• Ποιος κορυφαίος της Masdar έρχεται Ελλάδα, ο Βαρβιτσιώτης γίνεται CEO, o ανασχηματισμός και ποιοι θα φύγουν, η νέα μεγάλη κίνηση Στάσση, τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό και τι ορκίστηκε η Μαρία Αγγελικούση

    Τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό φουντώνουν, οι φήμες για τον Τούρκο Ατζούν που θέλει να μπει στην ΠΑΕ και στον Σκάι, δίνουν και παίρνουν και είναι σίγουρο ότι για τους «πράσινους» το καλοκαίρι θα είναι θερμό.

    image

    Περιεχόμενα

    Masdar Hellas: Ποιος κορυφαίος έρχεται στην Αθήνα

    Αγαπητοί αναγνώστες, το Xρηματιστήριο, έχουμε πει, ότι είναι μαραθώνιος και όχι 100αρι.

    Την Παρασκευή το πρωί ενημερωθήκατε ότι ιδρύθηκε η εταιρεία συμμετοχών Masdar Hellas, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Μοναδικός μέτοχος της νέας εταιρείας είναι η Masdar Trident Holding RSC Limited.

    H Masdar βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Προφανώς η Masdar Hellas θα είναι η εταιρεία που θα εξαγοράσει τις μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

    Παρ’ όλα ταύτα η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 υποχώρησε κατά 1,30% και έκλεισε στα 18,16 ευρώ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 κατά 2,15% και έκλεισε στα 16,40 ευρώ.

    Επίσης, αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι σε λίγες ημέρες έρχεται στην Ελλάδα κορυφαίο στέλεχος του ομίλου και μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

     

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: CEO στα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά

    Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της διοικητικής ομάδας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του ομίλου Προκοπίου.

    Προέδρος θα είναι ο γνωστός εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου, και CEO αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Προφανώς η εμπιστοσύνη Προκοπίου στις ικανότητες Βαρβιτσιώτη να τρέξει το project είναι δεδομένες.

    Επίσης, όπως έμαθα, θεωρείται δεδομένη η κάθοδος του Θωμά Βαρβιτσιώτη στην πολιτική. Στις εκλογές του 2027.

     

    Tikun Olam: Ο Μηλιώνης πρόεδρος

    Επίσης, ο Βασίλης Μηλιώνης αναλαμβάνει πρόεδρος της TIKUN OLAM Europe, η οποία έχτισε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ελλάδα στην Κόρινθο.

    Η TIKUN OLAM είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, παγκοσμίως.

    Καθορίζοντας την αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ και στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία (Ισραήλ) και την Ευρώπη (με έδρα την Ελλάδα).

    Με περισσότερα από 15 χρόνια κλινικών και εργαστηριακών μελετών και μεγάλη βάση δεδομένων με δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως, τα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα της TIKUN OLAM βασίζονται σε στελέχη κάνναβης τα οποία έχουν βραβευτεί διεθνώς.

    Τα φάρμακά της (ήδη συνταγογραφούνται και στην Ελλάδα) προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές παθήσεις όπως, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, ο αυτισμός, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η επιληψία, οι παρενέργειες από χημειοθεραπεία, ο νευροπαθητικός πόνος κ.ά.

     

    Τι ζητούν Στάσσης και Μυτιληναίος για Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

    Ακολουθώντας τη γραμμή που έχουν χαράξει οι επικεφαλής τους, Γιώργος Στάσης (ΔΕΗ) και Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), δύο κορυφαία στελέχη των ομίλων, ζητούν την ταχύτατη και ολοκληρωμένη ενοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

    Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο RE-Source Southeast, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ο Κωνσταντίνος Νάζος, επικεφαλής ενεργειακής διαχείρισης της ΔΕΗ, σημείωσε τον κατακερματισμό που παρατηρείται στις αγορές της περιοχής.

    Είπε ότι οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης συχνά έχουν πολύ διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια και λιγοστές ή καθόλου διασυνδέσεις μεταξύ τους.

    Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Μάσιμο Σεκαρίλια, επικεφαλής της Μytilineos για την Ανατολική Ευρώπη, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα διασυνδεσιμότητας σε πολλές χώρες και το δίκτυο πρέπει να αναπτυχθεί για να επιτρέψει την πράσινη μετάβαση.

