• Ο επίμονος αγοραστής στα ΕΛΠΕ, ο στρατηγός Καραβίας, η δικαίωση των Αγγελόπουλων, οι 6 σίγουροι υπουργοί και οι 5 που φεύγουν, η υφυπουργός με την Porsche και τα καλέσματα της Λιόνας, της Ισιδώρας, του Τσαντάνη και του Γιουρούκου

    Στην απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, αναμένεται να προβεί σύντομα η Eurobank με το βλέμμα στραμμένο σε νέα ανοίγματα στο εξωτερικό.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Η προσοχή σε Optima Bank και CENER

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά ήταν αδύναμη, και παρασύρθηκε από τα διεθνή χρηματιστήρια.

    Με αφορμή τη θηριώδη πτώση της αγοράς της Ινδίας, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήριά έκλεισαν χαμηλότερα.

    Για παράδειγμα ο DAX έχασε σχεδόν 1%. Η Αθήνα υποχώρησε κατά 1,6%.

    Οι ειδικοί αναμένουν και σήμερα να συνεχιστεί η πτώση των μετοχών τουλάχιστον στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων κινήθηκε έντονα πτωτικά.

    Αξίζει, όμως, να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε 3 κυρίως μετοχές.

    Στην Optima Bank που έκλεισε με κέρδη 0,51% στα 11,86 και μικρό όγκο συναλλαγών τα 22,410 χαρτιά.

    Επίσης η CENER CENER 0% 9,94 συνέχισε το ράλι και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 9,04 ευρώ.

     

    H προσοχή στα ΕΛΠΕ

    Έχει, όμως σημασία να εστιάσουμε την  προσοχή μας στην μετοχή των ΕΛΠΕ.

    Σας θυμίζουμε ότι χθες τα ξημερώματα το mononews.gr αποκάλυψε συζητήσεις που γίνονται περί placement του 20% των μετοχών της εισηγμένης.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης στη μετοχή ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 άλλαξαν χέρια 606.000 χαρτιά, καθώς επιθετικός παίκτης φαίνεται να αγόρασε με όριο τα 8,40, περίπου 200.000 μετοχές.

    Στη συνέχεια στο auction πουλήθηκαν, μάλλον, στον ίδιο αγοραστή επιπλέον 200.000 μετοχές στα 8,39 ευρώ.

    Είναι η πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου που η μετοχή πραγματοποιεί τόσο υψηλό όγκο.

    Εκείνη την ημέρα είχαν αλλάξει χέρια 700.000 μετοχές.

    Έχει τεράστια σημασία να «ανιχνεύσουμε» εάν και στη σημερινή συνεδρίαση επαναληφθεί το φαινόμενο με τον επίμονο αγοραστή των ΕΛΠΕ.

     

    Η συγκίνηση του Μυτιληναίου και η ΜETLEN

    Φανερά συγκινημένος, δακρυσμένος πολλές φορές, μίλησε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για την αλλαγή ονόματος της εταιρείας του, που είναι γι’ αυτόν το τρίτο του παιδί, όπως είπε.

    Το όνομα αυτής METLEN και ανοίγει ένα ακόμη μεγαλύτερο κύκλο ανάπτυξης για τον όμιλο.

    Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για τη δυσκολία της απόφασης και τη θυσία που έκανε προκειμένου να πάρει η εταιρεία του το διαβατήριο για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, και μιλώντας από καρδιάς, έδειξε πόσο του κοστίζει ο απογαλακτισμός της εταιρείας από το όνομα της οικογένειάς του.

    «Η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε έναν μεγάλο κύκλο και σήμερα είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο», είπε.

    Τα επίπεδα διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και οι φιλοδοξίες που έχουμε, υπερβαίνουν το όνομα.

    Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος.

    Είναι μια δύσκολη στιγμή σημείωσε και είπε «Ό,τι όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια, δεν θα είναι σαν το προηγούμενο».

    «Εγώ προσωπικά το έχω χωνέψει. Θέλω να ελπίζω ότι θα το χωνέψετε κι εσείς.»

    Το όνομα της εταιρείας Mytilineos, όπως έδειξαν οι έρευνες, είναι ιδιαίτερα αγαπητό και αναγνωρίσιμο και είναι φυσικό αφού η εταιρεία έχει μια σταθερά ανοδική πορεία για δεκαετίες και πιστούς μετόχους.

    «Ζήσαμε την εταιρεία με τις δυσκολίες της χώρας και το όνομά μας απέκτησε έναν εμβληματικό χαρακτήρα για την επιτυχία της εταιρείας όλα τα προηγούμενα χρόνια κάτι μας κάνει περήφανους.

    Οι δουλειές είναι δουλειές τα νούμερα είναι νούμερα, αλλά και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, και γι’ αυτό καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι αυτή η αλλαγή.

