• Πώς βλέπει το ΜΜ τον Σαμαρά, ο Κατρίνης, ο Ξενοκώστας και τα ΕΑΣ, τι συμβαίνει με την Euroxx, η οργή και τα ασφαλιστικά μέτρα της Όλγας, η απάντηση Κουνενάκη στον Σοφιανό και ένα hot quiz με τον υπουργό, την φίλη και τον CEO εισηγμένης

    Μόνιμος… θαμώνας των δικαστηρίων, ελληνικών και ξένων, είναι ο Χάρης Καρώνης καθώς οι δικαστικές διαμάχες με άλλες εταιρείες είναι πολύ συχνές.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Ήπιες κινήσεις

    Αγαπητοί αναγνώστες η αγορά και χθες κινήθηκε ήπια ανοδικά.

    Η  Optima bank εξακολουθεί να βρίσκεται στην ζώνη των 12,90-13,00 ευρώ και παίζει δυνατά να μπει στον δείκτη FTSE25.

    H Motor Oil υπερέβη τα 21 ευρώ και έκλεισε στα 21,08 ευρώ, με όγκο συναλλαγών τα 116.000 χαρτιά.

    Η METLEN έκλεισε με μικρά κέρδη στα 33,18 και όγκο συναλλαγών τα 272.000 χαρτιά.

    Εντυπωσιακή κίνηση έγινε από την Aloumil Mylonas.

    Η μετοχή από τα 2,30 που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή πορεία και τώρα βρίσκεται στα 3,23 ευρώ με ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Euroxx: Πούλησε ο Νινιός

    Σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις είχαμε χθες σε μια από τις κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες στην Ελλάδα, την Euroxx.

    Ο Αριστοτέλης Νινιός, εκ των μετόχων της εταιρείας, αποφάσισε να ρευστοποιήσει την συμμετοχή του που έως χθες έφθανε το 8,4% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Αργά το απόγευμα πουλήθηκε το 5% αντί του ποσού των 2,8 εκατ. ευρώ.

    Ο νυν μεγαλομέτοχος Τζουζέπε Τζιάνο εξαγόρασε το 3% των μετοχών αντί 1,7 εκατ. ευρώ.

    Το υπόλοιπο 2%, αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, αγοράστηκε από Έλληνα εφοπλιστή (κατέχει περίπου 15 πλοία) ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Μεταξύ άλλων κατέχει σημαντικό ποσοστό σε μια από τις 2 μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες (εισηγμένη) στην Ελλάδα.

    Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Νινιός θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση του εναπομείναντος ποσοστού πέριξ του 3,39%.

    Οι μετοχές θα εξαγοραστούν από τον νυν μεγαλομέτοχο Γιώργο Πολίτη.

    Ο έμπειρος Τέλης Νινιός, που πλέον δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Σχοινούσα (χτίζει μεγάλο ξενοδοχείο)  θα παραμένει στην εταιρεία.

    Όλγα vs Μάτσα

    Το 1989 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία «Ο πόλεμος των Ρόουζ», με τον Μάικλ Ντάγκλας και την Κάθλιν Τέρνερ.

    Όπως γνωρίζετε ήταν μια μαύρη κωμωδία που έδειχνε πώς ένα αγαπημένο ζευγάρι, ένας φαινομενικά τέλειος γάμος, μετατρέπεται σε μια ιστορία μίσους.

    Ήταν τέτοια η επιτυχία π.χ. στη Γερμανία που ο τίτλος της ταινίας «Der Rosenkrieg» χρησιμοποιείται για τα διαζύγια μεγάλης σύγκρουσης.

    Αυτό έρχεται στο μυαλό βλέποντας κανείς τις εξελίξεις γύρω από το διαζύγιο της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνωα Μάτσα.

    Μια φαινομενικά «πολιτισμένη» λύση του γάμου οδηγείται στα δικαστήρια με βαρείς χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς.

