• Ποιοι πουλάνε συνεχώς Alpha και Πειραιώς, γιατί θα αγοράσει νέες μετοχές της Lamda o Προκοπίου, η έξαλλη πρώην υφυπουργός, ο έξαλλος Φλωρίδης και ο Λύτρας και το μυστικό ραντεβού Σαμαρά με βουλευτή στο Κολωνάκι (φωτό)

    Ο «νταής» ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, αφέθηκε χθες ελεύθερος από ανακριτή και εισαγγελέα, μέχρι να γίνει η δίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου, επίσης δικηγόρου η οποία ασχολείται με θέμα ενδοοικογενειακής βίας.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Τι παίζει με Εθνική και Πειραιώς

    Φίλοι αναγνώστες, την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε πολύ ξύλο στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι γαλλικές τράπεζες.

    Συγκεκριμένα, η Société Générale είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -14,78%, η BNP Paribas είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -11,99% και τέλος η Credit Agricole έπεσε -10,96%.

    Στην Ιταλία τώρα, η Banca Monte dei Paschi di Siena είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -11,68%, η UniCredit είχε μια πτώση της τάξης του -11,32% και τέλος την μικρότερη πτώση είχε η Intesa Sanpaolo με μια πτώση της τάξης του -7,16%.

    Καλύτερα κρατήθηκαν οι ισπανικές τράπεζες.

    Η Sabadell είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -9.32%, BBVA μια πτώση της τάξης του -8,83% και τέλος η Santander μια πτώση της τάξης του -7,54%.

    Στο ελληνικό χρηματιστήριο η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -2.37%, η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -4.53%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 μια πτώση της τάξης του -4.94% και τέλος η Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 είχε μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -5.51%.

    Όπως μπορείτε κάλλιστα να δείτε, οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν πολύ λιγότερο από τις γαλλικές, αλλά έπεσαν και λιγότερο και από τις ισπανικές και από τις ιταλικές.

    Άρα το τραπεζικό decoupling είναι πλέον μια πραγματικότητα.

    Επειδή, όμως, του Wiseman του αρέσει να είναι ακριβοδίκαιος, έχουμε να πούμε ότι η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87 είναι εξαιρετική.

    Έχει κάνει placement στα 5,30€ και το χαρτί έκλεισε χθες στα 7,846€.

    Μια πτώση από τα υψηλά της τάξης του -9,29%.

    Καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά έχει η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε χθες στα 2,034€, έχοντας μόνο μια πτώση της τάξης του -7,92% από τα υψηλά της.

    Εθνική και Eurobank έχουν εξαιρετική συμπεριφορά.

    Τα αποπαίδια είναι η ΑΛΦΑ και η Πειραιώς.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΑΛΦΑ έκλεισε χθες στα 1,524€ έχοντας μια πτώση της τάξης του -14,86% από τα υψηλά των 1,79€.

    Χειρότερη εικόνα από όλες έχει η Τράπεζα Πειραιώς η οποία χθες έκλεισε στα 3,516€, μια πτώση της τάξης του -16.68% από τα υψηλά των 4,22€.

    Κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman, αυτή η πτώση είναι αδικαιολόγητη.

    Δεν μπορεί να έχει γίνει placement στα 4,00€ του 27% της Πειραιώς, οι ανάδοχοι να έχουν πάρει έναν σκασμό λεφτά και η μετοχή να παίζει στα 3,516€.

    Το ευτράπελο είναι ότι έχει την χειρότερη συμπεριφορά από όλες ενώ η διοίκησή της αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα φετινά κέρδη πριν μια εβδομάδα.

    Εδώ το κακό έχει παραγίνει.

    Ο κ. Μεγάλου πρέπει να βάλει χοντρό χέρι στους αναδόχους.

    Δεν μπορεί η Εθνική με placement στα 5,30€ να παίζει χαλαρά στα 7,846€ και η Πειραιώς με placement στα 4,00€να παίζει στα 3,516€.

