Τα χαμόγελα επέστρεψαν
Όπως έχετε διαπιστώσει η εγχώρια αγορά πλέον έχει προεξοφλήσει ότι το πολιτικό σκηνικό επηρεάζει μεν (χωρίς ή με αυτοδυναμία της ΝΔ), όμως προς το παρόν, άλλα γεγονότα πολύ πιο ισχυρά μας επηρεάζουν άμεσα.
Η αισιοδοξία επανήλθε χθες στις αγορές, καθώς είχαμε καταιγισμό θετικών ειδήσεων μετά την (προς ώρας) διάσωση της Credit Suisse η μετοχή της οποίας έκλεισε με κέρδη 20%.
Το μεσημέρι η Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης στάθηκε στο ύψος της, και είπε θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τις τράπεζες, ενώ το απόγευμα η είδηση ότι διεξάγονται συζητήσεις για την τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 30 δισ. δολαρίων στην First Republic από μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ως μια ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, έδωσε ώθηση στην WALL Street.
Στις συζητήσεις συμμετέχουν οι JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp., Wells Fargo & Co., Morgan Stanley, U.S. Bancorp, Truist Financial Corp. και PNC Financial Services Group Inc..
Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ενώ το σχέδιο δεν προβλέπει την εξαγορά της First Republic.
Τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν στην First Republic για τουλάχιστον 120 ημέρες.
Στην Ελλάδα τώρα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , Μπελα ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 , ΜΟΗ ΜΟΗ 1,86% 23,04 και ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 ξεχώρισαν.
Πάντως σήμερα οι αγορές αναμένεται να ανοίξουν με θετικό πρόσημο καθώς ολοκληρώθηκε το Short covering καθώς χθες Πέμπτη έκλεισαν οι sort θέσεις που είχαν ανοίξει οι μεγάλοι παίκτες για το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.
Credit Suisse: Η πιστωτική γραμμή των 54 δισ. και το σκληρό μαξιλάρι του Σταικούρα
Μια που προς ώρας φαίνεται ότι αποφύγαμε τα χειρότερα με την κρίση της Credit Suisse, για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα μετά από τόσες ημέρες έντασης και τεντομένων νεύρων, σκέφτηκα να θέσω το ερώτημα.
Τι κοινό έχει η πιστωτική γραμμή των 54 δις. δολαρίων που εξασφάλισε από τις Νομισματικές Αρχές της χώρας της η Credit Suisse, με το «σκληρό μαξιλάρι» των περίπου 15 δις. ευρώ που «κληροδότησε το τελευταίο Μνημόνιο» στην Ελλάδα»;
Η απάντηση νομίζω είναι προφανής.
Και τα δύο δόθηκαν για προληπτικούς λόγους.
Τόσο η Ελβετική Τράπεζα όσο και η χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση που αναγκαστούν να προσφύγουν, ως έσχατη λύση, στα κεφάλαια αυτά τότε σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για αμφότερες.
Για αυτό αν θυμάστε η Κυβέρνηση ευθύς εξαρχής είχε απορρίψει κάθε τέτοια ιδέα και από πολύ νωρίς ξεκίνησε να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές.
Εκτιμώ ότι και η CS θα πράξει το ίδιο και όπως αντιλαμβάνομαι πολλές τράπεζες είναι διατεθειμένες να την δανείσουν, τη στιγμή που στην ουσία υπάρχει πλέον η «εγγύηση του Ελβετικού Δημοσίου» .
Αυτά όσον αφορά στην ίδια την Τράπεζα.
Τώρα για τους καταθέτες και επενδυτές με διαβεβαιώνουν ότι με 54 δις στην άκρη στην ουσία, και τη διαβεβαίωση ότι οι «κεφαλαιακές απαιτήσεις της Τράπεζας είναι πλήρως καλυμμένες» έχει εκλείψει πλέον κάθε κίνδυνος κουρέματος.
Για τις καταθέσεις δεν συζητά πλέον κάνεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τώρα για τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Τράπεζα, μετά και την μεγάλη αποκλιμάκωση που είχαν χθες τα ασφάλιστρα έναντι χρεωκοπίας – τα περίφημα CDS – οι αναλυτές θεωρούν ότι στην ουσία ο επενδυτικός κίνδυνος τόσο για τα ομόλογα ΑΤ1, ακόμη για τα ΤΙΕR 2, oκίνδυνος επανέρχεται στα συνήθη για τα προϊόντα αυτά επίπεδα.
Σταθερός ο Στάσσης, ακόμα πιο σταθερή η ΔΕΗ
Ο Γιώργος Στάσσης, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.
Η ΔΕΗ είχε κατά το 2022 μικρή απόκλιση από το στόχο στον οποίο είχε δεσμευθεί εκδίδοντας το ομόλογο βιωσιμότητας τον Ιούλιο του 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα μικρό penalty της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο (0,5%) που θα καταβάλλει η εταιρεία.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει 3,8 εκατ. ευρώ, παραπάνω, από ότι είχε προϋπολογίσει, για ένα έτος.
Για να προλάβει τους καλοθελητές-κακοθελητές η Fitch, έβγαλε έκθεση όπου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η μη επίτευξη του στόχου δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στη βάση των ομολογιούχων και στην τιμολόγησή στη δευτερογενή αγορά, παρόλο που το ποσοστό των κεφαλαίων με σήμα ESG που κατέχουν τα ομόλογα φτάνει το 60%.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένουμε από τα κύρια funds να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι η αποτυχία επίτευξης του στόχου δεν σχετίζεται με τις λειτουργικές επιδόσεις της ΔΕΗ, μια αλλαγή στρατηγικής ή με υποχώρηση της ιεράρχησης σε θέματα βιωσιμότητας».
Ο οίκος συμπληρώνει ότι « η ΔΕΗ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω προώθηση του στόχου απανθρακοποίησής της.
Άλλωστε το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ δεν είναι κάτι σημαντικό, ενώ έτσι αποδεικνύεται πως οι στόχοι του πράσινου ομολόγου ήταν απολύτως πραγματικοί και όχι προσχηματικοί, δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά το λεγόμενο Green Washing που έχει παρατηρηθεί κατά κόρον στο εξωτερικό.
Θυμίζουμε ότι η απόδοση του πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2021 και προέβλεπε συγκεκριμένο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40%, κινήθηκε λίγο χαμηλότερα τελικά, στο 36% έναντι στόχου 40%.
Συμπέρασμα: ισχυρή ΔΕΗ και ισχυρός Γιώργος Στάσσης με παράλληλη άνοδο των μεριδίων της εταιρίας στην αγορά όπως γράψαμε μόλις χθες.
Η αμαζόνα του Γιώργου σε νέες περιπέτειες
Θυμάστε την νεαρή αμαζόνα του Γιώργου Παπανδρέου, την κυρία Αίγλη Μπαλαμάτση.
Χθες που έτυχε να περάσω από το Ψυχικό από το Nollita ένας φίλος, μου την θύμισε.
«Η κυρία δεν έχει σχέση με τον ΓΑΠ» με διαβεβαίωσε ο φίλος μου.
«Μήπως έχει σχέση με άλλον νεόκοπο υποψήφιο;» ρώτησα.
«Ο λαός δεν αγαπά τους πατροκτόνους» ήταν η απάντηση.
Τα γεγονότα ωστόσο είναι αποκαλυπτικά:
Η κυρία Αίγλη Μπαλαμάτση, στενή συνεργάτης του ΓΑΠ στις εποχές παντοδυναμίας του, πρώην εργαζόμενη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την εταιρεία επικοινωνίας Interwave (αλήθεια ανήκει στην ίδια μόνον ή και σε κάποιον άλλο;) έχει καταφέρει να βγάλει κάποια «δυνατά» συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (έως και εκατομμυρίου) είτε με Υπουργεία (επί Νέας Δημοκρατίας) είτε με μεγάλους Δήμους.
Δεν ξέρω εάν η κ. Μπαλαματση είναι η αγαπημένη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αλλα χθες ανακοινώθηκε ότι, το υπουργείο της αποφάσισε την κατακύρωση του Τμήματος 1 του ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για το έργο «Πληροφόρηση και Δημοσιότητα των Έργων του ΥΠΑΙΘ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», στην ένωση εταιρειών «A & B Advertising Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης – Interweave».
Πρόκειται για μια δουλειά 6, 5 εκατ. ευρώ.
Not bad at all.
Η Κεραμέως και η ύποπτη ακύρωση ενός διαγωνισμού…
Και μιας και μιλάμε για το υπουργείο Παιδείας θέλω να σα πω μια ιστορία που έμαθα τελείως τυχαία χθες, πάλι στο Nolita.
Τον Σεπτέμβριο 2021, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π) προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά ενός κτιρίου στην Αθήνα, προκειμένου να στεγάσει τις δομές του Ιδρύματος.
Επικεφαλής του ιδρύματος ήταν ο νυν γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ο Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας.
Παλαιότερα είχε διατελέσει και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η όλη προσπάθεια και διαγωνιστική διαδικασία, σε όλες τις φάσεις της, μελέτες , βαθμολογία κριτηρίων, καταλληλόλητα κτιρίου , πήγε καλά, με αποτέλεσμα την κατακύρωση του διαγωνισμού σε ιδιωτική εταιρεία, με την ομόφωνη απόφαση 534/09.12.21 της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου.
Με την υπ’ αρ. πρωτ. 46727/Β9/Φ27/149/20-04-2022 Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκρίθηκε η ως άνω απόφαση και αποφασίσθηκε όπως, η συνολική δαπάνη για την αγορά του αναφερόμενου κτιρίου, καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα από τις πιστώσεις του έργου με MIS 5149588.
Επιπρόσθετα ο φάκελος της διαγωνιστικής διαδικασίας διεβιβάσθη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον από το νόμο προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο και τελικά εξεδόθη η αναβλητική Πράξη του Κλιμακίου με την οποία εκρίθη ότι δεν διαπιστώνονται ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες κατά την ελεγχθείσα φάση της διαδικασίας, και στην ουσία εναπομένει η υπογραφή του οριστικού συμβολαίου αγοράς του ακινήτου και στην συνέχεια τηρώντας τις διαδικασίες της διακήρυξης, η υπογραφή του οριστικού συμβολαίου πώλησης στο Πανεπιστήμιο.
Αιφνιδιαστικά όμως και ενώ όλα έβαιναν ομαλά, λίγες ημέρες πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, που στο μεταξύ είχε αλλάξει ο πρόεδρος και εχει αναλάβει ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, αποφάσισε «Την ματαίωση του διαγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος.»
Όμως το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ε.Α.Π αποφάσισε να αγοραστεί άλλο ακίνητο στην Αθήνα μέσω της αυτής μορφής χρηματοδότησης (ΠΔΕ) με διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές που αναγράφονταν στην προηγούμενη διακήρυξη του 2021, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαμορφωθείσες νέες ανάγκες του ΕΑΠ».
Χμχμχ, κυρία Νίκη Κεραμέως….
“Business with other people’s money”, που λέγε και ο Ωνάσης;
Mytilineos: Στα 40 ευρώ το buyback
Μόλις προχθές 15 Μαρτίου, ο WISEMAN πρώτος από όλους σας έγραψε ότι στην Γενική συνέλευση της Mytilineos που θα γίνει σε λίγες ημέρες πρόκειται να αποφασιστεί η αλλαγή στην τιμή επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Σήμερα κατώτατη τιμή αγοράς ήταν τα 0,97 ευρώ και η ανώτατη τα 25 ευρώ.
Τα επίπεδα αυτά, όμως, έχουν παρέλθει και έχουν κατακτηθεί από τους επενδυτές με αποτέλεσμα η διοίκηση της Μυτιληναίος να εισηγείται στη Γενική Συνέλευση ως ανώτατη τιμή, από τα 25 που ήταν μέχρι σήμερα, τα 40 ευρώ!
Όπως σημειώνεται, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων της εταιρείας, η ανώτατη τιμή αγοράς ανά μετοχή έχει καταστεί παρωχημένη και είναι χαμηλή σε σχέση με την τιμή της μετοχής το τελευταίο διάστημα.
Εμείς σας είχαμε ενημερώσει ότι η τιμή θα ήταν στα 35 ευρώ.
Όμως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη αποφάσισε κατόπιν εισήγησης στενού του συνεργάτη να αυξήσει το όριο στα 40 ευρώ.
Magnifique!!!
Βασιλάκης: Το turn around story
Σας έχω πει ότι σε αυτή την ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Θυμάστε στην αρχή της πανδημίας το αφεντικό της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης είχε παραδεχτεί δημόσια ότι «κάναμε λαθος που δεν είχαμε προβλέψει την πανδημία”.
Τότε σας είχαμε χαρακτηρίσει δείγμα εξυπνάδας την παραδοχή αυτή.
Όμως όπως έλεγε ότι ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι , 1821-1881, Ρώσος συγγραφέας, «χρειάζεται κάτι παραπάνω από εξυπνάδα για να ενεργείς έξυπνα».
