• Ο διπλός ανασχηματισμός του ΜΜ, ο Γεραπετρίτης και ο Παπασταύρου, ξένοι θεσμικοί στην Αττικής, η εμπιστοσύνη σε Πιτσιλή και Πολίτη, το νέο yacht του Καινούργιου, ο καουμπόι Χάρης, η Άννα Βίσση και ο JJC

    Καταρχήν το Μέγαρο Μάξιμου και το υπουργείο Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, έκριναν ότι ο Πιτσιλής εχει βοηθήσει, τα μέγιστα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με νέες εξελιγμένες μεθόδους η ΑΑΔΕ έγινε πλέον μια υπηρεσία ευρωπαϊκού επιπέδου που έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στους φοροφυγάδες.

    image

    Περιεχόμενα

    Ξένοι θεσμικοί στην τράπεζα Αττικής  

    Αγαπητοί αναγνώστες, την Παρασκευή και πάλι η ελληνική αγορά ήταν υποτονική.

    Ξεχώρισαν μερικά χαρτιά, όπως η τράπεζα Αττικής που έκλεισε με κέρδη 28,4% (το δεύτερο συνεχόμενο limit up, μετά από πολλά limit down), η ΚΛΜ (ετοιμάζεται η ΑΜΚ), η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.

    Επίσης για την Πειραιώς, που έκλεισε αμετάβλητη στα 3,70 ευρώ, μου λένε ότι συνεχίζει τις αγορές, μεγάλο fund με όριο τιμών μεταξύ 3,65 και 3,72.

    Τώρα οσον αφορά την Τράπεζα Αττικής, το ενημερωτικό δελτίο για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, εγκρίνεται σήμερα Δευτέρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Επιπρόσθετα αυτό που μαθαίνω, είναι ότι τα επόμενα 24ωρα, θα ανακοινωθεί μια είδηση – έκπληξη.

    Θα σας “δώσω” μόνο ένα στοιχείο. «Σοβαροί ξένοι θεσμικοί».

    Νομίζω ότι η δουλειά που γίνεται ήδη στην τράπεζα Αττικής, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή….

    Πιτσιλής – Πολίτης: Με γνώσεις

    Αγαπητοί αναγνώστες την προηγούμενη εβδομάδα, σας αποκαλύψαμε από το mononews.gr, δυο μεγάλα θέματα.

    Ότι το αφεντικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, θα συνεχίσει το έργο του στην ΑΑΔΕ για ακόμα 5 χρόνια.

    Το άλλο ήταν, ότι ο Δημήτρης Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος επικεφαλής του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αφού ολοκληρωθεί η απορρόφηση του Υπερταμείου με το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Ας τα δούμε όμως ένα ένα.

    Καταρχάς, το Μέγαρο Μάξιμου και το υπουργείο Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, έκριναν ότι ο Πιτσιλής έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Με νέες εξελιγμένες μεθόδους η ΑΑΔΕ έγινε πλέον μια υπηρεσία ευρωπαϊκού επιπέδου που έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στους φοροφυγάδες.

    Τελευταία επιτυχία η υπόθεση της καταγγελίας της ίδιας της ΑΑΔΕ για την υπόθεση των εφοριακών της Κέρκυρας.

    Επιπρόσθετα ένα από τα μείζονα θέματα που μέτρησε στην θητεία του Πιτσιλή, τα τελευταία 10 χρόνια, ήταν ότι ο γνωστός δικηγόρος, δεν έχει ούτε μια καταγγελία για διαφθορά.

    Κρίθηκε δηλαδή ως ένας από τους αδιάφθορους της κρατικής μηχανής.

    Τώρα όσον αφορά τον Δημήτρη Πολίτη η επιλογή του έγινε, καθώς η προηγούμενη του εμπειρία στο ΤΑΙΠΕΔ κρίθηκε πετυχημένη.

    Με τις γνώσεις του σε επενδυτικά θέματα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην μετεξέλιξή του Υπερταμείου σε δημόσιο επενδυτικό ταμείο, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών Sovereign wealth funds.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο θα επιτρέπεται να συμμετέχει σε επενδύσεις μόνο εφόσον συμμετέχουν κι άλλοι επενδυτές, και θα μπορεί να τοποθετείται τόσο σε μετοχές όσο και σε υβριδικά χρεόγραφα, όπως για παράδειγμα μετατρέψιμες ομολογίες.

