array(0) {
}
        
    
Menu
0.94%
Τζίρος: 74.73 εκατ.

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο

            
The Wiseman

Ποιες είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ, το παρασκήνιο με την Lockheed Μartin, το μυστήριο του ΔΣ της Ιντρακόμ και ο 2ος επενδυτής στην Φουρλής

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 18.05.2022
Γιατί πήγε στα ΕΛΠΕ και την Μότορ Όιλ ο Άδωνις, τι λένε τραπεζίτες και κατασκευαστές για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τα περίεργα του Πατούλη και τι συμβαίνει με την ITALGAS
ΕΠΟΜΕΝΟ • 20.05.2022
To δόγμα Σκάρλετ Γιόχανσον, ο Μασούτης και ο Βερούκας, ποιες τράπεζες θα βγάλουν το ομόλογο του Οδυσσέα Αθανασίου και η χαρισματική Μελίνα της LAMDA με τα 3 Π

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Σφήνα των «μαμούθ» για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μπορεί οι Ιταλοί της HELIKON να εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68  επειδή αναμένουν σημαντικές υπεραξίες από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής (η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,93% των μετοχών της ΤΕΝΕΡΓ), όμως τα νέα τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν.

Εκτός από το Αυστραλιανό  fund Macquarie φαίνεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 2 funds «μαμούθ» για να εξαγοράσουν σημαντικό ποσοστό μέτοχων της Τέρνα Ενεργειακής.

Προφανώς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Macquarie έχουν υπογράψει ρήτρα αποκλειστικότητας,  αλλά πληροφορούμαι ότι η πίεση από τουλάχιστον δυο θηριώδεις παίκτες της αγοράς είναι τεράστια.

Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Αυστραλοί πρέπει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλίων με άλλους παίκτες.

Όσον αφορά το ποσοστό που θα πουληθεί εκτιμάται ότι συζητώνται αρκετά σενάρια.

Χθες η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 υποχώρησε κατά 2,32% στα 16,84 ευρώ.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν μικρός καθώς δεν ξεπέρασε τα 55,9 χιλιάδες τεμάχια.

Άρα προφανώς η αγορά τηρεί στάση αναμονής.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε αμετάβλητη στα 9,42 ευρώ με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών μόλις 36.000 μετοχές.

Το παρασκήνιο με την Lockheed martin

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ένα παρασκήνιο.

Επειδή η Lockheed Martin (Λόκχιντ Μάρτιν) αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της ΕΑΒ επί δεκαετίες και γι’ αυτό τον σκοπό η ελληνική κυβέρνηση βολιδοσκόπησε πριν από μερικούς μήνες τον αμερικανικό αεροναυτικό κολοσσό σχετικά με την πρόθεσή του να αναλάβει τμήμα της βιομηχανίας, μάλιστα εκείνο που αφορά τις επισκευές.

Τμήμα του σχεδίου είναι, ουσιαστικά, ο διαχωρισμός της ΕΑΒ σε δύο εταιρείες, μία εκ των οποίων θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου και μια δεύτερη που, υπό τον έλεγχο της «Λόκχιντ Μάρτιν», θα αναλάβει να γίνει στρατηγικός διαχειριστής με διαφορετικά αντικείμενα και συγκεκριμένα τις αεροκατασκευές, τις αεροεπισκευές, τις αναβαθμίσεις αεροσκαφών και τη συντήρηση κινητήρων.

Βέβαια, ο δρόμος μέχρι την υλοποίηση της πρότασης της «Λόκχιντ Μάρτιν» είναι ακόμα μακρύς, καθώς το όποιο σχέδιο εξυγίανσης θα πρέπει να περάσει από μια σειρά διαδικασιών και εγκρίσεων, ενώ ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις πάντα δημιουργούν και πολιτικές τριβές.

Τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου με την ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι το θέμα που «καίει» πάνω από 6.500.000 νοικοκυριά στη χώρα μας, τόσοι είναι περίπου οι λογαριασμοί που αποστέλλονται στους τελικούς καταναλωτές.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να σας πληροφορήσει ο wiseman  τι ακριβώς θα γίνει από 1ης Ιουλίου με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θα πεί η Κομισιόν, «ακόμη και αν χιονίζει στις παραλίες της Κρήτης εκείνη την ημέρα» όπως μου αποκάλυψε υψηλά ιστάμενος κυβερνητικός παράγοντας.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα περιλάβει  μαζί με τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού πλαφόν στη χονδρεμπορική και την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Δηλαδή στους νέους λογαριασμούς, που θα εκδοθούν για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου δεν θα βλέπει με …τρόμο και τάσεις λιποθυμίας ο καταναλωτής την ειδική σειρά με την επιπλέον  χρέωση ποσών λόγω της ρήτρας προσαρμογής.

Άρα  το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώνει, θα είναι μόνο η ανταγωνιστικής χρέωση της εταιρίας-παρόχου, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις.

Αυτό θα γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης για αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας.

Αν υπάρξουν ενστάσεις (που θα υπάρξουν) η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα θα προχωρήσει και σε  νομοθετική ρύθμιση.

«Άρα όλα τα τιμολόγια θα είναι ίδια;» ρώτησα αφελώς το συνομιλητή μου.

«Όχι  αφού οι πάροχοι θα χρεώνουν ανταγωνιστικά  την τιμή της κιλοβατώρας, με βάση το κόστος αγοράς του ρεύματος στη χονδρική και φυσικά θα ενημερώνουν  τον καταναλωτή γι αυτό, είναι υποχρεωμένοι» μου απάντησε.

Φυσικά η επιβολή πλαφόν θα φέρει σχετική σταθερότητα  στις τιμές χονδρεμπορικής άρα οι μεταβολές δεν θα γίνονται κάθε μήνα όπως τώρα.

«Το  πλαφόν όμως μπορεί να ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις διακυμάνσεις» προσθέτει ο άνθρωπός μας.

«Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που έχετε εντοπίσει εσείς στη διαδικασία αυτή;» ρώτησα.

«Ναι, διότι ουδείς μπορεί να προκαθορίσει τα επίπεδα στα οποία θα μειωθεί το κόστος προμήθειας για τις εταιρείες.

Θεωρώ όμως πως σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια των παρόχων, θα αλλάξουν οι ονομαστικές χρεώσεις.

Θα γίνει μπέρδεμα αλλά για το καλό των καταναλωτών» μου απάντησε.

Το ελπίζουμε όλοι…

Τι έγινε με την Intrakom;

Προ ημερών διανεμήθηκαν δωρεάν σε μέλη του Δ.Σ και προσωπικό οι 7.600.000 μετοχές (10% του μετοχικού κεφαλαίου) της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 .

Η εταιρεία τις εξέδωσε με κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο.

Όμως η εταιρεία πρέπει να ενημερώσει ποια μέλη του ΔΣ πήραν και πόσες μετοχές.

Τα μέλη του ΔΣ είναι Σωκράτης Κόκκαλης, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Κλώνης, Πέτρος Σουρέτης, Ιωάννης Μαυροφρύδης, Ιωάννης Τζούμας, Αδαμαντίνη Λαζαρη και Διονυσία Ξηροκώστα.

To τάνκερ  που κατασχέθηκε στη Βενεζουέλα και το δικαστήριο της Τράπεζας Πειραιώς

Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι ο Wiseman σήμερα θα προσπαθήσει να μεταφέρει στη στήλη λίγο από την αύρα της θάλασσας, τα χρώματα του Αιγίου αλλά και την  ναυτιλία.

Πως συνδέονται όλα αυτά με την πεζή οικονομική ειδησιογραφία ;

Η πρώτη περίπτωση αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και τα ναυτιλιακά δάνεια. .

Δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε αυτά  που κληρονόμησε από τη Marfin ή   εκείνα που είχε χορηγήσει στον Γιώργο Λογοθέτη.

Το θέμα μας εδώ αφορά μία  δικαστική απόφαση για μία υπόθεση που έχασε τελικώς  η Τράπεζα στα Λονδρέζικα Δικαστήρια  με αντικείμενο  ένα πλοίο που κατασχέθηκε στη Βενεζουέλα διότι συνελήφθη να κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Η Πειραιώς είχε χορηγήσει δάνειο για την αγορά του πλοίου σε μία εταιρεία Doran Navigation την οποία όσο και αν έψαξα ουδείς την γνωρίζει στο Μεγάλο Λιμάνι.

Επίσης εντελώς άγνωστη στους ναυτιλιακούς κύκλους είναι και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου η Opera of Greece.

Όπως ήταν ευνόητο η όλη κατάσταση μου  κίνησε την περιέργεια και είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο.

Στελέχη που δραστηριοποιούνται στην αγορά μου μετέφεραν πώς είναι κάπως παράδοξο να  έχει γίνει  χρονοναύλωση (δύο ετών ) για μεταφορά πετρελαίου με το συγκεκριμένο τάνκερ από μία χώρα στην οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο .

Τέτοια ναυλοσύμφωνα κατατίθενται στις δανείστριες τράπεζες για να ξέρουν και αυτές τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που θα εισπράξουν.

Η Πειραιώς από την πλευρά της επιχείρησε να μετριάσει την χασούρα της προσφεύγοντας κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, χωρίς όμως να πείσει το δικαστήριο.

Αλλαγή πλεύσης της Bain Capital για το πεντάστερο στην Κέρκυρα

Στα χέρια της Bain Capital κατέληξε ξανά το πεντάστερο Grande Mare στις Μπενίτσες, αφού είχε βγει και ξαναβγεί στο σφυρί, αλλά ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν εμφανιζόταν.

Η Bain ακολούθησε τη στρατηγική των τραπεζών και αγόρασε από την πλατφόρμα των πλειστηριασμών το ξενοδοχείο, προκειμένου, όπως μαθαίνω να το λειτουργήσει, να βάλει στο ταμείο ό,τι μπορέσει κι έτσι να το πουλήσει με μεγαλύτερα θέλγητρα.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με συνολική επιφάνεια 3.777 τ.μ. και δυναμικότητας 96 δωματίων, είναι κτισμένο σε προνομιακό οικόπεδο 22.000 τ.μ. στις Mπενίτσες βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 5,9 εκατομμύρια.

Έχει ανακαινιστεί το 2014 και διαθέτει συνεδριακό κέντρο 256 τ.μ., εστιατόριο, δύο μπαρ, γυμναστήριο και εξωτερική πισίνα.

Μένει να φανεί αν θα έχει την ίδια τύχη και το Ionian Princess, ξενοδοχείο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η doValue, αποτελούμενο από 99 δωμάτια 3 αστέρων.

Βγαίνει σε πλειστηριασμό την 1η Ιουνίου – όταν οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν – έναντι 4,3 εκατ. ευρώ.

Trade Estates: Και δεύτερος στρατηγικός επενδυτής πριν το Χρηματιστήριο

Την είσοδο περισσότερων του ενός στρατηγικού επενδυτή στην Trade Estates εξετάζει ως σοβαρό ενδεχόμενο η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, βήμα που μπορεί να γίνει και πριν την δημόσια πρόταση.

Αυτό ειπώθηκε ενώπιον των χρηματιστηριακών αναλυτών, με τον Βασίλη Φουρλή να έχει ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία με έναν επενδυτή ο οποίος θα κατέχει ποσοστό περί του 15% στην ΑΕΕΑΠ.

Πρόκειται για ένα σενάριο που έρχεται στο προσκήνιο εν μέσω αναταραχών που έχουν κάνει γρίφο για δυνατούς λύτες την έξοδο στις αγορές και ειδικά σε ένα ρηχό Χρηματιστήριο, όπως είναι το ελληνικό.

Άλλωστε, τα στελέχη της Fourlis παραδέχτηκαν στη προχθεσινή τηλεδιάσκεψη πως οι συνθήκες της αγοράς θα κρίνουν την IPO, μιας και τώρα δεν είναι οι καλύτερες.

 

Τι ετοιμάζει ο Οδυσσέας Αθανασίου στην Lamda

Νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. Ευρώ «ψήνει» ο Οδυσσέας Αθανασίου για τη Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 από ότι μαθαίνω.

Προάγγελος της εξέλιξης αυτής είναι η αναβολή της προγραμματισμένης ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α΄ Τριμήνου.

Ακούω, πως οι άνθρωποι της Lamda δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, αλλά θέλουν να συνδυάσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα με την εν λόγω αύξηση.

Μάλιστα, οι συνομιλητές μου έχουν χαρακτηρίσει τη νέα αυτή έκδοση ως κάτι θετικό, καθώς κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα και θετικές εταιρικές εξελίξεις.

Να σας θυμίσω πως και το 2020 η Lamda Development, που είχε καθυστερήσει και τότε την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 320 εκατ. ευρώ.

 

MYTILINEOS: Παίρνει εργοστάσιο και στη Πολωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman η εταιρεία Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 είναι έτοιμη να ανακοινώσει ότι θα τις αναθέσουν να κατασκευάσει στην Πολωνία εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.

Αυτό κι αν δεν είναι απίστευτο!

Η Πολωνία που είναι η νούμερο ένα χώρα στη παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη ξεκινάει να επενδύει στη παραγωγή εργοστασίων από φυσικό αέριο, ενώ η Ρωσία της έχει κόψει το φυσικό αέριο.

Όπως αντιλαμβάνεστε το φυσικό αέριο είναι απολύτως απαραίτητο καύσιμο προς την πράσινη μετάβαση μέχρι το 2050 και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι και η Πολωνία μπαίνει στο κόλπο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στην Ελλάδα η  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) , ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται κανονικά η διείσδυση του φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ο διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου για τη διοικητική περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση κατά 24,6% στις ενερεργοποιήσεις του πρώτου τετραμήνου του 2022.

Μάλιστα προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι συνδέσεις η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει παρατείνει την απόφαση της 100% έκπτωσης στις νέες συνδέσεις έως 30/06/22.

Συνεχίζονται δηλαδή κανονικά οι επιδοτήσεις για την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου.

Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε ό,τι και να γίνει φίλοι αναγνώστες, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τον κλάδο παραγωγής της ενέργειας από φυσικό αέριο, γιατί, απλούστατα, οι εταιρείες εάν δεν τους συμφέρει να πουλάνε την ενέργεια από φυσικό αέριο στην Ελλάδα θα την εξάγουν.

Τόσο απλά…

 

Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα
Γεωργαντζής (Quest): Με τα λεφτά της GLS ολοκληρώνεται το deal για Μπενρουμπή
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κράτος είμαστε, έχουμε πολλές επιλογές φορολόγησης- Εκτός αν απορροφήσουν τις αυξήσεις
Καύσιμα στη Fitch αναζητά η αγορά – Ποια θα είναι η «ετυμηγορία» του διεθνούς οίκου
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»
Αντάνι: Ο μεγιστάνας που κάθε σκάνδαλο του κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια – Οι διασυνδέσεις με τον Μόντι και ο ρόλος του Τραμπ
Τουρισμός: Ποιοι μοιράζονται τα 237 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης