• H ήττα Σκέρτσου, το νέο ράλι της ΓΕΚ, οι νέες business Καραμούζη και η Λίλυ Περγαντά, ο Τζαννετάκης και η αλήθεια, τα θλιμμένα μάτια της Τατιάνας και δυο hot QUIZ με δυο προέδρους

    Μπορεί οι υπογραφές για τη συμφωνία των μετόχων να μην έχουν πέσει ακόμη και ο πέμπτος τραπεζικός πόλος να είναι έτοιμος πριν το τέλος του 2024, ωστόσο, η Ελένη Βρεττού της Attica Bank απέδειξε χθες πόσο χρήσιμη είναι μια νέα, ισχυρή τράπεζα.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιατρικό

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες αγορά ήταν μάλλον αδιάφορη.

    Από τις τράπεζες η Πειραιώς έκλεισε με θετικό πρόσημο ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε την ανοδική της πορεία και έκλεισε στα 17,90, με νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Επίσης το Ιατρικό έκλεισε με απώλειες 4,13%, μετά την μεγάλη, κατά 10%, άνοδο που πραγματοποίησε προχθές.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 26 ευρώ

    Όσον αφορά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές της Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιουκαλιά αναλύουν τα νέα σχετικά με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής και τις θετικές προοπτικές της μητρικής εταιρείας στα ελληνικά έργα υποδομής.

    «Εκτιμάμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να στηρίξουν περαιτέρω την ανοδική μας άποψη για τη μετοχή. Με την ωρίμανση των υφιστάμενων έργων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επιτυγχάνει το 2028 EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με σημαντική ροή μερισμάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

    Μετά την έναρξη κάλυψης της μετοχής τον Ιανουάριο, οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν αυξηθεί κατά 29%. Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με 8,5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για το 2028, μετά από την πλήρη ενοποίηση της παραγωγής EBITDA από τα μεγάλα έργα που αναλήφθηκαν το 2024-2025.

    Η εισροή μετρητών από την Τέρνα Ενεργειακή παρέχει περαιτέρω ανοδικές επιλογές ενόψει μιας ισχυρής δυναμικής ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Η τιμής στόχος τίθεται στα 26 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight)», εξηγούν οι Μπουλουγούρης και Τζιουκαλιά.

    Σας θυμιζω ότι κάποιες ημέρες νωρίτερα η AXIA έδωσε τιμή στόχο τα 27,40 ευρώ ενώ το mononews.gr σε ανάλυση του έδωσε τιμή στόχο τα 24 ευρώ.

    Not bad at all!!!!

    Πολίτης: Δεν απαντά

    Λίγα χρόνια πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο της Folli Follie ο τότε επικεφαλής της Εταιρείας, Τζωρτζής Κουτσολιούτσος, αποφασίζει να εκδώσει ένα ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ.

    Το ομόλογο αναλαμβάνουν να το «τρέξουν» δυο ελβετικές τράπεζες.

    H Credit Suisse και η UBS.

    Πράγματι, οι δυο τράπεζες, αφού πραγματοποιούν έναν επιπόλαιο «επιδερμικό» έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας, αποφασίζουν να προχωρήσουν στη μεγάλη δουλειά.

    Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο ήταν χωρίς εξασφαλίσεις και rating (δηλαδή unrated senior unsecured), λήξεως 2021.

    Όπως ευκολά μπορούν να καταλάβουν οι ειδικευμένοι περί των οικονομικών αναγνώστες μου, το ομόλογο αυτό δεν αποπληρώθηκε ποτέ, καθώς η Folli Follie χρεωκόπησε το 2018.

    Γιατί όμως μου ήλθε στο μυαλό αυτή η είδηση;

    Εκείνη την εποχή στην Credit Suisse της Ζυρίχης εργαζόταν και ο νυν CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης.

    Προς θεού, δεν συνδέουμε τις δυο περιπτώσεις, αν και πηγές μου αναζητούν εάν πράγματι ο κ. Πολίτης είχε κάποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Αλλά εγώ δεν το πιστεύω.

