array(0) {
}
        
    
Menu
0.06%
Τζίρος: 35.81 εκατ.

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει υπερπλεόνασμα το 2024 – Οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομία

            
The Wiseman
the wise man

Πώς ο Τζώρτζης έδινε 60.000 δολ. για κρασιά, το πολιτικό άρωμα από τους Ολλανδούς, ο ρόλος του Γιώργου Σάλλα και ο φανατικός μας αναγνώστης κ. Αλέκος Φλαμπουράρης

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 22.12.2020
Ο Άμλετ «ψιθυρίζει» στον Αλέξη, οι φουρτούνες του κ. Γκότση, η αμαζόνα του Στουρνάρα και ποια ελληνική μετοχή “σκανάρει” ο guru των small cap
ΕΠΟΜΕΝΟ • 24.12.2020
Ο Δημητριάδης που θέλει να γίνει CEO, τα ατού της Ράνιας και το σκληρό καρύδι της Pwc

60.000 δολάρια για κρασιά

Η έκθεση της PWC για την Folli Follie είναι υπόδειγμα πως καταστρέφεται  μια εταιρεία , αφού πρώτα την έχουν κατακλέψει οι ιδιοκτήτες της.

Πρέπει … να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Οι Κουτσολιούτσοι έδιναν κάθε χρόνο 60.000 δολάρια σε κρασιά, ενώ το περίφημο σκάφος τους κόστιζε περίπου 350.000 ευρώ τον χρόνο.

Έξοδα τα οποία πλήρωνε φυσικά η εταιρεία.

Διαβάστε λοιπόν.

Εταιρική διακυβέρνηση με έναν οδοντίατρο

Σημαντικές ελλείψεις εντοπίζονται και στο σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου που είχαν συντείνει, αν όχι επιτρέψει ή διευκολύνει τη διάπραξη των επιλήψιμων διαχειριστικών πράξεων που λάμβαναν χώρα στον όμιλο τουλάχιστον την τελευταία 15ετία.

Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο Ζαχαρίας Μαντζαβίνος (πρώην μέλος δ.σ. της FFSA) πατέρας της Μαρίζας Μαντζαβίνου, (συζύγου του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και υπεύθυνης του τμήματος Corporate Affairs FFSA) οδοντίατρος στο επάγγελμα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως και τις 6 Μαΐου του 2018 δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της FF ήταν απόντες και στις 41 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν, ενώ τρία άλλα μέλη απείχαν στις 30 με 40 συνεδριάσεις από τις 41 συνολικά.

Επίσης οι πραγματικές αμοιβές των μελών του δ.σ. κατά την περίοδο 2012-2014 ήταν υψηλότερες από τα ποσά που είχαν εγκριθεί από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων κατά 2,3 εκατ. ευρώ το 2012, 512.000 ευρώ το 2013 και 505.000 ευρώ το 2014.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και της Επιτροπής Ελέγχου είχε συνάψει σύμβαση με την εταιρεία χωρίς την ειδική άδεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής με ετήσιες απολαβές 300.000 ευρώ, ενώ μη εκτελεστικό μέλος δ.σ. από το 2011 φαίνεται να παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη θυγατρική της Planaco ενώ έχουν εντοπιστεί στοιχεία που αποδεικνύουν πως σε μια περίπτωση έλαβε 365.000 ευρώ από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και 3.000 ευρώ από κοινό λογαριασμό των Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτης Κουτσολιούτσου.

Ενδείξεις υπεξαίρεσης χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων

Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ή δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για τη διάπραξη από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ενεργειών υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών, αποθεμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Στις 25 Απριλίου του 2019 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος με επιστολή του προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Τάσο Φράγκου προέβαλε αξιώσεις για οφειλόμενο ποσό προς τον ίδιο από την FF ύψους 43,9 εκατ. δολ.

Η PwC εντόπισε αντιφατικά στοιχεία με βάση τα οποία ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε δεσμευτεί σε πιθανό δανειστή της FF να μην απαιτήσει από την εταιρεία ένα ποσό που αυτή του όφειλε ύψους 16,8 εκατ. δολ. περίπου.

