• Ποιος αγοράζει ΤΕΝΕΡΓ, ποιον κατασκευαστή και πρόεδρο ομάδας κυνηγάει η Αρχή για το Ξέπλυμα, τι απάντησε ο Χατζηδάκης στους «11», ο υπουργός και η γκρινιάρα αγαπημένη, ποιον υφυπουργό είδε η Μαρέβα, γιατί είναι happy η Βαχάρη της Rolex και μια εκδήλωση αντάξια της Μαριάννας Β.

    Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από την ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών στον Κωστή Χατζηδάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα funds

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Τι συμβαίνει με την αγορά

    Αγαπητοί αναγνώστες, ακατανόητη, εξακολουθεί να είναι η συμπεριφορά της αγοράς.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -0,7% όταν οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σχεδόν flat.

    Συνολικά η αγορά μετά τη ΔΕΘ είναι προβληματική, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

    Κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας, και λένε ότι λόγω του εξαμηνιαίου rebalancing του FTSE RUSSEL που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ίσως να υπάρχουν εκροές σε κάποιες μετοχές αλλά και πάλι αυτό δεν φαίνεται ως σενάριο να στέκει.

    Πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι το placement της Εθνικής.

    Έχει παρατηρηθεί, ότι κάποια μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια άνω του 1 εκατ. ευρώ, πουλάνε μετοχές για να αποκτήσουν ρευστότητα.

    Η εξήγηση που δίνουν οι χρηματιστές, είναι ότι ίσως θέλουν να τοποθετηθούν στο Placement της Εθνικής.

     

    ΤΕΝΕΡΓ: Ποιος αγοράζει;

    Μοναδική εξαίρεση στην αδιαφορία της αγοράς είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που ήδη έχει φτάσει στα 19,50 ευρώ.

    Χθες μάλιστα η μετοχή πραγματοποίησε τεράστιο όγκο συναλλαγών, στα 334.000 χαρτιά.

    Υπάρχει αγοραστής στη μετοχή που δεν είναι Έλληνας θεσμικός ή ιδιώτης.

    Προφανώς είναι κάποιο τεράστιο money market fund του εξωτερικού που βάζει τα λεφτά του σε σταθερές (σίγουρες) βραχυχρόνιες τοποθετήσεις.

    Τα fund αυτά θέλουν μια μικρή απόδοση 2-3% και σε μικρά χρονικά διαστήματα.

    Προφανώς ο παίκτης αυτός αγοράζει τις τελευτείς ημέρες και θα πουλήσει στη δημόσια πρόταση που θα γίνει στα 20 ευρώ.

    Τώρα το ερώτημα είναι ποτέ θα διενεργεί η δημοσιά πρόταση.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η καταληκτική ημερομηνία που θα δώσει την έγκριση σχετικά με τη συναλλαγή, μεταξύ MASDAR και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα είναι η 21η Οκτωβρίου 2024.

    Οι ειδικοί της  αγοράς εκτιμούν, όμως ότι η έγκριση θα δοθεί νωρίτερα, έτσι ώστε τον Οκτώβριο ή αρχές Νοέμβριου, να μπορέσει να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά των μετοχών της εισηγμένης.

     

    Ο κατασκευαστής και πρόεδρος ομάδας που κυνηγάει ο Βουρλιώτης

    Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή λίγο πριν αποχωρήσει από την περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης υπογραφεί μια σύμβαση.

    Αναθέτει την συντήρηση των φαναριών της Αττικής σε μια κατασκευαστική, ιδιοκτήτες της οποίας είναι τα αδέλφια Δημήτρης και Χρήστος Π@@@@@@.

    Το ποσό, περίπου 651.965 ευρώ.

    Ήταν μόνο μια από τις πολλές δουλειές που είχε δώσει ο Πατούλης στα δυο αδέλφια, τα οποία εκτός από την κατασκευαστική εταιρεία είναι μέτοχοι σε 2 ξενοδοχεία σε Πάρο και Μύκονο.

    Συνολικά ο Πατούλης φέρεται να έχει δώσει στα 4 χρόνια της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής, έργα 10 εκατ. ευρώ στα δυο αδέλφια.

    Μάλιστα, η σύζυγος του Γιώργου Πατούλη, Μαρίνα φέρεται να έχει συστήσει και κοινή εταιρεία με τα αδέλφια.

    Η εταιρεία αυτή ονομάζεται Prime D………… Α.Ε. Αξιοποίησης Ακινήτων και Συµµετοχών, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο  25.000 ευρώ.

    Ίσως το θέμα είναι άσχετο με τον Πατούλη, αλλά χθες ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμά Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέστειλε πολυσέλιδο πόρισμα που έχει ήδη διαβιβαστεί τόσο στην οικονομική εισαγγελία όσο και στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, με στόχο τη διερεύνηση των ενδεχόμενων αδικημάτων του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της απάτης 140 ατόμων.

    Τα 140 άτομα ελέγχονται για εικονικές συναλλαγές και μη απόδοση ΦΠΑ, με τη συνολική ζημία να ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς οι κατηγορούμενοι φέρονται να μην απέδιδαν ΦΠΑ στο κράτος, ενώ παράλληλα λάμβαναν επιστροφές ΦΠΑ.

    Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει διατάξει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων, που περιλαμβάνει  μεταφορείς, λογιστές, κατασκευαστές, εργολάβους και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης.

    Τα συνολικά δεσμευμένα ποσά εκτιμώνται μεταξύ 140 και 150 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το όνομα του κατασκευαστή που ο Πατούλης του έδινε τις δουλειές,  περιλαμβάνεται στο πόρισμα  και μάλιστα είναι ο κύριος κατηγορούμενος μαζί με τον αδελφό του.

    Ο κατασκευαστής αυτός είναι και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας της SUPERLEAGUE 2.

     Η ομάδα προ ετών ήταν στην SUPER LEAGUE 1.

     

    Mισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι για το καλώδιο;

    «Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο, ανάλογα με την οπτική που το βλέπει κάποιος…» μου είπε κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης αναφορικά με την σημερινή επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

    Ο λόγος γινόταν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και απαντούσε στην ερώτηση, εάν ο κος Χριστοδουλίδης έρχεται στην Αθήνα με βαλίτσες μισοάδειες ή μισογεμάτες για το θέμα αυτό.

    «Παραμένει αγκάθι η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στην ηλεκτρική διασύνδεση, αυτό δεν το έλυσαν στο Υπουργικό της Κύπρου, ενώ δεν γνωρίζουμε εδώ στην Αθήνα εάν θα έρθει και με κάποιο νέο αίτημα ο Κύπριος Πρόεδρος»  με ενημέρωσε αναλυτικά ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης.

    Υπενθυμίζω πως εκκρεμεί η κυπριακή συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση του έργου με 100 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%.

    Η Αθήνα είχε ζητήσει να επισπευστεί η απόφαση, αλλά η Λευκωσία απαντά ότι αυτό θα γίνει  αργότερα, πιθανώς και τον Νοέμβριο.

    «Τα καλά νέα είναι ότι στα  οικονομικά και τα γεωπολιτικό, φαίνεται πως τα βρίσκουμε…» συνέχισε.

    Οι πληροφορίες του wiseman από τη Λευκωσία λένε ότι έκλεισαν και οι δύο ρυθμιστικές οικονομικές εκκρεμότητες: Η ανάκτηση συνολικού ποσού 125 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη φάση της κατασκευής από τον ΑΔΜΗΕ (25 εκατ. κατ’ έτος), συν η παράταση της εγγυημένης απόδοσης 8,3% του έργου (WACC) από τα 12 στα 17 χρόνια.

    Είναι το αντάλλαγμα που έλαβε η ελληνική πλευρά ώστε να μειώσει κατά 50% τον πήχη της αρχικής της απαίτησης για ανάκτηση 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

    Επίσης, επικυρώθηκε ο συμφωνημένος επιμερισμός του κόστους, ισόποσα 50%-50%, μεταξύ των δύο χωρών, στο σενάριο εμπλοκής του έργου εάν αντιδράσει η Άγκυρα.

     

    O Χριστοδουλίδης και ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο

    Ο wiseman μαθαίνει πως ο κος Χριστοδουλίδης ίσως θέσει αιφνιδίως στη συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα άλλο θέμα: Tο τι θα συμβεί εάν το τελικό κόστος του έργου, μετά και τις τόσες καθυστερήσεις, ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ, πράγμα σχεδόν βέβαιο πλέον.

    Η Λευκωσία θα προτείνει να επιμεριστεί ισόποσα στις δύο χώρες η επιπλέον διαφορά του κόστους, αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα αναλογία, που στηρίζεται στη λογική ότι εφόσον οι βασικοί ωφελούμενοι από το έργο είναι οι κύπριοι καταναλωτές, πρέπει να πληρώσουν και περισσότερα.

    «Εάν δεχτούμε το πιθανό κυπριακό αίτημα, ανατρέπεται η  σημερινή  συμφωνία επιμερισμού του κόστους, 63% η Κύπρος, 37% η Ελλάδα, που αφορά κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση, και ισχύει από το 2017 με τη διασυνοριακή κατανομή κόστους του έργου (Cross Border Cost Allocation), γνωστή ως CBCA» μου υπενθύμισε ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης.

    Είπαμε, σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά και… Κυριακή κοντή γιορτή.

     

    Motor Oil: Ασφαλισμένη για τις ζημίες

    Υλικοτεχνικές βλάβες, για τις οποίες η Motor Oil είναι πλήρως ασφαλισμένη, προκάλεσε η προχθεσινή φωτιά στις εγκαταστάσεις της.

    Επίσης η εταιρεία είναι ασφαλισμένη όχι μόνο για τις υποδομές όσο και για τη λειτουργική απώλεια κερδών, συνεπεία της όποιας διακοπής εργασιών.

    Η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, σε νότιο τμήμα των διυλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, κατασβήστηκε, επηρεάζοντας όμως τη δυναμικότητα της λειτουργίας του διυλιστηρίου.

    Τα διυλιστήρια συνεχίζουν τη λειτουργία τους με μειωμένη δυναμικότητα, η οποία ωστόσο μπορεί να αναπληρωθεί για τις κλεισμένες παραγγελίες της εταιρείας από εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι κατά 80% τα προϊόντα του διυλιστηρίου κατευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού.

     

    Quiz 1: Ο υπουργός και η γκρίνια της δημοσιογράφου

    Tι θα ήταν η ζωή μας χωρίς τον έρωτα;

    Μην φοβάστε δεν είναι αυτό το κουίζ.

    Θυμήθηκα τον Σενέκα, τον Ρωμαίο φιλόσοφο  (4 μ.Χ. – 65 μ.Χ.) που έλεγε «Si vis amari, ama» (Αν θέλεις να σε αγαπούν, να αγαπάς).

    Πώς τον θυμήθηκα τον μακαρίτη;

    Από πρωτοκλασσάτο και υπερφιλόδοξο υπουργό της κυβέρνησης που όπως λένε όσοι ξέρουν «εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες, βλέπει περισσότερες ώρες την… αγαπημένη του από τη νόμιμη σύζυγό του!».

    Γιατί αυτό;

    Διότι στη διάρκεια των διακοπών, η… αγαπημένη του έμεινε μόνη και δεν το χώνεψε: «Αν θέλεις να συνεχίσουμε, θα βλεπόμαστε συνεχώς, κάθε μέρα» ήταν το τελεσίγραφο.

    Ο υπουργός, παρότι φαινομενικά σκληρός, αποδέχτηκε τον όρο και τώρα τον… ψάχνει το σπίτι του!

    Αυτά μάλιστα τα περί «κρίσιμων μυστικών συσκέψεων» δεν τα πιστεύει ούτε η οικιακή βοηθός της συζύγου του.

    Από ποιο χώρο προέρχεται η… «αγαπημένη» του;

    Είναι δημοσιογράφος σε τηλεοπτικά σταθμό ενώ εργάζεται και σε ενημερωτική πολιτική ιστοσελίδα.

     

    Quiz 2: … Και ο ερωτοχτυπημένος υφυπουργός

    Αλλά μιας και μιλάμε για έρωτες, ομολογημένους και ανομολόγητους, να σας πληροφορήσω ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το διήμερο που βρισκόταν όλη η κυβέρνηση στη συμπρωτεύουσα, ένας «ερωτοχτυπημένος» υφυπουργός εθεάθη στο ξενοδοχείο που διέμενε με τη… σχέση του.

    Σε κάποιους δεν άρεσε καθόλου αυτό, για να μην πω ότι έγιναν έξαλλοι (ες) με τον υφυπουργό.

    Λέγεται ότι τους είδε από μακριά και η Μαρέβα, η οποία προφανώς το θεώρησε γελοίο.

    Ονόματα δε λέω, υπολήψεις δεν θίγω καθ’ ότι παντρεμένος εδώ και χρόνια ο εν λόγω.

    Όμως, καρφώνεται κι αυτός.

    Απρόσεκτος λόγω έρωτος…

     

    Τι γίνεται με τα ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ;

    Είναι γνωστό εδώ και πολλά-πολλά χρόνια ότι το Δημόσιο δεν γνωρίζει με ακρίβεια ή έστω με προσέγγιση, την ακίνητη περιουσία του.

    Όμως, αυτή η αξιοποίηση των ακινήτων που επιχειρείται πλέον σοβαρά, θα φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία.

    Αν δεν το γνωρίζετε, ο παλιός ενιαίος ΟΣΕ είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εκτάσεων και ακινήτων.

    Τα ακίνητα των σιδηροδρόμων συνολικά τα διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του Υπερταμείου.

    Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, ο νέος ΟΣΕ θα αντικατασταθεί από την εταιρία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» και θα ενσωματώσει την ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και τη ΓΑΙΑΟΣΕ, στο τμήμα που αφορά το τροχαίο υλικό που βρίσκεται στην κατοχή της.

    Στην πορεία προς την ενσωμάτωση, όπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ προχώρησε την 1η Αυγούστου στην υπογραφή δύο συμβάσεων με την Deloitte Business Solutions που θα προετοιμάσουν την εταιρία για τη νέα εποχή.

    Η Deloitte θα καταρτίσει τον «μπούσουλα» της πλήρους καταγραφής και αξιοποίησης των ακινήτων της.

    Μιλάμε για σχεδόν 5.000  ακίνητα και γεωτεμάχια έκτασης 100.000 στρεμμάτων.

    Η ίδια εταιρεία είναι και ο χρηματοοικονομικός της σύμβουλος του «Νέου ΟΣΕ», στον οποίο θα περάσει το τροχαίο υλικό που σήμερα διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ.

    Όπως έμαθα, αθροιστικά οι δύο συμβάσεις είχαν ύψος 45.000 ευρώ  χωρίς ΦΠΑ με 4μηνη διάρκεια.

    Και εδώ (Ελλάδα είμαστε αλίμονο…) άρχισαν οι γκρίνιες, ότι «τα χρήματα ήταν πολλά για μια δουλειά που έχει ξαναγίνει» και ότι «ακόμη δεν έχουμε δει φως στην άκρη του τούνελ (αυτό έχει και κυριολεκτική σημασία) ενώ είμαστε μέσα Σεπτεμβρίου».

    Ως καλόπιστος wiseman, εννοείται πως δεν υιοθετώ οτιδήποτε, καταγράφω τον παλμό της αγοράς και απλώς θα επαναλάβω την παλιά ιστορία με τη γυναίκα του Καίσαρα…

     

    Οικονόμου μαινόμενος για τον σιδηρόδρομο του… Μπαγκλαντές

    Είδε και απόειδε ο υφυπουργός μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, με όσα άκουσε σχετικά με τις επιδιώξεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train για την πελατοκεντρική προσέγγιση του ελληνικού σιδηροδρόμου και τους τα «έχωσε».

    Για να γίνω πιο σαφής ο υφυπουργός πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη και του CEO της Hellenic Train, Roberto Grinauldo, οι οποίοι βρέθηκαν σε πάνελ με θέμα τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Ο κ. Οικονόμου σχολίασε δηκτικά την κατάσταση των υποδομών της ΓΑΙΑΟΣΕ λέγοντας ότι καλό θα ήταν ο επικεφαλής της, που είναι ο Παναγιώτης Μπαλωμένος, να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το τι θα γίνει με τους σταθμούς της.

    Ανέφερε ότι αρκετοί σταθμοί σε σημαντικούς κόμβους της χώρας μας όπως η Θεσσαλονίκη και Λάρισα θυμίζουν Μπαγκλαντές, ενώ αυτός της Πελοποννήσου βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης. Πρόσθεσε, ότι όσο καλή και αν είναι ή γίνει στο μέλλον η επιβατική εμπειρία, η κατάσταση των σταθμών θα απωθεί τους επιβάτες από το να στραφούν στο σιδηρόδρομο.

    Συνεχίζοντας τοποθετήθηκε και για τον Προαστιακό, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά δύο ώρες, ενώ οι σταθμοί του όπως αυτοί των Αχαρνών και της Δεκέλειας να γίνονται άνδρα παραβατικότητας και να λυμαίνονται από εγκληματικές ομάδες Ρομά και τοξικομανών.

     

    Ηρώ και Σοφία Βαχάρη: Ξεπουλάνε τα Rolex και τα Tudor

    Η πολυτέλεια δεν ξέρει από κρίση στην Ελλάδα.

    Τα ρολόγια Rolex και Tudor… ξεπουλάνε με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Η Rolex Ελλάς, αποκλειστικός εισαγωγές των διάσημων brands έγραψε πέρυσι πωλήσεις 93 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Κοινώς έβαλε στα ταμεία της 10,5 εκατ. ευρώ περισσότερα, ένας ισχυρός λόγος για να είναι ικανοποιημένη η Ηρώ Βαχάρη, επικεφαλής της εν Ελλάδι θυγατρικής του ελβετικού κολοσσού στην αγορά των ρολογιών.

    Η οποία παρεμπιπτόντως το καλοκαίρι γιόρτασε τα γενέθλιά της με ένα μεγάλο πάρτι στην Άνδρο.

    Η, δε, αδελφή της Σοφία, προτίμησε για το γενέθλιο πάρτι της ένα ακριτικό αλλά μαγευτικό νησί, το Καστελόριζο.

     

    O Τσικριπής σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια

    Σε συνέδριο στη Βιέννη για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μίλησε χθες το απόγευμα  ο επικεφαλής Εποπτείας της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Τσικριπής.

    Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση -των περασμένων ετών- και πώς θα θωρακιστούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες νέες κρίσεις.

    Το συνέδριο εξέτασε τους τρέχοντες κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη το παγκόσμιο πλαίσιο.

    Και κατά πόσο τα νέα εποπτικά και ρυθμιστικά μέτρα προσφέρουν κάλυψη μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κινδύνων.

    Τραπεζίτες από όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκαν στην αύξηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στο νέο τοπίο των συναλλαγών σε έναν κόσμο ψηφιακής τραπεζικής, αλλά και στην επέκταση της κάλυψης εγγύησης καταθέσεων.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Tobias Adrian, Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του ΔΝΤ.

     

    Η εταιρεία ακινήτων του Αλέξανδρου Παππά

    Τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά τον γνωρίζετε όλοι.

    Άλλωστε, πριν μερικούς μήνες πέτυχε ένα ιστορικό deal και η Star Bulk είναι κολοσσός στη ναυτιλία.

    Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο γιος του, Αλέξανδρος, με σπουδές στα ναυτιλιακά, από τα «χρυσά» παιδιά της ναυτιλίας, ανοίγει κι αυτός τα φτερά του σιγά – σιγά.

    Βρήκαμε, λοιπόν, στο ΓΕΜΗ, ότι ο Αλέξανδρος Παππάς σύστησε εταιρεία με την επωνυμία Croze Construction Μονοπρόσωπη Α.Ε., με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ.

    Η εταιρεία της οποίας ο Παππάς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, θα δραστηριοποιηθεί στον χώρο των ακινήτων.

    Μέλη είναι ο γνωστός Γιώργος Ντάβλας των δημοσίων σχέσεων και ο Ματθαίος Ξένος.

     

    Το αντάρτικο(;) των «11»…

    Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από την ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών στον Κωστή Χατζηδάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα funds.

    Και δε λέει να κοπάσει διότι πολλοί βλέπουν, όπως μαθαίνω, «δάκτυλο» που θέλει να δημιουργήσει θέμα εντός της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

    Θέμα που έρχεται ως συνέχεια της σφοδρής κριτικής που ασκείται στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα… δεξιά του κόμματος.

    Αν σκεφτεί κανείς ότι πλην Νικήτα Κακλαμάνη, οι άλλοι 10 δεν είχαν ψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καταλαβαίνουμε που το πάνε οι «αντάρτες».

    Όπως μου λένε, στη Βουλή χθες κάποιοι από τους «11» έλεγαν ότι «το κάναμε όχι για να προκαλέσουμε πρόβλημα στον πρωθυπουργό ή στον Κωστή.

    Το κάναμε γιατί θέλαμε να ακουστούμε. Φωνάξαμε για να μας ακούσει το Μαξίμου», έλεγαν.

    Και τι εννοούσαν;

    Ότι τρεις βουλευτές που ήταν μπροστάρηδες στο γαλάζιο μπλοκ κατά του γάμου των ομόφυλων, και τον καταψήφισαν, έγιναν υφυπουργοί, εννοώντας Καραγκούνη, Γκιουλέκα και Γκίκα. Δηλαδή… επιβραβεύτηκαν.

    «Ε, κι εμείς γιατί να μη στείλουμε το μήνυμά μας φωνάζοντας», λένε τώρα οι «11».

     

    …Και η ηχηρή απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη

    Βέβαια, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση και χθες σήκωσε το γάντι απαντώντας εκτενώς στους «11».

    Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία για το τι έκανε αυτή η κυβέρνηση και πόσο οι παρεμβάσεις της βοήθησαν στο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να σωθούν περιουσίες και μέσω του εξωδικαστικού.

    Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αφήνοντας και κάποιες αιχμές για τη σκοπιμότητα της ερώτησης, από το 2019 υπήρξαν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, με υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών και με στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    «Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024», σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δισ. ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%.

    Είπαμε, να φωνάζουν από τα δεξιά, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα…

     

    Πονοκέφαλος Δένδια με το… Survivor

    Δεν του έφτανε του Νίκου Δένδια η οργή των Τούρκων στο πρόσωπό του, το ταξίδι στη Γαλλία για τις φρεγάτες, τώρα τρέχει και για το… Survivor.

    Όχι, ο υπουργός Άμυνας δεν θα πάει στο τηλεριάλιτι του… Τούρκου Ατζούν, αλλά στο Πεντάγωνο είναι έξαλλοι με την υπαξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, Γεσθημανή Κοτούζογλου, η οποία πήγε στο Survivor.

    Και ξέρετε, το τηλεπαιχνίδι γυρίζεται στο εξωτερικό, οπότε πολλοί απόρησαν πώς βγήκε από την Ελλάδα.

    Κι εδώ αρχίζει το μπάχαλο.

    Η υπαξιωματικός των ειδικών δυνάμεων και εκπαιδεύτρια, έκανε χρήση της κανονικής της άδειας και παράλληλα ζήτησε και άδεια άνευ αποδοχών, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε.

    Η ίδια έφυγε για το τηλεπαιχνίδια με την κανονική της άδεια, αλλά το ερώτημα είναι αν έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται για στρατιωτικό προκειμένου να βγει από τη χώρα.

    Δουλειά δεν είχαν στο Πεντάγωνο και ψάχνουν αν κάποιος αξιωματικός της επέτρεψε να βγει από την Ελλάδα και να συμμετάσχει στο Survivor.

    Αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, όμως, πολύ φοβάμαι ότι η Κοτούζογλου κινδυνεύει ακόμη και να κατηγορηθεί ως λιποτάκτης.

     

    Ο Γεραπετρίτης και το επιτελικό κράτος

    Για τις φήμες ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έφευγε από το υπουργείο Εξωτερικών για να γυρίσει στο Μαξίμου, σας είχα γράψει προσφάτως.

    Φήμες που προφανώς και δεν ισχύουν αυτή την ώρα διότι ο υπουργός έχει πολλά ανοικτά θέματα και η εξωτερική πολιτική απαιτεί πλήρη στοχοπροσήλωση.

    Διαβάζοντας, όμως, μια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σκέφτηκα ότι… πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

    Ο κ. Γεραπετρίτης, (και ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί και θα μιλήσει) λοιπόν, θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής σε ημερίδα που διοργανώνει η Προεδρία της Κυβέρνησης με αντικείμενο την εφαρμογή στην Ελλάδα του μοντέλου του επιτελικού κράτους στην παραγωγή νομοθετικού έργου.

    Από τους πρωτεργάτες του επιτελικού κράτους ο κ. Γεραπετρίτης γνωρίζει όσο λίγοι το θέμα.

    Όμως, δεν μπορεί να μην πάει στο νου κάθε… πονηρού όπως είμαι εγώ, ότι με το που έφυγε από την «καρδιά» του επιτελικού κράτους, το Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών, οι περισσότεροι φωνάζουν: «Γιώργο, έλα ή έστω τηλεφώνα…».

     

    Κάτι τρέχει με την Άννα – Μισέλ…

    Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό, αλλά η επανεμφάνιση της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου κάτι σημαίνει.

    Έπειτα από μια μακρά σιωπή και αποχή από τα κανάλια, μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή των e-mails, που της κόστισε την υποψηφιότητα, η πρώην ευρωβουλευτής, βγήκε και είπε πολλά.

    Σημασία έχει η επανεμφάνιση, όμως, διότι μαθαίνω ότι στο Μαξίμου κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς την «τιμωρία» της και θέλουν την αποκαταστήσουν τρόπον τινά.

    Ακούγεται, δε ότι η κ. Ασημακοπούλου θα ήθελε να ενταχθεί στον… καμπινέ του Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ τον καμπινέ που εννοούν στο χωριό μου. Αλλά το… cabinet του νέου επιτρόπου, το γραφείο υποστήριξης που θα έχει πολλή δουλειά.

    Για να δούμε. Θα γίνει από ευρωβουλευτής… υπάλληλος;

    Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η Άννα – Μισέλ γνωρίζει όσο λίγοι τις Βρυξέλλες.

     

    Το… βασιλικό δείπνο των 250 ατόμων

    Εκεί που ψάχνω, που λέτε, διάφορες αποφάσεις στο Διαύγεια (όπου πρώτος ξετρύπωσα και την απευθείας ανάθεση για τα χαλιά της Όλγας Κεφαλογιάννη), πέφτω πάνω και σε μια άλλη απόφαση που μου έκανε εντύπωση. Τίτλος: «Έγκριση παραχώρησης χώρων του ΒΧΜ για τη διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης (Hendes Majestaet Dronning)».

    Επειδή δεν κατάλαβα και πολλά, διαβάζω ότι το υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί χώρους του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου έναντι 15.000 ευρώ αντίτιμο.

    Ποιος τους ενοικιάζει τους χώρους; Μα η Hendes Majestaet Dronning Anne – Marie, η… Αυτή Μεγαλειότης Άννα Μαρία, σύζυγος που τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ.

    Ρωτώντας ανθρώπους που ξέρουν για την ενοικίαση μουσείων, που είναι ΝΠΔΔ, μου είπαν ότι είναι συνηθισμένο να μισθώνονται χώροι προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

    Το ίδιο κάνει άλλωστε το μουσείο της Ακρόπολης.

    Το Βυζαντινό Μουσείο διαθέτει τον κήπο του εδώ και χρόνια, κι έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο.

    Το ίδιο θα κάνει τώρα για την τέως βασιλική οικογένεια, η οποία καλεί σε δείπνο 250 καλεσμένους με αφορμή τον γάμο της κόρης του τέως βασιλιά, της Θεοδώρας.

    Ο γάμος με τον ινδικής καταγωγής δικηγόρο, Μάθιου Κουμάρ, θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών και η οικογένεια προσκαλεί δύο ημέρες νωρίτερα τους εκλεκτούς καλεσμένους της στο Βυζαντινό Μουσείο.

    Είναι η τρίτη… προσπάθεια να παντρευτούν καθώς η πρώτη αναβολή έγινε λόγω κορωνοϊού και η δεύτερη όταν πέθανε ο πατέρας της, Κωνσταντίνος.

    Ρώτησα επίσης και γιατί η ενοικίαση έγινε στο όνομα της… Αυτής Μεγαλειότητος (Hendes Majestaet Dronning Anne – Marie) και μου είπαν ότι πρόκειται για τον τίτλο της Άννας – Μαρίας στα δανέζικα, ο οποίος αναφέρεται και στο διαβατήριο, σύμφωνα με πληροφορίες και στο ελληνικό ΑΦΜ που διαθέτει.

