Ο Ιβάν, οι Κυρώσεις …. Και στο βάθος η πώληση του ΟΡΕΝ
Αφού όπως όλα δείχνουν η Δύση θα προτάξει μόνο τα «οικονομικά της όπλα» απέναντι στα Ρωσικά τανκς, αφήνοντας έτσι τον Πούτιν να ολοκληρώσει τον «υγιεινό του περίπατο» στην Ουκρανία , ας δούμε λοιπόν και εμείς το θέμα των οικονομικών κυρώσεων.
Επειδή το κεφάλαιο είναι αρκετά μεγάλο, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο (τουλάχιστον στην Ε.Ε) είπα να το περιορίσω στις κυρώσεις που συνήθως επιβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν προνομιακές σχέσεις με το Ρωσικό καθεστώς.
Συνήθως το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων – πρωτίστως των τραπεζικών καταθέσεων – και περιορισμούς στη διακίνηση των πρώτων.
Λίγες ώρες λοιπόν πριν δημοσιοποιηθούν αυτές οι «μαύρες λίστες» όσοι κινούνται στην επικίνδυνη ζώνη μια αγωνία όσο και αν καταφέρουν να την καλύψουν, την περνάνε.
Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, αλλά από το ρεπορτάζ που έκανα στο περιβάλλον του Ιβαν Σαββίδη πληροφορήθηκα ότι ο δραστήριος επιχειρηματίας παραμένει ψύχραιμος .
Θυμίζουμε απλώς ότι ο Ιβάν έχει μπει σε πολλούς τομείς από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία (ΟPEN TV) μέχρι τα ξενοδοχεία, λιμάνια (ΟΛΘ) και πρωτίστως στον ΠΑΟΚ.
Σε ανάλογες περιπτώσεις (βλ. εισβολή στην Κριμαία) το όνομα του Ιβάν δεν είχε συμπεριληφθεί σε καμία μαύρη λίστα, όποτε όπως λένε δεν βλέπουν για ποιο λόγο να γίνει σε αυτή την κρίση κάτι διαφορετικό.
Ωστόσο παρόλο που είναι καθησυχαστικοί αναγνωρίζουν ότι οι κυρώσεις που επιβληθούν στη Ρωσία και στις τράπεζες της, μπορεί να δημιουργήσουν κάποια πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας στον Όμιλο.
Είναι γεγονός ότι και στην προηγούμενη κρίση να θυμίσουμε ότι τα «προβλήματα αυτά» αρκετοί επιχειρηματίες με δραστηριότητα στη Ρωσία, τα «παρέκαμψαν» μέσω Λευκορωσίας., η οποία όμως είναι πολύ πιθανόν να μπει αυτή τη φορά στο στόχαστρο καθώς τα Ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το έδαφος της , κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Πάντως αν η Δύση αποφασίσει να σφίξει την «τανάλια» των οικονομικών κυρώσεων, μην εκπλαγείτε αν δείτε να επισπεύδεται η πώληση του OPEN.
Πάντως τις «μεγαλύτερες από ποτέ» κυρώσεις της Βρετανίας σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, περιορισμούς στις καταθέσεις που μπορούν να έχουν Ρώσοι πολίτες σε τράπεζες στην Αγγλία και κυρώσεις σε βάρος πάνω από 100 ατόμων και οντοτήτων.
Ατομικές κυρώσεις θα επιβληθούν σε πάνω από 100 άτομα, οντότητες και θυγατρικών, συμπεριλαμβανομένης της Rostec, της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Ρωσίας με εξαγωγές 10 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο, όπως και σε άλλες τέσσερις εταιρείες αυτού του κλάδου.
Τι είπε ο Τσαμάζ στους θεσμικούς
Για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 ενημερωθήκατε νωρίτερα.
Φύλαξα για την στήλη ορισμένα ενδιαφέροντα από την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους θεσμικούς επενδυτές.
Έχουμε και λέμε καταρχάς η διοίκηση υπερασπίστηκε την απόφασή της να περιορίσει την μερισματική της πολιτική ώστε να επεκτείνει και να επιταχύνει την προώθηση του προγράμματος κάλυψης οπτικών ινών ώστε να φθάσει τα 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2027 με την τεχνολογία fibre-to-the-home (FTTH).
Στην πραγματικότητα όπως εκτιμούν αναλυτές η διοίκηση επιδιώκει να εξομαλύνει την μερισματική πολιτική προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα «σκαμπανεβάσματα» έως το 2027.
Όσον αφορά στον εντεινόμενο ανταγωνισμό μετά από την Η της επικείμενης συγχώνευσης μεταξύ της Wind, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, με την Nova, , η διοίκηση Τσαμάζ εμφανίστηκε με «αέρα νικητή», διαβεβαιώνοντας ότι θα τα καταφέρει.
Με τα «κόκκινα αυγά» θα μάθουμε και την κεφαλαιακή τρύπα της Attica Bank
Έχει σηκώσει τα μανίκια ο νέος CEO της Attica Bank Μιχάλης Ανδρεάδης καθώς πριν από το Πάσχα θα πρέπει να έχει στα χέρια του την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης για την επίπτωση των τιτλοποιήσεων στα κεφάλαια της τράπεζας.
Τιτλοποιήσεις που θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή, αν και δεν είναι βέβαιο ότι το εγκρίνουν οι εποπτικές Αρχές.
Παράλληλα σχεδιάζει την επόμενη μέρα της τράπεζας των μηχανικών.
Δεν είναι μόνο οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου που πρέπει να υλοποιηθούν για να ιδιωτικοποιηθεί η Attica και να φύγει από τον έλεγχο του ΤΧΣ.
Το κυρίαρχο είναι ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η φήμη της τράπεζας, να αποδείξει ότι έχει στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης με ξεκάθαρους στόχους. Η διοικητική ομάδα του Μ. Ανδρεάδη «γράφει» από την αρχή το νέο 5ετές πλάνο, δίνοντας έμφαση και στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Kαι όπως λέει ο ίδιος λέει στους συνεργάτες του: είμαστε σε αγώνα δρόμου και έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις να «κτίσουμε» μία τράπεζα με digital λογική, ώστε να είναι παρούσα στο ελληνικό banking.
Δεν προφταίνει ούτε να φάει ο Χρήστος Βίνης
Ένα ιδιαίτερο διατροφικό πρόγραμμα έχει υιοθετήσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, καθώς τρώει μόνο τα βράδια.
Για όσους ανησυχούν δεν πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή, αλλά το επιβαρυμένο πρόγραμμα του για την επίτευξη των στόχων της θυγατρικής του ΟΣΕ, δεν του αφήνει χρόνο ούτε να φάει.
Τουλάχιστον το αποτέλεσμα των δράσεων του από τότε που ανέλαβε το διοικητικό τιμόνι της ΕΡΓΟΣΕ είναι εμφανές, καθώς έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα άνω των 500 εκατ. Ευρώ που οδεύουν προς υπογραφή άμεσα, ενώ αυτή την περίοδο τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα αξίας 4 δισ. Ευρώ.
Ο ίδιος παραδέχεται πως η κατά κόρον νυχτερινή διατροφή έχει ως αποτέλεσμα να βάλει μερικά κιλά.
Ο Wiseman του συνιστά αρκετό νερό και τουλάχιστον πέντε μικρά γεύματα, ώστε τα κιλά αυτά να χαθούν και να μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστος το έργο του, καθώς οι χρονικές πιέσεις δε σταματούν αφού, όπως και ο ίδιος εκτιμά, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί στις αρχές του 2023 οι συμβάσεις για το υπό δημοπράτηση μεγαλεπήβολο πακέτο έργων της ΕΡΓΟΣΕ.
Πρώην πρωθυπουργοί στην ανεργία..
Παράπλευρη απώλεια της Ρωσικής εισβολής ήταν και να μείνουν ανέργοι πρώην πρωθυπουργοί που είχαν λάβει χρυσοπληρωμένες θέσεις σε Ρωσικές εταιρείες, καθώς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Πρώτος παραιτήθηκε π. Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρενζι από μεγάλη Ρωσική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Το παράδειγμα του ακολούθησε ο π. πρωθυπουργός της
Ο κατάλογος των υποψηφίων προς αποχώρηση πρώην πολιτικών που δημοσίευσαν χθες οι FT είναι αρκετά μακρύς, καθώς από ότι φαίνεται οι Ρωσικές εταιρείες φρόντιζαν να διατηρούν ερείσματα με την πολιτική ελίτ της Ευρώπης.
Έχουμε και λέμε ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέχαρτν Σρεντερ είχε προσληφθεί στην Rosneft ενώ είχε βάλει πλώρη και για την Gazprom, ο π. πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιον στην Sibur, ο π. καγκελάριος της Αυστρίας Κριστιάν Κερν στους Ρωσικούς σιδηροδρόμους και ακόμη μερικοί άλλοι οι οποίοι δεν έφθασαν στα ύπατα αξιώματα.
Οι 3 αρχές που ελέγχουν τον Λιανό, το Nollita και η Αρχιρόδον που θέλει να πάρει τις δουλειές
Ο Ηλίας Λιανός αφεντικό και μέτοχος της Αρχιρόδον, όπως είναι γνωστό βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο 3 κρατικών υπηρεσιών.
Της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η κ. Βασιλική Λαζαράκου, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Γιώργος Πιτσιλής ελέγχουν για διαφορετικούς λόγους τον πρώην τραπεζίτη.
Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον ψάχνουν γιατί τους είπε ένα τερατώδες ψέμα, σχετικά με μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ειχε στην κατοχή του και τις ειχε παρκάρει στην Κυπριακή astro Bank.
Για την ακρίβεια υπήρχε ένα «ξεχασμένο» πακέτο μετοχών Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 στην λιβανέζικων συμφερόντων κυπριακή τράπεζα Astrobank.
Όταν η τράπεζα ρωτήθηκε από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απάντησε ότι τις μετοχές αυτές τις “χειρίζεται” ο Ηλίας Λιανός.
Ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, που είχε δράσει ως στέλεχος και μετά ιδιοκτήτης της Proton Βank.
Εκτός από την τραπεζική – επενδυτική δραστηριότητα του, εμφανίστηκε και ως ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, από την οποία αποχώρησε αφήνοντας χρέη.
Τώρα είναι επικεφαλής της κατασκευαστικής Αρχιρόδον και κατοικεί στο εξωτερικό.
Νωρίτερα τον είχε ρωτήσει γι’ αυτό το πακέτο η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση, χωρίς να γνωρίζει ότι την ίδια ερώτηση είχε υποβάλλει και η Κυπριακή Επιτροπή στην τράπεζα.
Τώρα λοιπόν η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον ξαναρωτάει για να της πει την αλήθεια.
Όμως πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λιανός μέχρι στιγμής απαξιοί να απαντήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ισχύει;
Γιατί εάν ένας μέτοχος και στέλεχος της Αρχιρόδον που θέλει να πάρει δουλειές στην Ελλάδα απαξιοί να απαντήσει στις ελληνικές αρχές, τότε θα πρέπει η εταιρεία του να αντιμετωπιστεί αναλόγως από τις Ελλάδα , το υπουργείο Μεταφορών και τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και από άλλες εταιρείες ιδιωτικές που έχει πάει να ζητήσει δουλειές.
Να σας θυμίσω επίσης ότι ο Λιανός ελέγχεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα και την ΑΑΔΕ και για την υπόθεση PANDORA PAPERS.
Την ώρα πάντως που ελέγχεται από τις αρχές και λέγεται ότι απαξιοί να απαντήσει, ο κ. Ηλίας Λιανός γευματίζει σε ένα από τα κεντρικότερα εστιατόρια του Νέου Ψυχικού το Nollita.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω, είναι από την περασμένη Τρίτη και ο κ. Λιανός είναι με την πλάτη γυρισμένη.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την ΕΥΔΑΠ;
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση και για την ακρίβεια ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και το Μέγαρο Μαξίμου.
Αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που οδηγούν στην επιστροφή του πραγματικού ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου και της διοίκησης των δύο εταιρειών απευθείας στο Δημόσιο.
Ο έλεγχος με ενδιάμεσο όχημα την Ελληνική Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστό ως Υπερταμείο) κρίθηκε αντισυνταγματικός και οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου δημιουργούν δεδομένα τα οποία όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά δεν αποκλείεται και η δυνατότητα θεραπείας.
Για αυτό το λόγο το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ μελετάται από τους νομικούς συμβούλους του Υπερταμείου, που διαθέτει σήμερα ποσοστό 50% συν μία μετοχή και των δύο εταιρειών, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για τη διατήρηση του ελέγχου ικανοποιώντας τα δεδομένα που δημιουργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, που θα αναπληρώσουν την απώλεια που θα καταγράψει το χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Το πλήγμα για το Υπερταμείο δεν είναι αμελητέο καθώς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι από τα πιο ανθεκτικά περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου του, καθώς αποδίδουν σταθερά μερίσματα.
Το θέμα και οι συνέπειες που θα φέρει η απόφαση του ΣτΕ παρακολουθείται και από τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η σύσταση του Υπερταμείου, αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση της χώρας και ήταν ένας από τους βασικούς όρους για την παροχή έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα το 2015.
Τέλος, απασχολεί και τους ιδιώτες μετόχους, και ειδικά τον Τζον Πόλσον, που κατέχει το 10% της ΕΥΔΑΠ, και τη γαλλική SUEZ που ελέγχει το 5,46% της ΕΥΑΘ, δεδομένου πως πλέον ο έλεγχος αλλά και η τοποθέτηση των διοικήσεων περνούν για άλλη μια φορά σε αχαρτογράφητα νερά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