    Ταυτόχρονα, υπέδειξε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν ορθώς.

     

    Στάσσης (ΔΕΗ): Κίνηση και στην αγορά της Βουλγαρίας;

    Το σημαντικό που σας μεταφέρει ο Wiseman από το συνέδριο πάντως είναι ότι υπήρξαν πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Στάσση να προετοιμάζεται για κίνηση και στην αγορά της Βουλγαρίας.

    Η ΔΕΗ επεκτάθηκε πρόσφατα στις γειτονικές αγορές με πρώτο βήμα την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

    Στόχος της είναι να γίνει ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, να διαμοιράσει το ρίσκο γεωγραφικά και να αποτελέσει αξιόπιστο εμπορικό εταίρο.

    Ο κ. Νάζος πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έχει μοντελοποιήσει το προφίλ ηλεκτρισμού ολόκληρης της περιοχής προκειμένου να είναι σε θέση να κατανοήσει σε βάθος τη λειτουργία του…

    …και να επεκταθεί κι άλλο, προσθέτω εγώ.

     

    …και υψηλές πτήσεις στα κέρδη τριμήνου από τον Στάσση και τη ΔΕΗ…

    Σήμερα -κατά πάσα βεβαιότητα- θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ. Μού λένε πηγές της επιχείρησης ότι σε επίπεδο EBITDA, η αύξηση από την Ελλάδα θα κυμαίνεται στο 10% σε σχέση με πέρυσι.

    Μαζί με τη Ρουμανία, η αύξηση στα  EBITDA ίσως φτάσει και ξεπεράσει το 40%.

    Υποδειγματικό success story η μεθοδική προσπάθεια του Γιώργου Στάσση εδώ και πέντε χρόνια φέρνει καρπούς…

     

    Και ο Μπρατάκος ετοιμάζεται για τη μάχη του ΕΒΕΑ

    Σας έγραφα προ ημερών για την τιτανομαχία που θα γίνει προς το τέλος του έτους για την προεδρία του ΕΒΕΑ.

    Όπως και για την ιδιαίτερα δραστήρια νυν πρόεδρο, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

    Και για όσους πίστεψαν ότι ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Μπρατάκος δεν θα έβαζε υποψηφιότητα, ήρθε μια ανάρτησή του την Παρασκευή να επιβεβαιώσει εκείνους που ήταν σίγουροι ότι θα δώσει μάχη για να επιστρέψει στο Επιμελητήριο και στη συνέχεια στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

    Ο Μπρατάκος λοιπόν έγραψε στο Facebook για την επίσκεψή του στον Πύργο της Ηλείας όπου συναντήθηκε με θεσμικούς και πολιτικούς φορείς.

    Κι όπως ανέφερε με αφορμή τις ευρωεκλογές: «Η συζήτησή μου με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ηλείας, αλλά και με τα στελέχη της ΔΕΕΠ Ηλείας, επικεντρώθηκε στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και στη σημασία της διασφάλισης σταθερότητας στο εγχώριο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, ως εγγύηση για τη συνέχιση της θετικής μας πορείας».

    Για ευρωβουλευτής δεν βάζει, για βουλευτής δεν πάει άρα είναι φανερό ότι στήνει δίκτυο στην Ελλάδα που θα τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές του ΕΒΕΑ.

    Ξέρει ασφαλώς ότι χωρίς μάχη τίποτε δεν κατακτιέται, ειδικά στα Επιμελητήρια όπου δεν υπάρχουν «δαχτυλίδια» αλλά οι επιχειρηματίες ψηφίζουν με βάση το έργο που κάνει κάποιος.

    Θα έχει ενδιαφέρον η μάχη Μπρατάκου – Εφραίμογλου, αλλά και του πολύπειρου Νίκου Σοφιανού.

     

    Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός;

    Μιλούσα που λέτε αγαπητοί αναγνώστες με κυβερνητικό στέλεχος για θέματα ανασχηματισμού. Και μου είπε πολλά κι ενδιαφέροντα τα οποία αν ισχύουν θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις.

