Τους τελευταίους 24 μήνες η κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 της οικογένειας Ιωάννου, θα έλεγε κανείς ότι έχει μπει σε μια νέα εποχή.
Μετά τις περιπέτειες του παρελθόντος με την οικογένεια Παρασκευαΐδη, η εισηγμένη εταιρεία αναλαμβάνει πολλά και σημαντικά έργα όπως για παράδειγμα την γραμμή 4 του Μετρό και τα πρόδρομα έργα του Ελληνικού.
Η Γραμμή 4 του μετρό είναι το μεγαλύτερο έργο του είδους του αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό ύψους €1.8 δισ.
Αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά το Ελληνικό η «Αβαξ» πρόκειται να αναλάβει την υπογειοποίηση της Λ. Βουλιαγμένης και τον ανισόπεδο κόμβο της Λ. Ποσειδώνος, τη δημιουργία ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου εντός της έκτασης, όπως επίσης και την κατασκευή των δικτύων κοινής ωφελείας για την εξυπηρέτηση των κτιρίων που θα κατασκευαστούν εντός του Ελληνικού.
Όμως παρά τις επιτυχίες του 50χρονου προέδρου Χρήστου Ιωάννου και του CEO Κωνσταντίνου Μιτζάλη, η μετοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα πιέζεται αρκετά.
Επί της ουσίας βρίσκεται σε περιδίνηση.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της τελευταίας εβδομάδας.
Την προηγούμενη Δευτέρα η μετοχή (στον απόηχο της μεγάλης δουλειάς του Ελληνικού προϋπολογισμού σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πριν από 8 ημέρες) σημείωσε μεγάλη άνοδο πάνω από 6% και έκλεισε στα 0,82 ευρώ.
Χθες Παρασκευή η μετοχή της Άβαξ, έκλεισε στα 0,809 ευρώ με δραματική πτώση 4%.
Παρά το γεγονός ότι οι αγορές τούτες τις ημέρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες εξαιτίας του Πολέμου, εν τούτοις η εξέλιξη αυτή με την μετοχή της ΑΒΑΞ δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και προκαλεί τον εκνευρισμό και προβληματισμό της αγοράς ως προς το τι συμβαίνει γύρω από τη μετοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1/1/2022 ως και τις 18/03/2022 η μετοχή έχει αρνητική απόδοση σχεδόν 22% και η κεφαλαιοποίηση της έχει κατρακυλήσει στα 116 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ μεταξύ των μεγάλων εισηγμένων του ελληνικού χρηματιστηρίου
Επί της ουσίας η μετοχή έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου του 2021, ενώ το υψηλότερο επίπεδο το έγραψε τον Σεπτέμβριο του 2021, στα 1,27 ευρώ.
Πάντως τώρα το επόμενο μεγάλο συμβόλαιο στο Ελληνικό αφορά τον ανάδοχο για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Marina Tower.
Τη συγκεκριμένη σύμβαση διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ACC, η «Αβαξ» που συνεργάζεται με την ιταλική Rizzani de Eccher, η Intrakat σε κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues και η Archirodon σε συνεργασία με την Besix από το Βέλγιο, με τον «Ελλάκτωρ» να έχει τον ρόλο του υπεργολάβου.
Τα αναπτυξιακά “κλειδιά” του Καραβία και το μέρισμα
Ο Φωκίων Καραβίας είναι ο μακροβιότερος CEO στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της αγοράς.
Ανέλαβε τα διοικητικά ηνία της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 τον Φεβρουάριο του 2015 και έχοντας συμπληρώσει 7 χρόνια στο τιμόνι της, είναι εκείνος που οδηγεί την τράπεζα στη νέα εποχή.
Καθώς το επιχειρηματικό μοντέλο μετατοπίζεται πλέον και από αυτό της διαχείρισης, που κυριάρχησε στα δύσκολα χρόνια, πηγαίνει τώρα στην ανάπτυξη της τράπεζας.
Η οποία έχει ήδη στη φαρέτρα της το όπλο της κερδοφορίας.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της περσινής χρήσης ξεπέρασαν τις αρχικές διαμορφώθηκαν στα 424 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 148 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Τα χωρίς προσαρμογές κερδοφόρα αποτελέσματα που φάνηκαν στην τελική γραμμή του ισολογισμού ήταν 328 εκατ. έναντι των ζημιών 1,215 δις, της προηγούμενης χρονιάς.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της τράπεζας για την τριετία 2022-2024 προβλέπει μέση αύξηση των κερδών της τράπεζας κατά 13% ετησίως.
Και από τη στιγμή που οι Εποπτικές Αρχές θα δώσουν την έγκρισή τους, θα διανεμηθεί ως μέρισμα στους μετόχους το 20% των εφετινών κερδών.
Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, η δυνητική χρηματική διανομή ( που από μόνη της συνιστά μια κομβικής σημασίας πρωτοβουλία) θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ των 75 και 95 εκατ. ευρώ.
Γεγονός που υποδηλώνει μέρισμα της τάξεως 0,020-0,027 ευρώ ανά μετοχής.
Μεταφραζόμενο σε μερισματική απόδοση 2%-2,7% με βάση την τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το πώς θα κυλήσουν οι εξελίξεις στο ‘’μέτωπο’’ του μερίσματος, τα βασικά “κλειδιά” της στρατηγικής Καραβία είναι τρία:
Κατ’ αρχάς η αύξηση της (πρό προβλέψεων) οργανικής κερδοφορίας της τράπεζας από τα 900 εκατ. ευρώ στα 1,1 δις.
Δηλαδή κατά 22,2%.
Στην περσινή χρήση τα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 4,1%.
Έχοντας ώς “πολιορκητικό κριό” τα καθαρά έσοδα από προμήθειες που διαμορφώθηκαν στα 456 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,7%.
Το δεύτερο “κλειδί” αφορά την περεταίρω αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από τις προβλέψεις.
Οι οποίες το 2021 μειώθηκαν κατά 21% ( στα 418 εκατ. ευρώ).
Ο εφετινός στόχος είναι να υποχωρήσουν οι προβλέψεις στα 245 εκατ. ευρώ και να πάνε στα 210 εκατ. ευρώ το 2024.
Εξ ίσου σημαίνουσα είναι και η τρίτη βασική παράμετρος του πλάνου στρατηγικής, η οποία εστιάζεται στην ανάπτυξη των χορηγήσεων.
Η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα “κόκκινα” δάνεια (NPE) το απόθεμα των οποίων έχει πέσει τώρα στα 2,8 δις, με το σχετικό δείκτη να είναι πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό( 6,8%) και οι σωρευτικές προβλέψεις να καλύπτουν το 69,2% των πιστωτικών ανοιγμάτων.
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα έφτασαν πέρσι στα 7,8 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των χορηγήσεων σε επίπεδο ομίλου ήταν στα 40,8 δις ( μαζί με τα 5,1 δις των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης).
Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις ανέβηκαν στα 53,2 δις, εκ των οποίων τα 37 δις αφορούν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Η σχέση καταθέσεων/δανείων δίνει καταφανώς την ευχέρεια στην τράπεζα για πιστωτική επέκταση.
Όλα αυτά, όταν ο Δείκτης Texas που “βαθμολογεί” τους κινδύνους των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, έχει υποχωρήσει για τη Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 από το 63% το 2020 στο 36% πέρσι…
Τα 31 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Υποδομών
Ολόκληρη η αγορά συμβούλων μηχανικών, ή σχεδόν ολόκληρη, συμμετείχε την Δευτέρα στην υπογραφή της σύμβασης πλαίσιο, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ, για τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου του υπουργείου Υποδομών.
Η Salfo και η Planet πήραν τα δύο από τα τρία τμήματα της μεγάλης σύμβασης.
Το τρίτο τμήμα πήγε σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Hill International, η ΝΑΜΑ, η Concept, η ΛΔΚ, η Trek και η Σαμαράς & Συνεργάτες.
Οι εκτιμήσεις του Γκίκα
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 Γκίκας Χαρδούβελης πάντα ήταν ορθολογιστής και έβλεπε τα πράγματα περισσότερο σφαιρικά.
Μιλώντας προ ημερών σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία εξήγησε ότι: «Ο πόλεμος γέρνει την πλάστιγγα προς τα επιχειρήματα των χωρών που επιθυμούν σημαντικές αλλαγές στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και οδηγεί σε μία πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη.
Οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να βλέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι πλέον ως ένα δίλημμα μεταξύ κανόνων έναντι διακριτικής ευχέρειας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά περισσότερο ως αλληλοσυμπληρούμενο συνδυασμό κανόνων και διακριτικής ευχέρειας, εντός ενός ορθού πλαισίου διακυβέρνησης».
Όπως είπε ο έμπειρος οικονομoλόγος:
“Για παράδειγμα, οι αμυντικές δαπάνες ή οι δαπάνες για ψηφιακές και περιβαλλοντικές επενδύσεις πιθανόν να συμφωνηθεί από όλες τις χώρες να μην προσμετρώνται στον ορισμό των δημοσιονομικών δαπανών.
