ΔΑΑ: Απογοήτευση
Αγαπητοί αναγνώστες, χθες ο Γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,13% και έκλεισε στις 1.403 μονάδες αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX κέρδισε 0,60%και ο FTSE 100 0,38%.
Στην Αθήνα τώρα για μια ακόμα συνεδρίαση εξαιρετική εικόνα εμφάνισε η 3Ε που έκλεισε με κέρδη 2,63% στα 28,34 ευρώ και η REAL CONS που έκλεισε με κέρδη 6% στα 3,18 ευρώ.
ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 και ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.
Η Πειραιώς έκανε πάλι ρεκόρ 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 3,96 ευρώ με όγκο συναλλαγών 3,65 εκατ. χαρτιά
Και η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 έκανε ρεκόρ 52 εβδομάδων αν και στο τέλος έκλεισε με αρνητικό ορόσημο.
Το ΔΑΑ συνεχίζει να απογοητεύει καθώς έκλεισε στο χαμηλότερο όριο από την ημέρα που μπήκε στο χρηματιστήριο.
Δηλαδή στα 8,72 ευρώ.
Ο Wiseman πληροφορείται ότι μεγάλος Έλληνας θεσμικός που είχε πάρει μεγάλη θέση στη μετοχή, ρευστοποιεί επιθετικά στα παρόντα επίπεδα.
Intracom – Intralot
H INTRACOM ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 για μια ακόμα φορά ενθουσίασε, αφού έκανε υψηλό 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 4,13 ευρώ με κέρδη 1,10% και χαμηλό όγκο συναλλαγών 189.000 τεμάχια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν βγαίνει προσφορά μετοχών.
Η Intralot ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27 η οποία εκδίδει το ομόλογό της σε λίγες ημέρες με εξαιρετικό επιτόκιο, έκλεισε με μικρά κέρδη στα 1,24 ευρώ.
Πειραιώς
Σήμερα είναι κρίσιμη ημέρα, καθώς θα επιλεγεί το σχήμα που θα αποτελέσει το pool των τράπεζων και των χρηματιστηριακών εταιρειών που θα διενεργήσουν το placement υπό τις εντολές της Bank Of America που είναι ο σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ελλάκτωρ
Χθες η Ελλάκτωρ, σχεδόν σε ολόκληρη τη συνεδρίαση, έπαιζε με θετικό πρόσημο όμως στο τέλος επικράτησαν οι πωλητές.
Η μετοχή έκλεισε με μικρές απώλειες 0,55% στα 2,72 ευρώ με όγκο συναλλαγών 600.000 μετοχές.
BC: Ζητάει 1,5 – 1,7 δισ. για τη NOVA – Τεράστιο ενδιαφέρον από ένα fund
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Nova από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, καθώς το fund βρίσκεται ήδη στην αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η BC Partners προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα για 6-7 φορές το EBITDA, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει γύρω στα 250 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2023.
Γεγονός που θέτει τον πήχη στα 1,5 δισ. ευρώ με 1,7 δισ. ευρώ για την πώληση της Nova.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Νίκος Σταθόπουλος έχει απευθυνθεί ήδη στην Morgan Stanley, προκειμένου να τρέξει τις διαδικασίες και να διερευνήσουν την πώληση του ελληνικού σκέλους της United Group.
Εφόσον το τίμημα ανέλθει στο 1,5 δισ. τότε είναι δεδομένο ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα fund που θέλει να δώσει αυτά τα λεφτά.
Πηγές του Wiseman που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους «αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον, από το συγκεκριμένο fund, που έχει μεγάλη και σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, είναι μεγάλο. Οπότε το deal έχει ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να ολοκληρωθεί.
Αρκεί το τίμημα να μην υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ».
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο σημερινό κείμενο του δημοσιογράφου του mononews.gr Χάρη Μπιτζανάκη.
JP vs Χάρη Καρώνη: Ολόκληρη η αγωγή στο mononews.gr
Το ερώτημα που έχει να απευθύνει ο Wiseman στον κύριο Χάρη Καρώνη, μετά το ξέσπασμα της δικαστικής διαμάχης με την JP Morgan, είναι αν τελικώς προτίθεται να «πυροβολήσει το πόδι του», δικαιώνοντας έτσι τον αντίδικό του, δηλαδή την αμερικανική τράπεζα.