    Κατ’ αρχάς μου είπε ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις να ξεχάσουμε τον ανασχηματισμό τον Ιούνιο και όλο το καλοκαίρι. Καλό Σεπτέμβριο, πριν ή μετά τη ΔΕΘ, μου είπε και το κρατάω γιατί αν η ΝΔ πάρει 33% και πάνω δεν έχει καμιά πίεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, μου είπε και για όσους υπουργούς είναι με κίτρινη κάρτα ήδη και κινδυνεύουν με κόκκινη, διότι… πορτοκαλί δεν εφαρμόστηκε ούτε στο ποδόσφαιρο, πολλώ δε μάλλον στην πολιτική.

    Μου είπε ότι το καλοκαίρι (κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια… surprise Κυριάκου) θα κριθούν αρκετοί από τους υπουργούς και σε πολλά επίπεδα.

    Για παράδειγμα θα κριθεί η μάχη που θα δοθεί με τις πυρκαγιές και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, όπου σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, είναι σε καλό επίπεδο.

    Θα κριθεί επίσης η μάχη της ακρίβειας, καθώς τους θερινούς μήνες οι Έλληνες στις διακοπές τους καταλαβαίνουν καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει π.χ. με το κόστος ενοικίασης ξενοδοχείων ή με το πόσο κοστίζει πλέον η ταβέρνα κ.λπ.

    Θα κριθούν επίσης θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής σε κρίσιμα μέτωπα, αλλά και τα παραγωγικά υπουργεία θα πρέπει να αποδείξουν πόσο καλά πάει η απορρόφηση του ταμείου Ανάκαμψης και πόσο η οικονομία βρίσκεται πράγματι σε ενάρετο δρόμο.

    Και μου λένε ότι ο Μητσοτάκης θα ζητήσει εκθέσεις προόδου από όλα τα υπουργεία ώστε να τα χρησιμοποιήσει και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, εκεί όπου απαλλαγμένος από άλλες κάλπες θα μπορεί να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα τριετίας.

     

    Οι σίγουροι υπουργοί και οι σκέψεις για αλλαγές

    Εγώ το μόνο που σας λέω για τα σενάρια περί ανασχηματισμού είναι ότι οι υπουργοί που θα χάσουν τη θέση τους είναι αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο με αρνητική δημοσιότητα.

    Με πολιτικές που εφάρμοσαν και δεν έπιασαν τόπο. Με κονδύλια που μοιράζονται και με καταγγελίες για κακοδιαχείριση, με συμπεριφορές ολίγον τι ως πολύ αλαζονικές, που δεν τις… σηκώνει ο Μητσοτάκης, με υπουργούς που δεν δέχονται να συναντήσουν βουλευτές κ.λπ.

    Αλλά μη νομίζετε ότι θα πάει σε ευρύ ανασχηματισμό. Το πολύ 3 υπουργούς να αλλάξει και η… σφαγή του Δράμαλη να γίνει πιο κάτω. Σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων δηλαδή.

    Μου έλεγε κυβερνητική πηγή για παράδειγμα ότι είναι απίθανο να αλλάξει ο κ. Πιερρακάκης από το Παιδείας. Όπως απίθανο είναι να φύγουν οι κ. Γεωργιάδης από το Υγείας και Χρυσοχοΐδης από την Κατεχάκη.

    Χαμένους πόντους πήρε πίσω η Νίκη Κεραμεως μετά το πόρισμα ότι δεν υπήρξε διάρρηξη στο ΥΠΕΣ.

    Για τον Κωστή Χατζηδάκη, επίσης, μου έλεγε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει από την οδό Νίκης και αυτό θα το έκανε μόνον εάν έπαιρνε τη θέση του Γιώργου Γεραπετρίιτη στο ΥΠΕΞ σε περίπτωση που ο τελευταίος πήγαινε Επίτροπος στην ΕΕ ή επέστρεφε στο Μαξίμου.

    Και τα δύο σενάρια παίζουν καθώς και το θέμα του Επιτρόπου ενδιαφέρει πολύ τον Μητσοτάκη και η ενίσχυση του Μαξίμου είναι πάντα μέσα στο μυαλό του.

    Άρα; Αν δε φύγουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί μένει η… μαρίδα μου έλεγε με νόημα κι εγώ έψαχνα να βρω ποιοι θα θυσιαστούν στην αναδόμηση που θα κάνει ο πρωθυπουργός. Κάτι που έλεγαν περί της… Πλατείας Βάθη αλλά δεν κατάλαβα.

    Κάτι άκουσα για σημαντικό υπουργείο, όπου έχει γίνει δουλειά αλλά θα ταίριαζε σε στέλεχος που εκτιμά ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, αλλά αυτός είναι δύσκολος γρίφος.

    Επίσης, τα αυτιά μου πήραν και για την αλλαγή σε δύο ακόμη κομβικά υπουργεία, ένα που είναι στην επικαιρότητα τώρα όσο λίγα, κι ένα όπου υπάρχουν κάποιες γκρίνιες για τον υπουργό.

    Κι από την άλλη στο Μαξίμου κάνουν καθημερινό τσεκάρισμα των στελεχών που κάνουν δηλώσεις, που βγαίνουν στα κανάλια, που μιλάνε στον κόσμο.

    Τσεκάρουν και τους βουλευτές που κάνουν διαρροές περι υπουργοποιησής τους και ράβουν κοστούμια αλλά κι εκείνους που σκίζονται να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο ή που τρέχουν για τις ευρωεκλογές.

    «Υπάρχουν και… εξαφανισμένα στελέχη που δεν βοηθούν ιδιαίτερα», λένε στο Μαξίμου σχολιάζοντας ότι αυτά θα μείνουν με την ελπίδα της αξιοποίησης.

    Έχουν γνώσιν οι φύλακες….

     

    Ο Κυριάκος από την… Ουγκάντα στη μάχη κατά των πολυεθνικών

    Πάντως, να σας πως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού γύρισε από την… Ουγκάντα που ήταν εδώ και δύο χρόνια αιχμάλωτος (τα σπάει και πάλι το βιντεάκι στο TikTok) θα συνεχίσει αόκνως τις περιοδείες τότε κι ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της Πέμπτης στη Βουλή για την ακρίβεια.

    Διότι καλές οι επιστολές στις Βρυξέλλες για τις πολυεθνικές και τις τιμές, αλλά ο κόσμος θέλει αποτελέσματα και απαντήσεις για την ακρίβεια. Κι εκεί το καταλαβαίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που δε λύνεται με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις.

    Δεν αποκλείεται λοιπόν όπως μαθαίνω να γίνει κάποια σημαντική ανακοίνωση την Πέμπτη. Ανακοίνωση ουσιαστικού περιεχομένου ώστε να μαζευτεί κάπως το πρόβλημα με την ακρίβεια στα ράφια.

    Μείωση ΦΠΑ δύσκολο έως αδύνατο αλλά κάτι άλλο που θα είναι εντυπωσιακού χαρακτήρα, ενόψει κάλπης. Αλλά πιστεύω ότι το σχέδιο για την οικονομία και για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών μάλλον θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ.

    Την Πέμπτη μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους λόγω διαφορετικών τιμολογίων.

    Θα «σηκώσει» δηλαδή τον πόλεμο με τις πολυεθνικές, απειλώντας με ακόμη σκληρότερα πρόστιμα, ειδικά όσες εταιρείες μικραίνουν τις συσκευασίες χωρίς να ενημερώνουν τους καταναλωτές.

     

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και το πρόβλημα σε Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

    Τις δημοσκοπήσεις τις είδατε αγαπητοί αναγνώστες κι αν επιβεβαιωθούν τότε η ΝΔ περνά άνετα τον πήχη του 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα επίπεδα του 15% με 17% και η προσπάθεια Κασσελάκη είναι να ξεπεράσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών ώστε να μην αμφισβητηθεί από όσους τον περιμένουν στη γωνία.

    Αν, δε, αγγίξει το 20% (πράγμα απίθανο) τότε θα κάνει… τριήμερο πάρτι, πιθανότατα στο κέντρου που τραγουδάει ο Αργυρός.

    Επίσης, παγιώνεται στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμη κι αν πάρει 15% άρα διπλάσιο από των ευρωεκλογών του 2019 θα είναι ηττημένο διότι δεν θα έχει πείσει ο Ανδρουλάκης ότι αυτός μπορεί να είναι απέναντι στον Μητσοτάκη.