     

    To γερό ψηφοδέλτιο Σοφιανού για ΕΒΕΑ

    Φτιάχνει γερό ψηφοδέλτιο ο Νίκος Σοφιανός για να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ, γιατί ως «παλιός» που είναι στα Επιμελητήρια έχει ένα ευρύ φάσμα γνωστών επιχειρηματιών που τον στηρίζουν.

    Στα πρώτα ονόματα που ανακοίνωσε βλέπω για παράδειγμα τον Κωνσταντίνο Βάρσο, τον γνωστό επιχειρηματία με τα ζαχαροπλαστεία στην Κηφισιά.

    Επίσης, την Τζούλη Χαϊδά, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας μαρμάρων, Ικτίνος, τον Αγη Βερούτη της Αναπτυξιακής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών, τον δικηγόρο Γιάννη Κυριακόπουλο της New Kyros, τον Μηνά Μελισσείδη της «Ελληνικές Σταφίδες», τον Νίκο Κοσμόπουλο της Sibedom, τον Λάμπρο Μπελέση της Achieve Performance, την Ελενα Βαλκάνου και την Εύη Γαλαίου.

    Στις πρώτες ανακοινώσεις ξεχωρίζει βεβαίως το όνομα του Μιχάλη Στασινόπουλου, της Βιοχάλκο και της Ελβαχαλκόρ.

    Όλα τα ονόματα θα τα ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου.

     

    In Memoriam…

    Μια αξέχαστη βραδιά στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη έγινε πραγματικότητα το βράδυ της Τρίτης και το Ηρώδειο κατακλύσθηκε από χιλιάδες καλεσμένους της οικογένειας Βαρδινογιάννη που ήλθαν για να τιμήσουν την αξέχαστη Μαριάννα.

    Την «οικουμενική Ελληνίδα, την Ελληνίδα Θεά», όπως την αποκάλεσε από σκηνής η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Audrey Azulay, που με το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο έσωσε χιλιάδες παιδιά, αφιερώνοντας την ζωή της στη θεραπεία τους από τον καρκίνο.

    Και ποιος δεν ήταν το βράδυ της Τρίτης στο Ηρώδειο με τα παιδιά της Γιάννη, Χριστιάννα, Γιώργο, Νίκο και Βαρδιάννα και τα παιδιά αυτών να παρακολουθούν μαζί με τους επίσημους καλεσμένους συγκινημένοι την «Εθνική Ελλάδος στο Τραγούδι».

    Ανέβηκαν στη σκηνή να τραγουδήσουν όλοι οι Έλληνες τραγουδιστές που στη διάρκεια των χρόνων προσέφεραν αφιλοκερδώς την στήριξη τους στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ.

    Και ήταν μια βραδιά όπως θα την ήθελε και η ίδια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με την Ελπίδα, το Φως και την Αγάπη να πλημμυρίζουν τον χώρο.

    Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης που σκηνοθέτησε ο μοναδικός Γιώργος Νανούρης, ήταν όταν παράλληλα με τα τεκταινόμενα ακουγόταν η γνωστή φωνή της Μαριάννας να μας μιλάει για τη ζωή της, τους στόχους της, τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι να καταφέρει να δημιουργήσει την ΕΛΠΙΔΑ.

    Εκπληκτική στιγμή κι όταν τα θεραπευμένα παιδιά μίλησαν για την στοργή της και την φροντίδα της σε όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας τους.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Ελλάδος Π. Παυλόπουλος και της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, υπουργοί νυν και πρώην, εκπρόσωποι του  κλήρου, των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιχειρηματικού κόσμου που καταχειροκρότησαν τους καλλιτέχνες, που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την βραδιά.

    Μαρινέλλα, Αντώνης Ρέμος, Σάκης Ρουβάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Νατάσα Θεοδωρίδου, Ευανθία Ρεμπούτσικα αλλά και Γιώργος Χατζηνάσιος και Στέφανος Κορκολής, μας μετέφεραν τραγούδια που είχε αγαπήσει η Μαριάννα που σίγουρα κοιτούσε από ψηλά καθώς οι χιλιάδες κόσμου είχαν αναμμένα κεράκια υψωμένα στον ουρανό.

    Εις μνήμην μιας σπουδαίας Ελληνίδας!!!

     

     

     

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.