• Ο σαμποτέρ της Πειραιώς, ο 5ος πόλος, ο Στουρνάρας και οι ευθυνόφοβοι, τα στελέχη του Δούκα, οι διακοπές του Τσαμάζ, η περιπέτεια της Βιλδιρίδη, το κάλεσμα του Παύλου στο Καβούρι και 1 hot εφοπλιστικό quiz

    Ποια σύζυγος εφοπλιστή, τις τελευταίες ημέρες εκμυστηρεύεται στις κολλητές της φίλες της, ότι «αναμένει τον διάδοχο»; Εμείς πάντως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τις εξελίξεις…

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Ο «σαμποτέρ» της Τράπεζας Πειραιώς

    Φίλοι αναγνώστες, σήμερα ο Wiseman κατ’ αποκλειστικότητα θα σας δώσει όλο το παρασκήνιο της απότομης πτώσης της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς.

    Κατ’ αρχάς δεν έχει καμία σχέση η πτώση της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς με αυτή του Μυτιληναίου και με αυτή της Aegean.

    Απολύτως καμία σχέση!!!

    Για να καταλάβετε, την Παρασκευή που μας πέρασε, η Aegean έκλεισε με άνοδο 3.64% στα 11.68€, πάνω από τον εκθετικό 200άρη ο οποίος βρίσκεται στα 11.581€ και λόγο κάτω από τον απλό ο οποίος βρίσκεται στα 11.732€.

    Η Mytilineos είχε μια πολύ καλή συμπεριφορά τις προηγούμενες ημέρες και ουσιαστικά η μετοχή έπεσε ακριβώς με την αποκοπή του μερίσματος.

    Το fund Balyasny Asset Management το οποίο ειδικεύεται στο long/short equity trading, ειδικότερα το τμήμα του arbitrage υπό την ηγεσία του κ. Adam Schwartz κλείνει μετά από τα πολύ άσχημα αποτελέσματά του.

    Το συγκεκριμένο fund πυροδότησε ένα κομμάτι των πωλήσεων στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

    Για να ξέρετε, το συγκεκριμένο fund είχε 3.000.000 μετοχές μόνο, τις οποίες τις αγόρασε στο placement των 4.00€.

    Δεν είχε λέπι από πριν.

    Ο πραγματικός λόγος φίλοι αναγνώστες που έπεσε το χώσιμο της αρκούδας τις τελευταίες μέρες στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς είναι ότι την Παρασκευή που μας πέρασε 28 Ιουνίου, η Autonomous έβγαλε report για τις ελληνικές τράπεζες που χαντακώνει κυρίως την τράπεζα Πειραιώς δίνοντάς της τιμή στόχο τα 3.47€.

    Κάποιοι μάλλον γνώριζαν ότι επίκειται κάποιο τέτοιου είδους report.

    Προσέξτε όμως τώρα γιατί η υπόθεση έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον.

    Καταρχάς πρέπει να ξέρετε ότι η Autonomous Research ήταν για πάρα πολλά χρόνια ιδιαιτέρως αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες.

    Κάτι που της βγήκε. Τότε όμως αναλυτής της για τις ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ο τωρινός.

    Όμως για κακή της τύχη και των πελατών της φυσικά, ενώ είχε δει την πτώση δεν πήρε πρέφα την άνοδο στις ελληνικές τράπεζες.

    Έφυγε η Πειραιώς από το 1.00€ στα 4.00€ και δεν κατάλαβε τίποτα.

    Όταν είχε πάει στα 4.00€ έβγαλε ένα report δίνοντάς της τιμή στόχο τα 3.80€.

    Τώρα μας θυμήθηκε ο Ούγγρος

    Την Παρασκευή που μας πέρασε εν μέσω γαλλικής καταιγίδας, ο Ούγγρος αναλυτής θυμήθηκε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ο αναβαλλόμενος φόρος.

    Κάτι το οποίο το ξέρουν όλοι και ο ίδιος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ακόμα ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σιγά-σιγά μέχρι το 2040-2042.

    Τώρα, τι πρεμούρα τον έπιασε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, δεν ξέρουμε.

    ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.

    Ο Ούγγρος θα έχει απόλυτο δίκιο εάν πίστευε ότι οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα 2-3 χρόνια θα βγάζουν ζημιές με αποτέλεσμα λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας του αναβαλλόμενου φόρου οι υφιστάμενοι μέτοχοι να υποστούν dilution.

    Έτσι θα του δίναμε απόλυτο δίκιο.

    Όμως φίλοι αναγνώστες, κάτι τέτοιο τα επόμενα 3 χρόνια δεν φαίνεται με τίποτα στον ορίζοντα.

    Είναι γνωστό σε όλη την επενδυτική κοινότητα ότι αυτή την στιγμή στην τράπεζα Πειραιώς το DTC είναι το 76% του CET1 capital, στην ΑΛΦΑ τo 56%, στην ΕΘΝΙΚΗ το 55% και στην EUROBANK το 44%.

    Είναι ακόμα γνωστό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, αυτό το ποσοστό στο τέλος του 2026 θα πέσει στο 50%.

    Για να γνωρίζετε φίλοι αναγνώστες, αυτή την στιγμή αυτό το ποσοστό για την ισπανική τράπεζα Sabadell είναι στο 47%.

