array(0) {
}
        
    
Menu
0.12%
Τζίρος: 39.94 εκατ.

Τάσος Γαϊτάνης: Η Καινοτομία είναι μια εθνική υπόθεση που μας αφορά όλους

            
The Wiseman

Πώς στήθηκε το καρτέλ της σίτισης προσφύγων, με ποιους που κάνουν εξαγωγές ρεύματος τα έχουν πάρει στο ΜΜ, πού θέλει να δώσει νέα λεφτά ο Καραμούζης και τι συμβαίνει στον Τειρεσία

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 03.03.2022
Η αγωνία του CEO της Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ, οι νέες business του Μήτση και του Καραμούζη, ο χρυσοφόρος Γιάννης Στουρνάρας και το δείπνο των εκατομμυριούχων στην Κηφισιά
ΕΠΟΜΕΝΟ • 07.03.2022
Ο deal maker Κυριακού, ο Πιτσιλής, ο Σκρέκας και το ένα δισ. ευρώ και τα δυο σταυρόλεξα σε ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ

Ποιοι κερδίζουν από τη νέα «ντιρεκτίβα» της ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας)

Μέσα στη δίνη του πολέμου και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά ΔΕΠΑ Εμπορίας και Mytilineos θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί.

Η IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας)  κάλεσε χθες την Ευρώπη να μην υπογράψει νέες συμβάσεις προμήθειας με τη ρωσική Gazprom, από αυτές που λήγουν το 2022.

Στην Ελλάδα συμβόλαια με την Gazprom έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70. Της ΔΕΠΑ τα συμβόλαια λήγουν το 2026 και της Mytilineos, αν και δεν αποκαλύπτεται η διάρκειά του, είναι πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε δεν πέφτουν στο μάτι του κυκλώνα.

Αυτό δεν σημαίνει προφανώς ότι οι δύο εταιρείες εφησυχάζουν, καθώς μία αγορά χωρίς το φυσικό αέριο αποτελεί εφιαλτικό σενάριο.

Πάντως, όπως δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, τα συμβόλαια εισαγωγής ρωσικού αερίου που πρόκειται να λήξουν το 2022 και δεν θα πρέπει να ανανεωθούν, καλύπτουν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περίπου το 12% των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη.

Οι βασικές ενέργειες που προτείνονται σε Σχέδιο 10 σημείων αφορούν τη μη ανανέωση των  συμβάσεων, τη μεγιστοποίηση των προμηθειών αερίου από άλλες πηγές, την  επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλιακής και αιολικής ενέργειας,  αξιοποίηση των υφιστάμενων πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών, όπως οι πυρηνικές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε σπίτια και επιχειρήσεις.

 

Πώς έστησαν το καρτέλ της σίτισης προσφύγων

Χρυσές μπίζνες φαίνεται ότι έστησαν για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι με το… φαγητό των προσφύγων.

Για αυτό συνήθως όταν ακούω κάποιους «επαγγελματίες ανθρωπιστές» ή «υπέρμαχους των κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ» ο δικός μου ο νους πάει στο … «μπαγιόκο».

Πριν από ένα μήνα λοιπόν, η Επιτροπή «έριξε πρόστιμο» που έφθασε  τις 304.000 ευρώ  συνολικά στις τέσσερεις εταιρείες Pot & Pan, Τζανέτος, Salas και Πλειάδες Catering.

Σήμερα απεκάλυψε πώς  στήθηκε η δουλειά μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών και συμβάσεων που είχαν συνάψει μεταξύ τους.

Εχουμε και λέμε λοιπόν, η Pot & Pan του επιχειρηματία Γιάννη Τουτζιαρίδη και η Salas του Νίκου Σαλαπατάρα είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο δεσμεύονταν να μην εμποδίσουν το διαγωνισμό με ενστάσεις και προσφυγές και στη συνέχεια συμφωνούσαν σε αποκλειστική συνεργασία στη Χίο.

Αντίστοιχα στη Λέσβο, Τζανέτος (του Μαν. Τζανέτου) και Πλειάδες Catering έδωσαν τα χέρια για την αποκλειστική συνεργασία με ρητή δέσμευση ότι η Salas θα απείχε από τον ίδιο διαγωνισμό.

