Περιεχόμενα
Οι νέοι υπουργοί
Επειδή ξέρω ότι σας αρέσουν οι πληροφορίες για τους νυν και τους επομένους υπουργούς των κυβερνήσεων πρέπει να σας πω τι κυκλοφορεί τώρα τελευταία.
Στην περίπτωση φυσικά που η ΝΔ συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται ότι πάει στο Υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, ο Νίκος Παπαθανάσης θα είναι υπουργός Ανάπτυξης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Εσωτερικών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ψηφιακής Πολιτικής και ο Νότης Μηταράκης στο υπουργείο Άμυνας.
Ο έμπιστος Χρήστος Σταικούρας παραμένει στο Οικονομικών.
Ο WISEMAN χθες έκανε μια πρόβλεψη που του “βγήκε”
Χθες στον WISEMAN σας αναφέραμε ότι οι Έλληνες, την Δευτέρα και την Τρίτη, πουλούσαν κυρίως συμβόλαια τραπεζικών μέτοχων με αποτέλεσμα να βυθίσουν τις μετοχές.
Μάλιστα χθες σας γράψαμε ότι στο ξεκίνημα της Τετάρτης, η αγορά θα ήταν «κόκκινη».
Πράγματι λοιπόν οι μετοχές χθες το πρωί ξεκίνησαν με σημαντική πτώση.
Στην συνέχεια όμως προς το απόγευμα το κλίμα άλλαξε.
Οι ξένοι άρχισαν να αγοράζουν Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 , Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 με αποτέλεσμα και οι 4 big players να σημειώσουν σημαντική άνοδο.
Εμείς σας τα είπαμε.
Η αγορά θέλει υπομονή και επιμονή.
Ποιοι χτίζουν τώρα θέση στην Τράπεζα Πειραιώς
Φίλοι αναγνώστες αυτήν τη στιγμή η αγορά δεν δίνει καμία πιθανότητα να μπει η Τράπεζα Πειραιώς στον MSCI στην αναθεώρηση του Μάϊου.
Ο λόγος είναι ότι εκτός από την Morgan Stanley που δεν βλέπει να μπαίνει τώρα η Τράπεζα Πειραιώς, ήρθε και η SOGEN να δώσει και αυτή την εκτίμηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα μπει με τίποτα σε αυτή την αναθεώρηση.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι και κυρίως όσοι είχαν αγοράσει Πειραιώς μέσω παραγώγων από τα 2,10 ευρώ και κάτω, να ξεκινήσουν να πουλάνε.
Ενεργοποιήθηκαν τα stop loss με αποτέλεσμα η μετοχή να γράψει χθες χαμηλό 2,054 ευρώ.
Αυτό ήταν θείο δώρο για τους 3 ξένους κολοσσούς που χτίζουν ΤΩΡΑ θέση στην Πειραιώς.
Τους καθάρισαν τους «παραγωγάκηδες».
Μαζέψανε όλο το χαρτί μεταξύ 2,11 ευρώ και 2,054 ευρώ και στο τέλος έκλεισαν την μετοχή +1,88% στα 2,172 ευρώ.
Επικό βατερλό των «τρεϊντεράδων».
Πάμε όμως τώρα στο ζουμί.
Ποιοι σκούπισαν την προσφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, το τελευταίο διάστημα χτίζουν θέση στην Τράπεζα Πειραιώς τρεις κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές.
Πρώτος διαχειριστής είναι το αμερικάνικο αμοιβαίο κεφάλαιο CREF Stock R1 με υπο διαχείριση 110,13 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 17,32 δισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε τράπεζες.
Ο ίδιος διαχειριστής αγοράζει Πειραιώς και από ένα δεύτερο αμοιβαίο και συγκεκριμένα το CREF Global Equities R1 με υπό διαχείριση 23,1 δισ. δολάρια από τα οποία τα 3,37 δισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε Τράπεζες.
Ο συγκεκριμένος Αμερικάνος διαχειριστής πρώτη φορά τοποθετείται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Δεύτερος ξένος κολοσσός που τοποθετείται στην Τράπεζα Πειραιώς είναι η Manulife.