    Θα το κάνουμε, όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι, και για μένα αυτή η εταιρεία είναι σαν το τρίτο μου παιδί.

    Δείχνει την απόλυτη αποφασιστικότητα και προσήλωση όλων μας για να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει πατήσει ακόμη ελληνική εταιρεία.

    Αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό, δεν θα μας σταματήσει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

     

    Η δικαίωση των Αγγελόπουλων και η επιβεβαίωση του mononews

    Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη (καθώς δύσκολα το κάνω) να πω μερικά καλά λόγια αφού επιβεβαιώθηκε πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ της δικαστικής μας συντάκτριας, Ρεγγίνας Σπυράτου για τη δικαστική διαμάχη στην οικογένεια Αγγελόπουλου.

    Οι υιοί του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος, με ανακοίνωσή τους, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες μας για την απόφαση του Αρείου Πάγου που τους δικαιώνει ανατρέποντας άλλη απόφαση με την οποία καλούνταν να πληρώσουν πάνω από 80 εκατ. ευρώ στον θείο του, Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

    «Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε δημόσια τη βαθιά ικανοποίησή μας για την αμετάκλητη απόρριψη των αξιώσεων του Θόδωρου Αγγελόπουλου που άσκησε πριν 12 χρόνια εναντίον του αείμνηστου πατέρα μας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, επιδιώκοντας την είσπραξη υπέρογκων ποινικών ρητρών (περίπου 200 εκ. ευρώ) με την επίκληση παραβάσεων ενός συμφωνητικού συμβιβασμού από τον μακρινό Μάρτιο του 2000 μεταξύ του ίδιου, του πατέρα μας και του αείμνηστου παππού μας, Παναγιώτη Αγγελόπουλου» επισημαίνουν σε δήλωσή τους τα δυο αδέλφια.

    Καταλήγουν, δε, λέγοντας ότι η αγωγή του Θ. Αγγελόπουλου δεν ήταν νόμιμη, ότι καλείται να επιστρέψει χρήματα που εισέπραξε μέσω πλειστηριασμών κι ότι «τη σπουδαία αυτή νομική και ηθική δικαίωσή μας αφιερώνουμε στη μνήμη του πατέρα μας, δίπλα στον οποίο σταθήκαμε αταλάντευτα καθόλη τη διάρκεια της ζωής του».

    Τέλος, λοιπόν, σε μια πολύχρονη οικογενειακή σύγκρουση με νικητές τους Π. και Γ. Αγγελόπουλο.

    Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι πράγματι η απόφαση του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζεται «σταθμός» για τα δικαστικά δεδομένα της χώρας.

     

    Καραβίας: Η στρατηγική και η δημόσια πρόταση στην Ελληνική Τράπεζα

    Στην απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, αναμένεται να προβεί σύντομα η Eurobank με το βλέμμα στραμμένο σε νέα ανοίγματα στο εξωτερικό.

    Η στρατηγική του CEO, Φωκίωνα Καραβία, για μια τράπεζα εξωστρεφή φαίνεται να υλοποιείται αργά, αλλά σταθερά.

    Να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελληνική Τράπεζα η Eurobank είναι τον Ιούλιο του 2021 ποσοστό 9,9%, λίγους μήνες αργότερα έφρασε στο 12,6%, τον Δεκέμβριο του 2022 πήγε στο 15,8% ενώ πέρυσι το καλοκαίρι απέκτησε ένα επιπλέον 13,4% και από χθες κατέχει το 55,3% της κυπριακής τράπεζας.

    Η Δημόσια πρόταση αναμένεται το επόμενο διάστημα προσφέροντας 2,56 ευρώ ανά μετοχή.

    Το όραμα της διοίκησης της Eurobank είναι να «μεγαλώσει» εκτός ελληνικών συνόρων.

    Κι όπως έλεγαν στο mononews αρμόδια στελέχη, η «τριανδρία» η οποία προώθησε το εγχείρημα είναι ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής CEO, Σταύρος Ιωάννου και ο CEO της Eurobank Κύπρου, Μιχάλης Λούης.

    O κ. Καραβίας σε αποκλειστική δήλωση που θα διαβάσετε στο mononews αναφέρει πως: «Στόχος μας είναι να ενισχύουμε διαρκώς το αποτύπωμα του ομίλου στις κύριες αγορές μας, τόσο οργανικά όσο και με αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν – όπως με την Ελληνική Τράπεζα και, επίσης πρόσφατα, με την απόκτηση της λιανικής τραπεζικής της ΒΝΡ στη Βουλγαρία».

     

    Ψάλτης (Alpha): Ψήφος εμπιστοσύνης η υπερκάλυψη του ομολόγου

    Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ακόμη μια φορά η Alpha Bank καθώς η έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,5 δισ.

    Μέσα σε λίγες ώρες το καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών και λόγω της ισχυρής ζήτησης το επιτόκιο έπεσε στο 6,125% από 6,375-6,5% που ήταν η σκέψη για την αρχική τιμολόγηση.

    Ανάδοχοι είναι οι Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UniCredit.

    Βέβαια, η μετοχή της Alpha κινήθηκε πτωτικά, υποχωρώντας 2,53% στα 1,54 ευρώ, αλλά προφανώς όλες οι μετοχές είχαν πρόβλημα.

     

    Σιάμισιης (Helleniq Energy) και Μόντι (Edison) συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και χωρίζουν

    Ο μόνος προβληματισμός πλέον για το μέλλον της Elpedison είναι ο χρόνος του πολιτισμένου διαζυγίου, μεταξύ Helleniq Energy και Ιταλών της Edison.

    Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη από αρχές Μαρτίου και κορυφώθηκαν τέλη Απριλίου (Wiseman  26 Aπριλίου: «Elpedison ποιος θα πουλήσει τελικά;») όπως έχετε ήδη διαβάσει.

    Βασικό θέμα είναι η αξία της εταιρείας.

    Οι Ιταλοί μιλούσαν για 600 εκατομμύρια μαζί με τις άδειες στη Θεσσαλονίκη που δεν έχουν υλοποιηθεί (συνεπώς ζητούσαν 300 εκατομμύρια από τον Σιάμισιη για να αποχωρήσουν) ενώ η ελληνική πλευρά αναφερόταν σε αξία γύρω στα  400 εκατομμύρια.

    Η λύση θα δοθεί με ιδιότυπη παράλληλη δημοπρασία.

    Όποιος εκ των δύο κάνει πρώτος προσφορά, θα τύχει της άμεσης αποδοχής του άλλου, διαφορετικά ο άλλος οφείλει  να κάνει αντιπροσφορά.

    Έλληνες και Ιταλοί διαθέτουν τόσο το δικαίωμα πώλησης (put option) του δικού τους 50% όσο και το δικαίωμα αγοράς (call option) του 50% της άλλης πλευράς.

    Αν δεν υποχωρήσει γρήγορα κάποιος, τότε το call option θα εκτοξευθεί.

    Κύκλοι της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης που γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα, δεν αποκλείουν ένας από τους δύο να μπει στο παιχνίδι δυναμικά και μόλις πάρει από τον άλλο ικανοποιητικό ποσόν εξαγοράς, να πάρει τα χρήματα και να φύγει.

    Στο εξωτερικό, αυτή θεωρείται συνηθισμένη και θεμιτή «μπλόφα» σε τέτοιες διαπραγματεύσεις…

    Χαρακτηριστικό των σχέσεων είναι ότι η θρυλούμενη τετ-α-τετ συνάντηση Νίκολα Μόντι – Ανδρέα Σιάμισιη, δηλαδή των δύο ισχυρών ανδρών της Helleniq Energy και της Εdison, δεν έχει γίνει ακόμη.

    Ο κος Σιάμισιης ήθελε ιδανικά να υπάρχει έκβαση αυτό το μήνα και να επικυρωθεί από την ετήσια γενική συνέλευση της Helleniq Energy στις 27 Ιουνίου, μένει να φανεί αν αυτό είναι εφικτό.

    Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, για να μην παρασύρεστε: Ο Wiseman σας πληροφορεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ (λέγε με κυβέρνηση) με το 31,5% των μετοχών στην Helleniq Energy, θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε έκβαση της διελκυστίνδας και δεν θα παρέμβει, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα.

    Η Elpedison διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και 315.000 πελάτες στην προμήθεια, σχεδόν 6% της αγοράς.

     

    Μέχρι να δεις πορτοκαλί χρώμα στον ορίζοντα, το καταφύγιό σου ο Στάσσης και ο Ξιφαράς…

    …Τη σιβυλλική αυτή φράση μου είπε υψηλόβαθμος παράγων του ΥΠΕΝ χθες, όχι ο υπουργός Σκυλακάκης πάντως, εκείνος άλλαζε πάροχο εκείνη την ώρα.

    Ο παράγων αναφερόταν στα προβλήματα που προέκυψαν λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, από τη μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι ιδιώτες προμηθευτές

    «Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας έσωσαν την κατάσταση με εκπτώσεις πάρα πολύ υψηλές, αλλά φαίνεται ότι θα πάμε για κάποιους μήνες, μέχρι το Οκτώβρη, που οι τιμές θα είναι στα ύψη.

    Αλλά και οι δύο πάροχοι που συγκράτησαν με μεγάλες εκπτώσεις και τελικά μικρές αυξήσεις τα πράσινα τιμολόγιά τους αυτό το μήνα, δεν ξέρω εάν θα το κάνουν τους επόμενους μήνες» συνέχισε.

    Υπάρχει ασφαλής λύση, μέχρι να έρθουν τα πορτοκαλί τιμολόγια; Όχι αλλά πάντοτε θα υπάρχουν ακριβότεροι και φθηνότεροι πάροχοι, θέλει ψάξιμο χωρίς να είναι εύκολο για όλους τους καταναλωτές.

    Θυμίζω ότι μέσω των πορτοκαλί-δυναμικών τιμολογίων, δίνονται κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης κατά τις ώρες μεγάλης παραγωγής ενέργειας.

    Ταυτόχρονα, δίνουν λύση με την αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής από το μεσημέρι έως το βράδυ.

    Για να εφαρμοστούν όμως χρειάζονται οι έξυπνοι μετρητές που ακόμη δεν έχουν φθάσει στον καταναλωτή-νοικοκύρη.

    Οι καταναλωτές σήμερα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της αγοράς ή να πάνε σε  σταθερά τιμολόγια με μικρό όφελος ή μικρή χασούρα στο τέλος κάθε χρονιάς.

     

    Προκοπίου και Μαρινάκης προειδοποιούν

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη χθες συνέδριο της Tradewinds, σε μια εποχή όπου η ναυτιλία πλέει σε… πελάγη ευτυχίας και αισιοδοξίας.

    Ωστόσο, όπως έκανε και ο πολύπειρος εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο κύκλο κρίσης, έτσι και ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp, θέλησε να μετριάσει την υπέρμετρη αισιοδοξία.

    «Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εξελίξεις παίζουν πάντα τον ρόλο τους.

    Με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα και την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όλα θα μπορούσαν να συμβούν», είπε ο κ. Μαρινάκης.

    Θυμίζουμε ότι ο κ. Προκοπίου είπε με αφορμή τα Ποσειδώνια: «Το 2008 κάναμε την ίδια κουβέντα με σήμερα.

    Ότι δεν υπάρχουν ναυπηγεία να βάλουμε και άλλες παραγγελίες.

    Και ξαφνικά μπήκαμε, τότε, σε μία κρίση διάρκειας 12 ετών.

    Λοιπόν ετοιμαστείτε τώρα για τον νέο κύκλο.

    Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και όλοι είμαστε ρομαντικοί.

    Και το λέω εγώ που είμαι αυτός που έχει παραγγείλει 88 νέα πλοία με κόστος 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αλλά το έχω κάνει οπότε από εδώ και πέρα λέω όχι άλλα.

    Οπωσδήποτε όχι άλλα πλοία.

     

    Η Τσέτη, ο Στουρνάρας και τα μηνύματα

    Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα έγινε, όπως με πληροφόρησαν από την οδό Πανεπιστημίου, η συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και της προέδρου και CEO του ΟΦΕΤ και υποψήφιας για την προεδρία του ΣΕΒ, Ιουλίας Τσέτη.

    Με μπαταρισμένο το αριστερό της χέρι, λόγω του ατυχήματος που είχε πρόσφατα, η κ. Τσέτη είχε ζητήσει το ραντεβού και ο κ. Στουρνάρας το αποδέχθηκε, όπως βεβαίως κάνει με όλους, κι αν ζητηθεί και με τον έτερο υποψήφιο, Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Το ενδιαφέρον της συνάντησης πάντως είναι ότι το δελτίο τύπου ζήτησε να το βγάλει η κ. Τσέτη και στο οποίο μιλά για την ανάγκη να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία οι μικρές επιχειρήσεις, για το ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας, για την ενδυνάμωση των ΜμΕ.

    Σε όσους δηλαδή απευθύνεται η κ. Τσέτη για να βρει ψήφους στις εκλογές της 18ης Ιουνίου. Μηνύματα έστειλε στο ακροατήριο της βιομηχανίας που θέλει ανανέωση και που αισθάνεται παραγκωνισμένο.

    Πάντως, η γνωστή φαρμακοβιομήχανος είχε μόνο καλά λόγια για τον κεντρικό τραπεζίτη για τον οποίο είπε ότι «είναι πάντα ενδιαφέρουσα η άποψη του κ. Διοικητή σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής ζωής του τόπου και θεωρώ ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής διότι αυτό πρεσβεύει για όλους εμάς» ενώ εξήρε το ρόλο του στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

     

    Επίτιμη Διδάκτωρ ξανά η Ιουλία Τσέτη με καλεσμένο το… δ.σ. του ΣΕΒ

    Να σας πληροφορήσω πάντως, ότι για δεύτερη φορά θα αναγορευθεί επίτιμη Διδάκτωρ η πρόεδρος του ΟΦΕΤ Ιουλία Τσέτη, αυτή τη φορά από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

    Θυμίζω ότι η πρώτη φορά ήταν πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2022, οπότε είχε αναγορευθεί επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

    Η νέα τελετή αναγόρευσης θα γίνει την Πέμπτη στις 13 του μήνα, στις επτά το απόγευμα και, μάλιστα, οι πληροφορίες μου λένε ότι έχουν προσκληθεί και ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

    Άγνωστο εάν θα πάνε, βέβαια, μιας και μαθαίνω ότι για την ώρα δεν έχουν απαντήσει.

    Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θεωρείται εκ των πιο σημαντικών.

    Ειδικότερα το Τμήμα Φαρμακευτικής διακρίνεται για τις πρωτοποριακές του εργασίες.

    Η πολυμήχανη Ιουλία Τσέτη συμμετέχει σε επιστημονικές εργασίες στο Πανεπιστήμιο με ερευνητικές ομάδες και μελετούν, μεταξύ άλλων, νέα μόρια και δραστικές ουσίες.

    Εξάλλου ο ΟΦΕΤ κατέχει πάνω από 100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, (περίπου 150), όπερ σημαίνει Έρευνα και Ανάπτυξη.

    Παρόντες στην τελετή αναγόρευσης θα είναι ο καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστος Μπούρας, ο καθηγητής Αναστάσιος Αθανασόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ο πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, καθηγητής Σωτήρης Νικολαρόπουλος και ο καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής Κωνσταντίνος Μικέλης, που θα παρουσιάσει την τιμώμενη.

    Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ έχει τελειώσει Φαρμακευτική στο ΕΚΠΑ και έχει μεταπτυχιακό στη Βιοφαρμακευτική από το Πανεπιστήμιο του Manchester.

     

    Μυτιληναίος ψηφίζει Θεοδωρόπουλο στο ΣΕΒ και αλλαγή στην Ευρώπη

    Θα ψηφίσει τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στις εκλογές του ΣΕΒ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και τον όμιλο, όπως είπε, θα εκπροσωπεί ο Βαγγέλης Χρυσάφης, που αν εκλεγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος θα είναι στο ΔΣ του ΣΕΒ.

    Είπε πως δεν θα έβαζε ο ίδιος υποψηφιότητα γιατί η δική του παρουσία δεν είναι πια αναγκαία, αλλά και δεν υπάρχει χρόνος.

    Τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικό υποψήφιο τον κ. Θεοδωρόπουλο με πολύ μεγάλη πείρα που έχει την υποστήριξή του.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι χαίρεται που υπάρχουν δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΕΒ.

    Για τις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι πρέπει να μην υπάρξει αποχή, γιατί είναι σημαντικό τα πράγματα να αλλάξουν. Το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μια κλωστή, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, σημείωσε.

    «Σε ελάχιστα συμφωνούν οι 27 ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά, «οι ομοφωνίες επιτυγχάνονται με φοβερούς συμβιβασμούς και φοβερούς εκβιασμούς».

     

    ΑΒΑΞ: Τα κούφια λόγια και ο «πολύς» Μιτζάλης

    Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για τη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και τον CEO της ΑΒΑΞ Κωνσταντίνο Μιτζάλη, καθώς οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι δεν πείθονται από τα κούφια λόγια της ΑΒΑΞ και αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν την απεργία και για αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μετράμε ήδη ένα μήνα καθυστερήσεων για ένα έργο που έχει μείνει πίσω ήδη ένα χρόνο.

    Το επόμενο ραντεβού των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν μία σειρά από αιτήματα και δε θα υποχωρήσουν εάν αυτά δεν ικανοποιηθούν, με τη διοίκηση του Ομίλου έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουνίου.

    Εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman οι εργαζόμενοι κρατούν μικρό καλάθι καθώς είναι νωπή η μνήμη από το στήσιμο της συνάντησης της 29ης Μαΐου, η οποία ακυρώθηκε από τους ανθρώπους της ΑΒΑΞ.

    Πάντως, ό,τι και να πράξει, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται την Πέμπτη στο ραντεβού τους, ενώ όποια απόφαση και να λάβουν για την πορεία της απεργίας, αυτή αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα.

    Καλό θα ήταν πάντως ο arrogant Μιτζάλης να χαμηλώσει λίγο… το αερόστατο που πετάει…

     

    Λαμπερά εγκαίνια για τον Πύργο του Πειραιά

    Εντάξει, Giant της «Λάμψης» δεν είναι, αλλά ο Πύργος του Πειραιά είναι από χθες και επίσημα ένα τοπόσημο για ολόκληρη την Αττική.

    Ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο μέχρι πριν από μια διετία ήταν το… γιαπί της Χούντας, αφού ξεκίνησε να κτίζεται το 1972 αλλά παρέμενε… φάντασμα.

    Το κτίριο των 88 μέτρων με τους 23 ορόφους, στο οποίο επενδύθηκαν περί τα 150 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε χθες με κάθε επισημότητα και υψηλούς προσκεκλημένους.

    Εκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είδαμε τη Μαριάννα Λάτση, φυσικά τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, τους Π. και Γ. Αγγελόπουλο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Χρ. Σταϊκούρα, την Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Απόστολο Ταμβακάκη, τον Δημήτρη Μαρκόπουλο τον βουλευτή της ΝΔ, την υποψήφια ευρωβουλευτή, Νόνη Δούνια, τον Δημήτρη Μάντζο και Παύλο Χρηστίδη από το ΠΑΣΟΚ, τον Πέτρο Κόκκαλη, τους συντελεστές του έργου, Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ και Αριστοτέλη Καρυτινό της Prodea και άλλοι πολλοί…

    Κορδέλες κόπηκαν, τα ποτά και τα εδέσματα πλούσια, η περιοχή μεταμορφώνεται.

    Not bad.

     

    Ανασχηματισμός: Οι 6 σίγουροι να μείνουν και πέντε που φεύγουν

    Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλα δείχνουν ότι μετά το καλοκαίρι, εκεί κοντά στη ΔΕΘ θα γίνουν οι αλλαγές.

    Εκτός κι αν έχουμε… εκπλήξεις την Κυριακή, αρνητικές για τη ΝΔ, οπότε επισπευστούν οι αλλαγές.

    Απ’ ότι μαθαίνω ο κ. Μητσοτάκης έχει παράπονα από τουλάχιστον πέντε υπουργούς ενώ οι αμετακίνητοι, μου λένε, είναι οι κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Χρυσοχοΐδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης.

    «Δεν πάνε πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνουν», μου έλεγε χθες «γαλάζιος» παράγοντας.

    Τώρα οι άλλοι που απομένουν δεν σημαίνει ότι θα βγουν εκτός κυβέρνησης, αλλά μπορεί να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία.

    Από αυτούς που μάλλον θα φάνε «κόκκινη κάρτα» μου λένε ότι δύο είναι οι πιο σίγουροι, ο ένας γιατί έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις κι ο δεύτερος γιατί είναι «άχρωμος», όπως ήταν και στο προηγούμενο υπουργείο.

    Υπάρχει κι ένας τρίτος που ακούγεται ότι βρίσκεται σε black list, αλλά θα κριθεί τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό… τρέχει και δεν φτάνει.

    Ενδεχομένως οι… κρίσεις του Μαξίμου να ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα στις περιφέρειες στις οποίες ορίστηκαν υπεύθυνοι συγκεκριμένοι υπουργοί.

    Θα φανεί ποιοι σκίστηκαν για το κόμμα…

     

    Φουντώνουν τα σενάρια για τον Επίτροπο

    Πάντως, ο ανασχηματισμός, όποτε κι αν γίνει, μπορεί να έχει καραμπόλες και στην επιλογή του προσώπου που θα γίνει ο νέος Επίτροπος στην ΕΕ.

    Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι φαβορί να συνεχίσει (ειδικά αν εκλεγεί η Ούρσουλα), όμως, τα ονόματα που «παίζουν» όλο και πιο δυνατά είναι της Νίκης Κεραμέως, του Θεόδωρου Σκυλακάκη και τελευταίου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Πολλά εξαρτώνται από το χαρτοφυλάκιο που θα πετύχει να πάρει η Ελλάδα.

    Διεκδικούμε το Άμυνας, μετά και την πρόταση Μητσοτάκη για Ταμείο Άμυνας της ΕΕ.

    Αλλά σίγουρα δεν θα μας… χάλαγε και το Ενέργειας.

    Ιδωμένα.

    Εκεί προς τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού…

     

    Η υφυπουργός με την Porsche

    Καπνοί… οργής βγαίνουν, απ’ ότι μαθαίνουμε, από το Μέγαρο Μαξίμου, κι όχι μόνο, για την εικόνα της υφυπουργού Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου να κυκλοφορεί με Porsche, κατά την περιοδεία της στη Μυτιλήνη το περασμένο Σάββατο.

    Οι φωτογραφίες με την υφυπουργό στην Porsche έκαναν τον γύρο του νησιού και φυσικά στη συνέχεια τις είδαν όλοι… και με κακό μάτι.

    «Δεν μπορεί να είμαστε λίγες μέρες πριν από κάλπες, να χτυπάμε σαν το χταπόδι τον Κασσελάκη και ένα μέλος της κυβέρνησης να κυκλοφορεί με πολυτελές αυτοκίνητο σε περιοδεία, έστω κι αν δεν είναι δικό της. Έπρεπε να αρνηθεί», ήταν το σχόλιο «γαλάζιου» παράγοντα.

    Για την ιστορία η κ. Αλεξοπούλου μετακινήθηκε με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το οποίο… περιέργως ανήκει στα ΚΤΕΛ του νησιού.

    Χρέη οδηγού έκανε ο επιχειρηματίας Πάρης Μολυβιάτης, ο οποίος είναι πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης και δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

    Προφανώς εξυπηρέτηση της έκανε, όμως, αν μη τι άλλο δεν ήταν και η καλύτερη εικόνα μιας υφυπουργού να κυκλοφορεί με αυτό το αυτοκίνητο και οι άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές του νησιού με τα δικά τους.

    Θέλει λίγο να θυμηθούμε το… σεμνά και ταπεινά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

     

    Η φωτογραφία με την υφυπουργό, κ. Αλεξοπούλου, από τοπικό Μέσο Ενημέρωσης

     

    Ο Αυτιάς και οι… κατάκοπες νοικοκυρές

    Ξέρετε τι άλλο έμαθα από το κυβερνητικό στρατόπεδο;

    Ότι δεν άκουσαν με καθόλου καλό αυτί τον Γιώργο Αυτιά να εξηγεί τους λόγους αύξησης των τιμών στο ρεύμα.

    Όπως είπε ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία: «Ναι, αλλά γιατί γίνεται αυτό;

    Γιατί τον Μάιο είχαμε συννεφιά και οι γυναίκες έρχονταν κατάκοπες απ’ τις δουλειές τους και βάζανε πλυντήριο όλες μαζί το βράδυ.

    Ενώ τώρα που έχουμε ήλιο όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε ΑΠΕ και θα μπορεί να βάζει πλυντήριο…».

    Επέμεινε μάλιστα διότι, όπως τόνιζε «τα οικονομικά είναι δύσκολα», προφανώς επειδή αυτός τα καταλαβαίνει.

    Και όπως μου έλεγαν κυβερνητικές πηγές «αυτή η εκλαΐκευση των πάντων δεν βοηθά και πολύ, ειδικά την ώρα που οι πολίτες πανικόβλητοι σπεύδουν να δουν τι θα κάνουν με τους λογαριασμούς ρεύματος».

    Ίσως είναι καλύτερα το… κρείττον το σιγάν ορισμένες φορές.

     

    Κασσελάκης-Ανδρουλάκης: Θλίψη

    Τις τελευταίες ώρες, πάντως, τα κομματικά επιτελεία ασχολούνται με τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν οι συγκεντρώσεις των υποψηφίων τους.

    Όπως μου περιγράφουν άνθρωποι που πήγαν σε μαζώξεις και πολιτικών αρχηγών και υποψήφιων ευρωβουλευτών η εικόνα είναι… θλιβερή.

    Για παράδειγμα θλίψη προκάλεσε η προχθεσινή συγκέντρωση του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε και το λειψό πόθεν έσχες του.

    Ολόκληρη συμπρωτεύουσα και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να μαζέψει 500 άτομα;

    Και την ίδια ώρα στην ίδια πόλη το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει 1.000 και να χαίρεται;

    Μάθαμε ότι ακόμη και ο Ανδρέας Λοβέρδος με το ζόρι κατάφερε να γεμίσει το χώρο που έκανε τη συγκέντρωση ενώ υποψήφια του ΠΑΣΟΚ που μίλησε στους οπαδούς της σε μια αίθουσα, μόλις κατάφερε να μαζέψει… 25-30 ανθρώπους και οι μισοί ήταν συγγενείς και φίλοι.

    Η εικόνα αυτή ενισχύει τα σενάρια των δημοσκόπων ότι η αποχή θα ξεπεράσει το 50% και μπορεί να κινηθεί προς το 55%, καθώς ο κόσμος αδιαφορεί για τις εκλογές αυτές.

    Οι συγκεντρώσεις Κασσελάκη και Μητσοτάκη στο Σύνταγμα, πάντως, αναμένεται να μαζέψουν κόσμο, γίνεται και κινητοποίηση από τους μηχανισμούς, αλλά θα γίνουν και οι ανάλογες συγκρίσεις…

     

    …Και η αγωνία του Ανδρουλάκη

    Αλλά για να δείτε την αγωνία των κομμάτων για τις συγκεντρώσεις σας λέω το εξής: Τις τελευταίες δύο ημέρες από το ΠΑΣΟΚ παίρνουν τηλέφωνο παντού και ενημερώνουν για την κεντρική προεκλογική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη σήμερα το απόγευμα στο Θησείο.

    Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα ώστε να κινητοποιηθεί ο κόσμος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και να γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση ώστε να βελτιωθεί το κλίμα.

    Μεγάλο το άγχος του προέδρου Νίκου αφού κάτω από 13% θα έχει πρόβλημα, πάνω από 14% θα το διαχειριστεί εύκολα, αν βγει και δεύτερο κόμμα, θα κάνει… τρελό πάρτι…

     

    Το κυλιόμενο γκάλοπ που δείχνει ότι «τσιμπάει» η ΝΔ

    Πάντως, αν είναι να σας πληροφορήσω για τα ποσοστά των κομμάτων τέσσερις ημέρες πριν από την κάλπη, θα σας πω ότι οι δημοσκόποι δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις.

    Γι’ αυτό και βλέπετε τις… αστείες κάρτες με το κατώτερο και το ανώτερο ποσοστό των κομμάτων.

    Διότι δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος, ούτε Πυθία για να προβλέψεις ότι η ΝΔ θα πάρει ποσοστό από 30% έως 36%, ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει από 14% έως 20%.

    Μέσα θα πέσεις, ό,τι κι αν πεις.

    Μαθαίνω, ωστόσο, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου στην κυλιόμενη δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών είδαν ότι η ΝΔ «τσίμπησε» μισή μονάδα φτάνοντας στο 33,5%, κι ότι το 0,5% το έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ που υποχωρεί στο 16,5%. Αλλά σε ένα είναι σίγουροι.

    Ότι δεύτερο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ότι η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι χαοτική…

     

    Βουράκης: Οι τραπεζίτες στην Αθήνα

    Αγαπητοί αναγνώστες, όπως ξέρετε στην Αθήνα εξαιτίας των Ποσειδωνίων 2024, βρίσκονται και τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.

    Οι δουλειές που γίνονται είναι μεγάλες και άπαντες θέλουν να είναι παρόντες.

    Σε ένα από τα party (της Seanergy του Σταμάτη Τσαντάνη) λοιπόν μου είπαν ότι εθεάθη ο επικεφαλής της κυπριακής Astro Bank Αριστείδης Βουράκης.

    Ο δραστήριος τραπεζίτης βρέθηκε στην Αθήνα για συναντήσεις και επαφές.

    Ταυτόχρονα ήλθε στην Αθήνα για συναντήσεις και η Εύη Ρωσσίδου, Επικεφαλής του Τομέα Corporate, SME & Shipping της ίδιας τράπεζας.

    Όπως αντιλαμβάνεστε ο ανταγωνισμός ειδικά στο Shipping είναι μεγάλος…

     

    Τα καλέσματα της Λιόνας, της Ισιδώρας και του Τσαντάνη

    Το κάλεσμα του Σταμάτη Τσαντάνη της Seanergy έγινε στο Island.

    Παρόντες ήταν πολλοί επιχειρηματίες, investment bankers κ.λπ..

    Εντυπωσίασαν από σκηνής η ΤΑΜΤΑ και ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

    Όπως μου είπαν αυτόπτες μάρτυρες, ο χαρισματικός Τσαντάνης ήταν ιδιαίτερα χαλαρός και ευδιάθετος στις συζητήσεις που έκανε με αφορμή την διαμάχη με τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου.

    Τα νομικά όπλα που εχει στην φαρέτρα του είναι ιδιαίτερα ισχυρά και θα ξεδιπλωθούν σύντομα.

    Επίσης προχθές το μεσημέρι οι επιδραστικές κυρίες της ελληνικής ναυτιλίας Λιόνα Μπαχά και Ισιδώρα Θεοτοκά της Hellas Chart, είχαν καλέσει φίλους και συνεργάτες στο Μπαρμπουνάκι στη Βουλιαγμένη.

    Η τοποθεσία είναι εξαιρετική και άπαντες χαλάρωσαν με drinks και ωραίο φαγητό.

     

    Ο Γιουρούκος

    Πρέπει να σας ομολογήσω ότι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά party έγιναν στον Πειραιά, στο πλωτό μουσείο Hellas Liberty.

    Ήταν του εφοπλιστή Γιώργου Γιουρούκου της Technomar Shipping.

    Η ιδέα πρέπει να σας πω ότι άρεσε στους καλεσμένους του.

    Όπως μου είπαν συνομιλητές του Γιουρούκου αυτή η επιλογή έγινε καθώς ο ίδιος ο εφοπλιστής ήθελε να καταδείξει από ποιο σημείο, στην ουσία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε η αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές το 1947 αγόρασαν πλοία Liberty.

    Οι πλοιοκτήτες ζήτησαν από το ελληνικό κράτος να τους παράσχει εγγυητική επιστολή την οποία, στις 6 Απριλίου 1946, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε για την αγορά έως και 100 πλοίων Liberty.

    Με την υποστήριξη αυτής της οικονομικής εγγύησης οι Έλληνες εφοπλιστές μπόρεσαν να αγοράσουν 98 πλοία Liberty από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταξύ Δεκεμβρίου του 1946 και Απριλίου του 1947.

    Από τα 722 Liberty που λειτουργούσαν το 1966, 603 ανήκαν σε Έλληνες.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.