Περιεχόμενα
Ο Στουρνάρας αποκαλύπτει πόσα πήρε από το «μαξιλάρι του Δημοσίου» ο Σταϊκούρας
Τα τελευταία δύο χρόνια η Κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 40 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών με πάσης φύσεως μέτρα προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Το ποσό αυτό κυρίως καλύφθηκε από δανεισμό αλλά όπως αποκαλύπτει η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να … σπάσει τον κουμπαρά του Δημοσίου.
¨Η αλλιώς να βάλει χέρι στα διαθέσιμα που έχουν σχηματιστεί, γνωστά και ως «μαξιλάρι του Δημοσίου».
Συνολικά λοιπόν την τριετία 2019-2021 ξοδεύτηκαν από το «μαλακό μαξιλάρι» του Δημοσίου – διότι υπάρχει και το σκληρό το οποίο δεν μπορεί ουδείς να πειράξει παρά μόνο μετά την συγκατάθεση του ΕSM – περίπου 9,5 δισ. ευρώ.
Παρά ταύτα για να μην τρομάξουμε τον κόσμο τα διαθέσιμα του Δημοσίου παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Μια που αναφερθήκαμε στην Έκθεση της ΤτΕ για την οποία καμαρώνει -και δικαίως- ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, νομίζω αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη σύνταξή της εργάστηκαν σχεδόν 120 υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος (από τους 3000 τόσους που διαθέτει).
Το «γενικό πρόσταγμα» το είχε ο Γιώργος Χονδρογιάννης της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης.
Τα παραλειπόμενα των Δελφών: Ποιες κυρίες έκλεψαν τα βλέμματα, πού και με ποια παρέα έφαγε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κώστας Μπακογιάννης
Για το τι συζητήθηκε ή μάλλον τι ανακοινώθηκε στο Συνέδριο των Δελφών, από το οποίο πέρασε σχεδόν όλη η πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου προφανώς έχετε ενημερωθεί από άλλες στήλες.
Ο Wiseman όμως θα σταθεί σε κάποιες άλλες ειδήσεις τις οποίες είμαι βέβαιος ότι δεν θα τις διαβάσετε αλλού.
Όπως με ενημέρωσε ανταποκριτής μας του οποίου εκτιμώ το γούστο, τα βλέμματα του ανδρικού πληθυσμού του Συνεδρίου μαγνήτισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης γραμμή της, διατηρώντας πάντα το κομψό και φινετσάτο στυλ που τη διακρίνει.
Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος μου μετέφεραν ότι τις εντυπώσεις κέρδισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Θετικά σχολιάστηκε λοιπόν η καλόγουστη ενδυματολογική επιλογή της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία αναδείκνυε την καλλίγραμμη σιλουέτα της.
Εμφανισιακά λοιπόν τουλάχιστον διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για την απαιτητική υποψηφιότητα της στην Α΄ Αθηνών. Αντιθέτως, “κάτω από τη βάση” πήρε για μία ακόμη φορά, για τις στυλιστικές της επιλογές, κορυφαία υπουργός η οποία επέλεξε εμφάνιση… “χλωροφύλλης”.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (δεν θα σχολιάσω στο πνεύμα των παραπάνω) συνέφαγε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνοδεία μεγάλης παρέας στο εστιατόριο «Το Πατρικό μας» στους Δελφούς.
Μάλιστα απ΄ότι φαίνεται θα πρέπει να της άρεσε πολύ η κουζίνα διότι το επισκέφθηκε ξανά.
Στο ίδιο εστιατόριο εθεάθη σε άλλη ανδροπαρέα, όλως παραδόξως, και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Τι θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο
Η συνέχιση της τάσης που θέλει τα εμπορικά καταστήματα της Lamda στο Ελληνικό να γίνονται ανάρπαστα θα κρίνει τελικά την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η εισαγωγή στο Χ.Α. έχει ήδη μετατεθεί από τον όμιλο Λάτση για το α’ εξάμηνο του 2023, «κορονοϊού επιτρέποντος», όπως τόνισε στους αναλυτές ο Οδυσσέας Αθανασίου.
Όταν τα malls επιστρέψουν στην “κανονική” τους κερδοφορία και εφόσον ο εκμισθώσιμος χώρος των νέων εμπορικών στο Ελληνικό φτάσει στο 100% (από 80% που είναι σήμερα), οι επενδυτές θα δουν τις μετοχές της Lamda Malls να διαπραγματεύονται στο ταμπλό.
Ξανά στο σφυρί η «σοφίτα» της Αλεξάνδρας Χανδρή
Ολοένα μειούμενη βαίνει η τιμή της μονοκατοικίας, εταιρείας της Αλεξάνδρας Χανδρή στην Πλάκα.