    Και για να σας πω την αλήθεια, αυτό που ακούω εγώ, από το σύνολο σχεδόν του κόσμου που ήξερε το ζευγάρι είναι ότι «η Ολγα τον μάζεψε από την αφάνεια, τον βοήθησε να γίνει πασίγνωστος σε όλη την Ελλάδα ενώ ήταν ένας μέτριος συνθέτης, έφτιαξε μια όμορφη οικογένεια και αυτός την πρόδωσε με τον χειρότερο τρόπο.

    Με την απιστία».

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη ο WISEMAN μόλις την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024,  σας είχε προαναγγείλει την σκληρή δικαστική διαμάχη των δύο.

    Το κείμενο μας εκείνη την ημέρα είχε τίτλο: Η νέα πτώση της Εθνικής, ο Μπίτζιος, το εξώδικο, η Ασφαλιστική και το δάκρυ, γιατί πούλησαν οι αδερφές Μπενρουμπή, η Όλγα και η σκληρή δικαστική διαμάχη, η απάντηση Χατζηδάκη, το Μετρό και οι σκληρές δοκιμές, και δυο hot quiz.

    … Η σχέση με την 22χρονη και τα ασφαλιστικά μέτρα

    Το κείμενο των ασφαλιστικών μέτρων (θα συζητηθούν σήμερα, στις 13:00 στα δικαστήρια στην Ευελπίδων) που κατέθεσε η Όλγα Κεφαλογιάννη (με το οποίο ζητά την εκδίωξη του πρώην συζύγου της από το σπίτι στα Βόρεια Προάστια και την αποκλειστική προσωρινή επιμέλεια των παιδιών) περιγράφει αυτή την προδοσία του Μίνωα Μάτσα:

    «Στις 2 Σεπτεμβρίου είχε μία συναυλία κι εγώ ήμουν δίπλα του όπως πάντα.

    Μετά το τέλος της συναυλίας, ακολούθησε δεξίωση.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της δεξίωσης, ο Μίνως Μάτσας περιέφερε και σύστηνε την 22χρονη βοηθό του, την οποία είχε προσλάβει λίγους μήνες πριν, προκαλώντας εντύπωση στους παρευρισκόμενους, η υπέρμετρη οικειότητα που ο ίδιος της έδειχνε».

    Και συνεχίζει περιγράφοντας άλλο περιστατικό όπου ο Μίνως Μάτσας πήγε σε πρεμιέρα ταινίας συνοδευόμενος από την 22χρονη βοηθό του: «Την επόμενη μέρα τον ενημέρωσα ότι γνωρίζω για την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με τη βοηθό του, την οποία εκείνος δεν αρνήθηκε.

    Σκέφτηκα τις ευθύνες απέναντι στα ανήλικα παιδιά μας και του ζήτησα να διακόψει αυτή τη σχέση και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη δική μας».

    Η κ. Κεφαλογιάννη λέει μάλιστα πως «όσο απουσίαζα κυκλοφορούσε απροκάλυπτα με τη νεαρή 22χρονη βοηθό του.

    Στην Κωνσταντινούπολη έμαθα ότι είχε διαρρεύσει η εξωσυζυγική του σχέση και έτσι αναγκάστηκα να προβώ σε ανακοίνωση», ενώ αναφέρει ότι ο Μίνως Μάτσας εμφανιζόταν σε εστιατόρια της Αθήνας και επιδιδόταν σε ερωτικές περιπτύξεις με την 22χρονη.

    H κ. Κεφαλογιάννη μιλά για απαξίωση της προσωπικότητάς της από τον Μάτσα, για αδιαφορία για την οικογένειά του.

    «Μια ημέρα πριν του είχε προτείνει να πάμε για φαγητό, αλλά εκείνος ήταν εξαφανισμένος και δεν απαντούσε στα μηνύματα που του έστελνα για να βρεθούμε και να αγοράσουμε δώρα για τα παιδιά μας».

    Ενώ για ένα παιδικό πάρτι που η ίδια οργάνωσε αλλά ο Μάτσας ήταν απών λέει: «Αντιμετώπιζε πλέον την οικογένειά μας, ως μία εκκρεμότητα, η οποία θα έπρεπε άμεσα να επιλυθεί».

    Με τον Μίνωα Μάτσα να καταθέτει αίτηση για συνεπιμέλεια και να υποστηρίζει ότι ήταν… τέλειος σύζυγος (παρ’ ότι και ο ίδιος είχε παραδεχθεί τη σχέση του με την 22χρονη) η υπόθεση παίρνει το δρόμο των δικαστηρίων.

    Και η μάχη θα είναι σκληρή…

    ΕΒΕΑ: Η απάντηση της Κουνενάκη στον Σοφιανό

    Αμήχανο ήταν το κλίμα για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Νίκο Σοφιανό, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

    Ιδιαίτερα όταν η νυν πρόεδρος, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αποφύγουν το ζήτημα που τέθηκε, αλλά αντίθετα τοποθετήθηκαν δημόσια για την επιστολή του, με την οποία ζητούσε τη διαγραφή 25 μελών του ΔΣ λόγω απουσιών.

    Η Πρόεδρος, με θάρρος, δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις, αλλά υπερασπίστηκε μια πάγια εσωτερική διαδικασία, που όχι μόνο ισχύει εδώ και χρόνια – αλλά ήταν σε ισχύ και τη περίοδο που ο ίδιος ο Σοφιανός διετέλεσε Γραμματέας του Επιμελητηρίου.

    Τι να πούμε, δάσκαλε που δίδασκες…

    Ο περίεργες ερωτήσεις Κατρίνη στη Βουλή , ο Ξενοκώστας και τα ΕΑΣ

    Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ένα ιδιαίτερα έντονο κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον από πλευράς του βουλευτή και υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη για τα τεκταινόμενα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

    Οι σημαντικές αλλαγές που επίκεινται στην εταιρεία θα δικαιολογούσαν απόλυτα το ενδιαφέρον του έμπειρου βουλευτή, αν δεν είχαν πέσει στην αντίληψη μας τα εξής:

    Πρώτον, ο Μιχάλης Κατρίνης χρησιμοποιεί για τις ερωτήσεις του στην Βουλή κατά κόρον στοιχεία συνδικαλιστών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνονται, τουναντίον μάλιστα.

    Δεύτερον, με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι στη στενή ομάδα που έτρεξε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κινήματος συμμετείχε ο αδερφός του Πάνου Ξενοκώστα της ONEX, Χρήστος Ξενοκώστας.

    Ο Χρήστος Ξενοκώστας (γεννήθηκε το 1975, ενώ ο Πάνος το 1974) με μια ανάρτηση του στο Facebook στις 5 Οκτωβρίου είχε επισημάνει ότι «ήταν τιμή μου να στηρίξω τον αγαπημένο φίλο Μιχάλη Κατρίνη για τον όποιο πιστεύω ακράδαντα ότι συνιστά την ελπίδα για την αναγέννηση της παράταξης μας αλλά και την κυβερνητική μας προοπτική.»

    Ο Πάνος Ξενοκώστας της ONEX, το τελευταίο διάστημα, φέρεται να μάχεται με μένος τόσο τη Διοίκηση των ΕΑΣ όσο και την ίδια την κυβέρνηση για την στρατηγική απόφαση τους, να διασώσουν και εξυγιάνουν την κρατική αμυντική βιομηχανία μέσα από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή εγνωσμένου κύρους.

    Ο λόγος προφανής.

    Όπως λένε οι ειδικοί, «η εταιρεία ONEX του κυρίου Ξενοκώστα, που καμία σχέση δεν έχει με την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, θα χάσει τη δυνατότητα να «ενοικιάζει» τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, στα ΕΑΣ».

    Στα ταμεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 70 εκατ. ευρώ

    Με γοργούς ρυθμούς μαθαίνω ότι προχωρά η κατασκευή του Βορείου Τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-65 με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δίνει το πράσινο φως για να πληρωθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που αναμένεται να μπει στα ταμεία της υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ. € ενώ ο Όμιλος θα έχει λαμβάνειν μία ακόμα ισόποση δόση.

