Στουρνάρας: Για ποιόν χτυπά η καμπάνα
Τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η Κυβέρνηση ως τον αποδέκτη της κριτικής που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ -1,45% 13,60 Γιάννης Στουρνάρας για την προεκλογική παροχολογία των κομμάτων.
Ο Γιάννης Στουρνάρας σας θυμίζω είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υλοποιήσουν τα κόμματα τις προεκλογικές τους εξαγγελίες.
Βέβαια όλων των μυαλών πήγε ότι η «καμπάνα χτύπαγε» για το ΣΥΡΙΖΑ μία που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει τάξει τα πάντα στους πάντες.
Όμως η υποψία αυτή αιωρείται στην ατμόσφαιρα, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ απέφυγε στις συστάσεις του να … βάλει παραλήπτη.
Βέβαια επειδή πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο η επισήμανση του να αφορά και στην Κυβέρνηση, οπότε στην περίπτωση αυτή θα είχαμε και άλλα παρατράγουδα για διατάραξη των καλών σχέσεων που υπάρχουν με τον διοικητή της ΤτΕ, το mononews ρώτησε τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο για το θέμα .
Ο πρώην συνεργάτης του απάντησε λοιπόν ότι «Ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο να ανησυχεί και νομίζω ότι αναφέρεται στα προγράμματα των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία δεν έχουν κοστολογηθεί, όπως είπαμε.
Το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026».
Συνεργασία με τράπεζα του εξωτερικού κλείνει ο Φέσσας
Την κερδοφόρο δραστηριότητά της στο εξωτερικό συνεχίζει η Uni Systems, εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει μεγάλο deal στον τραπεζικό κλάδο.
Συγκεκριμένα το deal αυτό αφορά συνεργασία με τράπεζα στη Ρουμανία, δουλειά η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.
Είναι γνωστό ότι η εταιρεία έχει μεγάλη δραστηριότητα στη Ρουμανία και αυτό το deal έρχεται να επιβεβαιώσει την δυναμική της παρουσία στη χώρα.
Άλλωστε η Uni Systems έχει και την ανάλογη εμπειρία από συστήματα τραπεζών, καθώς διατηρεί συνεργασία εντός συνόρων τόσο με την Alpha Bank, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε πριν από μερικές ημέρες, όσο και με τις υπόλοιπες τα τρείς συστημικές τράπεζες.
Πάντως ο όμιλος Quest έχει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, κάτι που τον οδήγησε σε ρεκόρ πωλήσεων το 2022, καθώς έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.
H Uni Systems εισέφερε περίπου 176 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις για το 2023 κάνουν λόγο για έσοδα κοντά στα 190 εκατ. ευρώ.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος “γλυκαίνει” το έργο του ΙΟΒΕ
Το όνομα της ΙΟΝ φιγουράρει σε πρώτο πλάνο στην ετήσια έκθεση Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ.
Όχι, δεν συμπεριλαμβάνεται στο περιεχόμενο της έκθεσης, αν και θα μπορούσε γιατί από μόνη της η σοκολατοβιομηχανία που μετρά 84 χρόνια ζωής στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, αλλά στην πρώτη σελίδα ως «υποστηρικτής» της έκθεσης.
Όταν υποστηρικτές τα προηγούμενα χρόνια ήταν εταιρείες όπως η ΕΥ, o Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 , ή η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 , το να βλέπει κανείς το κλασικό κόκκινο με λευκό πλαίσιο σήμα «ΙΟΝ για πάντα», προκαλεί εντύπωση.
Φυσικά, η υποστήριξη στο έργο του ΙΟΒΕ, σχετίζεται και με το γεγονός ότι στην ιστορική εταιρεία έχει μπει πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Και αφού έπιασα σήμερα τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να σας ενημερώσω και πώς πήγε μια από τις πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχει ο πολυσχιδής επιχειρηματίας.
Πρόκειται για τη Wonderplant στην οποία συμμετέχει μαζί με ομάδα επιχειρηματιών και η οποία κατάφερε το 2022 να ανεβάσει τζίρο και EBITDA εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου με τη μέθοδο της υδροπονίας και στην ηλεκτρική ενέργεια είχε πέρυσι κύκλο εργασιών στα 45,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 98,72% σε σχέση με το 2021. Μικτό και καθαρό περιθώριο κέρδους μειώθηκαν σημαντικά αλλά εν μέσω αυτής της κρίσης το φαινόμενο αποτελεί συνηθισμένη εικόνα.
Τις πταίει για τα κολλημένα έργα της ΑΒΑΞ
«Φτύνει τον ουρανό και πετυχαίνει το πρόσωπο του ο Όμιλος ΑΒΑΞ, κατά τη λαϊκή παροιμία, καθώς για την καθυστέρηση της εκκίνησης των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει του φταίει το γεγονός ότι υπάρχουν ανώριμες μελέτες.
Τουλάχιστον αυτή μαθαίνω ότι είναι το επιχείρημα που επικαλείται στους αναλυτές για να δικαιολογηθεί.
Σχετικά με το θέμα των «ανώριμων» μελετών, κάποιος πρέπει να πει στο επιτελείο του Ομίλου ότι τα περισσότερα έργα που δημοπρατεί το υπουργείο του τελευταίο διάστημα περιλαμβάνουν τη μελέτη και την κατασκευή του κάθε project.
Άρα οι μελέτες είναι ευθύνη των αναδόχων, άρα στην προκειμένη περίπτωση του Ομίλου και όχι του υπουργείου υποδομών.
Ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ομίλου είναι το γεγονός ότι δεν εκδίδονται εγγυητικές επιστολές για να υπογράψει συμβάσεις και μου δημιουργείται η απορία εάν δεν εκτιμούν στις τράπεζες το γεγονός ότι ο ΑΒΑΞ έχει λάβει ως πριμ έγκαιρης υλοποίησης 57 εκατ. Ευρώ για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας.
Τώρα το ότι τα λεφτά αυτά δίνονται για ένα έργο που έχει κολλήσει εδώ και έξι μήνες, καθώς κανένας από τους δύο μετροπόντικες δεν έχει αρχίσει να σκάβει (μάλιστα ο δεύτερος ακόμα να καταφτάσει) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Κατά τα λοιπά ο Όμιλος υπόσχεται να εκτοξεύσει το ανεκτέλεστο έργων στα 3 δισ. Ευρώ στα τέλη του 2023, ευελπιστώντας ότι έχει τη δυνατότητα να το «σηκώσει»;
Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε την υπόσχεση αυτή , ο ΑΒΑΞ παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων όσον αφορά το ποσό αυτό, αλλά καταφέρνει να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση αν συγκρίνουμε τα δάνεια που έχει συνάψει καθώς αυτά ξεπερνούν τα 800 εκατ. Ευρώ για τη χρήση του 2022.
Τα απομεινάρια του Νόμου Κατσέλη
Όσο περνάει καιρός και φθάνουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις κόκκινων δανείων που είχαν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη.. τόσο φθίνει το υπόλοιπο τους.
Πλέον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόλις το 2% των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν απαιτήσεις που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Από αυτά, 116 εκατ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.
Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (π.χ. ν. 3869/201050) είτε νομικά πρόσωπα (π.χ. ν. 4307/2014, Πτωχευτικός Κώδικας).
Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, περίπου το 4,5% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 3,4%.
Το δικηγορικό γραφείο Καρατζά στην συμφωνία Εθνική – Εpsilon Net
Με επικεφαλής την Κατερίνα Καρατζά, η δικηγορική εταιρεία «Καρατζάς» εργάστηκε για τη συμφωνία εξαγοράς από την Εθνική Τράπεζα το 7,5% της EPSILON NET.
Η εξαγορά αποτελεί ένα μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για αποκλειστική στρατηγική συνεργασία που θα εστιάσει στην ανάπτυξη και διανομή προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.
Οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα θα διατίθενται, τόσο στις 132.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON ΝΕΤ όσο και σε όλες τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα.
Οι υπηρεσίες αυτές θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες των επιχειρήσεων και θα προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών ΜΜΕ προσφέροντας υψηλού επιπέδου εμπειρία στους πελάτες.
Την δικηγορική ομάδα, στην οποία ηγήθηκε η Κατερίνα Καρατζά, συμπλήρωσαν οι Senior Associates Όλγα Βινιέρη και Μαρία Χρονάκη.
Να θυμίσουμε ότι τιμή εξαγοράς που συμφωνήθηκε ήταν τα 7,4 ευρώ ανά μετοχή από τον Ιωάννη Μίχο.
Η συμφωνία προβλέπει option για επιπλέον 7,5% και συνοδεύεται από συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.