Γεγονός είναι ότι το υπουργείο Μετανάστευσης πήρε απόφαση να κόψει την όρεξη σε επίδοξους συμμετόχους στις ίδιες business, αφού το επόμενο project ανατέθηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού και μάλιστα πέντε από τα έξι τμήματα του έργου των 800 εκατομμυρίων ανατέθηκε στην κοινοπραξία της Vivartia με τη Γευσήνους του Μανώλη Βαβουράκη και την Ελαΐτις  (την νέα εταιρεία του Μανώλη Τζανέτου ).

 

Οι Έλληνες παραγωγοί, η Ρεβυθούσα και τα πρόστιμα της ΡΑΕ

Έξω φρενών είναι στην κυβέρνηση και στο ΜΜ (ή αλλιώς Μεγάλο Μαγαζί ή Μέγαρο Μαξίμου) όπως μαθαίνω, με τις τεράστιες εξαγωγές ρεύματος, που κάνουν ορισμένοι  παραγωγοί-εξαγωγείς, διότι τώρα οι τιμές ρεύματος έξω είναι πολύ υψηλές και οι ξένοι προτιμούν το φθηνότερο γι’ αυτούς ελληνικό.

Άσχετα αν αυτό το ρεύμα είναι πανάκριβο για το Έλληνα καταναλωτή.

Για να αυξήσουν όμως τις εξαγωγές οι παμπόνηροι Έλληνες παραγωγοί, «τραβούν αέριο»  από το βασικό απόθεμα ασφαλείας  της Ρεβυθούσας κατά παρέκκλιση όσων έχουν υποχρεωτικά δηλώσει στους Διαχειριστές.

Τώρα αν γίνει οποιαδήποτε στραβή με τον αγωγό από Τουρκία, θα βρεθούμε όλοι στον αέρα και ίσως χωρίς ρεύμα.

Μαθαίνω πως γι αυτό το λόγο θα γίνει σήμερα Παρασκευή  έκτακτη σύσκεψη στη  ΡΑΕ με συμμετοχή  ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ,ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Αν δεν συμμορφωθούν οι εξαγωγείς, η ΡΑΕ θα επιβάλει -λέει- τσουχτερά πρόστιμα.

ΑΣΕ που με τη σημερινή σύσκεψη χάλασαν και κάποια προγραμματισμένα χλιδάτα τετραήμερα μεγαλοστελεχών.

Αυτό πού το πας;

 

Ίδρυμα πληρωμών… η e-food

Άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών απέκτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος η e-food.

Για να ακριβολογούμε η Delivery Hero Payments Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η ελληνική θυγατρική της γερμανικής Delivery Hero, στην οποία ανήκει από το 2015 η e-food.

Στη βάση της άδειας που παρασχέθηκε από τη ΤτΕ, η Delivery Hero Payments θα μπορεί πλέον να προχωρά στην εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, αλλά και στην έκδοση μέσων πληρωμής ή αποδοχής πράξεων πληρωμής.

Η χορήγηση της άδειας από την ΤτΕ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών κυριολεκτικά «ξεσκόνισε» την Delivery Hero.

 

Νέα 15μηνη προστασία από τους πλειστηριασμούς για ευάλωτους και η νέα γενιά κόκκινων δανείων 

Νέο πάγωμα πλειστηριασμών = μαύρα μαντάτα για τον «Ηρακλή» και τους Servicers.

Καθ’ οδόν για τη Βουλή, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, βρίσκεται πλέον το νομοσχέδιο για το μεταβατικό, ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τα έσοδα των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων όπως άλλωστε συνέβη την περίοδο της πανδημίας. Όμως οι «παρενέργειες» δεν σταματούν εδώ καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν δεσμευτεί για κάποιους στόχους έναντι των κρατικών εγγυήσεων που έχουν λάβει μέσω του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗ, οι οποίοι μάλλον για μία ακόμη φορά θα βρεθούν στον αέρα.

Mετά από όλα αυτά ευλόγως διερωτώμαι αν έρχεται νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Εξαρτάται από τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης απαντά τραπεζίτης και ανησυχεί για τους «σκληρούς» δείκτες που πιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η  κρίση που επελαύνει και  φέρνει δραματικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς ο είναι ορατός ο κίνδυνος τα να νοικοκυριά να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε ΔΕΚΟ φόρους κλπ.