    Να σας θυμίσω ότι τον Απρίλιο που μας πέρασε παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα έως την Καλαμπάκα, ενώ στη παρούσα φάση προχωρούν οι εργασίες για το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία για το οποίο αμείβεται και ο όμιλος το παραπάνω ποσό, ενώ η πλήρης παράδοση αναμένεται το 2026.

    Η νέα σύγκρουση Καρώνη 

    Μόνιμος… θαμώνας των δικαστηρίων, ελληνικών και ξένων, είναι ο Χάρης Καρώνης καθώς οι δικαστικές διαμάχες με άλλες εταιρείες είναι πολύ συχνές.

    Μετά τη δημοσιοποίηση της σύγκρουσης της Viva με τις SoftOne και Entersoft, μαθαίνω ότι πριν από μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, είχε οριστεί δικάσιμος στην Ευελπίδων για υπόθεση που αφορά αγωγή που κατέθεσε ο Χάρης Καρώνης κατά της εταιρείας Viagogo.

    Πρόκειται για μια online εταιρεία ανταλλαγή εισιτηρίων που επιτρέπει την αγορά και πώληση εισιτηρίων για διάφορες εκδηλώσεις.

    Φαίνεται ότι η Viva ανησυχεί για τη διείσδυση της εταιρείας στον κλάδο των εισιτηρίων, στον οποίο η ιστοσελίδα more.com κυριαρχεί.

    Πράσινο φως σε Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για αιολικό πάρκο

    Μια σημαντική απόφαση εξέδωσε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Συγκεκριμένα, έδωσε το πράσινο φως για την από κοινού απόκτηση της εταιρείας  «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», από Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Η Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε το σχέδιο των δύο εταιρειών για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της απόκτησης κοινού ελέγχου από τις εταιρείες «MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (MORE) και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) επί της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.» (ΑΙΟΛΙΚΗ).

    Να θυμίσουμε ότι οι δύο εταιρείας συμφώνησαν στις αρχές Ιουλίου να αποκτήσουν τον κοινό έλεγχο της ΑΙΟΛΙΚΗ η οποία ήταν 110% θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Στόχος είναι η ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 400 MW στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

    Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ δραστηριοποιείται στην κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τον περασμένο Μάρτιο πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1.135.100 ευρώ, που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της 26/01/2024.

    Το 2022 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της εταιρείας είχαν ανέλθει σε 4,167 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 127,5%.

    Η αύξηση αυτή οφείλεται στην λειτουργία του πάρκου καθόλη την διάρκεια του έτους 2022 σε αντίθεση με το 2021 που λειτούργησε μόνο κατά το τελευταίο πεντάμηνο του έτους.

    Τα EBITDA ξεπέρασαν τα 3,118 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 114,3% και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 655 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 25,9%

    Ο Έλληνας αναλυτής που έγινε τραπεζίτης

    Διαπρέπουν παντού στη ναυτιλία οι Έλληνες, όχι μόνο οι εφοπλιστές αλλά και στελέχη.

    Διαβάζω για παράδειγμα ότι ο Φώτης Γιαννακούλης, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην ABN Amro.

    Προηγουμένως ήταν αναλυτής και στέλεχος τραπεζικών ναυτιλιακών επενδύσεων.

    Ο Γιαννακούλης αποχωρεί από την Fearnley Securities μετά από τρία χρόνια στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής στη Νέα Υόρκη, όπου είχε αρχικά τον τομέα της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Προηγουμένως κατείχε θέσεις επενδυτικής τραπεζικής στην Poten Capital και στην Fortis Bank όπου ξεκίνησε την καριέρα του στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

    Η προαγωγή του σε CEO στην ABN Amro είναι σημαντική για τον Έλληνα που από αναλυτής έγινε τραπεζίτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

    «Μπλόκο» σε νέες οικοδομές στην Καλντέρα

    Άσχημα νέα για όσους θέλουν να κτίσουν στην Σαντορίνη και ειδικά στην Καλντέρα.

    Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται: Στην περιοχή που εμφαίνεται ως Ζώνη Ι στο Παράρτημα Δ΄: α) αναστέλλεται έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025 η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών.