    Αυτό όμως δεν απέτρεψε την BBVA να κάνει πρόταση επιθετικής εξαγοράς με δυνατό premium.

    Ακόμα χειρότερα για τον Ούγγρο αναλυτή, αυτή την στιγμή το ποσοστό για την CaixaBank είναι στο 45% και παρά ταύτα η CaixaBank αποφάσισε να αυξήσει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της μέσω μερισμάτων και buyback από το 50% στο 60%.

    Έτσι, ο δείκτης CET1 να έχει πέσει τώρα στο 12.2%.

    Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ελληνικών και ισπανικών τραπεζών είναι ότι σε περίπτωση ζημιών στις ισπανικές τράπεζες οι μέτοχοι δεν παθαίνουν dilution.

    Άρα το ζητούμενο είναι κατά πόσο πιστεύει κάποιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βγάλουν ζημιές στα επόμενα 3-5 χρόνια. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς για τον Ούγγρο αναλυτή, δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τι να κάνουμε τώρα;

    Το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου θα λυθεί οριστικά το 2040, αργά και σταθερά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τι να κάνουμε;

    Ξύδι στον αναλυτή αν βιάζεται να το λύσει.

    Το πραγματικό ερώτημα φίλοι αναγνώστες είναι εάν ο επόπτης, η ΕΚΤ δηλαδή, θα επιτρέψει από τα κέρδη του 2025 η τράπεζα Πειραιώς να δώσει το 50% των κερδών της σαν μέρισμα.

    Ο Wiseman πιστεύει ότι θα το επιτρέψει.

    Πάμε τώρα λίγο να κοιτάξουμε το ποιόν του αναλυτή.

    Ο αναλυτής της Βουδαπέστης και το άγνωστο πανεπιστήμιο 

    Για να γνωρίζετε φίλοι αναγνώστες, η Autonomous πλέον ανήκει στην γαλλική Société Générale που είδε τα κέρδη της Α’ τριμήνου 2024 να πέφτουν κατά 22%.

    Για να ξέρετε, ο συγκεκριμένος αναλυτής που βγάζει τις περισπούδαστες αναλύσεις χρησιμοποιώντας το logo της Autonomous έκανε το μεταπτυχιακό του Msc in Investment Analysis & Risk Management στο Corvinus University of Budapest το οποίο στην κατάταξη της QS rankings είναι στην θέση 1001-1200.

    Μιλάμε, δεν το ξέρει ούτε η μάνα του.

    Για να καταλάβετε, το ΕΚΠΑ είναι στην 393η θέση, το Μετσόβιο στην 321η θέση, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην θέση 951-1000, και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην θέση 451-500.

    Για να έχετε μια αίσθηση της κατάταξης, αυτή την στιγμή με βάση την QS rankings, το καλύτερο πανεπιστήμιο για να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό σε λογιστική και στα χρηματοοικονομικά (Accounting & Finance) είναι το Harvard University, 6ο είναι το London School of Economics, 7ο το University of Cambridge, 12ο το Yale University και 13ο to London Business School.

    Το Corvinus University of Budapest είναι παγκοσμίως άγνωστο

    Κατάταξη 1000-1200.

    Ο συγκεκριμένος κύριος πριν από την Autonomous δούλευε στην Concorde Securities ltd, ουγγρική χρηματιστηριακή.

    Φίλοι αναγνώστες πάμε τώρα στο ζουμί του report που βγήκε την Παρασκευή που μας πέρασε.

    Οι παραδοχές Μεγάλου

    Για να ξέρετε, ο αναλυτής μείωσε την τιμή στόχο για την τράπεζα Πειραιώς από 3.79€ σε 3.47€. Προσέξτε τώρα.

    Ο κύριος αυτός περιμένει για το 2024 κέρδη ανά μετοχή 0.78€, δηλαδή συνολικά κέρδη 975 εκ ευρώ και για το 2025 μειωμένα σε 887.5 εκ ευρώ.

    Η μείωση της τιμής στόχου κατά τον κύριο αυτό βασίζεται στο πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου που είπαμε πραγματικά τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται.

    Έτσι για αυτό αυξάνει το cost of equity για την τράπεζα Πειραιώς και μειώνει την τιμή στόχο. Προσέξτε δηλαδή.

    Μας δίνει ότι η δίκαιη αποτίμηση της Πειραιώς είναι στα 4.337 δις ευρώ.

    Εάν πάμε με την παραδοχή του κου Μεγάλου και όχι του Ούγγρου αναλυτή από το Corvinus University of Budapest, η Πειραιώς στα 3.47€ θα παίζει με ένα P/E=4.3 και θα έχει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 11.52% με βάση τις εκτιμήσεις του κου Μεγάλου ότι θα βγάλει 1 δις ευρώ κέρδη και θα δώσει το 50% σε μέρισμα.

    Η HSBC που προβλέπει η Πειραιώς να βγάλει κέρδη 926 εκ ευρώ το 2024 και 805 εκ ευρώ το 2025, δίνει τιμή στόχο τα 6.00€. Άλλο 6.00€, άλλο 3.47€. Από την άλλη η Goldman Sachs με την παραδοχή ότι η Πειραιώς θα έχει ένα ROTE το 2025 της τάξης του 11.9%, δίνει τιμή στόχο τα 5.30€.

    Η ομορφιά του χρηματιστηρίου φίλοι αναγνώστες είναι ότι ο καθένας έχει την άποψη του και ο Ούγγρος έχει την δική του και καλά κάνει.

    Εμείς απλώς θα πούμε ότι ο χρονισμός να ασχοληθεί τώρα ο Ούγγρος με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου λίγο πριν τις γαλλικές εκλογές είναι πολύ ύποπτος. Το χώσιμο που προηγήθηκε στην μετοχή της Πειραιώς είναι σαν κάποιος να ήξερε ότι θα βγει ένα τέτοιο report.

    Προσέξτε όμως γιατί υπάρχει και κάτι πιο ύποπτο. Κάτι που πάρα πολλοί λίγοι παρατηρούν όταν διαβάζουν ένα report.

    Στο disclaimer και συγκεκριμένα στη σελίδα 22 μας λέει το report ότι η Bernstein και θυγατρικές της έχουν πάρει αμοιβή για υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής το τελευταίο 12μηνο από την ALPHA Bank, από την Eurobank και την Εθνική, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Ακόμα, το τελευταίο 12μηνο affiliates manage or co-manage a public offering of securities of Alpha Bank, Eurobank and National Bank of Greece, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Ακόμα τους τελευταίους 12 μήνες όπως λέει συγκεκριμένα το disclaimer, η Bernstein and-or affiliates had an investment banking client relationship during the past 12 months with Alpha Bank, Eurobank and National Bank of Greece, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Εντάξει φίλοι αναγνώστες, εδώ γελάμε.

    Η μοναδική που δεν έχει δώσει λεφτά στην Autonomous είναι η τράπεζα Πειραιώς.

    Η Πειραιώς στα 6 ευρώ σύμφωνα με την HSBC

    Φαίνεται αυτό δεν άρεσε στην Bernstein και έβαλε την θυγατρική της την Autonomous την Παρασκευή να φέρει στο φως της επικαιρότητας το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου που ξέρει εκ των προτέρων ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η τράπεζα Πειραιώς.

    Άρα, οποιοδήποτε report βγει θα χτυπήσει την τράπεζα Πειραιώς πιο πολύ από όλες τις τράπεζες.

    Φίλοι αναγνώστε, ο Wiseman πιστεύει ότι η ίδια η αγορά θα τιμωρήσει τον Ούγγρο αναλυτή της Autonomous.

    Πάρτε ένα σενάριο που ο Wiseman δίνει τεράστιες πιθανότητες να επιτευχθεί.

    Και το 2025 και το 2026 αλλά και το 2027 η Πειραιώς θα βγάζει 1 δις ευρώ κέρδη και η ΕΚΤ και για τα 3 αυτά χρόνια θα την αφήσει να επιστρέψει τα 500 εκ ευρώ τον χρόνο σαν μέρισμα.

    Δηλαδή, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 3.406€ η Πειραιώς θα έχει μια ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ μερισματική απόδοση της τάξης του 11.74%, θα παίζει με ένα P/E 4.25 και θα παίζει με ένα P/TBV 0.547. Η πεμπτουσία του τζάμπα land.

    Ο Wiseman συντάσσεται με την τιμή στόχο της HSBC που δίνει τα 6.00€ και όχι με αυτή του αναλυτή της Autonomous από το Corvinus University της Βουδαπέστης που δίνει τιμή στόχο τα 3.47€.

    doValue: Τυπικό το θέμα με την άδεια, πλήρης ο φάκελος

    Αναμφίβολα η είδηση του Σαββατοκύριακου ήταν η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις άδειες στους servicers, ποιες πήραν νέα, ποιες πρέπει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να διορθώσουν κάποια θέματα και να αδειοδοτηθούν από την αρχή.

    Και φυσικά τα ονόματα της do Value και της Intrum, που είναι και οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κόκκινων δανείων «έπαιξαν» περισσότερο.

    Ο wiseman ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι τα προβλήματα που διαπίστωσε ο επόπτης.

    Η doValue, ο μεγαλύτερος servicer της ελληνικής αγοράς, χαρακτηρίζει τυπικό το θέμα της επαναδειοδότησης. 

    Όπως αναφέρει στον wiseman πηγή προσκείμενη στην εταιρεία διαχείρισης: «Ζητήθηκαν επιπλέον πληροφορίες, περιορισμένης έκτασης και τυπικού χαρακτήρα. Οι πληροφορίες αυτές -μαζί με τα σχετικά έγγραφα- έχουν ήδη προσκομιστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΤτΕ. Καθώς ο έλεγχός τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο επόπτης παρέτεινε την ισχύ της υφιστάμενης άδειας».

    Μάλιστα δεν αποκλείουν ότι η νέα άδεια θα ληφθεί πολύ σύντομα, καθώς ο φάκελος είναι πλήρης. «Η έκδοση της νέας άδειας αναμένεται μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ δεν επηρεάζονται σε τίποτα οι εργασίες της εταιρίας» σημειώνει η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα είναι διαδικαστικό και έχει να κάνει με την μετοχική σύνθεση του Mubadala Investment Company, το οποίο επενδύει στην doValue καθώς απέκτησε ποσοστό της Fortress. Όπως είναι γνωστό η Fortress είναι μέτοχος της ιταλικής doValue S.p.A, της μητρικής εταιρείας της doValue Greece.