    Ο Καινούργιος και το SanLorenzo

    Το Σάββατο το μεσημέρι είχα ένα ραντεβού στα Βόρεια Προάστεια και για την ακρίβεια στο Best Friends.

    Μπήκα στο διάσημο κήπο του hot spot το Κεφαλάρι, και κάθισα σε ένα από τα τραπέζια.

    Ξέρω ότι κάθε ΣΚ πάνε εκεί, μερικά από τα ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικότητας.

    Αίφνης από το διπλανό τραπέζι, μια θορυβώδης παρέα άρχισε να αναφέρεται σε ένα όνομα.

    Άκουσα το όνομα Χρήστος Καινούργιος.

    Για όσους δεν τον ξέρετε είναι ο επιχειρηματίας που προ εβδομάδων πούλησε το 51% της εταιρείας του Διαδικασία και εισέπραξε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

    Η άποψη της παρέας για τον Χρήστo- Νouveau– Καινούργιο ήταν αμφιλεγόμενη.

    Καταρχήν κάποιος είπε ότι ο Καινούργιος με τα νέα του λεφτά θα αγοράσει ένα – το πιθανότερο μεταχειρισμένοι – SAΝLorenzo 96 του 2021 αξίας περίπου 7,5 εκατ. δολαρίων.

    Όπως είπε «θα πουλήσει το παλιό Ferreti και θα διασχίζει τις θάλασσες του Αιγαίου με το νέο του σκάφος.»

    Κάποιος άλλος όμως, είπε κάτι που δεν πολυκατάλαβα, γιατί είχε θόρυβο: «Με το San Lorenzo θα επισκεφθεί την ευρωπαία εισαγγελέα Λαούρα Κοντρούτσα Κιόβεσι στις Βρυξέλλες;”

    Επειδή κάποιος από την παρέα κατάλαβε ότι κρυφακούω, σταμάτησαν να μιλάνε για αυτό το θέμα…

    Οι «κουμπάροι»… στόλισαν τον arrogant Μανουσάκη…

    Αγαπητοί αναγνώστες, το mononews ήταν παρών στην εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο Med 9 στην Πάφο κι αυτό που έχω να σας πω είναι ότι έγιναν πολλές συζητήσεις και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Ξέρετε, το καλώδιο εννοώ που λίγο έλειψε να… καταποντιστεί, αντί να ποντιστεί χάρη στις… άοκνες προσπάθειες του arrogant Μάνου Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ.

    Δεν θέλετε να ξέρετε τι έλεγαν οι αδερφοί μας Κύπριοι για τον τιτανοτεράστιο manager και την συμπεριφορά του. Θα κοκκινίζατε από ντροπή με τα όσα του… έσερναν για τις παρεμβάσεις του, την πιεστική συμπεριφορά του, το στρες που είχε δημιουργήσει στην κυπριακή πλευρά με τα όσα έλεγε και απαιτούσε.

    Λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το καλώδιο, μαζί και τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Κι εγώ έχω μια απορία: Εμείς ακούσαμε τι έλεγαν οι Κύπριοι για τον εντιμότατο κ. Μάνο; Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ακούσει τίποτε; Διότι είναι σίγουρο ότι αν ξέρουν έστω και το 10% του τι έκανε ο manager της συμφοράς θα τον είχαν «στείλει αδιάβαστο».

    Εκτός κι αν το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, όταν δεν θα το περιμένει κανείς.

    … Και αποθέωσαν Σκυλακάκη

    Πάντως, εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι σε αντίθεση με τον Μανουσάκη, οι «κουμπάροι» εκθείαζαν απίστευτα τον υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

    «Εσωσε την υπόθεση, κατάφερε να ηρεμήσει την κυπριακή πλευρά και να τους δείξει ότι είναι ισότιμοι, κι όχι… χωριάτες όπως έλεγε ο Μανουσάκης», έλεγαν στην Πάφο.

    Οσο για το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης; Προχωρά κανονικά, οι έρευνες βυθού γίνονται χωρίς πρόβλημα σε σημεία του Αιγαίου που δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις από τουρκικής πλευράς. Τώρα τι θα γίνει αν μπούμε στα πιο… δύσκολα; Να κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε εμπλοκές και κρίσεις.

    Και νέα εταιρεία από τον ΑΔΜΗΕ του κ. Μανουσάκη

    Αλλά μιας και μιλάμε για τον manager με τις «Λουδοβίκειες συμπεριφορές» κ. Μανουσάκη, τον οποίο οι κακοί αυτοί «κουμπάροι» από την Κύπρο δεν αναγνωρίζουν το τεράστιο έργο του, σας έχω κι ένα νέο.

    Φαίνεται ότι έβαλε πλώρη για νέες δραστηριότητες αφού θεωρεί εαυτόν κορυφαίο manager και γι’ αυτό θέλει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και σε άλλα έργα.

    Την Παρασκευή, λοιπόν, αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ το καταστατικό μιας νέας εταιρείας, της «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

    Σκοπός της εταιρείας είναι: Η ανάλυση των οικονομικών, τεχνικών, νομικών και επιχειρηματικών δεδομένων δράσεων και έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    Και η ανάληψη και εκπόνηση μελετών και στρατηγικών αναλύσεων για τα έργα και τις δράσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

    Η Εταιρεία θα δύναται να εκτελεί:
    -Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
    -Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.
    -Υπηρεσίες παροχής περιβαλλοντικών συμβουλών

    Σύμβουλος έργων δηλαδή η νέα εταιρεία του κ. Μανουσάκη…

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 200.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον μοναδικό μέτοχο «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».

    Οπως αναφέρεται στο άρθρο 15: Μόνο ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Αντιπρόεδρος μπορεί να λαμβάνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους. Στα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να χορηγηθεί αποζημίωση, το ποσό της οποίας θα ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας.

    Αν φανταστώ ότι επικεφαλής θα είναι ο κ. Μανουσάκης μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι η εταιρεία θα… επιτύχει και ο ίδιος θα μπορεί να παίρνει την αποζημίωση που προβλέπεται…

    Αυτά ακούνε οι Κύπριοι και βγάζουν φωτιές…

    Ο καουμπόι Χάρης προειδοποιεί

    Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο στην άγρια κόντρα του Χάρη Καρώνη της Viva και των εταιρειών SoftOne-Entersoft. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα ζήσουμε πολλά επεισόδια σε αυτό το σήριαλ.

    Την Παρασκευή οι εταιρείες κέρδισαν την πρώτη δικαστική μάχη καθώς το δικαστήριο απέρριψε τα προσωρινά μέτρα που είχε ζητήσει ο Καρώνης, όμως, ο mister Viva δεν θα μείνει εδώ.

    Οι επιθετικές αναρτήσεις του αλλά και το… όχι και τόσο ήπιο του χαρακτήρoς του, δείχνουν ότι θα το τραβήξει πολύ άσχημα.

    «Ο αγώνας δεν ξεκίνησε ακόμα… υπομονή», προαναγγέλλει ο Καρώνης κι εμείς απλά θυμόμαστε τον δικαστικό πόλεμο που έχει ανοίξει με τον μεγαλύτερο τραπεζίτη του κόσμου, Τζ. Ντίμον.

    Ζει για να συγκρούεται ο… καουμπόι Χάρης.

    Προβλέπω  Άγρια Δύση, σαλούν, ουίσκι και πιανίστες….

    Δικαστικός… χαμός με δήμο Αλίμου και Σταθοκωστόπουλο

    Πραγματικά δεν ξέρω που θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος της παραλιακής, μεταξύ του δήμου Αλίμου και του επιχειρηματία Βλάση Σταθοκωστόπουλου. Πρόκειται για μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει και πολλές κι επικίνδυνες… απειλές, απ’ ότι μαθαίνω.

    Όμως, προς το παρόν τα δικαστήρια είναι αυτά που βγάζουν αποφάσεις, οι οποίες… κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

    Για παράδειγμα, μάθαμε πριν από μερικές ημέρες ότι Μονομελές Πρωτοδικείο στην Αθήνα, αποφάσισε ότι η παραλία ανήκει στην ΕΤΑΔ και μπορεί να την μισθώνει στον γνωστό επιχειρηματία που διαθέτει τα καταστήματα «Μαριδάκι» και Penarrubia.

    Ερχονται όμως δύο απανωτές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον δήμο Αλίμου και τον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος πανηγυρίζει στο Facebook.