Από τον έλεγχο της PwC προκύπτει μια οφειλή της (Folli Follie Group Sourcing) FFGS προς τον Δημήτρης Κουτσολιούτσος ύψους 31,6 εκατ. ευρώ αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η FFGS έχει απαίτηση από τον Landocean ύψους 37 εκατ. ευρώ.

Εφόσον τελικά αποδειχθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος της Landocean τότε από τον συμψηφισμό των δύο ποσών προκύπτει απαίτηση της FFGS έναντι του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Στα βιβλία της FFSA το υπόλοιπο του δοσοληπτικού λογαριασμού του Δημήτρη Κουτσολιούτσου βρίσκεται σε συμφωνία με τα παραπάνω όμως εντοπίζονται σημαντικές διαφορές στα υπόλοιπα που απεικονίζονται στα βιβλία της FFGS για τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο και Landocean καθώς κατά την 31/12/2018 εμφανίζεται υποχρέωση 16,6 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και απαίτηση 46.000 ευρώ από την Landocean.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ουδέποτε οι δοσοληψίες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου με εταιρείες του ομίλου είχαν λάβει έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων ή το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης της PwC αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 2009-2018 η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει πληρωμές άνω των 2,1 εκατ. ευρώ σε δύο κυπριακές εταιρείες που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικής φύσεως, όμως δεν έχει εντοπιστεί κανένα προϊόν τέτοιας εργασίας.

Αντίθετα έχουν εντοπιστεί στοιχεία που στοιχειοθετούν ενδείξεις πως αυτές οι εταιρείες ήταν συνδεδεμένες με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, στελέχη της εταιρείας και τον νομικό σύμβουλο της Ι.Τ.

Πωλήσεις προϊόντων Bvlgari με έκπτωση 80%

Από τον έλεγχο εντοπίστηκε επίσης αλληλογραφία από το 2009 που καταδεικνύει πως η θυγατρικών των ΚΑΕ, Ελληνικές Διανομές, διενεργούσε μεμονωμένες συναλλαγές με εταιρείες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο στελεχών της FFGS με αντικείμενο την εξαγωγή ρολογιών και κοσμημάτων του οίκου Bvlgari αξίας άνω των 2,7 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των ως άνω ειδών φαίνεται πως χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την FFGS.

Τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια πουλήθηκαν από την FFGS στη φαινομενικά ανεξάρτητη από τον όμιλο εταιρεία Fenlane που ουσιαστικά ελεγχόταν από στελέχη του ομίλου με παροχή έκπτωσης 80%.

Δεν έχει εντοπιστεί πληρωμή προς την FFGS για την πώληση αυτή και επομένως η FFGS υπέστη ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται η επιβάρυνση της εταιρείας κατά την περίοδο 2006-2010 με έξοδα για ναύλωση του σκάφους με Phalarope το οποίο άνηκε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

Βάσει των στοιχείων που εντοπίστηκαν υπολογίζεται ότι τα έξοδα που επιβάρυναν την εταιρεία είναι περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσποριζόταν έσοδα από τη ναύλωση των σκαφών του που χρησιμοποιούνταν από τον ίδιο ή και την οικογένεια του με επιβάρυνση της FFSA.

Αδιαφανείς συνθήκες στην πώληση ακινήτου

Επίσης εντοπίστηκε μεταβίβαση εφαπτόμενου οικοπέδου με την οικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην Κηφισιά.

Το εν λόγω ακίνητο βρισκόταν στην κατοχή της εταιρείας από το 1997 έως και το 2003, οπότε στις 5 Νοεμβρίου του 2003 περιήλθε στην κυριότητα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μέσω συναλλαγής στην οποία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος  εκπροσωπούσε την εταιρεία.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο το αντίτιμο των 674 χιλ. ευρώ εξοφλήθηκε από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο με μετρητά χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου.

Δεν κατέστη δε δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση της πληρωμής του τιμήματος από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προς την εταιρεία λόγω της μη παράδοσης των απαιτούμενων στοιχείων από την εταιρεία.

60.000 δολ. για αγορά κρασιών τον χρόνο

Επίσης διαπιστώθηκε η κάλυψη προσωπικών εξόδων μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Ενδεικτικά η εταιρεία πλήρωσε για αγορά επίπλων, διακοσμητικών και λοιπών ειδών οικιακού εξοπλισμού συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

Επίσης πλήρωσε για αγορά, μίσθωση και συντήρηση σημαντικού αριθμού αυτοκινήτων καθώς και πτητικών μέσων.

Άλλα έξοδα που δεν εξυπηρετούσαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας αφορούσαν τις σταθερές παραγγελίες οίνου που κόστιζαν στην εταιρεία περίπου 60.000 δολαρίων κατ’ έτος τουλάχιστον από το 2011.

Ελλάκτωρ Ι: Οι Ολλανδοί διαμορφώνουν την ατζέντα

Μόλις 16 ημέρες πριν την σύγκληση της γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ οι Ολλανδοί της Reggeborgh κατεβάζουν την δική τους πλατφόρμα διοίκησης, βάζουν πάνω στο τραπέζι τα στελέχη της επιλογής τους, έχουν ήδη «μαζέψει» το χαρτί από την αγορά και οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος προσπαθούν να καταλάβουν πως παίζεται το παιχνίδι…

Το ενδιαφέρον της στήλης τράβηξε η επιλογή του διακεκριμένου νομικού Γιώργου Μυλωνογιάννη για την θέση του προέδρου της Ελλάκτωρ.

Ο κ. Μυλωνογιάννης μέχρι σήμερα είναι ο νομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επιλογή από την πλευρά των Ολλανδών μόνο τυχαία δεν είναι, πόσο μάλλον η θετική ανταπόκριση από τον κ. Μυλωνογιάννη.

Όπως καταλαβαίνετε, οι Ολλανδοί είχαν και έχουν σχέδιο για την θέση τους στην ελληνική αγορά και δεν έχουν αφήσει, στην υπόθεση της Ελλάκτωρ, τίποτα στην τύχη.

Κινούνται μεθοδικά, στρατηγικά και με ισχυρές συμμαχίες…

Για την θέση του CEO προτείνουν τον Άρη Ξενόφο.

Ο Άρης έχει ερείσματα στους κόλπους των ξένων επενδυτών, είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης, μιλάει την γλώσσα των αγορών, ξέρει από deals αλλά και από αναδιαρθρώσεις (μέγα ζητούμενο για τον όμιλο).

Και μετά από αυτή την κίνηση των Ολλανδών το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο των «ζαλισμένων», όπως μου τους περιγράφουν, εφοπλιστών για να βγουν μπροστά και να μας δώσουν στίγμα από το δικό τους σχέδιο…

Τις κινήσεις των διεκδικητών ακολουθεί το ταμπλό με την μετοχή της εταιρείας να έκλεισε, εχθές, στα 1,72 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 2,99% και με όγκο 1,530 εκατομμύρια τεμάχια.

Ελλάκτωρ ΙΙ: Η έκπληξη της κας Χατζηπέτρου

Μια ακόμη έκπληξη από την πλευρά των Ολλανδών είναι η επιλογή της κας Αθηνάς Χατζηπέτρου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Αθηνά είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με ερείσματα κι εκείνη στην κεντρική κυβέρνηση…

Μια ακόμη παράμετρος που δείχνει ότι η υπόθεση της Ελλάκτωρ βρίσκεται και στο πολιτικό ραντάρ.

Έτοιμη η ομάδα της Παγκρήτιας. Ο ρόλος του Γιώργου Σάλλα

Ο Δημήτρης Δημόπουλος (wiseman 8 Δεκεμβρίου 2020) ανέλαβε καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Στο διοικητικό συμβούλιο καθήκοντα αντιπροέδρου ανέλαβε ο Γιώργος Σάλλας (υιός του πρόεδρου Μιχάλη).

Ο νεαρός Σάλλας είναι ήπιων τόνων, εργάζεται μεθοδικά στο Lyktos, έχει πάθος με το επιχειρείν και δη ότι σχετίζεται με την τουριστική βιομηχανία της χώρας, για την οποία πιστεύει πως αν επιτέλους συνδεθεί με τα μοναδικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, δύναται να θριαμβεύσει.

Μάλιστα, έχει επενδύσει στον τουρισμό και συγκεκριμένα στην Σαντορίνη.

Ανάγνωσμα για τα lockdown Χριστούγεννα

Οι κ.κ. Καραβίας, Ψάλτης, Μυλωνάς και Μεγάλου έχουν πλέον στα χέρια τους το πλήρες κείμενο με την πρόταση Στουρνάρα για τη δημιουργία της Asset Management Company (bad bank).

Κι επειδή από Πέμπτη θα πάρουν, οι περισσότεροι, λίγες ημέρες άδειας και με δεδομένο ότι δεν μπορούν – λόγω του άτιμου ιού – να φύγουν από το Κλεινόν Άστυ είναι μια καλή ευκαιρία να τη διαβάσουν πίνοντας το ουίσκι τους και σε πιο χαλαρή διάθεση…

Διότι είναι γνωστό ότι έχουν εγείρει κάποιες ενστάσεις…

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η πρόταση βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο της – έχει αρκετό ακόμη μπροστά της – ωστόσο αμέσως μετά τις εορτές η συζήτηση σίγουρα θα γίνει και όλες οι πλευρές (κυβέρνηση, τράπεζες) – με την κυβέρνηση προεξέχουσας – θα κληθούν να τοποθετηθούν.

Ο φανατικός μας αναγνώστης κ. Αλέκος

Πολλά νεύρα, πάρα πολλά και σε πολλαπλά μέτωπα προκαλούν όσα αναφέρονται στην έκθεση για την Folli Follie…

Το τελευταίο mail που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αναφέρεται και στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο ο (τότε) διευθυντής ασφαλείας της Folli λέει πως ενημερώθηκε… και πως δόθηκε οδηγία από «ψηλά» για την στήριξη της εταιρείας.

Η δικαιοσύνη έχει πολύ δουλειά μπροστά της καθώς το σκάνδαλο της Folli Follie κρύβει πολλούς δράκους – και δεν αναφέρομαι μόνο στους κινεζικούς…

Όσο για το εξώδικο που μας έστειλε εδώ στο Mononews.gr ο φίλτατος κυρ Αλέκος ή Αλέξανδρος (όπως υπογράφει το εξώδικο) Φλαμπουράρης έχετε ήδη διαβάσει την θέση μας.

Ωστόσο, η στήλη αναγνωρίζει στον Αλέκο ότι είναι μάλλον φανατικός μας αναγνώστης καθώς μας έδωσε τα εύσημα – πλαγίως – πως πρώτοι εμείς εδώ δημοσιεύσαμε το θέμα.

Τον προτρέπουμε να συνεχίσει να μας διαβάζει γιατί έτσι θα ενημερώνεται πρώτος για όλα!

Το μηδένισε η Εθνική

Μετά την πώληση των τελευταίων ρουμανικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Bain η Εθνική τράπεζα μηδένισε τα κόκκινα δάνεια που είχε εκτός συνόρων.

Άντε να μπει στις ράγες και η μεγάλη τιτλοποίηση του Frontier και η τράπεζα θα καθαρίσει σε ιδιαίτερο μεγάλο βαθμό τον ισολογισμό της.

Επόμενο βήμα, προς το τέλος του 2021, ο απογαλακτισμός και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μαθαίνω ότι ο Παύλος Μυλωνάς το θέλει και ήδη επεξεργάζεται σχέδια για την επίτευξη αυτού του καθοριστικού για την τράπεζα project.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρι Γουίνστον: Το διαμέρισμα του «Βασιλιά των Διαμαντιών» πωλήθηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει υπερπλεόνασμα το 2024 – Οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομία
Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις
Κόκκινα δάνεια 70,8 δισ. ευρώ διαχειρίζονται οι «servicers»
Eurostat πληθωρισμός: Στο 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: «Βήμα-βήμα χτίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα»