Για τα όσα συμβαίναν στο εσωτερικό της ΕΤΑΔ και πόσο «ωραία ατμόσφαιρα επικρατούσε εκεί μέσα» ο Wiesman δεν περίμενε την επιστολή-φωτιά του τέως πλέον πρόεδρου του, Αντώνη Μπέζα, για να σας ενημερώσει.
Στην κόντρα με του με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Στέφανο Βλαστό, επικράτησε ο δεύτερος, ωστόσο δεν είμαστε βέβαιοι ότι «θα άνοιξε σαμπάνιες» για να γιορτάσει τη νίκη του.
Καταρχάς η δήλωση Μπέζα, ο οποίος θυμίζουμε διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (μαζί με Φάνη Πετραλιά, Αρη Σπηλωτόπουλο) αφήνει βαρύτατους υπαινιγμούς αμφισβητώντας ευθέως τη χρηστή διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης.
«… απαίτησα να υπάρχει στην Εταιρεία διαφανής διαδικασία προσλήψεων.
Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν στη Διοίκηση της υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ, ότι δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές και θα δώσω στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία μου ζητηθούν ή χρειαστούν.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι επειδή διαχειρίζονται δημόσια περιουσία εγώ θα συνεχίσω να επιμένω πως οφείλουν να υπόκεινται σε δημόσιο και κοινοβουλευτικό έλεγχο και να λειτουργούν τηρώντας τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας και βέβαια ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός.
Και φθάνουμε τώρα στην ταμπακιέρα.
Στον διαχειριστικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών και στα στοιχεία που προσκόμισε σε αυτόν ο κ. Μπέζας (τα οποία βρέθηκαν στα χέρια τους από στέλεχος γένους θηλυκού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το γνωστό θερμό επεισόδιο για το οποίο σας είχε ενημερώσει ο Wiseman).
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο έλεγχος ξεκινάει από σήμερα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου.
Μετά την ολοκλήρωση του θα συνταχθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα η Έκθεση, την οποία αναμένουμε με έκδηλη αγωνία.
Σε ξένα χέρια οι ιχθυοκαλλιέργειες των Γερουλάνων
Στα χέρια ισπανικού ομίλου πέρασε το πλειοψηφικό πακέτο των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε asset της οικογένειας Γερουλάνου.
Η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, πάντως, παραμένει και στο τιμόνι και κάτοχος του μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι και επίσημα από τη Τρίτη η Grupo Profand, γνωστή για τη δραστηριότητά της στην επεξεργασία ψαριών.
Το τίμημα του deal δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά για να γίνει σαφές, μιλάμε για μία εταιρεία με τζίρο άνω των 32 εκατομμυρίων και λειτουργικά κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ, που πούλησε το 2020 4,7 εκατ. κιλά ψάρια.
Η οικογένεια Γερουλάνου συμφώνησε στην εξαγορά σχεδόν δυόμισι χρόνια αφότου έδωσε τη λύση στο μεγαλύτερο deal του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, αυτό της συγχώνευσης των Νηρέα – Σελόντα – Ανδρομέδας, αγοράζοντας τις πλεονάζουσες μονάδες παραγωγής, κάτι που ήταν προαπαιτούμενο από την DG Comp για να προχωρήσει το τριπλό deal.
Υπερίσχυσαν τα «Γεράκια» της ΕΚΤ
Νομίζω μία παγωμάρα μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ θα πρέπει να επικράτησε όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στην Κυβέρνηση.
Στην δραματική διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη επικράτησαν τελικώς τα «γεράκια». Όπως αποκαλούνται οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και των δορυφόρων αυτής που επεδίωκαν την γρήγορη απόσυρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα (αγορές ομολόγων, άφθονη παροχή ρευστότητας κλπ).
Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας,παρόλο που ανήκει στο «αντίπαλο στρατόπεδο» βρέθηκε για μία ακόμη φορά με τους «νικητές».