Το ακίνητο της Vecchia Κτηματικής βγαίνει στο σφυρί για τέταρτη φορά, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,34 εκατ. ευρώ (από 2,06 εκατομμύρια που ήταν αρχικά).
Η προσημείωση είναι υπερδιπλάσια της τιμής, αφού φτάνει τα 3,6 εκατ. ευρώ, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί το ακίνητο της άλλοτε επικεφαλής της εισηγμένης Ιπποτούρ μένει στα αζήτητα.
Πρόκειται, πάντως, για σπίτι με ιστορία, αφού μέχρι το 1970 ήταν χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου συγκεντρώνονταν πολλοί διανοούμενοι της εποχής, όπως ο Χατζηδάκης και ο Ελύτης, γνωστός και ως “Σοφίτα”.
Ισολογισμοί και οικονομικές καταστάσεις για ξενύχτηδες.
Φαίνεται ότι κάποιες εταιρείες κρατάνε τις ανακοινώσεις τους για τους … ανθρώπους της νύχτας.
Σε όλες σχεδόν τις σοβαρές αγορές οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων γίνονται πριν από το άνοιγμα της αγοράς.
Δυστυχώς στη χώρα μας επικράτησε η δημοσιοποίηση να γίνεται μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Φαίνεται όμως δυστυχώς ότι κάποιες εταιρείες το έφθασαν στα άκρα προχωρώντας στις σχετικές ανακοινώσεις κοντά στα ξημερώματα και πριν να βγεί ο ήλιος.
Για παράδειγμα οι άνθρωποι της Alpha Αστικά Ακίνητα θέλησαν να κρατήσουν μία νύχτα άυπνους τους δημοσιογράφους μέχρι να δημοσιεύσουν την ετήσια έκθεσή της εταιρείας , ενώ η Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 δεν δημοσιοποίησε καν την πλήρη οικονομική της έκθεση την ημέρα που είχε προαναγγείλει.
Μισθοί από τα LIDL
Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΓΕΣΕΕ για την απεργία που προκήρυξε στη Lidl μου ήρθε στο μυαλό η παροιμία για αυτούς που είναι … «φθηνοί πίτουρα» .
Διότι την ίδια ώρα που που η διοίκηση της Lidl Hellas αρνείται κατηγορηματικά, έστω και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις μισθών 2%, το πάρκινγκ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτο μισθωμένα πολυτελή αυτοκίνητα.
Με μια προσεκτικότερη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και μάρκας BMW με την πλειοψηφία X5 και Χ6.
Η εταιρεία από ότι φαίνεται δεν έχει πρόβλημα να καταβάλει στα μεσαία στελέχη της μισθούς που αγγίζουν τα 5.000 ευρώ, όταν οι «παλιοί» εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και τις αποθήκες αμείβονται με 800-900 ευρώ χωρίς αύξηση από το 2012 και μετά, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν μηνιαίες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού 663 ευρώ…
Μέτρα για να αποκρούει τις Κυβερνοεπιθέσεις λαμβάνει ο Δημητριάδης
Επειδή των φρονίμων τα παιδιά …. εκεί στο Υπερταμείο φαίνεται να ξύπνησαν απότομα μετά το μεγάλο φιάσκο που έπαθαν τα ΕΛΤΑ με την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν στις 20 Μαρτίου.
Έτσι όπως μάθαμε ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της κυνερνοασφαλειας των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ.
Θυμίζουμε ότι για περίπου δύο εβδομάδες οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ είχαν σχεδόν καταρρεύσει προκαλώντας χάος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με παρρησία είχε παραδεχθεί ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην ουσία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των απαρχαιωμένων πληροφοριακών τους συστημάτων.
Μόλις προχθές τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι αποκαταστάθηκε μερικώς η δυνατότητα αποστολής αντικειμένων στο εξωτερικό.
Η εφαρμογή Weblabeling με την οποία μπορούν όλοι από το σπίτι ή την επιχείρηση τους εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια να ετοιμάσουν τα έγγραφα για την αποστολή των αντικειμένων είναι μεν διαθέσιμη, αλλά όχι για ΗΠΑ και Βρετανία.
Η τούρτα των 1.354 τ.μ.
Quelle Horreur! Ίσως για να «κολάσει» ακόμη περισσότερο την άμεμπτη αισθητική του Παλαιού Ψυχικού, ο λευκός οίκος της οδού Παπαναστασίου φωταγωγήθηκε μεγαλοπρεπώς εχθές βράδυ.
Ντροπή. Ύβρις! Θα έλεγαν και οι θεοί του Ολύμπου, που τον Παρθενώνα τους φωταγώγησε με ειδικούς μελετητές και αρχιτέκτονες φωτισμού το Ίδρυμα Ωνάση.
Υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης (Έλληνας αν και η εταιρεία που κατέχει την ιδιοκτησία είναι κυπριακή εταιρεία) διάβασε τον χθεσινό Wiseman και σκέφτηκε να μας ανοίξει λίγο τα μάτια στο κάλλος με τα «φώτα» του;
Πράγματι, τα ανοίξαμε διάπλατα.
Διότι το παράδοξο αυτού του παλατιού τούρτα αναδείχθηκε έτσι στο έπακρο.
Πόσο μη εξοικειωμένος στους τρόπους της υψηλής κοινωνίας μπορεί κανείς να αποδειχθεί;
Ποιος δηλαδή είναι τόσο αδιάβαστος ώστε να πάει να χτίσει ένα σπίτι τεράστιο σε ένα προάστιο αλλά να μην αφήσει χώρο για κήπο.
Όλοι επιθυμούμε χώρο, και άλλο χώρο, όσο περισσότερο χώρο γίνεται.
Αυτό το σπίτι μοιάζει να ασφυκτιά μέσα στη φυλακή του χωρίς κήπο!
Αυτή η οικογένεια δηλαδή (αν πρόκειται για οικογένεια), θα μένει μόνο μέσα; Ακόμη και αν έχτισε εσωτερική πισίνα. Δεν θα χαίρεται τον ελληνικό ήλιο έξι μήνες το χρόνο;
Έχουν βέβαια μεγάλα παράθυρα. Για να κοιτάζουν την απέναντι παιδική χαρά…
Ας μεσουρανούσε τουλάχιστον σε κανέναν λόφο, με το παράδειγμα των Αγγελόπουλων!
Θυμάμαι, πολύ αμυδρά, τέλη της δεκαετίας του 1980, το σπίτι ενός Άραβα σε κάποιο προάστιο της Αθήνας.
Είχε βέβαια εσωτερική πισίνα. Αλλά και κήπους να χάνεται το μάτι σου.
Τύφλα να έχει ο πρωτοποριακός Πικιώνης, δηλαδή, που λάτρευε τους κήπους.
Το μοναδικό άλλο (πάλαι ποτέ) παλάτι στην Αθήνα που φωταγωγείται το βράδυ βρίσκεται στο Σύνταγμα και ονομάζεται Βουλή.
Και όταν χτίστηκε, Βαυαρός κηπουρός κλήθηκε να μελετήσει την αρχιτεκτονική των κήπων του, που σήμερα χαίρεται το πανελλήνιο.
Και πάλι πόσο ντεμοντέ η αισθητική του grecian λευκού οίκου!
Όλη η τάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής επιτάσσει τα σύγχρονα κτήρια να εναρμονίζονται αν όχι να υποτάσσονται πλέον στη φύση.
Το παράδοξο:
Τόσα λεφτά για να μην αναπνέει ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε το σπίτι του… très, très dommage.
O Δράγνης, το Μέγαρο Μαξίμου, η ΡΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ
Στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα ωραίο γωνιακό νεοκλασικό που κληροδότησε ο μακαρίτης Δημήτριος Μάξιμος προς το Ελληνικό Δημόσιο, έφθασαν ή θα φθάσουν από μέρα σε μέρα οι …«ναυμαχίες» που άρχισαν προ καιρού στο γραφικό Παγασητικό Κόλπο.
Είναι βλέπετε και ο Ζελένσκι και η δύστυχη Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που φέρνει ακρίβεια στην αγορά και φυσικά αυτά προέχουν, όχι οι …«ναυμαχίες».
Οι δύο «ναυμάχοι», ο ένας σε ρόλο Θεμιστοκλή και ο άλλος σε ρόλο Αλκιβιάδη (καλός-κακός αντιστοίχως, διαλέξτε εσείς) φαινομενικά είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ.
Το διακύβευμα;
Ίσως έχετε διαβάσει για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο 250 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης LNG περίπου στα 200.000 κυβικά μέτρα, ώστε μετά την Αλεξανδρούπολη (Β.Ελλάδα) και τους Αγ.Θεοδώρους Κορινθίας (εκεί, στο Νότο) να λειτουργήσει μία ακόμη εγκατάσταση φυσικού αερίου, τώρα που η σχέση μας με τον Πούτιν έγινε αδιάβατη.
Το έργο πήρε και το αρχαιοπρεπές όνομα «Αργώ» αφού από εκεί ξεκίνησε ο Ιάσωνας για την εκστρατεία του στον Εύξεινο.
Το σχέδιο υποβλήθηκε από την Κοινοπραξία Mediterranean Gas και γρήγορα πήρε άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Γύρω από την Mediterranean Gas τριγυρνούν συχνά και κάποια ανώτερα στελέχη της ExxonMobil ως τεχνικοί σύμβουλοι, όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η παρουσία του συγκεκριμένου κολοσσού.
Κάπου εκεί γύρω εμφανίζεται μάλλον αθόρυβα και η Goldenport Maritime που, όπως ψιθυρίζεται συμμετέχει στο έργο έχοντας αγοράσει ένα ποσοστό περί το 30%.
Ο Wiseman χαρτιά δεν έχει δει, αλλά η ναυτιλιακή πιάτσα στην Ακτή Μιαούλη βοά πως αυτή η εταιρία ανήκει στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Δράγνη, γνωστή και για τις καλές σχέσεις της με το κυβερνών κόμμα (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτό είναι ύποπτο, εκτός εάν προσκομιστούν αποδείξεις περί του αντιθέτου).
Ενώ λοιπόν όλα πήγαιναν πρίμα στην επένδυση, εμφανίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και επί της ουσίας «βάζει βέτο» στην ανάπτυξη του σχεδίου.
«Η τοποθεσία του έργου, είναι πολύ κοντά στο λιμάνι.
Άρα πρέπει να πάει πακέτο με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού» έβγαλε φιρμάνι ο ΟΛΒ.
Σε ερωτήσεις της Κοινοπραξίας ο Οργανισμός παρέπεμψε στο μέτοχό του που δεν είναι άλλος από το γνωστό μας ΤΑΙΠΕΔ.
Τι είπαν επ’ αυτού κύκλοι (προσέξτε: κύκλοι, διότι το αφεντικό του Ταμείου ο κ. Π. Σταμπουλίδης τηρεί αιδήμονα σιωπή, ως παλαιός Πασόκος, ξέρει πότε να μην μιλάει!) του ΤΑΙΠΕΔ για την άρνηση;
«Μμμμμ το FSRU δεν προβλέπεται στον αρχικό προγραμματισμό του λιμανιού, άρα χρειάζεται αναθεώρηση του αναπτυξιακού σχεδίου και ανάθεση με διαγωνισμό, αν γίνει τελικά».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 2-3 χρόνια καθυστέρηση οπότε …καληνύχτα!
«Εμείς δώσαμε κανονικά την άδεια, αν είχε αντιρρήσεις το ΤΑΙΠΕΔ, μπορούσε την περίοδο της διαβούλευσης που ήταν 2-3 εβδομάδες να τις αναφέρει» λένε οργισμένα στη ΡΑΕ και κάπου εκεί άρχισε η «ναυμαχία»!
«Θα φτάσω πολύ σύντομα στο Μαξίμου το θέμα, εδώ το Ταμείο εξυπηρετεί ανταγωνιστικά συμφέροντα και τορπιλίζει τα δικά μας, μην ξεχνάτε πως έχουμε δίπλα μας την EXXONMOBIL που είναι το αμερικανικό κράτος στην ουσία, θα γίνει …χαμούλης, ξέρω ποιοι είναι πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ και θα τους κατονομάσω» φέρεται να είπε ένας από τους βασικούς συντελεστές του σχεδίου ΑΡΓΩ.
Ποιος ήταν;
Το κουίζ είναι μάλλον ρητορικό, για αρχαρίους οπότε δεν θα το απαντήσει ο wiseman.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και ήταν ψιθυριστή μεν, σκληρή δε: «ποιος κάνει τα κουμάντα στην Mediterranean Gas ξέρετε;
Ο γνωστός κύριος Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, που για χρόνια εξυπηρετούσε συμφέροντα του Κατάρ.
Τα ίδια πήγε να κάνει και στο λιμάνι του Ηρακλείου με τεράστια …αποτυχία!
Το Εμιράτο βρίσκεται αγκαλιά με την Τουρκία από κάθε άποψη, οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά.
Ο κ. Δράγνης δεν έχει πάνω από 20-25%, το υπόλοιπο σε ποιόν ανήκει, είναι όλα διαφανή;» ρωτούν οι …σκεπτικιστές περί την ΑΡΓΩ.
Καταλαβαίνετε πως το …χρυσόμαλλο δέρας, δηλαδή η πλωτή μονάδα πριν κατασκευαστεί (ή δεν κατασκευαστεί τελικά) στον Παγασητικό, θα περάσει από το κέντρο της Αθήνας.
Για να μην παρεξηγηθεί ο wiseman δηλώνει εκ των προτέρων πως δεν γνωρίζει ποιος έχει δίκιο, με ποιόν είναι η αλήθεια, ούτε παίρνει θέση.
Απλώς καταγράφει όσα υποπίπτουν στις κεραίες του.
Εμπρός και ο καλύτερος ας νικήσει!
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»