικοκυριό είναι φυσικά οι χαμηλότερες τιμές.

    Στη χονδρική ρεύματος, η  μέση τιμή του Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 13% μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Αυγούστου και η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το πράσινο οικιακό της τιμολόγιο θα είναι μειωμένο κατά 6,1% για τον Οκτώβριο.

    Με αυτό τον τρόπο ο Γιώργος Στάσης έδωσε   τον τόνο στην αγορά.

    Ειδικότερα, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 14,96 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 15,94 σεντς που ήταν η τιμή του Σεπτεμβρίου.

    Η τιμή για την κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 16,082 σεντς (από 17,14).

    Η Protergia (Μυτιληναίος) και ο ΗΡΩΝ (Περιστέρης), δηλαδή ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς αντίστοιχα, προσαρμόστηκαν  και ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

    Πάντως και τον προηγούμενο μήνα οι δύο εταιρείες είχαν κρατήσει σταθερές τις τιμές.

    Σταθερή στα 15,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα διατήρησε η Elpedison στο Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό τη χρέωση για μηνιαία κατανάλωση έως 100 κιλοβατώρες.

    Με την επιδότηση, τον Σεπτέμβριο η τελική τιμή ήταν 14,45 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (επομένως καταγράφεται αύξηση 10% τον Οκτώβριο) και 18,55 λεπτά ανά kWh πάνω από αυτό το όριο (παραμένοντας σταθερή τον μήνα που διανύουμε).

    Με την έκπτωση συνέπειας, στα 15,915 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση στο «Ρεύμα Οικιακό», το ειδικό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο», σημειώνοντας υποχώρηση κατά 8% σε σχέση με τη χρέωση Σεπτεμβρίου.

    Σε σχέση με την τελική τιμή του προηγούμενου μήνα μετά την επιδότηση (15,95 λεπτά), το τιμολόγιο παραμένει πρακτικά αμετάβλητο αυτό τον μήνα.

    Μειωμένη κατά 15% είναι η χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο της NRG (ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ).

    Αν ληφθεί υπόψη η τελική τιμή Σεπτεμβρίου μετά την επιδότηση (17,331 λεπτά ανά κιλοβατώρα), για τον Οκτώβριο προκύπτει και πάλι μείωση, κατά 9%.

    Στα 13,97 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση, είναι η χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green.

    Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

    Σε σχέση με την τελική τιμή Σεπτεμβρίου μετά την επιδότηση (14,43 λεπτά), προκύπτει αύξηση 3%  στη ZeniΘ .

    Η χρέωση της Volton είναι 17,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη 8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

    Στην αγορά λένε ότι τα μπλε τιμολόγια θα συνεχίσουν να προσφέρουν την καλύτερη αξία, προσελκύοντας όλο και περισσότερους οικιακούς χρήστες στις σταθερές τιμές.

    Το πρόστιμο του Κικίλια στον ΟΤΕ

    Βρήκα μια ενδιαφέρουσα απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή του Βασίλη Κικίλια, η οποία αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, και σας την παραθέτω.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο αποφάσισε να επιβάλλει ρήτρες (SLA) κατά του ΟΤΕ κατά κύριο λόγο και λιγότερο κατά της εταιρείας Byte. Η υπόθεση αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα και την περίοδο από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου δηλαδή.

    Ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να πληρώσει ρήτρα 13.300, 99 ευρώ λόγω υπέρβασης του χρόνου αποκατάστασης σε 41 περιπτώσεις βλάβης ή δυσλειτουργίας ή λόγω μη διαθεσιμότητας σε 233 περιπτώσεις βλάβης/δυσλειτουργίας για κάθε μήνα της περιόδου της σύμβασης, στον οποίο η μη διαθεσιμότητα υπερβαίνει τις 72 ώρες.

    Για ανάλογα προβλήματα η Byte καλείται να πληρώσει ρήτρα 82,86 ευρώ.

    Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι ο ΟΤΕ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (που αναφέρονται στην απόφαση) δεν προσέφερε τις υπηρεσίες που είχε υποχρέωση να προσφέρει και έφαγε κόκκινη κάρτα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

    Και ξέρετε, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου οι βλάβες ή η καθυστέρηση αποκατάστασής της μπορεί να αποβούν καταστροφικά.

    Ο Στουρνάρας και ο Φλωρίδης 

    Εξαιρετική η χθεσινή εκδήλωση στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά με κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

    Κοσμοσυρροή από νωρίς, οι προσκλήσεις των 100 ευρώ η μία είχαν πωληθεί προ πολλού και οι συζητήσεις που έγιναν, όπως και η ομιλία του κ. Στουρνάρα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

    Εγώ, πάντως, θα σταθώ σε ένα σκηνικό που έγινε και το οποίο προκάλεσε πολύ γέλιο στην ομήγυρη.