Ο Ευτύχης Βασιλάκης επιβεβαιώνει την ρήση του συγγραφέα που έχει γράψει αριστουργήματα όπως “ο Παίκτης, οι Αδελφοί Καραμαζώφ” κλπ..
Δεν ξέρω εάν είναι arrogant όπως κάποιοι υποστηρίζουν.
Αυτό που ξέρω είναι ότι χθες, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη να αποπληρώσει τα κρατικά warrants, που κατέχει, το ελληνικό δημόσιο από το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία.
Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας, στόχος της Aegean είναι να αγοράσει τα warrants που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, τον Ιούλιο, αν η κυβέρνηση επιλέξει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, ένα κόστος που υπολογίζει -με βάση την πορεία της μετοχής- στα 42 εκ. ευρώ, δηλαδή 12 εκ. ευρώ παραπάνω από τα 30 εκ. ευρώ που είναι η σχετική πρόβλεψη που ήδη έχει κάνει η εταιρεία.
“Έχουμε τη ρευστότητα να πληρώσουμε αυτό το ποσό και έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε”, δήλωσε ο Ευτύχης Βασιλάκης.
Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι μπορεί το 2023 να πραγματοποιήσει την αποπληρωμή των warrants, και με την ολοκλήρωση της χρήσης η εταιρεία, να παρουσιάσει κέρδη και ισχυρό ισολογισμό ώστε να είναι η χρονιά που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην πολιτική μερισμάτων.
Ο Βασιλάκης και οι τράπεζες
Πάντως ο Βασιλάκης δεν πρέπει να είναι και ο καλύτερος πελάτης των τράπεζων.
Και αυτό γιατί στις 15 Μαρτίου του 2023, η AEGEAN ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του τελευταίου τμήματος του έκτακτου δανεισμού που είχε λάβει από τις τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τρία χρόνια ταχύτερα από την προθεσμία εξόφλησης του.
Μετά και την πλήρη αποπληρωμή, η άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά ισοδύναμα παραμένει πάνω από τα €500 εκ., ενώ και τα Ίδια Κεφάλαια έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Από ότι ξέρω μια κυρία στέλεχoς της Aegean Air είναι αυτή που χειρίζεται τον δανεισμό της εταιρείας και τις σχέσεις με τις τράπεζες.
Δεν θυμάμαι το όνομα της αλλά θα το μάθω και θα επανέλθω.
Από ότι ξέρω η κυρία αυτή έχει γνώσεις, άποψη και ταλέντο.
Αλέξανδρος Εξάρχου: Ζεστό χρήμα στα ταμεία της Intrakat
Ζεστό χρήμα αναμένεται να μπει σύντομα στα ταμεία της Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 , καθώς από ότι μαθαίνω το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση ποσού 760.000 ευρώ.
Πρόκειται για την 27η εντολή πληρωμής για το έργο της διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, το οποίο έχει αναλάβει και επίσημα η κατασκευαστική από το Νοέμβριο του 2020 και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για την υλοποίησή του.
Επομένως, το έργο, πλην απροόπτου αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2019 και το έργο δημοπρατήθηκε το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς με την Intrakat να δίνει μία «γενναία έκπτωση» 47% «κλειδώνοντας» το έργο στα 45,6 εκατ. Ευρώ από τα 86,2 που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του.
Το «μήνυμα της Λαγκάρντ» δεν ενθουσίασε τελικά της αγορές
Oσοι περιμέναν ότι μία αποφασιστική και δυναμική αντίδραση της ΕΚΤ θα εκτόξευε τις αγορές έπεσαν έξω.
Πράγματι η χθεσινή απόφαση της Λαγκάρντ είχε όλα τα στοιχεία και όμως …δεν έπεισε.
Ήταν δυναμική διότι δεν έκανε πίσω στο σχεδιασμό της, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,5%, και αποφασιστική διότι διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα είναι παρούσα εάν και εφόσον οι ευρωπαικές τράπεζες παρουσιάσουν πρόβλημα ρευστότητας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα.
Όμως μήπως οι αγορές περιμέναν λάθος μήνυμα και απλώς η Λαγκάρντ έδειξε ότι βασικό μέλημα της Κεντρικής Τράπεζας είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και όχι η «πυροσβεστική παρέμβαση» κάθε φορά που αγορά κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Αλήθεια δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί οι επενδυτές θα καλωσόριζαν μία γενναία αύξηση του επιτοκίου – ώπερ και εγένετο κατά 0,5% – τη στιγμή που είναι κοινώς παραδεκτό ότι τα υψηλά επιτόκια μόνο ζημιά προκαλούν στις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.
‘Ηδη μάλιστα η ισχυρά κυρία της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων έχει αρχίσει να υποχωρεί η ζήτηση για δάνεια, ενώ το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης τους δημιουργεί δυσκολίες τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.
Παρά ταύτα η Κρ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε χθες ότι η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αύξηση καθώς ο πληθωρισμός αντιστέκεται.
Όμως ας μην είμαστε απογοητευμένοι από τη χθεσινή απάντηση των αγορών στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, διότι υπάρχουν και χειρότερα.
Όπως τότε όταν είχαν αρχίσει τα Ιταλικά ομόλογα να εκτροχιάζονται και η Λαγκάρντ αποφάνθηκε ότι «δεν είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τα spreads”.
Δήλωση που αναγκάστηκε υπό την πίεση της αγοράς να ανασκευάσει μετά από λίγα εικοσιτετράωρα.
Πιερρακάκης -Λιβάνιος: Φέρνουν το free Wi – Fi
Όλα είναι έτοιμα για να πέσουν οι τελικές υπογραφές για το «πολύπαθο» έργο του ελεύθερου Wifi στους δημόσιους χώρους.
Όπως μαθαίνω, Πιερρακάκης και Λιβάνιος έχουν έτοιμες τις συμβάσεις για το έργο των 18,5 εκατ. ευρώ και περιμένουν τους αναδόχους, οι οποίοι είναι ΟΤΕ, Νova και η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems, να προσέλθουν για να μπουν οι τελικές υπογραφές.
Πριν από περίπου 10 ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάλεσε τους τρεις αναδόχους να υπογράψουν τις συμβάσεις.
Όπως μου λένε η διαδικασία είναι σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται μάλιστα εντός των επόμενων 24ωρων να πέσουν οι υπογραφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Η υπογραφή των συμβάσεων είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου, καθώς βρίσκονται στον πάγο εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν και δημοσιεύτηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού.
Ωστόσο σίγουρα θυμάστε ότι η όλη ιστορία του ελεύθερου Wifi στους δημόσιους χώρους κρατάει από το 2013, όταν σε συνέντευξή του ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί για «δωρεάν ασύρματο WiFi ιντερνετ σε όλη την Ελλάδα».
Κάτι που όμως στην ουσία δεν προχώρησε ποτέ.
ΟΣΕ: Business με νέους διαγωνισμούς για τη φύλαξη και τους ασυρμάτους
Τους διαγωνισμούς για την εύρεση φυλάκων και της βελτίωση του συστήματος επικοινωνίας μαθαίνω πως επιταχύνει ο ΟΣΕ, σε μία προσπάθεια να παρέχει ασφαλείς μεταφορές στο επιβατικό κοινό, η εμπιστοσύνη του οποίου έχει πληγεί σοβαρά ύστερα από την τραγωδία στα Τέμπη.
Για αυτό το λόγο και η Διαύγεια έχει πάρει «φωτιά» όσον αφορά τους μικρούς σε αξία μεν, αλλά μεγάλους σε σημασία δε, διαγωνισμούς για πρόσληψη φυλάκων σε όλο το δίκτυο.
Μαθαίνω πως ο ΟΣΕ έχει καλέσει δύο εταιρείες να παρέχουν προσωπικό και αυτές είναι οι OCEANIC SECURITY A.E. και MEGA GUARD SERVICES A.E
Ακολούθως «τρέχει» και ένας διαγωνισμός για τη βελτίωση του συστήματος επικοινωνίας GSM-R, το οποίο ναι μεν έχει εγκατασταθεί από το 2018, αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και το υπουργείο εξετάζει κάθε λύση, ακόμα και της απευθείας αναθέσεις για τα έργα που αφορούν την απόκτηση εξοπλισμού και τη συντήρηση και λειτουργία του συστήματός.
Από ότι μαθαίνω ο νέος διαγωνισμός, τον οποίο θα ακολουθήσουν και άλλοι εντός των επόμενων ημερών, αφορά σε έργα στο δίκτυο οπτικών ινών και για την ένταξη στοιχείων στην εφαρμογή του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), η οποία και εντάσσεται στο GSM-R.
Ποιοι πανηγυρίζουν για την κατάργηση της εισφοράς, πόση μείωση θα δουν τα νοικοκυριά…
Χαράς ευαγγέλια για τους ηλεκτροπαραγωγούς και παρόχους με φυσικό αέριο: χωρίς την ειδική εισφορά (Σ.Σ. ‘άγριο και άδικο χαράτσι που έφερνε μεγάλες εισαγωγές’ το χαρακτήριζαν οι ίδιοι) των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στην τιμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα τιμολογήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου.
Η θεσμική πρόβλεψη υπήρχε σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπερψηφίστηκε πρόσφατα και θα ενεργοποιηθεί σύντομα.
Παραγωγοί και πάροχοι ρεύματος γράφουν και σβήνουν τώρα τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα θεωρώντας σίγουρη την κατάργηση της εισφοράς.
Ο wiseman σας έχει αποκαλύψει ήδη ποιοι ήταν αυτοί που «σήκωσαν παντιέρα» κατά της εισφοράς και δύσκολα δεν θα πετύχαιναν το στόχο τους: Γιώργος Περιστέρης-ΗΡΩΝ, Βαγγέλης Μυτιληναίος-Protergia, Νικόλας Ζαχαριάδης και Ανδρέας Σιάμισιης-Elpedison, Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης-NRG και τελευταίος αλλά όχι έσχατος καθότι …αθόρυβος επί του θέματος ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ.
Η εισφορά-«χαράτσι» των 10 ευρώ επιβάρυνε με περίπου 20 ευρώ στη Μεγαβατώρα τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Ελπίζουμε πως όλοι θα την αφαιρέσουν τώρα ώστε να φανεί στους λογαριασμούς και να ανακουφίσει τους καταναλωτές.
Πλέον τον Απρίλιο οι «μελλοντικές» τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό μειώνονται όπως και οι τιμές στο φυσικό αέριο.
Συνεπώς ο wiseman θα ρισκάρει πρόβλεψη και θα δικαιωθεί:
Ο Στάσης και η ΔΕΗ θα ρίξουν την τιμή σίγουρα κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά Κιλοβατώρα και οι υπόλοιποι πάροχοι θα τη φτάσουν το πολύ-πολύ στα 0,21 ευρώ, όλοι τους λίγο χαμηλότερα από τον Μάρτιο.
Τα νοικοκυριά συνεπώς θα δουν μείωση 10-12 ευρώ στους λογαριασμούς. Απ’ το ολότελα…
QUIZ 1
Ποια μεγάλη θυγατρική πολυεθνικής, αποκτά την πρώτη γυναίκα CEO στην πολυετή ιστορία της;
Το όνομα δεν είναι έκπληξη καθώς η συγκεκριμένη κυρία είναι ιδιαίτερα αγαπητή, στον επιχειρηματικό κόσμο.
Επίσης την διακρίνουν τα 4Π δηλαδή πάθος, πείσμα, ποιότητα, προσήλωση και τα δυο Τ δηλαδή τόλμη και ταλέντο.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα…
QUIZ 2
Για ποιον λόγο ενώ είχαν τυπικές σχέσεις πλέον δεν μιλάνε το αφεντικό της Ελλάκτωρ Χένρι Χολτερμαν με τον τραπεζίτη της Goldman Sachs Χάρη Ηλιάδη;
Οι πηγές μου μου λένε ότι ο Ολλανδός δεν θέλει πλέον να τον βλέπει μπροστά του.
Ισχύει;
Τι μεσολάβησε και οι δυο άνδρες ψυχράνθηκαν εντελώς;
Μήπως γιατί σε μια συνάντηση που είχαν οι δυο τους ο Ηλιάδης είπε πράγματα που τσάτισαν τον Ελληνοολλανδό; Και όχι απλά τον τσάτισαν αλλά τον εκνεύρισαν σε βαθμό που του γύρισε το μάτι του συνηθώς ατάραχου businessman.
Αλλά επειδή είναι ευγενικός … απλά μειδίασε.
Ποιο ήταν όμως ακριβώς το περιεχόμενο της συζήτησης των δυο;
Ισχύει ότι πλέον στην Ελλάκτωρ, οι πόρτες για τον μπανκέρη της Goldman Sachs είναι όχι απλά ερμητικά κλειστές, αλλά έχουν σφραγίσει για τα καλά;
Μήπως δεν θα ξαναπατήσει ούτε στην Κέρκυρα;
Εγώ απλά περιμένω απαντήσεις.
Επίσης νομίζω ότι αυτό “το παιδί” ο Ηλιάδης, είναι τελικά πολύ απρόσεκτος.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.