• Τα κέφια του Ψάλτη και η αναβάθμιση της Alpha, το νέο ατόπημα του Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ, ο Σαλμάς και ο διαπλεκόμενος, το νέο καρφί κατά Μιτζάλη, τo δράμα της κυρίας Καίτης, το νέο μάθημα του Πιέρ και η δικαίωση του mononews

    O  wiseman και το mononews ήταν από τα λίγα μέσα που πρωτοστάτησαν στις αποκαλύψεις για το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Ψάλτης: Πώς οδήγησε την Alpha, στην επενδυτική βαθμίδα

    Την Τρίτη το βράδυ σε ένα φιλικό κάλεσμα, ο επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος.

    Ουδείς προφανώς γνώριζέ τον λόγο.

    Ο έμπειρος τραπεζίτης ίσως και να τον γνώριζε.

    Χθες το απόγευμα η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση της Βασικής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (BCA) της Αlpha Bank, από Ba3 σε Ba2.

    Παράλληλα, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Alpha Bank, σε Baa3/P-3 (επενδυτική βαθμίδα) από Ba1/NP.

    Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την τιμή της μετοχής της Alpha Bank που τους τελευταίους μήνες έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις.

    Χθες έκλεισε με οριακές απώλειες 0,24% στα 1,46 ευρώ.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η αναβάθμιση του BCA αντανακλά την περαιτέρω πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική τράπεζα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6% του συνόλου των δανείων τον Μάρτιο του 2024 από 7,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

    Ο οίκος λαμβάνει επίσης υπόψη τα σχέδια της τράπεζας να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της μειώνοντας τον δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) σε ποσοστό χαμηλότερο του 4% έως το τέλος του 2026.

    Χατζηδάκης-Βορίδης- Μαντωνανάκης

    Χθες ενημερωθήκατε από το mononews.gr ότι Δημόσιο και ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια κοινή συμφωνία για το Grand Resort Lagonissi.

    Η συμφωνία προβλέπει 3 κυρίως όρους, που θα πρέπει να αποδεχτούν οι δυο πλευρές.

    Από την πλευρά του Δημοσίου την υπόθεση  χειρίζονται ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

    Επίσης ενήμερη είναι και η νέα επικεφαλής της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου.

    Notos  Com: αιφνιδιασμός

    Άγνοια δηλώνουν από την εταιρεία NOTOS για την αποκάλυψη που έγινε προ ημερών από τους Χρήστο Μεγάλου και Δημήτρη Ανδριόπουλο για τα σχέδια Τράπεζας Πειραιώς και Dimand για ανακατασκευή του ιστορικού ακινήτου στην Αιόλου & Λυκούργου, στην Ομόνοια, όπου λειτουργεί η ναυαρχίδα της αλυσίδας πολυκαταστημάτων notos galleries του ομίλου Παπαέλληνα.

    Παρουσίασαν πλάνα συνεπένδυσης στο ακίνητο, ο έλεγχος του οποίου είχε περάσει στην Πειραιώς.

    Το επιτελείο της Notos Com αιφνιδιάστηκε, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

    Σημειώνεται ότι το κτίριο έχει ειδικό βάρος στη δραστηριότητα της Notos και ως notos galleries, ονομασία που διατηρεί μετά το 2000.

    Αποτελεί ναυαρχίδα της δραστηριότητας πολυκαταστημάτων της εταιρείας (η αλυσίδα αριθμεί 4 πολυκαταστήματα), που πλαισιώνεται από την χονδρική και λιανική καλλυντικών και τη δραστηριότητα στα είδη ένδυσης-υπόδησης.

    Κουτσολιούτσοι: Από τα χρυσά βραχιόλια και τα faux bijoux στο… «βραχιολάκι» ποδός

    Αγαπητοί αναγνώστες, συμπάσχω με τον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου.

    Και δεν είμαι καθόλου κακεντρεχής με όσα σας γράφω.

    Τα ήθελε και τα έπαθε η άλλοτε «χρυσή οικογένεια».

    Δεν ήταν δικό μου το σκάνδαλο, ούτε δικό σας.

    Αυτοί έστησαν την κομπίνα, αυτοί ζούσαν ωσάν ζάμπλουτοι με τα λεφτά των άλλων, αυτοί καταδικάστηκαν για απάτη, για πλαστογραφία, για χειραγώγηση της αγοράς κ.λπ.

    Κάθε άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει και το βάρος των πράξεών του.

    Αυτό είναι κανόνας.

    Και τώρα, μπορεί να γλίτωσαν την υπέρτατη απαξίωση με το να περάσουν στα γεράματά τους κάποια χρόνια στη φυλακή, αλλά και η έκτιση της ποινής στο σπίτι δεν είναι και λίγο.

    Κατ’ οίκον περιορισμός;

    Υποχρεωτική δήλωση για το που θα πηγαίνουν κι αν ξεφύγουν έστω κι ένα μέτρο θα καταπατήσουν τους περιοριστικούς όρους;

    Είναι χτύπημα στον άλλοτε «βασιλιά» και την «βασίλισσα» των κοσμημάτων, των τρυφηλών πάρτι και της πολυτελούς ζωής.

    Με κότερα, ελικόπτερα, εκατοντάδες καλεσμένους στις πανέμορφες Σπέτσες, βεγγαλικά, σαμπάνιες και χαβιάρια.

    Τώρα όλα αυτά θα ξεχαστούν, καθώς ο κατ’ οίκον περιορισμός είναι αν μη τι άλλο η υπέρτατη κοινωνική απαξία.

    Δεν το λες και λίγο από τα χρυσά και διαμαντένια βραχιόλια να είσαι αναγκασμένος να μένεις κλεισμένος σπίτι για πολλά χρόνια.

    Δεν ξέρω αν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στη φυλακή να βλέπουν τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που ήταν και ο πιο… άτυχος.

    Το Cova που θα χάσει την κυρία Καίτη

    Στενάχωρο θα είναι και για την άλλοτε arrogant κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου να μην μπορεί να πηγαίνει στο αγαπημένο της Cova 1717 στη μαρίνα Βουλιαγμένης με τις φίλες της.

    Θα χάσει το γνωστό στέκι των νοτίων προαστίων και το Four Season μια καλή πελάτισσα…

    Quelle decadence!!!

    Η δικαίωση για wiseman και mononews

    O  wiseman και το mononews ήταν από τα λίγα μέσα που πρωτοστάτησαν στις αποκαλύψεις για το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

    Διότι η υπόθεση αυτή που προκάλεσε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων στους ομολογιούχους και άλλους επενδυτές, κι έβγαλε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους που δεν έφταιγαν, είχε και διεθνές αντίκτυπο.

    Η Ελλάδα εμφανιζόταν να είναι περίπου σαν «μπανανία» όπου μια πλούσια οικογένεια έκανε ό,τι ήθελε, όπου η δικαιοσύνη υπολειτουργούσε κι όπου οι κατηγορούμενοι έμεναν ατιμώρητοι για πάνω από έξι χρόνια.

    Και ο wiseman και το mononews έκαναν τα τελευταία έξι χρόνια τρομερές αποκαλύψεις με στοιχεία, αποδείξεις και ονόματα. Και η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια δικαίωση για τον κομβικό ρόλο που επιτελέσαμε στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

    Χωρίς φόβο και πάθος…

    Νέες αποκαλύψεις για την επένδυση που δεν… παίρνει ρεύμα

    Τάραξε τα νερά η αποκάλυψη του mononews για επιστολή κορυφαίου στελέχους πολυεθνικής προς τον πρωθυπουργό με την οποία του ζητούσε να παρέμβει προκειμένου να γίνει μια μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

    Τι ζητούσε ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνολογίας;

    Ουσιαστικά να τους δώσουν… ρεύμα ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και προφανώς υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την επένδυση.

    Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή διότι ουσιαστικά κάποιοι «καρεκλοκένταυροι» δυναμιτίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ρωτήσαμε, λοιπόν, και μάθαμε κι άλλα άκρως ενδιαφέροντα για την υπόθεση.

    Μάθαμε, συγκεκριμένα ότι δεν φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ γι’ αυτή τη δραματική καθυστέρηση να πάρει ρεύμα η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά ο ΑΔΜΗΕ του αξιότιμου κ. Μάνου Μανουσάκη.

