• Στα 7,5 ευρώ το placement της Εθνικής, οι Σπέτσες, ο Κούστας και οι πισίνες, τα χαμόγελα Εξάρχου, το δείπνο Μυλωνά, το πρώτο δάνειο της Βρεττού, ο ναυαγός Μανουσάκης και ένα quiz με τον άφιλο επιχειρηματία και τον ποινικολόγο

    Ένα πουλάκι που κατοικοεδρεύει στην Ηρώδου Αττικού μου είπε ότι οι κινήσεις του Μάνου Μανουσάκη, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την υπόθεση Great Sea Interconnector δεν ήταν και ο καλύτερος.

    image

    Aegean, Jumbo, ΜΟΗ, Optima και τράπεζες

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά ήταν καλή και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75% σε αντίθεση με τον DAX που υποχώρησε 0,08%.

    Από τις μετοχές που σημείωσαν ισχυρή άνοδο, ήταν της JUMBO που έκλεισε στο + 5,6% και στα 24,30 ευρώ, μετά την ανακοίνωση ότι προχωράει σε επαναγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και στην συνέχεια στην ακύρωση τους.

    Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και την σημερινή συνεδρίαση, για να πιστοποιήσουμε ότι η άνοδος αυτή έχει νόημα.

    Η Aegean σημείωσε σημαντική άνοδο 2% και έκλεισε στα 11,52, ευρώ στον απόηχο της συνεργίας της αεροπορικής με την VOLOTEA.

    Εξαιρετική επίδοση είχαμε για την Motor Oil και την Optima Bank.

    Η Optima (φαντάζομαι τα χαμόγελα των ισχυρών ανδρών της τράπεζας Γιώργου Τανισκίδη και Δημήτρη Κυπαρίσση) σημείωσε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων, αν και τελικά έκλεισε στα 13,22 ευρώ ενώ η ΜΟΗ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 22,18 ευρώ με κέρδη 1,3%.

    Και για τις δυο μετοχές ο WISEMAN σας έχει προειδοποιήσει από τις 2 Σεπτεμβρίου σε κείμενο με τίτλο “ Το  λάθος του ΜΜ, το ράλι σε MOH-OPTIMA-Πειραιώς, η γκρίνια στον Μυλωνά της Εθνικής, ο pirouetter Μανουσάκης έχασε την ψυχραιμία του, το deal του Καλ – Καλ, ο γάμος της ΧΤ, η αεικίνητη Ελίνα, το hot One&Only KEA και ένα video από το Delta Sounion.”

    Καλή εικόνα παρουσίασαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Εξαιρετική συμπεριφορά  είχαμε και για τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha.

    Εθνική: Στα 7,5 ευρώ το placement;

    Μοναδική εξαίρεση, στην άνοδο των τραπεζών, ήταν η Εθνική που έκλεισε με απώλειες 0,67% στα 7,69 ευρώ.

    Η πτώση οφείλεται, σύμφωνα με πηγές, στην φημολογία ότι οι ξένοι θεσμικοί εν όψει του placement της Εθνικής «πιέζουν» να γίνει στα 7,5 ευρώ.

    Οι Σπέτσες, ο Κούστας και οι πισίνες

    Όπως έχετε διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες έχω μια αδυναμία στις Σπέτσες και ότι συμβαίνει γενικά στο νησί.

    Και φυσικά οι αδυναμίες δεν ξεχνιόνται, για αυτό σας υπόσχομαι ότι θα ασχολούμαι επισταμένως από εδώ και στους εξής όλο και συχνότερα.

    Οι Σπέτσες είναι ένα διαμάντι της Ελλάδος και πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.

    Μιλώντας λοιπόν με πηγές μου για δυο hot θέματα για τις Σπέτσες, «έβγαλα» τις κάτωθι ειδήσεις:

    Καταρχάς, όσον αφορά το σπίτι που θέλει να χτίσει ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας, καθώς εκκρεμεί ακόμα η αυτοψία που πρέπει να γίνει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στο οικόπεδο του, προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση.