Ο τραπεζίτης  επιμένει ότι τα νοικοκυριά πρώτα θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, θα αγοράσουν τα αναγκαία από το σούπερ μάρκετ, θα πληρώσουν το φροντιστήριο του παιδιού τους και μετά το δάνειο…

Οι ρεαλιστές της αγοράς περιμένουν νέα άνοδο στα κόκκινα.

Βέβαια κάποιοι αρέσκονται να χαϊδεύουν αυτιά και να  μένουν στους πρώιμους δείκτες της αισιοδοξίας….αργότερα μπορεί να χρειαστούν μαντήλι για να σκουπίσουν τα δάκρυα τους

 

Πώς ο  Πέτρος Καπασούρης αλλάζει τον Τειρεσία

«Κοσμογονία» γίνεται  στα  λεγόμενα γραφεία Πίστης προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες.

Από αυτές δεν θα μπορούσε να μείνει έξω και ο γνωστός σε όλους «Τειρεσίας» ο οποίος έχει περάσει πλέον στη συλλογική μνήμη με τις «μαύρη λίστα» ως συνώνυμο των «μπαταχτσήδων».

Ο Τειρεσίας λοιπόν μπαίνει σε μία νέα εποχή, προσπαθώντας και αυτός με τη σειρά του να συμβάλει στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πλέον όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της  Τειρεσίας Πέτρος Καπασούρης, η εταιρεία  πρέπει να παρέχει πληροφορίες 24/7 όλες τις ώρες και ημέρες της εβδομάδας, κάτι το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Σύμφωνα  με τον κ. Καπασούρη, «πρέπει να ανοίξουμε ψηφιακά κανάλια, ανοιχτής αρχιτεκτονικής, να μπορεί μια τράπεζα, χωρίς φυσική παρουσία, στην ευρωπαϊκή αγορά να έχει τη δυνατότητα να αντλήσει στοιχεία. Τεχνολογικά κάνουμε επενδύσεις για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτητικές ανάγκες στην εποχή της ψηφιοποίησης».

 

Οι αντιδράσεις της LAMDA DEVELOPMENT 

Αν έχετε μπουχτίσει με τους πλειστηριασμούς επωνύμων, να σας ενημερώσω ότι στο σφυρί προσπαθεί να βάλει το ελληνικό δημόσιο τα επτά ιστορικά αεροσκάφη  της Ολυμπιακής που αργοπεθαίνουν  στο χώρο της ανάπλασης του Ελληνικού.

Μου λένε πως στις 22 Μαρτίου αναμένεται να βγει η σχετική απόφαση που θα καθορίζει το μέλλον του πλειστηριασμού, ο οποίος έχει παγώσει ύστερα από διαδοχικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Από την άλλη οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας αντιδρούν καθώς κάνουν λόγο για αεροσκάφη με ιστορική σημασία, όπως το «Olympic Eagle», το πρώτο Jumbo που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και ήταν το πρώτο και μοναδικό που αγόρασε η Ολυμπιακή με πρωτοβουλία του Αριστοτέλη Ωνάση.

Προτείνουν, δε, τη μεταφορά τους στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας που δρομολογεί στο χώρο του Ελληνικού η Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 η οποία όμως για λόγους κόστους και άλλους δεν καλοβλέπει μία τέτοια εξέλιξη.

 

Καραμούζης της Εθνικής Τράπεζας στον FSRU 2;

“Alea jacta est” η αλλιώς ο “κύβος ερρίφθη”.

Από τα πλέον σημαντικά έργα που θα χρηματοδοτήσει η Εθνική Τράπεζα τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης, μιλώντας στο Fin Forum 2022.

Παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση και του δεύτερου FSRU δηλαδή του (FSRU2) που θα αναπτύξει η Gastrade στο Θρακικό Πέλαγος.

Βέβαια λέγεται ότι συζητήσεις για υπογραφή term sheet έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί το 2025.

Επικεφαλής του σχήματος χρηματοδότησης της επένδυσης θα είναι όπως διαρρέεται ανεπισήμως η Εθνική, η οποία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με 300 εκατ. ευρώ και το FRSU 1.

Πάντως η αναφορά του κ. Καραμούζη, που είναι κολακευτική για τα project της Gastrade είχε ως εξής: «Χρηματοδοτήσαμε και ανακοινώθηκε πρόσφατα το FSRU της Αλεξανδρούπολης ένα έργο που ήταν ήδη σημαντικό, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα 300 εκατ. ευρώ που έχουμε συνεισφέρει σε αυτό το έργο, θεωρώ πως θα είναι από τα πιο σημαντικά που θα δώσουμε στα επόμενα χρόνια. Και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και το δεύτερο που έρχεται».

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade μετέχουν με 20% έκαστος η οικογένεια Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ.

 

Οι άδειες της Νέας Υόρκης

Κακό πράγμα να μην είσαι καλός με την αριθμητική.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι άδειες για υπεράκτια αιολικά πάρκα πιάσανε ποσό ρεκόρ.

Οι άδειες μόνο, φίλοι αναγνώστες, κόστισαν στους επενδυτές 4.5 δις δολάρια για να μπορούν να εγκαταστήσουν 7,000 MW σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Δυστυχώς, η ORSTED που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στον κόσμο δεν κέρδισε καμία άδεια.

Δεν ξέρω εάν προσέξατε, οι γαλλικές εταιρείες ENGIE, Total Energies και EDF σαρώσανε.

Πήραν τις μισές άδειες.

Για να ξέρετε, αυτός ο διαγωνισμός για υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος και για το 2022 και για το 2023.

Όπως γνωρίζετε, της στήλης της αρέσει η άμεση, έγκυρη και αποκλειστική πληροφόρηση.

Πρέπει να ξέρετε ότι άλλα καλώδια χρησιμοποιούνται για τα ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ αιολικά πάρκα και άλλα για τα ΧΕΡΣΑΙΑ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, με το που ανακοινώθηκε ποιες εταιρείες κέρδισαν τις άδειες για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η μετοχή της NEXANS σε 2 ημέρες μέσα ανέβηκε κατά 10.93%.

Το έξυπνο χρήμα θεωρεί βέβαιο ότι οι γαλλικές εταιρείες που κέρδισαν τις μισές άδειες θα προμηθευτούν υποβρύχια καλώδια από την εξίσου γαλλική εταιρεία NEXANS.

 

Η στρέβλωση της Βιοχάλκο

Η στήλη θέλει να σας επισημάνει ότι αυτή την στιγμή στην μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ υπάρχει τεράστια στρέβλωση που είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθεί.

Δεν μπορεί ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ να κοστίζει στο ταμπλό με χθεσινό κλείσιμο 1,075 δισ. ευρώ ενώ η αξία των ακινήτων της 100% θυγατρικής της Noval Properties να είναι στα 415 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, η παραγωγική δραστηριότητα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ να κοστίζει μόνο 660 εκατ. ευρώ.

Η CENERGY CENER 0% 9,94 μόνο αυτή τη στιγμή, με το χθεσινό κλείσιμο, αξίζει 690 εκατ. ευρώ και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 672 εκατ. ευρώ.

Ο Wiseman βλέπει τεράστια αξία στην κεφαλαιοποίηση των 1,075 δισ. ευρώ που έκλεισε χθες η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Αδικείται κατάφωρα και σε σχέση με την CENERGY και σε σχέση με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αλλά και γενικά.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικογένεια Στασινόπουλου έχει μετοχές στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ…

Αυτή είναι η ναυαρχίδα.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Γαϊτάνης: Η Καινοτομία είναι μια εθνική υπόθεση που μας αφορά όλους
Μια έκρηξη χρωμάτων στην Ερμιονίδα – mononewsTV
Γ. Μπρατάκος, ΕΒΕΑ: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία
Έκρηξη στο λιμάνι της Βαρκελώνης: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε
Αγορά αυτοκινήτου: Οι πρωταγωνιστές του 2024!
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα αναζητήσει νέους συμμάχους απέναντι στον Τραμπ – Χείρα συνεργασίας προς την Κίνα
ΟΑΣΘ: Με χάρτινες μηνιαίες κάρτες και τον Φεβρουάριο
Τσουκαλάς για Τραμπ: Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά κεκτημένα
ΤτΕ: Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ το 2024