    Όμως, κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman, η πρόσφατη αυτή πτώση είναι εξαιρετική ευκαιρία για όσους δεν έχουν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

    Είμαστε σίγουροι ότι η διοίκηση Μεγάλου, επειδή δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, θα κοιτάξει άμεσα να αποκατασταθεί η εικόνα της μετοχής.

    Με βάση το τελευταίο report της Εθνικής, η Πειραιώς παίζει με ένα P/E 2024e = 4,66, με ένα P/TBV 2024e = 0,62 και με ένα προσδοκώμενο ROTE 2024e = 16,1.

    Μιλάμε ότι αυτή η πτώση έχει δημιουργήσει τεράστια στρέβλωση στην αποτίμηση της Πειραιώς και είναι θέμα χρόνου και μόνο να αποκατασταθεί.

     

    Γιώργος Προκοπίου: Θα αγοράσει επιπλέον ποσοστό

    Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του deal μεταξύ του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και της Lamda Development για την απόκτηση του 2% της εταιρείας αντί περί των 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,10 ευρώ ανά μετοχή.

    Κι αυτό όχι τόσο γιατί ο δυναμικός εφοπλιστής και ιδιοκτήτης άνω των 2.000 ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, επενδύει για πρώτη φορά στο real estate.

    Αλλά κυρίως για το τεράστιο premium, πάνω από 7%, με το οποίο αγόρασε τις μετοχές.

    Οι πληροφορίες μου λένε ότι εδώ και δύο μήνες ο γνωστός εφοπλιστής ήταν σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος πιστώνεται αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη της εισόδου του κ. Προκοπίου στην εταιρεία.

    Μάλιστα, μου λένε ότι ο κ. Αθανασίου είναι ιδιαίτερα… happy από αυτή την εξέλιξη, καθώς συμμαχεί με έναν ισχυρό παίκτη που προσδίδει αξία στη Lamda Development και στα projects που έχει σε εξέλιξη.

    Χθες πάντως η μετοχή της Lamda ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 έκλεισε στα 6,72 ευρώ με άνοδο 3,38% στη σκιά του deal.

    Ο Προκοπίου έδωσε τεράστιο premium για να αγοράσει το 2%, καθώς την Παρασκευή η μετοχή ήταν στα 6,6 ευρώ.

    Η χθεσινή άνοδος μάλλον σημαίνει ότι κάποιοι προφανώς σκέφτηκαν ότι ο γνωστός εφοπλιστής «κάτι είδε» στην εταιρεία κι έσπευσαν να τοποθετηθούν.

    Πηγές του mononews.gr αναφέρουν ότι «ο εμβληματικός εφοπλιστής προτίθεται να αγοράσει κι άλλο ποσοστό της Lamda το επόμενο διάστημα».

    Τουλάχιστον αυτό λένε πηγές που συνομιλούν με τον ίδιο.

    Μετά τη μεταβίβαση του 2% (περίπου 3,6 εκατ. μετοχές) πλέον η εισηγμένη κατέχει 427.693 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,242% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.

    Προφανώς ο Προκοπίου έχει πλησιάσει νυν μετόχους της εταιρείας χωρίς να είναι σαφές ποιοι είναι αυτοί.

    Εκτός από τον Σπύρο και τη Μαργαρίτα Λάτση, σημαντικά ποσοστά που φτάνουν το 10,07% κατέχει η VOXCOVE Holdings (συμφερόντων Πάνου Γερμανού και VNK των Βασίλη και Νέλλυς Κάτσου).

    Η Brevan Howard Capital Manageement Limited (BHCML), των Τρύφωνα και Δέσποινας Νάτση, κατέχει το 6,36% των μετοχών της Lamda Development.

    Να σημειωθεί ότι το σχήμα της VOXCOVE κατέχει τη συμμετοχή στη Lamda από το 2017.

    Μάλιστα, έλαβε μέρος και στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2019 που πραγματοποιήθηκε στα 6,70 ευρώ. Σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα 6,72 ευρώ.

    Επίσης για να σας φρεσκάρω τη μνήμη πριν από λίγα 24ωρα είχαν βγει δύο εξαιρετικά θετικές εκθέσεις για τη Lamda.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή είχε τιμή – στόχο τα 10 ευρώ με προοπτική ανόδου 47%.

    Η δε Pantelakis Securities ανέβαζε την τιμή – στόχο στα 11 ευρώ, κρίνοντας εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα τριμήνου.

    Ίσως πάλι η χρηματιστηριακή αυτή κίνηση του Προκοπίου να συνδέεται με τις επενδύσεις που θα κάνει στο Ελληνικό.

    Θα αποκτήσει επομένως οικόπεδα σε καλύτερες τιμές και θα κτίσει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και γραφεία και οικιστικά 86 χιλ. τ.μ.

    Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να αγόρασε με premium ο Προκοπίου, αλλά είτε θα τα βγάλει διπλά από την αύξηση της μετοχής είτε θα καρπωθεί υπεραξίες από την εμπλοκή του στο μεγάλο project του Ελληνικού.

    Σίγουρα πρόκειται για κίνηση – ματ και ο Γιώργος Προκοπίου είναι «μετρ» εκτός από τις θάλασσες και στο real estate.

     

    Η ιστορική μέρα του ΣΕΒ και η «απάντηση» Παπαλεξόπουλου

    Ιστορική η σημερινή ημέρα για τον ΣΕΒ αφού σπάει το κατεστημένο και θα έχουμε για πρώτη φορά πρόεδρο μέσα από τη διαδικασία της κάλπης.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ιουλία Τσέτη, κονταροχτυπιούνται με εντελώς διαφορετική στόχευση και ατζέντα.

    Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το αν επιβεβαιωθούν ότι ο «Mister Chipita» είναι το απόλυτο φαβορί για την προεδρία του ΣΕΒ, η ανταγωνιστική και άκρως επιδραστική κ. Τσέτη, άλλαξε τα δεδομένα στον Σύνδεσμο.

    Και σίγουρα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

    Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ξεκινά σήμερα στις 9 το πρωί και σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον νέο πρόεδρο.

    Χθες, πάντως, η απελθούσα διοίκηση του ΣΕΒ εξέδωσε ένα επετειακό – αποχαιρετιστήριο newsletter με παρεμβάσεις του προέδρου και βασικών στελεχών της διοίκησης.

    Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο μήνυμά του έγραψε: «Το 2020 αναλάβαμε τη διοίκηση του ΣΕΒ με στόχο να συμβάλουμε όσο μπορούσε για μια Ελλάδα σύγχρονη και ισχυρή, με ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και ανοικτούς ορίζοντες.

    Με τις δράσεις μας, βοηθήσαμε τις επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους να εξελιχθούν, να γίνουν εξωστρεφείς και καινοτόμες, να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητες των ανθρώπων και να αναπτύξουν περαιτέρω την κοινωνική τους υπευθυνότητα.

    Πιστεύω πως οι πρωτοβουλίες του ΣΕΒ βοηθούν την Ελλάδα να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους, αλλά και την επιχειρηματικότητα να παράγει αξία για το σύνολο της κοινωνίας».

    Τώρα επειδή είμαι λίγο καχύποπτος, γιατί αυτή η παρέμβαση Παπαλεξόπουλου μου μοιάζει με απάντηση στην Τσέτη η οποία κατηγορούσε τον ΣΕΒ για κλειστό κλαμπ, για εσωστρέφεια, ότι δεν δίνει ευκαιρίες σε όλες τις επιχειρήσεις κ.λπ.;

     

    Σε λίγες ημέρες η απόφαση για τη Folli Follie

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη της πλέον πολύκροτης υπόθεσης των τελευταίων ετών, αυτή της Folli Follie.

    Μαθαίνω ότι η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 26 ή 27 Ιουνίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αγορεύσεις και οι δικαστές θα αποφασίσουν για τους κατηγορούμενους, κυρίως δε για την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Να θυμίσω ότι η εισαγγελική πρόταση, πριν από μερικές εβδομάδες, προκάλεσε αίσθηση καθώς αθώωνε τους βασικούς κατηγορούμενους από βαριά κακουργήματα, όπως της απάτης, της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης κ.λπ.

    Βεβαίως, ο εισαγγελέας προτείνει, δεν αποφασίζει, οι δικαστές θα το κάνουν αυτό, οπότε δεν αποκλείεται να μην υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση και να αλλάξουν τα δεδομένα, κυρίως για τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

    Διότι κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι έχουν αθωωθεί οι βασικοί κατηγορούμενοι αλλά… μηδένα προ του τέλους μακάριζε…

     

    Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή για τον Λούλη

    Μερίσματα παντού αυτές τις ημέρες και χαράς ευαγγέλια για τους μετόχους.

    Χθες η εταιρεία Loulis αποφάσισε τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού ευρώ 2.054.433,60, που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα ευρώ 0,12 ανά μετοχή.

    Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος ορίσθηκε η 1η Ιουλίου 2024, ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος (record date) η 2η Ιουλίου 2024 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος, μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή της Ε.Χ.Α.Ε. η 5η Ιουλίου 2024.

    Επίσης, αποφασίσθηκε ομόφωνα, με ψήφους 9.735.179, ήτοι με ποσοστό 56,86% του μετοχικού κεφαλαίου, ο σχηματισμός τακτικού αποθεματικού από τα κέρδη της χρήσης ποσού ευρώ 378.366,53.

     

    Κοπελούζος: Με μεγάλη επιτυχία η προσέλευση για τις μελέτες του Ελλάδα – Αίγυπτος

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος στις δύο προκλήσεις της ELICA του Χρήστου Κοπελούζου, για τις μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

    Όπως μαθαίνει ο wiseman στις δύο προκλήσεις ανταποκρίθηκαν 24 εταιρείες.

    Οι προκλήσεις αφορούν στις «Μελέτες Γραφείου» για την επιλογή όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες.

    Επίσης στην «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».

    Στόχος του Χρήστου Κοπελούζου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των μελετών.

    Το έργο «GREGY» έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται βασική λίστα των έργων απόλυτης προτεραιότητας (τη λεγόμενη PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

    Περιλαμβάνει σύνδεση δυναμικότητας 3.000 Μεγαβάτ, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 Γιγαβάτ, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο.

    Ο «οδικός χάρτης» του φορέα υλοποίησης προβλέπει ότι η διασύνδεση θα είναι έτοιμη το 2030, ενώ τότε θα είναι έτοιμο το 50% του «πράσινου» χαρτοφυλακίου.

    Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η κατασκευή των μισών από τις προβλεπόμενες μονάδες να ξεκινήσει από το 2027.

    Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ.

    Η  ELICA και ο Χρήστος Κοπελούζος έχουν υπογράψει με τη Masdar από τα Εμιράτα MoU, για την από κοινού κατασκευή σταθμών ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν τη διασύνδεση.

     

    Φωτοβολταϊκά στέγης: Πότε επιτέλους θα κάνει τους ελέγχους ο ΔΕΔΔΗΕ;

    Σημαντικός υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΕΝ, μετά τον ανασχηματισμό όπου δεν άλλαξε οτιδήποτε, μου είπε ότι το υπουργείο δέχεται διαρκώς παράπονα για τον ΔΕΔΔΗΕ και απάντηση δεν έχει.

    «Πρέπει επειγόντως να βρεθεί λύση στην ολοκλήρωση του ελέγχου των παραστατικών και την εξόφληση της επιδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ των έργων για το PVstegi» μου είπε και συνέχισε: «υπάρχει τουλάχιστον 3μηνη αναμονή, χωρίς καμία παρατήρηση από τη στιγμή υποβολής του αιτήματος από τον ωφελούμενο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Τι θα γίνει με τους χρόνους και την καταβολή της επιχορήγησης;

    Επίσης δεν ανακοινώνονται δημόσια, οποιαδήποτε στοιχεία για την πρόοδο των ελέγχων.

    Καταλαβαίνεις ότι η διαδικασία μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο και ιδιαίτερα από τους αναδόχους των έργων, που έχουν ξεμείνει από λεφτά, εξαιτίας της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην εξόφληση των επιδοτήσεων».

    «Γιατί όλα αυτά δεν τα λέτε απευθείας στον κο Τάσο Μάνο του ΔΕΔΔΗΕ;» τον ρώτησα όπως είναι λογικό.

    «Πρέπει πρώτα να τον βρεις για να του τα πεις» μου απάντησε με σκεπτικισμό…

     

    Ο «νταής» Λύτρας και η απόφαση που εξόργισε τον Φλωρίδη

    Ο «νταής» ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, αφέθηκε χθες ελεύθερος από ανακριτή και εισαγγελέα, μέχρι να γίνει η δίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου, επίσης δικηγόρου η οποία ασχολείται με θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

    Μαθαίνω, όμως, το εξής: Η απόφαση να μην προφυλακιστεί ο γνωστός δικηγόρος έχει κάνει έξαλλο το περιβάλλον του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή τον νέο Ποινικό Κώδικα, για τον οποίο είχε κατηγορηθεί ότι είναι αυστηρός.

    Όπως μου λένε, η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να μην πάει φυλακή ο Λύτρας κρίνεται ότι ουσιαστικά ακυρώνει το αυστηρό πνεύμα του νόμου, τις αποτρεπτικές διατάξεις ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή αντίστοιχα να αυξηθούν οι καταγγελίες και να μπορούν δημόσιοι λειτουργοί, όπως οι γιατροί να καταγγέλλουν τον θύτη, ακόμη κι αν το θύμα δεν το επιθυμεί.

    Βέβαια, μου λένε, δεν υπήρξε αλλαγή ως προς τους όρους προφυλάκισης, όμως, οι δικαστές πρέπει να στέλνουν κι ένα μήνυμα, ανεξάρτητα από το ποιον έχουν μπροστά τους.

    Κι αν έχουμε μια νέα περίπτωση… Κυριακής Γρίβα;

    Κι αν ο δικηγόρος ή οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του με τα… ψυχολογικά προβλήματα που έχει ξαναχτυπήσει ή κάνει κάτι χειρότερο όσο βρίσκεται εκτός φυλακής;

    Οι δικαστές κρίνουν με βάση το προφίλ του δράστη κι αν θα είναι επικίνδυνος για τέλεση κι άλλων εγκλημάτων.

    Όμως, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για την συγκεκριμένη απόφαση.

    Κάτι που φάνηκε και από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου που ζήτησε έρευνα.

     

    Το ψέμα και η συγκάλυψη…

    Από την άλλη, μου έλεγαν χθες νομικοί, «δεν μπορούμε να τους βάζουμε κι όλους φυλακή.

    Αλλά στην περίπτωση Λύτρα έχουμε δύο επιβαρυντικά στοιχεία, αλλά και αρκετά ελαφρυντικά.

    Το πρώτο είναι ότι και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για βία σε βάρος της πρώην συζύγου του, αλλά η ίδια γυναίκα χθες πήγε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

    Το δεύτερο επιβαρυντικό είναι το αρχικό ψέμα «ότι έπεσε από τις σκάλες», που δείχνει την προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

    Όμως, μου έλεγαν και κάτι άλλο σημαντικό.

    Ο περιοριστικός όρος είναι ο Λύτρας να φύγει υποχρεωτικά από το σπίτι που μένει με τη σύζυγό του.

    Ναι, αλλά αν η 37χρονη δεν κάνει μήνυση, δεν επιδιώξει να τον κυνηγήσει, θελήσει να «τα βρουν» για τους δικούς της λόγους, πώς θα μείνει μακριά από το σπίτι του ο γνωστός ποινικολόγος;

    Και κάτι τελευταίο; Πόσο θα μετρήσει η εν γένει στάση του ως δικηγόρος;

    Διότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός που έλεγε: «Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος για τις γυναίκες.

    Έχουν γίνει τόσες γυναικοκτονίες και δεν έχει γίνει το παραμικρό.

    Για να μην φτάνουμε συνέχεια σε τέτοια σημεία θα πρέπει οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία να γίνουν βαρύτερες.

    Πρέπει επίσης να γίνονται αμέσως καταγγελίες.

    Δεν πρέπει καμία γυναίκα να υπομένει κακοποίηση από τον σύντροφό της και να μην πηγαίνει να το καταγγείλει».

    Ο ίδιος ο Λύτρας ζητούσε δηλαδή σκληρές ποινές για ενδοοικογενειακή βία…

     

    … To πιστόλι στον κρόταφο

    Πάντως, αυτή η υπόθεση εμένα μου θύμισε κάποιον πολύ γνωστό «νταή» ο οποίος απειλούσε συχνά τη σύζυγό του και μυαλό δεν είχε βάλει.

    Μου λένε λοιπόν ότι ο εν λόγω «κύριος», είχε βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της συζύγου του λέγοντας: «Ξέρεις πόσο εύκολα μπορεί αυτό να φανεί ως αυτοκτονία;».

    Γνώριζε άλλωστε τις διαδικασίες τις αστυνομικές – δικαστικές.

    Και επικαλούνταν ψυχολογικά προβλήματα.

    Άραγε πώς είχε στην κατοχή του δύο όπλα;

     

    Ο θυμωμένος Αντώνης στο Pit

    Πυκνές οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, και στην Κεντροαριστερά αλλά και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

    Έτσι, στα καφέ και εστιατόρια πέριξ της πλατείας Κολωνακίου από το πρωί κάθε μέρα γίνονται πολλές ζυμώσεις.

    Χθες για παράδειγμα ο φακός του wiseman συνέλαβε στο γνωστό στέκι Pit στο Κολωνάκι, τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να τα λέει χαμηλόφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και «σεσημασμένο»… Σαμαρικό, Ανδρέα Κατσανιώτη.

    Μαζί τους και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Ν. Τσούτσιας.

    Δεν έστησα αυτί να ακούσω τι λέγανε, θα ήταν αγένεια, όμως, αν κρίνω από το ύφος του πρώην πρωθυπουργού, συνεχίζει να είναι θυμωμένος (σ.σ. έξαλλος καλύτερα) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη λογική: «Σου τα ‘λεγα εγώ ότι χάνουμε το δεξιό, πατριωτικό DNA μας, αλλά εσύ δεν με άκουσες».

     

    O φακός του wiseman «έπιασε» στο Pit χθες τον Αντώνη Σαμαρά

     

    Τα «κομμένα» φτερά της υπερφιλόδοξης Νίκης

    Πού πας Νίκη, πού πας σε νέα… ήττα;

    Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν στελέχη που γνωρίζουν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, την ανάληψη από τη Νίκη Κεραμέως, του «καυτού» χαρτοφυλακίου που έχει ήδη στα χέρια της.

    «Θα κόψει η Νίκη τις συντάξεις χηρείας;

    Θα επιβάλλει τον ενιαίο κανονισμό παροχών σε χρήμα που θα προκαλέσει θύελλα;

    Κι εκεί που θα γίνει χαμός, με τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, άραγε πώς θα καταφέρει να περάσει χωρίς απώλειες η κ. Κεραμέως;»

    Ήδη κάποιοι σκέπτονται πονηρά λέγοντας: «Λες η Δόμνα Μιχαηλίδου να αποδείχθηκε ευφυέστατη και δεν άγγιξε κανένα από τα hot θέματα και τώρα τον μουτζούρη θα τον φορτωθεί η κ. Κεραμέως;»

    Κάποιοι ακόμη πιο πονηροί σκέφτηκαν μήπως ο ευφυής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τοποθέτησε την υπερφιλόδοξη Νίκη (ακόμη και πρωθυπουργό βλέπει τον εαυτό της) για να της κόψει τα φτερά;

    Ο χρόνος θα δείξει…

     

    Το ΠΑΣΟΚ, οι άτολμοι μνηστήρες και το «σύνδρομο Ρέλλου»…

    Ξέρετε τι μου θύμισε η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι… χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη Νίκου, βγαίνουν και δηλώνουν «παρών» στις εξελίξεις, αλλά αποφεύγουν να καταθέσουν υποψηφιότητα;

    Μου θύμισε από το μακρινό 2007 και τη μάχη για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, τον… Ρέλλο.

    Εκείνον τον γραφικό τύπου που έριξε καφέ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, διεκδικητή τότε της αρχηγίας, και στη συνέχεια είχε βγει κι έκανε δηλώσεις ως «μελλοντικός ηγέτης της παράταξης» και υποστήριζε ότι ο Ρέλλος ήταν… βαλτός από οργανωμένα συμφέροντα.

    Ε, λοιπόν, ο Δούκας, ο Χριστοδουλάκης, ο Γερουλάνος κ.λπ. αυτό το «σύνδρομο Ρέλλου» προσπαθούν να αποφύγουν.

    Δηλαδή ενώ αμφισβητούν την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και ζητούν να κινηθούν διαδικασίες, οι ίδιοι δεν τολμούν να πουν καθαρά και ξάστερα «ναι, θα είμαι υποψήφιος, ναι με εμένα το ΠΑΣΟΚ θα μεγαλουργήσει».

    Κι έτσι, βγαίνουν με συνεντεύξεις και άρθρα, περιγράφουν με γενικότητες και πασοκικά «τσιτάτα» τι πρέπει να γίνει, αλλά από… όλο μέλι – μέλι και από τηγανίτα τίποτε, που λέει και ο λαός.

    Προσεκτικοί, λένε στα επιτελεία τους.

    Εγώ θα έλεγα άτολμοι. Αλλά το ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι άλλο.

    Όποτε κι αν γίνουν εσωκομματικές εκλογές, πώς το κόμμα θα πάει ενωμένο για τις εκλογές του 2027.

    Θα μπορεί να ανεχθεί ο Ανδρουλάκης (αν επανεκλεγεί) τους «Ιούδες» που τον πρόδωσαν, να είναι στο ίδιο κόμμα;

    Ή θα δεχθεί ο νέος αρχηγός την ομάδα Ανδρουλάκη;

    Δύσκολα τα πράγματα…

     

    …ενώ ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για διαγραφές

    Για του λόγου το αληθές, η χθεσινή πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις φωνές αμφισβήτησης έδειξε τον εμφύλιο μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος απείλησε με διαγραφές, έκανε λόγο ουσιαστικά για προδοσία εκείνων που δεν περίμεναν να θέσουν θέμα ηγεσίας ούτε να τελειώσει η εκλογική διαδικασία (βλέπε Οδυσσέας και Νάντια), ενώ έστρεψε τα πυρά του στον Χάρη Δούκα λέγοντας ότι είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες του, αλλά δεν θα επιτρέψει να γκρεμιστούν όσα έχτισαν.

    «Δε θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς.

    Όλα θα γίνουν με σεβασμό στις θεσμικές μας λειτουργίες.

    Δεν είμαστε ζούγκλα.

    Δε θα επιστρέψουμε στις εποχές του δηλητηρίου στα σωθικά του ΠΑΣΟΚ.

    Θα τα πω όλα στην κεντρική επιτροπή… Κάποια στιγμή θα γίνουν (εσωκομματικές) εκλογές».

    «Όποιος βγει με τοξικό λόγο θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ. Θα πάρουμε αποφάσεις στην κεντρική επιτροπή.

    Όποιος συνεχίσει την επόμενη μέρα, θα μείνει εκτός», είπε.

    Και λίγα λεπτά αργότερα οι διαφωνούντες απάντησαν: «Δείχνει την πολιτική αδυναμία του…»

    Είπαμε… Έρχονται διαγραφές και διασπάσεις…

     

    Ποιον εννοεί ο Νίκος Παππάς για αρχηγό του… λαϊκού μετώπου;

    Ότι τα όργανα στην Κεντροαριστερά άρχισαν να παίζουν για τα καλά, το καταλαβαίνετε, τα… φάλτσα άλλωστε είναι τέτοια που κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να χαμογελά, κι όχι να προβληματίζεται για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίπαλος του Μητσοτάκη.

    Πάντως, η χθεσινή, καθαρή πρόταση του Νίκου Παππά, του πρώην υπουργού (όχι του μπασκετομπολίστα – ευρωβουλευτή που δεν καταλαβαίνει και πολλά από αυτά) να κατέβει η Κεντροαριστερά ως ένωση δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο για πρωθυπουργό με εκλογή από τη βάση, αν μη τι άλλο τάραξε τα νερά.

    Πολλοί απόρησαν, πάντως, γνωρίζοντας ότι ο Παππάς και έξυπνος είναι και δολοπλόκος, ποιον είχε στο μυαλό του ο ίδιος.

    Ποιον θα στήριζε δηλαδή για επικεφαλής σ’ αυτό το «Λαϊκό Μέτωπο» που προτείνει.

    Κάποιοι σκέφτηκαν: «Λες να προωθεί τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίος πάντως απομακρύνθηκαν τον τελευταίο καιρό;».

    Άλλοι είπαν: «Λες να σκέφτεται τον Χάρη Δούκα;».

    Κανείς δεν είπε πάντως ότι ο άλλοτε υπαρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε τον Κασσελάκη.

    Παραμένει στο κόμμα ο Παππάς, αλλά από τον Στέφανο μάλλον έχει πάρει… διαζύγιο.

     

    Η έξαλλη υφυπουργός Αλεξοπούλου

    Τώρα θα σας πάω σε κάτι ευτράπελο και συνάμα τραγικό.

    Αφορά στον ανασχηματισμό και τα όσα έγιναν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την πρώην υφυπουργό, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    Η κ. Αλεξοπούλου είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες viral λόγω της μετακίνησής της στη Μυτιλήνη με μια Porsche, ένα γεγονός που ασφαλώς δεν πέρασε απαρατήρητο και από το Μαξίμου.

    Μαθαίνω, λοιπόν, πως όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε την Παρασκευή τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση της κ. Αλεξοπούλου από τον Βασίλη Οικονόμου, η πρώην υφυπουργός έγινε έξαλλη.

    Σε σημείο μάλιστα που οι φωνές της σκέπαζαν κάθε θόρυβο στο υπουργείο.

    Ήταν εκτός εαυτού, δεν μπορούσε να πιστέψει το… κακό που τη βρήκε, ζητούσε εξηγήσεις, μας λένε άνθρωποι που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες.

    Μάλιστα ο υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος προσπάθησε ανεπιτυχώς να ηρεμήσει την κ. Αλεξοπούλου ενώ μέχρι και ο δύσμοιρος Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να κατέβει στο γραφείο της για να της μιλήσει.

    Φέρεται μάλιστα να αρνούνταν να πάει στην τελετή παραλαβής – παράδοσης, αλλά τελικά πείστηκε να το κάνει.

    Αχ, πώς το έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Σταντάλ: «Η εξουσία, μετά την αγάπη, είναι η πρώτη πηγή ευτυχίας».

    Πώς να την εγκαταλείψεις έτσι βάναυσα…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.