• Ο Αρμαγεδδών της Εθνικής, το επόμενο big deal του Βαγγέλη Μυτιληναίου, οι big business του Κικίλια στο real estate, η αεικίνητη Όλγα, η «γκρινιάρα» σύζυγος υπουργού, ένα διαζύγιο και μια μετακόμιση στο ΜΜ

    Αγαπητοί αναγνώστες, η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει να χτυπιέται «αλύπητα» από τους …δήθεν μακροπροθέσμους επενδυτές που μας «έταξε» ο πολύς Ηλίας Ξηρουχάκης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Ξηρουχάκης: Έβαλε hedge funds που τώρα «λιώνουν» την μετοχή

    Αγαπητοί αναγνώστες, η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει να χτυπιέται «αλύπητα» από τους …δήθεν μακροπροθέσμους επενδυτές που μας «έταξε» ο πολύς Ηλίας Ξηρουχάκης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, το ΤΧΣ, όταν ολοκληρώθηκε το πρόσφατο placement του 10% των μετοχών της Εθνικής,  μας ενημέρωσε ότι στην μετοχή τοποθετήθηκαν κυρίως μακροπρόθεσμα κεφάλαια και λιγότερο, βραχυπρόθεσμοι παίκτες (Hedge Funds).

    Τραγικό ψέμα.

    Από τις πωλήσεις των τελευταίων ημερών, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των Funds ήταν της λογικής “μπαίνουμε 2-3 ημέρες στην μετοχή και μετά πετάμε τα χαρτιά.»

    Εάν νομίζει ο Ξηρουχακης, ότι οι δημοσιογράφοι και όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου (ΜΜ),  είμαστε Αμερικανάκια είναι πολύ γελασμένος.

    Χθες η Εθνική έκλεισε στα 7,42 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 3,8 εκατ. τεμάχια, ενώ στο πρόσφατο placement το 10% των μετοχών  πουλήθηκε στα 7,55 ευρώ.

    Ευτυχώς, που η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην ρευστοποιήσει ολόκληρο το ποσοστό της Εθνικής, αλλά να διατηρήσει το 8,5% στην κατοχή της.

    Τότε πραγματικά θα μιλούσαμε για τον Αρμαγεδδώνα της Εθνικής.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, το mononews.gr ήταν ενάντια στην πώληση ολόκληρου του  ποσοστού της Εθνικής, σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Και μάλιστα το είχαμε αναδείξει με συνεχομένη αρθρογραφία.

    Μετά τις εξελίξεις με την μετοχή ο «θρασύς και ισχυρογνώμων» Ξηρουχάκης είναι σαφές ότι πιέζεται.

    Οι επιλογές που έκανε ήταν καταστροφικές και φέρει ακέραια την ευθύνη για την πτώση της μετοχής.

    Οι θεσμικοί που μπήκαν στην μετοχή με το πρόσφατο placement ήταν στην κυριολεξία ιδιαίτερα κακής ποιότητας.

    Ευτυχώς που οι μεγάλοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες αγνόησαν  την μετοχή, στο πρόσφατο placement.

    Βαγγέλης Μυτιληναίος: Ετοιμάζει κάτι μεγάλο και συγκεντρώνει ρευστότητα; 1

    Αγαπητοί αναγνώστες όπως ξέρετε εδώ στο mononews.gr μας αρέσει ότι γίνεται, να το ψάχνουμε αμέσως και πάντα μας αρέσει να ρωτάμε τις πηγές μας, όταν «κάτι» μας κάνει εντύπωση.

    Λοιπόν έχω να σας πω το εξής.

    Όπως ξέρετε η Metlen (Mytilineos) προχθές «σήκωσε» από τις διεθνείς αγορές ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4%.

    Στην αρχή οι ανάδοχοι είχαν προσδιορίσει το ποσό στα 500 εκατ. ευρώ.

    Στόχος να αποπληρωθεί άλλο ομόλογο ίσης αξίας , δηλαδή 500 εκατ. ευρώ, που λήγει τέλη Δεκεμβρίου του 2024.

    Έως εδώ όλα καλά.

    Όμως αιφνιδιαστικά ο όμιλος αποφάσισε  να αυξήσει το όριο από τα 500 εκατ. στα 750 εκατ. ευρώ.

    Άρα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω.

    Με το ίδιο επιτόκιο 4% που δεν είναι φθηνό αλλά και ούτε ακριβό.

    Ταυτόχρονα, όπως μαθαίνω η METLEN ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει ένα τεράστιο asset (Χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) που έχει στην Αυστραλία, αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ.

    Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αναμένεται να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, τον Νοέμβριο του 2024.

    Επιπρόσθετα θα “βγει” προς πώληση και το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Χιλή.

    Εάν πράγματι πουληθεί άμεσα το asset της Αυστραλίας,  τότε η METLEN θα έχει μια τρομερή ρευστότητα στα ταμεία της μόνο από αυτές τις δυο κινήσεις.

    Δηλαδή, 800 εκατ. +250 εκατ. ευρώ=1,050 δις ευρώ.

    Ένα νούμερο θηριώδες.

    Το ποσό αυτό μπορεί να μοχλευτεί τουλάχιστον 3 φορές, δηλαδή το τελικό νούμερο να φτάσει στα 3 δις ευρώ.

    Ποσό,  από μόνο του τρομακτικό.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι το 2023, τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα €623 εκατ. έναντι €466 εκατ. το 2022.

    Για το α εξάμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 282 εκατ. ευρώ.

    Επειδή με βασάνισε η σκέψη και αφού μίλησα με τον σύμβουλο έκδοσης του mononews.gr Δημήτρη Κόκκορη,  αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τα τηλέφωνα.

    Το ερώτημα στους ειδικούς ήταν: «γιατί θέλει η METLEN 1,050 δισ. στην δεδομένη χρονική περίοδο;».

    «Γιατί χρειάζεται τόση μεγάλη ρευστότητα;»

    Βαγγέλης Μυτιληναίος: Ετοιμάζει κάτι μεγάλο και συγκεντρώνει ρευστότητα; 2

    Πράγματι μιλήσαμε με πολλούς στην αγορά, που παρακολουθούν τον Μυτιληναίο, σχεδόν δυο δεκαετίες.

    Αυτό που επισημαίνουν όλοι είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο Μυτιληναίος να μην ετοιμάζει κάτι μεγάλο.»

    Στου ερώτημα τι θα μπορούσε να είναι αυτό, σαφής απάντηση δεν υπάρχει.

    Πολλά λέγονται και γράφονται, αλλά ουδείς γνωρίζει τις πραγματικές σκέψεις του διορατικού και επίμονου προέδρου Βαγγέλη Μυτιληναίου.

    Χαμογέλασα πονηρά.

    Θα περιμένω να εξελιχθούν τα σχέδια της METLEN, ίσως και εντός του 2024.

    H το αργότερο αρχές του 2025.

    Η αεικίνητη Όλγα

    Αεικίνητη  η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη βρέθηκε  την περασμένη Παρασκευή στο Costa Navarino για την έναρξη της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Έμεινε για λίγες ώρες, αρκετές να συνομιλήσει με τους ομολόγους της υπουργούς Τουρισμού από χώρες της Μεσογείου, όπως και με την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Cordula Wohlmuther, η οποία έδωσε τα εύσημα στην Όλγα Κεφαλογιάννη να ηγηθεί της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

    Από την πλευρά της η  Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε  πως το ελληνικό  μοντέλο μπορεί  να αποτελέσει πρότυπο για παράκτιους και θαλάσσιους προορισμούς σε διεθνές επίπεδο.

    Αργά το απόγευμα επέστρεψε στην Αθήνα για να περάσει το σαββατοκύριακο με τα δίδυμα παιδιά της και την Δευτέρα επέστρεψε και πάλι στο Costa Navarino.

    Αυτή τη φορά άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου της ABTA – The Travel Association, που είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος πρακτόρων, ταξιδιωτικών γραφείων, αεροπορικών εταιρειών  και tour operators της Μεγάλης Βρετανίας.

    Η επιστολή του Κικίλια και η εταιρεία Cave (σπηλιά)…

    Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε χθες την επιστολή – απάντηση του Βασίλη Κικίλια στα συνεχόμενα αποκλειστικά ρεπορτάζ μας για το σπίτι που αγόρασε στην περιοχή των Ανακτόρων αλλά και για τη διαδρομή της μιας από τις επιταγές που έδωσε.

    Ο υπουργός αν μη τι άλλο απέδειξε ότι θέλει να είναι όλες οι διαδικασίες ξεκάθαρες και όλες οι κινήσεις του διαφανείς.

    Στην επιστολή του ο κ. Κικίλιας λέει: «Είχα ένα οικόπεδο επί της οδού Ηροδότου 84, εντός σχεδίου στο Πανόραμα της Βούλας, όπως αναλυτικά εμφαίνεται στις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ και πόθεν έσχες μου ήδη από το έτος 2016. Πούλησα το οικόπεδο αυτό στην εταιρεία Cave Degli ΜΙΚΕ με τίμημα 900.000€.

    Για την πώληση αυτή συντάχθηκε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο και μετά οριστικό συμβόλαιο τον Μάρτιο του 2024 (την 1.3 και την 28.3.24 αντίστοιχα).

    Η αγοράστρια του οικοπέδου εταιρεία Cave Degli, παρέδωσε σε εμένα δύο επιταγές στο πλαίσιο σύνταξης προσυμφώνου πώλησης του οικοπέδου μου.

    Μεταξύ αυτών ήταν και η υπ’αρ. 07486693-1 ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ επιταγή (με οπισθογράφηση) ποσού 500.000€, προς εξόφληση μέρους του συνολικού τιμήματος πώλησης του οικοπέδου μου».

    Δεκτές προφανώς όλες οι εξηγήσεις του κ. Κικίλια, τις οποίες και δημοσιεύσαμε αμέσως ώστε όλα να ξεκαθαριστούν και να απαντηθούν τα ερωτήματα που είχαν τεθεί.

    Αν και κατά τη γνώμη μου υπάρχουν ακόμη σαφή ερωτήματα, τόσο για το υψηλό τίμημα πώλησης του οικοπέδου, όσο και για την εταιρεία Cave που αγόρασε το οικόπεδο.

    Μια εταιρεία που φαίνεται θυγατρική του κυπριακού ομίλου Apollon Capital Group, συστάθηκε το 2022 και δεν έχει καμιά, μα καμιά δραστηριότητα.

    Μέχρι που αποφάσισε να αγοράσει το οικόπεδο του κ. Κικίλια και μάλιστα «τσιμπημένο» ως προς την τιμή.

    Είναι μια εύλογη απορία…

    … Και το κέρδος 629 χιλ. σε 8 χρόνια

    Εδώ να σημειώσω πάντως ότι αν ο υπουργός Κικίλιας θελήσει να αλλάξει καριέρα κάποια στιγμή στη ζωή του, μπορεί να γίνει άνετα ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας στο χώρο του real estate.

    Και δεν το λέω με καμιά δόση ειρωνείας, το αντίθετο μάλιστα, φαίνεται ότι ξέρει πολύ καλά να αγοράζει ακίνητα και να τα πουλά με σημαντική υπεραξία.

    Όπως θα διαβάσετε και στο αναλυτικό ρεπορτάζ του mononews, ο Βασίλης Κικίλιας απέκτησε το οικόπεδο στο Πανόραμα της Βούλας, στις 27 Μαρτίου του 2015.

    Το τίμημα που προσέφερε ήταν 271.230 ευρώ για μια έκταση 400 τ.μ.

    Κράτησε αυτό το οικόπεδο τα προηγούμενα χρόνια, όπως φαίνεται και από το πόθεν έσχες του, και φέτος τον Μάρτιο το πούλησε αντί 900.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα μας γράφει στην επιστολή του.

    Έβγαλε δηλαδή κέρδος 629 χιλιάδες ευρώ μέσα σε 8 χρόνια.

    Υπέροχη  κίνηση, για τον υπουργό.

      Έχει «μάτι» που λένε και στην κτηματαγορά.

    Βεβαίως εγώ που ρώτησα κάποιους ειδικούς της κτηματαγοράς, μου είπαν κάποια πράγματα που με βάζουν σε σκέψεις.

    Μου είπαν για παράδειγμα ότι η πιο ακριβή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για αγορά οικοπέδου στην οδό Ηροδότου στο Πανόραμα, δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ και κινούνται κατά μέσο όρο στα 1.600-1.800 ευρώ/τ.μ.

    Ο κ. Κικίλιας κατάφερε και πούλησε με 2.250 ευρώ.

    Χαμογέλασα σκωπτικά και σκέφτηκα “Not bad at all”….