    Την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα ο Γιάννης Στουρνάρας έπεσε πάνω στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, με τον διοικητή να λέει στον παλιό γνώριμό του: «Τι έγινε Γιώργο, θα βάλεις σε όλους μας χειροπέδες», αστειευόμενος για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη βία των ανηλίκων.

    Ο Φλωρίδης δεν απάντησε αλλά όπως καταλαβαίνετε όλοι γέλασαν με τον αστείο του Στουρνάρα.

    Το δημοσίευμα του mononews και ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ

    Και ο διάβολος φοβέρα θέλει, λέει ο σοφός λαός.

    Αλλά και ο… κάθε ξεχασιάρης επιχειρηματίας θέλει ένα δημοσίευμα για να κινητοποιηθεί.

    Το γράφω αυτό με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ για τον διαγωνισμό… ναυάγιο του ΑΔΜΗΕ με τους μονωτήρες της ΔΕΗ και την εταιρεία ΕΝΙΑ που έχει αναλάβει το έργο.

    Μόλις το mononews έγραψε το θέμα και ειδικά για το γεγονός ότι ο προμηθευτής παραμένει απλήρωτος από την ΕΝΙΑ, έμαθα ότι έσπασαν τα τηλέφωνα και στον ΑΔΜΗΕ και αλλού. 

    Και αμέσως χθες η εταιρεία ΕΝΙΑ, ο ανάδοχος του έργου δηλαδή, έσπευσε άρον – άρον να πληρώσει τον προμηθευτή τα 100.000 ευρώ που του χρωστούσε.

    Έτσι ξεμπλόκαραν και τα τελευταία κοντέινερ που βρίσκονταν στον Πειραιά ώστε μετά από 1,5 χρόνο καθυστερήσεων να ολοκληρωθεί το έργο.

    Ο Καρώνης προκαλεί μίση και πάθη…

    Στην αντεπίθεση σκέφτονται να περάσουν οι εταιρείες fintech μετά την ευθεία μομφή εναντίον τους από τη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη, ο οποίος εκτός από τα εξώδικα που απέστειλε σε SoftOne και Entersoft, έβαλε στο στόχαστρό του τις Worldline και epay, χαρακτηρίζοντάς τες άμεσους συνεργάτες των δύο εταιρειών πληροφορικής.

    Όπως μου λένε, η κίνηση Καρώνη προκάλεσε έκπληξη και απορία στους παρόχους, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν ακριβώς να καταλάβουν τους λόγους που ενέπλεξε το όνομά τους με αυτή την υπόθεση.

    «Εκπλήσσομαι με αυτά που ακούω και διαβάζω» μου λέει στέλεχος της αγοράς, ο οποίος μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση από τις εταιρείες κατά της Viva.

    Λέγοντας μάλιστα ότι ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες κατά της γνωστής fintech από πλήθος πελατών και εταιρειών.

    Ο Σαμαράς… γλάστρα; Ποτέ…

    Παρακολουθώ τις τελευταίες ώρες όλη τη συζήτηση με το αν θα πάνε στο πάρτι της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους τηλεφώνησε, το κλίμα ήταν καλό, αλλά και οι δύο δεν του απάντησαν αν θα πάνε τη Παρασκευή στη γιορτή για τα 50 της Νέας Δημοκρατίας.

    Εγώ, πάντως, μαθαίνω ότι ο κ. Καραμανλής το σκέφτεται να πάει, αλλά μάλλον θα επικρατήσει η λογική της αποχής.

    Όμως, ο Μεσσήνιος πολιτικός το κρατάει… Μανιάτικο και είναι δύσκολο έως απίθανο να βρεθεί έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης.

    Μάλιστα οι φίλοι Σαμαρά, γνωστοί και ως «Σαμαρικοί» διαδίδουν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα γίνει κομπάρσος και γλάστρα μιας γιορτής από μια παράταξη που έγινε… wokαριστερά.»

    Φαίνεται ότι αυτός ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, μαζί με τα ελληνοτουρκικά θέματα και πώς η σημερινή κυβέρνηση τα χειρίζεται, έχουν ανοίξει τέτοιο χάσμα μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά που είναι αδύνατον να κλείσει.

    Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που απαντούν στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν μπορεί να κλαίγεται συνεχώς ούτε να πιστεύει ότι είναι ο μόνος που εκπροσωπεί την ψυχή της παράταξης.

    Και ας μην ξεχνά το… 18%».

    Αυτή είναι η μπηχτή για το ποσοστό που έφτασε η ΝΔ επί Σαμαρά τον Μάιο του 2012, το χαμηλότερο στην 50χρονη ιστορία της. Ακόμη και με Μεϊμαράκη (Βαγγέλας για τους φίλους) η ΝΔ είχε λάβει 28%, τον Σεπτέμβριο του 2015.