    Αυτό, όμως, που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί ο κ. Πολίτης εδώ και 2 ημέρες δεν απαντάει στα ερωτήματα του mononews.gr και του WISEMAN.

    Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα.

    Θέλουμε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο αποχώρησε από την HSBC Ελλάδος και από την Credit Suisse Ελβετίας.

    Όσο δεν απαντάει, τόσο περισσότερο επιβαρύνει επικοινωνιακά την θέση του.

    Τζαννετάκης (Motor OIL): Αυτή είναι η αλήθεια για τα δήθεν κέρδη μας 

    «Από το 2018 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, μόνον το 19 έως 24% των πωλήσεών μας αφορά εγχώριες πωλήσεις.

    Όλο το υπόλοιπο ποσοστό, αφορά διεθνείς πωλήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τ. Τζαννετάκης, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε μέτοχος της εταιρείας αναφορικά με το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο Όμιλος από την φορολόγηση των υπερκερδών.

    Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Τζαννετάκης ανέφερε αναλυτικά:

    «Πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών μας.

    Και θα αναφερθώ σε δυο συγκεκριμένες παραμέτρους που διαφοροποιούν την Motor Oil από οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

    Πρώτον, τα κέρδη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συγκυρία των τελευταίων δυο ετών.

    Είμαστε μια διεθνοποιημένη εταιρεία.

    Ένα διυλιστήριο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας.

    Σημειωτέων, από το 2018 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, μόνον το 19 έως 24% των πωλήσεών μας αφορά εγχώριες πωλήσεις.

    Όλο το υπόλοιπο ποσοστό αφορά διεθνείς πωλήσεις.

    Δεύτερον, η Motor Oil όλα αυτά τα χρόνια έκανε επενδύσεις.

    Από το 2019 έως το 2022 πραγματοποιήσαμε επενδύσεις 682 εκατομμύρια ευρώ μόνον στο διυλιστήριο, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του.

    Εάν προσθέσουμε και τις επενδύσεις μόνον στο διυλιστήριο το 2023, αυτά γίνονται 890 εκατομμύρια.

    Γιατί, λοιπόν, η Motor Oil πάει καλά;

    Γιατί εξάγει, εκμεταλλεύεται την διεθνή συγκυρία και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν πάψει να επενδύουν και αφήνονται να μαραζώνουν».

    Η Deutsche Bank, η Βρεττού και τα νέα σχέδια της Attica Bank

    Μπορεί οι υπογραφές για τη συμφωνία των μετόχων να μην έχουν πέσει ακόμη και ο πέμπτος τραπεζικός πόλος να είναι έτοιμος πριν το τέλος του 2024, ωστόσο, η Ελένη Βρεττού της Attica Bank απέδειξε χθες πόσο χρήσιμη είναι μια νέα, ισχυρή τράπεζα.

    Μια τράπεζα που θα κινείται στο χώρο των μικρομεσαίων και να χρηματοδοτεί έργα που οι άλλοι δεν βλέπουν.

    Αυτό αποδείχθηκε και από την υπογραφή της χρηματοδότησης των αιολικών πάρκων στη Λακωνία.

    Από το 2010 είχε η Deutsche Bank να μετέχει σε χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και έκανε το come back με την Attica Bank.

    Όπως ανακοίνωσε χθες η Attica Bank για τη χρηματοδότηση τριών αιολικών πάρκων της Jasper στον Νομό Λακωνίας, συνεργάζεται με έναν από τους σημαντικότερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης που αναγνώρισε στην ελληνική τράπεζα τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και την αφοσίωση για την ολοκλήρωση του έργου.

    Βασικός μέτοχος της JASPER είναι ο χαμηλών τόνων  Ματθαίος Τζιαμούρτας, τέως Citi-banker…

    Η τράπεζα μόλις το 2023 μπήκε στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων έργων και ήδη έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη δραστηριότητα.

    Το τελευταίο 12μηνο, η μονάδα Structured Finance χρηματοδότησε έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 150MW και αξίας 200 εκατ. ευρώ και εξέδωσε εγγυητικές επιστολές της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

    Για το 2024 οι στόχοι είναι μεγάλοι με διπλασιασμό της παραγωγής, καθώς η τράπεζα εξετάζει τη συμμετοχή της σε εμβληματικές συναλλαγές σε έργα υποδομών και ΑΠΕ.

    Από ό,τι μαθαίνει ο Wiseman από την αγορά, η Attica Bank έχει έρθει σε επαφές με πελάτες για την χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ με σκοπό τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της, αξιοποιώντας και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα Green Co Financing Loans» του Ταμείου «Business Growth Fund» κ.ά.

    Ο Ναθαναηλίδης, ο Γουλανδρής, οι Κουκουναριές…

    Θα σας πάω τώρα σε έναν πόλεμο με φόντο τον καταπράσινο όρμο των Κουκουναριών στη Σκιάθο, που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια με τον εργολάβο – και από δεκαετίας ξενοδόχο – Ηλία Ναθαναηλίδη από την Πτολεμαΐδα και τη σημερινή δημοτική αρχή του νησιού, που διανύει την δεύτερη πενταετία της.

    Η οικογένεια Ναθαναηλίδη, γνωστή κυρίως στη βόρεια Ελλάδα για την κατασκευαστική της δραστηριότητα στα δημόσια έργα, πλειοδότησε για το Ξενία Σκιάθου και έχει κατασκευάσει θέρετρο 160 κλειδιών, ενώ αγόρασε και όμορα 130 στρέμματα από το Γιώργο Γουλανδρή (γιο της Ντόλλυς) για να επεκτείνει το ξενοδοχείο.

    Μέχρι εδώ όλα καλά.

    Αν εξαιρεθούν από την ιστορία αγωγές και δίκες που εκκρεμούν, με εμπλεκόμενο και το δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, και αφορμή, μεταξύ άλλων, και μία δεξαμενή υδροδότησης.

    … Και η κόντρα με τον δήμαρχο Σκιάθου

    Μήλο της έριδος έχει γίνει τμήμα της έκτασης, καθώς τρία χρόνια μετά την κατασκευή του Elivi Shiathos Resort στη θέση του πρώην Ξενία ψηφίστηκε νόμος βάσει του οποίου ορίζεται ότι περιέρχονται στον οικείο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα τα τμήματα των δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταλαμβάνονται από τους κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους, ενώ επιβλήθηκε ξανά ειδικού τύπου εισφορά σε γη.

    Σύμφωνα με τους επενδυτές, η αρχικά αναφερόμενη ως «διάθεση» χώρων τροποποιήθηκε και έγινε αυτοδίκαια μεταβίβαση δικαιωμάτων, με αποδέκτη τον οικείο δήμο, ο οποίος δεν επιβαρύνεται με τη συντήρηση, καθαριότητα, ανανέωση του κοινόχρηστου τεχνικού εξοπλισμού, την συντήρηση των έργων υποδομής, του κυκλοφοριακού δικτύου και των χώρων πρασίνου τα οποία κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης γίνονται αποκλειστικά με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου της επένδυσης.

    Με λίγα λόγια, ο δήμος γίνεται συνιδιοκτήτης αλλά όχι συνδιαχειριστής των κοινόχρηστων χώρων, διάταξη που οδήγησε επενδυτές και δήμο στα δικαστήρια.

    Καραμούζης – Αντωνόπουλος, εθνικοί πρωταθλητές στο ελαιόλαδο

    Ο εθνικός πρωταθλητής στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του ελληνικού ελαιόλαδου, είναι προ των πυλών.

    Αυτό άλλωστε αποτελεί το πρωταρχικό ζητούμενο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, που φέρει την υπογραφή των Νίκου Καραμούζη και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

    Των Ομίλων SMERemedium Cap και Inspiring Earth αντίστοιχα, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και μέσω της σύστασης κοινής εταιρείας, αποκτάται ο πλειοψηφικός έλεγχος τριών σημαντικών μονάδων, συσκευασίας και πώλησης ελαιόλαδου: Της «Λατζιμάς», συμφερόντων των αδελφών Κοτζαμπασάκη, της «Έλαια Σητείας-LASITIA» και της «Olympian Green International».