    Απ’ ότι μου λένε οι δημοσκόποι, τα δύο κόμματα δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουν μαζί το ποσοστό της ΝΔ, κάτι που αποτελεί βαρίδι για το χώρο της κεντροαριστερας.

    Ίσως, δε, τη μεγαλύτερη γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη να την έχουμε, διότι εκεί υπάρχουν αρκετοί φιλόδοξοι μνηστήρες.

    Αν και η επίσημη γραμμή θα είναι «είμαστε το μοναδικό κόμμα που θα πάρει πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 και πάνω από αυτό των εθνικών εκλογών του 2023», σίγουρα ο πήχης έχει αρχίσει να κατεβαίνει και η δεύτερη θέση μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

     

    Τα προβλήματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Ίσως όμως να μην έχει τόση σημασία η ανάλυση της εκτίμησης ψήφου ή ακόμη και το ίδιο το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου όσο η επόμενη ημέρα που θα αναδείξει προβλήματα και για τα τρία πρώτα κόμματα.

    Μου έλεγε πολιτικός αναλυτής ότι η ΝΔ έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα της ακρίβειας που θα… τρώει πολιτικό κεφάλαιο από τον Μητσοτάκη και θα αμφισβητεί καθημερινά και για τα επόμενα τρία χρόνια τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

    Μου έλεγε επίσης ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη ένα ποσοστό στο 17% δεν σημαίνει νέα αρχή για το κόμμα αλλά αδυναμία να υπάρξει ανάταση ακόμη και με νέο αρχηγό και νέο προσανατολισμό.

    Και ενδεχομένως μετεκλογικά θα υπάρξει κι άλλη διάσταση στην Κουμουνδούρου με όσους απέμειναν από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν των ομματιών τους και ο Κασσελακης να μπορεί να κάνει άνετα το… κόμμα του instagram.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ο ίδιος αναλυτής μου έλεγε ότι δεν αρέσει, δεν πείθει, δεν κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις τις κοινωνίας. Κι ότι ο πρόεδρος Νίκος θα αντιμετωπίσει φωνές αμφισβήτησης έστω κι αν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές κάλπες του 2027.

     

    Ο Κασσελάκης, ο Αργυρός και τα εξαφανισμένα στελέχη

    Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη μετά του συζύγου Τάιλερ, στην πρεμιέρα του φίλου του, Κωνσταντίνου Αργύρου στη Φαντασία δεν πέρασε απαρατήρητη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… αντιkasselistas.

    Όπως σχολίαζαν: Είναι δυνατόν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας που μιλάς για ακρίβεια, για ανέχεια του κόσμου και κατακρίνεις την κυβέρνηση ως αριστερός πολιτικός αρχηγός να πηγαίνεις στη σουίτα μάλιστα νυχτερινού Κέντρου; Πώς θα σε εμπιστευτεί ο κόσμος προβάλλοντας μόνο τη life style εικόνα σου με μπουζούκια, σκυλιά, γατιά και σέλφι και χωρίς πολιτική ουσία;

    Κάτι μου λέει ότι θα έχουμε σύντομα νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι κάποιοι με το ζόρι αντέχουν να αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον Κασσελάκη.

    By the way οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κρυφτεί 20 μέρες πριν από τις εκλογές;  Ο Παππάς, ο Φλαμπουράρης, ο Ζαχαριάδης, ο Φάμελος, η Αυγέρη και άλλοι πολλοί;

    Λέτε μετά τις κάλπες να τραγουδάνε:

    «Με παρέες γυριζω τ’ άρωμα σου ξορκίζω
    Σε καινούργια φιλιά και αρώματα
    Πως να μείνουμε φίλοι που δεν σβήνει απ’ τα χείλι
    Το όνομά σου με χίλια ονόματα».

     

    Πρώτη προτεραιότητα το κλίμα για τις Ευρωεκλογές (θα έπρεπε…)

    Ο  έγκυρος βρετανικός Guardian διεξήγαγε έρευνα μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων της ΕΕ για το ποιο θα έπρεπε να ήταν το ένα, μοναδικό και κυρίαρχο θέμα των προεκλογικών συζητήσεων ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου: με μεγάλη διαφορά την πρωτιά κέρδισε το κλίμα του πλανήτη που άλλαξε οριστικά και μας παρασύρει  όλους  σε αυτήν την αλλαγή.

    Τι λέει η έρευνα με δύο κουβέντες; το 77% των επιστημόνων πιστεύει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει τουλάχιστον 2.5oC Κελσίου και πάνω. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την άνοδο στον 1.5oC Κελσίου ή λίγο πιο πάνω.

    «Θα έπρεπε αυτή η δημοσκόπηση, να γίνει ένα πελώριο ξυπνητήρι σαν το… Big Ben και  να μας ξυπνήσει εμάς τους Ευρωπαίους της ΕΕ από τον λήθαργο ευδαιμονίας στον οποίο ζούμε τελευταία, αλλά δυστυχώς θα ξεχαστεί μόλις βγει η επόμενη είδηση για σκάνδαλο στα σπορ, τη Eurovision  ή τη μόδα….» μας λέει κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας που πήρε μέρος στη σύνταξη του ερωτηματολογίου.

    Το  άρθρο του Guardian αναφέρεται σε «επιστήμονες που βρίσκονται μέσα στην απελπισία για το μέλλον των παιδιών μας».

    Δυστυχώς και στη χώρα μας, οι προεκλογικές συζητήσεις για τη δραματική κλιματική αλλαγή διεθνώς, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

     

    Ο αποτελεσματικός Πιέρ κλείνει όλα τα μέτωπα

    Τους ρυθμούς που ακολούθησε στο προηγούμενο πόστο του, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος και ήδη ο αεικίνητος υπουργός έχει κλείσει τα περισσότερα μέτωπα στον χώρο της εκπαίδευσης.

    Αφού έβαλε τις βάσεις για την ίδρυση των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, την περασμένη εβδομάδα εξήγγειλε από την Ημαθία μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την έναρξη του Ψηφιακού Σχολείου.

    Και για όσους δύσπιστους, ήδη οι πλατφόρμες και οι εφαρμογές που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό είναι σε πλήρη λειτουργία και στη διάθεση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών και αναμένεται να εμπλουτιστούν με υλικό και υπηρεσίες το επόμενο διάστημα.

    Στην ατζέντα του υπουργού παραμένει ως άμεση προτεραιότητα το σχολείο, καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

     

    Χρυσά μερίσματα από τη Jysk και δάνειο στη μητρική

    Πωλήσεις ρεκόρ κατέγραψε η Jysk στην Ελλάδα στη χρήση του 2023 φτάνοντας μια ανάσα από τα 100 εκατ. ευρώ.

    Δεν ανέβασε μόνο τζίρο αλλά και κερδοφορία η εν Ελλάδι θυγατρική της δανέζικης Lars Larsen Group.

    Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 8,2 εκατ. ευρώ.

    Η καλή χρονιά για την αλυσίδα στη χώρα μας, που διατηρεί 57 καταστήματα, οδηγεί και σε υψηλό μέρισμα προς τη μητρική. Ετσι, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε στις 31 Αυγούστου 2023, το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 12,549 εκατ. ευρώ.

    Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι η Jysk AE στο τέλος της χρήσης υπέγραψε ενδοομιλικό δάνειο, χορηγώντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ προς την μητρική εταιρεία  με περίοδο αποπληρωμής έως ένα έτος από την ημερομηνία εκταμίευσής του.

     

    Παναθηναϊκός: Η ΑΜΚ 19,1 εκατ. και οι φήμες

    Τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό φουντώνουν, οι φήμες για τον Τούρκο Ατζούν που θέλει να μπει στην ΠΑΕ και στον ΣΚΑΪ, δίνουν και παίρνουν και είναι σίγουρο ότι για τους «πράσινους» το καλοκαίρι θα είναι θερμό.

    Το είδαμε άλλωστε χθες με το μεγάλο συλλαλητήριο χιλιάδων φιλάθλων του Παναθηναϊκού που ζητούσαν από τον Γιάννη Αλαφούζο να παραδώσει την ΠΑΕ, χωρίς πάντως κάποια αντιπρόταση για την επόμενη ημέρα.

    Όμως, εγώ σας πληροφορώ ότι στις 5 Ιουνίου υπάρχει έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ η οποία καλείται να κρίνει την πρόταση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 19,1 εκατ. ευρώ.