Προφανώς δεν άλλαξε τις απόψεις του ούτε και στρατόπεδο, όμως η ειδική αναφορά που υπήρχε στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για την Ελλάδα όπως και να το κάνουμε είναι μία νίκη.
Η οποία ίσως και να αποδειχθεί «πύρρειος» αν δικαιωθούν οι Κασσάνδρες (η οποία ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος δικαιώθηκε) οι οποίες υποστηρίζουν ότι η «στροφή αυτή της ΕΚΤ» εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι Πορτογάλοι και τα Θαλάσσια Αιολικά
Δεν εισάγουμε μόνο προπονητές και ποδοσφαιριστές πορτογάλους, αλλά και συνεργασίες και τεχνογνωσία για υπεράκτια (θαλάσσια) αιολικά πάρκα.
Μαθαίνω ότι αυτές τις μέρες είναι στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της 4ης μεγαλύτερης εταιρίας ΑΠΕ στην Ευρώπη, της πορτογαλικής EDP Renewables κος Ντάμιαν Ροντρίγκες.
Ο Όμιλος χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και λειτουργεί αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Στην Ελλάδα έχει δράση από το 2018 και συνεργασίες με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 και ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 .
Τώρα όμως σχεδιάζει να μπει δυναμικά στα υπεράκτια (offshore-θαλάσσια) αιολικά πάρκα αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών.
Προτεραιότητα στη συνεργασία όπως μαθαίνουμε, δίνουν οι πορτογάλοι στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ήδη είναι μαζί στην Ocean Winds), χωρίς να αποκλείονται και συζητήσεις με άλλες εταιρίες, άλλωστε και με τη μεγάλη γαλλική ENGIE (πρώην GAS DE FRANCE) έχει κοινή δράση στα μέρη μας.
Οι Πορτογάλοι όπως λέει ο κος Ροντρίγκες ενδιαφέρονται μέχρι και για την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα.
Αν φέρουν και κάποιο πολύ καλό σέντερ φορ στη χώρα μας, ακόμη καλύτερα…
Σε εκκαθάριση η Λάρκο;
Σήμανε η (τελευταία;) ώρα για τη ΛΑΡΚΟ, την πάλαι ποτέ «ναυαρχίδα» του κολοσσιαίου βιομηχανικού Ομίλου του μακαρίτη Μποδοσάκη.
Tην Τρίτη 15 Μαρτίου, το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει δεσμευτικές προσφορές για την ενοικίαση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και τις προσφορές για την πώληση των ορυχείων.
Το παρασκήνιο δουλεύει εντατικά όπως μαθαίνω και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από ψηλά για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των αρχικά ενδιαφερομένων να μπουν επίσημα στο παιχνίδι.
Οι τελευταίες πληροφορίες δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον: λένε πως ο όμιλος Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 ίσως έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του ενώ και η Commodity & Mining όπως υπολογίζουν μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν θα συμμετέχει τελικά.
Η Κυβέρνηση είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings (50%-50%) αλλά και από εκεί είναι αμφίβολο αν θα υποβληθεί προσφορά.
Εκτός αν όλοι κρατούν κλειστά χαρτιά και χτυπήσουν την τελευταία στιγμή ως άλλοι… Βιετκόνγκ.
Αν δεν πετύχει ο διαγωνισμός, θα προκηρυχθεί ξανά ή θα πάει σε εκκαθάριση εν λειτουργία ή σε κανονική εκκαθάριση και πτώχευση, λένε οι δικηγόροι του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπενθυμίζουν όμως με νόημα ότι με νέα νομοθετική παρέμβαση μπορεί αν δοθεί για κοινωνικούς (και εκλογικούς;) λόγους και άλλη παράταση ζωής στην πολύπαθη εταιρία.
Οι επιχειρηματίες που βγάζουν τα πολλά λεφτά από τις εξαγωγές ρεύματος
Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαγωγική χώρα;
Σε μια εποχή που τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις «διψούν» για φτηνό ρεύμα, εμείς το εξάγουμε αφού είμαστε φτηνότεροι από γειτονικές πλούσιες χώρες όπως η Ιταλία.
Από τις εξαγωγές αυτές που είναι νόμιμες φυσικά, αρκετοί επιχειρηματίες βγάζουν πάρα πολύ καλά λεφτά και ορθώς πράττουν οι άνθρωποι.
Μήπως όμως στη γενικότερη ενεργειακή ρύθμιση που πάει να γίνει για να προστατευθεί η αγορά, πρέπει να υπάρξει πρόνοια να μην ξοδεύεται σε εξαγωγές τόσο πολύ ρεύμα;
Διότι για να προλάβουμε όλες τις εξαγωγές οι μονάδες μας δουλεύουν στο φουλ και η πρώτη ύλη δεν είναι ούτε φτηνή ούτε απεριόριστη.
Λέμε μήπως…
Τουλάχιστον όμως, κάποιοι κινούνται και φροντίζουν για την επάρκεια πρώτης ύλης.
Μαθαίνω για παράδειγμα πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον Μάρτιο και Απρίλιο κανόνισε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την προμήθεια έξτρα φορτίων LNG ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, διότι πλέον εξ ανάγκης γίνεται και εξαγωγή αερίου προς τη Βουλγαρία.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα φέρει μέσα στον Απρίλιο τρία φορτία LNG, ενώ μάλλον θα προχωρήσει σε μία ακόμη παραγγελία μέσα στον Μάρτιο, ώστε να την παραλάβει στη Ρεβυθούσα με το φορτίο της Elpedison ποσότητας 40.000 κυβικών μέτρων μάλλον την Κυριακή 13 Μαρτίου.
Αν όλα πάνε καλά, θα είναι το δεύτερο φορτίο που θα εισαγάγει η εταιρεία μέσα στον Μάρτιο.
Το πρώτο (73.855 κυβ. μέτρων), ξεφορτώνει αύριο, 11 Μαρτίου.
Αντίο σε έναν άρχοντα
Οι καλύτερες ιστορίες μιλούν για αυτοδημιούργητους.
Ανθρώπους που από το τίποτε έγιναν σπουδαίοι, δημιούργησαν αυτοκρατορίες και έγραψαν ιστορία, άνοιξαν νέους δρόμους και ενέπνευσαν με τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους, ζώντας παράλληλα σε προσωπικό επίπεδο ζωή, που ελάχιστοι μπορούν ακόμη και να ονειρευτούν.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ανήκε σ’ αυτούς.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε από τη ζωή στο ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία όπου νοσηλευόταν σχεδόν 2 χρόνια.
Ένας ευφυής επιχειρηματίας με οξύνοια και διορατικότητα, ένας χαρισματικός παίκτης στον οικονομικό στίβο, αλλά κι ένας άνθρωπος που ήξερε να χαίρεται τη ζωή απολαμβάνοντας τα αγαθά που με τους κόπους του είχε αποκτήσει.
Αν, λοιπόν, η εποχή μας δυσκολεύεται να δημιουργήσει μύθους, για τον Δημήτρη Κοντομηνά θα κάνει, δικαιολογημένα, μία εξαίρεση.
Γιατί ήταν εκείνος που άλλαξε το ασφαλιστικό τοπίο στην Ελλάδα, εισήγαγε καινοτόμες και επιτυχημένες ιδέες, ανέπτυξε επιχειρήσεις, που απέδωσαν υψηλά οφέλη, πρόσφερε δουλειά σε μερικές χιλιάδες ανθρώπων μέσα από τις εταιρείες του και, το κυριότερο, παρ’ ότι ξεκίνησε από χαμηλά έφθασε πολύ ψηλά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Bright Academy: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό
- Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή – Τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια
- Νίκος Χαρδαλιάς: Ζητά τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
- ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αγορά 2.750 ιδίων μετοχών