    Και μάλιστα για να σας το λέω αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και αλληλογραφία που αποδεικνύει ότι ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, το «μπλόκο» έχει μπει στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ κι εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ έτρεχε…

    Τι μαθαίνω αγαπητοί αναγνώστες από πηγές που γνωρίζουν καλά τα ενεργειακά θέματα;

    Ότι από το 2020 έχει γίνει από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ μία μεγάλη προσπάθεια τροφοδότησης στρατηγικών επενδύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

    Η προσπάθεια έγινε, αφού οι συγκεκριμένοι επενδυτές απευθυνόμενοι στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση στο Σύστημα ως Καταναλωτές ΥΤ, έλαβαν ως χρονοδιάγραμμα για τη σύνδεσή τους > από 5 έτη.

    Στην πορεία και σε αιτήματα επαύξησης της ισχύος των εν λόγω εγκαταστάσεων, ως μόνη λύση για την τροφοδότησή τους κρίθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ η επέκταση με επαύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε συγκεκριμένους σταθμούς.

    Η επαύξηση αυτή απαιτεί νέα σημεία σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ) και γι’ αυτό έγινε τον Νοέμβριο 2023 επίσημη επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης της νέας φορτιακής ανάγκης.

    Ο ΑΔΜΗΕ αφού μελέτησε τις νέες ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ και ενώ έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης πιθανής λύσης, απάντησε επισήμως με επιστολή του τον Ιανουάριο 2024 ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε επαύξηση σε συγκεκριμένους σταθμούς.

    … Αλλά ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ κωφεύει

    Και η ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας συνεχίζεται.

    Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην εν λόγω περιοχή, έργο το οποίο προτίθεται να συμπεριλάβει στο επόμενο ΔΠΑ που θα συντάξει, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω πληροφόρηση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Δηλαδή… στον αέρα.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ, γνωρίζοντας ότι παρόμοια έργα υλοποιούνται συνήθως σε ορίζοντα δεκαετίας, με επιστολή του προς τον ΑΔΜΗΕ το Μάρτιο του 2024 αιτήθηκε προφανώς την περίληψη του νέου ΚΥΤ στο ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ, τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης αλλά και την εξεύρεση μίας ενδιάμεσης λύσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες τροφοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων στην περιοχή.

    Κι όπως μας λένε οι καλά γνωρίζοντες… επί του παρόντος, αναμένεται η απάντηση του ΑΔΜΗΕ στο εν λόγω αίτημα.

    Δηλαδή μια ολόκληρη επένδυση κρέμεται από το πότε θα απαντήσει ο κ. Μανουσάκης και παρά την έκκληση του επιχειρηματία να γίνει η σύμβαση το αργότερο μέσα στον Αύγουστο.

    Μεγάλη η χάρη του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ…

    Στάσσης: Από τη χρεοκοπία στο υψηλότατο μέρισμα

    Όταν ο ικανός manager Γιώργος Στάσσης λέει: «Ο όμιλος ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού», εμένα μου χτυπάει καμπανάκι ότι ο Στάσσης ετοιμάζεται και για νέες μεγάλες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.

    Μια πρώτη κίνηση βεβαίως είναι η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home και μέσα στο 2025 θα έχουν οπτικές ίνες 1,7 εκατ. νοικοκυριά με μακροπρόθεσμο στόχο τα 3 εκατομμύρια.

    Άρα γίνεται μεγάλος παίκτης και σε έναν κλάδο που έχει να προσφέρει πολλά στην Επιχείρηση και στον μετασχηματισμό της.

    Αλλωστε, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε στην γενική συνέλευση ότι εντός της εταιρείας αλλάζουν τα πάντα, συστήματα, κουλτούρα, οργάνωση, δομές.

    Όμως, ενδιαφέρον έχουν τα λεγόμενα του Στάσση για τα οικονομικά και την εξυγίανση της εταιρείας που επισφραγίζεται από το μέρισμα: «Ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, η ΔΕΗ προχωρά στην επαναφορά της διανομής μερίσματος μετά από 10 χρόνια με πρόταση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων για μέρισμα €0,25/μετοχή.

    Ξεκινάμε με μία διανομή του 35% των καθαρών κερδών και στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 55% μέχρι το 2026».

    Διαβάζοντάς τα όλα αυτά σκέφτηκα ότι πριν από μια πενταετία μόλις η ΔΕΗ είχε χρεοκοπήσει και απειλούσε να τινάξει στον αέρα και την ελληνική οικονομία.