    Οι δύο αποφάσεις 871/2024 και 920/2024 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά καλούν μάλιστα τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου να πληρώσει στο δήμο 80.360 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου αφού οι δικαστές κρίνουν ότι παράνομα ο Σταθοκωστόπουλος κατέλαβε το χώρο της παραλίας.

    Η ΕΤΑΔ τι κάνει άραγε για να σταματήσει αυτή την κόντρα; Γιατί η κατάσταση ξέφυγε μέσα στο Σαββατοκύριακο με την πλευρά του επιχειρηματία να επικαλείται την πρώτη απόφαση και να μετατρέπει σε πάρκινγκ του Penarrubia έναν χώρο, τον δήμο να κινητοποιεί κόσμο και να κάνει συγκέντρωση ενώ είχαμε και μηνύσεις.

    Ωραία ατμόσφαιρα…

    Αποχώρησε η Νάγια Κόλλια, ανέλαβε ο Αθανάσιος Τσιούρας

    Να σας πληροφορήσω αγαπητοί αναγνώστες για μια αθόρυβη αποχώρηση από το υπουργείο Οικονομικών.

    Εντός του Σεπτεμβρίου αποχώρησε από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας, η ικανή Νάγια Κόλλια.

    Εφυγε για εντελώς προσωπικούς λόγους κι αφού άφησε το στίγμα της στο υπουργείο με τη δουλειά της.

    Να θυμίσω ότι η κ. Κόλλια ήταν αυτό που πρωτοστάτησε το περασμένο καλοκαίρι στην επιχείρηση απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών στις παραλίες σε όλη τη χώρα.

    Χαρακτηρίστηκε «απηνής διώκτρια» των αυθαιρεσιών και αναγνωρίστηκε από όλους το έργο της.

    Μαθαίνω ότι στη θέση της εξαίρετης κ. Κόλλια τοποθετήθηκε προ ημερών ο κ. Αθανάσιος Τσιούρας, νομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

    Μου λένε ότι πρόκειται για έναν ικανότατο δικηγόρο με βαθιά γνώση των θεμάτων ακίνητης περιουσίας, δασικών χαρτών, αυθαιρέτων κ.λπ.

    Υπήρξε νομικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων Γεώργιου Καμίνη. Είναι επίσης ιδρυτής της ομάδας μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και των Students for Liberty της Νομικής Αθηνών.

    Οι επιστολές των βιομηχάνων και ο Στασινόπουλος της Βιοχάλκο

    Ο Ιωάννης – Ιπποκράτης Στασινόπουλος ήταν η «ψυχή» για άλλη μια, την τρίτη κατά σειρά επιστολή, που έστειλαν  οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας δηλαδή οι ΕΒΙΚΕΝ BFIEC και ACCER προς την Κομισιόν με κοινοποίηση σε όλες τις κυβερνήσεις των «27».

    Αντικείμενο και πάλι οι υψηλές τιμές ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ζητούν για μια ακόμη φορά τη λήψη μέτρων ενώ ανεπίσημα ομιλούν για «άμεσο πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή, που θα έχει ευεργετική επίπτωση και στη λιανική, δηλαδή στους καταναλωτές».

    Η νέα επιστολή δεν απευθύνεται στους γενικούς διευθυντές των διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν όπως οι δύο προηγούμενες, αλλά στην επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σίμπσον.

    Οι τρεις σύνδεσμοι εκφράζουν μεν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας αλλά αφήνουν και αιχμές για βραδυπορία των κυβερνήσεων, αφού υπάρχει δυνατότητα λήψης έκτακτων μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε περιόδους κρίσης.

    Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ACCER  Wolfgang Indenhuck, τον πρόεδρο της BFIEC Konstantin Stamenov και τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα, υπογραμμίζεται ότι μπορεί οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική να έχουν υποχωρήσει ωστόσο οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτές δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

    Ο Ντράγκι, η έκθεσή του και σε ποιόν ρίχνουν το φταίξιμο οι βιομήχανοι…

    Στην επιστολή με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου προς την Επίτροπο Σίμπσον αναφέρεται ότι  «από τον Ιούλιο του 2024, παρατηρήθηκαν ακραίες τιμές ενέργειας στο τμήμα της Ημερήσιας Αγοράς (DAM) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑΕ), ειδικά στα χρηματιστήρια HUPX, OPCOM, HENEX και IBEX.

