• Τα μυστήρια της Alpha, το ράλι της ΔΕΗ, Δαγούμας κατά pirouetter ΜΜ, το σκληρό μήνυμα Χατζηδάκη, τα χαλιά της Όλγας, το άπληστο αγόρι των τραπεζών, οι 2 μεταγραφές στη ναυτιλία και το party της Αλεξίας

    Ξέρετε τι κατάλαβα εγώ από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για το «αντάρτικο» των 11 βουλευτών με την ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη; Ότι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Το ράλι

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες το πρωί η επενδυτική κοινότητα ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένη.

    Ενώ στην Ευρώπη οι μετοχές έκαναν πάρτι (π.χ. DAX + 1,5%) εν τούτοις η κατάσταση στην ΑΘΗΝΑ ήταν ιδιαίτερα υποτονική για να μην πω τραγική, σε σημείο που όλοι άρχισαν να «βρίζουν».

    Ξαφνικά μετά το μεσημέρι οι μετοχές αφυπνίστηκαν.

    ΔΕΗ και ΟΤΕ άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους ενώ επιθετικές αγορές άρχισαν να «βγαίνουν» και στην Alpha Bank.

    Ξαφνικά και άλλες μετοχές άρχισαν να ακολουθούν.

    Μοναδική εξαίρεση ήταν η Εθνική που στο τέλος έκλεισε με οριακές απώλειες 0,5% στα 7,3 ευρώ.

    Σας έχουμε ενημερώσει πρώτοι ότι οι ξένοι επιθυμούν το placement να γίνει στα 7,5 ευρώ.

    Πάρτι έγινε στην Intralot, καθώς προχθές και πάλι η Intracom, αγόρασε 200.000 μετοχές στην θυγατρική της όπως έκανε και προ ημερών.

    Σύνολο 400.000 μετοχές σε μια εβδομάδα.

    Το ίδιο πιθανολογείται ότι έγινε και χθες και για αυτό η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3,19% στα 1,17 ευρώ.

     

    Ο OTE και ο Νεμπής

    Η μεγάλη έκπληξη της ημέρας ήταν ο ΟΤΕ.

    Η μετοχή σημείωσε ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Για την ακρίβεια έκλεισε στα 15,40 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 708.000 χαρτιά.

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς μόλις άλλαξε η ηγεσία στον ΟΤΕ η μετοχή άρχισε να παίρνει φωτιά.

    Όπως ξέρετε αγαπητοί αναγνώστες, αυτού του είδους οι μετοχές δεν ανεβαίνουν έτσι απλά γιατί αποφάσισαν κάποια αμοιβαία κεφάλαια να τοποθετηθούν επενδυτικά.

    Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μεγάλα funds του εξωτερικού που προφανώς αγοράζουν το στόρι του ΟΤΕ.

    Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά γίνονται και με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου που είναι η γερμανική TELEKOM.

    Επειδή μου αρέσει να γράφω  με στοιχεία, ο νέος CEO Κώστας Νεμπής αναλαμβάνει την ηγεσία του ΟΤΕ την 1η Ιουλίου.

    Εκείνη την ημέρα η μετοχή διαπραγματεύεται στα 13,51 ευρώ.

    Έκτοτε η μετοχή ξεκινάει μια ανοδική πορεία με αποτελέσματα χθες να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στα 15,50.

    Τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση που η μετοχή βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα, ήταν τον Ιούνιο του 2023.

     

    Τα μυστήρια της Alpha

    Μια μετοχή που οι ειδικοί μου λένε ότι κάτι συμβαίνει είναι η Alpha Bank.

    Τις τελευταίες 4 ημέρες υπάρχει ένας επιθετικός παίκτης που αγοράζει.

    Χθες η μετοχή πραγματοποίησε όγκο συνάλληλων 7,12 εκατ. χαρτιά.

    Οι ειδικοί που παρακολουθούν τη μετοχή λένε ότι ο παίκτης που αγοράζει δεν πολυενδιαφέρεται για το bid.

    Από το στυλ των αγορών φαίνεται ότι έχει κάποια μετοχική σχέση.

    Ίσως και να πρόκειται για την UNICREDIT ή την Reggeborgh.

    Αυτή τη στιγμή η ολλανδική εταιρεία συμφερόντων του Henry Holterman κατέχει σύμφωνα με πηγές, ποσοστό που προσεγγίζει το 9%.

     

    ΔΕΗ: Ράλι

    Επίσης μια μετοχή έκπληξη ήταν η ΔΕΗ.

    Σημείωσε κέρδη 3,11% με (μικρό) όγκο συναλλαγών τα 288.000 χαρτιά.

    Μια είδηση που έμαθα χθες είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός η ΔΕΗ να προχωρήσει σε spin off (απόσχιση) του κλάδου των ΑΠΕ, και εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Τώρα η διοίκηση Στάσση ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά και θα αποφασίσει.

    Νομίζω πάντως ότι ο Στάσσης που την ξέρει τη δουλειά, βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Επίσης, έχω την εντύπωση ότι στο τραπέζι του Υπερταμείου έχει «πέσει» και μια πρόταση μήπως μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου όπου σήμερα ανέρχεται στο 34%.

    Προφανώς την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

     

    PS: Αγαπητοί αναγνώστες στις 09,50 το πρωί της Παρασκευής, o Wiseman συνομίλησε με κορυφαίο στέλεχος της ΔΕH.

    Η πηγή εξήγησε αναφορικά με το ενδεχόμενο του SPIN off ότι “εχει απορριφθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο spin off στις ΑΠΕ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και όσο υπάρχει η παρούσα διοίκηση αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά”. 

    Για παράδειγμα τόνισε ότι αυτό το λάθος έκανε και η Ιταλική ENEL προ ετών και στην συνέχεια το πλήρωσε ακριβά.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Κορυφαία διάκριση

    Την κορυφαία διάκριση έλαβαν ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο Deputy CEO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και οι ομάδες ESG και IR της Τράπεζας στις 6 από τις 7 κατηγορίες της Emerging EMEA που αφορούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Extel (πρώην Institutional Investor Research).

    Συγκεκριμένα, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ 2.702 υποψηφίων από 1.338 επιχειρήσεις από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, διακρίθηκαν:

    – Ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης ως ο κορυφαίος CEO τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Emerging EMEA στον χρηματοοικονομικό κλάδο για το όραμά του, τη στρατηγική του αλλά και την ικανότητά του να μετουσιώνει τη στρατηγική αυτή σε απτά αποτελέσματα.

    – Ο Deputy CEO του Ομίλου, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου για την προηγούμενη ιδιότητά του ως CFO, αναδεικνύοντάς τον κορυφαίο CFO τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Emerging EMEA στον χρηματοοικονομικό κλάδο για τη στρατηγική που ακολουθεί, τη στοχευμένη τοποθέτηση κεφαλαίων καθώς και για τη διαφάνεια και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που τον διακρίνουν.

     

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Οι νέες business

    Η Alter Ego Ventures, μέλος της Alter Ego Media του μεγαλύτερου ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, ανακοινώνει την έναρξη ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχήματος, με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επενδύσει σε εταιρείες με έμφαση στην τεχνολογία.

    Οι επενδύσεις θα είναι εστιασμένες σε νεοσύστατες και υφιστάμενες εταιρείες που καινοτομούν και διαθέτουν υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό.

    Η Alter Ego Ventures θα διαθέτει, πέρα από επενδυτικά κεφάλαια, προώθηση από τα μέσα της Alter Ego Media αλλά και τεχνογνωσία στην επιχειρηματικότητα.

    Η Alter Ego Ventures θα λειτουργήσει ως ένα εταιρικό επενδυτικό σχήμα (corporate venture capital), επενδύοντας σε εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και σημαντικές συνέργειες με τη δραστηριότητα της Εταιρείας.

    Στόχος της είναι η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων του Ομίλου, η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, καθώς και η είσοδος σε νέες αγορές.

    Η Alter Ego Ventures θα επενδύει σε εταιρείες με τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο με μετρητά, παροχή ομολογιακών δανείων (κοινών ή μετατρέψιμων), και παροχή προβολής και διαφήμισης με αντάλλαγμα είτε την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο (media for equity) είτε την προμήθεια επί των πωλήσεων (media for revenue).

     

    Ηλίας Ξηρουχάκης: Άπληστο αγόρι

    Λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες, έχω την εντύπωση ότι μερικοί άνθρωποι είναι άπληστοι.

    Γενικώς η απληστία είναι κακό πράγμα.

    Προσέξτε τι έμαθα.

    Όπως ξέρετε, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταργηθεί και θα υπαχθεί από τον Ιανουάριο του 2025 στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

    Έτσι η περιουσία του, δηλαδή οι μετοχές που κατέχει στις τράπεζες, θα μεταβιβαστούν στη δικαιοδοσία του.

    Προσέξτε τώρα.

    Έχω δυο ειδήσεις.

    ΤΟ ΔΣ του ΤΧΣ αποφάσισε προ μηνών, για κάποιους υπαλλήλους, να τους δώσει ένα γενναίο bonus, προκειμένου να μην αποχωρήσουν νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2024.

    Λογικό ήταν καθώς οι περισσότεροι ήδη πριν από την άνοιξη-καλοκαίρι αναζητούσαν διαφορετική επαγγελματική στέγη, αφού ήξεραν ότι από τον Ιανουάριο του 2025 θα καταργηθεί.

    Έως εδώ πολύ καλά.

    Όμως, το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι το bonus αυτό θέλει να το πάρει και ο Ηλίας Ξηρουχάκης, δηλαδή το αφεντικό του ΤΧΣ.

    Ο άνθρωπος «πιέζει» το ΔΣ να πάρει αντίστοιχη απόφαση για τα εκτελεστικά του μέλη που προφανώς είναι και ο ίδιος.

    Δεν παίζεται το άτομο.

    Έμαθα, όμως, και κάτι άλλο.

    Επειδή το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, ορίζει το τέλος του 2025 ως ημερομηνία λήξης της λειτουργίας του Ταμείου, αυτό που θέλει ο Ξηρουχάκης είναι να πάρει επιπλέον ένα ετήσιο μισθό δηλαδή 230.000 ευρώ.

    Πρακτικά θέλει και το bonus και τα 230.000 ευρώ που αφορούν το 2025, που όμως δεν θα υπάρχει Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Γιγαντιαίος παίκτης ο Χανιώτης Ηλίας!!!!

     

    Και ο Θανάσης Δαγούμας (ΡΑΕΕΥ) εναντίον του «Πιρουέτα» Μανουσάκη

    Ξεσπάθωσαν, όπως έμαθα, ο Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕΕΥ και ο Αντιπρόεδρος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Δημήτρης Φούρλαρης (εκείνος να δείτε… ξεσπάθωμα, ούτε ο Ντ’ Αρτανιάν!) κατά του αρχιγίγαντα της Ενέργειας, κου Μάνου Μανουσάκη ή Πιρουέτα ή Νιντή ή Ντιστεγκέν, όπως γνωρίζετε καλά τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν οι Κύπριοι αδελφοί μας.

    Να θυμίσω πως, προ καιρού Δαγούμας και Μανουσάκης παρά λίγο να έρθουν στα χέρια έξω από το γραφείο του ΥΠΕΝ κου Σκυλακάκη. Τη σύρραξη απέτρεψε ο πάντα ήρεμος γενικός γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

    «Μετά από αυτό, προτάθηκε στον κο Αϊβαλιώτη να διαιτητεύσει σε τελικό του Champions League», παρατήρησε χιουμοριστικά παλαιό στέλεχος του Υπουργείου.

    Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της  ΡΑΑΕΥ με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, οι δύο επικεφαλής της Αρχής, μαθαίνω πως «την έπεσαν άγρια» στο πολύκλαυστο αστέρι της ενέργειας τον κο Μάνο, για τον τρόπο που ο ΑΔΜΗΕ «κόβει» χωρίς εξήγηση και επιλεκτικά παραγωγούς πράσινης ενέργειας ενώ διατηρεί άλλους.

    Τόσο ο κος Δαγούμας όσο -κυρίως- ο κος Φούρλαρης, έχουν γίνει αποδέκτες δεκάδων έγγραφων και επώνυμων καταγγελιών από παραγωγούς ΑΠΕ κατά του… τιτανοτεράστιου κου Μάνου.

    Τον κατηγορούν επωνύμως για την επιβολή μη προγραμματισμένων, άναρχα εφαρμοζόμενων και αναιτιολόγητων περικοπών στα έργα τους.

     

    Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο Μανουσάκης

    Η  Αρχή αποδέχεται ότι περικοπές γενικώς πρέπει κάποιες φορές να γίνονται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ασφάλεια του συστήματος και στην αποσόβηση του κινδύνου black out».

    Ωστόσο, Δαγούμας και Φούρλαρης είναι κατηγορηματικοί ότι μέχρι τη λήψη της οριστικής της απόφασης, ο κος Μανουσάκης θα πρέπει να δημοσιεύει όλες τις πληροφορίες και τα κριτήρια.

    «Αλλιώς υπάρχουν γκρίζες ζώνες και υπόνοιες και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…» μας λένε από τη ΡΑΕΕΥ.

    Λένε για παράδειγμα, ότι θα πρέπει να δημοσιεύσει ο γνωστός κος Πιρουέτας, τα στοιχεία των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που υπόκειται σε περιορισμούς εισόδου στο σύστημα (εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύς, τεχνολογία, θέση, επίπεδο τάσης, υποσταθμός σύνδεσης και διακόπτης) καθώς και το εύρος του περιορισμού ισχύος ανά δεκαπεντάλεπτο.