    …Το πολιτικό μήνυμα της απουσίας των δύο

    Πάντως, αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν παρευρεθούν στη «γαλάζια» σύναξη, την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσουν κι αρκετοί βουλευτές που βρίσκονται στο «καραμανλικό» και το «σαμαρικό» στρατόπεδο.

    Κι επειδή δεν υπάρχει… κομματική πειθαρχία, προβλέπω να επικαλούνται διάφορες ευφάνταστες δικαιολογίες για να μην πάνε.

    Όπως μου έλεγε, πάντως, χθες κυβερνητική πηγή, δύο είναι τα θέματα της επόμενης ημέρας, μετά δηλαδή το πάρτι της Παρασκευής: Το πρώτο ότι η μη παρουσία Σαμαρά και Καραμανλή είναι σαφές πολιτικό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μήνυμα δυσαρέσκειας βεβαίως.

    Το δεύτερο είναι ότι όσα στελέχη δεν πάνε με αστείες δικαιολογίες «αξιολογούνται, μετριούνται και θα το έχουμε υπόψη για το μέλλον».

    Και ο νοών νοήτω…

    Και το δεύτερο χτύπημα των γαλάζιων βουλευτών

    Χθες, πάντως, η δεύτερη ομαδική παρέμβαση βουλευτών της ΝΔ, με ερώτηση αυτή τη φορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, έδειξε ότι το κλίμα στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι καλό, παρά τα τραπεζώματα και τα «μασάζ».

    Αυτή τη φορά 8 βουλευτές, οι Μίλτος Χρυσόμαλλης, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Πασχαλίδης ζήτησαν εξηγήσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι στο περιβάλλον Σαμαρά και Καραμανλή… είναι μάλλον τυχαίο.

    Quiz 1: Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και η συνάντηση με πρώην πρωθυπουργό

    Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας, από παλιά παραδοσιακή οικογένεια, λέει από χτες δεξιά και αριστερά (έχει και πολιτική χροιά αυτό το τελευταίο διότι το εκστόμισε σε «Μεγαλοπασόκο» που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση), αλλά και πολύ έντονα για να τον ακούν οι γύρω του:«Είχα αποφασίσει να κρατήσω αξιοπρεπή στάση, αλλά από δω και πέρα αυτό τελείωσε…   Τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις…».

    Μαθαίνω πως η πρώτη «δυσάρεστη έκπληξη» είναι η συνάντησή του με πρώην Πρωθυπουργό. Προετοιμάζεται διακριτικά η επαφή και θα γίνει κρυφίως, μου λένε.

    Μετά τον εορτασμό για… κάποια 50χρονα, καταλάβατε τώρα…

    Και ένα τελευταίο αλλά όχι έσχατο που άκουσα χθες για το ίδιο θέμα: «καλά ο …. μεσάζων που έταζε καταλαγή και συμφωνία win win και … λαγούς με πετραχήλια που βρίσκεται τώρα; Νομίζω πως τον ψάχνει ο Γιάννης να του πει δυο κουβέντες…».

    Quiz 2: Ο υφυπουργός που απέκτησε… μπόι

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας ενημέρωνα χθες για τις σκέψεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε διπλό ανασχηματισμό σε Μαξίμου και κυβέρνηση.

    Σας έγραφα επίσης ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία για 3-4 υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι είναι «μαρκαρισμένοι» από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Και πριν προλάβω να τα γράψω, έμαθα ότι για έναν, υφυπουργό και μάλιστα σε πολύ… κοντινή απόσταση από το κτίριο της Ηρώδου Αττικού, υπάρχει όχι μόνο δυσφορία, αλλά και οργή.

    Κάποιοι εντός του Μαξίμου λένε ότι έχει «αποκτήσει μπόι ξαφνικά, κι έχει μπερδέψει τη σκιά του με το μπόι του».

    Και όχι μόνο το λένε αυτό αλλά και με επιλεκτικές διαρροές που κάνουν θέλουν να του… κόψουν και το μπόι και το βήχα.

    Κι απ’ ότι με πληροφόρησαν ο εν λόγω υφυπουργός φοβισμένος για τη θέση του, άρχισε να ρωτά εναγωνίως ποιος είναι αυτός που θέλει να τον «τελειώσει».

    Δεν έμαθε και πολλά, αλλά το σίγουρο είναι ότι κατάλαβε ότι δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο πίστευε τα πράγματα με τη θέση του στην κυβέρνηση.

    Μάλλον… επισφαλή θα έλεγα.

    QUIZ 3:

    Ποιος επιχειρηματίας που πούλησε προ εβδομάδων την επιχείρηση του (μέτοχος του 51%) και πήρε 20 εκατ. ευρώ cash, θέλει τώρα να αγοράσει ένα yacht San Lorenzo 96.

    Ήδη έχει ένα Ferreti 80 το οποίο και θα πουλήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.