Ας μην εθελοτυφλούμε, παρόλο που η Viva Wallet διαβεβαιώνει με την ανακοίνωσή της ότι συνεχίζει κανονικά, παρά την αντιδικία με τους μετόχους της, πόσο ρεαλιστικό είναι να μην επηρεαστεί αρνητικά η ίδια η εταιρεία, τη στιγμή που το δίδυμο Καρώνης – Αντύπας δεν είναι μόνο μέτοχοι, αλλά ασκούν και διοίκηση.
Κατά πόσο λοιπόν η διοίκηση της Viva Wallet (Καρώνης – Αντύπας) θα μπορέσει απερίσπαστη να εργαστεί για την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα είναι απασχολημένη σε μία πολύμηνη και πολυδάπανη δικαστική διένεξη;
Όπως μου λένε νομικοί, οι υποθέσεις αυτές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου χρειάζονται 12 με 18 μήνες για να εκδοθεί η απόφαση.
Το κόστος, δε, που καταβάλλουν οι διάδικοι σε νομικά έξοδα, εταιρείες συμβούλων και λόμπι, μεταφράζεται σε εξαψήφια ποσά.
Εν τέλει η εμπλοκή της διοίκησης στη δικαστική διαμάχη είναι πολύ πιθανόν να φρενάρει την ανάπτυξη της Viva Wallet και να «ροκανίσει» ένα μέρος από την αξία της.
Δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που ευθύς εξαρχής επιδιώκει η πλευρά Καρώνη, η οποία εκτιμά ότι η αποτίμηση της εταιρείας φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι προφανές:
Η πλευρά Καρώνη, προσπαθεί να πείσει την JP Morgan για την υψηλότερη αποτίμηση της Viva, αλλά εξαιτίας της δικαστικής διελκυστίνδας κινδυνεύει να μειώσει τελικά το «αποτύπωμα της ψηφιακής τράπεζας».
Μου φαίνεται ότι είχε δίκιο ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας που είχε «συμβουλεύσει» ότι καλόν είναι οι υποθέσεις αυτές να μην λύνονται στα δικαστήρια.
Την ίδια ώρα σε άλλη σελίδα του, το mononews.gr δημοσιεύει το περιεχόμενο της αγωγής της JP MORGAN στoν Χάρη Καρώνη.
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται κατ’ αποκλειστικότητα μόνο στο mononews.gr υπογράφει η Ελένη Κρίτσαλου.
Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις σελίδες της αγωγής.
Πού έχει κολλήσει ο φορολογικός έλεγχος του Λαβράνου
Επειδή αρκετοί «στην πιάτσα» αδημονούν να μάθουν τι επιτέλους γίνεται με τον φορολογικό έλεγχο του Γιάννη Λαβράνου, αναγκάστηκα να κάνω μερικά τηλεφωνήματα.
Όντως, κοινή ήταν η διαπίστωση των συνομιλητών μου ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στον φορολογικό έλεγχο της εταιρείας Krikel, ο οποίος διενεργείται από το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (ΕΛΚΕ).
Η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η Krikel από τη χωματουργική εταιρεία Ιονία Τεχνική (με το διαχειριστή της οποίας ο Λαβράνος είναι κουμπάρος), βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής, αλλά η υπόθεση κυριολεκτικά «σέρνεται».
Από την πλευρά της η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ Αττικής), έχει στείλει ήδη το πολυσέλιδο πόρισμα της με τη βεβαιωμένη φοροκλοπή στο 3ο ΕΛΚΕ, κατά συνέπεια εξέλιπαν οι δικαιολογίες.
Όπως μαθαίνω, δε, το πόρισμα αυτό, εμπεριέχει όλα τα εικονικά τιμολόγια που η Ιονία Τεχνική εξέδωσε προς την Krikel μέσα σε μια τετραετία και τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 5,3 εκατ. ευρώ!
Οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών (δηλαδή του 3ου Ελεγκτικού Κέντρου Αττικής και της ΥΕΔΔΕ) εξ όσων γνωρίζω, είχαν άριστη συνεργασία κατά το παρελθόν για παρόμοια ζητήματα, η οποία απέδωσε καλά αποτελέσματα.
Τεκμαίρω βάσιμα ότι μπορούν να το επαναλάβουν και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να αποσταλεί η τελική έκθεση στην Οικονομική Εισαγγελία.
Άλλωστε, από τα λίγα φορολογικά που γνωρίζω, αρκεί μια ματιά στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων της Krikel και στους τραπεζικούς της λογαριασμούς στην Optima, αλλά και μια επισκόπηση των τραπεζικών λογαριασμών της Ιονίας Τεχνικής σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank για να καταδειχθεί πως ο Λαβράνος και οι συνεργοί του παρανομούσαν.
Θα ήταν περισσότερο από ευπρόσδεκτο το τελικό πόρισμα του 3ου ΕΛΚΕ και του αρμοδίου ελεγκτή να σταλεί τόσο στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος όσο και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας προς ενημέρωσή τους.
Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας και οι Influencers
Μίας και πιάσαμε τα ζητήματα της Εφορίας, να σας αναφέρω ότι η συμπαθής τάξη των influencers μπαίνει στο στόχαστρο των ελέγχων.
Πρόκειται για προβεβλημένα και επιδραστικά άτομα (γυναίκες και άνδρες) τα οποία κινούνται σε μία «γκρίζα επαγγελματική ζώνη».
Με άλλα λόγια δεν διευκρινίζουν, ως έχουν υποχρέωση, κάθε φορά που βγαίνουν σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αν αυτό συνιστά διαφημιστική υποχρέωση.
Βέβαια, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος, η πρακτική αυτή δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς περίπου τα ίδια συμβαίνουν σε όλη σχεδόν την Ε.Ε..
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ε.Ε, 358 influencers έχουν μπει στο στόχαστρο για περαιτέρω έρευνα.
Στον έλεγχο συμμετείχαν τα ακόλουθα κράτη μέλη της ΕΕ: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία
Οι εθνικές Αρχές θα επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν να ακολουθήσουν τους ισχύοντες κανόνες.
Ενδεχομένως να ληφθούν περαιτέρω μέτρα επιβολής της νομοθεσίας, αν χρειαστεί, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.
Μιλάμε για άτομα με ιδιαίτερη επιρροή καθώς αρκετοί εξ αυτών, διαθέτουν πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους (followers) στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε Instagram, TikTok, YouTube, Facebook, X (Twitte), Snapchat και Twitch.
Όπως προέκυψε λοιπόν από τα ευρήματα, ενώ περίπου 8 στους 10 influencers ασκούσαν κάποια μορφή εμπορικής δραστηριότητας στους τομείς, όπως η μόδα, η ομορφιά, το φαγητό, τα ταξίδια και ο αθλητισμός, μόνο το 36% ήταν εγγεγραμμένοι ως έμποροι σε εθνικό επίπεδο.
Και από αυτούς, το 30% δεν παρείχε στοιχεία της εταιρείας στις αναρτήσεις του, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επωνυμία εταιρείας, ταχυδρομική διεύθυνση ή αριθμό μητρώου.
Ο Νίκος Κονταρούδης στην Vigor Finance;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε άδεια χθες για τη λειτουργία μίας νέας ΑΕΠΕΥ, της Vigor Finance.
Ως εδώ όλα γνωστά, και αναμενόμενα, καθώς η ίδρυση της είχε ήδη προαναγγελθεί.
Όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, η εν λόγω χρηματιστηριακή με μετοχικό κεφάλαιο 725.000 ευρώ, διοικείται από τους Γιάννη Χαρμπάτση, Παύλο Τζιώρκα και Γιώργο Γεωργόπουλο.
Αυτό, όμως που προκαλεί μία κάποια έκπληξη είναι η φημολογούμενη ένταξη στο δυναμικό της εν λόγω εταιρείας του Νίκου Κονταρούδη, πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Να διευκρινίσω ότι προϋπόθεση για να εργαστεί στη Χρηματιστηριακή εταιρεία, είναι σύμφωνα με τη Νομοθεσία που διέπει το Επιτελικό Κράτος να έχει λάβει σχετική άδεια από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ζεστό χρήμα στα Ταμεία της Intrakat
Νέα επιταγή 4,6 εκατ. ευρώ μαθαίνω ότι «κόβει» η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. στην ΑΚΤΩΡ του Ομίλου Intrakat, καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας που δημοπρατεί και επιβλέπει τα έργα του Μετρό άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.
Το ποσό αυτό αφορά σε έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία ύστερα από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat έχουν επιταχυνθεί σημαντικά και βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην παράδοση του μεγάλου έργου της συμπρωτεύουσας μέχρι τον Νοέμβριο.