    Λοιπόν, έως και χθες δεν είχε συσταθεί η ομάδα του ΚΑΣ, που θα ταξιδέψει έως τις Σπέτσες.

    Θα γίνει όμως εντός του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε το αργότερο τις 30 του μηνός να έχει διεξαχθεί η αυτοψία.

    Πάμε τώρα στο άλλο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις πισίνες στις Σπέτσες και τους ελέγχους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Λοιπόν η μεγάλη είδηση  είναι ότι στις Σπέτσες δεν απαγορεύονται οι πισίνες.

    Προσέξτε.

    Καταρχήν υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία όσες πισίνες χτίστηκαν έως το 2016 είναι απόλυτα νόμιμες.

    Μετά το 2016 οποίος θέλει να φτιάξει μια πισίνα, θα πρέπει να πάρει την άδεια της Πολεοδομίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Έχουν μπει αυστηρές, έχω την εντύπωση, προϋποθέσεις, αλλά από ό,τι μαθαίνω, κάποιες άδειες έχουν δοθεί.

    Οι μυημένοι στα διαφορά τρικ μου είπαν, μάλιστα, το κόλπο με το μαύρο πλακάκι στον πάτο της πισίνας, αντί το γαλάζιο.

    Αυτό το κόλπο το είχε σκεφθεί (στην ΥΔΡΑ που ισχύουν περισσότερο αυστηροί κανονισμοί)  ένας ιδιώτης και το ΚΑΣ του επέτρεψε το χτίσιμο της πισίνας.

    Για δείτε το με προσοχή και για τις Σπέτσες.

    Επίσης υπάρχει και το τρικ της σηπτικής δεξαμενής έως 1,4 μέτρα…

    Φυσικά, αγαπητοί αναγνώστες, και σε αυτή την περίπτωση συναντάμε την απόλυτη παράνοια.

    Από τη μια έχουν νομιμοποιηθεί οι πισίνες που φτιάχτηκαν πριν από το 2016 και από την άλλη σήμερα για να φτιάξεις τη δικιά σου πισίνα χρειάζονται μια σειρά από άδειες και προϋποθέσεις.

    Και το ερώτημα είναι: Τι ενοχλεί εάν σε μια κατοικία  δημιουργηθεί και μια πισίνα;

    Τα τηλεφωνήματα Θεοδωρόπουλου στο «ιερατείο»

    … O wiseman αστειεύεται φυσικά, αφού ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι πολύ έμπειρος μάνατζερ και επιχειρηματίας και δεν χρειάζεται καθοδήγηση ή κατήχηση.

    Αλλά να, μαθαίνω πως αμέσως μετά τις διακοπές, έχουν πυκνώσει οι επαφές, τηλεφωνικές κυρίως, του νέου προέδρου τόσο με τον απελθόντα Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της ΤΙΤΑΝ όσο και «με τους Στασινοπουλαίους της Viochalco» όπως μου λένε χαρακτηριστικά.

    Κάποιος κακεντρεχής που δεν τον πιστεύω κιόλας μου είπε την «πιασάρικη» κουβέντα ότι «ο Σπύρος ετοιμάζεται για την ανοιχτή Γενική Συνέλευση (σ.σ. σε ενάμιση μήνα είναι, γιατί τόση βιασύνη;) αλλά και για τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΕΒ. Παίρνει… γραμμή λοιπόν (σ.σ. παλιά συνδικαλιστική έκφραση) από το “ιερατείο” για να γνωρίζει τι ακριβώς θα προβάλλει…».

    Είπαμε, κακεντρέχειες, γνωρίζει πολύ καλά ο κος Σπύρος προς τα που θα στρέψει το τιμόνι.

    Μέχρι στιγμής πάντως, την… «εσωβιομηχανική» αντίπαλό του κα Ιουλία  Τσέτη, δεν την έχει συμβουλευτεί.

    Κάτι μου λέει πως δεν θα το κάνει, αφού πιστεύει στο παλιό αμερικανικό ρητό που λέει πως «ο πρώτος είναι πρώτος, αλλά ο δεύτερος είναι… τίποτα».

    Να αποτολμήσω ως υποψιασμένος wiseman και μια δεύτερη πρόβλεψη;

    Ο κος Θεοδωρόπουλος ως Πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν θα είναι τόσο φιλοκυβερνητικός όσο ο προκάτοχός του.

    Δεν είναι μόνο οι προσωπικές του απόψεις που λένε «στροφή και εμπιστοσύνη στην ελληνική παραγωγή, όχι στις μαζικές εισαγωγές ξένων προϊόντων…».

    Είναι ακόμη περισσότερο το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία που βλέπει τα προβλήματά της (ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες, μεταφορές, γραφειοκρατία, πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό) να λιμνάζουν ή τέλος πάντων να επιλύονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

    «Αν δεν μπορέσει ούτε ο Μητσοτάκης να τα επιλύσει αυτά, τότε ποιος θα μπορέσει;» λένε οι άνθρωποι του επιχειρείν.

    Αυτά ακούει και συζητά ο κος Σπύρος με το… ιερατείο αλλά και με ένα ακόμη Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία ιδιαίτερα εξωστρεφή.

    Αυτό το κλίμα εισπράττει και σταδιακά θα το μεταλαμπαδεύει προς την κυβέρνηση…

    Είναι και οι πετρελαιάδες στη μέση…

    … Kαι να φανταστεί κάποιος πως ακόμη δεν έχει καθίσει στο τραπέζι ο νέος Πρόεδρος με τα δυο διυλιστήρια, δηλαδή τις οικογένειες Λάτση και Βαρδινογιάννη, που θα έχουν να του πουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

    Μη βιαστείτε να σχολιάσετε πως «μα, με τον ένα από τους δυο «πετρελαιάδες» η κυβερνητική σχέση είναι άριστη και με τον άλλο αξιοπρεπής…» διότι κάποιος καλός μου φίλος που περνούσε τυχαία από το «δαχτυλίδι» στην Λεωφόρο Κηφισίας, άκουσε να λένε «άλλο το έργο του Ελληνικού που πάει μια χαρά, άλλο τα ενεργειακά και εμείς εδώ με τη διύλιση που έχουμε θέματα, μην τα μπλέκετε…».

    Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε και ο κος Θεοδωρόπουλος, ως ευφυής άνθρωπος που είναι,  έχει ήδη καταλάβει…

    Το ρεπορτάζ του mononews και τα αντανακλαστικά του ΣΕΒ

    Πάντως, για να πούμε την αλήθεια τα αντανακλαστικά της νέας διοίκησης του ΣΕΒ είναι άκρως ικανοποιητικά. Και χαιρόμαστε πολύ που διαβάζουν mononews οι βιομήχανοι.

    Μετά το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίνα Πρωτονοταρίου για την ύστατη έκκληση βιομηχάνων στο υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνουν κάτι με το ακριβό ρεύμα αλλιώς θα κλείσουν, ο ΣΕΒ αντέδρασε και με ανακοίνωσή του ζητά άμεσα μέτρα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας διότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν εξαιτίας του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Χαρά μας να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να βοηθηθεί η βιομηχανία.

    Τα χαμόγελα Εξάρχου και οι καίριες επισημάνσεις του

    Να θάψει το τσεκούρι του πολέμου με το υπουργείο Υποδομών έσπευσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου ήταν παρούσα και η ηγεσία του υπουργείου.

    Το μετρό που θα λειτουργήσει στις 30 Νοεμβρίου κι έφερε πολλά, πάρα πολλά χαμόγελα, τόσο στον κ. Εξάρχου, όσο και στον Χρ. Σταϊκούρα και την κυβέρνηση.

