Περιεχόμενα
Ο Αποστολόπουλος και το Dromeus Capital: H εταιρία Γιώργος Αποστολόπουλος η οποία φέρεται να διαθέτει 40 εκατ. ευρώ μετρητά (το λιγότερο) λέγεται ότι ήταν ο αγοραστής των χθεσινών δύο πακέτων 10.271.352 μετοχών του Θεραπευτηρίου Υγεία που αντιστοιχούν στο 3,3% του μετοχικού του κεφαλαίου. Πωλητής ήταν το γνωστό fund Dromeus Capital. Εάν πράγματι είναι έτσι τότε το ποσοστό που ελέγχει , άμεσα και έμμεσα στο Θεραπευτήριο, η οικογένεια , φαίνεται να ξεπερνά το 5%. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο όμιλος Αποστολόπουλου, εμφανίζεται να αποκτά αυτό το 3,3% του ΥΓΕΙΑ, σε τιμή πάνω από… 50% υψηλότερα σε σχέση με τα 0,45 ευρώ τα οποία προσέφερε στα πλαίσια της Δημόσιας Πρότασης που έληξε μόλις πριν από ένα μήνα!
Άμεσα κερδισμένοι της υπόθεσης είναι το Dromeus και οι Έλληνες μέτοχοι του Αχιλλέας Ρισβάς και Ιάσων Μανωλόπουλος. Το Fund προ μηνών είχε μπει σφήνα στην υπόθεση ΥΓΕΙΑ κι έβγαλε ένα γρήγορο κέρδος της τάξεως του 30% από την τοποθέτηση του, καθώς η μέση τιμή κτήσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα στην Κεφαλαιαγορά, ήταν στα 0.52 ευρώ.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο Έλληνες βγάζουν λεφτά από την Ελλάδα. Όταν ο Αχιλλέας Ρισβάς, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας των 240 εκατ. ΔΟΛ. και ο Ιάσων Μανωλόπουλος ξεκίνησαν το fund για να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2012, η χώρα ήταν στην εντατική μονάδα με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να πιέζουν την ηγεσία της να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες περικοπές δαπανών μετά τη διάσωση της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο. Εκείνη την εποχή το Dromeus Greek Advantage Fund είχε κερδίσει 26% για το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2014 , σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του το Bloomberg.
Τους έπιασαν με την (ν)τροπολογία στην πλάτη!
Στο παρά πέντε πρόλαβαν χθες τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος ήθελε να επαναλάβει στο σχέδιο νόμου για τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ, όσα είχε κάνει με το αντίστοιχο νομοσχέδιο για τον ΟΛΠ. Τότε που είχαν παρεισφρήσει ένα σωρό άσχετες ντροπολογίες και έτρεχαν διάφοροι. Χθες, λοιπόν, από το υπουργείο Ναυτιλίας επιχείρησαν να πάρουν από τους οργανισμούς λιμένων (ακόμα και αυτών που ιδιωτικοποιήθηκαν όπως ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ) την αρμοδιότητα για τα ναυάγια και να την μεταφέρουν στο δημόσιο! Συγκεκριμένα για τον Πειραιά θα μεταφέρονταν στην ΔΑΛΠ, τη δημόσια αρχή που καταγγέλλεται από την Cosco ως υπεύθυνη για πολλές τρικλοποδιές στου Κινέζους. Πως απεφεύχθη η χθεσινή «καταδρομική τροπολογία» Κουρουμπλή; Δυστυχώς ο ταπεινός σχολιογράφος είναι αναγκασμένος να αυτοπεριοριστεί. Αποσύρθηκε, πάντως, σε χρόνο μηδέν!
Cosco vs Ξενοδόχοι
Οι Κινέζοι, πάντως, έχουν αυξήσει σημαντικά τους εχθρούς τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι παρουσιάσεις του επενδυτικού σχεδίου στο λιμάνι με τις προβλέψεις για τέσσερα ξενοδοχεία (δύο εκ των οποίων θα είναι πεντάστερα) έχει στην κυριολεξία αναστατώσει τους ξενοδόχους ολόκληρης της Αττικής και όχι μόνο του Πειραιά.
Οι πλέον επιθετικοί υποστηρίζουν πως η διαβούλευση του επενδυτικού σχεδίου, όπως έγινε από τους Κινέζους, δεν ήταν επαρκής και γι’ αυτό ζητούν περισσότερη…
Λέτε γι’ αυτό να υπήρξε και η παρέμβαση του κ. Μπακόπουλου της ΔΑΛΠ που αποφάσισε να κάνει ξεχωριστή διαβούλευση με αποτέλεσμα να εξοργιστούν στην Cosco και να στείλουν επιστολή σε Κουρουμπλή και Τσακαλώτο;
Πάντως, η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει μεταξύ των ξενοδοχειακών παραγόντων.
Η Unisoft επιστρέφει στις ρίζες της!
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για την εξαγορά της Unisoft, θυγατρικής της Altec στον τομέα του λογισμικού, από την Soft One στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Olympia (του Πάνου Γερμανού) δείχνει πως η διοικητική ομάδα του τελευταίου συνεχίζει να κινείται δυναμικά.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται, όμως, πως η Unisoft είχε ιδρυθεί από στελέχη που – λίγο καιρό μετά την εξαγορά της από τον Θανάση Αθανασούλη της Altec – αποχώρησαν και ίδρυσαν την Soft One!