    Τα κενά στην Αρχή για το Ξέπλυμα και η ρύθμιση που έρχεται

    Αν είναι μια Αρχή που κάνει από τις πιο ουσιαστικές και σοβαρές δουλειές αυτή δεν είναι άλλη από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων.

    Δηλαδή της Αρχής για το «ξέπλυμα», της οποίας προΐσταται ο ικανότατος Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

    Ο όγκος της δουλειάς που έχει είναι τεράστιος και υπάρχουν πολύ σοβαρές υποθέσεις που διαχειρίζεται.

    Μαθαίνω, όμως, ότι υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με τη στελέχωση της Αρχής η οποία διαθέτει τρεις υπηρεσίες: Αυτή για το «ξέπλυμα», το πόθεν έσχες και την χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

    Κι όμως, διαθέτει μόλις 95 θέσεις εργαζόμενους, από τις οποίες οι 55 καλύπτονται από ελεγκτές.

    Το ακόμη πιο εντυπωσιακό;

    Κανένας τους δεν είναι μόνιμος υπάλληλος, αλλά είναι με αποσπάσεις τριετίας.

    Πράγμα που σημαίνει ότι εκπαιδεύονται σε ένα τόσο δύσκολο χαρτοφυλάκιο και στη συνέχεια… φεύγουν.

    Μου λένε ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και γι’ αυτό ετοιμάζεται ρύθμιση που θα λύνει τέτοια θέματα.

    Διότι αν θέλουμε να πολεμήσουμε το οικονομικό έγκλημα, πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά.

    Κάτω από τον εξαίρετο κύριο Βουρλιώτη να υπάρχουν και ικανότατα στελέχη και ελεγκτές.

    Επιλέγει αναδόχους για το καλώδιο Ελλάδα – Αίγυπτος ο Κοπελούζος…

    Στην πολύ σημαντική φάση των τεχνικών μελετών μπαίνει το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου το γνωστό Gregy του Ομίλου Κοπελούζου που θα έχει μήκος κοντά στα 1000 χιλιόμετρα.

    Ο Χρήστος Κοπελούζος θα επιλέξει τώρα τις τεχνικές εταιρίες που θα εκπονήσουν τις μελέτες αυτές.

    Στο τέλος των μελετών θα υπάρχει η βέλτιστη επιλογή της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και η τεχνική ανάλυση του έργου.

    Στόχος είναι, να μεταφερθεί η «πράσινη» φθηνή αιολική και ηλιακή ενέργεια από τη Β. Αφρική στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας  εντάσσεται και η  επίσκεψη του ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Κάιρο και η συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Dr. Mahmoud Esmat.

    Η  επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών για το GREGY από τη short list των εταιρειών, οι οποίες αρχικά αριθμούσαν πάνω από 20 και η φάση της κατάρτισης των μελετών είναι το νέο, σημαντικό κεφάλαιο  σε ένα από τα πιο δύσκολα έργα συνεχούς ρεύματος HDVC στον κόσμο, μήκους 954 χλμ.

    Έπειτα από πολλά στάδια ωρίμανσης,  στο επόμενο εξάμηνο  θα γίνει γνωστή η τελική του όδευση και κυρίως τα πραγματικά του κόστη, ενδεχομένως διαφορετικά από τις αρχικές εκτιμήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

    Μέχρι την άνοιξη του  2025, ο Χρήστος Κοπελούζος  θα ανακοινώσει την τελική του επενδυτική απόφαση, δηλαδή το εναρκτήριο «kick off», για να πάρει μπροστά η επένδυση και η παραγγελία του εξοπλισμού με κυριότερο φυσικά το καλώδιο.

    Αργά αλλά σταθερά προχωρεί ένα έργο πολύ σημαντικό που λόγω Αιγύπτου και μεγεθών αποκαλείται στην πιάτσα και «φαραωνικό»…

    Ποιος είχε αντιρρήσεις για την παράταση;

    Μέχρι τον Απρίλιο του 2025 έδωσαν παράταση το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ (η κρατική εταιρία έρευνας υδρογονανθράκων) στον Ανδρέα Σιάμισιη της Helleniq Energy και στην EXXONMOBIL.

    Από την πλευρά του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού το θέμα χειρίζονται ο κ. John Ardil Αντιπρόεδρος Διεθνών Εξορύξεων, δηλαδή ο άνθρωπος -κλειδί στον τομέα αυτό και ο κος Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil.

