• Ποιοι ξένοι ψάχνουν Εθνική και ΕΛΠΕ, πως το smart money αγόρασε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ, γιατί ο Βακάκης αγόρασε δυο super yachts (6 φωτό) και οι κοσμικές κυρίες

    Αγαπητοί αναγνώστες νομίζω ότι για μια ακόμα φορά υπήρξαν ανυποψίαστοι επενδυτές που τρόμαξαν,  επειδή η  Τέρνα Ενεργειακή ξεκίνησε χθες έντονα πτωτικά ενώ σε κάποια στιγμή έφτασε να υποχωρεί ακόμα και πάνω από 4%.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Εθνική, ΕΛΠΕ με δυνατούς αγοραστές

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες το χρηματιστήριο κατακλύστηκε για μια ακόμα φορά από τελείως ανυπόστατες φήμες περί της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ. ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32

    Φήμες που προσωρινά γκρέμισαν ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Παρακάτω θα διαβάσετε όλο το παρασκήνιο για τις δυο μετοχές και για τους επενδυτές που για μια ακόμα φορά παραπλανήθηκαν από φήμες που είναι παντελώς ανυπόστατες.

    Χθες η αγορά ήταν σχετικά καλή και ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) έκλεισε με οριακές απώλειες 0,29% στα 1.471 μονάδες.

    Μεγάλος αγοραστής εμφανίστηκε στην Εθνική τράπεζα η οποία έκλεισε με κέρδη 1,12% στα 8,16 ευρώ.

    Μάλιστα μου είπαν ότι δεν βρήκε τα μεγάλα πακέτα που ζητούσε χθες και θα συνεχίσει τα ψώνια και σήμερα.

    Επίσης και τα ΕΛΠΕ σημείωσαν σημαντικά κέρδη και έκλεισαν με ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 8,67 ευρώ.

    Αύριο είναι κρίσιμη ημέρα.

    Εάν υπερβεί τα 8,80 ευρώ τότε ανοίγει ο δρόμος για τα 9,20 ευρώ.

    Και εδώ το παιχνίδι είναι των ξένων καθώς αναμένουμε καλά αποτελέσματα την Πέμπτη 16 Μάϊου,  για το α’ τρίμηνο του 2024.

    Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Όλο το παρασκήνιο με τα ψέματα και το smartmoney 

    Αγαπητοί αναγνώστες νομίζω ότι για μια ακόμα φορά υπήρξαν ανυποψίαστοι επενδυτές που τρόμαξαν,  επειδή η  Τέρνα Ενεργειακή ξεκίνησε χθες έντονα πτωτικά ενώ σε κάποια στιγμή η τιμή της έφτασε να υποχωρεί ακόμα και πάνω από 4%.

    Σχεδόν το ίδιο έγινε και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Εγώ ως Wiseman ένα έχω να σας πω.

    Για μια ακόμα φορά «σας έκλεψαν τα χαρτιά τζάμπα»…

    Σήμερα θα σας πούμε όλη την αλήθεια και πως κάποιοι χθες, όπως ακριβώς έγινε και πριν από ένα μήνα, σας αγόρασαν τα χαρτιά δωρεάν.

    Και όχι μόνο στην Τέρνα Ενεργειακή αλλά και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Ας γυρίσουμε όμως τον χρόνο ένα μήνα πίσω,  και για την ακρίβεια στην Παρασκευή 12 Απριλίου.

    Εκείνη την ημέρα η ΤΕΝΕΡΓ κλείνει με απώλειες 0,12% στα 18,29 ευρώ.

    Τη Δευτέρα υποχωρεί και πάλι και ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 18,17 ευρώ.  Έως εδώ όλα καλά.

    Την επόμενη ημέρα την Τρίτη 16 Απρίλιου, φήμες κατακλύζουν την αγορά ότι το deal της πώλησης καθυστερεί.

    Επίσης υπήρχε άλλη μια είδηση περί rebalancing σε πράσινους δείκτες ESG που την διαβάσατε εκείνες τις ημέρες μόνο στο mononews.gr.

    Χωρίς όμως να δίδεται η πληροφορία για το ύψος της τιμής που θα γινόταν το rebalancing (που τελικώς ολοκληρώθηκε στα 18 ευρώ)

    Αμέσως, οι αγαθοί επενδυτές που πιστεύουν τις φήμες πουλάνε σαν να μην υπάρχει αύριο, επειδή δήθεν υπήρξαν νέες καθυστερήσεις στις συνομιλίες για την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στο  fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων MASDAR.

    «Πετάνε» τις μετοχές στον καιάδα.

    Αποτέλεσμα η μετοχή να βουτήξει και να κλείσει στα 17,20 ευρώ με απώλειες σχεδόν 6%.

    Τέσσερεις ημέρες μετά, αφού έγινε το rebalancing  στα 18 ευρώ, και για την ακρίβεια στις 22 Απριλίου η μετοχή βρέθηκε και πάλι στα 18,25 ευρώ.

    Πρακτικά αγαπητοί αναγνώστες οι αδιόρατες φήμες χωρίς υπόσταση, γκρέμισαν δυο μετοχές (ακολούθησε και η ΓΕΚ όπως είναι αναμενόμενο) και πολλοί έχασαν τα λεφτά τους..