    Οι μέσες ημερήσιες τιμές στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν οι τέσσερις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέτοια επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχαν παρατηρηθεί από την ενεργειακή κρίση του 2022. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, που οδήγησε σε μέσες τιμές  έως 3 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, είχε επιζήμια επίδραση στις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τέτοιες διαφορές δεν συμβάλλουν σε ίσους όρους ανταγωνισμού στην κοινή αγορά και δημιουργούν ζητήματα ανταγωνιστικότητας εντός της ΕΕ, όπως παρατήρησε επίσης ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

    Οι ακραίες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι επαναλαμβανόμενες διαφορές τιμών με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι πολύ πιθανές. Τα ζητήματα αυτά θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν προκύψει κάποια διαταραχή ή μη διαθεσιμότητα παραγωγής».

    Και καταλήγει η κρίσιμη επιστολή με το… ζουμί της υπόθεσης: «για να διασφαλιστεί ισότιμος ανταγωνισμός για όλους είναι ζωτικής σημασίας η λήψη περιφερειακών μέτρων υποστήριξης των τελικών καταναλωτών».

    Θυμίζω πως στην ΕΒΙΚΕΝ συμμετέχουν μεταξύ άλλων βαριές βιομηχανίες όπως ΣΙΔΕΝΟΡ, Επίλεκτος, Ελληνική Χαλυβουργία, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΑΝΟXAL, SOVEL και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Τα πρόσωπα και οι οικογένειες αυτών των βιομηχανιών (Στασινόπουλος, Κανελλόπουλος, Παπαλεξόπουλος, Δοντάς και άλλοι) έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα διότι πληρώνουν πανάκριβα το βιομηχανικό ρεύμα με αρνητική επιρροή στο κόστος παραγωγής.

    Τζέφρι Πάιατ: «Δούλεψε» το σύστημα…

    Michael Sabel και Jeffrey (Jeff) Skelton…. μπορεί τα δυο ονόματα να μην σας λένε κάτι, αλλά θυμηθείτε τα για το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον.

    Ο Michael Sabel  είναι ο  CEO, Εκτελεστικός Πρόεδρος και συνιδρυτής του  Venture Global LNG Fund.

    Η   Venture Global, ήταν η πρώτη που δέσμευσε το 25% της δυναμικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και από τον Οκτώβρη του 2025 θα εξάγει μέσω Θράκης ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους LNG ετησίως στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι και την Ουκρανία.

    Ο Jeffrey (Jeff) Skelton, είναι ο CEO  της ICIS (Independent Commodity Intelligence Services) μιας εταιρίας δυνατής  στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης σε αγοραστές, πωλητές και αναλυτές σχετικά με τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και γύρω από τις προβλέψεις και αναλύσεις για παγκόσμιες αγορές ενέργειας, πετροχημικών, και λιπασμάτων.

    Ο κος Σκέλτον δεν είναι τυχαίο πρόσωπο αφού τα τελευταία 25 χρόνια έχει στον τομέα της διαμεσολάβησης ενεργειακών, ρυθμιστικό ρόλο σε επενδύσεις αερίου. Έχει δουλέψει σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες αλλά και σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς οπότε οι ποικίλες διασυνδέσεις τους με πολλές υπηρεσίες είναι πολύτιμες για όποιον τον έχει.

    Στον Οργανισμό  ICIS βρίσκεται από το  2023 και -προσέξτε- θα είναι ο βασικός σύμβουλος όσων θέλουν να επενδύσουν στο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης. Ο Michael Sabel είναι ένας από αυτούς.

    Σκέλτον και Σέιμπελ θα έρθουν στη χώρα μας  το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.

    Στην Ελλάδα τους φέρνει  ο φίλος της στήλης Τζέφρι Πάιατ υφυπουργός Εξωτερικών στα ενεργειακά, δηλαδή το Αμερικανικό κράτος για να εξηγούμαστε. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό….

    … Και ο Xάραλντ Λινκ από την Ταϋλάνδη

    … Αλλά η ανάμειξη του Τζέφρι έφτασε και μέχρι την μακρινή Tαϋλάνδη.

    Ο CEO της Grimm Power του Ομίλου B.Grimm Group  που ανήκει στην βαθύπλουτη οικογένεια Λινκ, ο κος Χάραλντ Λινκ μίλησε  στο Bloomberg και είπε πως έβαλε στο μικροσκόπιο του Ομίλου την Ελλάδα. Θέλει επενδύσεις στη μεταφορά αερίου, στα αιολικά και στα ηλιακά και… ετοιμάζει βαλίτσες για Ελλάδα και αυτός.

    Ο όμιλος B.Grimm ιδρύθηκε το 1878 στο τότε Σιάμ και σήμερα Ταϋλάνδη, από τον διάσημο αυστριακό φαρμακοποιό Βολφ Γκρίμμ που χρησιμοποιούσε ασιατικά βότανα για πρώτη ύλη θεραπευτικών φαρμάκων.

    Σήμερα ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λινκ.

    Ο όμιλος έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισ. δολάρια και δραστηριότητα, εκτός από την Ταϋλάνδη σε Κίνα, Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία και Νότια Κορέα.

    Τα… λαϊκά σπίτια και τα σπίτια των 12.000 ευρώ το τετραγωνικό

    Ενδιαφέρουσα η οπτική της Lamda Development στις εταιρικές παρουσιάσεις που δείχνει στο διεθνές κοινό.

    Σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν συνολικά πάνω από €45 δισ. νέων επενδύσεων (σε σταθερές τιμές) σε οικιστικά ακίνητα έως το 2030 (σχεδόν €6 δισ. ετησίως), προκειμένου να διασφαλισθεί η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς και να επιτευχθεί ο στόχος για ενεργειακή αναβάθμιση του 10% περίπου του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος κατοικιών.

    Επικαλούμενη αυτή την έρευνα η Lamda σπεύδει να μας ενημερώσει ότι ήδη στο Ελληνικό έχουν πουληθεί 315 σπίτια, αναφερόμενη βεβαίως στις πολυτελείς παραλιακές βίλες και τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη, σε τιμές τις οποίες μάλλον δεν είχαν κατά νου οι οικονομολόγοι της Εθνικής όταν δημοσίευσαν τη μελέτη για τη στεγαστική κρίση στη χώρα.

    Εκτός αν τα 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

    Δεν το νομίζω. Η απαίτηση για νέες κατοικίες ή για αναβάθμιση των υφιστάμενων δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τη λεγόμενη… λαϊκή κατοικία.

    Νέα εταιρεία για τον Γ. Δασκαλαντωνάκη

    Μια νέα εταιρεία ίδρυσε ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης.

    Ο επιχειρηματίας προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας ΣΙΓΜΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και σκοπό δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβούλων καθώς και για ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.

    Ο κ. Δασκαλαντωνάκης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος με μέλη τον Δ. Βαλέργα και Μ. Φραγγούλη.

    Τα αδέρφια Ευμορφίδη και η επένδυση στο Ρίο

    Πριν από δύο χρόνια η εταιρεία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη, απέκτησαν ξενοδοχειακό συγκρότημα 5.801 τ.μ. σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 20.673 τ.μ. στο Ρίο στον Οικισμό Αραχωβίτικα του Νομού Αχαΐας.

    Τότε πλειοδότησε σε πλειστηριασμό δίνοντας 1,8 εκατ. ευρώ.

    Έκτοτε πέρασε καιρός, η επένδυση κόλλησε λόγω και προσφυγών του προηγούμενου ιδιοκτήτη Κ. Αντζουλάτου.

    Στο εγκαταλελειμμένο Alexander Bay οι κύριοι της Coco Mat ήθελαν να φτιάξουν ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα. Φαίνεται ότι η προσφυγή του προηγούμενου ιδιοκτήτη δεν προχώρησε και η Μπλε Κέδρος μπορεί να προχωρήσει την επένδυση.

    Ίσως και γι’ αυτό την Παρασκευή αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ρίο Ανάπτυξη Ακινήτων» με πρόεδρο τον Μάικ Ευμορφίδη και διευθύνοντα σύμβουλο τον στενό του συνεργάτη στην Μπλε Κέδρος, Χρήστο Μπομπόλια.

    Το κεφάλαιο της εταιρείας είναι 25.000 ευρώ και σκοπός οι υπηρεσίες μίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων.

    Από Γενάρη ο διπλός ανασχηματισμός…

    Πριν από μερικές ημέρες ο wiseman σας ενημέρωνε για διπλό ανασχηματισμό που έρχεται σύντομα. Και σε κυβέρνηση και σε Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο που δεν ξέραμε ήταν ο χρόνος που θα γίνουν οι αλλαγές.

    Μαθαίνω τώρα ότι κανένας ανασχηματισμός δεν θα γίνει εντός του 2024.

    Ολες οι αλλαγές θα γίνουν με τη νέα χρονιά και μαζί με την ανακοίνωση της πρότασης για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί λίγο μετά τις γιορτές δηλαδή θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου.

    Για τον πρώτο μου λένε μάλιστα ότι αυτή τη φορά θα είναι… ριζικός κι όχι «μπαλώματα».

    Οπερ σημαίνει ότι θα φύγουν πολλοί και θα μπουν βουλευτές από τη δεξαμενή εκείνων που είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το Μαξίμου. Και είναι πολλών κατηγοριών: Οσοι δεν αξιοποιήθηκαν εδώ και μια πενταετία, εκείνοι που δεν πήραν ποτέ καμιά θέση ενώ θεωρούν ότι τη δικαιούνται, οι μονίμως «γκρινιάρηδες», κάποιοι Σαμαρικοί και ολίγοι Καραμανλικοί που κάνουν αντιπολίτευση τελευταία και ούτε κάθε εξής.

    Μαθαίνω επίσης ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν φτιάξει «μαύρη βίβλο» με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες ορισμένων υπουργών και υφυπουργών.

    Ειδικά κάποιων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει αρνητική δημοσιότητα γύρω από το όνομά τους και το υπουργείο τους.

    Βλέπω πολλούς να κλαίνε με την έλευση του 2025, αλλά τι να κάνεις; Έτσι είναι οι ανασχηματισμοί.

    Χαίρονται οι μέχρι τότε δυσαρεστημένοι και λυπούνται οι μέχρι τότε χαρούμενοι. Αλλωστε, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να βολέψει 156 βουλευτές συν τους εξωκοινοβουλευτικούς.

    Δεν θα ήταν πρωθυπουργός, ο μάγος Χουντίνι θα ήταν.

    Γεραπετρίτης και Παπασταύρου

    Επειδή είμαι σίγουρος ότι «καίγεστε» να σας γράψω ονόματα, σας λέω ότι οι καραμπόλες από τις αλλαγές και στο Μαξίμου θα είναι πολλές.

    Π.χ. αν ο Ακης Σκέρτσος αποχωρήσει από το Μαξίμου, θα αναλάβει κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

    Ομοίως και ο Αλέξης Πατέλης θα μπορούσε να πάει στην κυβέρνηση, αν και ο ίδιος έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο.

    Όπως σίγουρη θεωρούν πηγές εντός της ΝΔ την επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, ο οποίος εκτός από την καθημερινή διαχείριση των πολλών προβλημάτων, θα κληθεί να προετοιμάσει ένα νέο εκλογικό νόμο, αλλά και να κάνει την προεργασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    Για το ΥΠΕΞ ακούγεται το όνομα της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Ακούστηκε και του Κωστή Χατζηδάκη,  αλλά επειδή θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Οικονομικών, πολύ δύσκολα θα έφευγε από την πλατεία Συντάγματος.

    Στα υπόψιν, για θέση στην κυβέρνηση έχει ο κ. Μητσοτάκης και τον Σταύρο Παπασταύρου, οι γνώσεις του οποίου είναι ιδιαίτερα πολύτιμες ενώ μπορεί να συνθέσει τις διάφορες «τάσεις» εντός της ΝΔ.

    Ακούγεται εντόνως η αποχώρηση του Αδωνι Γεωργιάδη από το Υγείας και η μεγάλη επιθυμία του να πάει στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Γκρίνια για το ρακοκάζανο του Αυγενάκη

    Σας έγραφα πρόσφατα για το ρακοκάζανο που Λευτέρη Αυγενάκη το οποίο διοργάνωσε πρόσφατα στο Στείρωνα καλώντας φίλους του από όλη την Ελλάδα.

    Αν και ήθελε ο βουλευτής Ηρακλείου να το συνδυάσει με την επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία, δεν το έχει καταφέρει ακόμη.

    Πάντως, στο ρακοκάζανο πήγαν πολλοί και διάφοροι και γλέντησαν με την ψυχή τους με κρητικούς μεζέδες και άφθονη ρακί.

    Ήταν εκεί μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τσιόδρας, Ευρωβουλευτής ΝΔ, ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του Ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, οι Βουλευτές της ΝΔ, Φάνης Παππάς, Θανάσης Σταυρόπουλος και Σπύρος Κυριάκης, αλλά και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Αθανασάκης, Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης, Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, και αρκετά στελέχη της αυτοδιοίκησης α & β βαθμού. Καθώς και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου, Μιχάλης Βιδάκης, αρκετοί πρόεδροι των ΔΕΕΠ της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης.

    Πάντως, εμένα πήραν τα αυτιά μου και κάποιες… κεντρικές γκρίνιες για την εκδήλωση αυτή.

    Ότι δηλαδή είδαν κάποιοι το βίντεο με το γλέντι και εκνευρίστηκαν με τον πρώην υπουργό.

    Χμ, αναρωτιέμαι αν τελικά ο Αυγενάκης θα περάσει σύντομα την πόρτα της ΝΔ ή θα τον έχουν στο περίμενε.

    Στο στόχαστρο και η Νεφέλη

    Μαθαίνω, επίσης ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκνευριστεί με τη βουλευτή Επικρατείας Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

    Η νεαρή βουλευτής, η οποία είχε ακουστεί στο παρελθόν για υπουργοποίηση, φέρεται να βρέθηκε με την «μάνα των Τεμπών», την Μαρία Καρυστιανού.

    Μου λένε ότι στο Μαξίμου είδαν και κάποιο σχετικό βίντεο από το συναπάντημα των δύο γυναικών και αναρωτήθηκαν πώς μια βουλευτής συναντά την κ. Καρυστιανού που βρίζει ασταμάτητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όσο κι αν σέβονται απόλυτα το πένθος της κ. Καρυστιανού, θεωρούν unfair την συνεχή επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού, οπότε, αν όντως η κ. Χατζηιωαννίδου είχε αυτή τη συνάντηση μπήκε στο στόχαστρο πολλών…

    Μητροπολίτης Γαβριήλ: 10 χρόνια στην Μητρόπολη

    Ένα από τα πρόσωπα της Εκκλησίας, που όπως μαθαίνω αγαπούν άπαντες, είναι ο Μητροπολίτης Ιωνίας, Φιλαδελφείας,  Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ Παπανικολάου.

    Την Πέμπτη 10 Οκτώβριου του 2024, συμπληρώθηκαν  10 χρόνια από την ημέρα που η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε πανηγυρικά ως Ποιμενάρχη της προσφυγικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη.

    Αυτό που μου λένε είναι «ότι πέρα από τις πολλές και πλούσιες ποιμαντικές, λειτουργικές και ιεραποστολικές δράσεις του, άξιο μνείας αποτελεί η δημιουργία του μεγάλου προσωπικού οράματός του, που αφορά στην θεμελίωση του Ιωνικού Κέντρου, το οποίο μάλιστα, φθάνει στην ολοκλήρωσή του.»

    Η Δήμητρα Κούστα, ο JJC και η Άννα Βίσση

    Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ο εφοπλιστής Γιαννης Κούστας και η σύζυγός του, Δήμητρα, υποδέχτηκαν, το τρίτο τους παιδί, τον John Junior (JJC).

    Στη σουίτα του έβδομου ορόφου του μαιευτηρίου Μητέρα, λίγοι φίλοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το νεογέννητο μωρό, απολαμβάνοντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά και συγκίνηση.

    Δίπλα στο ζευγάρι ήταν οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι, που με διακριτική παρουσία σεβάστηκαν τον προσωπικό χαρακτήρα της στιγμής.

    Μάλιστα στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, κατέφτασε στο μαιευτήριο μια μαύρη Mercedes, από την οποία βγήκαν η νονά του νεογέννητου, Άννα Βίσση, μαζί με τον Νίκο Καρβέλα.

    Και οι δύο φορούσαν καπέλα τζόκεϊ για να μην τους αναγνωρίσει κανείς, αλλά η παρουσία τους ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή και αναμενόμενη, καθώς η Άννα Βίσση, με το ρόλο της ως νονά, ήθελε να είναι δίπλα στην οικογένεια αυτή τη σημαντική στιγμή.

    Πλέον η οικογένεια εχει αποχωρήσει από το Μητέρα, και βρίσκεται στο σπίτι της Βουλιαγμένης.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.