Ο Ράμμος, η ΑΔΑΕ και οι κίνδυνοι
Χθες διάβασα με μεγάλη προσοχή την απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την έναρξη ελέγχων στις εταιρείες COSMOTE, OTE, VODAFONE και WIND με σκοπό να ελέγξει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών.
Η απόφαση της ΑΔΑΕ υπό τον κ. Χρήστο Ράμμο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Αυτό είναι το εξής.
Όπως ξέρετε η Αρχή διοικείται από την ολομέλεια της η οποία είναι 7μελης.
Της συγκεκριμένης αποφάσεως, μειοψήφησαν τα μέλη Δημήτριος Βέργαδος και Γεώργιος Μπακάλης, τα οποία καταψήφισαν την υπ’ αριθ. 361/2022 εισήγηση ενώ ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Μιχαήλ Σακκάς απέσχε από την ψηφοφορία.
Η απόφαση δηλαδή εγκρίθηκε οριακά.
Από μόνο του αυτό το γεγονός δημιουργεί υποψίες υψίστης σημασίας.
Από την άλλη θα μου πείτε η ολομέλεια ψήφισε την απόφαση κατά πλειοψηφία.
Σωστό και αυτό.
Δημοκρατία έχουμε άλλωστε.
Όμως θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη…
Υπάρχει ο κίνδυνος με τις κινήσεις της και τις αποφάσεις της η ΑΔΑΕ να εργαλειοποιηθεί πλήρως.
Κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Και με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα της η ΑΡΧΗ δεν μπορεί να τα κοινοποιήσει σε κανέναν καθώς είναι απόρρητα , υπάρχει ο κίνδυνος στην συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλέσει την ΑΔΑΕ για ποιο λόγο δεν τα δημοσιοποιεί.
Και τότε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.
Προσωπικά για τον κ. Ράμμο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.
Επίσης μια άλλη διάσταση εξίσου σοβαρή η οποία πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών γνωρίζει πολύ καλά τους αριθμούς τους οποίους η ΕΥΠ έχει στείλει στους παρόχους, καθώς ενημερώνεται ταυτόχρονα μόλις εκδοθεί η εντολή από τις κρατικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση τους.
Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιον λόγο εφόσον γνωρίζει τους αριθμούς, πραγματοποιεί και τους ελέγχους στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών;
Φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της.
Μήπως όμως κάνει και λίγο show off;
Η ΜOTOR OIL στον MSCI
Μια από τις μετοχές που φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν το 2023, θα είναι η MOTOR OIL ΜΟΗ 1,86% 23,04 .
Η εισηγμένη μετά την χθεσινή άνοδο της μετοχής της κατά 3%, βρίσκεται πλέον σε αξία στα 2,49 δισ. ευρώ.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η εταιρεία της οικογένειας Βαρδινογιάννη με σχετική άνεση θα κόψει τον νήμα του δείκτη MSCI.
Ο περίφημος δείκτης για την Ελλάδα προβλέπει 10 μετοχές.
Όμως αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 9.
Άρα υπάρχει θέση για μια ακόμα εταιρεία.
Μια υποψήφια εταιρεία θα μπορούσε να είναι επίσης και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως χθες είχε χρηματιστηριακή αξία 1,81 δισ. ευρώ.
Η απόσταση μεταξύ των Μotor Oil και Πειραιώς είναι πολύ μεγάλη και είναι απίθανο οι αξίες να συγκλίνουν.
Εκτός εάν η μετοχή της Πειραιώς καταφέρει και καλύψει την απόσταση εντός των επομένων 27 ημερών.
Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.
Το κρίσιμο 10ημερο που μια εταιρεία ελέγχεται από τους αναλυτές της Morgan Stanley Capital International (MSCI) είναι από 20 Ιανουάριου έως 30 Ιανουάριου.
Οι αλλαγές στους δείκτες ανακοινώνονται μετά τις 15 Φεβρουάριου.
Πάντως h αγορά αιφνιδιάστηκε χθες με δυο πακέτα στην μετοχή της Πειραιώς.
Συνολικά άλλαξαν χέρια 1,5 εκατ. μετοχές (το 1ο πακέτο ήταν 1 εκατ. μετοχές και το δεύτερο 500.000 μετοχές) στην τιμή του 1,46 ευρώ.
Τα κέρδη του PREM WATSA
Ο WISEMAN είναι λάτρης των αριθμών και του αρέσει να ακριβολογεί.
Ξαφνικά λοιπόν χθες βλέποντας το ταμπλό των μέτοχων, θυμήθηκα την κίνηση που έκανε ο ινδοκαναδός Prem Watsa της FAIRFAX, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 που συμφώνησε να αγοράσει 2,7 εκατ. μετοχές της Mytilineos.
Η είδηση μεταδόθηκε πρώτα από το mononews.gr..
Για να σας φρεσκάρω την μνήμη το πακέτο συμφωνήθηκε να εξαγοραστεί στα 18,50 ευρώ ανά μετοχή.
Ήδη η μετοχή της Μytilineos βρίσκεται στα 20,40 ευρώ.
Δηλαδή 1,90 ευρώ κέρδος ανά μετοχή η σχεδόν 5,13 εκατ. ευρώ κέρδος για το FAIRFAX.
Not bad at all…
Κυπριώτης: Πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος
Για την υπόθεση του «κόκκινου» ξενοδόχου Κωνσταντίνου Κυπριώτη που έχει τα ξενοδοχεία στην Κω, έχετε διαβάσει πολλές φορές.
Ο άνθρωπος χρωστούσε πέριξ των 140 εκατ. ευρώ στις τράπεζες οι οποίες έβγαλαν στο σφυρί τα δάνεια του, αφού δεν πλήρωνε για πολλά χρόνια.
Τα δάνεια εξαγοράστηκαν από την HIG.
Όμως αιφνιδιαστικά ο Κυπριώτης αποφάσισε να ενοικιάσει τα ξενοδοχεία του στην Hotel Brain, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της HIG.
Στην συνέχεια «τράβηξέ» και μια αγωγή στις τράπεζες γιατί όπως υποστηρίζει, συμπεριφέρθηκαν με ανηθικότητα και πούλησαν τα δάνεια των 140 εκατ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια.
Προφανώς και οι τράπεζες έκαναν διαγωνισμό για τα πουλήσουν τα δάνεια του αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, για τον ξενοδόχο στην ΚΩ.
Όμως για μια ακόμα φορά τα δικαστήρια θα κληθούν να απαντήσουν στην ερώτηση ποιος ελέγχει τον όμιλο Κυπριώτη, την ιδιοκτήτρια εταιρεία 5 μεγάλων ξενοδοχείων στην Κω.
Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής απόκτησης των δανείων Κυπριώτη έγινε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες εξαγοράστηκαν με discount επί της ονομαστικής αξίας μεγαλύτερο από 40%.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Δεκεμβρίου κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Κω αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, μεταβίβαση επιχείρησης και επικουρικά αίτηση πτώχευσης της εταιρείας «Ξενοδοχειακές Τουριστικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Γ. Κυπριώτης & Υιοί Ανώνυμη Εταιρεία», το όχημα μέσω του οποίου ελέγχει τα πέντε ξενοδοχεία ο όμιλος Κυπριώτη.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, η εν λόγω αίτηση επειδή κατατίθεται χωρίς τη συναίνεση της ιδιοκτησίας, αλλά από την πλειοψηφία των πιστωτών, και εφόσον η εταιρεία βρίσκεται σε παύση πληρωμών, προβλέπει και την πτώχευσή της.
Η συζήτηση στο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιανουαρίου το πρωί.
Σήμερα όμως ο Wiseman θα σας κάνει άλλη μια αποκάλυψη.
Η τέως σύζυγος και μητέρα των 4 παιδιών του, έχει καταθέσει μήνυση στον Κωνσταντίνο Κυπριώτη και τον κατηγορεί για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.
Η τέως σύζυγος κατηγορεί τον ξενοδόχο ότι, μια δανειακή σύμβαση με μια εκ των 4 συστημικών τράπεζων, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ και 2 εγγυητικές επιστολές, έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή της.
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης.
Η παθούσα έχει προσκομίσει γραφολογική εξέταση με την οποία επιβεβαιώνει την πλαστογραφία.
Τι θα κάνει η Εurobank στην Κύπρο;
Υψηλές επενδυτικές προσδοκίες έχει προκαλέσει στους «κουμπάρους» στην Κύπρο η αύξηση του ποσοστού που κατέχει η Εurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 στην Ελληνική Τράπεζα στο 29,2%.
