Δεν πλήρωσαν μέρισμα οι τράπεζες της Ευρωζώνης
Λοιπόν μια είδηση του Απριλίου του 2020 γίνεται πιο επίκαιρη απο ποτέ, αυτές τις ημέρες και στην Ελλάδα. Εμείς εδώ στην Αθήνα μάλλον δεν της δώσαμε την απαραίτητη βαρύτητα προ 6 μηνών. Τώρα όμως;
Τα διεθνή media έγραφαν , λοιπόν, στις αρχές Απριλίου:
“Την ακύρωση της καταβολής μερίσματος για τη χρήση του 2019 αποφάσισε η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, ακολουθώντας τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Ήδη, την αναστολή της καταβολής μερισμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ολλανδική τράπεζα ING, μετά τις ABN Amro, Rabobank και Unicredit.
Επίσης, αναστολή μερισμάτων ανακοίνωσαν οι ιρλανδικές Bank of Ireland και AIB και η βελγική τράπεζα KBC.
Η ΕΚΤ σύστησε στις τράπεζες της Ευρωζώνης να αποφύγουν τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους, βελτιώνοντας την πιστωτική επέκταση.”
Κρατήστε την παραπάνω είδηση γιατί είναι σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική επικαιρότητα.
Πάμε πάμε τώρα στα δικά μας.
Πειραιώς Ι: Κοκκίνισε το ταμπλό
Η είδηση για την πρόταση των τριών – John Paulson, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Bienville – για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ υπό τον όρο η αύξηση να προηγηθεί της μετατροπής των Cocos σε μετοχές έβαλε φωτιά στην μετοχή της τράπεζας, η πτώση της οποίας έφθασε και το 28,27% ενδοσυνεδριακά, παρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει στο – 8,32%.
ΤΧΣ Ι: Αν αλλάξουν οι όροι, γιατί όχι
Στο Ταμείο (δηλαδή ο SSM καθώς η επιρροή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μάλλον μηδενική) θα ήθελαν η σειρά των πραγμάτων να είναι διαφορετική: να μετατραπούν στα Cocos που έχει λάβει η τράπεζα σε μετοχές, δηλαδή το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς να ανέλθει στο 61% από 26,5% που είναι σήμερα και παράλληλα να αλλάξει ο νόμος και να δοθεί στο ΤΧΣ η δυνατότητα συμμετοχής σε αμκ.
Αφού γίνουν αυτά τα δύο μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων θα ήταν ιδανική για το Δημόσιο (μέσω πάντα του ΤΧΣ) και σαφώς ιδανική για την τράπεζα.
Άσε που με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μέσω της δυνατότητας συμμετοχής του ΤΧΣ σε μια αύξηση κεφαλαίου η ευστάθεια της τράπεζας σε περίπτωση που οι μέτοχοι της αποφασίσουν να μην βάλουν κεφάλαια.
Η μυστική συνάντηση
Η στήλη πληροφορείται ότι η συνεδρίαση για το θέμα της πρότασης των μετόχων της τράπεζας Πειραιώς που έλαβε χώρα στο ΤΧΣ δεν κράτησε παρά πολύ λίγη ώρα, καθώς η απόφαση ήταν ειλημμένη για τους λόγους που διαβάσατε παραπάνω.
Βέβαια ήταν η δεύτερη φορά που το ΤΧΣ “εξέταζε” την ίδια πάνω – κάτω πρόταση. Όμως η χθεσινή πρόταση ήταν αλλαγμένη σε κάποια πολύ βασικά σημεία και το δημόσιο θα διατηρούσε το 11 έως 13% των μετοχών της Πειραιώς.
Η πρώτη πρόταση υπεβλήθη προ 3 εβδομάδων και απορρίφθηκε αμέσως.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε και μια μυστική συνάντηση που έμεινε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στην συνάντηση ήταν παρόντα, μεταξύ άλλων, 2 κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και συζητήθηκε το όλο θέμα της Πειραιώς.
Πειραιώς ΙΙΙ: Αμκ αργότερα
Η ανακοίνωση που εξέδωσε στο επενδυτικό κοινό αργά εχθές το απόγευμα η τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 δίνει, χωρίς καμία αμφιβολία, το χρονοδιάγραμμα: η αμκ δεν προβλέπετε να γίνει άμεσα… άρα κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες και αφού έχουν προηγηθεί η επίλυση του θέματος με τα Cocos – αναμένεται τελική επίσημη απάντηση από τον SSM στα μέσα Νοεμβρίου ωστόσο η στήλη πληροφορείται ότι ο επόπτης προσανατολίζεται προς το σενάριο της μετατροπής τους σε μετοχές υπέρ του ΤΧΣ – και αλλάξει ο νόμος για τη δυνατότητα συμμετοχής του Ταμείου σε μελλοντικές αυξήσεις.
Το σήριαλ μόλις ξεκίνησε και θα δούμε πολλά επεισόδια… Οπότε, ψυχραιμία.
Πειραιώς ΙV: Τα Cocos αλλάζουν τους συσχετισμούς
Εφόσον, επικρατήσει η άποψη του επόπτη πως πρέπει να τελειώνει η θηλιά των Cocos για την Πειραιώς και μετατραπούν σε μετοχές, τότε το ελληνικό δημόσιο (πάντα μέσω του ΤΧΣ) θα αποκτήσει το περίπου 61% των μετοχών της τράπεζας…
Γκριμάντλι vs Attica Group
Για την Παρασκευή έχει ορισθεί η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η στήλη πληροφορείται ότι ήδη έχουν αρχίσει να διασταυρώνουν τα ξίφη του ο ιταλικός όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές και η θυγατρική της MIG Attica Group.
Η μάχη εκτιμάται ότι θα είναι σκληρή καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να κατέβουν στη διεκδίκηση του λιμανιού με όλα τα όπλα… Όσο για την Attica Group κουβαλάει μεν τα προβλήματα της μητρικής, θα το παλέψει δε…
Ένας Κεραμεύς στην Jumbo
Ο νέος αντιπρόεδρος που επέλεξε ο Απόστολος Βακάκης είναι ο αδελφός της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, Δημήτρης Κεραμεύς. Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚΕ που ελέγχει το ξενοδοχείο President.
Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του New York University στη Νέα Υόρκη (LLM).
Εργάστηκε ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη και σε ναυτιλιακή εταιρεία.
Από το 2008 εργάζεται ως εταίρος διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας Κεραμεύς & Συνεταίροι.
Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του εμπορικού, του εταιρικού και του ναυτιλιακού δικαίου.
Είναι επίσης μέλος διοικητικών συμβουλίων μη εισηγμένων Ελληνικών εταιρειών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση