• Ο επίμονος αγοραστής της ΕΤΕ, η Ideal και τα 180 εκατ., η έκπληξη του Βαγγέλη, η Euroxx και οι Ελληνάρες, το νέο μυστικό του Παλαιού Ψυχικού, ήρθε ο… Γιάννης Junior, κι ένα quiz με τον ερωτευμένο

    Η μεγάλη είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν το placement της Mytilineos, τελικώς 7,2 εκατ. μετοχών – από 4,5 εκατ. μετοχές που ήταν η αρχική πρόθεση.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Ο επίμονος αγοραστής της ΕΤΕ, τι έγινε σε CENER και Optima

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες η αγορά, πριν ανακοινωθεί το placement της Mytilineos,  κινήθηκε κυρίως με τις μετοχές της  CENER, CENER 0% 9,94  της Alpha, ΑΛΦΑ 0% 1,68 της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74  της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87  και της Optima.

    Ειδικά στην Εθνική πραγματοποιήθηκαν  πακέτα 4,1 εκατ. μετοχών, κάτι που σημαίνει ότι ο «επίμονος» ξένος θεσμικός που έψαχνε από την προηγουμένη εβδομάδα να βρει πολλά χαρτιά μάλλον ικανοποιήθηκε.

    Η μετοχή έκλεισε στα 8,45 ευρώ με πτώση 0,82%.

    H CENER  έκλεισε στα 8,82 με νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Τώρα, προσεκτικοί παρατηρητές περιμένουν εντός των επομένων ημερών κάποιο σημαντικό επιχειρηματικό νέο, ίσως  κάποιο placement.

    Εντυπωσιακή εξακολουθεί να είναι η πορεία της Optima Bank καθώς η μετοχή βρίσκεται στα 11,68 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ.

    Mytilineos: Πούλησε 7,2 εκατ. μετοχές ο Μυτιληναίος- Η Euroxx διέπρεψε 

    Η μεγάλη είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν το placement, τελικώς 7,2 εκατ. μετοχών – από 4,5 εκατ. μετοχές που ήταν η αρχική πρόθεση.

    Τα 7,2 εκατ. μετοχές αντιστοιχούν περίπου στο 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου της Mytilineos.

    Οι μετοχές ανήκουν στον βασικό μέτοχο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος πριν το placement κατείχε περίπου το 26,54% των μετοχών της εισηγμένης και πλέον θα κατέχει ποσοστό περίπου 21,5%.

    Την είδηση δημοσιοποίησε πρώτο το mononews.gr στις 18:00.

    Από την ώρα ανακοίνωσης του placement και μέχρι αργά το βράδυ παίχτηκε ένα θρίλερ με τους ξένους θεσμικούς, καθώς Morgan Stanley, Citi και η Ελληνική Euroxx πίεζαν τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να πουλήσει πολύ περισσότερες από 4,5 εκατ. μετοχές αφού η ζήτηση είχε φτάσει τις 8 εκατ. μετοχές, δηλαδή 1,8 φορές περισσότερο.

    Τελικά δόθηκαν 1,7 εκατ. επιπλέον μετοχές, αν και οι πιέσεις ήταν για να διατεθούν πολύ περισσότερες. Να σημειωθεί ότι στην τιμή των 35 ευρώ οι ξένοι θεσμικοί είχαν ζητήσει το απίστευτο νούμερο των 20 εκατ. μετοχών!

    Η αξία του πακέτου έφτασε τελικά τα 255,6 εκατ. ευρώ, καθώς η τιμή διάθεσης έκλεισε στα 35,5 ευρώ.

    Το discount είναι 4% σε σχέση με την μέση τιμή των 30 και 90 ημερών και 0% discount με βάση την μέση τιμή των 52 εβδομάδων. Σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο το discount είναι στο 8,8%.

    To εξαιρετικά επιτυχημένο placement είναι αν μη τι άλλο ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον όμιλο, ενόψει και της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά και στη μετοχή η οποία έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου.

    H κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που οι αναλυτές βάζουν όλο και υψηλότερα τον πήχη για τη μετοχή.

    Οι εταιρείες που δίνουν τιμή-στόχο για τη Mytilineos άνω των 45 ευρώ είναι μεταξύ άλλων οι Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, Euroxx, Optima, Edison και Pantelakis και Piraeus Securities.

    Η κίνηση αυτή από την πλευρά του βασικού μέτοχου γίνεται λίγους μήνες πριν την εισαγωγή της εταιρείας στον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο.

    Αν και το μεγαλύτερο μέρος του placement διατέθηκε σε funds του εξωτερικού, έμαθα ότι και κάποιοι Ελληνάρες προσπάθησαν να αγοράσουν μέσω των εγχώριων συστημάτων.

    Μόλις διάβασαν την είδηση στο mononews.gr αρχίσαν τα τηλέφωνα.

    Leading syndicators ήταν η Citi και η Morgan Stanley, και η Euroxx.

    Μάλιστα έμαθα ότι η Euroxx έπαιξε “Champions League” όσον αφορά τους θεσμικούς του εξωτερικού και φυσικά για τους Ελληνάρες που ζητούσαν Μytilineos με μανία.

    IDEAL: Με δύναμη πυρός 180 εκατ. ευρώ για εξαγορές

    Σε λίγες ώρες η IDEAL Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές στα έσοδα η αύξηση μάλλον θα είναι πολύ πάνω από 100%, η κερδοφορία (EBITDA) επίσης πάνω από 100%.

    Επιπρόσθετα όσον αφορά τα καθαρά κέρδη η αύξηση θα είναι υπερδιπλάσια.

    Η πληροφορική αποτελεί έναν από τους δύο κλάδους που έχει επενδύσει η εταιρεία μέσω της BYTE και της ADACOM και τα αποτελέσματά της εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακά.

    Η IDEAL Holdings υπέγραψε προ ημερών την πώληση του 100% της Αστήρ Βυτογιάννης από την οποία θα εισπράξει ένα ποσό μεταξύ €110εκατ. – €115 εκατ. και θα έχει ένα συνολικό ταμείο της τάξης των €130 εκατ. περίπου.

    Πρακτικά η εταιρεία μπορεί να μοχλεύσει το ταμείο της και να διαθέσει μια δύναμη πυρός για εξαγορές πέριξ των 180 εκ ευρώ.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η εταιρεία θα ανακοινώσει μια ή δυο εξαγορές.

    Η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 295 εκατ. ευρώ και χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 6,15 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι σε ανάλυση της η Pantelakis SEC έχει δώσει τιμή στόχο τα 8,1 ευρώ.

    ΔΑΑ-Σαράντης: Αντιδράσεις μετόχων

    Αγαπητοί αναγνώστες. το 2023 ήταν μια χρονιά που είδαμε σε κάποιες εισηγμένες οι μέτοχοι μειοψηφίας να καταψηφίζουν αποφάσεις για τις προτεινόμενες εκθέσεις αποδοχών ή διακριτά θέματα διανομής έκτακτων αμοιβών ( bonuses) σε στελέχη, με μετρητά ή δωρεάν διάθεση -ιδίων- μετοχών.

    Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε και εντός του 2024.

    Για παράδειγμα στην γενική συνέλευση της Σαράντης, η συντριπτική πλειονότητα των μετόχων μειοψηφίας καταψήφισε την έκθεση αποδοχών.

    Στη συνέλευση παραβρέθηκαν 189 μέτοχοι, που εκπροσωπούσαν 59,5 εκατ. μετοχές.

    Εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη ελέγχουν περί τα 37,1 εκατ. μετοχές.

    Οι υπόλοιπες 22,4 εκατ. μετοχές, που εκπροσωπήθηκαν, προ μετρούνται στους μετόχους μειοψηφίας.

    Το 69,6% των μετόχων μειοψηφίας (15,6 εκατ. μετοχές) καταψήφισε τις αποδοχές.

    Βέβαια η μετοχή έχει πραγματοποιήσει σημαντικό ράλι καθώς από τις αρχές της χρονιάς η απόδοση της ανέρχεται στο 35,56%.

    Προφανώς οι μέτοχοι όσον αφορά τις αποδόσεις θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

    Επίσης στην τακτική γενική συνέλευση της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που διενεργήθηκε στις προ μηνός, συμμετείχαν 235 μέτοχοι, με 277 εκατ. μετοχές.

    Εξ αυτών οι 240 εκατ. μετοχές ανήκαν σε AviAlliance, Υπερταμείο και οικογένεια Κοπελούζου, οι οποίοι ενεργούν από κοινού και συντονισμένα και περίπου 37,5 εκατ. μετοχές σε μετόχους μειοψηφίας.

    Το 65% των παριστάμενων μετόχων μειοψηφίας (24,4 εκατ. μετοχές) καταψήφισαν τη διανομή bonuses ως 4,7 εκατ. ευρώ σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και στελέχη της εταιρείας.

    Η μετοχή βρίσκεται στα 8,15 ευρώ ενώ η τιμή εισαγωγής της ήταν τα 8,20 ευρώ.

    Χθες έκλεισε με μεγάλες απώλειες 2,44% με όγκο συναλλαγών τις 950.000 μετοχές.

    Βέβαια «έκοψε» το μέρισμα που είναι 0,33 ευρώ.

    Προφανώς όσοι έλαβαν το μέρισμα προχώρησαν σε εκτεταμένες πωλήσεις.

    ΑΔΜΗΕ: Έρχονται οι Αμερικανοί!

    Το χθεσινό… ενημερωτικό σημείωμα έκανε τη διαφορά.

    Η μετοχή δεν έχει τραβήξει ούτε με το WACC, ούτε με τις φαραωνικές διασυνδέσεις, αλλά με την είδηση ότι οι Αμερικανοί, συνεργάζονται με τους… Κινέζους του ΑΔΜΗΕ.

    Τα ύστερα του κόσμου, αλλά business is business.

    Το κρατικό αμερικανικό fund λοιπόν, το DFC, μέσω επιστολής προς τον ΑΔΜΗΕ εκφράζει το ενδιαφέρον του να μπει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

    Και όταν μπαίνουν κάπου οι Αμερικανοί, να φανταστώ, ακολουθούν και τα υπόλοιπα «καλά παιδιά», τύπου GoldmanCitigroupFidelity κ.ά.

     

    Αμερικανοί στη «Μεγάλη Θάλασσα», κι εσείς… το ξέρατε χάρη στον wiseman

    Χθεσινή συζήτηση έξω από υπουργικό γραφείο, μεταξύ γνωστού μάνατζερ της ενέργειας και υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου.

    Λέει ο δεύτερος:

    -Τα έμαθες; Σπουδαία νέα. Μπαίνει το αμερικανικό Δημόσιο στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον Great Sea…

    -Σπουδαίο είναι σίγουρα, νέο δεν είναι, όχι!

    -Γιατί όχι νέο; Εγώ σήμερα το έμαθα.

    -Εγώ πάλι το έχω διαβάσει στον wiseman του mononews.gr από τις 15 Φεβρουαρίου αν θυμάμαι καλά…

    -Όντως; Μπορεί να μην το είδα εκείνη τη μέρα… πάνε τρεις μήνες…

    -Είδες για να μη διαβάζεις κάθε μέρα wiseman και mononews.gr τι παθαίνεις;

    «Vincit omnia veritas» (η αλήθεια τελικά υπερισχύει όλων και λάμπει), έλεγε ο Λατίνος Σεπτίμιος Σεβήρος και να που wiseman και mononews.gr δικαιώθηκαν για μία ακόμη φορά.

    Το  κρατικό αμερικανικό fund DFC, έστειλε επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και θέλει επίσημα να συμμετάσχει στο έργο.

    Προχθές, πραγματοποιήθηκε η καθοριστική τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι όροι συμμετοχής στο έργο.

    Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, καλωσόρισε τους Αμερικανούς στον Great Sea Interconnector και ευχαρίστησε την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη, για τον οποίο επίσης σας είχαμε γράψει ότι κινήθηκε αθόρυβα στο θέμα.

    …και τι έγραψε ο wiseman από τις 15 Φεβρουαρίου

    Γράφαμε στις 15 Φεβρουαρίου: «Πυρετώδεις συζητήσεις που βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, μαθαίνω πως γίνονται από το Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ ώστε να  βάλει ως μέτοχο του ηλεκτρικού διαδρόμου Ελλάδας -Κύπρου – Ισραήλ το  αμερικανικό  κρατικό fund DFC.

    Οι Αμερικανοί (το αμερικανικό Δημόσιο είναι και αυτό είναι σημαντικό) διαπραγματεύεται το 10% της εταιρίας Great Sea Interconnector (GSI), της γνωστής «Μεγάλης θάλασσας» σε ένα σχέδιο των 2 δισ. δολαρίων και τα αποτελέσματα θα φανούν αργότερα την άνοιξη (σ.σ. φάνηκαν χθες 21 Μαΐου).

    Το Αμερικανό κρατικό Development Finance Corporation (DFC) έχει ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν ένα  τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Η  ηλεκτρική  διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ έχει μήκος 1.200 χλμ και δυναμικότητα 2 GW.

    Εάν μπουν τελικά οι Αμερικανοί θα είναι  ο 5ος μέτοχος στη «Μεγάλη Θάλασσα», μαζί με τους ΑΔΜΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία, Aluma (Ισραήλ) και  TAQA (Άμπου Ντάμπι)».

    Ρουτίνα πλέον οι δικαιώσεις για wiseman και  mononews.gr και ας τα βλέπουν όσοι, κυρίως από τους αδελφούς Κυπρίους  που έλεγαν   ότι «οι αμερικανοί έντσεν που έρκουνται…» δηλαδή δεν μπαίνουν στο έργο με τίποτα.

    Να που ήλθαν…

    Το σχέδιο Σκυλακάκη – Στάσση με τα πορτοκαλί τιμολόγια

    Τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί μέγα πρόβλημα στην αγορά ηλεκτρισμού: Η προσφορά  ρεύματος κορυφώνεται  τα μεσημέρια λόγω φωτοβολταϊκών ενώ η υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται τα βράδια.

    Αυτή η στρέβλωση – ανισορροπία απειλεί διαρκώς να ρίξει το σύστημα με τοπικά μπλακ άουτ και με το φόβο γενικού μπλακ άουτ.

    Πλέον ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης θα ρίξει ένα νέο όπλο στη μάχη, που είναι τα πολυζωνικά ή πορτοκαλί τιμολόγια για όσους έχουν έξυπνους μετρητές.

    Αφορά κυρίως στη Μέση Τάση, σούπερ μάρκετ,  μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, που μαζί με την ενεργοβόρο βιομηχανία, καταναλώνουν το 40%-45% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα.

    Για να υλοποιήσει το σχέδιο, ο ΥΠΕΝ θα επιστρατεύσει το Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ, ώστε να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες τα μεσημέρια, τότε που η προσφορά «πράσινης» ενέργειας είναι τεράστια και οι τιμές στη χονδρική πολύ χαμηλές.

    Για να γίνει η διαχείριση της ζήτησης, απαιτούνται έξυπνοι μετρητές, τους οποίους έχουν εγκατεστημένους εδώ και χρόνια όλες πλέον οι επιχειρήσεις της μέσης τάσης, αλλά και  οι μεγάλες επαγγελματικές καταναλώσεις.

    Με  κίνητρο τις πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος που διαμορφώνονται τα μεσημέρια, ΥΠΕΝ και ΔΕΗ θα επιχειρήσουν να μετατοπίσουν  σε αυτές τις ώρες το  20% της συνολικής πανελλαδικής κατανάλωσης.

    «Εφόσον γίνει αυτό, θα περιορισθεί και η σημερινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και θα κοιμόμαστε ήσυχοι» μας λένε τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τη ΔΕΗ.

    … και στην τεχνητή νοημοσύνη ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ

    Μιας και μιλάμε για το Γιώργο Στάσση, o άνθρωπος έδωσε ειδήσεις στο conference call με τη συμμετοχή 80 αναλυτών για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024.

    Από τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε το αφεντικό της ΔΕΗ, εγώ κρατώ ότι ο όμιλος σαλπάρει στον απέραντο ωκεανό της Τεχνητής Νοημοσύνης με ανάπτυξη  υποδομών και υπηρεσιών ΑΙ και data centers.

    Ο κ. Στάσσης αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ θα φτιάξει data center ισχύος 25 MW, ότι έχει κάνει και η Microsoft.