Βλέπετε σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία αν μία εταιρεία συμπληρώσει το 30% κάποιας εισηγμένης, τότε θα πρέπει να διατυπώσει δημόσια πρόταση στους μετόχους της σύμφωνα με τον περί δημοσίων προτάσεων εξαγοράς νόμο του 2007.
Επομένως η Εurobank η οποία ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2022 αγοράζοντας μετοχές της Ελληνικής από τον όμιλο παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών Wargaming, που έχει ως έδρα τα τελευταία χρόνια τη Λευκωσία, βρίσκεται τώρα μία ανάσα από τη διατύπωση δημόσιας προσφοράς προς όλους τους μετόχους της Κυπριακής Τράπεζας.
Αποκτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο στη δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της Κύπρου. Αν μάλιστα διάβαζε κανείς χθες τον Κυπριακό τύπο θα σχημάτιζε με σχετική βεβαιότητα την πρόβλεψη ότι αργά η γρήγορα «η Ελλαδική Τράπεζα θα αποκτήσει τον έλεγχο της Ελληνικής».
Είναι σαφές ότι οι Κύπριοι βλέπουν με ιδιαίτερα θετικό μάτι την προοπτική υποβολής δημόσιας πρότασης από την Εurobank σε αντίθεση με την Loan Star στην οποία έκλεισαν το δρόμο όταν έπραξε το ίδιο το καλοκαίρι.
Ωστόσο για την ώρα όπως μαθαίνω από το Μέγαρο Μποδοσάκη δεν «καίγονται» για να υποβάλλουν πρόταση για την Κυπριακή Τράπεζα.
Τετραπλό σερί για την Πειραιώς ΑΕΠΥ και οι remote brokers του Κοντόπουλου
Κάτι καλό συμβαίνει με την Χρηματιστηριακή εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 .
Δεν εξηγείται διαφορετικά πως κατόρθωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά να καταλάβει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, με μερίδιο που υπερέβη το 23%.
Η χρονιά που μας πέρασε έκλεισε για την εταιρεία στην οποία ηγείται ο Κωσταντίνος Ξένος με συναλλαγές ύψους 8,36 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο αγοράς 16,91% και συναλλαγές ύψους 6,09 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση, η Euroxx Χρηματιστηριακή με μερίδιο 12,72% και αθροιστική αξία συναλλαγών ύψους 4,58 δισ. ευρώ.
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη η στρατηγική που υιοθέτησε πριν από μερικά χρόνια η εταιρεία να προσελκύσει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό, όπως η Goldman Sachs, απεδείχθη αποτελεσματική.
Βέβαια δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν καταφέρει τελικά ο Γιάννος Κοντόπουλος και πείσει τους ξένους brokers να γίνουν «εξ αποστάσεως (remote) μέλη του ΧΑ.
Θυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, την οποία προωθεί με παράλληλα μέσα όπως ήταν ο νέος τρόπος οργάνωσης του φετινού road show στο Λονδίνου, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία των ξέων παικτών στο ΧΑ.
Γιατί αυξήθηκε κατά 95% το κόστος για την επέκταση της Γραμμής 2 στο Μετρό
Θα διαβάσατε προφανώς χθες την είδηση, που πρώτο δημοσίευσε το mononews, για την προκήρυξη του διαγωνισμού επέκτασης της Γραμμής 2 προς Ίλιον, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Υπουργείου Υποδομών.
Το κόστος του έργου εκτινάχθηκε στα 700 εκατ. Ευρώ (για να είμαι ακριβής υπολογίζεται στα 682 εκατ. Ευρώ μαζί με το ΦΠΑ), και είναι σχεδόν το διπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό ο οποίος ανερχόταν στα 350 εκατ. Ευρώ.
Με μία γρήγορη ματιά στην προκήρυξη γίνεται σαφές ότι στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικές εργασίες και άλλα απρόβλεπτα.
Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μετρό Α.Ε. φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που ισχύουν στα δημόσια έργα με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα κατασκευαστικά και για αυτό το λόγο έχουν λάβει υπόψη και τις επικείμενες αναθεωρήσεις.
Εάν δε γινόταν αυτό, ένα ακόμα μεγάλο έργο μπορεί να καθυστερούσε ή ο ανάδοχος να ζητούσε πριμ έγκαιρης υλοποίησης.
Έτσι το χρονοδιάγραμμα του έργου θα πήγαινε πίσω ένα εξάμηνο, δηλαδή να ολοκληρωνόταν το 2029 ή το 2030. Διαφορετικά ο ανάδοχος θα έπρεπε να λάβει πριμ ύψους 17,5 εκατ. Ευρώ με το «καλημέρα».
Δε θα σας πάω μακριά, καθώς αυτό το είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα τόσο τα με «ψιλά» (σχεδόν μισό εκατ. Ευρώ) που πήρε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 για το αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό, αλλά και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 57,7 εκατ. Ευρώ που έλαβε η Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom για τα έργα στη Γραμμή 4.
Ο “ξαφνικός έρωτας” των Financial Times με την Ελλάδα και τον Σταϊκούρα
Μετά την ανακήρυξη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ως “Υπουργού της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη ” οι Financial Times επεφύλαξαν χθες άλλη μία θετική έκπληξη για τη χώρα.
Ποιος θα το περίμενε λοιπόν ότι θα έφθανε μία μέρα που οι αγορές θα ανησυχούν περισσότερο για το Χρέος της Ιταλίας παρά της Ελλάδος.
Τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα ως γνωστόν στερείται ακόμη επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα λοιπόν με χθεσινό βασικό άρθρο των Financial Times, 9 στους 10 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από την έγκριτη Βρετανική εφημερίδα, συμφώνησαν ότι η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρωζώνης η οποία κινδυνεύει περισσότερο από ένα «ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων.»
Θα μου πείτε βέβαια ότι η Ιταλία είναι ένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης με το Δημόσιο Χρέος να φθάνει στο 145% του ΑΕΠ.
Όμως είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο της Ελλάδος που πέρυσι έφθασε το 168% του ΑΕΠ.
Παρά ταύτα για πολύ συγκεκριμένους λόγους (κυρίως λόγω των σχετικά μικρών αναγκών αναχρηματόδοτησης του Χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οι ξένοι δεν ανησυχούν.
Βέβαια θα αναρωτηθείτε αν «πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονα πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε εμείς ;».
Αυτό όμως είναι άλλο θέμα το οποίο δεν μπορούμε να το εξαντλήσουμε εδώ και τώρα.
Σε κάθε περίπτωση τόσο τα Ιταλικά όσο και τα Ελληνικά ομόλογα έχουν χχχχ μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματευόταν στη δευτερογενή αγορά με απόδοση 1,30%, ενώ πλέον έχει φθάσει το 4,7%.
Το Χαράτσι που ετοιμάζει στις Βρυξέλλες η κα Καντρι Σιμσον για τις ΑΠΕ
Λοιπόν σήμερα έχουμε φρέσκα νέα από Βρυξέλλες που θα στενοχωρήσουν πολλούς στην Αθήνα.
Ποιος τα «μαγειρεύει»;
Μα η επίτροπος Ενέργειας, κα Κάντρι Σίμσον.
Η …δύσκολη Εσθονή Επίτροπος είπε πως «η Κομισιόν δέχεται πολύ σημαντικές πολιτικές πιέσεις για να ανασχεδιάσει με γρήγορους ρυθμούς την αγορά ρεύματος και να μειωθούν οι λογαριασμοί που πρέπει να καλύψουν οι καταναλωτές».
Ως εδώ καλά και φιλολαϊκά!
Από πού θα τα πάρει όμως η λαλίστατη Κάντρι για να ελαφρύνει τους καταναλωτές;
Η απάντηση και η εύκολη λύση είναι, από τις ΑΠΕ.
Θα αρχίσει λοιπόν να υπολογίζει «φουλ υπερκέρδη» και από αυτές και να φορολογεί με υψηλό συντελεστή που θα φτάνει ως το Ταλίν της Εσθονίας (πάνω από 33% είναι οι πρώτες πληροφορίες).
Τα κέρδη αυτά στα καθ’ ημάς θα περάσουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως λέγεται το αντίστοιχο εργαλείο στην Ελλάδα.