    Το deal εκκινεί από επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, που θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή πολιτική του νέου ενιαίου σχήματος ,των εταιριών, που εδρεύουν στην Κρήτη (Ρέθυμνο και Σητεία) και την Πελοπόννησο (Ολυμπία).

    Ενώ για την «Λατζιμάς» θα ακολουθήσει και αύξηση κεφαλαίου.

    Σήμερα οι τρεις αυτές εταιρίες κάνουν ετήσιο τζίρο 25 εκατ. ευρώ και ο άμεσος στόχος είναι να διπλασιαστεί.

    Στη νέα επιχειρηματική οντότητα που θα διαμορφωθεί την θέση του CEO θα την έχει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος πέραν των άλλων, διαθέτει και δεκαετή εμπειρία στον χώρο του ελαιόλαδου.

    Το νέο και ισχυρό σχήμα θα επιδιώξει να διευρύνει την εξαγωγική του δραστηριότητα, με έμφαση στην Αμερική, την Βραζιλία και την Ιαπωνία, που είναι οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις σε εισαγωγές ελαιόλαδου.

    Οι δραστηριότητες του ομίλου θα διαμορφωθούν μέσω μιας νέας επώνυμης ετικέτας για όλα τα προϊόντα, ενώ σημαντικό  είναι επίσης και το γεγονός ότι διαθέτει πολυετείς συμφωνίες, που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελληνικού ελαιόλαδου.

    Για να ολοκληρωθεί όλο το πλαίσιο της συμφωνίας χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος πολύπλευρων διεργασιών.

    Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, ο Νίκος Καραμούζης και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος βρήκαν την ευκαιρία να γιορτάσουν το γεγονός, απολαμβάνοντας το καλό ψάρι, πλάι στη θάλασσα.

    Όχι στην Αθήνα, αλλά στα Ίσθμια της Κορινθίας.

    Στο «Κάβο» του Τάσου Βλάσση και της εμβληματικής κυρά Παγώνας…

     

    Ο Καραμούζης και το παρ’ ολίγον deal με τη Λίλυ Περγαντά

    Τη νέα εξαγορά στην αγορά του ελαιόλαδου που ανακοίνωσε χθες το SMERemediumCap είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής του fund, Νίκο Καραμούζη στο περιθώριο της παρουσίασης για τα σχέδια της ΕΨΑ.

    Τότε μάλιστα είχε πει ότι στο ραντάρ του επενδυτή- πρώην τραπεζίτη- εκτός από το ελαιόλαδο είχε μπει και ο κλάδος καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής και ήδη ήταν σε συζητήσεις με κάποια εταιρεία του χώρου.

    Ο Wiseman λοιπόν έμαθε ότι η εν λόγω εταιρεία στην αγορά συμπληρωμάτων και φυσικών προϊόντων υγείας και διατροφής ήταν η Power Health της κ. Λίλυ Περγαντά.

    Το deal δεν προχώρησε γιατί η Power Health έκανε πίσω αποσύροντας την προσφορά.

    O Πιτσιλής και μια μεγάλη αποκάλυψη

    Μία τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα το μεσημέρι στις 13:30 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

    Μάλιστα, θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου, δείγμα της σοβαρότητας της υπόθεσης που έπεσε στα χέρια των αρχών, αφού η ΑΑΔΕ προχωρά σε τέτοιες παρουσιάσεις ιδιαίτερα σπάνια.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ένα δαιδαλώδες κύκλωμα, το οποίο επιχείρησε – ανεπιτυχώς – να περάσει κάτω από το ραντάρ των αρχών.

    Ο έλεγχος αποκάλυψε ποσά φοροδιαφυγής που “ζαλίζουν”, με τους “ράμπο” της εφορίας να δένουν την υπόθεση, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο “ντόρο”.

     

    Intracom Telecom: Για τις απολύσεις… κουβέντα

    Έπειτα από τα απανωτά δημοσιεύματα για απολύσεις στην Intracom Telecom, οι οποίες βαφτίστηκαν «αναδιοργάνωση» η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση.

    Εκεί αναφέρει ότι προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές και σε μετασχηματισμό και ότι από την αρχή του έτους ο Όμιλος πραγματοποίησε 45 νέες προσλήψεις, με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 35 ετών.

    Περιέργως δεν αναφέρεται καθόλου σε απολύσεις ή γενικότερα σε αριθμό αποχωρήσεων από την εταιρεία με διάφορους τρόπους.

    Ο Kartlos Edilashvili, Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Telecom, λέει ότι μέσω της αναδιάρθρωσης ανοίγει ο δρόμος για τους υπαλλήλους να προχωρήσουν εντός της διοικητικής ιεραρχίας, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον που προσελκύει κορυφαία ταλέντα.

    Είναι, όμως, έτσι; Διότι και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν απολύσεις όπως και αντιδράσεις των εργαζόμενων για πολύ χαμηλούς μισθούς.

    Τι τρέχει και παραιτούνται από CEO του ΟΛΘ;

    Ηλεκτρική είναι, κατά πώς φαίνεται, η καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, που ελέγχεται από τον Ιβάν Σαββίδη.

    Χθες ανακοινώθηκε η… παραίτηση ενός ακόμη CEO, του Arie Koppelaar, ο οποίος δεν έκλεισε χρόνο αφού είχε τοποθετηθεί εκεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2023.

    Στην τότε ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο νέος CEO με την εμπειρία των 25 ετών στη διαχείριση των λιμανιών θα «θα συμβάλει σημαντικά στην συνεχή και δυναμική ανάπτυξη της ΟΛΘ Α.Ε. στην ενδοχώρα, αναπτύσσοντας τις προοπτικές και το όραμα του Λιμένα Θεσσαλονίκης να εξελιχθεί περαιτέρω σε ένα βιώσιμο και έξυπνο λιμάνι, και να ενισχύσει τον ρόλο του ως πύλη προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».

    Το 2020 είχε αποχωρήσει από πρόεδρος και CEO ο Σωτήρης Θεοφάνης και είχε τοποθετηθεί ο Franco Nicola Cupolo.

    Να θυμίσω ότι πριν από 2 μήνες είχε παραιτηθεί και το μέλος του δ.σ. του Λιμανιού, Ειρήνη Χάδιαρη.

    Από τη Θεσσαλονίκη δε λένε πολλά, όμως, οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

    Όπως π.χ. ότι ο ΟΛΘ, αντί να αναπτυχθεί περαιτέρω, συρρικνώνεται.

    Κι ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθεί από τον Ιβάν Σαββίδη δεν προχωρά.

    Δεν ξέρω αν στην αποχώρηση του CEO συνέβαλε και η απόφαση του ΣτΕ για το λιμάνι του Βόλου.

    Πλειοδότης του διαγωνισμού ήταν ο ΟΛΘ με 51 εκατ., όμως η Goldair του Καλλίνικου Καλλίνικου κατάφερε να μπλοκάρει τη διαδικασία.

    Το δράμα της Ούρσουλα…

    Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα μετά τη 1 το μεσημέρι θα γνωρίζουμε αν η αγαπητή Ούρσουλα ή VDL θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ή θα έχουμε… δράματα.

    Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συμβάσεις των εμβολίων κατά του Covid πάντως, δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Διότι δεν είναι τόσο ότι έχασε τη δίκη για τη διαφάνεια στις διαδικασίες αγοράς των εμβολίων, αλλά το timing της ανακοίνωσης της απόφασης.

    Είναι λες και το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο να ήθελε να δώσει «πάτημα» στους ευρωβουλευτές να μην ψηφίσουν σήμερα την VDL διότι έχει πολλές «γκρίζες» ζώνες στη θητεία της.

    Οπότε, το θρίλερ της ψηφοφορίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και ο… θεός να βάλει το χέρι του.

    Αν δεν εκλεγεί η Ούρσουλα σίγουρα η ΕΕ θα περάσει μια κρίση καθώς θα δείξει την αδυναμία των θεσμών.

    Αλλά και θα ανοίξει μια μακρά συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να ενώσει δυνάμεις και να διαδεχθεί την νυν πρόεδρο.

    … Τα σενάρια για τη διαδοχή της

    Κι εδώ ξεκινούν τα σενάρια και οι φήμες. 720 ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι στηρίζουν VDL κι έχουν 401 έδρες ενώ για να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζονται 361 ψήφοι.

    Ωστόσο, όλοι φοβούνται διαρροές στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η Ούρσουλα να μην είναι καθόλου σίγουρη, ειδικά μετά τις δικαστικές περιπέτειες.

    Σε περίπτωση μη εκλογής της έχουν ακουστεί τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κροάτη πρωθυπουργού, Πλένκοβιτς, και του Ντόναλντ Τουσκ.

    Στις φήμες των τελευταίων ημερών έχουν μπει και οι Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και να πάει Βρυξέλλες, οπότε μένει να δούμε τι θα συμβεί, αν συμβεί, από σήμερα το μεσημέρι…

    Το γαλάζιο «αντάρτικο» και η ήττα Σκέρτσου

    Τα «απόνερα» της ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια χτυπούν ακόμη και τώρα την κυβέρνηση.

    Κάτι που φάνηκε από το «αντάρτικο» των γαλάζιων βουλευτών της μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που θα συνεδρίαζε για να εγκρίνει τον διορισμό της Κατερίνας Φουντεδάκη ως  επικεφαλής της Αρχής Ιατρικώς υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Είναι η ίδια καθηγήτρια που συνέταξε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια κι έχει προωθημένες θέσεις για την επέκταση της δυνατότητας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε ομόφυλα ζευγάρια.

    Αντιλαμβανόμενοι στο Μαξίμου ότι δεν θα περάσει ο διορισμός γιατί θα καταψήφιζαν οι βουλευτές της ΝΔ, ακύρωσαν την συνεδρίαση, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην κυβέρνηση.

    Μαθαίνω ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι έξαλλα με την εξέλιξη αυτή διότι θεωρούν ότι οι βουλευτές έστειλαν μήνυμα στον ίδιο τον Μητσοτάκη για το θέμα που συνεχίζει να ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία.

    Για την ιστορία οι 7 από τους 15 βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή δεν είχαν ψηφίσει και το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

    Είναι οι Γιάννης Λαμπρόπουλος, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Ανδριανός, Φώντας Μπαραλιάκος.

    Τι λέει το παρασκήνιο;

    Ότι πρόκειται για ήττα Σκέρτσου διότι επί της ουσίας αυτός πρότεινε την κ. Φουντεδάκη και οι γαλάζιοι βουλευτές του έβαλαν φρένο…

    To τρέξιμο του Πιέρ

    Μακριά από τη φιλοσοφία της «θερινής ραστώνης» βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να να περάσει από τη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο μέσα στον Ιούλιο.

    Σε ένα σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο Πιερρακάκης κλείνει τις εκκρεμότητες για το ψηφιακό σχολείο, το οποίο έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό, μαζί με μία σειρά διατάξεων και τροπολογιών που αφορούν όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, ώστε από Σεπτέμβριο όλα να λειτουργήσουν βάσει προγράμματος.

    Πάντως, όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του σημειώνουν ότι ο δραστήριος υπουργός δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς έχει πολλά σχέδια για το υπουργείο και ανοιχτά μέτωπα που θέλει να κλείσει τους επόμενους μήνες.

    Από τις αλλαγές σε σχολεία μέχρι τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για τα οποία αναμένονται εξελίξεις.

    Η θλίψη στα μάτια της καλλονής Τατιάνας Μπλάτνικ

    Μαγνήτισε τα βλέμματα η Τατιάνα Μπλάτνικ στην παρουσίαση της καμπάνιας για την ψυχική υγεία των νέων.

    Η ιδρύτρια της Breathe Hellas ανακοίνωσε την έναρξη τρίμηνης εθνικής καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων.

    Η καμπάνια «Uniform of Hope» προτρέπει τους αθλητές να γίνουν πρότυπα υπέρ της ψυχικής υγείας, εξαλείφοντας το κοινωνικό στίγμα και ενθαρρύνοντας τους νέους να μοιραστούν την δική τους ιστορία.

    Η πρώην σύζυγος του Νικόλαου, γιου του τέως βασιλιά Γλίξμπουργκ – καλλονή από τις λίγες – ήταν ντυμένη στα χρώματα της Ελλάδας, φορώντας λευκό παντελόνι και λευκό πουκάμισο με γαλάζιο κέντημα στους ώμους.

    Μίλησε με συγκίνηση για την πατρίδα μας, λέγοντας ότι αγαπάει την Ελλάδα και ότι εδώ θέλει να μείνει και ευχαρίστησε τους 28 και πλέον Έλληνες αθλητές και προπονητές, που συμμετέχουν στην καμπάνια, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Η παρουσίαση έγινε στο μουσείο του Παναθηναϊκού Σταδίου και, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

    Πάντως στα πηγαδάκια μετά την εκδήλωση αρκετοί είπαν ότι η υπέροχη Τατιάνα είχε μια θλίψη στα μάτια, επισημαίνοντας ότι ένας χωρισμός πάντα πληγώνει, όσο κι αν γίνεται κοινή συναινέσει κι ο καθένας τραβά τον δρόμο του…

    QUIZ 1: Ο πρόεδρος, οι αντιδράσεις και η μπάλα στην εξέδρα

    Είναι ένας εισηγμένος όμιλος με κεφαλαιοποίηση πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Προέδρος και CEΟ είναι ένας από πιο εμβληματικούς επιχειρηματίες της Ελλάδας που είναι και μέτοχος στην εταιρεία αυτή.

    Επειδή ο όμιλος αυτός το 2024 και το 2025 έχει πολύ μεγάλα σχέδια (π.χ. Λονδίνο) έπεσε η ιδέα να προσληφθεί ένα πρόσωπο που να αναλάβει την προεδρία.

    Το αφεντικό της εταιρείας το άκουσε, και άρχισε να συνομιλεί με πρόσωπο που έχει τεράστια εμπειρία στις business.

    Που έχει θητεύσει  σε κορυφαία θέση σε εισηγμένη με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά διαφορετικού αντικειμένου.

    Όμως, μαθεύτηκε εσωτερικά και έγινε χαμός.

    Τα περισσότερα στελέχη του ομίλου αντέδρασαν.

    Δικηγόροι, managers, επικεφαλής θυγατρικών εταιρειών του ομίλου κ.λπ., άρχισαν να υποσκάπτουν την ιδέα.

    Όπως άλλωστε έκαναν και με άλλο πρόσωπο που πήγε προ μηνών στον όμιλο, αφού έκανε μεταγραφή από γνωστή τράπεζα.

    Το πρόσωπο αυτό πήγε δήθεν να ρυθμίσει πράγματα, εντός του ομίλου και κοντά στον πρόεδρο και CEO, αλλά τελικά κάποιοι υποστηρίζουν ότι «μάλλον έγινε κάτι σαν ιδιαίτερα γραμματεύς»…

    Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω…

    Τέλος πάντων.

    Από ότι φαίνεται ο πρόεδρος και CEO του ομίλου της ιστορίας μας, άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά το πρόσωπο που θα γινόταν πρόεδρος.

    Οι αποφάσεις φαίνεται να μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι, καθώς η επικοινωνία των δυο ανδρών έχει διακοπεί…

    Δεν ξέρω αλλά εμένα αυτό μου θυμίζει το γνωστό ρητό «η μπάλα στην εξέδρα»….

    Quiz 2: Ποιος (πρόεδρος) κλαίει με μαύρο δάκρυ;

    Ποιος άμεσα εμπλεκόμενος στη συμφωνία των μετόχων της Attica Bank και στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, παρά τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες… κλαίει με μαύρο δάκρυ;

    Κι ο λόγος είναι ότι πλέον δεν μπορεί κανείς να παίξει καθυστερήσεις και να οδηγήσει τη συμφωνία στα πέναλτι.

    Άρα και ο ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου (είναι νυν πρόεδρος και αυτός) περιορίζεται και ο χρόνος του τελειώνει;

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.