    Για το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων με χρήση τουρισμού – αναψυχής ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της παρ. 1 οι ιδιοκτήτες εκπονούν μελέτης στατικής επάρκειας εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

    Η τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης είναι αναγκαία για τη λειτουργία αυτών μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας.

    Η οικεία Υπηρεσία Δόμησης διενεργεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος στην περιοχή της παρ. 1.

    Μπαίνει «στοπ» δηλαδή στα νέα κτίρια…

    Ο «ξεχασιάρης» Στέλιος Διονυσίου και η μεζονέτα

    Μέρος της οφειλής των 300 χιλιάδων ευρώ, μαθαίνω ότι πλήρωσε πριν από λίγα 24ωρα ο δημοφιλής τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου προκειμένου να ανακόψει τον πλειστηριασμό του σπιτιού του που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου.

    Ο Διονυσίου κατέβαλε ένα ποσό στην CEPAL και γλιτώνει προς το παρόν τη μεζονέτα 286 τ.μ., δύο αποθήκες και τρία πάρκινγκ που έχει στην περιοχή του δήμου Αμαρουσίου και η αρχική τιμή προσφοράς μόνο για το σπίτι είναι 785 χιλιάδες ευρώ και άλλα 54.500 ευρώ για τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

    Αν και προς το παρόν ο πλειστηριασμό παραμένει αναρτημένος στο e-auction, εκτιμάται ότι θα γίνει κανονικά η ανακοπή.

    Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο Διονυσίου δεν μένει πια εκεί αλλά έχει ενοικιάσει (σε γόνο μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας από το χώρο του αυτοκινήτου) τη μεζονέτα την οποία έφτιαξε με δάνειο, το οποίο και «ξέχασε» να αποπληρώνει έχοντας χρέος 300 χιλιάδες ευρώ.

    Η εκδημία της «σιδηράς κυρίας»…

    H Βάσω Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 80 ετών κι αν κάτι έχω να πω είναι ότι, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, επρόκειτο για μια πολύ δυναμική γυναίκα, από τις λίγες γυναίκες που στις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 έφτασε με τις γνώσεις και τη δουλειά της σε υψηλά αξιώματα.

    Και μάλιστα σε μια εποχή που ο σεξισμός ήταν μεγάλος και οι γυναίκες αδύναμες.

    Ήταν η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα επίτροπος στην τότε ΕΟΚ και υπουργός που προώθησε σημαντικά θέματα, όπως δικαιώματα εργαζόμενων, ισότητα των δύο φύλων, ενίσχυση της προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Συγκρούστηκε με την Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά ήταν και από τα λίγα στελέχη που έλεγε «όχι» στον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο είχε θερμή σχέση, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

    Ο διεθνής τύπος την είχε χαρακτηρίσει «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία» κι αν μη τι άλλο ήταν μια πολύ αποφασιστική πολιτικός.

    Από τα 68 της χρόνια χτυπήθηκε από μια ασθένεια η οποία την οδήγησε σταδιακά στο να γίνει σκιά του εαυτού της.

    Εδώ και χρόνια απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις.

    Μόνο κάποιοι έβλεπαν μια αδύναμη φιγούρα, με μακριά λευκά μαλλιά και απλανές βλέμμα, να κάνει βόλτα στο κέντρο του Χαλανδρίου.

    … Και ο έρωτας των Παπανδρέου

    Παλαιός ΠΑΣΟΚος φίλος μου, διηγήθηκε με αφορμή την εκδημία της Βάσως, την αντίληψή της για τη ζωή ενός πολιτικού, όπως την είχε γνωρίσει  από κοντά ο ίδιος.

    Του έλεγε χαρακτηριστικά η μακαρίτισσα:

    «Δεν πρέπει να είσαι άπληστος στην πολιτική για να μην εκτίθεσαι και καταστρέψεις την υστεροφημία σου.

    Καθόρισε τις ανάγκες σου επακριβώς και ικανοποίησέ τις, πριν αναλάβεις σημαντικό πόστο, δηλαδή ΠΡΙΝ  καθίσεις σε υπουργική καρέκλα.