Εκ των ιδρυτών της Unisoft ήταν ο Ανανίας Αρενίκης ο οποίος στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής της Soft One και συμμετείχε στο Δ.Σ. της τελευταίας μέχρι πέρυσι. Τώρα η εταιρεία επιστρέφει στις ρίζες της δηλαδή.
Χαμηλοί τόνοι από τον ΟΤΕ για το δικαιώματα Super League
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά περισσότερες φορές ρωτήθηκε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ για το τι προσδοκά η Cosmote TV μετά την απόφαση της Forthnet να διακόψει – από τη νέα αγωνιστική περίοδο – τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League. Σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, όσο και ο οικονομικός διευθυντής Μπ. Μαζαράκης ήταν προσεκτικοί και κράτησαν χαμηλούς τόνους. Ο Μπ. Μαζαράκης είπε πως κάθε εκτίμηση θα «είναι πρόωρη».
Από τη χθεσινή παρουσίαση προκύπτουν, πάντως, κάποιοι αριθμοί για την αγορά και τους μεταφέρουμε.
Το 25% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σήμερα συνδρομητική τηλεόραση με μικρή αύξηση από το 24% στο τέλος του 2016, ενώ το 20% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ είναι και συνδρομητές Cosmote TV.
Οι συνδρομητές του Cosmote TV έφτασαν τους 525.000 στο τέλος Δεκεμβρίου από 503.000 τον Δεκέμβριο του 2016. Στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους προστέθηκαν 8.000 συνδρομητές. Πέρυσι προστέθηκαν στο Cosmote TV περίπου 22.000 συνδρομητές, το 2016 ήταν 56.000, το 2015 είχαν φτάσει τους 93.000 και το 2014 τους 98.000.
Η συγκεκριμένη τάση, κατά τη διοίκηση του ΟΤΕ, δείχνει τις αρνητικές επιπτώσεις από το «τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης», αλλά και το γεγονός πως η αγορά ωριμάζει.
Στο στάδιο των τελικών προσφορών
Στο στάδιο των τελικών αποφάσεων έχει μπει ο διαγωνισμός για την πώληση των πλειοψηφικών συμμετοχών των τραπεζών στις Νηρεύς και Σελόντα. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ των συμβούλων του διαγωνισμού (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal) και των στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Εθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των δύο εταιριών μετά την ανακεφαλαιοποιήσή τους, συζητήθηκε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δύο υποψήφιους επενδυτές. Σύμβουλοι και τράπεζες έχουν στα χέρια τους μια συγκριτική μελέτη επί των προσφορών που έχουν καταθέσει οι AMERRA Capital και Diorasis, οι δύο βασικοί υποψήφιοι επενδυτές με τους οποίους εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.
Όπως λένε οι ειδικοί “ Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας να μπει στον πραγματικό δρόμο της εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Στον κλάδο αυτό έχουμε να δούμε επενδύσεις πάνω από δέκα χρόνια. Πολλές εταιρίες, ανάμεσα σε αυτές και ο ΝΗΡΕΑΣ και η ΣΕΛΟΝΤΑ μπλεγμένες στον φαύλο κύκλο του δανεισμού, με λάθος αποφάσεις στρατηγικής κράτησαν τον κλάδο μακριά από την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει την ισχυρή θέση που είχε στην παγκόσμια αγορά.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία με τις επενδύσεις, που έχουν γίνει, έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών.
Στην χώρα μας νέα προϊόντα με προστιθέμενη αξία δεν έχουν βγει, νέες θέσεις εργασίας δεν έχουν δημιουργηθεί.
Αυτή η αρνητική πορεία, με την απόφαση των τραπεζών για το ποιος θα πάρει τις δύο εταιρίες, πρέπει να ανακοπεί.”
Υψηλά διαθέσιμα κεφάλαια
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών το AMERRA Capital σε συνδυασμό με την ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ έχουν γνώση και της παγκόσμιας αγοράς αλλά και της ελληνικής, στην οποία έχουν ήδη καταγράψει μια σημαντική επιτυχία με την πορεία της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι πολύ υψηλά και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές του σολωμού δίνουν ισχυρή τεχνογνωσία.
Με αυτά τα δεδομένα, έχουν ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην τελική ευθεία ενός διαγωνισμού που θα κριθεί και από άλλους παράγοντες, ειδικά τους αναπτυξιακούς, πέραν του οικονομικού τιμήματος, το οποίο οφείλει να είναι εύλογο για όλες τις πλευρές.
Το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιο επενδυτικό σχήμα συνδυάζει τη παγκόσμια γνώση της αγοράς, έχει το επιχειρηματικό σχέδιο με επενδύσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των εταιριών.
Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι δε κάτι που το επιθυμούν όλες οι πλευρές. Αυτό θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική όχι μόνο στην ιχθυοκαλλιέργεια αλλά θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός ευρύτερου θετικού οικονομικού κλίματος στη χώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν