Το μεγάλο «άνοιγμα της Εθνικής» στην δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων
Ο Wiseman σας είχε ενημερώσει εγκαίρως (ως είθισται) για το μεγάλο άνοιγμα που σχεδιάζει η διοίκηση Μυλωνά για την είσοδο της Εθνικής στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων.
Άνοιγμα στην κυριολεξία, αλλά και μεταφορικά αν ληφθεί υπόψιν ο υψηλός κίνδυνος τον οποίον ενέχουν οι χορηγήσεις αυτές.
Αλλωστε και από τους ελεγκτές του SSM οι κινήσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως «υψηλού κινδύνου» καθώς όπως είναι αντιληπτό και από τους μη επαΐοντες είναι άλλο πράγμα να χρηματοδοτείς για την αγορά ακινήτου στη Μύκονο και άλλο να ρίχνεις λεφτά στον «Πίθο των Δαναΐδων» με τα κόκκινα δάνεια.
Σήμερα λοιπόν να σας ενημερώσω για τη συνέχεια καθώς οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στα αυτιά μου κάνουν λόγο για δύο μεγάλα δάνεια τα οποία ετοιμάζεται να χορηγήσει η μεγάλη μας φίλη.
Το πρώτο όπως ακούω θα κατευθυνθεί προς την Brook Lane, επενδυτική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στο real estate αλλά και επενδύσεις υψηλού ρίσκου.
Το συγκεκριμένο fund έχει ενδιαφερθεί για την εξαγορά του Skyline από την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 έχοντας μάλιστα υποβάλλει μη δεσμευτική προσφορά για το συγκεκριμένο έργο.
Επίσης έχει κατέβει στον διαγωνισμό που έχει κάνει η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 για το Terra το οποίο αφορά περίπου 125 ακίνητα.
Ωστόσο σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η Brook Lane ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα κομμάτι από το πακέτο των τιτλοποιημένων δανείων του Galaxy (της Αlpha Bank ) το οποίο έχει ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει παράσχει την εγγύηση του μέσω του ΗΡΑΚΛΗ.
Το δεύτερο δάνειο που είναι στα σκαριά από την ΕΤΕ μαθαίνω ότι συνδέεται με το πακέτο των κόκκινων δανείων FRONTIER το οποίο αν θυμάστε πουλήθηκε από την ίδια την Τράπεζα αντί 156 εκατ. ευρώ στο κονσόρτσιουμ doValue – Bain Capital – Fortress.
To συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει ουκ oλίγα ακίνητα αν ληφθεί υπόψιν ότι το 90% ων 200.000 δανείων που μεταβιβάστηκαν είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Με το δάνειο μαθαίνω ότι θα δημιουργηθεί μία εταιρεία ROE που είναι πολύ της μοδός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ακινήτων.
Τώρα μην ζητάτε να αποκαλύψουμε και το ακριβές ύψος των δανείων, το οποίο άλλωστε ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Οι εκπλήξεις του Μυλωνά: Eπανέφερε το «σεμνά και ταπεινά» όταν έρθει η ώρα του μερίσματος.
Μια που αναφερθήκαμε στην Εθνική θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε δύο εκπλήξεις που επεφύλαξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας.
Η πρώτη αφορούσε στην πορεία των κόκκινων δανείων όπου τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα εκείνων που περίμενε η αγορά.
Έτσι , ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί στο 6% στο τέλος του 2022, ενώ ο προηγούμενος στόχος για τον δείκτη αυτό ήταν η μείωση του στο 6,9%.
Ο κ. Μυλωνάς έθεσε ακόμη πιο χαμηλά τον πήχη για το 2024, κατεβάζοντας το σχετικό δείκτη στο 3%.
Η δεύτερη θετική έκπληξη κρύβονταν στα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας όπου ενισχύονται ακόμη περισσότερο.
Μετά την επι τα βελτίω αναθεώρηση ο βασικός δείκτης κεφαλαίων θα φθάσει στο 15,2% από 14,9% που προβλέπονταν αρχικώς.
Η Τράπεζα ετοιμάζεται μετά από πολλά χρόνια να ανταμείψει τους επενδυτές που έμειναν πιστοί καταβάλλοντας μέρισμα για την χρήση του 2022.
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μυλωνάς, από τους αναλυτές στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, για το ύψος του μερίσματος απάντησε χαρακτηριστικά: θα ξεκινήσουμε σεμνά και ταπεινά κάνοντας λόγο 20% το pay out.
Οσον αφορά στο κρίσιμο ερώτημα που «καίει την αγορά» και τα funds για τα δάνεια που θα χορηγήσει η Τράπεζα, ο επικεφαλής της ΕΤΕ ανέφερε ότι στόχος της ΕΤΕ είναι νέες εκταμιεύσεις της τάξης των 5 δις ευρώ το χρόνο για την τριετία 2022-2024 και καθαρή πιστωτική επέκταση κατ΄ ετος 1 με 2 δις ευρώ.
Και για όσους ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο η Εθνική έχει μηδενική άμεση έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία.
Σκληρός Απρίλης για τις πληρωμές ΔΑΠΕΕΠ σε προμηθευτές ρεύματος και αερίου
Την πρώτη δόση, 100 εκατ. ευρώ από τα χρεωστούμενα κατέβαλε ο ΔΑΠΕΕΠ για τις επιδοτήσεις σε προμηθευτές φυσικού αερίου και ρεύματος, οι οποίοι προσκόμισαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τους είχε ζητηθεί.
Το συνολικό ποσό που οφείλει για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε δεκαεννέα προμηθευτές ανέρχεται σε περίπου 780 εκατ. Ευρώ το οποίο θα εξοφληθεί εν καιρώ.
Όμως δυστυχώς τα πιο δύσκολα έπονται καθώς όπως με ενημερώνουν μόνο για τον Απρίλιο το ποσό που θα πρέπει να εξευρεθεί για την επιδότηση αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι για τους τρείς προηγούμενους μήνες η μηνιαία επιδότηση ήταν περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Τι γυρεύει η ΕΤΑΔ στο δικηγορικό γραφείο Φορτάκη – Διακόπουλου – Μυλωνογιάννη
Σήμερα θα απογοητεύσω τη διοίκηση της ΕΤΑΔ καθώς δεν έχω νεότερα από το μέτωπο του ελέγχου που διεξάγεται στην εταιρεία.
Οπότε είπα να φρεσκάρω λίγο τις γνώσεις μου στο Διοικητικό Δίκαιο.
Όμως επειδή το αντικείμενο είναι μάλλον ανιαρό και δεν ταιριάζει με το πνεύμα της στήλης, θα επικεντρωθώ μόνο στη γνωμοδότηση που ζήτησε ο Στέφανος Βλαστός από τον καθηγητή, πρώην πρύτανη του Καποδιστριακού και εις εκ των τριών ιδρυτικών εταιρών της δικηγορικής εταιρείας FDMA , προκειμένου να εξαιρεθεί η ΕΤΑΔ από το καθεστώς δημοσιονομικών ελέγχων (όπου όπως είπαμε πολιτικός προϊστάμενος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης).
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε όλους τους κακόπιστους που επικοινώνησαν επιδιώκοντας να εμπλέξουν το Μέγαρο Μαξίμου (η αλλιώς ΜΜ δηλαδή το Μεγάλο Μαγαζί) , ότι η επιλογή του συγκεκριμένου γραφείου έγινε αποκλειστικά με κριτήριο το εγνωσμένο κύρος και την υψηλή επάρκεια του κ. Φορτσάκη στο αντικείμενο και σε καμία περίπτωση δεν έπαιξε ρόλο η συμμετοχή σε αυτό του κ. Γιώργου Μυλoνογιάννη ο οποίος διετέλεσε νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η 5ετία Μεγάλου και οι καταθέσεις της Πειραιώς
Πριν από λίγες μέρες, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του CEO στην τράπεζα Πειραιώς.
Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε με πολύπλευρες και μεθοδικές κινήσεις να κερδίσει το ιδιαίτερα απαιτητικό ‘’στοίχημα’’ της…ολικής επαναφοράς.
Μια δεύτερη και πιο αναλυτική ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων της περσινής χρονιάς, δείχνει ότι η τράπεζα κατόρθωσε να αυξήσει αθόρυβα τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών της, κατά 6,7 δις ευρώ.
Εξ αυτών τα 0,9 δις αφορούν τις ροές στα Αμοιβαία Κεφαλαία, όπου πλέον είναι τοποθετημένα 3,4 δις.