    Ο επικεφαλής των Άκτωρ και Ιντρακάτ, παραδέχτηκε ότι είναι ικανοποιητικός και ουσιωδώς βελτιωμένος ο ρυθμός πληρωμής των δημοσίων έργων, αν και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, ενώ έθιξε και το ζήτημα των εργοληπτικών πτυχίων, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι όλα τα έργα για όλους» και «πρέπει να μπει τάξη» στο πεδίο των κατασκευών.

    Δεν παρέλειψε πάντως να εξάρει την αγαστή συνεργασία με το δημόσιο στο έργο της κατασκευής του μετρό, όπου η «νέα» Άκτωρ μπήκε πριν από 10 μήνες, φέροντας το ως παράδειγμα συνέργειας του κράτους με τις αναδόχους κοινοπραξίες.

    Τα βρήκαν, αλλά όχι για την Elpedison…

    Eίδηση: Ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy και ο Νικόλα Μόντι της Edison τα… βρήκαν.

    Μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε, διότι δεν έλυσαν το μετοχικό γρίφο της Elpedison, ποιος θα αγοράσει ποιόν.

    Το «καθεστώς φιλοξενίας» της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη διευθέτησαν.

    Ήταν ένα από τα θέματα που έπρεπε να τακτοποιήσουν  οι δύο μάνατζερ, πριν από την έναρξη της διαδικασίας με την οποία μία από τις δύο εταιρείες θα αποκτήσει το 100% της Elpedison.

    Η μονάδα ισχύος 400 Μεγαβάτ είναι εγκατεστημένη σε εκτάσεις του διυλιστηρίου, από τις οποίες επίσης διέρχονται τόσο ο αγωγός σύνδεσής της με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ (για την τροφοδοσία με αέριο), όσο και οι γραμμές μεταφοράς για τη σύνδεσή της με το ΕΣΜΗΕ (για την ‘έξοδο’ της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας).

    Έπρεπε να διασφαλιστεί πως οι όροι αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου δεν πρόκειται να μεταβληθούν στο μέλλον, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

    Αυτή την Elpedison ποιος θα την πάρει;

    Ρώτησα τους φίλους μου στα πετρέλαια και για το μέλλον της Elpedison.

    Πήρα την απάντηση πως σύντομα θα έχουμε  υπογραφές στα δεσμευτικά κείμενα που αφορούν τη διαδικασία προσφορών – αντιπροσφορών (process letter, Head of terms), για τη διεκδίκηση από κάθε μέτοχο του 50% που κατέχει ο εταίρος του στην κοινή εταιρία.

    Όπως είναι λογικό, πρώτη θα υποβάλει προσφορά η Helleniq Energy, ο κος Σιάμισιης  άνοιξε  το θέμα  της μετοχικής σύνθεσης της Elpedison.

    Σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσει  η διαδικασία προσφορών-αντιπροσφορών, μου λένε.

    Εκεί θα ξεκαθαρίσουν όλα, αφού τρίτη λύση δεν υπάρχει.

    Ο κος Σιάμισιης, είχε υπαινιχθεί πρόσφατα τρίτο σενάριο, θα μπορούσε στην Elpedison να μείνουν και οι δύο μέτοχοι (HELLENiQ και EDISON) αλλά με πλειοψηφία της Helleniq που θα έτρεχε την εταιρία. Οι Ιταλοί δεν αποδέχτηκαν να μείνουν με μειοψηφικό πακέτο οπότε πάμε σε (ειρηνικά βεβαίως) ‘χτυπήματα’ με ευρώ και …«πολλά βάζετε πολλά παίρνετε κύριοι…» όπως έλεγαν οι παλιοί.

     «Ρόιδο τα ’κανες κουμπάρα»….

    … Eίναι ο τίτλος παμπάλαιου δημοτικού τραγουδιού που ταιριάζει γάντι με τα χάλια που άφησε πίσω του ο… τιτανοτεράστιος Μανουσάκης ο Πιρουέτας του ΑΔΜΗΕ στο θέμα της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

    Όπου «ρόιδο» σημαίνει «τα έκανες θάλασσα» και στην περίπτωσή μας «Μεγάλη Θάλασσα», ήτοι Great Sea Interconnctor.

    Και εξηγούμαι: παρά την υπουργική συμφωνία της Δευτέρας, η Λευκωσία μάλλον δεν έχει πειστεί ακόμη. Για το λόγο αυτό είχαμε αναβολή στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, καμιά απόφαση στο χθεσινό υπουργικό και σύσκεψη κορυφής την Τρίτη για να βρεθεί λύση.

    Άρα, νέα χρονοτριβή, αλλά και κάτι ουσιώδες. Η συμφωνία που είχε κλειστεί τη Δευτέρα (έστω και μισή) δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους Κύπριους, γι’ αυτό και συγκαλούν σύσκεψη την Τρίτη, παρουσία και της γαλλικής Nexans η οποία είχε δώσει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή.

    Ναυάγιο δηλαδή της συμφωνίας και αναζήτηση νέας, μπας και σωθούν τα προσχήματα. Και το μεγάλο αυτό έργο.

    «Όποιος καεί στο… Μανουσάκη, φυσάει και στο Υπουργικό του Χριστοδουλίδη» σχολίασε πηγή του ΥΠΕΝ παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία.

    Άντε μη θυμώσει τώρα ο αρχιγίγαντας κος Μάνος και προκαλέσει κρίση μέχρι και στο Λευκό Οίκο.

    Εκτός εάν τον συγκρατήσει η μελλοντική κουμπάρα του…

    Εξαλλοι με τον μεγάλο manager MM

    Πάντως, ένα πουλάκι που κατοικοεδρεύει στην Ηρώδου Αττικού μου είπε ότι οι κινήσεις του Μανουσάκη, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την υπόθεση δεν ήταν και ο καλύτερος.

    Το γράφω όσο πιο ευγενικά μπορώ διότι άλλους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούν στο Μαξίμου για τον manager που διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

    Βέβαια, εκτός του Μανουσάκη τα έχουν βάλει και με τους Κύπριους διότι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το καλώδιο…

    Το δείπνο Μυλωνά σε 150 επιχειρηματίες

    Δείπνο σε 150 μεγάλους πελάτες της επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος παρέθεσε την Πέμπτη το βράδυ η Διοίκηση της  Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος και φυσικά αναφέρθηκαν στις προοπτικές της τράπεζας και στην δυναμική της μετοχής της, η οποία έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 25% από την αρχή του χρόνου.

    Φυσικά αναφορά έγινε και στο επερχόμενο –το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου- placement για τη διάθεση τουλάχιστον 10% της τράπεζας.

    Και σίγουρα η Εθνική χρειάζεται ένα γερό άνοιγμα στο επιχειρείν, όχι μόνο για το placement. Τώρα ποιοι βρέθηκαν στο δείπνο; Όλοι οι μεγάλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο κ.λπ.

    Μυλωνάς και Ψάλτης κάνουν την αρχή για μείωση των προμηθειών

    Έπιασαν τόπο φαίνεται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών για τη μείωση των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές.

    Έτσι, την Πέμπτη Εθνική και Alpha Bank ανακοίνωσαν κάποιες μειώσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Μυλωνάς και Ψάλτης έκαναν μια αρχή έγινε προκειμένου να μειωθούν κάποιες προμήθειες για τις οποίες υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους καταναλωτές.

    Η Εθνική μειώνει την προμήθεια πληρωμής λογαριασμών, μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας, κατά 50%.

    Επίσης: Μηδενισμός προμήθειας εκφόρτισης προπληρωμένων καρτών από €2. Μείωση προμήθειας άμεσης αποστολής εμβάσματος (instant payment) μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως €500 από €2,5 σε €1,5. Μείωση προμήθειας χορήγησης καρνέ επιταγών από €2 σε €1. Μηδενισμός προμηθειών μετατροπής συναλλάγματος για συναλλαγές κατόχων προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next.

    Η Alpha Bank προχωρά σε μείωση ή ακόμα και μηδενισμό προμηθειών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της από τις οποίες θα ωφεληθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πελάτες.

    Συγκεκριμένα:

    • Εξερχόμενα εμβάσματα Ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile: Μείωση προμήθειας σε 1 ευρώ για ποσά ύψους έως 1.000 ευρώ.
    • Επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν
    • Έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard: Δωρεάν
    • Επανέκδοση προπληρωμένης κάρτας Mastercard λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν.

    Ελένη Βρεττού: Το πρώτο δάνειο της νέας Attica Bank

    Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πρώτο δάνειο της νέας εποχής για την Attica Bank αφού ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια.

    Ο λόγος για τη συμφωνία της τράπεζας με την θυγατρική της Dimand, την Random για την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου έως 13,7 εκατ. το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή 7ώροφου κτιρίου γραφείων 11.750 τ.μ. στα Πατήσια.

    Είναι το πρώτο δείγμα για το πώς θα κινηθεί η Attica Bank η οποία σταδιακά μετατρέπεται στον 5ο ισχυρό τραπεζικό πόλο.

    Υδρόγειος: Δύο CEO στην ίδια εταιρεία, αλλά ποιος θα διοικεί;

    Σε μια κίνηση η οποία δεν συνηθίζεται (τουλάχιστον στα ελληνικά πράγματα) προχώρησε η Υδρόγειος Ασφαλιστική, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι πλέον η εταιρεία θα διοικείται από δύο Διευθύνοντες Συμβούλους, τον κ. Παύλο Κασκαρέλη, ο οποίος κατείχε τη θέση και τον κ. Γιώργο Γάκα.

    Το νέο αυτό μοντέλο διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιθυμία του νέου βασικού μετόχου της ασφαλιστικής εταιρείας, της Reale Mutua, η οποία με αυτόν τον τρόπο θέλει να υπάρχει καλύτερος έλεγχος αλλά και συγκεκριμένες ευθύνες προκειμένου να τρέχουν ασφαλέστερα και γρηγορότερα οι διαδικασίες.

    Η Υδρόγειος έχει μεγάλη παρουσία κυρίως στην επαρχία, και όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, ο κάθε ένας από τους δύο CEOs θα αναλάβει να τρέξει συγκεκριμένες περιοχές.

    Ενώ παράλληλα θα έχουν ξεχωριστές αρμοδιότητες, οι οποίες όμως ακόμα είναι υπό διαμόρφωση.

    Η Υδρόγειος επικεντρώνεται κυρίως στον κλάδο των αυτοκινήτων, όπου έχει μεγάλη πελατεία σε πόλεις της επαρχίας. Ενώ με την επένδυση της Reale, στόχος είναι να «ανοίξει» τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς. Με πηγές να αναφέρουν ότι αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση ο κ. Γάκας.

    Πάντως άνθρωποι της αγοράς, δεν αποκλείουν το γεγονός ένας από τους δύο (κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Κασκαρέλης) να είναι εκείνος που θα εξετάσει και θα τρέξει ένα πιθανό άνοιγμα της «Υδρόγειος» στο εξωτερικό.

    Σαμαράς, Καραμανλής απέχουν από τη ΔΕΘ

    Χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή θα γίνει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μάλλον γιατί είναι ακόμη… χολωμένοι με τον πρωθυπουργό.

    Όπως μαθαίνω, Σαμαράς και Καραμανλής δεν ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη (όπως και πέρυσι άλλωστε) θέλοντας προφανώς να στείλουν κι ένα μήνυμα δυσαρέσκειας και συνεχίζοντας το «αντάρτικο» που ξεκίνησε εκείνο το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο.

    Μαθαίνω επίσης ότι στη ΔΕΘ δεν θα πάνε και κάποιοι βουλευτές που χαρακτηρίζονται «Σαμαράνθρωποι».