Να σας θυμίσω, ότι ο Νίκος Κουρέτας, ο οποίος διακρίνεται για την ικανότητα να «κουρεύει» τα αιτήματα των κατασκευαστών για αποζημιώσεις και προκαταβολές, δε φάνηκε να βρήκε κάποιο λάθος στους λογαριασμούς που είχε κάνει η ΑΚΤΩΡ.
Μάλιστα, η κατασκευαστική θυγατρική της Intrakat, όπως θα έχετε ήδη διαβάσει στο Wiseman, πήρε το τελικό ΟΚ για την εκταμίευση 1,1 εκατ. ευρώ, καθώς ο Νίκος Κουρέτας ενέκρινε στις αρχές του μήνα δύο πληρωμές 300 και 800 χιλιάδων ευρώ.
Eίχαν την τιμητική τους οι Ιταλοί, αλλά…
Διαβάσατε ήδη στο mononews.gr για την επίσημη εκδήλωση της Italgas στην Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκε η νέα εταιρική ταυτότητα της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα λέγεται εφεξής «Enaon», η μητρική εταιρεία και «Enaon Eda», η θυγατρική.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas κ. Paolo Gallo, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των… «αυτοκρατορικών» γραφείων των εταιρειών στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Italgas κας Benedetta Navarra, του ΥΠΕΝ Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Paolo Cuculi.
Από τη μεγαλοπρεπή (και απόλυτα επιτυχημένη πάντως) εκδήλωση της παρουσίασης, εγώ ως… καλοπροαίρετος wiseman, θα σχολιάσω πως δεν ανατέθηκε απολύτως τίποτα σε οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία!
Όλα ήταν αμιγώς ιταλικά, από το κέτερινγκ, τα μαγειρεία και το προσωπικό της εκδήλωσης που ξεπερνούσαν τα 100 άτομα και είχαν μετακληθεί από τη γείτονα και φίλη χώρα ειδικά για το σκοπό αυτό, μέχρι το σχεδιασμό των λογοτύπων και τα ενημερωτικά αλλά και τη διαφήμιση στο «τοπόσημο» των νέων, φαραωνικών γραφείων που νοίκιασε η Italgas.
Αντιπαρέρχομαι την κουβέντα αξιωματούχου του ΥΠΕΝ που με ρώτησε «Δηλαδή, προτιμούσες βλοσυρούς Γερμανούς αντί για τα χαριτωμένα Ιταλάκια, κορίτσια και αγόρια, που διαρκώς τιτιβίζουν τραγουδιστά;» και αναρωτιέμαι εάν στην Ελλάδα έχουμε αξιόλογες εταιρίες που θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν την (επιτυχημένη, το ξαναγράφω…) εκδήλωση.
Η απάντηση είναι πως «Ναι, έχουμε ικανότατες ελληνικές εταιρίες», αλλά η Italgas δείχνει γενικότερα ένα… σνομπισμό προς κάθε ελληνικό.
Εξαιρούνται φυσικά τα κοσμικά κέντρα με Οικονομόπουλο, Βέρτη και Σαμπάνη όπου οι τάχα…«σκληροπυρηνικοί τεχνοκράτες» Ιταλοί ξεφαντώνουν συχνά-πυκνά ως το πρωί…
Αλλά η βαριά βιομηχανία (μέσω ΕΒΙΚΕΝ) είναι εναντίον της Italgas…
Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα πανηγύρεων και ευφορίας της Italgas στην Αθήνα, αλλά «τα γεγονότα είναι πολύ ξεροκέφαλα», όπως έλεγε ο μακαρίτης Φρανσουά Μιτεράν.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: σας έλειψαν οι Ιταλίδες κυρίες της Italgas που κουμαντάρουν την Enaon όπως λέγεται πλέον;
Αν έλειψαν σε σας, δεν έλειψαν καθόλου πάντως στη βαριά και ενεργοβόρο βιομηχανία της χώρας που εκπροσωπείται από την ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), ούτε η κα Barbara Morgante, CEO της Enaon ούτε η κ. Francesca Zanninotti, η CEO της θυγατρικής Enaon Eda.
«Αντί να χτίζουν δίκτυα αερίου οι κυρίες της Italgas στην Ελλάδα, όπως έχουν συμβατική υποχρέωση, βγάζουν χρήματα από υπερβολικές χρεώσεις στα βιομηχανικά δίκτυα αερίου», λένε στην Ένωση.
