• Τα λάθη των Ελλήνων που αγόρασαν Εθνική και τα ψέματα, τι συμβαίνει με την ΑΒΑΞ, το μανιφέστο Χατζηδάκη, το άσεμνο video στο Κολέγιο, ο ατάλαντος Μάτσας και η ωραία Όλγα, το bonus των εφοπλιστών και δυο hot πολιτικά quiz

    Κι ενώ οι διπλωμάτες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού ζουν δύσκολες ώρες με τη Μέση Ανατολή, η ελληνική οικονομική διπλωματία, δεν παρεκκλίνει πορείας.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    ΤΧΣ: Τα λάθη με την Εθνική Τράπεζα και τα ψέματα με τους εφοπλιστές 

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά κατέδειξε την πλήρη αδυναμία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση του placement του 10% που πούλησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να δώσει έστω και οριακά κέρδη.

    Η τιμή της μετοχής «έκλεισε» στα 7,55 ευρώ ενώ έκανε χαμηλό τα 7,48.

    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

    Ότι όσοι Έλληνες ιδιώτες επένδυσαν στην Εθνική στην ουσία είναι χαμένοι.

    Βέβαια πρέπει να περιμένουμε την Τρίτη που θα είναι διαθέσιμες οι μετοχές στους κωδικούς των Ελλήνων (θα πιστωθούν το βράδυ της Δευτέρας) για να διαπιστώσουμε ποσό πραγματικά έχασαν ή εάν είναι κερδισμένοι.

    Στην ουσία τώρα.

    Χθες εάν κάποιος Ελληνάρας, πραγματικά ήθελε μετοχές της Εθνικής, θα μπορούσε να τις  αγοράσει πολύ φθηνότερα από την τιμή του placement δηλαδή στα 7,48 αντί στα 7,55.

    Άλλη μια απόδειξη της πλήρους αποτυχίας του ΤΧΣ και του (για 2 μήνες ακόμα) αφεντικού, που στην κυριολεξία «παγίδευσαν» τους Έλληνες ιδιώτες.

    Τώρα επειδή ακούω ότι στο placement μπήκαν και εφοπλιστές.

    Το mononews.gr ρώτησε τουλάχιστον 3 εφοπλιστές, οι οποίοι απάντησαν ότι αγνοήσαν τελείως αυτή την φορά το placement της Εθνικής.

    Επειδή από το ΤΧΣ πουλάνε παραμύθια, τους προτρέπω να μας αποκαλύψουν τα ονόματα τους.

    ΑΒΑΞ: Γιατί αγοράζουν;

    Χθες διαβάζοντας την ενημέρωση των εισηγμένων εταιριών προς το χρηματιστήριο, χαμογέλασα πονηρά.

    Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά οι βασικοί μέτοχοι της ΑΒΑΞ σχεδόν καθημερινά αγοράζουν μετοχές από το χρηματιστήριο.

    Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Ιωάννου έχει αγοράσει 30.000 μετοχές,  ενώ ο CEO Κωνσταντίνος Μιτζάλης 30.000 μετοχές.

    Επίσης προχθές η εταιρεία αγόρασε για λογαριασμό της (buy Back) 30.000 μετοχές.

    Δεν ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά πολλοί «ψίθυροι» ακούγονται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες.

    Αυτό το ποιο είναι ακόμα δεδομένο είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι της ΑΒΑΞ, αγόρασαν εντός των 30 ημερών πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2024, μετοχές της εταιρείας, ενώ κανονικά απαγορεύεται ( lock up period).

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,478 με οριακή πτώση 0,14%.

    Orilina: Το νέο…ρεκόρ

    Την Δευτέρα 11 Δεκέμβριου η μετοχή της Orilina εισάγεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Εκείνη την ημέρα πραγματοποιεί όγκο 368.000 μετοχών και ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 0,96 ευρώ.

    Σχεδόν 10 μήνες μετρά η μετοχή βρίσκεται πλέον στα χαμηλά της στα 0,799 ευρώ.

    Όσοι εμπιστευτήκαν την μετοχή είναι χαμένοι big time…

    Χατζηδάκης: Ιδεολογικό μανιφέστο  

    Ιδεολογικό μανιφέστο και συνηγορία υπέρ των αποκρατικοποιήσεων βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

    Η συζήτηση αφορούσε την κύρωση της σύμβασης για την Αττική Οδό, αλλά ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε ευρύτερα.

    Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα αλλάζει.

    Δεν έχει πια το κρατικιστικό μοντέλο, αλλά οικονομία της αγοράς, που είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική» και μίλησε για όλες για τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις: για την Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια κοκ.

    Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε ότι μετά τις εκλογές ολοκληρώθηκα 11 αποκρατικοποιήσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

    Μετρό: Όλα έτοιμα στις 30 Νοεμβρίου

    Επειδή πρέπει  να είστε άρτια ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα,  σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, έχω να σας πω φρέσκα νέα.

    Καταρχήν η ΑΚΤΩΡ, με συνεργάτη της την εξειδικευμένη εταιρεία Conduent,  έχει υλοποιήσει την συμβατική της υποχρέωση για την δημιουργία σύγχρονου συστήματος εισιτηρίου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, έχει παραδοθεί και είναι έτοιμο προς χρήση στις 30 Νοεμβρίου 2024, που θα γίνουν και τα εγκαίνια.

    Αυτό τονίζουν στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, επισημαίνοντας ότι το σύστημα έχει περάσει από τις απαραίτητες δοκιμές και τελεί εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης.

    Όπως εξηγούν, το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δεν αφορά την ΑΚΤΩΡ, καθώς ουδέποτε ήταν ζητούμενο στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ή στο πλαίσιο του έργου.

    Και επιβεβαιώνουν ότι, καθώς το σύστημα εισιτηρίου είναι έτοιμο, το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να κόψει εισιτήριο στις 30 Νοεμβρίου 2024, όπως έχει δεσμευθεί σχετικά και η εταιρεία.

    AVIS: Το κάλεσμα

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό εταιρικό κάλεσμα από τον Ανδρέα Ταπραντζή τον επικεφαλής της AVIS στο ONE&ONLY στην Γλυφάδα.

    Παρούσα και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη που μπορώ να πω ότι ήταν λαμπερή όσο ποτέ.

     Παρόντες πολλοί επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, υπουργοί και βουλευτές.

    Μίνωας Μάτσας: Ένας ατάλαντος οργανοπαίκτης

    Φυσικά ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ των παρευρισκόμενων του καλέσματος ήταν και το θέμα του χωρισμού της Κεφαλογιάννη με τον Μίνωα Μάτσα.

    Λογικό, θα έλεγα.

    Λοιπόν έμαθα πολλά και θα σας τα μεταφέρω.

    Καταρχήν , αυτό το οποίο πρέπει να παραδεχτούμε αγαπητοί αναγνώστες, είναι ότι ο Μίνωας Μάτσας, είναι ένας ατάλαντος κατά κοινή ομολογία μουσικός και πριν γνωρίζει την Όλγα ένας τύπος που δεν του έδινε κανείς σημασία.

    Μπορεί το όνομα του να είναι διάσημο, λόγω της οικογένειας και της αδελφής του, της ιδιαίτερα ικανής Μαργαρίτας Μάτσα που διοικεί την MINOS EMI (θυγατρική της UNIVERSAL MUSIC GROUP), όμως είναι γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες «ανακάλυψαν» τον Μίνωα όταν τα έφτιαξε με την Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Λογικό.

    Το στόρι τους «πουλούσε»!!!

    Έως τότε, εάν κάποιος googlare  το όνομα Μίνωας μάλλον θα είχε απογοητευθεί.

    Λιγοστά δημοσιεύματα , σχεδόν αδιάφορα.

    Ιδιαίτερα εξωστρεφής η Όλγα και με πολλές γνωριμίες στα επίπεδα που πρέπει, είναι γεγονός ότι βοήθησε τα μέγιστα την καριέρα του Μίνωα.

    Ιδιαίτερα μετά το 2021, οι συναυλίες που έδινε ο Μάτσας ήταν talk of the town. 

    Και πάντα η Όλγα δίπλα του.

    Πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες, πάντως ήταν ιδιαίτερα καυστική όταν ρωτήθηκε από τον WISEMAN.

    Όταν διάβασε τα sms με την 25χρονη στο κινητό του πριν εκείνη φύγει για το ταξίδι στην Ιαπωνία, αυτός την διαβεβαίωσε ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν».

    Όμως κατά τη διάρκεια της απουσίας της  ο Μάτσας, βγήκε με την 25χρονη βόλτα στο Κολωνάκι. Εκεί τους είδε και τους φωτογράφησε φίλη της Όλγας. Αυτό ήταν.»

    Πάντως αγαπητοί αναγνώστες, όταν ένας άνδρας «συλλαμβάνεται κλέπτων οπώρας», εξηγεί ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και την άλλη ημέρα ξαναβγαίνει με την γκόμενα,  ε για αυτό μια λέξη υπάρχει…νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνει τι θέλω να πω.

    Συνέχισα να πίνω το ποτό μου παρέα με την καλά ενημερωμένη πηγή μου, σχολιάζοντας συνεχώς την απρέπεια του «ψωνισμένου και ατάλαντου» ανδρός…

    Να δω τώρα ποιος θα πηγαίνει στις συναυλίες του.

    Προφανώς κανείς!!!!

    ΤΟ Reuters και το mononews.gr

    Σειρά απειλητικών μηνυμάτων έχουν στείλει οι Χούθι σε Έλληνες εφοπλιστές προειδοποιώντας τους για επικείμενες επιθέσεις στα πλοία τους που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα του mononews.

    Στις 25 Μαΐου 2024 το mononews είχε αποκαλύψει σε εκτενές άρθρο λεπτομέρειες για τα απειλητικά emails που είχαν λάβει ελληνικές ναυτιλιακές, δημοσιεύοντας μάλιστα ένα από αυτά, ενώ ένα μήνα μετά, στις 25 Ιουνίου η στήλη The Wiseman έκανε αναφορά στο τρομοκρατικό email που είχε σταλεί στην ναυτιλιακή Technomar Shipping του Γιώργου Γιουρούκου.

    Το bonus των 300.000 δολαρίων

    Πρέπει σε αυτό το σημείο να σας αποκαλύψω το εξής, που μου είπε εφοπλιστική πηγή: Πολλοί εφοπλιστές εάν τα πλοία τους διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα (και δεν κάνουν τον κύκλο της Αφρικής), τότε λαμβάνουν από τις ναυλώτριες εταιρείες bonus 300.000 δολαρίων.

    Για να ξέρετε, εάν ένα πλοίο προτιμήσει τον περίπλου της Αφρικής σε σχέση με την διαδρομή της Ερυθράς θάλασσας, τότε η καθυστέρηση ανέρχεται σε περίπου 5 ημέρες.

    Δεν τα  λες και άσχημα 300.000 δολάρια σε κάθε ταξίδι!!!

    HOPEgenesis και Eurolife: Εγκαίνια στην Χάλκη

    Εγκαίνια για τον πρώτο παιδικό σταθμό στη Χάλκη, με την υποστήριξη της HOPEgenesis

    Η HOPEgenesis και η Eurolife FFH, συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινή δράση τους για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, εγκαινίασαν τον πέμπτο κατά σειρά παιδικό σταθμό στη Χάλκη, μετά την παράδοση των σταθμών στην Πάτμο, στο Καστελλόριζο, στους Λειψούς και στα Άγραφα.

    Ο Στέφανος Χανδακάς της HOPEgenesis και ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Εurolife FFH, συνεργάζονται αποτελεσματικά από το 2019, σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για το δημογραφικό, αφήνοντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στις περιοχές που έχουν υποστηρίξει και δείχνοντας ένα νέο μοντέλο αρμονικής συνεργασίας ιδιωτικού τομέα, δημοσίου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

    Μέχρι το 2027 θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι 7 παιδικοί σταθμοί του προγράμματος στην Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Οινόυσες, Σίκινο, Ανάφη και Κουφονήσι, ενώ παράλληλα μέχρι σήμερα έχουν βοηθήσει πάνω από 220 οικογένειες στις ίδιες περιοχές να φέρουν στη ζωή ένα παιδί, ενισχύοντας σημαντικά τους τοπικούς πληθυσμούς στα ακριτικά μας νησιά.

    O Ταχιάος για τον Χατζηδάκη για την Αττική οδό

    Η Αττική οδός κι επίσημα από αύριο, 5 Οκτωβρίου, περνά στα χέρια του νέου παραχωρησιούχου, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επισφραγίζοντας έτσι μια εξαιρετικά επιτυχημένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη δώσει παράταση στον παλαιό διαχειριστή, αλλά να ζητήσει από τον Γ. Περιστέρη να αναλάβει τώρα τον οδικό άξονα.

    Πολλά δύσκολα θέματα επιλύθηκαν μέσα σε 15 ημέρες, χάρη στο υπουργείο Οικονομικών, τις τράπεζες και βεβαίως την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Κι από το βήμα της Βουλής, ο ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, θέλησε να απονείμει τα εύσημα στον Κωστή Χατζηδάκη για την συμβολή του στην έγκαιρη αποπληρωμή του τιμήματος της Αττικής οδού.

    «Στην δύσκολη αυτή εξίσωση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, είχε βάλει την παράμετρο του χρόνου, καθώς το τίμημα πρέπει να να εισπραχθεί φέτος, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

    Εξετάσαμε πολλά ενδεχόμενα. Οφείλω, λοιπόν, να πιστώσω στον κύριο Χατζηδάκη την πίεση που άσκησε προς την κατεύθυνση αυτή».

    Σημειώνεται ότι το ποσό ρεκόρ των €3,27 δισ. που έδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ μειώνει σημαντικά τους τόκους από τα μνημόνια που ανέρχονται στα €12 δισ.

    Τα True Facts του Αλέξη Πατέλη

    Κι ενώ οι διπλωμάτες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού ζουν δύσκολες ώρες με τη Μέση Ανατολή, η ελληνική οικονομική διπλωματία, δεν παρεκκλίνει πορείας.

    Μετά την επενδυτική βαθμίδα, βρέξει χιονίσει, μεγάλος στόχος είναι η αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.

    Αυτό ήταν και το μήνυμα που έδωσαν χθες στο Παρίσι ο Αλέξης Πατέλης και ο Γιάννος Κοντόπουλος οι οποίοι μαζί με την αφρόκρεμα των ελληνικών εισηγμένων παρουσίασαν σε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές το γιατί η χώρα αξίζει να μπει πιο βαθιά στο ραντάρ τους.

    Σε ένα τερέν μεγάλων «παικτών» όπως BNP, Generali, Millennium, Amundi, Lazard, Mirova (to name just a few) o Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού υπογράμμισε μεταξύ άλλων την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας (σε μια περίοδο που η ισχυρή τριπλέτα της ευρωζώνης Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία δεν περνά και τις καλύτερες οικονομικές μέρες) αλλά όμως και το ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι μονοδιάστατη.

    Όλα τέλεια λοιπόν; Φυσικά όχι. Όπως ειλικρινά παραδέχθηκε ο κ. Πατέλης, που ξέρει καλύτερα από πολλούς τη γλώσσα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η οποία «αγαπά» μεν τα αφηγήματα αλλά επενδύει όταν αισθάνεται εμπιστοσύνη, το ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει αυτές τις καλές επιδόσεις δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε.

    Για την επίτευξη του στόχου, που είναι η σύγκλιση με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, και ιδίως όσον αφορά τους μισθούς και τις επενδύσεις, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

    Στο…. «implementation, implementation, implementation» που έλεγε η Λαγκάρντ σε άλλους καιρούς κρίνονται άλλωστε οι νέες αναβαθμίσεις, κάτι που το γνωρίζει καλά το οικονομικό επιτελείο που είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις απαιτήσεις προς όλους τους συναρμοδίους, προς αυτή την κατεύθυνση…

    Κάτι κινείται έστω και αργά, επειδή ανέλαβαν Σκυλακάκης – Παπαναστασίου…

    Κρατάμε πάντοτε τις επιφυλάξεις μας αφού το έργο είναι φαραωνικό και περίπλοκο αλλά φαίνεται πως… κάτι πάει να κινηθεί.

    Για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου (και αργότερα Ισραήλ αλλά ουδείς το υπενθυμίζει μέρες που είναι…) ο λόγος.

    Πήραν το παιχνίδι επάνω τους οι υπουργοί  Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου, συνεπικουρεί αθόρυβα ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν λόγω της κατασκευάστριας του καλωδίου Nexans (που άρχισε πάλι τις έρευνες βυθού) και… κάποιο φως αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

    Μαθαίνω πως σήμερα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών με τη Γενική Διευθύντρια της DG Energy, Ditte Juul Jorgensen, αφού  η ΕΕ χρηματοδοτεί με 657 εκατ. ευρώ το έργο.

    Θυμίζω, πως έχουν ήδη γράψει ο wiseman και το mononews.gr ότι στις 15 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός, θα μεταβεί στο Συμβούλιο υπουργών  Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητήσει  με την διοίκηση της ΕΤΕπ, το «βαλτωμένο» μέχρι στιγμής δάνειο των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το καλώδιο.

    «Είναι τυχαίο που μόλις πέταξαν έξω από τις εξελίξεις τον… ακατονόμαστο κο Πιρουέτα, κατά κόσμο Μάνο Μανουσάκη του πολύκλαυστου ΑΔΜΗΕ, άρχισε κάτι να κινείται σιγά-σιγά, στο έργο;» με ρώτησε έμπειρος υπηρεσιακός του ΥΠΕΝ.

    Για να το λέει, κάτι θα γνωρίζει…

    Δεν «δουλεύει» η δομή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στον Ευρωπαϊκό Νότο…

    … Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: όπως μου έλεγε ο έμπειρος υπηρεσιακός παράγων του ΥΠΕΝ, υπάρχει πλέον αποκρυσταλλωμένη άποψη σε Ελλάδα-Κύπρο ότι η δομή και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δεν αποδίδει για τους καταναλωτές.

    Συνεπώς οι δύο υπουργοί θα θέσουν  στην κα Jorgensen ζήτημα  αποσύζευξης των χρηματιστηρίων Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης από αυτά της Κεντρικής.

    Αναμένουμε τα αποτελέσματα, οι προθέσεις είναι σίγουρα αγαθές…

    Ξεκίνημα με αέριο της ΤΟΤΑL προς Βουλγαρία…

    Το πρώτο εμπορικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG θα εκφορτωθεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του FSRU Αλεξανδρούπολη, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας του έργου στην πράξη.

    Το πρώτο αυτό εμπορικό φορτίο μεταφέρει η εταιρεία Total για λογαριασμό της Bulgargaz, η οποία είναι ο αγοραστής.

    Θυμίζω πως  οι Βούλγαροι συμμετέχουν μέσω της Bulgartransgaz με ποσοστό 20% στην Gastrade την εταιρεία που δημιούργησε ο όμιλος Κοπελούζου και θα λειτουργήσει το έργο.

    Συμμετέχουν ακόμη σε αυτή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Gaslog και ο ΔΕΣΦΑ.

    Και μιας και αναφερθήκαμε στον όμιλο Κοπελούζου που μέσω της συμφωνίας με τη ΔΕΗ, θα κατέχει το 1,5% της επιχείρησης.

    Λοιπόν, σκοπεύει να επεκτείνει τη συμμετοχή του στη ΔΕΗ ο Χρήστος Κοπελούζος επειδή πιστεύει πολύ σε αυτήν.

    Το ίδιο φυσικά πιστεύει και ο Γιώργος Στάσσης…

    Βουρλιώτης  VS Κοκλώνη

    H πληροφορία που θα σας μεταφέρω κυκλοφορεί στους δικαστικούς κύκλους, όμως, δεν είμαι σε θέση να την διασταυρώσω.

    Ακούγεται, λοιπόν, ότι κάποιοι υπογείως κινούν τα νήματα προκειμένου να αποδεσμευτούν τραπεζικοί λογαριασμοί του γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη.

    Οι λογαριασμοί του έχουν μπλοκαριστεί εδώ και μήνες και μάλιστα με βούλευμα τον Αύγουστο η δέσμευση παρατάθηκε και πέραν των 18 μηνών.

    Και πρόκειται για μια δέσμευση που αποφασίστηκε μετά τη διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, τον Φεβρουάριο του 2023.

    Το πόρισμα μιλούσε για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του δημοσίου.

    Κάποιοι, λένε οι πληροφορίες, κίνησαν γη και ουρανό να υπάρξει αποδέσμευση λογαριασμών του Κοκλώνη τώρα, νωρίτερα δηλαδή από την δικαστική απόφαση.

    Κι απ’ ότι μαθαίνω, μόλις το αντιλήφθηκε ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.

    Κι ετοιμάζει νέο… πόρισμα που θα προκαλέσει πάταγο.

    Τα παράπονα Καρυτινού – Ανδριόπουλου

    Δώρον άδωρο είναι για τους επενδυτές τα μεγάλα έργα, χωρίς υποδομές, «παράπονο» που εξέφρασε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε χθες η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

    Για τον ίδιο, πρόκληση μεγαλύτερη από τα επιτόκια και το πόσοι ξένοι επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη υποδομών που έχει η χώρα, η κατάρρευση των υποδομών που υπάρχουν.

    «Αυτή τη στιγμή είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμα και η Τουρκία μας έχουν ξεπεράσει σε υποδομές, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ακινήτων.

    Ένα τεράστιο ζήτημα που δεν ελέγχουμε άμεσα είναι η έλλειψη και η κατάρρευση υφιστάμενων υποδομών.

    Η κλιματική αλλαγή που φέρνει τις φυσικές καταστροφές δυσκολεύει και τις υποδομές και τους ίδιους τους developers, αφού δεν υπάρχει η πρόβλεψη για το πώς θα θωρακίζουμε τις επενδύσεις μας», είπε, διερωτώμενος πόσες από τις μεγάλες επενδύσεις έχουν προβλέψει στις μελέτες τους φωτιές και πλημμύρες.

    «Για ποιο πράσινο κτίριο μιλάμε όταν η φωτιά έχει κατέβει στο Χαλάνδρι;

    Αν όλοι οι developers δεν αρχίσουμε να έχουμε μία διάδραση με το δημόσιο για το πώς θα λειτουργήσουμε, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».

    Ο Άρης Καρυτινός έφερε ως παράδειγμα το Ελληνικό, τονίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου υπάρχει κίνδυνος να αποκοπούν τα νότια προάστια από την υπόλοιπη πόλη.

    Ο ίδιος τόνισε ότι είναι χαραγμένη η περιφερειακή οδός που θα ενώσει το έργο με την Αθήνα και μεγάλη κατασκευαστική πρότεινε την κατασκευή του στο δημόσιο, αλλά… συνδέθηκε με Κάιρο, ενώ έπρεπε ως έργο «να διευθετηθεί πριν ξεκινήσει το Ελληνικό».

    Αντίλογος του Ανδριόπουλου είναι η ισχύς εν τη ενώσει των ιδιωτών, προτείνοντας το «συνασπισμό» των επιχειρήσεων του κλάδου ζητώντας λύσεις για υποδομές και πρόβλεψη για φυσικές καταστροφές.

    Οι μπίζνες του Μίλτου στο Μαϊάμι

    Μπίζνες στο Μαϊάμι κάνει αυτόν τον καιρό ο Μίλτος Καμπουρίδης, αφού παρέστη στα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου φιλοξενίας της Wynwood που αναπτύχθηκε από τη Dolphin Capital και την ομώνυμη αλυσίδα ξενοδοχείων.

    Το Moxy Wynwood είναι το πρώτο επώνυμο και πιο κεντρικό ξενοδοχείο που αναπτύσσεται στο Wynwood του Μαϊάμι, σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο ζωντανές κεντρικές γειτονιές της πόλης η Dolphin αναπτύσσει το έργο σε μια κοινοπραξία 50/50 με την Baywood Hotels.

    Το έργο περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο Moxy 120 δωματίων που θα διαχειρίζεται η Baywood Hotels, Lounge Club και Rooftop που θα διαχειρίζεται μία από τις κορυφαίες εταιρείες εστίασης στο Μαϊάμι.

    Οι ερωτήσεις των «γαλάζιων» δεν έχουν τέλος

    Αγαπητοί αναγνώστες, οι 11 «αντάρτες» γαλάζιοι βουλευτές έγιναν 19 μετά και τη δεύτερη ερώτηση προς Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως.

    «Αντάρτες» τρόπος του λέγειν, αφού όπως μαθαίνω από το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζονται χαλαρά. Κάτι σαν «καλά κάνουν και καταθέτουν ερωτήσεις, τίποτε παραπάνω δεν πρόκειται να πράξουν».

    Με απλά λόγια η τακτική της κυβέρνησης είναι «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».

    Και μιας και μιλάμε για λουλούδια να σας πω ότι κι άλλοι γαλάζιοι βουλευτές ετοιμάζονται να καταθέσουν ερωτήσεις σε υπουργούς.

    Θα είναι δηλαδή ένα παιχνιδάκι του στυλ «εμείς σας προειδοποιούμε, εσείς κάνετε ότι μας καταλαβαίνετε, αλλά όλα θα κριθούν σε κρίσιμες ψηφοφορίες».

    Και τι εννοούν; Περιμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού εκεί γύρω στον Ιανουάριο, για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πράξουν αναλόγως…

    ELVIAL (οικογένεια Τζίκα): Εκδήλωση για την ALS 

    Νέο επεισόδιο με τη «συμμορία της μιζέριας», όπως ο ίδιος την αποκαλεί, είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική εκδήλωση, που ήταν σε εξέλιξη, δεν προσφερόταν για αντιπολιτευτικές δράσεις και… κορώνες, μερίδα εργαζομένων περίμενε τον Υπουργό Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου.

    Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου γινόταν εκδήλωση για την ALS (γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα), με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων καθηγητών Νευρολογίας και επίτιμο προσκεκλημένο τον Dr. James Βerry από το Πανεπιστήμιο Harvard.

    Ο κ. Γεωργιάδης μπήκε στο αμφιθέατρο ζητώντας συγγνώμη για τη φασαρία και γρήγορα πήρε τον λόγο, απαντώντας, μάλιστα, και σε παράπονα ασθενών και των φροντιστών τους, που βρίσκονταν στην αίθουσα.

    Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεν λέει όχι σε νέες, ακριβές, καινοτόμες θεραπείες, που έχει φανεί ότι έχουν καλά αποτελέσματα για τους πάσχοντες, καθώς στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής για εκείνους.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οικογένειας Τζίκα της Elvial και, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν επιστήμονες από τις Νευρολογικές Κλινικές του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

    Νίκο – Χάρη δίνουν οι στοιχηματικές και οι έρευνες

    Κυριακή κοντή γιορτή για το ΠΑΣΟΚ, αλλά πράγματι δεν ξέρω για ποιον θα είναι γιορτή και για ποιος… κηδεία.

    Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μια μεγάλη δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του και το Μέγαρο Μαξίμου, δίνει ξεκάθαρα ότι το δίδυμο στο δεύτερο γύρο θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Χάρη Δούκα.

    Όσο κι αν τις τελευταίες ημέρες ανεβαίνει η Άννα Διαμαντοπούλου, δεν φαίνεται να αλλάζουν δραματικά τα στοιχεία.

    «Θα έχουμε εκπλήξεις μόνο αν το εκλογικό σώμα που θα πάει δεν θα μπορεί να χαρτογραφηθεί πολιτικά», μου λένε οι ίδιες πηγές.

    Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει και τις 380 χιλιάδες.

    Να σας πως επίσης ότι οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν φαβορί για νίκη στον πρώτο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη με απόδοση 1,60, δηλαδή πιθανότητες να κόψει το νήμα πρώτο της τάξης του 62%-63%.

    Δεύτερος ο Δούκας με απόδοση 2,95, ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου με απόδοση 7, ο Γερουλάνος με 7,50 και οι Κατρίνης και Γιαννακοπούλου με 75 και 100 αντίστοιχα, δηλαδή… δεν τους βλέπει κανείς.

    Αυτά για τον πρώτο γύρο διότι την άλλη Κυριακή μπορεί να αλλάξουν δραματικά τα πράγματα. Και είτε κάποιοι θα συμμαχήσουν με τον Ανδρουλάκη είτε θα πάνε όλοι μαζί με τον Δούκα για να φύγει ο σημερινός πρόεδρος.

    Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εκλογική αναμέτρηση, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά γενικότερα για το πολιτικό σύστημα.

    Η συναυλία που προκαλεί πόλεμο

    Αυτή η περίφημη συναυλία στις 11 Οκτωβρίου για τα θύματα των Τεμπών, που οργανώνει ο Σύλλογος «Τέμπη 2023» και η πρόεδρος του, Μαρία Καρυστιανού, έχει προκαλέσει πραγματικό πόλεμο.

    Εξώδικα, πικρόχολα σχόλια, δημόσιες αντιπαραθέσεις οικογενειών των θυμάτων που ασφαλώς προκαλούν θλίψη.

    Όμως, υπάρχει και έντονο παρασκήνιο με πολιτικό χρώμα.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος Σύλλογος (που πολλές οικογένειες θυμάτων αμφισβητούν ότι τους εκπροσωπεί) πρώτα ανακοίνωσε ότι θα κάνει τη συναυλία και μετά ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία, δηλαδή να ζητήσει την άδεια χρήσης του Παναθηναϊκού Σταδίου από το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Θέλησαν έτσι να «παγιδεύσουν» το ΚΣΝΜ ώστε να μην μπορεί να αρνηθεί την παραχώρηση, παρά το γεγονός ότι πολλές οικογένειες ζητούν να μη γίνει η συναυλία με αντίτιμο.

    Παράλληλα, η πρόθεση του Συλλόγου είναι να μετατραπεί η εκδήλωση σε… πολιτικό γεγονός με συνθήματα για «πολιτικούς στη φυλακή» και άλλα τέτοια.

    Για να καταλάβετε το χάος, η πλευρά των οικογενειών που εκπροσωπείται από τον Ν. Πλακιά έστειλε επιστολή στο ΚΣΝΜ με το οποίο λένε ότι είναι αντίθετοι με τους όρους προσέλευσης στο Καλλιμάρμαρο, ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου δεν έχει εισιτήριο και δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη.

    Το θέμα είναι ότι δεν ακολουθήθηκε καμιά διαδικασία, δεν ρωτήθηκαν όλες οι οικογένειες και είναι φανερό ότι κάποιοι έχουν άλλες επιδιώξεις…

    Λουκέτο στο ιστορικό Simpson’s του City

    Βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που σίγουρα θα λατρέψουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα ναυτιλιακά, ειδικά στο City του Λονδίνου.

    Εκεί λοιπόν άνοιξε πριν από 265 χρόνια μια ταβέρνα – παμπ ονόματι Simpson’s Tavern όπου πήγαιναν οι brokers κι έκλειναν συμφωνίες.

    Τα τραπέζια της έχουν να… διηγούνται απίθανες ιστορίες για συμφωνίες μεταξύ μεσιτών και ασφαλιστών.

    Κι όμως, μετά από σχεδόν 2,5 αιώνες αυτή η διάσημη παμπ που λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1757 έχει βάλει λουκέτο εξαιτίας μιας διαμάχης των ιδιοκτητών για ένα χρέος 290 χιλιάδων λιρών.

    Το κτίριο μαζί με το εστιατόριο και τα γραφεία πωλείται προς 5,4 εκατ. δολάρια και αναζητείται επενδυτής για να ανοίξει ένα τόσο μεγάλο κεφάλαιο της ναυτιλιακής ιστορία του City.

    Κολέγιο Αθηνών: Το ακατάλληλο video

    Πλέον τα γεγονότα στο Κολέγιο Αθηνών είναι καθημερινά.

    Μετά  τους ξυλοδαρμούς και τις αποβολές που είχαμε την προηγουμένη εβδομάδα στο δημοτικό σχολείο του Κολεγίου Αθηνών (Μποδοσάκειο), χθες ενημερώθηκα για το παρακάτω κείμενο που εστάλη με mail στους γονείς της 5ης δημοτικού του ιδίου σχολείου:

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια του μαθήματος του τμήματος 5α, κατά τη χρήση των πολυμέσων της αίθουσας διδασκαλίας, εντελώς αιφνιδιαστικά, εμφανίστηκαν στην οθόνη του υπολογιστή και στον συνδεδεμένο με αυτόν διαδραστικό πίνακα της τάξης, στιγμιότυπα από βίντεο ακατάλληλου περιεχομένου.

    Ξεκίνησε άμεσα ενδελεχής διερεύνηση του περιστατικού, προκειμένου να διαλευκανθεί στο ακέραιο και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που εύλογα σε όλους μας έχουν προκύψει.

    Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση με τους μαθητές, από τον Διευθυντή, παρουσία της Υποδιευθύντριας, της δασκάλας του τμήματος και μέλους του Ψυχοπαιδαγωγικού Τμήματος του Σχολείου.”

    Quiz 1: Ο εκπληκτικός διάλογος του Κυριάκου με πρωτοκλασάτο υπουργό

    Πρωτοκλασάτος Υπουργός που έχει στηρίξει αναφανδόν και χωρίς αστερίσκους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητά μαζί του ενόψει ανασχηματισμού (οψέποτε γίνει, εννοείται, δεν ξέρει ακριβώς ο Υπουργός…).

    -Πρόεδρε θέλω να μετακινηθώ στον ανασχηματισμό.

    Έχω βγάλει πολλή δουλειά στο Υπουργείο και ήρθε η ώρα να πάω κάπου πιο στρωμένα…  Ξέρεις την επιθυμία μου (σ.σ. δεν αναφέρει ποτέ το Υπουργείο που είχε ζητήσει το 2019) αλλά είμαι στρατιώτης, θα πάω όπου θες.

    -Όπου θέλω;

    -Ναι εννοείται Πρόεδρε όπου θέλεις…

    -Λοιπόν έχω θέμα με το Κλιματικής Αλλαγής, με τον Κικίλια…

    Ο Υπουργός γούρλωσε τα μάτια, δεν απάντησε φυσικά, αλλά ακόμη να το χωνέψει…

    Αυτά για όσους λένε πως ο Κυριάκος  δεν έχει χιούμορ… Τον άφησε άφωνο τον Υπουργό του…

    Quiz 2: O υπουργός που τσακώνεται με τους υφυπουργούς του

    Σε ποιο σημαντικό παραγωγικό Υπουργείο, ο υπουργός είναι «φουλ» τσακωμένος και με τους δυο άμεσους υφιστάμενούς του; Φουλ όμως… τους τα χώνει μέσω τρίτων και εκείνοι ανταποδίδουν.

    Ο ένας από τους δυο πήγε στο Μ.Μ., όπου αισθάνεται πιο οικεία και έκανε παράπονα…

    Ως ταπεινός wiseman δεν παίρνω θέση διότι ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, αν και ακούω διάφορα, όχι ευχάριστα ένθεν και ένθεν.

    Προφανώς εκεί στο κέντρο της Αθήνας, κάτι παραπάνω γνωρίζουν…

    Σταθάκης – Τσακαλώτος… περασμένα μεγαλεία

    Δεν έχουν περάσει παρά πέντε χρόνια από τότε που οι δύο κύριοι της φωτογραφίας ήταν τα πρώτα «βιολιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Και λιγότερο από 10 όταν οι ίδιοι τότε υπουργοί λίγο έλειψε να ρίξουν τη χώρα στα βράχια.

    Ο λόγος για τον Γιώργο Σταθάκη, άλλοτε υπουργό Ανάπτυξης και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «τσάρο» της οικονομίας, τους οποίους ο wiseman εντόπισε στο γνωστό στέκι Jimmy’s της οδού Βαλαωρίτου, να τα λένε χαμηλόφωνα και να σκέφτονται: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις».

    Άλλωστε, για κλάματα είναι το κόμμα από το οποίο και οι δύο αποχώρησαν μετά την έλευση Κασσελάκη.

    Να σας πω ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε μαζί του και το γνωστό σακίδιο πλάτης σε κόκκινο χρώμα… πάντα. Κάτι σαν εκείνο το μαγικό σακίδιο του… σπορτ Μπίλυ των νεανικών μας χρόνων.

    Όμως, μου φάνηκαν και κάπως κουρασμένοι, απογοητευμένοι από τη σημερινή κατάσταση και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά.

    Κι όπως έλεγε και ο Νίξον: «Δεν είναι κανείς τελειωμένος όταν νικηθεί. Είναι όταν παραιτηθεί.»

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.