    Δηλαδή αυτοί που ορκίζονται στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού και θέλουν να δείξουν… καλή διαγωγή προς τον κ. Σαμαρά και τη δυσαρέσκειά τους προς τον κ. Μητσοτάκη.

    Όπως, μου έλεγε πάντως παλαιός κοινοβουλευτικός, «αν ο Μητσοτάκης έκανε υπουργούς ή υφυπουργούς του Σαμαρικούς όχι μόνο θα έτρεχαν στη ΔΕΘ αλλά θα ήταν και από τους πρώτους κλακαδόρους στην ομιλία.

    Για ποιους να το λέει άραγε; Εκείνους που είχαν κάποιο πόστο στην κυβέρνηση αλλά είναι εκτός τώρα; Ή εκείνους που περιμένουν υπουργοποίηση εδώ και χρόνια αλλά «τρώνε πόρτα»;

    Μια Λιάπη στο Ψυχικό

    Θα σας ενημερώσω σήμερα για μια αλλαγή που έγινε στο δήμο Φιλοθέης Ψυχικού. Ο δήμαρχος, Χαράλαμπος Μπονάτσος, ανακοίνωσε ότι καθήκοντα γενικού γραμματέα στο δήμο αναλαμβάνει η Δήμητρα Λιάπη.

    Για όσους δεν την γνωρίζουν, ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Γαλάτσι, ενώ είναι σύζυγος του δικηγόρου Άγγελου Δημοσθένους ο οποίος βεβαίως είναι Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Η κ. Λιάπη είναι από παλιά νεοδημοκρατική οικογένεια, όπως βεβαίως και ο σύζυγός της. Πρόκειται για την κόρη του πολιτευτή της ΝΔ και ειδικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου, Μάκη Λιάπη, ο οποίος είναι εξάδελφος του «εξαφανισμένου» πρώην υπουργού, Μιχάλη Λιάπη, ανιψιού του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Όσο για σύζυγό της, Άγγελο Δημοσθένους, είναι παλιός γνώριμος του Κυριάκου Μητσοτάκη κι έχει αρκετά χρόνια στη γραμματείας Ιθαγένειας. Η μητέρα του δε ήταν η πρόεδρος Εφετών, Βίβιαν Δημοσθένους, και ο πατέρας του, Δήμος Δημοσθένους, γνωστός δικηγόρος.

    Η 11η Σεπτεμβρίου του Ζούλα της ΕΡΤ

    «To προσκλητήριο μου έπεσε απ’ τα χέρια. Όχι δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν».

    Αυτό τραγουδούσε ο τιτανοτεράστιος Τερλέγκας, αυτό θυμήθηκα μόλις πήρα την ηλεκτρονική πρόσκληση του Κωνσταντίνου Ζούλα να βρεθώ την ερχόμενη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο.

    Ο λόγος;

    Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ θα κάνει απολογισμό της θητείας του και όσων έγιναν την τελευταία πενταετία. Και προφανώς θα έχουμε και μια… τελετή παραλαβής – παράδοσης με τον Γιάννη Παπαδόπουλο που αναλαμβάνει.

    Θα έχει, είναι η αλήθεια ενδιαφέρον η συνέντευξη αυτή. Διότι σίγουρα θα μας πει για την ΕΡΤ News ή το ΕΡΤFLIX, επιτυχίες αν μη τι άλλο. Αλλά θα μας πει για τα καμιά 300αριά στελέχη που μάζεψε στο Ραδιομέγαρο και με καλούς μισθούς;

    θα μας πει για τις εξωτερικές παραγωγές, ένα τεράστιο σκάνδαλο που πληρώνουμε όλοι μέσω της συνδρομής μας;

    Θα μας πει και τι παραδίδει – χάος μαθαίνω- στον Παπαδόπουλο;

    Δεν ξέρω, επειδή είναι σημαδιακή ημέρα μην έχουμε την… 11η Σεπτεμβρίου του κ. Ζούλα;

    Ο CFO του Αλαφούζου που κυριαρχεί στο… Fantasy football

    Τη γνωστή φράση «τα παιδία παίζει» την γνωρίζετε. Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι κορυφαίοι αναλυτές και στελέχη της ναυτιλίας μεσίτες της ναυτιλίας έχουν ένα ευφάνταστο τρόπο εκτόνωσης, εμπνευσμένο από το γνωστό Fantasy football.