    Τη μεγαλύτερη που έκανε ο Παναθηναϊκός μετά από τα 20 εκατ. το 2018 που καλύφθηκε από τον νυν μεγαλομέτοχο.

    Μια τόσο μεγάλη ΑΜΚ σημαίνει, πάντως, δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την είσοδο νέου «παίκτη» στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια που διακινούνται τελευταία.

    Εκτός κι αν ο Γιάννης Αλαφούζος καλύψει το σύνολο της Αύξησης, οπότε θα δείξει με τον τρόπο αυτό ότι δεν φεύγει από τον Παναθηναϊκό παρά τα συλλαλητήρια και τις αντιδράσεις.

    Το δεύτερο είναι ότι ένα τόσο μεγάλο ποσό σημαίνει ότι ο ΠΑΟ το καλοκαίρι θα κινηθεί επιθετικά για να αποκτήσει καλούς και ακριβούς παίκτες προκειμένου να διεκδικήσει ξανά το επόμενο πρωτάθλημα.

    Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύει η φημολογία για πρόταση του Τούρκου παραγωγού, θα το δούμε τις επόμενες 10 ημέρες, κι αφού βεβαίως υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις και τελικές αποφάσεις.

    Μην ξεχνάμε: Ο Παναθηναϊκός είναι «μαγαζί γωνία» και επιχειρηματικά καθώς την επόμενη 3ετία – 4ετία θα έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί και το νέο γήπεδο στον Βοτανικό, ένα asset αν μη τι άλλο ελκυστικό για κάθε «παίκτη».

     

    Τι ορκίστηκε η Μαρία Αγγελικούση…

    Άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, μου μεταφέρουν πως η Μαρία Αγγελικούση, που είναι και η πλουσιότερη επιχειρηματίας στην Ελλάδα, έδωσε όρκο στη μνήμη του πατέρα της του αείμνηστου Γιάννη Αγγελικούση (1948 – 2021), τα δικά της πλοία να μην μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και να μην σπάσουν το διεθνές εμπάργκο κατά της Μόσχας.

    Σας το μεταφέρω όπως μου ελέχθη επειδή όπως διαβάσατε στο mononews.gr, το Forbes σε έρευνα που έκανε εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 12 δισεκατομμυριούχοι Έλληνες εφοπλιστές, εκ των οποίων οι επτά είναι φρέσκοι στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.

    Συνολικά, η περιουσία τους υπολογίζεται σε 32 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 12% του ελληνικού ΑΕΠ.

    Όπως σημειώνει το Forbes, οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές επωφελήθηκαν από τις συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Μάλιστα!

     

    Ο Προκοπίου, ο Τούρκος μεγιστάνας και ο Έλληνας γαμπρός

    Δεν έλαβε ίσως τη δημοσιότητα που της άξιζε η είδηση ότι στην Άγκυρα, στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας.

    Κι ότι επικεφαλής από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι ο αεικίνητος, αν και στα 78 του χρόνια, εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας θα είναι ο επιχειρηματίας, Αντνάν Πολάτ, ο οποίος κάποτε ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας Γαλατασαράι.

    Το ενδιαφέρον σ’ αυτή τη συνύπαρξη είναι ότι ο Αντνάν Πολάτ έχει γαμπρό… Έλληνα. Η κόρη του, Εντα Πολάτ παντρεύτηκε το 2012 στη Μεσσηνία τον Ελληνα επιχειρηματία Δημήτρη Γκινοσάτη.

    Οι δυο τους είχαν γνωριστεί όταν ήταν φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν στο Costa Navarino, σε ένα γάμο που χαρακτηρίστηκε γεγονός της χρονιάς καθώς ήρθαν πολλοί πάμπλουτοι Τούρκοι αλλά και Ελληνες.

    Ο Αντνάν Πολάτ έγινε ζάμπλουτος από τη μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία του ενώ ο όμιλος έχει ξενοδοχεία, αιολικά πάρκα, ακίνητα κ.λπ.

    Όσο για τον Δημήτρη Γκινοσάτη, τον γαμπρό του, είναι της γνωστής οικογένειας Γκινοσάτη που έχει την εταιρεία παραγωγής πλαστικών Flexopack.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.