Θυμίζω πως γύρω στα 374 εκατομμύρια ευρώ ήταν το ποσό των υπερκερδών που θα καταβάλουν οι παραγωγοί ενέργειας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για το 2022, χωρίς τον έξτρα φόρο από τα διυλιστήρια.
Τη μερίδα του λέοντος θα πληρώσει η ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 , που εκτιμάται ότι θα καταβάλει 265 – 270 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20 εκατομμύρια πληρώνουν ΑΠΕ που είναι εκτός «ταρίφας».
Το υπόλοιπο ποσό των 70-80 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν: ο Γιώργος Περιστέρης της ΗΡΩΝ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Protergia του Ομίλου Mytilineos και ο Νικόλας Ζαχαριάδης Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, που ανήκει κατά 50% στην Helleniq Energy ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 όπου κουμάντο κάνει ο Ανδρέας Σιάμισης και κατά 50% στην ιταλική Edison.
Όλες αυτές οι εταιρίες έχουν και σημαντικό δυναμικό στις ΑΠΕ και θα πληρώσουν ακριβά.
Αυτά τα 20 εκατομμύρια από τις ΑΠΕ εκτός ταρίφας θα πολλαπλασιαστούν ίσως και κατά 5 φορές με την επερχόμενη διεύρυνση, αφού στην υπερφορολόγηση θα υπολογιστούν και οι ΑΠΕ που είναι μέσα στο σύστημα με τις ταρίφες!
Τώρα όλες οι εταιρείες φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας, ήδη διαμαρτύρονται έντονα πως οι αλλαγές θα «βουλιάξουν» τις νέες σχεδιαζόμενες επενδύσεις στον κλάδο.
Παρόλα αυτά, στο προσχέδιο που ετοιμάζουν η κα Σίμσον και η Κομισιόν αναφέρεται ότι «πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ΑΠΕ, ο οποίος προοριζόταν να λήξει εντός του 2023 και να παραταθεί».
Όπως μαθαίνει ο wiseman από τις Βρυξέλλες, πρόθεση είναι το νέο μοντέλο να δίνει προτεραιότητα στις ΑΠΕ και στην πυρηνική ενέργεια για την κυρίως κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα και μετά να ακολουθούν το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.
….Σίμσον για το QATAR-GATE: “Δεν είδα, δεν άκουσα”
Αλλά η δυναμική Κάντρι Σίμσον το …τερμάτισε όταν δήλωσε με αφορμή το σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ ότι «δεν πρόκειται να πλήξει τις ενεργειακές σχέσεις των δύο πλευρών και συγκεκριμένα την εξαγωγή LNG από το Κατάρ προς τη Γερμανία αλλά και αλλαχού» εννοώντας πως θα συνεχιστούν οι εξαγωγές σε όλες τις χώρες της ΕΕ που «διψούν» για αέριο από το Κατάρ, αφού αυτόν τον τόνο (ή την εντολή;) δίνει στην ΕΕ το Βερολίνο.
Θυμίζουμε μόνο ότι το Κατάρ πρόκειται να προμηθεύσει τη Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που θα βοηθήσει την χώρα να αντικαταστήσει τις ροές από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η κρατική Qatar Energy και η ConocoPhillips υπέγραψαν συμφωνίες που προβλέπουν το Κατάρ να στέλνει έως και 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως στη Γερμανία από το 2026.
Οι συμφωνίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον 15 χρόνια, δήλωσε πριν ένα μήνα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al Kaabi, σε δημοσιογράφους στη Ντόχα μαζί με τον Ryan Lance, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ConocoPhillips.
Επίσης, τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Κατάρ, που είναι κορυφαίος προμηθευτής του καυσίμου, έφτασαν πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιώντας ένα τεράστιο «άλμα».
Θυμίζουμε ότι συνολικά ΗΠΑ και Κατάρ εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους αερίου το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Είναι μικρή αύξηση για το Κατάρ, αλλά τεράστιο άλμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να εξάγουν LNG μόλις το 2016 και «εν μία νυκτί» κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές καταλήγουν πλέον ή θα καταλήγουν σύντομα στις αγορές των «27 της ΕΕ» γι’ αυτό και η κα Σίμσον «ποιεί την νήσσαν» όπως έλεγαν και οι παλιοί για το QATAR-GATE.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.