    Επίσης, έχει κλείσει και την πρώτη συμφωνία με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ο αραβικός όμιλος είναι  παγκόσμιος πάροχος ψηφιακών υποδομών και συζητούσε εδώ και 4 μήνες με τη ΔΕΗ, τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

    Συμφώνησαν πρόσφατα και θα  λειτουργήσει σε πρώτη φάση ως anchor tenant για τον όμιλο ΔΕΗ.

    Τέλος, ο παραγωγικός στόχος είναι ένα συμπαγές χαρτοφυλάκιο που φτάνει τα 20.000 Μεγαβάτ έργων ΑΠΕ σε όλα τα στάδια ανάπτυξης σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία μετά και την εξαγορά της θυγατρικής της Enel στη χώρα  και σε Ιταλία και Κροατία, σε συνέχεια του deal με την Mytilineos.

    Το τουρκικό κόλπο με το Ράλι Αιγαίου

    Στο Ράλι Αιγαίου που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις δεκαετίες θα συμμετάσχει και ένα τουρκικό σκάφος.

    Τι το περίεργο θα μου πείτε;

    Πρέπει, όμως, να σας πω ότι τα προηγούμενα χρόνια η Άγκυρα δεν επέτρεπε σε Τούρκους ιστιοπλόους να μετέχουν του Ράλι Αιγαίου.

    Ο λόγος, είναι ότι εδώ και χρόνια προσπαθούσαν να πείσουν τη διοίκηση του ΠΟΙΑΘ να συμμετέχει ένας αντίστοιχος φορέας ιστιοπλοΐας της Τουρκίας, ως συνδιοργανωτής του Ράλι Αιγαίου.

    Τώρα, όμως, άλλαξαν στάση και αποφάσισαν να συμμετάσχουν.

    Η συμμετοχή της όμως, είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένη. Ναυπήγησαν ένα ειδικό σκάφος για τα νερά του Αιγαίου και εκπαίδευσαν Τούρκους ιστιοπλόους για να κερδίσουν τον αγώνα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις για το Ράλι Αιγαίου θα γίνουν στη Σύρο και θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες ιστιοπλοϊκές δράσεις, ενώ θα γίνει και μεγάλη μουσική εκδήλωση μέσα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου της Σύρου με την Πέγκυ Ζήνα.

    Χορηγοί του αγώνα θα είναι ο Δημήτρης Ζαρογιάννης της Jotun και ο Πάνος Ξενοκώστας των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας.

    Να σας αποκαλύψω επίσης ότι φέτος στις 31 Μαΐου θα γίνει το Posidonia Cup με συμμετοχή σκαφών που ανήκουν σε 52 ναυτιλιακές εταιρείες.

    Τέλος, από 5 έως 13 Ιουλίου θα γίνει ο ιστιοπλοϊκός αγώνας Aegean 600 με συμμετοχή δεκάδων σκαφών.

    «Νενικήμαμεν…»

    Θα σας μεταφέρω σήμερα κάτι που μου είπε βουλευτής της αντιπολίτευσης για το βράδυ των εκλογών.

    Πώς τα κόμματα θα είναι κερδισμένα ακόμη κι αν έχουν… χάσει.

    Η ΝΔ, αν πάρει πάνω από 33% (το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019) θα μιλά για αύξηση στις δυνάμεις της παρά τα 5 χρόνια κυβερνητικής φθοράς.

    Αν πάρει κάτω από 33% θα μετρήσει τη διαφορά με το δεύτερο κόμμα που θα είναι τεράστια και θα λέει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν πάρει πάνω από 17% (πάνω και από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023), θα πανηγυρίζουν για το νέο ξεκίνημα, και μάλιστα με άλλο εκλογικό σώμα, διαφορετικό από το «αριστερό» του Τσίπρα.

    Αν πάρει κάτω από 17%, εκεί γύρω στο 15%, τότε θα αθροίσει και τα ποσοστά της Νέας Αριστεράς (2%-3%) και θα μιλά για νίκη.

    Στο ΠΑΣΟΚ, ό,τι κι αν πάρουν θα πανηγυρίζουν αφού στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν πάρει λίγο πάνω από 7%. Θα λένε ότι είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τα ποσοστά του και από τις εθνικές εκλογές.

    Στη δε Ελληνική Λύση ήδη πανηγυρίζουν (και δικαίως αυτοί) διότι δείχνουν να είναι στα επίπεδα του 8%-10%.