    Η παράταση αφορά στο «μπλοκ», στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης».

    Εκεί κρίθηκε ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος για την ανάλυση και αξιολόγηση των ευρημάτων, για αυτό και ζητήθηκε 6μηνη παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, ήτοι μέχρι και την 9η Απριλίου 2025.

    Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών, όπως περιγράφονται στην επιστολή της εντολοδόχου εταιρείας, σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

    Η επιστολή στάλθηκε αρχές Οκτωβρίου.

    Όπως μου είπε κάποιο «πουλάκι» όμως, υπήρχαν γραφειοκρατικές αντιρρήσεις για την παράταση και χρειάστηκαν τηλέφωνα (από την υφυπουργό κα Αλεξάνδρα Σδούκου;

    Από τον γενικό γραμματέα κο Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη;

    Έτσι λένε στους διαδρόμους…) για να αλλάξουν γνώμη οι κωλυσιεργούντες.

    Μου λένε επίσης πως ακούστηκαν και δυνατές φωνές από το τηλέφωνο.

    Χρειάζονται και αυτές συχνά μάλιστα…

    Το χαλλούμι της Όλυμπος

    Ηχηρά ονόματα της αγοράς αλλά και πολιτικά πρόσωπα βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλλουμιού της Όλυμπος στην Κύπρο.

    Έχουμε και λέμε, από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, που είναι και συντοπίτης της οικογένειας Σαράντη.

    Επίσης, ο Θανάσης Παπανικολάου CEO  της Vivartia, Παναγιώτης Θρουβάλας, πρόεδρος Vivartia, η παρουσία των στελεχών της Vivartia, στον έλεγχο της οποίας είναι οι ανταγωνιστικές γαλακτοβιομηχανίες ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη, δικαιολογείται καθώς  από τη ΔΕΛΤΑ η Ελληνική Γαλακτοκομεία εξαγόρασε τη United Milk Company στη Βουλγαρία.

    Ανάμεσα στις παρουσίες ήταν και ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Mc Victor & Hamilton, Θαλής Πιτούλης, που κινείται στο χώρο της διαφήμισης, ο οποίος δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητος ενώ φαινόταν να έχει ιδιαίτερη οικειότητα με την οικογένεια Σαράντη.

    Πάντως, εγώ αυτό που είδα ήταν ότι το χαλλούμι… έρεε άφθονο προς τέρψιν των ουρανίσκων των προσκεκλημένων.

    Το βαρύ κλίμα για τον Τσούνη και η νέα, υψηλόβαθμη θέση

    Θέμα χρόνου ήταν για όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης η αποχώρηση του Ηλία Τσούνη από τη θέση του εκπροσώπου τύπου του ταμείου έπειτα από 15 μήνες.

    Η χθεσινή είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στις σχέσεις του με τη διοίκηση ψιθυριζόταν εδώ και αρκετές μέρες στην οδό Ακαδημίας.

    Μάλιστα, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης φέρεται να ενημερώθηκε για την αποχώρηση ου κ. Τσούνη χθες το πρωί και λίγα λεπτά πριν την δημοσιοποίησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι πληροφορίες του Wiseman αναφέρουν ότι ήδη ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ έχει ήδη εξασφαλίσει το επόμενο βήμα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας με την ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης σε μεγάλη εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων.

    Έκτακτος έλεγχος στην ΚΤΥΠ για… 2.000 φωτοτυπικά

    Επειδή ο Κωστής Χατζηδάκης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης κονδυλίων, σας πληροφορώ για ένα ζήτημα που υπέπεσε στην αντίληψή μου.

    Το υπουργείο Οικονομικός διέταξε διαχειριστικό έλεγχο από αρμόδια επιτροπή για έναν διαγωνισμό του… 2011.

    Ο έλεγχος θα γίνει στην εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., την εταιρεία που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των εταιρειών «ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.», «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» και «ΟΣΚ Α.Ε.»

    Και ο διαγωνισμός έγινε από τον ΟΣΚ και αφορά στην προμήθεια… 2.000 φωτοτυπικών μηχανημάτων.

    Οι ελεγκτές θα ζητήσουν όλα τα δικαιολογητικά, τις εγκρίσεις και αποφάσεις της τότε διοίκησης του ΟΣΚ, το ιστορικό και την έκβαση της προμήθειας των 2.000 φωτοτυπικών.

    Θα ζητήσει έγγραφα και πρακτικά των δ.σ. του ΟΣΚ και της ΚΤΥΠ και γενικότερα όλες τις αποφάσεις συγκρότησης Επιτροπών Διαγωνισμού, Παραλαβής και Αποσφράγισης Προσφορών Ανοικτού Διαγωνισμού, Αξιολόγησης Τεχνικών Προσφορών, κλπ, καθώς και τα σχετικά πρακτικά συνεδρίασης των Επιτροπών αυτών, κατά τη διαδικασία πραγματοποίησης της εν λόγω προμήθειας.

    Στην απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια τονίζεται ότι: «Σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού, σχετικές πληροφορίες/ιστορικό με τις μετέπειτα ενέργειες του φορέα σας.

    Υπήρχαν νεότεροι παρόμοιοι διαγωνισμοί ή αναθέσεις για την προμήθεια φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων που διεξάχθηκαν με επιτυχία, ή προμηθεύτηκε εντέλει η ΚΤΥΠ ΑΕ αυτού του είδους τα μηχανήματα;»

    Με απλά λόγια δεν ξέρουν αν έγινε καν ο διαγωνισμός;

    Και μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

    Ελληνοκυπριακό επιχειρηματικό δείπνο

    Σημαντική η Σύνοδος των ηγετών των MED9 στην Πάφο όπου θα συζητηθούν και διπλωματικά θέματα, αφού η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής φλέγεται, αλλά και τα σοβαρά ενεργειακά ζητήματα που είναι σε εξέλιξη.

    Το mononews βρίσκεται στην Κύπρο και θα σας ενημερώνει συνεχώς για τα τεκταινόμενα.

    Έμαθα, λοιπόν, από την Πάφο ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα διοργανωθεί στην Κύπρο επιχειρηματικό δείπνο, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ενός δείπνου που έχει σκοπό τη σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών και των επενδύσεων που μπορούν να κάνουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα.

    Να φανταστώ ότι δεν θα προσκληθεί ο… τεράστιος Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ γιατί με τα καμώματά του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Κυπριακός όμιλος πάει… Θεσσαλονίκη

    Μου λένε επίσης οι «κουμπάροι» από την Κύπρο, ότι ο μεγάλος κυπριακός όμιλος Eptagon, που έχει δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό και κατασκευαστικό τομέα, στο λιανικό εμπόριο και στις ΑΠΕ, και είναι αυτός που άνοιξε την πρώτη εταιρεία προμήθειας ενέργειας στο νησί, θα εγκαινιάσει σύντομα γραφεία στη Θεσσαλονίκη.

    Επικεφαλής του ομίλου είναι ένας πολύ δυνατός επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, οποίος ενισχύει συνεχώς τα project στην πράσινη ενέργεια.

    «Φωτιά» στις Βρυξέλλες για τον Τζίτζι

    Λίγο πριν τη κατανομή των κρίσιμων χαρτοφυλακίων στη Κομισιόν, τα περιουσιακά στοιχεία των υποψηφίων επιτρόπων βρέθηκαν στο μικροσκόπιο κι έγιναν αντικείμενο σύγκρουσης μεταξύ των ευρωβουλευτών.

    Μεταξύ αυτών που έβαλαν λάδι στη φωτιά με Αριστερούς και Πράσινους να χαρακτηρίζουν την διαδικασία «φάρσα» ήταν και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Σύμφωνα με το Politico, του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη προέλευση των δεκάδων ακινήτων του με τα 16 διαμερίσματα, τα έξι καταστήματα και αρκετά γκαράζ.

    Οι απαντήσεις του (όπως και των υπολοίπων υποψηφίων) φαίνεται ότι δεν ικανοποίησαν όλα τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων, που ζήτησε από 23 (σε σύνολο 26) υποψήφιους επιτρόπους να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες.

    Στην κληρονομιά των γονιών του απέδωσε ο Τζιτζικώστας τα ακίνητά του αλλά και τις συμμετοχές σε γαλακτοβιομηχανία, σε εταιρεία καφέ αλλά και σε εταιρεία ηλιακής ενέργειας.