    Μετά, θα λένε μύρια όσα για σένα και θα πρέπει να είσαι, όχι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα, αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ η γυναίκα του Καίσαρα, δηλαδή και να είσαι αλλά και να φαίνεσαι τίμια.

    Όποιος σου κάνει κάποια κίνηση … χρηματικής συνεννόησης όσο είσαι Υπουργός, τσούλησέ τον από τις σκάλες και να σε βλέπουν κιόλας!».

    Ακολούθησε αυτό τον κανόνα στην δημόσια διαδρομή της απαρέγκλιτα, κρατώντας τις λιγοστές αλλά πιστές φιλίες της.

    Αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο γύρω στα 65 της, όταν στο ΠΑΣΟΚ ήταν αρχηγός ο Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον οποίο δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις λόγω Μαργαρίτας Παπανδρέου.

    Για όσους δεν το θυμούνται, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η Βάσω Παπανδρέου είχε ζήσει σφοδρό έρωτα με τον Ανδρέα (απλή συνεπωνυμία φυσικά…), κάτι που της είχε κοστίσει την ισόβια αντιπάθεια της Μαργαρίτας και την διαρκή μετέπειτα καχυποψία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Ήταν μια πολιτικός με διοικητικές ικανότητες, γνώσεις, θέληση και φιλοδοξίες αλλά και μεγάλη ανυπομονησία για διαρκή άνοδο στην κορυφή, κάτι που την οδήγησε σε πολιτικά λάθη και της κόστισε τελικά.

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα του Αιγίου (στα Βαλιμίτικα, την γενέτειρά της) που θα τη σκεπάσει…

    Πώς βλέπει το Μαξίμου τον Σαμαρά

    Με δύο τρόπους, μαθαίνω ότι αντιμετωπίζουν τον Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση.

    Τον επίσημο, όπως εκφράστηκε από τον Παύλο Μαρινάκη, και τον ανεπίσημο, δια των διαρροών.

    Ο πρώτος είναι στο στυλ «δεν είπε κάτι διαφορετικό στην Κύπρο, γνωστές οι απόψεις του, εμείς κάνουμε τη δουλειά με υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα».

    Αλλά και με μια «καλυμμένη» οργή για κάποιους… τζάμπα πατριώτες.

    Δια των διαρροών, πάντως, στην κυβέρνηση λένε ότι ο Σαμαράς κάνει ζημιά στο γενικότερο αφήγημα της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα, και φυσικά στη Νέα Δημοκρατία.

    Λένε δηλαδή ότι η στρατηγική των «ήρεμων νερών» τορπιλίζεται όταν ένας πρώην πρωθυπουργός μιλά για «φουρτούνες», υπονοώντας ότι κάποιοι είναι εθνικοί μειοδότες.

    Περιζήτητος ο Αντώνης

    Εγώ πάντως να σας πω ότι μαθαίνω πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν τρισευτυχισμένος από το βράδυ της Τετάρτης όταν έριξε τις «βόμβες» του από την Κύπρο.

    Όχι βέβαια γιατί έφαγε τις καταπληκτικές σεφταλιές του νησιού, αλλά γιατί από εκείνη την ώρα δεν σταματούσαν τα τηλέφωνα του ίδιου και των συνεργατών του από ελληνικά, κυπριακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης που του ζητούσαν συνέντευξη.

    Είναι να μην είναι χαρούμενος ο Αντώνης που ξαφνικά βγήκε από την αφάνεια;

    Από τις συνεστιάσεις στην Καλαμάτα και την Πύλο, αίφνης έγινε περιζήτητος.

    Μου λένε πάντως ότι ο μεσσήνιος πολιτικός ετοιμάζεται να δώσει μεγάλη συνέντευξη, απλά περιμένει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά για να δει πώς θα κινηθεί.