    Ο κος Μανουσάκης… απαξιοί να τα δημοσιεύει οπότε οι θιγόμενοι δικαίως υποψιάζονται διάφορα.

    Στη συνάντηση, μαθαίνω πως οι άνθρωποι του κου Μανουσάκη ψέλλισαν κάτι για «μεταβατικό πλαίσιο περικοπών που εφαρμόζει αποτελεί μονόδρομο» αλλά πήραν απάντηση-εντολή από τη ΡΑΕΕΥ για απόλυτη διαφάνεια και ισονομία στις περικοπές.

    Και πάλι, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

    Εγώ ως καλόπιστος wiseman έχω να σχολιάσω πως δυο τινά συμβαίνουν: ή υπάρχει παγκόσμια και ίσως διαπλανητική συνωμοσία κατά του κου Μανουσάκη και σχεδόν όλοι πνέουν μένεα εναντίον του, ή (το πιθανότερο) ο πασίγνωστος κος Πιρουέττας τα έχει κάνει μαντάρα σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου…

     

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Εμπιστοσύνη

    Με μεγάλη… άνεση και χωρίς κανένα πρόβλημα, πέρασαν όλα τα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ideal, που λύνει τα χέρια στον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κάνει ΑΜΚ 81 εκατ. ευρώ και προχωρά ολοταχώς στην επόμενη εξαγορά.

    Όπως λένε πληροφορίες, η επόμενη κίνηση του ισχυρού άνδρα του ομίλου θα είναι πολλών εκατ. ευρώ, τινάζοντας ξανά τη μπάνκα στον αέρα, με μια εξαγορά εφάμιλλη των Attica.

    Το ταμείο είναι γεμάτο, με πάνω από 180 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, ενώ όπως λένε κατευθύνεται σε κλάδο που μέχρι τώρα δεν έχει δραστηριότητα.

    Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που σημαίνει ότι ανοίγει το δρόμο στη διοίκηση να προχωράει σε ΑΜΚ όταν το κρίνει αναγκαίο.

    Γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των μετόχων στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου.

     

    Η νέα εταιρεία του Μαρλαφέκα της Λουξ

    Κάτι ετοιμάζει ο Πλάτων Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος της γνωστής εταιρείας αναψυκτικών και χυμών «Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ».

    Διότι προχώρησε στη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών (Holding) με την επωνυμία ΜΑΡΛΑΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., με τον ίδιο πρόεδρο και CEO και μέλη τον Γεώργιο Καραμήτσο, σύμβουλο στρατηγικής και marketing και Ανδρέα Μπέκιο.

    Διαβάζουμε στο ΓΕΜΗ ότι η εταιρεία συστάθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, διάρκειας 80 ετών, έχει μετοχικό κεφάλαιο 4,2 εκατ. ευρώ και σκοπός της είναι η διενέργεια επενδύσεων μέσω συμμετοχής της εταιρείας σε άλλες, η αγορά ακινήτων, logistics, δημόσιες σχέσεις κ.λπ.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται με μετρητά 700 χιλ. ευρώ στον λογαριασμό της εταιρείας και τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. με εισφορά σε είδος, και συγκεκριμένα με την εισφορά εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) ομολογιών δυνάμενων να μετατραπούν σε μετοχές, ονομαστικής αξίας είκοσι πέντε (25) ευρώ εκάστη, εκδόσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ – ΧΥΜΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».

     

    Νέο πεντάστερο στην Κω

    Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 92 κλινών σε οικόπεδο 6,8 στρεμμάτων, ετοιμάζει η εταιρεία ΚΑΠΠΑ Αναπτυξιακή, η οποία ανήκει στον τοπικό ξενοδόχο Κωνσταντίνο Καραθωμά.

    Μαθαίνω, δε, ότι ο επιχειρηματίας έχει, αυτό που λέει ο λαός «πετριά» με την υποκριτική κι έχει συμμετάσχει και σε κινηματογραφική ταινία.

    Εν πάση περιπτώσει, το ξενοδοχείο θα γίνει στην περιοχή Μαρμάρι της Κω και με απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στις 18 Σεπτεμβρίου, υπάγεται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις το υπό ανέγερση κτίριο.

    Στην απόφαση περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις της κατασκευάστριας εταιρείας από την αρχή που θα ξεκινήσει το έργο μέχρι τη λειτουργία του.

    Από τη χρήση νερού κι ενέργειας, το θόρυβο και τους κραδασμούς κατά την κατασκευή, μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων, τις πισίνες και τη χρήση της παραλίας.