Κάτι τέτοιο δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό πριν από την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες.”
Οι τολμηροί αναλυτές της Eurobank για τον ΟΤΕ
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία η αγορά είχε εντυπωσιαστεί από την μεγάλη άνοδο της μετοχής του ΟΤΕ παρόλο που τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σημείωσαν θηριώδεις απώλειες.
Η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 όμως ακάθεκτη εκείνες τις πρώτες ημέρες του πολέμου σημείωσε νέο ρεκόρ στα 18,26 ευρώ.
Όμως τις επόμενες ημέρες η εικόνα για την μετοχή μεταβλήθηκε άρδην .
Θα μου πείτε είναι δυνατόν τα χρηματιστήρια να υποχωρούν για αρκετές ήμερες και μια μετοχή και μάλιστα blue chip να μένει ανεπηρέαστή;
Προφανώς και όχι, εκτός εάν κρύβει κάποιο τεράστιο νέο έκπληξη.
Σε κάθε περίπτωση η μετοχή δεν κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα των 18 ευρώ και προ ημέρων υποχώρησε αρκετά και τώρα βρίσκεται στην ζώνη των 16,98 ευρώ.
Πάντως οι τολμηροί αναλυτές της Eurobank Εquities σε νεότερο report τους αναφέρουν ότι «υποστηρίζουμε ότι η τρέχουσα αποτίμηση του ΟΤΕ, με τη διαπραγμάτευση των μετοχών σε μικρή έκπτωση έναντι των ομολόγων στην ΕΕ, φαίνεται δίκαιη».
«Εξετάζουμε επίσης πιθανές πηγές δημιουργίας αξίας εκτός των καθαρών λειτουργικών θεμελιωδών μεγεθών, όπως για παράδειγμα
το σενάριο της δημιουργίας εσόδων από τον ΟΤΕ εξαιτίας της πώλησης του χαρτοφυλακίου των πύργων του και
την ευκαιρία FTTH (περίοδος απόσβεσης και αποδόσεις κεφαλαίου).
Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας EBITDA κατά 2-3%, αυξάνοντας το PT στα 17,1 €, τηρώντας τη σύστασή μας για διακράτηση» καταλήγει στην εκτίμηση της η Eurobank.
Η αναστάτωση του Κολωνακίου με το Μαράσλειο και οι αιτήσεις ρεκόρ για τα Πρότυπα
Θα έχετε αντιληφθεί τον καβγά που έχει ξεσπάσει στο Κολωνάκι εξαιτίας της μετατροπής του Μαράσλειου σε Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο.
Ο Wiseman δεν θα μπει στην αντιπαράθεση αυτή αλλά τα νούμερα δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει στην κοινωνία για τα Πειραματικά Σχολεία και την μεγάλη απήχηση που έχουν αυτά στην ελληνική κοινωνία.
Όπως μάθαμε λοιπόν, μέσα σε τρείς ημέρες μετά το άνοιγμα τη σχετικής πλατφόρμας, έχουν υποβληθεί 6.500 αιτήσεις από γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα σχολεία αυτά.
Επομένως το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον δικαιώνει πλήρως την απόφαση της υ Υπουργείου Παιδείας Νίκης Κεραμέως να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε 120 από 62 που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Γεμίζει το Ταμείο με 140 εκατομμύρια ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Με κεφάλαιο 140 εκατομμυρίων ευρώ προίκισε τη νέα του εταιρεία συμμετοχών ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, την οποία ονόμασε Bespoke και την ετοιμάζει για νέες εξαγορές.
Ο υπερ – δραστήριος επιχειρηματίας έχει ήδη βάλει πόδι σε εταιρείες τροφίμων και όπως φαίνεται ετοιμάζει νέες κινήσεις, έχοντας μαζί του συνεργάτες από τα παλιά, όπως τον Γιάννη Παπαχρήστου, μέχρι πρότινος CEO της Chipita, την Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλο της Νίκας και τον Σωτήρη Φώλια, γιο του συνέταιρού του στα θερμοκήπια της Wonderplant, Αχιλλέα.
Ο Μητσοτάκης και οι Βρυξέλες
Μαθαίνω πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περαστικά, τριπλοεμβολιασμένος είναι, μια χαρά θα τα πάει με τον κόβιντ!) υποδέχτηκε με αρχική χαρά την είδηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 24 και 25 Μαρτίου θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Να θυμίσουμε σε όλους ότι ο σημερινός αμερικανός Πρόεδρος, πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα και για πολλά χρόνια Γερουσιαστής της Πολιτείας του Delaware, ήταν σταθερός και σθεναρός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.
Τη δεδομένη χαρά του Κυριάκου Μητσοτάκη διαδέχτηκε όπως μου λένε και ένας ελαφρός προβληματισμός: είναι πασιφανές πως ο Τζό Μπάιντεν πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να φέρει στο τραπέζι τα σοβαρά στρατιωτικά-διπλωματικά και γεωπολιτικά προβλήματα της επικαιρότητας που προκύπτουν από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και τη σφοδρή πολεμική αναμέτρηση.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή (και ορθά κατά την ταπεινή μας γνώμη) στοιχήθηκε με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και με τους Δυτικούς συμμάχους μας-υποστηρικτές του αδύναμου. Χωρίς αστερίσκους και ψευτοελιγμούς όπως η Τουρκία.
Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της Συνόδου Κορυφής όμως, στα γεωπολιτικά-στρατιωτικά θέματα, καθιστά αμφίβολη την ενασχόληση της Συνόδου με την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά κυρίως με την ενεργειακή κρίση.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, κυρίως οι Γερμανοί, θα βρούν αφορμή να συζητήσουν λιγότερο ή και καθόλου την επιβεβλημένη ριζική αναδιάρθρωση στη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, κάτι όμως που «καίει» την Ελλάδα, όπως άλλωστε και τις άλλες τρείς μεγάλες χώρες του Νότου (Ιταλία-Ισπανία-Πορτογαλία).
Ο κ.Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί με συγκρατημένες και ρεαλιστικές προσδοκίες ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την άτυπη σύνοδο των Βερσαλλιών.
Τώρα «η τετράδα του Νότου» θα προσπαθήσει να βάλει μπροστά το γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στα ενεργειακά-οικονομικά.
Οι Γάλλοι δεν έχουν τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα λόγω πυρηνικής ενέργειας, αλλά ο κ. Μακρόν επιθυμεί να αναδειχτεί σε ηγέτη της ΕΕ μετά την αποχώρηση Μέρκελ από το προσκήνιο. Του το λέει άλλωστε καθημερινά και η Μπριζίτ Μακρόν, όπως ψιθυρίζεται στα Ηλύσια Πεδία.
Ειδικά όταν μπαίνουν στη συζήτηση τα πυρηνικά, η ΕΕ υστερεί σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αναδεικνύουν νέο ρόλο για τη Μεγάλη Βρετανία ως δύναμη, έπειτα από τις αναταράξεις του Brexit.
Ο φίλος, σύμμαχος και πωλητής οπλικών συστημάτων στη χώρα μας Γάλλος Πρόεδρος οφείλει συνεπώς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, να αναδείξει ενώπιον του Τζό Μπάιντεν τα προβλήματα και –κυρίως- να βοηθήσει στις ενεργειακές λύσεις για την Ελλάδα και τον ευρω-Νότο.
Περίπλοκη δουλειά, γι αυτό και μαθαίνω πως η παρουσία Μπάιντεν στις Βρυξέλλες είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά μία έννοια αυτό που λέμε «χαρμολύπη»…
Οι εντολές του Δημητριάδη
Και ξαφνικά από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΥΚΩ (χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας-ΕΛΥΚΩ) προέκυψε πλεόνασμα 200 εκατομμυρίων που κανείς δεν ήξερε τι να το κάνει.
Άλλος πρότεινε να δοθεί στους παρόχους ενέργειας για ρευστότητα, άλλος να μπει αποθεματικό λες και είναι κοινόχρηστα πολυκατοικίας, άλλος (όνομα και μη χωριό) είπε «εντάξει 200 μύρια είναι ας μην μας απασχολούν πολύ!».
Τελικά κάποιος πιο ευφυής ενημέρωσε το Μεγάλο Μαγαζί (η αλλιώς Μέγαρο Μαξίμου η ΜΜ).
Η εντολή Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν σαφής και …γρήγορη.
Ο διάλογος ήταν ο εξής:
«τα χρήματα αυτά να προστεθούν αμέσως στη χρηματοδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών. Τελεία.»
-«ξέρετε θέλει νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο πλεόνασμα».
-«Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ, μην ανησυχείτε. Θα πάνε και αυτά τα χρήματα στα ευάλωτα νοικοκυριά».
Οπότε περιμένετε σύντομα στη Βουλή τη ρύθμιση που θα μεταφέρει από τον ΕΛΥΚΩ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ένα κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!