    Ο μαυρισμένος Άδωνις και η ωραία Αγαπηδάκη

    Με ωραίο ντύσιμο, προσεγμένο μακιγιάζ και όμορφη κόμμωση πέρασε χαμογελαστή την πόρτα του Υπουργείου Υγείας τη  Τετάρτη το πρωί, η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Η υπουργός το τελευταίο διάστημα και δη από τις αρχές του καλοκαιριού, φέρεται να προσέχει ιδιαίτερα την εμφάνισή της παρουσιάζοντας μία λαμπερή προσωπικότητα.

    Όσοι την είδαν προχθές, με τη συγκεκριμένη εμφάνιση θεώρησαν πως λόγω της συνέντευξη τύπου του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη  και της παρουσίας καμερών, πολύ πιθανό να η κ. Αγαπηδάκη να ήθελε να είναι προσεγμένη.

    Όμως όπως μάθαμε ο λόγος ήταν άλλος.

    Η Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να συζητήσει τις διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό που σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Νοεμβρίου.

    Προφανώς και γοήτευσε την ανδροκρατούμενη συντροφιά της κατά τις συζητήσεις όπου παρόν ήταν και ο κ. Γεωργιάδης.

    Μάλιστα μάθαμε ότι το κλίμα παρά τις κάποιες διαφωνίες ήταν πολύ καλό και μάλιστα φαίνεται η κ. Αγαπηδάκη να έπεισε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Και μια και αναφέραμε και τον Υπουργό να πούμε ότι εκείνος εξακολουθεί να διατηρεί το μαύρισμά του κάνοντας contrast δίπλα στην λευκή και λαμπερή επιδερμίδα της κ. Αγαπηδάκη.

    Το γεγονός ότι κυκλοφορεί πολύ στον ήλιο δικαιολογεί την σκουρόχρωμη επιδερμίδα του.

    Επίσης σε φωτογραφία που ο ίδιος ανάρτησε δείχνει να αγκαλιάζει εγκάρδια την Αναπληρώτρια, κάτι που κάνει τακτικά για να δείξει ότι μεταξύ τους οι σχέσεις είναι άριστες!

    Να τονίσω δε πως η Αναπληρώτρια κάνει και περιοδεία συμμετέχοντας σε διαδραστικές εκδηλώσεις με θέμα την υγιεινή διατροφή για τα παιδιά, ντυμένη επίσης πολύ μοδάτα…

    ΥΓ Δεν ξέρουμε αν το στυλ της κ. Αγαπηδάκη είναι απόλυτα δική της επιλογή ή έχει αρωγό κάποιον ειδικό του χώρου, πάντως είναι επιτυχημένο.

    Αν και λίγο στο συνολικό look  της Τετάρτης «χτύπησε» στο μάτι η φαρδιά καφέ δερμάτινη ζώνη που φορούσε, αλλά δεν πειράζει.

    QUIZ 1α: Η ερωτική «φωλίτσα» του υπουργού…

    Σας έχω νέα για τον Υπουργό ο οποίος ήταν γνωστός για τις μεταμεσονύκτιες… συσκέψεις με την αγαπημένη του και τις οποίες αποκάλυψε ο wiseman.

    Εν συνεχεία, η σύζυγος του υπουργού, φανατική αναγνώστρια του mononews.gr και του wiseman, αναγνώρισε τον σύζυγό της στο δημοσίευμα και του έκανε κατά το κοινώς λεγόμενο τον «κακό χαμό».

    Ελισσόμενος ο υπουργός σταμάτησε τις μεταμεσονύκτιες… συσκέψεις με την αγαπημένη του, αλλά «δραπέτευε» απόγευμα από το υπουργείο και πεταγόταν στη φωλίτσα του παράνομου ζεύγους.

    Έστι δε η «φωλίτσα» ένα άριστα επιπλωμένο τριάρι κοντά στο υπουργείο, σε καλή περιοχή.

    Ο ενοικιαστής τυπικά είναι ένας 70άρης δικηγόρος, πολύ φίλος και συντοπίτης του υπουργού.

    Εδώ είναι που λένε, άλλος απολαμβάνει  και άλλος πληρώνει!

    Quiz 1β: Η ζηλιάρα σύζυγος, η «σκληρή» ερωμένη και ο CEO εισηγμένης εταιρείας 

    Όταν όμως η σύζυγος διαβάζοντας wiseman έμαθε και τις απογευματινές κοπάνες του υπουργού-συζύγου της, ζήτησε να επικοινωνούν κάθε μισή ώρα τηλεφωνικά και μάλιστα να τον καλεί εκείνη στο υπουργείο για να είναι σίγουρη.

    Με βαριά καρδιά ο υπουργός δέχτηκε το τελεσίγραφο της συζύγου και παράλληλα ζήτησε από την «αγαπημένη» του να μην βλέπονται ένα διάστημα.

    Η… αγαπημένη του όμως είναι σκληρό καρύδι.

    Δέχτηκε μεν την απομάκρυνση, αλλά 2-3 ημέρες μετά, βγήκε ραντεβού σε ένα από τα εστιατόρια στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», με CEO εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείας, που την πολιορκούσε καιρό.

    Ο τελευταίος είναι μεταξύ 55 και 65 ετών ,  και ελεύθερος καθ’ όσον χωρισμένος.

    Η εταιρεία που διοικεί είναι hot στο χρηματιστήριο, και η μετοχή, ειδικά τους τελευταίους μήνες πάει καλά.

    O CEO ήταν για το 2022, ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες σύμφωνα με την λίστα mononews100.

    Όμως η αγαπημένη φρόντισε να βγάλει και σέλφι από το εστιατόριο και να την ανεβάσει στο προφίλ της ώστε να τη δει ο υπουργός, που ελέγχει καθημερινά τα social media της «καλής» του.

    Ακολούθησε την άλλη ημέρα τρικούβερτος τηλεφωνικός καυγάς που κατέληξε στη φράση «μια χαρά είσαι εσύ με τη γυναικούλα σου, τα παιδάκια σου, το υπουργείο σου, αλλά πρέπει να κοιτάξω κι εγώ το μέλλον μου… αποφάσισε τι θα κάνεις…».

    Ο υπουργός απείλησε στην αρχή ότι «θα κάνει καμιά τρέλα…» χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί και η αγαπημένη του τον κάρφωσε απαντώντας «αν ήσουν όντως τρελός για μένα, θα την είχες κάνει την τρέλα, αλλά είσαι απλώς… σιγουράντζα!».

    Κατόπιν αυτού, ο υπουργός  τα έβαψε μαύρα αφού δεν μπορεί να χωρίσει (για τέτοια είμαστε τώρα;) οπότε μάλλον θα θυσιάσει τον μεγάλο έρωτα για μια φιλόδοξη καριέρα…

    «Amantes sunt amentes» (Οι ερωτευμένοι είναι τρελοί) έγραφε ο Ρωμαίος κωμωδιογράφος  Τερέντιος  (185-159 π.Χ.) και ως ταπεινός wiseman προσυπογράφω…

    QUIZ 1γ: Αν περιμένεις να γίνεις υπουργός …

    Το πιο ωραίο όμως το εκστόμισε φίλος μου, ο οποίος ανήκει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ αλλά έμαθε όλη την ιστορία και μου τη μετέφερε, από στενό και έμπιστο (!) συνεργάτη του υπουργού.

    «Να σου πω κάτι;

    Δεν τον λυπάμαι τον υπουργό.

    Εάν περιμένεις όταν γίνεις υπουργός, να έχεις εξωσυζυγικές περιπέτειες, αυτά τραβάς…

    Σε αυτά ήταν «μανούλες» οι παλαιοί ΠΑΣΟΚοι: είχαν πλήθος εξωσυζυγικών σχέσεων, τις τακτοποιούσαν στο Δημόσιο και μετά, ούτε γάτα ούτε ζημιά…».

    Και κατέληξε ως άλλη Λυδία Φωτοπούλου (σ.σ. εξαίρετη ηθοποιός!) στο γνωστό σήριαλ: «αχχχχ ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια…».

    Ο φίλος ΠΑΣΟΚος πάντως που… καμαρώνει ψήφισε Γερουλάνο και ακόμη να το χωνέψει…

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.