    Πρόκειται για έναν διαδικτυακό διαγωνισμό κατά τον οποίο οι συμμετέχοντας επιλέγουν και διαχειρίζονται μία ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται από παίκτες της αγγλικής Premier League και κερδίζουν πόντους με βάση τις επιδόσεις τους στους πραγματικούς αγώνες.

    Το Shipping Research Fantasy Football League ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια ο Vivek Srivastava, οικονομολόγος στην Pacific Basin και στρατηγικός αναλυτής της ναυτιλίας

    Ο οικονομικός διευθυντής της Okeanis Eco Tankers της οικογένειας Αλαφούζου, Ηρακλής Σμπαρούνης, ξεκίνησε δυναμικά τη φετινή σεζόν. 

    Αναδείχθηκε μάνατζερ του μήνα για τον Αύγουστο, κερδίζοντας 86 άλλα στελέχη της ναυτιλίας, αναλυτές και μεσίτες.

    Σύμφωνα με τον Vivek Srivastava, συγκέντρωσε 256 πόντους σε τρεις εβδομάδες αγώνων, ποντάροντας στους σωστούς σκόρερ, στον Erling Haaland της Μάντσεστερ Σίτι και στον Mo Salah της Λίβερπουλ. Και τα γκολ έπεσαν βροχή.

    Ωστόσο, ο οικονομολόγος προειδοποιεί ότι είναι ακόμη η αρχή της σεζόν και η μάχη θα είναι σκληρή.

    QUIZ: O «άφιλος» Λουκάς, ο ποινικολόγος και τα πιστόλια

    Φαντάζομαι όλοι θυμάστε το χθεσινό κουΐζ, με τον άφιλο επιχειρηματία που «έριξε» τον επί σχεδόν 15 χρόνια (ίσως και παραπάνω) συνεργάτη του και συνεταίρο.

    Ο «άφιλος» Λουκάς, έκανε δικιές του δουλειές εν κρύπτω από τον συνεργάτη του, ενώ εκείνος ότι δουλειά έκανε τον «έβαζε» 50-50.

    Διαβάζοντας λοιπόν το παρασκήνιο περί του «άφιλου», με κάλεσε φίλος μου δικηγόρος από τους πλέον εγκρίτους ποινικολόγους της Αθήνας και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

    Ο διάλογος ήταν ο εξής:

    Δικηγόρος: Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στον Λουκά ……….., πρώην στέλεχος πολυεθνικής στην Ελλάδα.

    Εγώ: Ναι για αυτόν γράφω.

    Δικηγόρος: Να σου θυμίσω, υπάρχει μια υπόθεση που εκκρεμεί ακόμα ενώπιον του ανακριτή, καθώς η πολυεθνική τον κατηγορεί για απάτη σε βάρος της σε βαθμό κακουργήματος, για προκληθείσα βλάβη 2.414.000 ευρώ.

    Υπάρχει όμως και μια δεύτερη υπόθεση της πολυεθνικής εναντίον του στελέχους και έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

    Για την ακρίβεια στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καθώς, κατηγορείται για δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης, πρόσφατα, πήρε αναβολή για το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

    Όπως καταλαβαίνεις ο «άφιλος» Λουκάς, πιστολιάζει όποιον βρει μπροστά του.

    Είτε είναι ο εργοδότης του, είτε φίλος του.

    Σε λίγο θα σταματήσουν να του μιλάνε, όσοι γνωρίζουν ελληνικά…»

    Αυτά μου είπε ο φίλος μου ο ποινικολόγος  και κλείσαμε το τηλέφωνο.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.