Τα υπόλοιπα 5,8 δις προήλθαν από την αύξηση των καταθέσεων, το ύψος των οποίων ανέβηκε στα 55,2 δις για τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα.
Ενώ άλλα 0,2 δις προέρχονται από τη μικρή της παρουσία στο εξωτερικό.
Διατηρώντας τη θέση του leader στην ελληνική αγορά, η Πειραιώς έφτασε να πετύχει τώρα, ένα νέο, ιστορικό ρεκόρ για τα καταθετικά της υπόλοιπα.
Αφήνοντας πίσω της την προηγούμενη, ιστορική κορυφή των 50,2 δις που είχε κατακτηθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013.
Στον απόηχο τότε των διαδοχικών απορροφήσεων τραπεζών (Αγροτική, Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική και Γενική αρχικά, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν Millenium και Πανελλήνια).
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο του 2015, ελέω της επιβολής των capital controls και της προηγηθείσας μεγάλης φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες, η στάθμη των καταθέσεων στην Πειραιώς είχε βρεθεί στα χαμηλά των 34,5 δις.
Έκτοτε και μέχρι τώρα η Πειραιώς έχει προσελκύσει καταθέσεις 20,7 δις.
Και από αυτές, τα 17,2 δις έχουν ανακτηθεί επί ημερών του Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα.
Δηλαδή, μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Γεγονός που αν μη τι άλλο έρχεται να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο, την πολυεπίπεδα αυξημένη εμβέλεια της τράπεζας.
Κάτι που επίσης πιστοποιήθηκε και από το εκρηκτικό ενδιαφέρον για την περσινή αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δις ευρώ.
Άκρως σημαντικά όμως είναι και τα αποτελέσματα στο ‘’μέτωπο’’ της αντιμετώπισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων.
Όταν ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε το διοικητικό τιμόνι ως CEO Πειραιώς είχε 35,5 δις ληξιπρόθεσμα δάνεια (NPEs) το απόθεμα των οποίων έπεσε στα 4,9 δις στα τέλη της περσινής χρονιάς.
Δηλαδή τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια μειώθηκαν κατά 30,6 δις ευρώ…
Τα NPEs που αντιστοιχούσαν στο 52% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έχουν πέσει τώρα στο 13%, με την προοπτική της περαιτέρω μείωσης στο επόμενο διάστημα.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι καταθέσεις της Πειραιώς είναι σχεδόν 1,5 φορά πάνω από τις χορηγήσεις, φαίνεται το σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτει η τράπεζα, στον τομέα της πιστωτικής επέκτασης.
Μάλιστα πέρσι οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έφτασαν στα 6,5 δις ευρώ, ξεπερνώντας κατά 14% τον στόχο της πιστωτικής επέκτασης.
Κατά τα άλλα και ανάμεσα στα ποιοτικά στοιχεία του ισολογισμού, συγκαταλέγονται και τα έσοδα από προμήθειες, που ενισχύθηκαν κατά 24% και έφτασαν στα 394 εκατ. ευρώ.
Με τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου της περσινής χρονιάς να κινούνται στα ιστορικά υψηλά των 116 εκατ. ευρώ.
Ριάντ προς Αθήνα: Είμαστε και εμείς
Η καλή σχέση που έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Όμιλος Λάτση από την εποχή του μακαρίτη Γιάννη Λάτση, είναι γνωστή.
Τα ΕΛΠΕ λοιπόν προχώρησαν αθόρυβα στην αύξηση των προμηθειών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία αντιπροσωπεύει το 8% του αργού πετρελαίου που ήρθε στην Ελλάδα πέρυσι, ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής μετά το Καζακστάν, το Ιράκ, τη Ρωσία (που μας τελείωσε τώρα με το εμπάργκο) και την Αίγυπτο.
Εκείνο που δεν ξέρετε και σας το αποκαλύπτει ο wiseman είναι πως έφτασε σαφές μήνυμα από πολύ υψηλά ιστάμενη πηγή του Ριάντ προς την κυβέρνηση πως «ότι θέλετε από πετρέλαιο, ότι ανάγκες έχετε μετά την κρίση με Ρωσία, εμείς είμαστε εδώ ως παραδοσιακοί και πιστοί εταίροι».
Μάλλον (πράγματι) καλοί φίλοι μας οι Σαουδάραβες δεν ξέχασαν την «άψογη» ελληνική συμπεριφορά στο θέμα Κασόγκι, όταν οι τούρκοι και προσωπικά ο Ερντογάν τους χτυπούσαν αλύπητα.
Θερμή παράκληση: να το θυμηθούν και στην τιμή πώλησης και να κάνουν το σχετικό σκόντο!
KOMIΣΙΟΝ: Φουλάρετε τις αποθήκες αερίου αμέσως
Το άμεσο φουλάρισμα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης, δίχως καμία καθυστέρηση, θα διαλαλήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, 24-25 Μαρτίου.
«Η πλήρωση των αποθηκών αερίου σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Τα κράτη μέλη και η Κομισιόν να πάρουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν επαρκή αποθέματα στους ταμιευτήρες αερίου πριν τον επόμενο χειμώνα», αναφέρει το προσχέδιο Συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου.
Η Κομισιόν θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα μέχρι τον επόμενο μήνα, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν συλλογικά αποθέματα αερίου τουλάχιστον σε ποσοστό 90% μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο Repower EU που παρουσίασε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με αυτό, ως την 1η Οκτωβρίου οι αποθήκες πρέπει να έχουν πληρότητα 90%, προκρίνοντας κοινές αγορές αερίου από τα κράτη-μέλη και δέσμευση για τον ανώτερο στόχο.
Σε περίπτωση μη επίτευξης του υποχρεωτικού στόχου από τα κράτη μέλη, θα υπάρξει ζήτημα ιδιοκτησιακής αλλαγής στις συγκεκριμένες υποδομές.
Σήμερα το επίπεδο πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου της ΕΕ βρίσκεται στο 26%.
Εμείς εκτός από τη Ρεβυθούσα που ευτυχώς της φουλάρουμε συνέχεια, έχουμε στα πόδια μας και την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ και η ΡΑΕ έχουν καθυστερήσει απελπιστικά και αδικαιολόγητα να την ενεργοποιήσουν.
Ποιος θα τους …τραβήξει το αυτί;
WATT: Οι νέες business του Κατρή
Η WATT με ιδρυτή το Θανάση Κατρή, που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), υλοποιεί σταθερά τα σχέδια της.
Ο Κατρής άνθρωπος μεθοδικός εξελίσσει συνεχώς την επιχείρηση του.
Το 2020 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 20 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ.
Ελάχιστοι ίσως, θα γνωρίζουν ότι ο Θ. Κατρής δεν ασχολείται μόνο με τη διαχείριση – ανακύκλωση απορριμμάτων.
Το «μυστικό» βρίσκεται στο καταστατικό της Watt που προβλέπει τη δημιουργία κι εκμετάλλευση τουριστικών δραστηριοτήτων. Θυγατρική λοιπόν, της Watt εταιρεία εκμεταλλεύεται τουριστικές εγκαταστάσεις στην παραλία Φάραγγας στην Πάρο.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε και την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στη Νάουσα της Πάρου.
Στη θέση του έχει αναπτυχθεί πολυχώρος και το εστιατόριο Deck του οποίου το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Λουκάκος.
Πρόσφατα πάντως ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η επένδυση Μονάδας Βιοξήρανσης της WATT στη Φυλή.
Το συγκεκριμένο έργο παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στη τσιμεντοβιομηχανία.
Η Μονάδα κατασκευάστηκε βάσει ειδικού σχεδιασμού με πατέντα της εταιρίας.
Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι περιορίζει δραστικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων προς ταφή, σε επίπεδο κάτω του 20% (σε αντίθεση με το 40% που επιτυγχάνουν οι συμβατικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων), δημιουργώντας παράλληλα σημαντικό ενεργειακό υλικό.
Με την τεχνολογία της Βιοξήρανσης έχουν προκηρυχθεί και θα υλοποιηθούν πολλές ακόμα νέες μονάδες στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυτές του Γραμματικού και του Σχιστού.
Από τη νέα μονάδα, ανοίγει ο δρόμος για τη ριζική αλλαγή του τοπίου στη διαχείριση απορριμμάτων και την ενεργειακή κρίση και μετατροπής σημαντικού μέρους των υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ σε καύσιμο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