    Ο ήπιος Σιάμισιης έστειλε τα μηνύματά του για την φορολόγηση 33% 

    Να σας πω την αλήθεια, την περίμενα την αντίδραση του CEO της HelleniQ Energy, Ανδρέα Σιάμισιη για την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει με 33% τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

    Ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα… beef, ο άνθρωπος ήταν ήπιος και απλά έθεσε το θέμα λέγοντας ότι αιφνιδιάστηκαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι.

    Όπως είπε, «αφορά μία απόφαση της ΕΕ και όχι της κυβέρνησης που ωστόσο δεν παύει να αιφνιδιάζει τους πετρελαϊκούς ομίλους.

    Η φορολόγηση είναι χτισμένη σε ένα λάθος και μικροπολιτικό στόχο: έρχεται και αναφέρεται σε υπερκέρδη και αυτό είναι λάθος, δεν υπάρχουν υπερκέρδη, δε χρεώνουμε περισσότερο από ό,τι πρέπει, υπογράμμισε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σύγκριση των κερδών γίνεται με τις χρονιές του κορονοϊού όταν η βάση ήταν μηδενική και αυτό είναι λάθος.

    Ωστόσο τόνισε ότι αποτελεί άλλη μια κρίση από τις πολλές που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία.

    Αναλαμβάνουν Λιβανός και Ροκοφύλλου στην HE

    O έμπειρος Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει και επίσημα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Energy, διαδεχόμενος τον Γιάννη Παπαθανασίου και είναι σίγουρο ότι θα προσδώσει μεγάλη αξία στην εταιρεία με τις γνώσεις του.

    Μαζί στο νέο διοικητικό συμβούλιο και η δικηγόρος Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και δια βίου μάθησης, υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2023 στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών.

    Επίσης και η Σταυρούλα Καμπουρίδου της ΔΙΑΣ, που έχει  κερδίσει πολλούς πόντους εντός της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Και να σας πω ότι κάτι συνδέει τον Λιβανό με τον Ροκοφύλλου.

    Και οι δύο έχουν κοινή πατρίδα, την Αιτωλοακαρνανία…

    Επίσης ο Σπήλιος Λιβανός με τον Σπήλιο Μανιά (τον σύζυγο της Ροκοφύλου) ήταν συμμαθητές από την πρώτη δημοτικού.

    Ταχιάος «καρφώνει» Μιτζάλη

    Τη γάτα με το ποντίκι μου φαίνεται ότι παίζει το υπουργείο υποδομών και μεταφορών με την ΑΒΑΞ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

    Για να γίνω πιο σαφής χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, παραδέχθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα των οκτώ ετών για την ολοκλήρωση του έργου δεν είναι εύλογο και επέρριψε ευθύνες στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το διπλό διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες και την κατασκευή.

    Σε σχετικό ερώτημα ωστόσο για το εύλογο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom σχολιάζοντας δηκτικά ότι δε θέλει να δώσει και άλλες αφορμές στον ανάδοχο προκειμένου να λάβει και άλλες παρατάσεις.

    Να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η ΑΒΑΞ του Κ. Μιτζάλη, έχει λάβει ήδη παράταση ενός έτους με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών, ενώ την ίδια στιγμή έχει λάβει και το πριμ έγκαιρης υλοποίησης των 57,7 εκατ. €.

    Εν τούτοις, όσο σκληρά και αν προσπαθήσει δε θα παραδοθεί το έργο εντός του 2029, σύμφωνα πάντοτε με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Ταχιάος ενώ υπάρχει η ανησυχία για αύξηση του κόστους του έργου λόγω των παρατάσεων που θα δοθούν στην πορεία

    Το υπερχρεωμένο καζίνο Λουτρακίου και η ευνοϊκή μεταχείριση

    Έχουν περάσει ήδη 8 μήνες από την εκδίκαση του αιτήματος κύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης του Καζίνο Λουτρακίου, και ακόμα δεν υπάρχει καμία απόφαση από το Πρωτοδικείο, παρόλο που το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων, πράγμα που θεωρητικά θα έπρεπε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

    Θυμίζω ότι το Καζίνο Λουτρακίου παραμένει όλο αυτό το διάστημα κανονικά σε λειτουργία, ενώ τα χρέη 280 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια οφείλονται στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

    Πληρωμή προς το Δημόσιο, άνω των 25 εκατ. ευρώ μαζί με μηνιαίες δόσεις 400.000 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, αναμένεται μόνο μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, με τους ανταγωνιστές να «γκρινιάζουν» για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού έχει στραφεί κι εναντίον της μετεγκατάστασης του Μον Παρνές.