Συγκεκριμένα, οι αγορές γίνονται μέσω του αμοιβαίου Manulife GF Emerging Eastern Europe A.
Τρίτος ξένος διαχειριστής είναι ο μύθος των αναδυόμενων αγορών Templeton.
Οι αγορές στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται μέσω του Templeton Eastern Europe Fund A(acc) EUR.
Το πιο σημαντικό σε σχέση με το συγκεκριμένο αμοιβαίο είναι ότι πρώτη φορά αγοράζει Τράπεζα Πειραιώς.
Το συγκεκριμένο αμοιβαίο έχει σαν μεγαλύτερή του θέση την μετοχή του ΟΠΑΠ, παρακαλώ.
Αυτήν την στιγμή ο ΟΠΑΠ κατέχει, το 6,18% του συγκεκριμένου αμοιβαίου.
Είναι η μεγαλύτερη θέση του αμοιβαίου και είναι, παρακαλώ, σε ελληνική μετοχή.
Το συγκεκριμένο αμοιβαίο αγαπάει πολύ Ελλάδα.
Εκτός από τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 , έχει χτίσει θέσει και στην MOTOR OIL, όπου αυτή τη στιγμή έχει τοποθετήσει το 4,6% του ενεργητικού του αμοιβαίου.
Η MOTOR OIL ΜΟΗ 1,86% 23,04 είναι η 4η μεγαλύτερη θέση του αμοιβαίου.
Στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μόλις τώρα άρχισε να χτίζει θέση.
Οι 3 ξένοι κολοσσοί που τοποθετούνται στη μετοχή την Τράπεζας Πειραιώς, δεν τοποθετούνται λόγω MSCI αλλά επειδή τη θεωρούν υποτιμημένη και έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και να μην μπει στον MSCI τώρα τον Μάϊο, θα μπει σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στο 2023.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το πιο σημαντικό είναι τι αποτελέσματα θα βγάλει στις 5 Μαΐου και τι guidance θα δώσει για το 2023, 2024 και 2025.
Από αυτό θα εξαρτηθεί η μελλοντική πορεία της μετοχής.
Η Bernitsas Law στην Παγκρήτια
Η Νομική Φίρμα Bernitsas Law ήταν ο σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας για την επένδυση της στην Attica Bank.
Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας, ο Νίκος Παπαχριστόπουλος, η Μαρίνα Νεφέλη Μπερνιτσα η Σοφία Κόντου και η Μαρία Χατζηγάκη ήταν οι νομικοί της φίρμας που δουλέψαν για αυτή την υπόθεση.
Superbe!!!
Τη συνδρομή του Βουρλιώτη ζητούν οι Εισαγγελείς από τις Βρυξέλλες που φθάνουν στην Αθήνα
Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στις ποινικές υποθέσεις που ξέσπασαν στις Βρυξέλλες με Έλληνες πρωταγωνιστές.
Για να μην μιλάμε με γρίφους, το μυαλό όλων πηγαίνει στην Εύα Καιλή η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση Qatargate και αποφυλακίστηκε με βραχιολάκι προσφάτως.
Μάλιστα δημοσίευμα του Politico, το οποίο διέψευσε ο συνήγορος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε λόγο για παράλληλη έρευνα που «τρέχει» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στην Εύα Καϊλή, για παράνομη οικειοποίηση των αποζημιώσεων των συνεργατών της.
Όπως με ενημέρωσαν λοιπόν από τις Βρυξέλλες καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα Εισαγγελείς από το Βέλγιο, προκειμένου να «πιάσουν δουλειά επί Ελληνικού εδάφους .
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι όπως πληροφορούμαι ότι ήδη οι Εισαγγελείς έχουν κλείσει το πρώτο «καυτό ραντεβού» τους, με τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η υπόθεση εξ ορισμού αφορά σε σημαίνουσα υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Προδήλως ζητούν τη συνδρομή της αρμόδιας Ελληνικής Αρχής η οποία έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στον τομέα αυτό.
Όπως αντιλαμβάνομαι από …μισόλογα οι Εισαγγελείς από τις Βρυξέλλες έχουν ήδη υλικό στα χέρια τους το οποίο όμως χρειάζεται να συμπληρωθεί προκειμένου να δέσουν την υπόθεση.
Μεγάλη παρουσία Αράβων χθες στο Διόνυσο σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Γέμισε κελεμπίες χθες ο Διόνυσος.
Παραξενεύτηκαν χθες οι θαμώνες του γνωστού ρεστοράν με την μοναδική θέα του Παρθενώνα, από την έντονη παρουσία του «Αραβικού στοιχείου».
Το μυστήριο λύθηκε αργότερα καθώς όπως ενημέρωσαν στο χώρο πραγματοποίησε μεγάλη εκδήλωση η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων στην οποία ήταν παρόντες όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των Venture Capital , και όχι μόνο.
Όπως με ενημέρωσε πηγή μου δυναμικό παρόν έδωσαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της Mubadala που ήδη έχει αρχίσει να συνεπενδύει μέσω της ΕΑΤΕ σε ελληνικές εταιρείες.
Με θέα την ανοιξιάτικη Ακρόπολη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού οικοσυστήματος έκανε δυο βραβεύσεις σε δυο ανθρώπινες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος VC, στον Πρόεδρο της Ένωσης VC (HVCA) και πρόεδρο της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τον Partner του BigPi και Αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Αρίστο Δοξιάδη.
Η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων εξελίσσεται σε καθοριστικό κρίκο για την ελληνική οικονομία.
Μετά τις εκλογές το πόρισμα της ΡΑΣ για την τραγωδία στα Τέμπη
Στη σέντρα βγάζει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων τον ΟΣΕ και τη Hellenic Train για την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη έρευνα που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου.
Η ΡΑΣ στην Έκθεση που συνέταξε αποδίδει ευθύνες στις δύο εταιρίες, καλώντας τες σε ακρόαση. Μην περιμένετε, όμως, να έχουμε σύντομα τις σχετικές αποφάσεις της ερευνητικής ομάδας της Αρχής, καθώς πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία και το πιο πιθανό είναι να έχουμε ανακοινώσεις μετά από τις εκλογές.
Να σας πω, επίσης, ότι φτάνουν στα αυτιά μου παράπονα από τον ΟΣΕ και τη Hellenic Train, καθώς οι δύο εταιρίες είχαν δώσει πρόσβαση στους ανθρώπους της ΡΑΣ για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, αλλά δεν ενημερώθηκαν αρμοδίως για τη διαδικασία ακρόασης.
Μάλιστα, το έμαθαν από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αρχή, και πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση δεν είναι και τόσο fair, καθώς κρίνουν ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί νωρίτερα.
Ελένη Μαμιδάκη: Φυλλοροεί η περιουσία της οικογένειας Μαμιδάκη
Ακόμη ένα μέλος της οικογένειας Μαμιδάκη ( μετά τον Αλέξανδρο Μαμιδάκη, την Ειρηνη Μαμιδάκη και την Μαριλένα Μαμιδάκη) βλέπει την προσωπική του περιουσία να εξαϋλώνεται: ο λόγος για την Ελένη Μαμιδάκη (του Γεωργίου – τέως ιδιοκτήτη της JET OIL και της Χρυσούλας), η οποία χάνει ακίνητο στο Πόρτο Χέλι και συγκεκριμένα, στον Άγιο Αιμιλιανό.
Η διαδικασία με επισπεύδουσα την Intrum έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου.
Εν μέσω θέρους θα χτυπήσει στο σφυρί για μία διώροφη οικοδομή που έχει χτιστεί σε οικόπεδο 678 τ.μ.. Ισόγειο και πρώτος όροφος αποτελούν μεζονέτα δύο διαμερισμάτων, τα οποία συνδέονται με εσωτερική σκάλα και πωλείται σε… τιμή ευκαιρίας.
Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 450.000 ευρώ και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 465.000 ευρώ.
Ιδιοκτησία της Ελένης Μαμιδάκη ήταν και μία ακριβότερη κατοικία στο Καστρί, η οποία κατασχέθηκε και βγήκε στο σφυρί έναντι 1,3 εκατομμυρίων πριν από περίπου τρεις μήνες, ωστόσο, ενδιαφέρον δεν υπήρξε κι έμεινε στα αζήτητα.