    Οπότε… οι κάλπες θα είναι γεμάτες με νικητές και οι πολιτικοί αρχηγοί θα φωνάζουν «Νενικήκαμεν» σαν τον Ευκλή μετά τη νίκη του Μαραθώνα…

    Ποιος κερδίζει με το «Μακεδονικό»

    Ξέρετε, πάντως, τι μου λένε οι δημοσκόποι;

    Ότι η ανακίνηση του «Μακεδονικού» από τους εθνικιστές του VMRO, έκανε καλό στη Νέα Δημοκρατία και τα δεξιά κόμματα και κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

    Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

    Ο λόγος;

    Οι Μακεδόνες ξαναθυμήθηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία δεν συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.

    Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει… λάδια στον Βορρά, εξ’ ου και οι συχνές περιοδείες Κασσελάκη.

    Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη εμφανίζει μια δυσθυμία.

    Αν και το κόμμα δεν ψήφισε τη Συμφωνία ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και στελέχη όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, είχαν θετική άποψη.

    Οσο για τη ΝΔ;

    Αν και καλείται να αντιμετωπίσει τους υπερεθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας, παίζει το χαρτί «εμείς δεν ψηφίσαμε, αλλά σεβόμαστε τις διακρατικές συμφωνίες» και κρατά ως «άσο» τη μη ψήφιση των τριών μνημονίων.

    Βεβαίως, το καλύτερο σκορ το έχει ο Βελόπουλος στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αλλά και η ευρύτερη κινητοποίηση των «Μακεδοναρχών» έχει σκοπό να συσπειρώσει το νεοδημοκρατικό χώρο.

    Ακόμη κι αυτόν που αισθάνεται προδομένο γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε αποδεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση.

    Ο Γιάννης Junior και η χαρά του Στουρνάρα

    Το τηλέφωνο του Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Δευτέρας χτυπούσε έντονα.

    Ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στο Δουβλίνο αυτές τις ημέρες για τη συνεδρίαση της ECB, όμως, γνώριζε ότι θα έρθουν καλά νέα από την Αθήνα.

    Όχι οικονομικά, αυτή τη φορά τα νέα ήταν προσωπικά, οικογενειακά.

    Η κόρη του, Νεφέλη, έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, και πρώτο εγγόνι για τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Οπότε καταλαβαίνετε την χαρά του διοικητή αφού ήρθε στη ζωή ο… Γιάννης Junior, μιας και θα πάρει το όνομα του παππού.

    Εγώ να ευχηθώ να είναι καλότυχο, να ευτυχήσει και να προκόψει στη ζωή του, όπως και ο παππούς, ο οποίος είναι σίγουρο ότι αυτό το καλοκαίρι στη Σύρο, μαζί με την ευτυχή γιαγιά Λίνα θα έχουν να ασχολούνται με κάτι μοναδικό…

    Το σοκ ΣΥΡΙΖΑ με το ΤΕΕ και ο ρόλος του Σπίρτζη

    Σας έγραφα χθες όλο το παρασκήνιο από τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ένα συνδικαλιστικό όργανο από τα πιο ισχυρά στην Ελλάδα με πάνω από 120 χιλιάδες μέλη.

    Το 5,92% που πήρε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μέχρι πέρυσι είχε πρόεδρο μηχανικό (Τσίπρας), σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην Κουμουνδούρου.

    Οι Kasselistas είπαν ότι δεν έχουν προλάβει να διεισδύσουν στα συνδικαλιστικά σωματεία, αλλά αυτό θα γίνει εν καιρώ.

    Έδειξαν πάντως να αδιαφορούν, μιας και το κοινό του Κασσελάκη δεν πάει στα έργα, αλλά παρακολουθεί Λιάγκα και Καινούργιου.

    Οι παλιότεροι του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, είδαν ένα ακόμη «Βατερλώ» που δεν μπορεί παρά να δείχνει και την παντελή έλλειψη διεισδυτικότητας σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

    Κάποιοι, πάντως, «έδειξαν» και προς τη μεριά του άλλοτε προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας ότι έκανε υπόγεια δουλειά υπέρ της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νίκο Μήλη.

    Κι έλεγαν πικρόχολα: «Μάλλον ο Χρηστάρας ρίχνει δίχτυα προς τη Χαριλάου Τρικούπη αφού στην Κουμουνδούρου είναι ξένο σώμα».

    Ο Σταύρος Κοσκωτάς είναι εδώ…

    Πήρα στα χέρια μου μια πρόσκληση για τα Ποσειδώνια, τη γιορτή της ναυτιλίας, και μου έκανε κάποια εντύπωση που άρχισα να το ψάχνω.

    Η πρόσκληση ήταν από την εταιρεία Telematic Medical Applications Ltd (TMA) η οποία με καλούσε να επισκεφτώ το περίπτερο της εταιρείας όπου θα βρίσκεται και ο διευθύνων σύμβουλος Φίλιππος Σωτηριάδης.

    Ψάχνοντας λίγο την εταιρεία είδα ότι δραστηριοποιείται στην τεχνολογία αιχμής, στα πληροφοριακά συστήματα υγείας, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα συστήματα τηλεϊατρικής που βασίζονται στο AI.

    Διαπίστωσα ότι είναι θυγατρική της Talos Group, Πρόεδρος και COO της οποίας είναι ένας παλιός μας γνώριμος.

    Γνώριμος για τους… αρχαίους, διότι ποιος νέος να θυμάται τώρα τον Σταύρο Κοσκωτά, αδερφό του… μεγαλοτραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά και του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου της Μεταπολίτευσης.

    Ο Σταύρος Κοσκωτάς, λοιπόν, αφού ήταν φυγόδικος για 25 χρόνια, αφού αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες το 2014, είναι πλέον ένας ενεργός επιχειρηματίας και στέλεχος της Talos η οποία δραστηριοποιείται στην τηλεϊατρική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάπτυξη λογισμικού πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης και τη διαχείριση περιουσίας.

    Κι όπως γράφει στο Linkedin του ο Κοσκωτάς: «Η αποστολή μου είναι να δημιουργήσω αξία και αντίκτυπο μέσω της καινοτομίας, της συνεργασίας και του στρατηγικού σχεδιασμού.

    Έχω αποδεδειγμένο ιστορικό ίδρυσης και ανάπτυξης επιτυχημένων επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς, όπως η αεροπορία, οι τράπεζες, οι εκδόσεις, ο αθλητισμός, η φιλοξενία, η γεωργία, ο χάλυβας και οι κατασκευές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

    Έχω επίσης οδηγήσει σε πολλαπλές συγχωνεύσεις και εξαγορές, κοινοπραξίες και συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους, αξιοποιώντας τις οικονομικές και διαχειριστικές μου ικανότητες…»

    Και θυμήθηκα κάπως έτσι τα ωραία χρόνια ΠΑΣΟΚ, τον manager τότε Σταύρο Κοσκωτά, τον Ντέταρι που είχε φέρει και άλλες ομορφιές…

    «Αν σκάσει ο ΕΛΓΑ…»

    Θα σας πω αγαπητοί αναγνώστες κάτι πολύ σοβαρό σήμερα για τους αγρότες.

    Κάτι που οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν, όμως, όπως μαθαίνω μπορεί να είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης.

    Το θέμα αφορά στον ΕΛΓΑ, ο οποίος όπως ξέρετε δίνει τις αποζημιώσεις στους αγρότες.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπάρχει θέμα με τη ρευστότητα του Οργανισμού καθώς έχει πάρει προκαταβολικά τα λεφτά του επόμενου έτους για να πληρώσει τις αποζημιώσεις του φετινού, κάτι που σημαίνει χρηματοδοτικό κενό το οποίο είναι άγνωστο πώς θα καλυφθεί.

    Για το θέμα έχει ενημέρωση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ρωτά με αγωνία για την επόμενη ημέρα, ξέροντας ότι αν «σκάσει» ο ΕΛΓΑ θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο.

    Μαθαίνω επίσης ότι ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεν συμφωνεί και πολύ με το νέο κανονισμό που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάτι που πιθανότατα έχει επικοινωνήσει και στον πρωθυπουργό.

    Θα επανέλθουμε δριμύτεροι…

    Ο Καλλιάνος ανοίγει… φροντιστήριο

    Διαβάζοντας τις νέες συστάσεις εταιρειών στο ΓΕΜΗ εντύπωση μου έκανε η σύσταση ΙΚΕ, στις 20 Μαΐου, από τον βουλευτή της ΝΔ, και μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο.

    Ο Καλλιάνος, ο οποίος πρόσφατα απασχόλησε την κοινή γνώμη μετά το θάνατο του πατέρα του και την επίθεση που εξαπέλυσε σε γιατρούς του «Αττικόν», αποφάσισε να ανοίξει… φροντιστήριο.

    Το ανακοίνωσε μάλιστα στο Facebook όπου αναφέρει ότι φτιάχνει στη Γλυφάδα ένα Κέντρο Μελέτης για να υποδεχθεί από τη νέα σχολική χρονιά τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου έως και Α’ Λυκείου.

    Κι όπως τονίζει: «Ως Καθηγητής Μαθηματικών με 15ετή εμπειρία, πάντα ο στόχος μου ήταν η εξαιρετική εκπαίδευση των παιδιών, η παροχή μιας πολύ καλής ποιότητας παιδείας, έτσι ώστε οι μικροί μας μαθητές να εξελιχθούν σε ενεργούς και όσο το δυνατόν περισσότερο καλλιεργημένους πολίτες.»

     

    To μυστικό του Παλαιού Ψυχικού

    Το Παλαιό Ψυχικό είναι ιδανικός τόπος για να κάνεις τη βόλτα σου, όχι για να… ψωνίσεις κάποιο ακίνητο βεβαίως, διότι η αξία τους έχει πολλά… μηδενικά στο τέλος.

    Έκανα, που λέτε, βόλτα στο «διαμαντοφορεμένο» προάστιο της Αθήνας, και φτάνοντας στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, είδα μεγάλη κινητικότητα σε μια πολυτελή βίλα.

    Ευρυγώνιες κάμερες είχαν τοποθετηθεί παντού, πολλοί φύλακες (όχι αστυνομικοί) από αυτούς που τους βλέπεις και… απομακρύνεσαι, έκοβαν βόλτες, και γενικώς όλο το σκηνικό έμοιαζε περίεργο.

    Να αγόρασε κάποιος ισχυρός εκεί σπίτι;

    Να έχουμε new entry στο Παλαιό Ψυχικό;

    Να σχετίζεται το ακίνητο με τις φήμες ότι αγοράστηκε πρόσφατα από πολυσυζητημένο επιχειρηματία (που την χρειάζεται τη φύλαξη) που μπορεί και να κόστισε 20 εκατ. ευρώ;

    Ποιος ξέρει;

    Θα μάθω και θα σας ενημερώσω.

    Από απόσταση βεβαίως γιατί οι «φουσκωτοί» με κοιτούσαν περίεργα…

     

    Ο γάμος της χρονιάς στο Λουτράκι

    Κάτι από Bollywood θα θυμίζει τις επόμενες ημέρες το Λουτράκι, καθώς Ινδός δισεκατομμυριούχος έχει κλείσει για τρεις ημέρες το Wyndham Poseidon, για να τελεστεί ο γάμος της κόρης του με Έλληνα επιχειρηματία.

    Μόνο ο τζίρος του ξενοδοχείου θα φτάσει τα 500.000 ευρώ, ωστόσο, τα ονόματα των μελλόνυμφων είναι ακόμα επτασφράγιστο μυστικό.

    Quiz: Ο έρωτας του πρύτανη που χρόνια δεν κοιτά

    Λέω να σας γράψω σήμερα ένα από το quiz τα hot που σας αρέσουνε.

    Έχουμε και λέμε: Είναι πρύτανης, ηλικίας άνω των 61 ετών, καλοστεκούμενος, αρκετά επιδραστικός και με πολύ βαρύ βιογραφικό.

    Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, έχει προκύψει μεγάλο σούσουρο καθώς έχει συνάψει σχέση με ευειδή κυρία με την οποία τους χωρίζει μια 20ετία… plus.

    Όμως, ζουν τον έρωτά τους πηγαίνοντας μαζί σε συνέδρια, στις Βρυξέλλες, σε εκθέσεις κ.λπ.

    Γιατί όπως έχω ξαναπεί: Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.