    Intrum: Τα 15 σημεία και η απάντηση της εταιρείας

    Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έδωσε νέα άδεια λειτουργίας στην Intrum «καθώς από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση» με τις απαιτήσεις του νέου νόμου για την επαναδειοδότηση των servicers. Αυτό σημειώνει στην απόφαση του, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Σάββατο, ο Επόπτης.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στον Wiseman, η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε επί 15 σημείων για τα οποία ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία από την ΤτΕ.

    Ερωτηθείς για το θέμα από το mononews ο επικεφαλής της Intrum, κ. Γεωργακόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν σχολιάζουμε επί των κανονιστικών και εποπτικών διαδικασιών, Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην οποία συμμετέχουμε».

    Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία –όπως και όλες οι υπόλοιπες που δεν πήραν νέα άδεια- θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που  έχουν ζητηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Και προς το παρών η Intrum συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της, με βάση την άδεια του 2019.

    Πάντως  θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και άλλες έξι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να δώσουν πρόσθετα στοιχεία στην ΤτΕ για να λάβουν νέα άδεια και αυτές είναι οι: FIRSTCAPITAL, VERALTIS, COPERNIΚUS, SILVERSTONE, ΕΥΠΡΑΞΙΣ FSI, Μάουντ Στριτ Ελλάς.

    10 servicers πήραν νέα άδεια και 5 κατέβασαν ρολά

    Όμως, δεν είναι μόνο οι «μεγάλοι» της αγοράς που έχουν ενδιαφέρον.

    Έτσι, οι servicers που έλαβαν τη νέα άδεια είναι οι: Cepal, DVO1, Pillarstone, HipoGes, QQuant, UCI, APS Recovery, EOS Matrix, Εν Πι Ει και η Θεά Άρτεμις.

    Αντίθετα ρολά κατέβασαν οι: HOIST, RESOLUTE, SFS, PEPPER  και Cerved.

    Ο 5ος πόλος, ο Στουρνάρας, και οι ευθυνόφοβοι

    O 5ος πόλος με την συγχώνευση Αττικής και Παγκρήτιας έχει από καιρό δρομολογηθεί και συνιστά μια απόφαση τόσο του Πρωθυπουργού  και της κυβέρνησης όσο και της ΤτΕ που προσπαθεί τρία χρόνια να βάλει τάξη στο χάος των δυο αυτών τραπεζών .

    Η συμφωνία για την συγχώνευση υπάρχει, τα πάντα είναι έτοιμα αλλά για κάποιο λόγο ο επόπτης αποφάσισε να θέσει προθεσμία μέχρι την 5η Ιουλίου.

    Δηλαδή μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες.

    Και μόνο η σύντομη αυτή προθεσμία δείχνει σαφώς ότι υπάρχει συμφωνία και όλα είναι έτοιμα να πατηθεί το κουμπί της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου στην Ελλάδα.

    Αλλά γιατί ο επόπτης ένιωσε την ανάγκη να στείλει τέτοια επιστολή;

    Μήπως φοβήθηκε ότι η αναβλητικότητα και ευθυνοφοβία των διαφόρων εμπλεκομένων μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο το εγχείρημα;

    Μήπως πιέζεται χρονικά από τον SSM;

    Οποίος και αν είναι ο λόγος το δεδομένο είναι ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή όλα θα έχουν τελειώσει.

    Και ας γράφονται ανοησίες για δήθεν άλλους υποψήφιους επενδυτές (Μυστακίδης και άλλοι) η έλλειψη δήθεν κεφαλαίων η άλλες κατευθυνόμενες η μη παραδοξολογιες .

    Έφτασαν κάποιοι να αναπολούν την εποχή Παντελιά / Ellington και να ισχυρίζονται ότι η τότε συμφωνία με Ellington ( την οποία είχε κάνει ο τότε ισχυρός στην ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς ) προάσπιζε καλύτερα τα συμφέροντα του δημοσίου γιατί υποχρέωνε την Ellington να καταβάλει το σύνολο των χρημάτων της δεύτερης αύξησης.

    Βέβαια η συμφωνία δεν είχε γίνει με την γνωστή και εισηγμένη Ellington US αλλά με μια ανύπαρκτη Ellington Solution με μετοχικό κεφάλαιο μερικών χιλιάδων ευρώ που δανείζονταν εκατομμύρια για να διαχειρίζεται με κέρδη τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησαν πι προηγούμενες διοίκησης της Αττικής υπό την εποπτεία του μεγάλου και «πολύ»  τότε Παντελιά.

    Τι άλλο θα γραφτεί την επόμενη εβδομάδα κανείς δεν ξέρει αλλά το σίγουρο είναι ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία εξυγίανσης των δυο αυτών τραπεζών αφού εκτός της πολιτικής απόφασης και της θεσμικής παρέμβασης της ΤτΕ έχει πλέον βρεθεί και ιδιώτης επενδυτής ο οποίος έχει ήδη βάλει ζεστό χρήμα και στις δυο τράπεζες (130 εκ. έχει ήδη καταβάλει η THRIVEST στην Παγκρήτια και την Αττικής ).

    Ο προβληματισμός όμως για την δυσκολία στην εκτέλεση των κυβερνητικών αποφάσεων και τη ολιγωρία και ευθυνοφοβία με την οποία προχωρούν και εκτελούνται οι αποφάσεις αυτές παραμένει και ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο ο Στουρνάρας έκρινε ότι έπρεπε να παρέμβει και να τάξει μια συγκεκριμένη προθεσμία ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

    Όλα αυτά δείχνουν τελικά ότι η απόφαση να υπαχθεί το ΤΧΣ στο Υπερταμείο ίσως ήταν απολύτως επιβεβλημένη η έχει αργήσει πολύ.

    Γιατί χαίρεται ο Καρώνης και τρολάρει την JP Morgan

    Σιγή ιχθύος παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο μέτωπο του Χάρη Καρώνη με την JP Morgan για την αποτίμηση της Viva Wallet. Επειτα από την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, η οποία δικαιώνει σε γενικές γραμμές την πλευρά Καρώνη η οποία ζητά δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας για την τωρινή και μελλοντική ανάπτυξή της, δεν είχαμε κάποια κίνηση από τις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, μαθαίνω ότι η διαμάχη παραμένει ανοικτή και η σχέση Καρώνη με Ντίμον δεν είναι καθόλου καλή. «Δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία», μου λένε, γεγονός μάλλον προβληματικό για τον μέτοχο που κατέχει το 51,5% (μαζί με τον Μάκη Αντύπα) και τον αμερικανό τραπεζίτη που κατέχει το 48,5%.

    Ανατρέχοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ευφυούς αλλά άκρως συγκρουσιακού Χάρη Καρώνη, βρήκα μια ανάρτηση που έκανε μόλις στις 27 Ιουνίου. Και από το ύφος της κατάλαβα ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας μάλλον «τρολάρει» του Αμερικανούς συνεταίρους. Ή στην καλύτερη περίπτωση επιχαίρει δημόσια για τις δικαστικές αποφάσεις και δείχνει σα να θέλει να συνεχίσει την κόντρα με την JP Morgan.

    Γράφει, λοιπόν, ο κ. Καρώνης: Haris Karonis stated: “Without any doubt, Viva.com is not wepay.” WRL welcomes the court’s June 27 determination that WRL was the **overall winner** of the expedited litigation and that JPM should pay WRL’s costs of the litigation overall, with a down payment of 1 million EUR within 14 days.

    Δηλαδή ο κ. Καρώνης τονίζει με σχετικά σκωπτική διάθεση ότι «στην εταιρεία Viva χωρίς αμφιβολία δεν… πληρώνουμε». Και συνεχίζει γράφοντας ότι η WRL χαιρετίζει απόφαση του δικαστηρίου στις 27 Ιουνίου που λέει ότι η WRL είναι ο «συνολικός νικητής» και ότι η JP Morgan πρέπει να πληρώσει τα συνολικά δικαστικά έξοδα της WRL, με προκαταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ εντός 14 ημερών.

    Να εικάσω ότι πρόκειται για τα δικαστικά έξοδα που οι Αμερικανοί θα πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου γιατί έχασαν την υπόθεση στο Λονδίνο Πιθανότατα και ο Χάρης Καρώνης έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει και γι’ αυτό.

    Διότι σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός ότι οι δικαστές αναγκάζουν την JP Morgan να πληρώσει το σύνολο των δικαστικών εξόδων που έκανε η WRL καθιστά την τελευταία νικήτρια της αντιδικίας. Αλλιώς τα έξοδα θα μοιράζονταν στα δύο μέρη.

    Το συγκινητικό αντίο του Μιχάλη Τσαμάζ…

    Πραγματικά συγκινητικό ήταν το farewell του επί 14ετίας προέδρου και CEO του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ.

    Και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο από τα λεγόμενά του, αλλά και από το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα (δις) που εισέπραξε από μετόχους, συναδέλφους και δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην τελευταία του Γενική Συνέλευση την Παρασκευή.

    Ο κ. Τσαμάζ επικεντρώθηκε κυρίως στα πολλά και σπουδαία που κατάφερε ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια που «υπηρέτησε» στο τιμόνι του, αλλά και στις δύσκολες στιγμές οι οποίες δεν ήταν και λίγες σε όλη αυτή τη πολυετή πορεία.

    Στο Μέγαρο του ΟΤΕ, στο πλευρό του κ. Τσαμάζ βρέθηκαν επίσης ο Μπάμπης Μαζαράκης CFO του ΟΤΕ, η νομική σύμβουλος Ειρήνη Νικολαΐδη αλλά και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ντέπη Τζιμέα.

    Ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά εκείνους που παρευρέθηκαν και ήταν συνοδοιπόροι του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους μετόχους που του ευχήθηκαν καλή συνέχεια.

    Επόμενος σταθμός… διακοπές

    Ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να «αλιεύσουν» κάποια πληροφορία για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Με τον κ. Τσαμάζ όμως να μην…υποκύπτει και να λέει απλά ότι θα κάνει διακοπές.

    Όπως είπε μάλιστα, σχεδιάζει μέσα στο καλοκαίρι μικρή κρουαζιέρα σε σκάφος με κάποιους συναδέλφους.

    Από Δευτέρα, ο Κώστας Νεμπής θα είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ και ο κ. Τσαμάζ ήδη εξετάζει τις επιλογές του για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

    Βασιλική Μουγιάντζη: Η πρωταγωνίστρια στη δίκη των Κουτσολιούτσων

    Τώρα που κάθισε ο κουρνιαχτός από τη δίκη της Folli Follie και την ξεκάθαρη καταδίκη των Κουτσολιούτσων, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον κύριο πρωταγωνιστή της υπόθεση. Ή μάλλον την πρωταγωνίστρια που δεν είναι άλλη από την πρόεδρο του δικαστηρίου, Βασιλική Μουγιάντζη, η οποία έγινε πρόεδρος Εφετών το 2022 και ανέλαβε να φέρει σε πέρας την πρώτη μεγάλη δίκη στην Αθήνα, καθώς μέχρι τότε υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ. Μουγιάντζη κατάφερε να ολοκληρώσει με άψογο τρόπο μια πολύμηνη, δύσκολη και πολύπλοκη δίκη που πέρασε από 40 κύματα λόγω της αποχής των δικηγόρων αλλά και της προσπάθειας που γινόταν για να «θολωθούν» τα νερά και να μη βγει στο φως η αλήθεια.

    Η εμπειρότατη δικαστικός, ήταν καλά διαβασμένη για όλες τις πτυχές της δικογραφίας, ετοιμόλογη, αποφασιστική να ολοκληρώσει τη δίκη, ακόμη κι όταν η αποχή φαινόταν ότι θα τίναζε τα πάντα στον αέρα.

    Η φράση της στα τέλη του προηγούμενου έτους: «Είπαμε αποχή. Να φτάνουμε όμως στο σημείο να εκλιπαρούμε για να δοθούν άδειες στους δικηγόρους; Να ικετεύει το δικαστήριο; Να θέλουμε να δικάσουμε και να μη μπορούμε; Υπάρχει κι ένα όριο. Έλεος!», ίσως ήταν αυτή που άλλαξε το κλίμα και πήραν άδεια οι δικηγόροι.

    Και για να λέμε και την αλήθεια, η πρόεδρος ήταν αυτή που έσωσε την τιμή της Δικαιοσύνης καταδικάζοντας τους βασικούς κατηγορούμενους, σε αντίθεση με την εισαγγελέα Αικατερίνη Ρούμπου, η πρόταση της οποίας είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση σε όλους.

    «Φουρτούνες» για τον… καπετάνιο – υπουργό Στυλιανιδη

    Σε μεγάλη φουρτούνα απ΄ ότι μαθαίνω έχει πέσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Χρήστος  Στυλιανίδης  με  τα ταχύπλοα που έχει προμηθευτεί  το Δημόσιο για τις ανάγκες του Λιμενικού.

    Πρόκειται για 20 σκάφη τα οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει η εταιρεία Viking Norsafe, κερδίζοντας – χωρίς αντίπαλο  –  τον διαγωνισμό που είχε γίνει αν θυμάμαι καλά το 2021.

    Το ύψος της σχετικής σύμβασης έφθασε περίπου τα 23 εκατ. ευρώ.

    Μέχρι εδώ τα πράγματα – αν εξαιρέσεις την απουσία ανταγωνιστών στο διαγωνισμό – τα πήγαιναν σχετικά καλά.

    Τα προβλήματα όπως μου λένε οι «μάχιμοι  αξιωματικοί του Λιμενικού» άρχισαν να διαφαίνονται όταν ξεκίνησε η τμηματική παράδοση της παραγγελίας.

    Η πρώτη παρτίδα λοιπόν των σκαφών που παραδόθηκε, απεδείχθη κατώτερη των προσδοκιών,  και κυρίως των προδιαγραφών που είχαν τεθεί στην προκήρυξη.

    Τα συγκεκριμένα σκάφη δεν κατάφεραν να πιάσουν την ανώτατη  ταχύτητα των 50 κόμβων ακόμη και με ευνοϊκές συνθήκες,  τερματίζοντας στους 44 κόμβους. Επιπροσθέτως η κατανάλωση  σε καύσιμα είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης  για την οποία είχε δεσμευτεί ο κατασκευαστής.

    «Το κερασάκι στην τούρτα» μπήκε με ένα περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο όπως μου μεταφέρουν προκάλεσε πραγματική ανησυχία για την αξιοπιστία αυτών των ταχύπλοων.

    Ένα από αυτά  λοιπόν «έμεινε» μεσοπέλαγα από μηχανική βλάβη και χρειάστηκε να προτρέξει για βοήθεια ένα από τα Rafnar  τα οποία έχουν δωρίσει οι εφοπλιστές στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο το ρυμούλκησε μέχρι τον Πειραιά .

    Ιουλία Τσέτη: Business as usual

    Μπορεί η εκλογική διαδικασία στον ΣΕΒ να ολοκληρώθηκε και η Ιουλία Τσέτη να μην εξελέγη, αλλά η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ δεν ξεχνά ποτέ τους συνεργάτες της και όσους την υποστηρίζουν.

    Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτη της δουλειά, με το που επέστρεψε στο πρόγραμμά της, ήταν να αποστείλει ευχαριστήριο μέιλ στους δημοσιογράφους, που “κάλυψαν” την υποψηφιότητά της, λέγοντάς τους ότι εκτιμά την αγαστή συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα.

    Η κα. Τσέτη, μου λένε οι πηγές μου, δεν θα φύγει ακόμη για διακοπές, όχι μόνο γιατί οι εταιρείες της θα κλείσουν τον Αύγουστο, ως είθισται, αλλά και γιατί παιδεύεται με το χέρι της, που το είχε σπάσει.

    Πριν από λίγες μέρες αφαίρεσε τον γύψο, αλλά, όπως έμαθα, πονάει πολύ ακόμη.

    Γρήγορα περαστικά κι αγύριστα.

    Η Λίλιαν Βιλδιρίδη και ο «ήρωάς» της

    Και μιας και πιάσαμε τα θέματα υγείας, να σας πω και για την πρόσφατη περιπέτεια της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βενετίας Βιλδιρίδη, που θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά δυσάρεστη έκβαση, η οποία, ωστόσο, απεφεύχθη.

    Η κα. Βιλδιρίδη πήγε να αφαιρέσει έναν έγκλειστο φρονιμίτη, που θεωρείται μικροεπέμβαση ρουτίνας, αλλά εμφάνισε επιπλοκές και παραλίγο να πάθει εγκεφαλίτιδα.

    Η αριστερή της πλευρά παραμένει πρησμένη ως σήμερα και η ταλαιπωρία της αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες ακόμη, παρόλο που έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της εδώ και δέκα ημέρες.

    Όπως λέει η ίδια, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη στον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος της έσωσε τη ζωή με την παρέμβασή του.

    Μιλώντας σε βιντεοκλήση, για να δει πώς πάει, της είπε να σπεύσει στον Ευαγγελισμό και ότι θα συναντηθούν εκεί.

    Πράγματι η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μετέβη στο νοσοκομείο και η κατάστασή της κρίθηκε τόσο επείγουσα, που την έβαλαν στις δέκα και μισή το βράδυ στο χειρουργείο. Τέλος καλό όλα καλά, αν και μάλλον αυτή η περιπέτεια δεν θα ξεχαστεί.

    Περαστικά και ένα μπράβο κι από μας στον κ. Θεμιστοκλέους.

    ΠΑΣΟΚ: Δεν «σκοτώθηκαν» αλλά…

    Να σας πάω στα πολιτικά αγαπητοί αναγνώστες, όπου η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και η προκήρυξη εκλογών για τις αρχές Οκτωβρίου μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

    Άλλωστε, με τον ΣΥΡΙΖΑ από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις. Εκεί περιμένουν από αύριο τον… τουρίστα των ΗΠΑ, Στέφανο Κασσελάκη, για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Στο ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν «σφάχτηκαν» όπως πολλοί ανέμεναν κυρίως γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές 6 και 13 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά «σύρθηκε» σε κάλπες μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες.

    Γενικότερα οι ομιλητές είχαν έναν πιο ενωτικό τόνο, αν και δεν έλειψαν οι αιχμές και τα εκατέρωθεν βέλη. Ωστόσο φαίνεται να επικράτησε το αίσθημα της επιβίωσης, να μην υπάρξουν δηλαδή διασπάσεις και μια… συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ, όπως έλεγαν έξω από το ξενοδοχείο που γινόταν η συνεδρίαση.

    Το κλίμα στην αρχή, και κατά την ομιλία του προέδρου του κόμματος ήταν… Ανδρουλακικό, αφού υπήρξε κινητοποίηση των φίλων του Ανδρουλάκη οι οποίοι εύκολα λειτούργησαν και ως «κλακαδόροι».

    Πάντως, από το ποιοι χειροκροτούσαν κατά την ομιλία Ανδρουλάκη και στο τέλος αυτής βλέπουμε και τις συμμαχίες που δημιουργούνται.

    Η παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης, Ευθυμίου κ.λπ.) είναι απέναντι στον πρόεδρο, και κάπως προς τα εκεί κινούνται κι άλλα στελέχη, βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

    Πολλοί θα συμπαραταχθούν με τον Χάρη Δούκα, άλλοι με τον Παύλο Γερουλάνο. Αγνωστο τι θα κάνει ο Μιχάλης Κατρίνης, που ενδεχομένως να ανακοινώσει υποψηφιότητα σήμερα.

    H δε Νάντια Γιαννακοπούλου, θα είναι «στην πρώτη γραμμή», αλλά δεν είπε πως. Ως υποψήφια; Ή ως βασικό στέλεχος ενός υποψηφίου, που σίγουρα δεν είναι ο Ανδρουλάκης;

    Ο Χάρης Δούκας «μαζεύει» στελέχη

    Εκπλήξεις έκρυβε πάντως ο Χάρης Δούκας. Οχι τόσο στην ομιλία του, που ανακοίνωσε υποψηφιότητα κι έδειξε να έχει μεγάλη δυναμική, όσο από τις παρασκηνιακές κινήσεις που κάνει. Η συνάντηση με 100 μέλη της ΚΕ που φαίνεται να είναι με το μέρος του δημάρχου, δείχνει αυτή τη δυναμική.

    Κι ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στενοί πολιτικοί φίλοι του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν συμπαραταχθεί με τον Χάρη Δούκα. Σμέρος, Καμάς, Σαουλίδης, Σημιτροπούλου, Αναστασίου, Καραούλης, Αποστολόπουλος, Νούσιος κ.λπ. είναι υπέρ του δημάρχου, μαζί με κορυφαία στελέχη όπως ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο Μ. Χριστοδουλάκης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Απόστολος Πανάς, η Τόνια Αντωνίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης κ.λπ.

    Είναι σίγουρο ότι οι επόμενοι τρεις μήνες στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού συγκροτούνται ήδη δύο ισχυρά μέτωπα, αυτό του νυν προέδρου και αυτό του Χάρη Δούκα, ενώ και ο Παύλος Γερουλάνος έχει ισχυρές βάσεις.

    Η σύσκεψη στο Μαξίμου, ο ανασχηματισμός και οι προτάσεις Σκέρτσου

    Στην κυβέρνηση σας έχουμε φρέσκα νέα. Ερχεται… ανασχηματισμός. Αλλά θα αλλάξουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, εδώ που τα λέμε αυτοί που δουλεύουν περισσότερο… Μαθαίνω ότι την Παρασκευή υπήρξε μια πολύ κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Ακη Σκέρτσο καθώς και τον υφυπουργό, Γιώργο Μυλωνάκη.

    Απ’ ότι μου λένε, στη σύσκεψη έπεσαν όλα τα ονόματα των στελεχών που θα μπορούσαν να γίνουν γενικοί γραμματείς, αν και μαθαίνω ότι θα υπάρξει εκτεταμένο rotation. Τι μου είπαν για τη σύσκεψη αυτή; Δύο πράγματα:

    Το ένα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως να γίνουν άμεσα οι αλλαγές, ίσως Τετάρτη με Πέμπτη να έχουμε ανακοινώσεις.

    Το άλλο είναι ότι τον πρώτο λόγο στις εισηγήσεις έχει ο Σκέρτσος ο οποίος έχει αξιολογήσει τους υπάρχοντες γενικούς γραμματείς κι έχει εικόνα για το ποιοι πρέπει να αλλάξουν, ποιοι να παραμείνουν, ποιοι να πάνε σε άλλο πόστο.

    Ο δε Γιώργος Μυλωνάκης έχει ασφαλώς λόγο στις αποφάσεις, όμως, μετά το κακό κλίμα στην Κ.Ο. της ΝΔ, που χρεώθηκε αρνητικά στον υφυπουργό, έχει μείνει λίγο πιο πίσω μιας κι όπως μου λένε έχει δημιουργήσει αρκετές έχθρες και εντός του Μαξίμου.

    Quiz 1: Ποιος είναι ο μεγάλος manager που ψάχνει για δουλειά

    Τώρα θα σας πάω σε ένα κουίζ για μυημένους με πληροφορίες που μου έλεγε χθες κάποιος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

    Ποιος, λοιπόν, manager μεγάλου φορέα, με τεράστια δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό, μετράει… μήνες στη θέση του κι εδώ και κάποιο διάστημα ψάχνει για δουλειά;

    Αλλά όχι όποια κι όποια δουλειά.

    Θέση υψηλή ψάχνει ο άνθρωπος και ίσως να πιστεύει ότι την αξίζει.

    Πήγε, λοιπόν, και ρώτησε για να αναλάβει σπουδαία θέση σε μεγάλο όμιλο, αλλά… έφαγε πόρτα γιατί εκεί δεν μπαίνεις εύκολα.

    Ρώτησε για θυγατρικές του συγκεκριμένου ομίλου, αλλά κι από εκεί τον έκοψαν.

    Στη συνέχεια πήγε να «φάει» τη θέση μιας άξιας κυρίας, θεσμική θέση, όμως κι εκεί δεν τα κατάφερε…

    Και τώρα προσπαθεί να βρει τα κατάλληλα «κουμπιά» για να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μη μείνει κι άνεργος εκεί προς το τέλος του χρόνο.

    Είναι πολλά τα λεφτά άλλωστε μηνιαίως…

    Παύλος Κανελλόπουλος: Το κάλεσμα

    Προ ημερών ο γνωστός επιχειρηματίας Παύλος Α. Κανελλόπουλος (της Canellopoulos Adamantiadis Holdings) με την σύζυγό του Χρύσα, διοργάνωσαν στην κατοικία τους στο Καβούρι ένα εξαιρετικό δείπνο. Τους τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι και γνωστοί.

    Εκεί και ο γνωστός εφοπλιστής της DANAOS Γιάννης Κούστας, χωρίς την παρέα της Δήμητρας Κούστα, η οποία από ότι φαίνεται ξεκουράζεται στην οικία της Βουλιαγμένης.

    Λέγεται ότι αποφεύγει τις πολλές μετακινήσεις…

    QUIZ2: Ο εφοπλιστής  και ο διάδοχος

    Ποια σύζυγος εφοπλιστή, τις τελευταίες ημέρες εκμυστηρεύεται στις κολλητές της φίλες της, ότι «αναμένει τον διάδοχο»;

    Εμείς πάντως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τις εξελίξεις…

    Ο εφοπλιστής και η νυν σύζυγος έχουν ήδη αποκτήσει μαζί δυο κοριτσάκια.

    Εκείνος έχει παιδιά και από προηγούμενους γάμους…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.