    Αν και η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως και στους 23 υποψηφίους, χωρίς την υποστήριξη της Αριστεράς και των Πρασίνων, το Politico επικρίνει τη διαδικασία ελέγχου, βάσει της οποίας το νομικό πλαίσιο είναι τόσο ασαφές, ώστε οι υποψήφιοι επίτροποι απαντούν κατά το δοκούν στα ελεγκτικά όργανα για τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποτελούν πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που αναλάβουν.

    Ποιος μετακόμισε από το Μ.Μ. για άλλο κτίριο;

    Ήταν καλοκαιράκι, οι άδειες των κυβερνητικών στελεχών ήταν σε εξέλιξη, η επικαιρότητα είχε πέσει, ε, δεν ήθελε και πολύ να περάσει απαρατήρητη μια μετακόμιση που έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι έφυγε εδώ και δύο μήνες από το γραφείο του στο ισόγειο του ΜΜ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

    Πήρε των ομματιών του που λέει και ο λαός, πήρε τα exellάκια του και πήγε σε άλλο κτίριο.

    Πού;

    Στο Μποδοσάκειο Μέγαρο για να βρει την ησυχία του. Κι απ’ ότι μαθαίνω η μετακόμιση δεν έγινε για λόγους… χωροταξίας.

    Ήταν πολλά τα νεύρα και οι εντάσεις που δεν άντεξε ο συνήθως πράος Άκης.

    Μαθαίνω επίσης ότι κάποιοι που έμειναν στο Μαξίμου χάρηκαν ιδιαίτερα που είδαν τον υπουργό να φεύγει.

    Και δεν εννοώ τον πανέξυπνο σκύλο Πίνατ, που κάποτε είχε δαγκώσει τον κ. Σκέρτσο.

    Υπάρχουν κι άλλοι που «δαγκώνουν» και μάλιστα πιο… φαρμακερά από τον γλυκούλη Πίνατ.

    Χωρισμός βόμβα στο Μαξίμου;

    Δεν είναι καλό να χωρίζουν τα ζευγάρια.

    Άλλωστε το έχουν πει και οι Γραφές.

    «Ους ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτο».

    Αλλά αν δεν γίνεται κι αλλιώς, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ένα… καλό και ήρεμο διαζύγιο.

    Γιατί σας τα λέω όλα αυτά και σας… μαύρισα την ψυχή; Διότι μου λένε ότι ο «ιός» του διαζυγίου θα χτυπήσει οσονούπω το Μέγαρο Μαξίμου.

    Και μη βιαστείτε να πείτε ότι είναι ο πρωθυπουργός.

    Ο γάμος του Κυριάκου Μητσοτάκη… χαίρει άκρας υγείας.

    Κάποιο άλλο στέλεχος είναι που μαθαίνω ότι το έχει πάρει απόφαση να χωρίσει από τη σύζυγό του.

    Τι να ευχηθούμε εμείς;

    Να χαρεί τη ζωή του.

    Διότι κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν ισχύουν αυτά που έλεγε η μεγάλη «Λαίδη» του ελληνικού τραγουδιού, η Αντζελα Δημητρίου, όταν τραγουδούσε: «Οι χωρισμένοι, δεν γιορτάζουνε ποτέ…»

    Quiz… ευκολάκι για υπουργό που νυχτοπερπατεί

    Ποιος σοβαρός και πρωτοκλασάτος Υπουργός, που υποσχέθηκε στη σύζυγό του πως θα «κόψει τα νυχτοπερπατήματα και τις δήθεν μεταμεσονύκτιες συσκέψεις στο Υπουργείο» ΔΕΝ τηρεί την υπόσχεση κατά γράμμα;

    Πως το καταφέρνει; Απλούστατα, την «κοπανάει» 1-2 ώρες τα απογεύματα από τον υπουργικό του θώκο και κατόπιν επανακάμπτει στο υπουργείο.

    Έτσι μετριάζει, αλλά δεν εξαλείφει τα έντονα παράπονα της… αγαπημένης του.

    Κάτι είναι και αυτό.

    Κατοχυρώνει προσωρινή καταλαγή με το «αίσθημά» του.

    Ποιο είναι το… δράμα του;

    Ότι η νόμιμη σύζυγός του διαβάζει ανελλιπώς mononews.gr και wiseman.

    Του ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη για την επερχόμενη σίγουρη… κρεβατομουρμούρα!

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.