    Ολόκληρη η απόφαση εδώ

     

    Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του wiseman της Δευτέρας για τις μπουχάρες της Όλγας

    Ποιος το περίμενε ότι για δύο… μπουχάρες της Όλγας Κεφαλογιάννη για το υπουργείο Τουρισμού, θα είχαμε… μίνι κρίση στην κυβέρνηση.

    Να σας θυμίσω ότι το θέμα με την αγορά χαλιών στο υπουργείο, το αποκάλυψε πρώτο το mononews και ο wiseman τη Δευτέρα, και στη συνέχεια έγινε «αποκλειστικότητα» και από τις στήλες… άλλων συναδέλφων.

    Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το link του δημοσιεύματος του wiseman.

    Εν πάση περιπτώσει, η αγορά χαλιών αξίας 18 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, προκάλεσε εκνευρισμό, μπορεί και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Διότι δεν είναι και λίγο να ανακοινώνεις φιλολαϊκά μέτρα στη ΔΕΘ και να έρχεται ένας υπουργός να κάνει σπατάλες πότε για να αγοράσει χαλιά, πότε για να ανακαινίσει το γραφείο και πότε για να αγοράσει μηχανή του καφέ, καναπέδες και κουρτίνες.

    Και απ’ ότι μαθαίνω, έπεσαν τα σχετικά τηλέφωνα από ψηλά, και γι’ αυτό η κ. Κεφαλογιάννη εξαναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση – απάντηση.

    Βέβαια, μάλλον χειρότερα τα έκανε αφού μίλησε περί ανέμων και υδάτων, για τις επαφές που έχει με παράγοντες από το εξωτερικό στο υπουργείο κ.λπ.

    Και η βολή του Μαρινάκη στην Κεφαλογιάννη ήταν ξεκάθαρη: «Σίγουρα πρέπει να δείχνουμε προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα των φορολογούμενων».

    Σωστό, να είναι ευπρεπές το υπουργείο Τουρισμού, αλλά τις μπουχάρες τι τις ήθελε;

    Και για όσους δεν γνωρίζουν, Μπουχάρα είναι μια φημισμένη για τα χαλιά της πόλη του Ουσμπεκιστάν (Bukhara), όμως όταν μιλάμε για πολυτελή, όμορφα και ακριβά χαλιά χρησιμοποιούμε τον όρο… μπουχάρα.

     

    Το καλώδιο θα ποντιστεί αν δεν… καταποντιστεί

    Ούτε λευκός, ούτε μαύρος καπνός βγήκε την Πέμπτη στο Μαξίμου για το καλώδιο της Κύπρου.

    Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης το συζήτησαν βεβαίως, όμως, τα πάντα και πάλι είναι στον αέρα και οι αποφάσεις παραπέμπονται στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στη Λευκωσία το Σάββατο.

    Έστω κι αν ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για πολιτική δέσμευση, όλα είναι ανοικτά.

    Επί της ουσίας η Αθήνα δεν έχει να πάρει καμιά απόφαση, το καυτό μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Κύπριου προέδρου, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει μετοχικά η Κύπρος στο καλώδιο, αρχικά με 100 εκατ. ευρώ.

    Όμως, όπως μου λένε κυβερνητικές πηγές, ο Χριστοδουλίδης δείχνει να παίζει καθυστέρηση και να παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις όταν θα βγει η μελέτη κόστους – οφέλους, δηλαδή… τον Δεκέμβριο.

    «Παίζει καθυστερήσεις για να μη φάει κανένα γκολ», μου είπαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Κύπρος σα να μη θέλει να προχωρήσει το καλώδιο.

     

    Σε μεγάλες φουρτούνες ο Χριστοδουλίδης

    Άλλωστε, ο Χριστοδουλίδης περνά μεγάλες φουρτούνες αυτή την περίοδο.

    Στην Κύπρο το μόνο θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απολύσει» τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

    Και οι… κουμπάροι στη Λευκωσία λένε πολλά.

    Όπως π.χ. ότι η αποπομπή του έχει σχέση με το σκάνδαλο για τα παράνομα διαβατήρια που δίνονταν, κάτι με μίζες, ταξιδάκια στις Σεϋχέλλες υψηλά ιστάμενων στην κυβέρνηση, κι ότι ο Γενικός Ελεγκτής τα αποκάλυψε και του έδωσαν κακήν κακώς κόκκινη κάρτα.

    Με τη σύγκρουση που σοβεί στην Κύπρο, πάντως, το θέμα του καλωδίου δείχνει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αφήστε που ο Κύπριος Πρόεδρος δεν θέλει να κατηγορηθεί την παρούσα χρονική στιγμή ότι επιβαρύνει τους πολίτες.

    Μπάχαλο δηλαδή που μπορεί να οδηγήσει σε… καταποντισμό, αντί για ποντισμό του καλωδίου.

     

    Ετοιμάζουν νέο χτύπημα οι γαλάζιοι βουλευτές;..

    Ξέρετε τι κατάλαβα εγώ από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για το «αντάρτικο» των 11 βουλευτών με την ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη;

    Ότι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος, επομένως, μπορούν οι γαλάζιοι βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις και οι υπουργοί να απαντούν.

    Είναι η εύκολη απάντηση ενός κυβερνητικού εκπροσώπου για να βγει από τη δύσκολη θέση, όμως, η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου έχουν θορυβηθεί από την κίνηση των «11», όσο κι αν πιστεύουν ότι δεν είναι «αντάρτες» αλλά απογοητευμένοι βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν ή που παραμένουν θιγμένοι με το γάμο των ομόφυλων και την κεντρώα στροφή Μητσοτάκη.

    Μια πηγή μου μού είπε πάντως ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλη ερώτηση… παγίδα σε υπουργό (όχι στον Κωστή Χατζηδάκη αυτή τη φορά).

    Δεν ξέρω ποιοι κυβερνητικοί βουλευτές θα την υπογράψουν, αν θα είναι οι ίδιοι, αν θα μπουν νέοι «πικραμένοι» στη λίστα κ.λπ.

    Αυτό που ξέρω είναι ότι η… εσωκομματική αντιπολίτευση πήρε θάρρος από τη δημοσιότητα της πρώτης κίνησης και θέλει να την επαναλάβει.

    Κι όταν εννοούμε εσωκομματική αντιπολίτευση εννοούμε προφανώς και κάτι πρώην… πρωθυπουργούς.

     

    …Και το οργισμένο μήνυμα του Κωστή…

    Αλλά θέλω να σας πω και κάτι ακόμη για την ερώτηση των «11».

    Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι εκνευρισμένος κυρίως γιατί έγινε άδικα στόχος της συντονισμένης ενέργειας των γαλάζιων βουλευτών.

    Και για τον λόγο αυτό απάντησε μέσα σε μία ημέρα, ενώ είχε το χρόνο να επεξεργαστεί την απάντηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών θεώρησε ότι ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση σε βάρος του και η απάντησή του ήταν αυστηρή.

    Τι τους είπε:

    Πρώτον, ότι «τα μισά από όσα λέτε τα έχω ήδη νομοθετήσει και εφαρμόζονται.

    Δεύτερον, τα άλλα μισά που λέτε μας επιστρέφουν στις στρεβλώσεις του νόμου Κατσέλη που ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει».

    Με λίγα λόγια, η ερώτηση των «11» ήταν άστοχη και το μόνο που ήθελε να υπηρετήσει ήταν η στόχευση των βουλευτών, δηλαδή να φωνάξουν για να ακουστούς στο Μαξίμου.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης έστειλε, όμως, και ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα με την απάντησή του. Ότι δεν είναι διατεθειμένος για γίνει σάκος του μποξ.

    Θα υπερασπιστεί τη διαδρομή και το έργο του. Θα υπερασπιστεί την πορεία της εθνικής οικονομίας.

    Είναι καλοδεχούμενη η κριτική για πιθανά λάθη και οι προτάσεις.

    Αλλά όσοι καταφεύγουν σε ατεκμηρίωτες ή λαϊκίστικες ερωτήσεις λόγω της όποιας… πικρίας τους ή άλλων σκοπιμοτήτων, να γνωρίζουν ότι θα έχουν άμεση, τεκμηριωμένη και αυστηρή απάντηση.

    Και πιθανότατα δεν θα τους αρέσει…»

    Ήπιος και καλοπροαίρετος ο Κωστής, αλλά άμα του πατήσεις τον κάλο και τον πιάσει το κρητικό του ταπεραμέντο… τρέξε να κρυφτείς.

     

    Τι μισθό και επιδόματα θα παίρνει ο «Τζίτζι»

    Πολλοί θα αναρωτιέστε: Μα πόσα χρήματα θα πάρει ο Απόστολος Τζιτζικώστας που εγκαταλείπει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να γίνει Επίτροπος;

    Εντάξει, αγαπητοί αναγνώστες, δεν είναι μόνο ο μισθός που παρακινεί κάποιον να πάει στις Βρυξέλλες, είναι και η πολιτική καριέρα, οι μελλοντικές φιλοδοξίες, οι γνωριμίες, η πρόκληση της «καριέρας στο εξωτερικό».

    Όμως, και τα λεφτά δεν είναι καθόλου άσχημα.

    Μαθαίνω π.χ. ότι κάθε Επίτροπος της ΕΕ, επομένως και ο «Τζίτζι» για τους φίλους, έχει μηναίο μισθό 25.910 ευρώ. Συνολικά τον χρόνο παίρνει 310.000 ευρώ

    Επιπλέον δικαιούται επίδομα διαμονής, που είναι το 15% των αποδοχών τους, δηλαδή 3.886 ευρώ τον μήνα αλλά και επίδομα «εγκατάστασης» ύψους 839 έως 1.411 ευρώ.

    Υπάρχουν επίσης κι άλλα επιδόματα, όπως επίδομα ψυχαγωγίας, υπηρεσίας δωματίου, οικογενειακά επιδόματα, έξοδα ταξιδιού κ.λπ.

    Για παράδειγμα το επίδομα ψυχαγωγίας είναι 607 ευρώ τον μήνα και καλύπτει γεύματα και άλλα καθήκοντα εκπροσώπησης.

    Επιστρέφονται επίσης τα έξοδα για ταξίδια των Επιτρόπων και των μελών των οικογενειών τους. Υπάρχει 1.500 ευρώ επίδομα γονικής άδειας. 471 ευρώ το μήνα σε επίδομα συντηρούμενου τέκνου και έως 320 ευρώ το μήνα σε εκπαιδευτικό επίδομα.

    Μόλις τελειώσουν τη θητεία τους οι επίτροποι λαμβάνουν ένα «μεταβατικό» επίδομα, ή επίδομα απεγκατάστασης.

    Ένας επίτροπος που υπηρετεί πέντε χρόνια στη θέση του θα αμείβεται με περίπου 13.000 ευρώ για πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του ρόλου.

     

    Ο… σκυταλοδρόμος Σταύρος Παπασταύρου

    Δεν ξέρω αν τελικά το επιτελικό κράτος έχει προβλήματα (ή όπως λέει το τραγούδι Γέμισε η βάρκα μου νερό και πώς να την αδειάσω. Μου πλημμυρίζει το μυαλό κι αρχίζω να βουλιάζω βουλιάζω), αλλά τουλάχιστον στην κυβέρνηση το… διασκεδάζουν.

    Και η εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, είχε ενδιαφέρον και ειπώθηκαν πολλά.

    Θα σταθώ, πάντως, σε μια τοποθέτηση του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση του έργου.

    Είπε ο πρώην υπουργός: «Ήμουν ένας σκυταλοδρόμος μεταξύ τριών, κάτι που δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα.

    Όταν αλλάζουν οι χειριστές, η δυναμική του έργου τείνει να εξασθενίζει.

    Εδώ δε συνέβη αυτό.

    Παρά την αλλαγή των χειριστών, το έργο ολοκληρώθηκε στην ώρα του γιατί όλοι καταλάβαμε τη σημασία του.

    Οι Υπουργοί περιμένουν τη συνεργασία με τα επιτελικά στελέχη και τους νομοτέχνες, μια συνεργασία από την οποία θα επωφεληθούμε όλοι».

     

    Σημαντική μεταγραφή στη ναυτιλία…

    Στο δυναμικό της Transport Capital εντάχθηκε ο Νίκος Παπανέστης, παίρνοντας μεταγραφή από την DNB Bank.

    Με εμπειρία 18 ετών σε ναυτιλιακά τμήματα τραπεζών σε Αθήνα και Λονδίνο και ιστορικό επιτυχιών, ο κ. Παπανέστης ανέλαβε επικεφαλής των εργασιών της Transport Capital στην Ελλάδα.

    Μέσω του νέου του ρόλου θα έχει στόχο να προωθήσει τη συνολική επιχειρηματική ανάπτυξη της και να επιβλέπει τις διοικητικές υποθέσεις στην Ελλάδα.

    Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και χρηματοοικονομικών συμβουλών με επίκεντρο τη ναυτιλία, πραγματοποιεί φέτος κινήσεις για την εδραίωση της παρουσίασης σε βασικές αγορές, συνεχίζοντας τη στρατηγική επέκτασης που έχει ξεκινήσει από το 2020.

    Ο Νίκος Παπανέστης πριν αναλάβει την νέα του θέση, εργάζονταν ως Senior Vice President και Senior Relationship Manager στην DNB Bank ASA (Λονδίνο/Αθήνα), όπου συνέβαλε καθοριστικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της τράπεζας στην Αθήνα και στην επέκταση των δανειοδοτικών και μη δανειοδοτικών εσόδων του ελληνικού χαρτοφυλακίου, εστιάζοντας σε χρηματοδοτικές λύσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και την εξεύρεση κεφαλαίων από διάφορες περιοχές.

    Ο Sebastian Wittgenstein, επικεφαλής της Ευρώπης στην Transport Capital, χαρακτήρισε την πρόσληψη του Νίκου Παπανέση ως ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανέστης έχει μεταπτυχιακό στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

     

    …Και η αποχώρηση Τσουτσοπλίδη από την Eagle Bulk 

    Νέο σελίδα στην επαγγελματική του πορεία γυρίζει ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Eagle Bulk και δεξί χέρι του CEO της Gary Vogel, Κώστας Τσουτσοπλίδης, ο οποίος μετά την εξαγορά της ναυτιλιακής από την Star Bulk του Πέτρου Παππά, βοήθησε στην ενοποίηση των δύο εταιρειών.

    Η παραμονή του υψηλόβαθμου στελέχους στη Star Bulk είχε εξαρχής συγκεκριμένη διάρκεια και στόχο, καθώς είχε υπογράψει εξάμηνη σύμβαση ως σύμβουλος, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τον Απρίλιο.

    Έτσι, το φετινό καλοκαίρι κινήθηκε μεταξύ του Στάμφορντ, όπου ήταν η πρώην έδρα της Eagle Bulk και της Αθήνας, στα γραφεία της Star Bulk στο Μαρούσι, φροντίζοντας να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση του στόλου και των δραστηριοτήτων της εξαγορασθείσας εταιρείας στην ναυτιλιακή του κ. Παππά.

    Ταυτόχρονα, διερευνούσε το επόμενο επαγγελματικό του βήμα και σύμφωνα με το tradewinds, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση μίας ιδιωτικής ναυτιλιακής που έχει την έδρα της κοντά στο σπίτι του στο Κονέκτικατ.

    Πρόκειται για την MT Maritime Management, η οποία διαθέτει στόλο με 24 πλοία μεταφοράς χημικών προϊόντων, δύο product tankers και 15 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου – τα οποία διαχειρίζεται η Strategic Bulk Carriers Inc., όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

     

    Το party της Αλεξίας και της Νάνσυς (Αία Relate)

    Πλήθος κόσμου, πελάτες, συνεργάτες και άνθρωποι των media παραβρέθηκαν στο χθεσινό πάρτι που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Αία Relate της Αλεξίας Μπακογιάννη και της Νάνσυς Σουρμπάτη, στον Ελληνικό Κόσμο, για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων της, υπό τη διοργάνωση της Event Plus.

    Το «παρών» έδωσε και η μητέρα της Αλεξίας Μπακογιάννη, βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στο πλαίσιο της βραδιάς, η Αλεξία Μπακογιάννη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας και η Νάνσυ Σουρμπάτη, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, μίλησαν για το πώς ξεκίνησε η Αία Relate, για το τι πρεσβεύει, για τους λόγους που ξεχωρίζει στην αγορά αλλά και για τις αξίες της.

    Επίσης, σημαντική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η βράβευση της παλαιότερης συναδέλφου, Έφης Παπαδημητρίου, η οποία εργάζεται ως Art Director στην Αία Relate, τα τελευταία 17 χρόνια.

    Η Αλεξία Μπακογιάννη ευχαρίστησε όσους πίστεψαν στην εταιρεία, πελάτες, συνεργάτες και εργαζομένους, τονίζοντας πως θα συνεχίσει μαζί με τη Νάνσυ Σουρμπάτη να λένε ιστορίες που έχουν σημασία, που αλλάζουν τον κόσμο, που δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να συνδεθούν σε κάτι καινούργιο, ιστορίες που λένε «ναι» στην πρόκληση.

    Η Νάνσυ Σουρμπάτη ανέφερε ότι το γεγονός αποτελεί ορόσημο για ένα ταξίδι γεμάτο από στιγμές όπου αναρωτιόμαστε «τι σκεφτόμασταν;».

    Ωστόσο, αποτελεί επίσης «μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει από τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους μας, τόσο τους νυν όσο και τους πρώην».

    Τόνισε πως προχωρούν με περισσότερη σοφία και εμπειρία, αλλά με την ίδια διάθεση και ενέργεια για τις νέες προκλήσεις, όπως έκαναν από την πρώτη μέρα, και δεσμεύονται να συνεχίσουν με την ίδια ατρόμητη δημιουργικότητα που αρνείται να συμβιβαστεί με τη μετριότητα.

    Στο τέλος, η νέα γενιά της Αία Relate «βγήκε μπροστά», σπάζοντας έναν τοίχο, για να αποκαλυφθεί το μήνυμα «no guts, no story».

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.