    Η δικαίωση Κυριάκου και Κωστή για τον ΦΠΑ

    Απόλυτα δικαιωμένοι μπορούν να αισθάνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης με το να επιμένουν ότι η μείωση του ΦΠΑ που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα στην τσέπη του καταναλωτή.

    Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τους δικαιώνει και βάζει «φρένο» στον ακραίο λαϊκισμό εκείνων που ακόμη πιστεύουν σε «λεφτόδεντρα» και σε μαγικές λύσεις.

    Τι λέει η έκθεση; Ότι το παράδειγμα της Ισπανίας είναι πλάνη αφού σε μικρό χρονικό διάστημα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα υποχωρεί σημαντικά. Εντός τριμήνου, άρα… ένα κούφιο μέτρο.

    Λέει επίσης ότι ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια.

    Αντιθέτως οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου.

    Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.

    Επίσης, μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί τη μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωση του.

    Και τέλος, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

    Ο Σαλμάς και ο «διαπλεκόμενος» Γρηγόρης 

    Να σας πάω λίγο στα πολιτικά και να σας πω ότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να ηρεμεί από την πεντάωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. με τα παράπονα και τις γκρίνιες των βουλευτών, αλλά η «φωτιά» δεν έχει σβήσει.

    Άλλωστε, ακολουθεί και η εκδήλωση για το βιβλίο του «καραμανλικού» Μ. Κοττάκη, όπου θα μιλήσει ο Αντ. Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής.

    Και οι σφόδρα παραπονεμένοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιμένουν, ειδικά από τον πρώτο να συνεχίσει την κριτική στην κυβέρνηση.

    Αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, τα παράπονα στον Μητσοτάκη εστιάζουν στα εξής θέματα: Ότι η παράταξη χάνει την ταυτότητά της, το λάθος με τα ομόφυλα, η αλαζονεία κάποιων υπουργών, η υπερβολική στροφή στο κέντρο, η εμμονή με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

    Μια μόνο διαφοροποίηση, που τροφοδοτεί πολλές συζητήσεις και ίσως έχουμε εξελίξεις ήταν αυτή του Μάριου Σαλμά ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για σχέση της κυβέρνησης με διαπλεκόμενα συμφέροντα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και την περίπτωση διαγωνισμού του Υπουργείο Πολιτισμού που κέρδισε η εταιρεία Γρηγόρης, του Βλάσση Γεωργάτου.

    Το υπουργείο Πολιτισμού κατακύρωσε τα κυλικεία σε όλα της μουσεία της χώρας, στην εταιρεία του Γεωργάτου. 

    Βέβαια, όπως λένε τώρα πιο νηφάλια στη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να έχεις αποδείξεις για τέτοιες σοβαρές καταγγελίες, αλλιώς… τρως το κεφάλι σου. Και το τελευταίο είναι πολύ πιθανό για τον Αιτωλοακαρνάνα ορθοπαιδικό.

    Ο Χάρης και το «Πάμε Τώρα»

    Στο ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας το έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της αρχηγίας και απάντησε στο… ρητορικό ερώτημα του Μανώλη Χριστοδουλάκη «Πάμε Χάρη;» με μια ανάρτηση.

    «Πάμε, για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.

    Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, για να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα, των μεγάλων αλλαγών και των αξιών.

    Τον δρόμο αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του».

    «Ενώνουμε δυνάμεις, για να νικήσουμε τη ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα.

    Τολμάμε για το ΠΑΣΟΚ, για την πατρίδα.

    Το αύριο είναι αργά.

    Πάμε Τώρα!», τονίζει.

    Κάτι μου λέει ότι αυτό ο «Πάμε Τώρα» θα είναι το κεντρικό σύνθημά του στο δρόμο προς τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

    Μαθαίνω δε ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές του κόμματος που θα συμπαραταχθούν με τον δήμαρχο.

    Και ηχηρά ονόματα, όχι άγνωστοι πασόκοι…

    Γεμάτα πινάκια με ενδοοικογενειακή βία

    Είχα που λέτε μια εξάωρη εμπειρία στα λατρευτά μας δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

    Κι αφού οι ώρες περνούσαν χωρίς ουσία άρχισα να βλέπω τα πινάκια.

    Ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση;

    Ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων ήταν είτε μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών είτε ενδοοικογενειακή βία.

    Και καλά το πρώτο θέμα και στο παρελθόν υπήρχε.

    Η τρομακτική αύξηση των περιστατικών κακοποίησης μέσα στην οικογένεια φαίνεται από τα δικαστήρια.

    Μιλάμε για δράματα.

    Με γυναίκες να κλαίνε περιγράφοντας το ξύλο που έφαγαν, με «άντρες» να προσπαθούν να δικαιολογηθούν, ακόμη και μικρά παιδιά επιστρατεύονται για να επηρεαστούν οι δικαστές.

    Και ξέρετε τι κατάλαβα επίσης: Ότι εισαγγελείς και δικαστές είναι εξαιρετικά αυστηροί σε τέτοιες περιπτώσεις. Καταδικάζουν τον θύτη κι επιβάλλουν και βαριές ποινές.

    Λέτε η υπόθεση Λύτρα να κινητοποίησε τους πάντες;

    Ο Πιέρ διδάσκει… οικονομικά

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι γνωστό ότι… ακούει καλά.

    Δεν εννοώ θέματα ακοής, αλλά ότι ακούει τους ανθρώπους που έχουν να του προτείνουν κάτι καλό.

    Έτσι, ένα πάγιο αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου το άκουσε, το μελέτησε και το υλοποιεί.

    Από Σεπτέμβριο του 2025 θα αυξηθούν οι ώρες των οικονομικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην πρώτη λυκείου θα διδάσκεται ένα δίωρο μάθημα για τις βασικές οικονομικές έννοιες.

    Κι όπως είπε ο Πιερρακάκης: «Για μία χώρα, που αν δει κανείς την Ιστορία της έχει χρεοκοπήσει τόσες φορές, είναι ουσιαστικό για την πολιτική της υπόσταση και για την ανάπτυξη της ταυτότητας του Πολίτη, να μπορούν οι μαθητές αποφοιτώντας να χειρίζονται βασικές οικονομικές έννοιες και βασικά οικονομικά εργαλεία».

    Ο οικονομικός – χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους πάντες.

    Γι’ αυτό και είναι αναμφίβολα μια αξιέπαινη προσπάθεια από τον Πιέρ.

    Το νέο όπλο του… ψηφιακού Παπαστεργίου

    Συνεχίζουν να πρωτοπορούν εκεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Δημήτρη Παπαστεργίου να έχει βάλει σκοπό στο άμεσο μέλλον όλα να γίνονται ηλεκτρονικά.

    Και βασικό όπλο για αυτό φαίνεται να είναι το προσωπικό wallet, με τον υπουργό από το βήμα του συνεδρίου Athex Tech Summit που διοργάνωσε το ΧΑ, να λέει ότι θα το εξελίξει και σε λίγο καιρό με ένα κλικ θα μπορούν οι πολίτες να στείλουν ό,τι έγγραφα επιθυμούν σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.

    Ωστόσο, οι εφαρμογές δεν σταματούν εκεί, καθώς φαίνεται πως μέσα στον  επόμενο μήνα θα υπάρξουν εφαρμογές για τηλεπικοινωνίες και ενοικιάσεις.

    Συγκεκριμένα μέσα στον Ιούλιο θα βγουν οι πρώτες εφαρμογές που αφορούν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενοικιάσεων αλλά και ενέργειας.

    Οι διαδικασίες θα απλουστευτούν πολύ, καθώς πλέον υπηρεσίες και οι φορείς θα αναζητούν μόνες τους τα στοιχεία που απαιτούν με τη συναίνεση του πολίτη που θα δίνεται μέσω του Gov.wallet.

    Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα προστεθεί η ασφαλιστική ικανότητα, το νέο point system, ενώ θα συνεχιστεί και η κατάργηση πιστοποιητικών και διαδικασιών, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και ο προσωπικός αριθμός.

    Το party του Παύλου

    Ένα μεγάλο πάρτι στο σπίτι προς την περιοχή Κάντζας- Κορωπιου διοργάνωσε προχθές το βράδυ ο Παύλος Βαρδινογιάννης του Νίκου.

    Περίπου 300 φίλοι ευχήθηκαν  στον επιχειρηματία χρόνια πολλά.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.