Πάντως οι business στο γραφείο Καρατζά συνεχίζονται κανονικά παρά το γεγονός ότι προ καιρού αποχώρησε, αιφνιδιαστικά, ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη της εταιρείας, ο κ. Αλέξανδρος Μεταλληνός.
Λέγεται ότι η κ. Καρατζά αιφνιδιάστηκε καθώς οι δυο τους ήταν φίλοι από παιδιά, όταν πήγαιναν στον Μωραΐτη.
Μάλιστα ο κ. Μεταλληνός συμφώνησε να πάει στην νομική φίρμα Ποταμίτης – Βεκρής, Παρασκευή βράδυ και την Δευτέρα έφυγε από το γραφείο της Καρατζά.
Ούτε αντίο δεν πρόλαβε να πει.
Χμχμχμχ !!!!
… και ο Παπαπολίτης στην πώληση της Intracom Defense
Σε ένα ακόμα μεγάλο deal πρωταγωνίστησε η δικηγορική εταιρεία «Παπαπολίτης & Παπαπολίτης, η οποία συμβούλευσε τον όμιλο της Intracom και την εταιρεία Intracom για την πώληση του 90,91% των μετοχών της Intracom Defence στους Ισραηλινούς της Israel Aerospace Industries, ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση.
Το deal έκλεισε στα 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β΄τριμήνου του 2023, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Τηλεμαχία και ενέργεια 1: Βαρουφάκης με «υφάκι» και σε άλλο πλανήτη
Η …ενεργειακή γεύση που έμεινε από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών μπορεί να μην έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις αλλά επιφύλασσε χαριτωμένα στιγμιότυπα που έβγαλαν γέλιο αν μη τι άλλο.
Δεν ήταν έκπληξη το ύφος «ΕΓΩ τα ξέρω όλα και στην ενέργεια και θα σας διδάξω, άσχετοι» του Γιάνη (με ένα νι πάντοτε) Βαρουφάκη που προκάλεσε βροντερά γέλια σε όσους γνωρίζουν τα ενεργειακά.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ.Βαρουφάκης απέρριψε διαρρήδην κάθε γνωστή μορφή παραγωγής με συμβατικό τρόπο. Εν ολίγοις, όχι σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη, κάρβουνο και μάλιστα δεν είπε λέξη για τα υδροηλεκτρικά.
Απέρριψε επί της ουσίας ακόμη και στα συμβατικά χερσαία αιολικά!
«Με τσακμακόπετρες θα πορευτούμε, αν ποτέ -Θεός φυλάξοι- αναλάβει ο Γιάνης μας» είπε αστειευόμενος καθηγητής του ΕΜΠ που γνωρίζει τα ενεργειακά.
Ενέκρινε ο …παμμέγιστος Βαρουφάκης μόνο τα θαλάσσια (υπεράκτια-offshore) αιολικά που θα ‘χτιστούν’ με αλουμίνιο χωρίς προφανώς να γνωρίζει πως έχουν ακόμη αυτά τα (πολύ χρήσιμα πάντως) αιολικά, μεγάλα τεχνικά θέματα να λύσουν στις Ελληνικές θάλασσες άρα θέλουν σχεδιασμό, χρόνο και χρήμα για να λειτουργήσουν.
Επίσης ενέκρινε (καλοσύνη του!) και το πράσινο υδρογόνο, που όντως έχει χαμηλούς έως μηδενικούς ρύπους CO2.
Το πράσινο υδρογόνο όμως παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού από ηλεκτρικό ρεύμα.
Το ρεύμα προέρχεται συνήθως από ηλιακή ενέργεια, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα ώστε να ‘δίνει’ και πράσινο υδρογόνο ή κυρίως από χερσαία αιολική ενέργεια την οποία ο «Γιάνης της καρδιάς μας» την απορρίπτει.
Άρα προτείνει ένα προϊόν του οποίου απορρίπτει την πρώτη ύλη!
Θα μου πείτε, «Γιάνης είναι αυτός, ότι θέλει λέει και λογαριασμό δεν δίνει» ή αλλιώς «πιάσ’το αυγό και κούρευ’το» που λέγαν οι παλιοί.
Τηλεμαχία και ενέργεια 2: Βελόπουλος με το …«χαμένο θησαυρό» στα χέρια του…
Είχαμε όμως στην τηλεμαχία και την …παγκόσμια διακήρυξη του Κυριάκου Βελόπουλου που δήλωσε μοναδικός γνώστης της ύπαρξης «ενός μεγάλου κρυμμένου θησαυρού της χώρας στους υδρογονάνθρακες» και κάτι ψέλλισε για «τοξικές ανεμογεννήτριες».
Σίγουρα έχουμε υδρογονάνθρακες στο υπέδαφος και κυρίως στη θάλασσα της χώρας, που όμως ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί ποσοτικά, θέλουν πάνω-κάτω μία δεκαετία να βγούν στην τελική παραγωγή.
Εν τω μεταξύ με ποιο καύσιμο θα προχωρήσουμε; Θα …καίμε με σπίρτα τις επιστολές που εμπορευόταν ο κος Βελόπουλος ώστε να παράγεται θερμότης;
Επίσης σε δέκα χρόνια δεν θα γνωρίζει κανείς τις τιμές που θα επικρατούν διεθνώς εκείνη την εποχή, ώστε να είναι εμπορεύσιμα ή όχι τα δικά μας αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όσο για τις «τοξικές ανεμογεννήτριες», ας μην ανησυχεί ο κ.Βελόπουλος: θα τις αλείψουμε με …κηραλοιφές δικής του παραγωγής και αυτομάτως θα γίνουν οικολογικές και μη-τοξικές!
Τηλεμαχία και ενέργεια 3: Εννοείται πως κάνει τα κουμάντα το Δημόσιο στη ΔΕΗ με 34%…
Κατά τα άλλα, σωστά επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης ερωτώμενος (αναφορικά με την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο του 51% της ΔΕΗ), πως «είτε 34% που είναι σήμερα, είτε 51%, διαφορά δεν υπάρχει, αφού και σήμερα το δημόσιο είναι ο κυρίαρχος μέτοχος και ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας.
Αν θέλει το δημόσιο να ασκήσει πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί και με το 34%» όπως είπε χαρακτηριστικά, ουσιαστικά απορρίπτοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Να θυμίσουμε πως ο, πολύ επιτυχημένος μάνατζερ της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 ο Γιώργος Στάσσης έχει διοριστεί από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι από τα funds φυσικά.
Ο Στάσσης διοικεί την εταιρία μέσα σε έντονο ανταγωνισμό από μεγάλους ιδιωτικούς Ομίλους και με πολύ δυνατούς ιδιώτες μετόχους δίπλα του.
Γι’ αυτό τα κριτήριά του είναι ιδιωτικο-οικονομικά αλλά στις δύσκολες στιγμές με τη διεθνή κρίση, το κοινωνικό πρόσωπο δεν απουσίασε καθόλου από τη ΔΕΗ…
Ο Μυλωνάς, το Champions league και η Τενεργ
Στην αγορά τις τελευταίες ημέρες συζητείται ένα πράγμα.
Πως η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να κλείσει το Deal με την First Sentier που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 , με ποσό 600 εκατ. ευρώ , και στην Εθνική εδώ και σχεδόν 9 μήνες δεν το έχουν καταφέρει ακόμα.
Δεν ξέρω ποιος φταίει αλλά σιγουρa κάποιος ευθύνεται.
Επειδή οι τραπεζικοί αγώνες είναι champions league είναι σαφές ότι ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς πρέπει να τρέξει ταχύτατα τις διαδικασίες.
Εκτός εάν άλλα χαρτιά έλαβε η Πειραιώς από την First Sentier και διαφορετικά η Εθνική όσον αφορά τον δανεισμό. Αλλά μάλλον κάτι τέτοιο είναι απίθανο να έχει συμβεί.
Η εποχή είναι δύσκολη και τέτοιου είδους δάνεια σπανίζουν.
QUIZ
Ποιος CEO εταιρείας, της οποίας τα δάνεια αγόρασε μεγάλο fund, φημολογείται οτι πέταξε ένα τασάκι στον τοίχο, όταν διάβασε Wiseman χθες το πρωί;
Από το θόρυβο μάλιστα η Φιλιππινέζα του σπιτιού παραλίγο να πάθει καρδιακή προσβολή.
Ευτυχώς που βρισκόταν στο σπίτι του και όχι στο TATOI CLUB, για τένις και πιλάτες.
Πάντως δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμα στο fund, για να τους “κάνει” το άγιο και καλό παιδί…
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.