    Φυσικά όσοι έστησαν το παιχνίδι αγόρασαν στα χαμηλά και κέρδισαν ένα ευρώ (1 ευρώ) ανά μετοχή εις βάρος των “θυμάτων”.

    ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Νέες φήμες  

    Ακριβώς το ίδιο συνέβη και χθες Τρίτη.

    Πάλι κάποιες φήμες περί καθυστερήσεων και τα «ψάρια» τσίμπησαν.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, η μετοχή την Παρασκευή 10 Μαΐου ήταν στα 18,78 ευρώ.

    Προχθές, Δευτέρα, έκλεισε με οριακές απώλειες στα 18,53 ευρώ καθώς φημολογείται ότι μια χρηματιστηριακή ρευστοποίησε μέρος της θέση της.

    Φυσικά την Δευτέρα  δεν υπήρξε πρόβλημα με την μετοχή.

    Το «πανηγύρι» ξεκίνησε χθες το πρωί.

    Πριν την συνεδρίαση, πονηροί «φύτεψαν» και πάλι φήμες.

    Μάλιστα πρωί πρωί κατά τις 10:35, «βγήκε» και μια εταιρεία η ATHOS MANAGEMENT (τα γραφεία της είναι στο Νέο Ψυχικό) και πούλησε περίπου 40.000 τεμάχια ΤΕΝΕΡΓ και 40.000 ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

    Αποτέλεσμα ήταν οι τιμές των δυο μετοχών να πιεστούν από νωρίς το πρωί και κάποιοι ιδιώτες «τσίμπησαν».

    ΝΑ ξεκαθαρίσω ότι η ATHOS δεν εμπλέκεται στην διάδοση των φημών, και αυτό πρέπει να είναι κρυστάλλινο από την πλευρά του Wiseman.

    Απλά, η ATHOS πούλησε τις μετοχές της γιατί αυτό έκρινε.

    Fine!!!

    Πρακτικά, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κατρακύλησε μέχρι τα 17,79 ευρώ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι τα 16,12 ευρώ.

    Σε αυτό το σημείο φυσικά βγήκε το smart money, που διέδωσε τις φήμες και άρχισε να αγοράζει και πάλι τα χαρτιά.

    Αποτέλεσμα;

    H ΤΕΝΕΡΓ έκλεισε στα 18,10 ευρώ με μεγάλο όγκο 334.000 μετοχές και απώλειες 2,32% και η ΓΕΚ έκλεισε στα 16,40 ευρώ με απώλειες 1,32% και όγκο συναλλαγών 195.000  μετοχές.

    Δηλαδή αγαπητοί αναγνώστες, οι αφελείς έδωσαν τα χαρτιά τους χαμηλά και το smart money αγόρασε.

    Και τώρα θα κερδίσει μέχρι αύριο – μεθαύριο 1 ευρώ στην μετοχή, της ΤΕΝΕΡΓ και 0,50 ευρώ στην μετοχή της ΓΕΚ.

    Όπως ακριβώς έγινε και τον Απρίλιο.

    Σας έχω πει πολλές φορές ότι το χρηματιστήριο, θέλει γερά νεύρα και μην παρασύρεστε από τις φήμες.

    Φήμες που συστηματικά βγαίνουν για συγκεκριμένα χαρτιά…

    Καρώνης – Ντίμον:  Ο ανοήτος και ο κερδοσκόπος 

    Κορυφαίος τραπεζικός και οικονομικός παράγοντας μου είχε πει πριν από μερικές εβδομάδες όταν του ζήτησα να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο» στο deal μεταξύ Χάρη Καρώνη και Τζέιμι Ντίμον για την Viva Wallet.

    Αφού «ξόρκισε το κακό» λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα πέσουν σε τοίχο οι δύο συνέταιροι, είπε: «Δεν θέλω να το σκέφτομαι διότι θα εξευτελιστεί η χώρα διεθνώς αν ακυρωθεί η συμφωνία.

    Είναι εθνικό το θέμα, όχι απλά σύγκρουση εγωισμών».

    Μετά από όσα έγιναν στο δικαστήριο του Λονδίνου, όπου έχουν προσφύγει οι δύο πλευρές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Καρώνη και JP Morgan.

    Οταν οι εκπρόσωποι του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού λένε ότι ο ιδρυτής της Viva κατέθεσε μια «ανόητη εμπορικά» πρόταση σε ό,τι αφορά τους όρους των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

    Ή όταν λέει ότι η προσέγγιση της Werealize.com ως προς την αποτίμηση της εταιρείας έχει «κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά», τότε έχουμε πραγματικό… beef.

    Από την άλλη ο Καρώνης, ο οποίος πρόσφατα είχε χαρακτηριστεί «brilliant αλλά και…καουμπόης», λέει μέσες άκρες ότι οι Αμερικανοί θέλουν να υποτιμήσουν την αξία της Viva και να την… φάνε κοψοχρονιά.

    Ποιος έχει δίκιο θα αποφασίσουν τα δικαστήρια.

    Όμως, εγώ να σας θυμίσω εδώ τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του mononews όπου κορυφαίοι τραπεζίτες προέτρεπαν τον Χάρη Καρώνη να πουλήσει τώρα το 51,5% γιατί είναι ιδανική η συγκυρία, και να μην πάει σε διαιτησία.

    Αν θα έχουμε οριστική ρήξη, που θα θέσει σε κίνδυνο το deal, ενδεχομένως να το ξέρουμε την Παρασκευή όταν γίνει η γενική συνέλευση (αν δεν αναβληθεί λόγω των εξελίξεων) της Viva Wallet.

    Αν π.χ. ο μέτοχος, Τζέιμι Ντίμον αρνηθεί την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ, τότε μάλλον δύσκολα να ξανακολλήσει το γυαλί που έχει ραγίσει…

    Χρηματιστήριο: Profit taking και περιμένοντας καλές ειδήσεις

    Δεύτερη σερί υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χθες, έστω και με μικρές απώλειες της τάξης του 0,29% στις 1.471 μονάδες.

    Τώρα αν αυτό σημαίνει συνέχιση της κατοχύρωσης κερδών, στάση αναμονής για deals που είναι να γίνουν από μέρα σε μέρα ή απλά ανάκτηση δυνάμεων για υψηλότερα επίπεδα, αφού πρώτα υπάρξουν καλές ειδήσεις, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

    Ακόμη κι έτσι, οι αναλυτές δεν βλέπουν καθοδική κίνηση κάτω από τις 1.458 μονάδες κι επιμένουν για κίνηση προς τις 1.500 μονάδες.

    Έρχονται άλλωστε την Πέμπτη οικονομικά αποτελέσματα τραπεζών (Alpha Bank και Eurobank) και ΕΛΠΕ που ενδεχομένως να «ζεστάνουν» κάπως τους επενδυτές, κάτι που δεν έκανε χθες ο ΟΤΕ ο οποίος υποχώρησε 0,57%, (παρά το +1,5% της μετοχής στην αρχή των συναλλαγών) προφανώς γιατί η αγορά δεν είδε με καλό μάτι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος.

    Έπεσαν οι συναλλαγές στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 με τον όγκο να μειώνεται κάτω από 3 εκατ. Τεμάχια και κλείσιμο στα ίδια με την Δευτέρα, στο 1,612 ευρώ, απώλειες 2,5% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10  και profit taking μετά το ράλι που ξεκίνησε από το δεύτερο 15θήμερο του Απριλίου.

    Η μετοχή κρατάει την περιοχή άνω των 2,02 ευρώ με 5,3 εκατ. κομμάτια.

    Με 2,48 εκατ. κομμάτια η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και ελαφρώς θετική μεταβολή 0,47%, στα 3,88 ευρώ.

    Πιο ψηλά η Aegean, ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 στα 11,35 ευρώ, η Coca Cola ΕΕΕ ΕΕΕ 0,25% 32,40  επιστρέφει στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στα 31,78 ευρώ.

    Οταν ο Μυτιληναίος διδάσκει σύγχρονη οικονομική ιστορία…

    Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αν μη τι άλλο, ξέρει να στήνει συνέδρια που έχουν πολύ ενδιαφέρον, με ομιλητές ξεχωριστούς και με ατάκες που συζητιούνται για καιρό.

    Ένα τέτοιο πάνελ διοργανώθηκε χθες με χαρισματικούς ομιλητές, όπως τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον Φωκίωνα Καραβία, τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Νίκο Βέττα του ΙΟΒΕ.

    Το θέμα επίσης ενδιαφέρον.

    Πώς αναπτύχθηκε η οικονομία στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, με τον πρόεδρος και διευθύνοντα σύμβουλος της Mytilineos να… δίνει ρέστα.

    Θα σταθώ σε ορισμένα σημεία της παρέμβασης του κ. Μυτιληναίου ο οποίος ξέρει να κερδίζει τον θεατή, άλλωστε είναι μια επιχειρηματική ιστορία μόνος του.

    Μίλησε για την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή η οποία διακρίθηκε για την «σοσιαλμανία του αείμνηστου Παπαληγούρα με τις αποκρατικοποιήσεις».

    Πήγε στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο πολιτικό αλλά εκεί ξεκίνησε το «ξεχείλωμα της οικονομίας.

    Για τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, τις κρατικοποιήσεις και όργιο διαφθοράς με τους πρασινοφρουρούς», είπε ο κ. Μυτιληναίος και πολλοί κούνησαν το κεφάλι.

    Πέταξε πάντως την ατάκα για το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή της.

    «Δεν με εξέπληξε που ο Ανδρέας είναι ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.

    Ακόμη και τώρα οι κυβερνήσεις ψάχνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ», είπε και το γέλιο έπεσε αυθόρμητο.

    Θα σταθώ επίσης στο γεγονός ότι ο κ. Μυτιληναίος εκθείασε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Σημίτη.

    «Ο Μητσοτάκης ήταν μοναδική πολιτική φυσιογνωμία και πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του για αυτό και απέτυχε», είπε.

    Ενώ για τον Σημίτη εξέφρασε το θαυμασμό του για τον κ. Σημίτη που όπως είπε ήταν ευτύχημα που ήταν Πρωθυπουργός και αυτό αναγνωρίζεται.

    Και μια πρόβλεψη από τον κ. Μυτιληναίο: «Ορόσημο για την οικονομία το 2032.

    «Αν δεν έχει ανέβει το ΑΕΠ αρκετά που να κάνει το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε λογικά επίπεδα, θα ανεβαίνουν τα σπρεντ και θα έχουμε ξανά προβλήματα».

    … Και ο Καραβίας δίνει το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία

    Στο ίδιο συνέδριο πάντως, δύο τραπεζίτες, ο CEO της Eurobank, Φ. Καραβίας, και ο πρόεδρος της Εθνικής, Γκ. Χαρδούβελης, είπαν πολλά κι ενδιαφέροντα.

    Ο κ. Καραβίας είπε ότι με βάση στοιχεία της τράπεζας, με μέση ανάπτυξη 2,5% που είναι όπως είπε, ένα αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία, θα πρέπει σε ετήσια βάση οι επενδύσεις να αυξάνονται 7% έως το 2030 για να πιάσουμε το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 21%.

    Ανέφερε δε ότι ναυτιλία και τουρισμός μπορούν να «σηκώσουν» ψηλά την οικονομία κι ότι στην Ελλάδα ένα στα 4 ξενοδοχεία είναι πεντάστερα, θέλοντας να αναδείξει τις τουριστικές υποδομές.

    Ο δε κ. Χαρδούβελης έκανε μια πικρή υπενθύμιση.

    «Η είσοδός μας στο ευρώ λειτούργησε σαν υπνωτικό χάπι και αντί να μεταρρυθμιζόμαστε, αρκεστήκαμε στην κατανάλωση.

    Κανείς δεν το έψαξε πραγματικά, μας θεωρούσαν μια «μικρή Γερμανία», τόνισε για να θυμηθούν όλοι τις πικρές μέρες των μνημονίων».

    Και σ’ αυτό το σημείο να τονίσω την παρέμβαση του κ. Μυτιληναίου ο οποίος θύμισε το γαλλικό θέρετρο του Ντοβίλ όπου, όπως ανέφερε, εκεί ξεκίνησε το σοκ της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, με τις αποφάσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για τα επιτόκια δανεισμού.

    Έμειναν δύο οι «μνηστήρες της Αριάδνης»

    Αποχώρησε από τη διεκδίκηση του 20% της «Αριάδνης» ο Γιώργος Περιστέρης και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η Ιταλική Terna (που είναι ο ΑΔΜΗΕ της γειτονικής χώρας).

    Αμφότεροι ήταν μεταξύ των διεκδικητών που είχαν περάσει στη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «Αριάδνη»  (που είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Αττική ς-Κρήτης με  κόστος  έργου  στο 1,1 δισ. ευρώ).

    Για τον ίδιο λόγο που πριν λίγο καιρό το αυστραλιανό fund, Macquarie, αποχώρησε από κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου (αντικαταστάθηκε αμέσως από το γαλλικό fund Meridiam) έφυγε τόσο ο Γιώργος Περιστέρης της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και οι Ιταλοί της Terna.

    Εν ολίγοις, διότι σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη που είχε κάνει ο κος Μάνος Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ, όποιος κερδίσει το μετοχικό πακέτο του 20% της «Αριάδνης» διατηρεί υποχρεωτικά ρόλο παθητικού μετόχου, δηλαδή χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά στο να προχωρήσουν ως το τέλος και να υποβάλουν προσφορές οι δύο εταιρίες.

    Μετά και τις νέες αποχωρήσεις, τα δύο σχήματα που μένουν στην κούρσα της διεκδίκησης είναι το «αναβαπτισμένο» κοινοπρακτικό σχήμα των Meridiam – Φαέθων του ομίλου Κοπελούζου και η κινέζικη εταιρεία State Grid, η οποία ως γνωστόν διατηρεί μερίδιο 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.

    Θυμίζω ότι υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

    Επισημαίνω  επίσης ότι  τον όρο του «παθητικού μετόχου» τον γνώριζαν όλοι εξαρχής, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση στην προκήρυξη.

    Ο κος Μανουσάκης δεν τον άλλαξε όπως -ίσως- ανέμεναν ορισμένοι…

     

    O Μπίσαλας της Sunlight και ο Μακρόν

    Και θα σας πάω σε μια σημαντική προσωπική, αλλά και εταιρική επιτυχία για τον Λάμπρο Μπίσαλα της Sunlight.

    Δεν είναι και λίγο να είσαι ο μοναδικός Έλληνας CEO που βρέθηκε στο 7ο επιχειρηματικό summit Choose France το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εμανουέλ Μακρόν με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan, ο Ντ. Σόλομον της Goldman, ο Μπρ. Σμιθ της Microsoft κ.λπ.

    Ούτε βεβαίως είναι λίγο να συντρώγεις με διευθύνοντες συμβούλους κολοσσών όπως Airbus, Manpower, Liebherr, Dassault, Scania.

    Ο κ. Μπίσαλας βρέθηκε στις Βερσαλλίες και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Μακρόν και να παρουσιάσει τα σχέδια της εταιρείας για την αποθήκευση ενέργειας και την κατασκευή κυψελών ιόντων λιθίου στην Ευρώπη.

    Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μπίσαλας με ανάρτησή του στο Linkedin, ο Πρόεδρος Μακρόν μοιράστηκε το όραμα και τις απόψεις του για το «ευρωπαϊκό νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως», το οποίο θα εκβιομηχανίσει εκ νέου την Ευρώπη, θα οδηγήσει σε ουσιαστική καινοτομία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και θα συνεχίσει να προσφέρει ευημερία στους ανθρώπους μας.

    Οικονόμου, Μαρινάκης, Προκοπίου, Αλαφούζοι

    Τα στοιχεία για την ελληνική ναυτιλία που συγκέντρωσε το Forbes είναι εντυπωσιακά και δείχνουν πώς οι εφοπλιστές της χώρας μας είναι κυρίαρχοι των θαλασσών.

    Αλλά και πόσο επιδραστικοί είναι για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία γενικότερα, ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη Ωνάση.

    Δείτε τους αριθμούς για να αντιληφθείτε το μέγεθος του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.

    • Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρούχοι εφοπλιστές. Επτά από αυτούς έχουν κάνει ντεμπούτο στη λίστα Forbes.
    • Συνολικά η περιουσία τους ανέρχεται σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια—που ισοδυναμεί περίπου με το 12% του ΑΕΠ της χώρας.
    • Εταιρείες που ανήκουν σε Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας παρήγγειλαν νέα πλοία αξίας σχεδόν 200 δις δολαρίων και πούλησαν 68 παλαιότερα πλοία για σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαρτίου 2024.
    • Οι ελληνικές εταιρείες κατέχουν το 17% του συνόλου του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου —περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα— συμπεριλαμβανομένου του 31% των πετρελαιοφόρων παγκοσμίως. Με σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο πιο πολύτιμος στόλος στον κόσμο.
    • Ο Γιώργος Προκοπίου, με περιουσία 2,6 δις δολάρια και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με περιουσία 3,6 δις δολάρια έχουν παραγγείλει 123 νέα πλοία συνολικής αξίας 13 δις δολαρίων από το 2022.
    • Οι τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες του Προκοπίου διαθέτουν 173 δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατασκευή, 54 περισσότερα από το 2021.
    • Οι αδερφοί Αλαφούζου, Θέμης και Γιάννης δεν είναι δισεκατομμυριούχοι μεμονωμένα, αλλά το Forbes εκτιμά ότι αξίζουν συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
    • Οικονόμου και Προκοπίου έχουν δημιουργήσει τεράστια χαρτοφυλάκια ακινήτων. Ο Προκοπίου κατέχει ακίνητα αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών στο Πορτοφίνο της Ιταλίας και στη γειτονιά Tony Mayfair του Λονδίνου, καθώς και το megayacht Dream μήκους 42 εκατομμυρίων δολαρίων, 349 ποδιών, εξοπλισμένο με δύο εξωτερικές πισίνες και ένα ελικοδρόμιο.
    • Ο Οικονόμου έχει μια αυτοκρατορία κατοικιών που υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια στο Λονδίνο, το Μανχάταν, το Σεν Τροπέ και το Σεντ Μπαρτς, καθώς και μια συλλογή έργων τέχνης 250 εκατομμυρίων δολαρίων με έργα των Πάμπλο Πικάσο και Καζούο Σιράγκα.

    Οι 6 λέξεις στο tattoo του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Και μιας και μιλάμε για εφοπλιστές, δεν μπορώ να μην σταθώ στη συνέντευξη που έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην Daily Mail.

    Και δεν θα σταθώ στα αμιγώς ποδοσφαιρικά και στην επένδυσή του στη Νότιγχαμ (η οποία θα παραμείνει για τρίτη χρονιά στην πρώτη κατηγορία), όσο στη φωτογράφιση του ηγέτης της αγγλικής ομάδας και φυσικά του Ολυμπιακού.

    Μια φωτογράφιση αν μη τι άλλο… προχώ που λέει και η νεολαία, με τον επιδραστικό εφοπλιστή και φουλ ποδοσφαιράνθρωπο να στέκεται μπροστά στον φωτογραφικό φακό επιδεικνύοντας τα τατουάζ που έχει στα χέρια του.

    Σε ένα από αυτά υπάρχουν οι εξής έξι λέξεις: «Dream Love Create Fight Survive Win». Δηλαδή: «Ονειρέψου, Αγάπα, Δημιούργησε, Πάλεψε, Επιβίωσε, Νίκησε».

    Αν μη τι άλλο, είναι σύνθημα και τρόπος ζωής για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όχι μόνο στα ποδοσφαιρικά αλλά και στα επιχειρηματικά κι εφοπλιστικά.

    Κι εκεί είναι σίγουρο ότι ξέρει… να παίζει καλά μπάλα.

    Αγία Ζώνη ΙΙ: Εσκεμμένο το ναυάγιο, πέντε στο εδώλιο

    Θυμάστε το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου 2017;

    Που να το θυμάστε, έχουν περάσει και 7 χρόνια από το περιβαλλοντικό έγκλημα όταν πάνω από 2.500 τόνοι μαζούτ και ντίζελ χύθηκε στα νερά του Σαρωνικού.

    Η απόδοση ποινικών ευθυνών και η εξακρίβωση των αιτίων του ναυαγίου δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως, τώρα έχουμε μια νέα εξέλιξη.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το tradewinds, θα δικαστούν για απάτη πέντε άτομα.

    Απάτη που αφορά σε εσκεμμένο ναυάγιο κι ότι οι δεξαμενές άνοιξαν για να πέσει το πετρέλαιο στη θάλασσα και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από την επιχείρηση καθαρισμού των νερών, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Έγγραφο που επικαλείται το συγκεκριμένο site αναφέρει πέντε άτομα χωρίς ωστόσο τα ονόματά τους.

    Οι τρεις πρώτοι κατηγορούνται για σχεδιασμένη πρόκληση εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης προκειμένου να επωφεληθούν από την αμοιβή για αντιρρυπαντικά έργα.

    Οι εργολάβοι καθαρισμού είχαν ζητήσει περίπου 89,5 εκατ. δολάρια.

    Να θυμίσουμε ότι πλοιοκτήτης του πλοίου ήταν Θεόδωρος Κουντούρης, ως πρόεδρος της εταιρείας και αντιπρόεδρος ο γιος του, Φίλιππος.

    Το Αγία Ζώνη ΙΙ είχε κατασκευαστεί το 1972

    Η τελευταία «παράσταση» Τσαμάζ πριν…

    Την τελευταία του παρουσία σε call ως CEO του ΟΤΕ έδωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ χθες, ο οποίος μετά από 13,5 χρόνια στο τιμόνι του ομίλου, θα παραδώσει τον Ιούλιο τα «κλειδιά»  στον Κώστα Νεμπή.

    Αυτό ήταν το 54ο συνεχόμενο conference call στο οποίο συμμετείχε ως πρόεδρος & CEO του ΟΤΕ.

    Φανερά συγκινημένος, μετρημένος στα λόγια του αλλά πάντα καίριος στις τοποθετήσεις του, ο κ. Τσαμάζ ευχαρίστησε τους αναλυτές που του ευχήθηκαν καλή συνέχεια στα νέα του σχέδια, ενώ δήλωσε σίγουρος πως ο διάδοχός του, Κώστας Νεμπής, μαζί με όλη την ομάδα θα συνεχίσουν την αναπτυξιακή πορεία του ΟΤΕ.

    Ο ίδιος έκανε μια αναφορά για τις φάσεις που πέρασε ο ΟΤΕ το διάστημα που κρατούσε εκείνο τα ηνία.

    Η πρώτη φάση ήταν η αλλαγή στο mindset του ομίλου και των εργαζομένων, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

    Η δεύτερη φάση ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το growth model που εφαρμόζει και η προσήλωση στην καλύτερη εμπειρία των πελατών.

    Η τρίτη φάση, στην οποία βρίσκεται τώρα ο ΟΤΕ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, στο mobile που όπως είπε βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό ενώ και η ανάπτυξη του FTTH αναμένεται να δώσει μεγάλη αξία τα επόμενα χρόνια.

    Τα χρόνια που ο Μιχάλης Τσαμάζ βρίσκεται στο τιμόνι, ο ΟΤΕ μεγάλωσε και έγινε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα.

    Τώρα μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον ίδιο. Πολλά ακούγονται στην αγορά για έναν κορυφαίο manager όπως ο Τσαμάζ.

    Ο wiseman σας έγραψε χθες για ένα σενάριο προσέγγισης με την ελληνική πολυεθνική εταιρεία Kaizen.

    Ενώ παλαιότερα είχαν ακουστεί φήμες για κορυφαία θέση σε μεγάλο πολυεθνικό όμιλο.

    Αναμένουμε τα νέα, τους επόμενους μήνες.

    Ή μήπως και νωρίτερα;

    Αύξηση επιδομάτων για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό

    Το δημογραφικό πρόβλημα που οξύνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα τόσο για τον προϋπολογισμό, όσο και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την Πέμπτη 23 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ανακοινώνοντας νέες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την στήριξη των οικογενειών.

    «Μονόδρομο» για την κυβέρνηση συνιστά η αύξηση των επιδομάτων που κατευθύνονται στην στήριξη πάνω από 645.000 οικογενειών, ενώ κίνητρα θα δοθούν σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνων.

    Το σχέδιο έχει επεξεργαστεί η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και μεταξύ των μέτρων έχει τεθεί επί τάπητος η εξίσωση των παροχών μεταξύ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

    Τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας καταγράφεται στις προβλέψεις της Eurostat καθώς ο πληθυσμός από 10.438 εκατομμύρια το 2022 θα μειωθεί σε 7.777 εκατομμύρια το 2070.

    Επιπλέον, ο λόγος εξάρτησης των ηλικιωμένων από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξάνεται από 39,0 το 2022, σε 74,4 το 2050.

    Η στήριξη στον Ζούλα για την Eurovision

    Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν… εκεί στη Μεσογείων και στο κτίριο της ΕΡΤ.

    Διότι μαθαίνω από τις πηγές μου ότι τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι… στηρίζουν τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Ζούλα, και δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.

    Προφανώς και είχε τεθεί για να υπάρξει η ανεπίσημη στήριξη από την κυβέρνηση και όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

    Άλλωστε, τις τελευταίες δύο ημέρες ο wiseman σας έγραφε ότι είναι βαρύ το κλίμα για την ΕΡΤ με αφορμή την ελληνική παρουσία στη Eurovision, τα παρατράγουδα με τα χασμουρητά της Σάττι και την γενικότερη «επαναστατική γυμναστική», τους… Τούρκους χορευτές εκ δυτικής Θράκης κ.λπ.

    Και δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν: Είτε ο Ζούλας ζήτησε στήριξη του Μαξίμου για να κοπούν οι φήμες περί παραίτησής του… μέχρι νεωτέρας, είτε κάποιος άλλος θα… πληρώσει το μάρμαρο.

    Λέτε το… Μαρινάκι (Σάττι) να «φάει» κόσμο εκεί στην ΕΡΤ;

    Αντσακλή – Σωτηράκου- Διαμαντίδη: Τα 3 καλέσματα

    Ο καιρός άνοιξε, η καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα εμπλουτίστηκε: Καιρός να την παρουσιάσουμε.

    Χθες, Τρίτη, 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν δύο ωραία γυναικεία lunches.

    Κοινώς, μεσημεριανά καλέσματα μόνο για γυναίκες.

    Όλες οι γνωστές κυρίες της Αθήνας μοιράστηκαν ανάμεσα σε δύο σημεία.

    Καταρχήν, η Ζέττα Αντσακλή, σύζυγος του καθηγητή μαιευτικής Αριστείδη Αντσακλή, επ’ ευκαιρίας της ονομαστικής της εορτής, καλεί τις φίλες της στο Tatoi Club.

    Το όνομα Ζέττα γιορτάζει μαζί με την Ελισάβετ στις 24 Απριλίου αλλά πολλές φορές προκύπτει και από το Γεωργία.

    Κύριος οίδε, αλλά και οι δύο γιορτές βρίσκονται κοντά…

    Μεταξύ άλλων καλεσμένων και οι Μιλένα Τσαβλίρη, Σόφη Κουταλίδη, Μαρίνα Λαλιώτη, Βάνα Λαβίδα, Αλεξία Διβάνη, η Μαρίζα Φασιανού, Τατιάνα Πολλάλη – Σπινάρη, Μαριλένα Μηναΐδη…

    Κατά δεύτερον, η σύζυγος του γνωστού εφοπλιστή (Double D) Διαμαντή Διαμαντίδη, Μαρία, συγκεντρώνει επίσης ένα εκλεκτό μπουκέτο κυριών.

    Ανάμεσά τους και η πάντα αγαπητή και δημοφιλής Νάντια Θεοχαράκη.

    Κλικ μια εβδομάδα αργότερα, την Πέμπτη 23 Μαΐου, στην εκπνοή της άνοιξης, παίρνει σειρά η Σοφία Καραγεώργη (μέτοχος της εισηγμένης Q&R), σύζυγος του Γιάννη Καραγεώργη.

    Εκείνη, ακόμη πιο κοντά στο καλοκαιράκι, καλεί τις φίλες της στο COVA  στην Μαρίνα της Βουλιαγμένης.

    Πρόκειται για τα τελευταία «σπαράγματα» κοσμικής ζωής, μαζί με ελάχιστα ακόμη.

    Με την έναρξη της θερινής περιόδου, η κοσμικότητα μεταφέρεται κάθε ΣΚ σε πλωτά σπίτια, κοινώς στα σκάφη.

    Ή για όποιον δεν διαθέτει γιοτ, στα ελληνικά νησιά.

    Αρχικά στον Αργοσαρωνικό και ύστερα από μέσα Ιουλίου Μύκονο, Πάρο, Μήλο, Σίφνο…

    Can’t wait..

    Το Cova και τα Yachts της Βουλιαγμένης

    Το κάλεσμα από ένα φίλο, ήταν στο περίφημο Cοva που λίγους μήνες  πριν άνοιξε τις πύλες του για τους φανατικούς πελάτες του.

    H  περίφημη Pasticceria βρίσκεται στην ανακαινισμένη μαρίνα της Βουλιαγμένης και είναι η 32η στην σειρά σε όλο τον πλανήτη.

    Εάν έχετε απορία πότε δημιουργήθηκε το πρώτο COVA, θα σας ενημερώσω ότι αυτό έγινε το 1817 όταν, ο Ναπολιτάνος Antonio Cova δημιουργούσε στο Μιλάνο ένα από τα πιο ιστορικά γευστικά ινστιτούτα της Ιταλίας, το “Caffe del Giardino” δίπλα στο Teatro alla Scala.

    Η pasticceria του έγινε αμέσως talk of the town και με την πάροδο των δεκαετιών κέρδιζε ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία, χάρη στους κομψούς χώρους, τα χαρακτηριστικά γλυκίσματα, τις ιδιαίτερες προτάσεις για πρωινά, γεύματα και απεριτίφ καθώς και παραδοσιακό panettone.

    Παράλληλα, το brand (πια) «Cova» καθιερωνόταν (και) για το μοναδικό στυλ και την κομψότητά του.

    Ο κοσμοπολίτικος τόπος συνάντησης για τους πατριώτες της επανάστασης της Risorgimento, που φιλοξενούσε την αφρόκρεμα της μιλανέζικης κοινωνίας εξελίχθηκε, μεγάλωσε και ωρίμασε σαν ιδέα, με αποτέλεσμα αρκετά χρόνια μετά την πρεμιέρα του, το 1993, να ξεκινήσει την επέκταση του σε όλο τον πλανήτη.

    Το Βenneti  των 59,3m

    Εκεί λοιπόν στην Βουλιαγμένη, το βλέμμα μου “μαγνήτισε” ένα θηριώδες yacht.

    Ήταν ένα BENNETI του 2009, μήκους 59,3 μέτρων.

    Όπως αντιλαμβάνεστε ρώτησα αμέσως τη  πηγή μου που είναι από τους επιφανέστερους Έλληνες εφοπλιστές και καθόταν στο ίδιο τραπέζι.

    Καθώς τα yachts αυτά απευθύνονται μόνο μόνο σε εκείνους με τραπεζικούς λογαριασμούς που ομοιάζουν με σιδηρόδρομο, ο οποίος μέσα από σήραγγες και μαγευτικά τοπία κατευθύνεται στα χρυσαφένια spots των Ελβετικών Άλπεων…

    Και έμαθα τα πάντα.

    O Βακάκης  δίνει 28 εκατ. για δυο super yachts (6 φωτό)

    Το υπερπολυτές γιοτ αγοράστηκε, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές, από το αφεντικό των JUMBO, Απόστολο Βακάκη.

    Το ποσό ανήλθε στα 21 εκατ. ευρώ αν και το σκάφος είχε βγει προς πώληση στα 27,9 εκατ. ευρώ.

    Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε προ ολίγων εβδομάδων.

    Ο αγοραστής εκπροσωπήθηκε από την Marine Marketing ενώ ο πωλητής από τον Ευθύμη Καραλή της Camper & Nicholson.

    Το ωραίο της υπόθεσης όμως είναι ότι ο Βακάκης αγόρασε αυτό το σκάφος για δώρο στον γαμπρό του Βασίλη-  ο κουρασμένος της Εκάλης- Μιχαήλ και για την κόρη του Χριστίνα.

    Όμως εντυπωσιακή είναι η δεύτερη είδηση που έμαθα.

    Ο Απόστολος δεν αρκέστηκε στο BENNETI των 59,3  μέτρων.

    Σου λέει, «αφού βγήκα για ψώνια, ας συνεχίσω….».

    Αποφάσισε να αγοράσει και δεύτερο σκάφος, αυτή την φορά δώρο στο άλλο του γαμπρό Πασχάλη Διαμαντίδη και στην κόρη του Σοφία.

    Το ποσό;

    Μόλις 7 εκατ. Ευρώ.

    Δηλαδή ο κουρασμένος της Εκάλης, που γυμνάζεται 4 ώρες την ημέρα και δεν έχει ούτε κουπί, έλαβε δώρο 21 εκατ. ευρώ και ο σοβαρός εφοπλιστής ο Πασχάλης που κάνει και δουλειά, μόλις 7 εκατ. ευρώ.

    Αυτή και εάν είναι η αδικία…

    Τέλος πάντων.

    Αγαπητοί αναγνώστες ένα είναι βέβαιο.

    Ότι τα λεφτά είναι του Βακάκη και τα κάνει ότι θέλει.

    Ο Απόστολος πούλησε  μετοχές της Jumbo αξίας 110 εκατ. ευρώ προ ολίγων ημερών.

    Προφανώς για να πληρώσει, μεταξύ άλλων, τα ψώνια που έκανε λίγες εβδομάδες πριν.

    Έδωσε μέσα σε ένα μήνα 28 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 2 Super yachts  για τα παιδιά του και τους γαμπρούς του.

    Τα υπόλοιπα φυσικά μέχρι τα 110 εκατ. ευρώ θα τα μοιραστούν τα δυο του κορίτσια…

    Φαντάζομαι για αντίστοιχα ψώνια….

    Mangifique!!!!!!

    59M BENETTI MOTOR YACHT MEAMINA SOLD
    Το 59,3 M MOTOR YACHT ΒΕΝΕΤΤΙ
    59M BENETTI MOTOR YACHT MEAMINA SOLD
    Το 59,3 M MOTOR YACHT ΒΕΝΕΤΤΙ
    59M BENETTI MOTOR YACHT MEAMINA SOLD
    Το 59,3 M MOTOR YACHT ΒΕΝΕΤΤΙ
    59M BENETTI MOTOR YACHT MEAMINA SOLD
    Το 59,3 M MOTOR YACHT ΒΕΝΕΤΤΙ
    59M BENETTI MOTOR YACHT MEAMINA SOLD
    Το 59,3 M MOTOR YACHT ΒΕΝΕΤΤΙ
    59M BENETTI MOTOR YACHT MEAMINA SOLD
    Το 59,3 M MOTOR YACHT ΒΕΝΕΤΤΙ

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.