Χρήστος Ιωάννου: Η Voltera και το μέρισμα της ΑΒΑΞ
Μέρισμα για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια μαθαίνω ότι θα μοιράσει ο ΑΒΑΞ.
Χωρίς διάθεση να μειώσω την αξία του συμβολισμού της κίνησης αυτής, καλόν είναι να την τοποθετήσουμε στις σωστές της διαστάσεις.
Άλλωστε όταν “κοιτάμε” μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ πάντα δίνουμε βάση στα καθαρά κέρδη που αναλογούν (ανεξάρτητα αν μοιραστούν ως μέρισμα ή όχι) στους μετόχους και όχι στα EBITDA.
Όπως προκύπτει λοιπόν από τις καταστάσεις του Ομίλου τα κέρδη του για την χρονιά που μας πέρασε οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πώληση της Voltera.
Κοιτάζοντας λίγο προσεκτικά τα αποτελέσματα της διαπίστωσα ότι κέρδη μετά φόρων της εισηγμένης για τη χρονιά που μας πέρασε ανήλθαν στα 39,9 εκατ. Ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και το τίμημα για της πώλησης της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Επειδή ο wiseman είναι άνθρωπος των αριθμών και των δεδομένων ρώτησα και έμαθα πότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσε μέρισμα ο ΑΒΑΞ και έμαθα ότι αυτή ήταν τον Ιούλιο του 2011.
Τότε το μέρισμα είχε υπολογιστεί στα 0,04 ευρώ, ενώ αυτό που προτείνεται για τη χρήση του 2022 ανέρχεται στα 0,07 ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 75%.
Να σας θυμίσω, επίσης, ότι η εισηγμένη έδινε σερί μέρισμα για 10 έτη, δηλαδή από το 2001 έως το 2011, και ότι το μεγαλύτερο ποσό που είχε αποκοπεί ήταν 0,12 ευρώ/μετοχή.
Η αποστασία του Τάσου Γκιάτη στη ΓΕΣΕΕ
Πονοκέφαλο στο κυβερνών κόμμα έχει προκαλέσει η στάση του Τάσου Γκιάτη στη ΓΕΣΕΕ.
Ο κατά τα λοιπά νεοδημοκράτης επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα» στη Συνομοσπονδία , Τάσος Γκιάτης αποφάσισε να μην ψηφίσει για η θέση του Γενικού Γραμματέα τον Νίκο Κιουτσούκη της ΔΑΚΕ η οποία εκπροσωπεί επίσημα τον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον Νίκο Φωτόπουλο του συνδυασμού ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ (προερχόμενο από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς).
Με τα ν δεδομένα αυτά λοιπόν στις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα συμμετέχει εφεξής ο επικεφαλής παράταξης που εκπροσωπεί μόλις το 6,53% εργαζομένων (όσο ποσοστό έλαβε στις εκλογές δηλαδή η παράταξη του κ. Φωτόπουλου) ενώ δεν είναι αποκλεισμένος αυτός που εκπροσωπεί το 19,06% !
Είναι βέβαιο ότι τις τελευταίες 44 ημέρες έχουν διεξαχθεί πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα εξαργυρώσει την ψήφο του ο κ. Γκιάτης.
Διότι όπως ακούγεται εντόνως στους διαδρόμους της Συνομοσπονδίας, και σας το μεταφέρω, πιθανότατα ο κ. Γκιάτης θα λάβει επιτελικό ρόλο στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και στην διαχείριση κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ…
Άλλωστε προερχόμενος από Τράπεζα ο ίδιος θα πρέπει να έχει εμπειρία στη διαχείριση του χρήματος.
Κλειστές πόρτες βρίσκει ο Ιωάννης Λιανός
Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού βγάζει τους ελεγκτές της για εφόδους, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πάνε για κοινωνική επίσκεψη.
Για αυτό άλλωστε οι έλεγχοι που γίνονται είναι αιφνιδιαστικοί και όχι προγραμματισμένοι.
H Επιτροπή, λοιπόν, επί θητείας Λιανού έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους και όσο περισσότεροι γίνονται τόσο περισσότερες κλειστές πόρτες βρίσκουν οι ελεγκτές.
Κομψά και τυπικά αυτό λέγεται «παρεμπόδιση και δυσχέρανση έρευνας».
Στην πραγματικότητα δεν τους αφήνουν να μπουν, αρνούνται να δείξουν ή να δώσουν τα στοιχεία που ζητούνται και πάει λέγοντας.
Αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση ήρθαν οι ελεγκτές και στους ελέγχους που έκαναν στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών ενώ ανάλογες αντιδράσεις έχουν αντιμετωπίσει και σε άλλους κλάδους.
Και τώρα η Επιτροπή αναθέτει το θέμα της έρευνας για παρεμπόδιση κατά προτεραιότητα σε εισηγητή.
Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις και πρόστιμο τουλάχιστον 15.000 ευρώ με ανώτατο όριο το 1% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης.
Δεν το λες και λίγο, αλλά σημασία έχει πόσα κερδίζουν κάποιοι από αντι ανταγωνιστικές πρακτικές.
Οπότε για κάποιες εταιρείες το να κλείνουν την πόρτα στα… μούτρα των ελεγκτών, όταν μάλιστα από τα ευρήματα μπορεί να στοιχειοθετηθεί μη νόμιμη πράξη, ίσως συμφέρει περισσότερο.
Γιατί ανησυχούν για τις Τράπεζες οι Τρείς Εποπτικές Αρχές της Ευρώπης;
Μπορεί χθες οι τραπεζικές μετοχές να έκαναν θεματικό ριμπάουντ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς όμως τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (EBA, EIOPA and ESMA – ESAs), στην Έκθεση τους εντοπίζουν αυξημένους κινδύνους για στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και καλούν τις εθνικές εποπτικές αρχές να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την επιδείνωση μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εξαιτίας κυρίως του του υψηλού πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.
Μάλιστα η πρόσφατη αναταραχή τόσο στις στις Ηνωμένες όσο και στην Ευρώπη με την αναγκαστική συγχώνευση της Credit Suisse με UBS, δείχνει τη συνεχιζόμενη υψηλή αβεβαιότητα της αγοράς και την αυξημένη ευαισθησία που εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε εξωγενή σόκ.
Ενόψει των κινδύνων αυτών η Μεικτή Επιτροπή που έχουν συστήσει οι Τρείς αυτές Αρχές συστήνει στις τράπεζες να παραμείνουν με το «όπλο παρά πόδα» καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μία απότομη υποχώρηση τόσο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών όσο και αυξημένες ζημιές από τα δάνεια .
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων και των ξαφνικών αυξήσεων των ασφαλίστρων κινδύνου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.
Όσον αφορά δε για το φλέγον ζήτημα της διανομής μερισμάτων συστήνεται στις τράπεζες να επιδείξουν σύνεση στην διανομή τους προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα τους.
Ηλιακά PANEL Κρήτης 400 Φωτοβόλτ
Το «χάος» με τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη, ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ, ο …Υπερ-Πρόεδρος Θανάσης Δαγούμας και η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη που κινδυνεύει να «βυθιστεί» από την ανικανότητα του συστήματος.
Από πέρυσι τον Οκτώβριο ο wiseman («Καταγγελία για τα ηλιακά της Κρήτης ελέγχει ο Δαγούμας της ΡΑΕ-Ελεγχόμενος ο Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ») σας περιγράφει το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με χιλιάδες φωτοβολταϊκά στην Κρήτη, πρόβλημα που γίνεται μεγαλύτερο τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος που όπως φαίνεται θα σπάσει κάθε ρεκόρ αφίξεων στην Μεγαλόνησο.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: αναφορικά με το επιδοτούμενο με 60% πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ κατήργησε την απαγόρευση στην έκδοση νέων συμβάσεων στην Κρήτη.
Την απαγόρευση είχε επιβάλλει ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΕ, ύστερα από δεκάδες καταγγελίες συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά (έως 400 KV) στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης αφού βρήκε τελικά χώρο για 140 MW και 86 MW αντίστοιχα.
Επίσης ο wiseman (24 Ιανουαρίου -«Mεγάλο παιχνίδι με τα ηλιακά πάνελ στην Κρήτη και σφοδρή κόντρα ΔΕΔΔΗΕ-ΡΑΕ») σας είχε ενημερώσει και τότε ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης έκανε καταγγελία στα γραφεία της ΡΑΕ κατά του ΔΕΔΔΗΕ για σοβαρά προβλήματα στον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) στην Πελοπόννησο αλλά εν συνεχεία και σε αυτόν της Κρήτης. Είχαν προηγηθεί εξώδικα κατά του Διαχειριστή με κοινοποίηση που έλαβε και ο Υπουργός η ΡΑΕ.
Η καταγγελία ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν 150 σελίδες και ανέφερε πως «Πρόκειται για κλασική περίπτωση νοθείας που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη!».
Καταλαβαίνετε φυσικά όλοι τί υποστηρίζει η καταγγελία, χωρίς πάντως αυτό να αποδεικνύεται: πως ο κ. Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ με δόλο απέκλεισε από το διαγωνισμό όσους δεν ήθελε και προτίθεται να περάσει τους δικούς του που θα έχουν ως έπαθλο αρκετά εκατομμύρια.
Ο κ. Λουμάκης και οι άλλοι επενδυτές ομιλούν για «κάκιστη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ που οδήγησε στον άδικο αποκλεισμό πλειάδας αιτήσεων».
Τότε ο κος Δαγούμας «πάγωσε» τη διαδικασία προκειμένου να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο για (πιθανό, να εξηγούμαστε) σκάνδαλο ευνοϊκής μεταχείρισης σε υποψήφιους.
Ο Τάσος Μάνος τελικά πέταξε στα σκουπίδια (όπως λένε μέσα στη ΡΑΕ) την απαγόρευση Θανάση Δαγούμα χαρακτηρίζοντάς της «ασαφή».
Τώρα όμως που ξεκίνησε πάλι η διαδικασία, πολλοί φοβούνται και νέο μπλοκάρισμα από καινούργιες, εκ των υστέρων προσφυγές και πιθανό «ναυάγιο» του προγράμματος που -θυμίζουμε- είχε ανακοινώσει προσωπικά και με υπερηφάνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καταλαβαίνουμε τί μπορεί να γίνει προεκλογικά.
Τρέχει και δεν φτάνει ο Τάσος Μάνος, αλλά τί μπορεί να προκύψει ουδείς γνωρίζει…
Για να προλάβει τα χειρότερα, ο Τάσος Μάνος, προ διμήνου, προχώρησε στο «ξεπάγωμα» των συμβάσεων σύνδεσης που αφορούν οικιακά φωτοβολταϊκά με ισχύ έως 10,8 KV, με εντολή μάλιστα να ελεγχθούν και να κλείσουν άμεσα.
Το ανακοίνωσε μάλιστα και ο Διευθυντής Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Δημήτρης Βράνης, διαβεβαιώνοντας ότι «θα πάρουν συμβάσεις αυτοί που προηγούνται».
Η απόφαση, αφορά στον άμεσο έλεγχο και κλείσιμο των εκκρεμών αιτημάτων και στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την υπογραφή συμβάσεων όπου υπάρχει ηλεκτρικός χώρος.
Ο ίδιος έκανε και αυτοκριτική λέγοντας ότι ήταν λάθος η απόφαση για «πάγωμα» των αιτήσεων, μιλώντας μάλιστα για «ασάφειες» της απόφασης της ΡΑΕ.
Παράλληλα ο Τάσος Μάνος είχε ενημερώσει με δραματικούς τόνους τη Βουλή και τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα για «δραματικές επιπτώσεις από πάγωμα της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και συνακόλουθα της αναστολής χορήγησης όρων σύνδεσης».
Ο κ. Μάνος έλεγε πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά, λόγω αναπόφευκτων προσφυγών για τη διεκδίκηση προτεραιότητας, αφού δεν υπάρχει χώρος για όλους».
Αλλά τώρα που ξεκαθάρισε η κατάσταση με την Υπερ-Αρχή (ΡΑΑΕΥ) για Νερά-Ενέργεια-Σκουπίδια, μου λένε πως ο κ. Δαγούμας παραμονεύει.
Υπάρχει βαθύτερη αιτία για την κόντρα;
«Πιο εύκολα θα τα βρούν οι αντιμαχόμενοι φύλαρχοι στη Λιβύη, παρά ο Θανάσης (ΣΣ: Δαγούμας) με τον Τάσο (ΣΣ: Μάνο) και να δούμε τί θα γίνει τώρα» μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή στο ΥΠΕΝ λίγο πριν προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές.
Οι αφορμές της κόντρας πολλές.
Άλλωστε ο Υπερ-Πρόεδρος πλέον κος Δαγούμας εδώ και καιρό είναι σε κόντρα με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και άλλους κυβερνητικούς αλλά έχει και πολλούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση.
Όπως μου λένε όμως οι καλά πληροφορημένοι φίλοι μου, η πραγματική αιτία είναι μία και μοναδική: ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές» που …μάλλον μπλόκαρε στην τελική φάση αξιολόγησης και μετατίθεται για όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας μετά τις (δεύτερες μάλλον) εκλογές.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς η εκτίμηση για το project είναι ότι θα ξεπεράσει το 1-1,2 δισ. ευρώ τελικά.
Ο wiseman σας έχει ενημερώσει εγκαίρως για το παρασκήνιο του διαγωνισμού, ποιοι Αμερικανοί και Γάλλοι πέρασαν, ποιοι άλλοι κόπηκαν και γιατί.
Σε αυτό το σκηνικό ο κος Μάνος έχει εκ των πραγμάτων τον πρώτο λόγο ως καθ’ ύλην αρμόδιος και ο κος Δαγούμας ισχυροποιεί πλέον το ρόλο του ως Υπερ-Ρυθμιστής και Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ.
Γι αυτό η σκληρή κόντρα ξεκίνησε με τα ηλιακά πάνελ στην Κρήτη…
Χρόνο το χρόνο, το χρόνο… χάσαμε με τη Moody’s
Πολύ καιρό θα «ψειρίζει» την επενδυτική βαθμίδα η Moody’s.
Μπορεί αυτό πια να μην αποτελεί είδηση.
Είναι όμως ένα θέμα η επιμονή με την οποία ο διεθνής οίκος, ο μοναδικός που διατηρεί τη χώρα τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, μας «κοπανάει» κάθε τρεις και λίγο πόσο χρονοβόρα θα είναι για εμάς η διαδικασία.
Η υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων είναι το μονοπάτι για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, σημείωνε για παράδειγμα σε χθεσινή έκθεση η Moody’s Analytics , υπογραμμίζοντας πως «το μονοπάτι προς την επενδυτική βαθμίδα είναι δύσκολο και συχνά θέλει χρόνο».
Με βάση τα στοιχεία τους, οι χώρες που το κατάφεραν χρειάστηκαν από 3 έως 14 χρόνια ενώ βασική προϋπόθεση ήταν να υποστούν μια «μεταμόρφωση» βελτιώνοντας σημαντικά τους δείκτες τους για τις δημοσιονομικές προοπτικές, την ανάπτυξη και την ποιότητα των θεσμών.
Τώρα γιατί η Moody’s σε αντίθεση με τους άλλους τρεις κορυφαίους οίκους που μας έχουν φέρει μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα δεν βλέπει την μεταμόρφωση που βλέπουν οι υπόλοιποι είναι ένα ζήτημα.
Moody’s είναι αυτή αλλά να πεις…. πέραν του ότι ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές όσον αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην οποία με η χωρίς τη Moodys πλησιάζουμε δεκατρία χρόνια μετά τη βουτιά μας στο σύμπαν των junk…
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UBS για Ελλάδα: Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία – Μεγάλη μείωση στο χρέος προς το ΑΕΠ
- Ρωσική Κατασκοπεία προς Δύση: Προειδοποιεί κατά μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα
- Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Οι Έλληνες γιατροί, ο ρόλος της Εκκλησίας και τα ελληνοτουρκικά