Γι’ αυτό και η ΕΒΙΚΕΝ, με επιστολή στο Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ καταγγέλλει αυθαίρετη αύξηση από τους Ιταλούς στα τέλη του δικτύου αερίου κατά 60% στη Θεσσαλία και κατά 30% στη Θεσσαλονίκη!
Θυμίζω πως τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ δεν είναι τυχαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, αλλά ο κορμός της βιομηχανίας και αναφέρω ενδεικτικά: Sidenor, ELVAL HALCOR, TITAN, Τσιμέντα Ηρακλής, Air Liquide, SOVEL, Hellenic Steel, Λιπάσματα Καβάλας, ΚΕΒΕ -Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος, Elina Χαρτοποιία Κομοτηνής, Σωληνουργεία Κορίνθου, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, ΠAKO, Αλουμάν και EL PACK GROUP.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Δυστυχώς εγκρίθηκαν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση επαχθείς αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου διανομής φυσικού αερίου για μεν τις βιομηχανίες στις περιοχές Θεσσαλίας κατά 60%, για δε την περιοχή Θεσσαλονίκης κατά 30%».
Η ΕΒΙΚΕΝ (όπου δεσπόζουν οι οικογένειες Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου και οι Στασινόπουλοι) στρέφεται εναντίον της Italgas που επιπλέον «αρνείται να εφαρμόσει εδώ και τρία έτη απόφαση της ΡΑΑΕΥ για επιστροφή στις επιλέξιμες βιομηχανίες των ποσών για αντιστάθμιση της παράνομής επιβολής των 4€/MWH ως τέλος διανομής στην περίοδο 2015-2016», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ιδού λοιπόν: από τις αυθαίρετες αυξήσεις στην παραγωγή βγαίνουν τα μεγάλα ποσά για χλιδάτες εκδηλώσεις, για ακριβά ρεστοράν, για υψηλά μπόνους και για μπουζούκια, αν και θεωρώ βέβαιο πως αυτά τα τελευταία τα καλύπτουν από τα υψηλά μπόνους τους.
Βαρδινογιάννης και Περιστέρης οι μεγάλοι νικητές για τις μπαταρίες αποθήκευσης
Για τους διαγωνισμούς στις standalone μπαταρίες αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ, σας ενημερώνουμε διαρκώς αφού είναι βέβαιο πως ο τομέας αυτός εκτός από μέλλον έχει και… κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο, όπως έλεγε μία παλαιά διαφήμιση.
Οι πληροφορίες από την Αρχή, λένε πως στον πρόσφατο διαγωνισμό νίκησαν:
Η MORE της Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04 της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τρία έργα συνολικής ισχύος 72 Μεγαβάτ, μέσω των εταιρειών MS FLORINA, MS FOKIDA και MS VIOTIA.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη με ένα έργο 40 Μεγαβάτ και η ΗΡΩΝ, του ίδιου Ομίλου με ένα έργο των 12 Μεγαβάτ, σύνολο 52 Μεγαβάτ.
Η ελληνική FARIA ENERGY (με αφεντικά την κ. Θάλεια Βαλκούμα και τον κ. Δημήτρη Κιντσάκη) μέσω της BAT SOLAR με ένα έργο 49,9 Μεγαβάτ.
Η ENEL Green Power Ηellas με ένα έργο 49 Μεγαβάτ.
Η, επίσης, ελληνική CNI Ενεργειακή με αφεντικό τον Νικόλαο Α. Κωνσταντόπουλο με δύο έργα των 25 Μεγαβάτ έκαστο.
Η εταιρεία AMBER Energy, συμφερόντων της Τσέχικης SOLEK, με ένα έργο των 18 Μεγαβάτ και η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ με ένα έργο 8,87 Μεγαβάτ.
Τελικά μοιράστηκε συνολική ισχύς 300 Μεγαβάτ και όχι 288, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή αξιοποίησε τη δυνατότητα που έχει και αύξησε κατά 5% την παραχωρούμενη ισχύ.
Η μέση τιμή των προσφορών για τα 11 έργα που κέρδισαν, είναι 47.680 ευρώ ανά Μεγαβάτ τον χρόνο.
Εκτός νυμφώνος, έμειναν δύο προσφορές της εταιρείας Αlasia, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου και μία της R1 ENERGY για 50 Μεγαβάτ.
Θυμίζω, τέλος, πως αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό για τυπικούς λόγους οι προσφορές της «ΑΕΝΑΟΣ Συσσωρευτές» του Ομίλου Mytilineos και της ELPEDISON.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις