• Τα δίνει όλα ο ΚΜ για Μπελέρη, γιατί τρέχουν Intracom-ΙΝΛΟΤ, τα μυστήρια της Alpha, το ναυάγιο του Σκλήκα και των ΕΛΤΑ για την επιστολική ψήφο, η ενόχληση Πατέρα, το μπάχαλο με το εφοπλιστικό party και η Bentley της Λάτση

    Αν διαβάσετε προσεκτικά τους ισολογισμούς της εισηγμένης LAMDA και τις εκθέσεις αποδοχών, θα διαπιστώσετε ότι χρόνο με τον χρόνο οι αποδοχές του αφεντικού της εταιρείας Οδυσσέα Αθανασίου, βαίνουν σημαντικά αυξανόμενες.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Αμείωτη στήριξη Μητσοτάκη σε Μπελέρη

    «Ασπίδα» προστασίας στην υποψηφιότητα του κρατούμενου στις αλβανικές φυλακές, Φρέντη Μπελέρη, ύψωσε στη χθεσινή του συνέντευξη στην Καθημερινή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις από την αρχή της προεκλογικής περιόδου.

    Συγκεκριμένα είπε ότι «η υποψηφιότητα ήταν μια πράξη βαθιά πολιτική, πράξη αναγνώρισης της σημασίας που αποδίδω στην εθνική μειονότητα μέσα από την υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίστηκε άδικα από το αλβανικό κράτος».

    Ομοίως, στο Action 24 στις 29/5 είπε ότι «Ο τρόπος με τον οποίο η Αλβανία αντιμετώπισε τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας ήταν απαράδεκτος συνολικά».

    Στη, δε, περιοδεία του στην Άρτα, τον Πρωθυπουργό συνόδευσε ο γιος του Φρέντη, Πέτρος, ο οποίος έχει αναλάβει εξ ονόματος του πατέρα του όλη την προεκλογική του καμπάνια.

    Επιπλέον, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία είχε τονίσει ότι η υποψηφιότητα «συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία», ενώ σε τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων δήλωσε ότι «Η Νέα Δημοκρατία στάθηκε, όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό του με επισκέψεις στη φυλακή και παρουσία στις υποτιθέμενες δίκες».

    Αλλά και σε δήλωση του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες είχε εξηγήσει ότι «η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό».

    Όπως καταλαβαίνετε, η στήριξη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας είναι αμείωτη.

     

    Intracom-Intralot: Μεγάλα κέρδη

    Αγαπητοί αναγνώστες, το rebalancing της αγοράς που έγινε την Παρασκευή σήκωσε αρκετή σκόνη.

    Έγιναν πολλά πακέτα, ειδικά τις τράπεζες, όπως για παράδειγμα στην Optima bank, που άλλαξαν χέρια περίπου 2 εκατ. χαρτιά στα 11,98 ευρώ.

    Αντιστροφή της τάσης είχαμε σε δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη στην Intracom και στην Intralot.

    Εμείς έχουμε επισημάνει από την Τρίτη ότι η Intracom είναι η απόλυτα κερδισμένη από το deal με την Ευρώπη Ασφαλιστική.

    Όσοι δεν μας άκουσαν και πούλησαν μέσα στον πανικό την Τέταρτη και την Πέμπτη τις μετοχές της Intracom έχασαν.

    Όσοι ήταν περισσότεροι ψύχραιμοι είδαν τις τιμές των μετόχων τους να σημειώνουν μεγάλα κέρδη την Παρασκευή κατά 6,75%.

    Η μετοχή της Intracom ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 έκλεισε στα 3,78 ευρώ και της Intralot ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27 στα 1,17 ευρώ με άνοδο 5,4%.

     

    Alpha Bank: Tα μυστήρια

    Ένα από τα μυστήρια της αγοράς είναι τελικώς η Alpha Bank.

    Η άνοδος τον τελευταίο χρόνο είναι σχεδόν 0%.

    Για την ακρίβεια πριν από 12 μήνες στις αρχές Ιουνίου έπαιζε στα 1,54 έως 1,56 ευρώ.

    Προ ημερών έκανε ένα μικρό ξεπέταγμα προς το 1,70, αλλά την Παρασκευή βρέθηκε πάλι στα 1,55.

     

    Αθανασίου: Στα 2,56 εκατ. ευρώ

    Αν διαβάσετε προσεκτικά τους ισολογισμούς της εισηγμένης LAMDA και τις εκθέσεις αποδοχών, θα διαπιστώσετε ότι χρόνο με τον χρόνο οι αποδοχές του αφεντικού της εταιρείας, Οδυσσέα Αθανασίου, βαίνουν σημαντικά αυξανόμενες.

    Το 2023 οι συνολικές αποδοχές του κ. Αθανασίου έφθασαν σε 2,56 εκατ. ευρώ από 1,85 εκατ. ευρώ το 2022.

    Η διαφορά εκτιμάται ότι οφείλεται: πρώτον, το one-off ποσό 614 χιλ. ευρώ, που έλαβε ως bonus σε μετρητά από το πρόγραμμα επιβράβευσης, το οποίο είχαν συνάψει Lamda-Varde το 2017, και δεύτερον, λόγω της λήψης μόνο μετοχών από το τρέχον πρόγραμμα επιβράβευσης της Lamda.

    Η μετοχή ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 παραμένει περιξ των 6,70 ευρώ.

    Magnifique!!!

     

    Νίκος Πατέρας: Ενόχληση

    Μπορεί η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας να έχει δώσει εκ νέου ώθηση στα κέρδη των εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, η αύξηση στα τονο-μίλια αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τον κλάδο.

    Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Tradewinds, ο ιδιοκτήτης της Contships, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης containerships κατηγορίας feeder παγκοσμίως, η εξέλιξη αυτή έχει δώσει νέα πνοή στα «γερασμένα» πλοία που υπό άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν στα διαλυτήρια.

    Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξύ στα feeders, καθώς όπως τόνισε: «Προς το παρόν, υπάρχουν περίπου 200 πλοία άνω των 25 ετών στο δικό μας μέγεθος πλοίων, μεταξύ 1.000 teu και 1.500 teu. Αν αυτά τα πλοία δεν διαλυθούν σύντομα, θα υπάρξει υπερπροσφορά στην αγορά».

    Η Contships ιδρύθηκε το 2015 με στόχο να εστιάσει στην επένδυση και διαχείριση πλοίων τύπου container feeder. Η ανάπτυξη της ήταν ραγδαία και σήμερα έχει στόλο 47 πλοίων.

    Ο εφοπλιστής εμφανίστηκε ενοχλημένος που μεγάλες εταιρείες liners κατέχουν περίπου το 60% των παλιών πλοίων feeders.

    Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του:«Μερικές από τις εταιρείες που τάσσονται υπέρ της ανανέωσης του στόλου και εκφράζουν ανησυχίες για το περιβάλον, είναι αυτές που χρησιμοποιούν feeders ηλικίας 25 ή 35 ετών – είναι λίγο ειρωνικό, δεν νομίζετε;».

     

    Γιάννης Ρέτσος: Άξιος

    Χθες, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, απένειμε το οφίκκιο του Άρχοντα Πρωτέκδικου, στον επιχειρηματία Γιάννη Ρέτσο.

    Όπως έλεγε ο ίδιος ο επιχειρηματίας του τουρισμού κ. Ρέτσος σε φίλους του «Δεν μπορώ να περιγράψω τη συγκίνηση του να κρίνεσαι “Άξιος” για την απονομή του τίτλου του Άρχοντα από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Ιεράρχη του Γένους με την απίστευτη απλότητα, που μπορεί το ίδιο εύκολα να προσεγγίσει και να απευθυνθεί σε κάθε μέλος του ποιμνίου του, να καθοδηγήσει, να προσφέρει όραμα, να υπερασπιστεί την ιστορία και τις παραδόσεις και να αναδείξει τη σύγχρονη μορφή της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, με τρόπο που να εμπνέει τις επόμενες γενιές.

    Από σήμερα, ταπεινός Του συνοδοιπόρος, ευγνώμων για την τιμή, έχοντας πλήρη επίγνωση της υποχρέωσης και τεράστια χαρά που αξιώθηκα να βιώσω αυτήν την εμπειρία στο Φανάρι, στο Κέντρο της Ορθοδοξίας».

    Άξιος!!!!

     

    ΕΥΠ: Θέλει να παίξει άλλη μπάλα

    Ξέρετε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει τα… στεγανά της.

    Δύσκολα μπορείς να μάθεις πολλά για το τι κάνει και πώς το κάνει. Το ζούμε άλλωστε εδώ και δύο χρόνια με τις υποκλοπές.

    Όμως, επειδή μ’ αρέσει να ξετρυπώνω πράγματα, μαθαίνω ότι η ΕΥΠ αποφάσισε να ανοιχτεί σε νέες δραστηριότητες, πέραν αυτών των μυστικών υπηρεσιών. Όχι ακριβώς νέες, αλλά που προκαλούν νέο ενδιαφέρον.

    Και πάλι, ωστόσο, όλα γίνονται με απόλυτη μυστικότητα.

    Οι πληροφορίες μου λένε ότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια και με κάποιο τρόπο η ΕΥΠ θέλει να φτιάξει μια Διαχειριστική Αρχή δική της προκειμένου να μοιράζει τα λεφτά του ΕΣΠΑ για τις δουλειές που θέλει να κάνει… όπου αυτή θέλει.

    Εκ των έσω δηλαδή να δίνει κονδύλια για διάφορα… συστήματα, για εκπαίδευση, για έρευνα και ποιος ξέρει για τι άλλο.

    Θα έχει βέβαια κάποιον έλεγχο διαχειριστικό, αλλά στην ουσία θέλει να ελέγχει πλήρως όσα έχει στον προγραμματισμό της.

    Όπως με πληροφορούν στην ΕΥΠ υπάρχει το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτοµίας (Κ.Ε.ΤΥ.ΑΚ.) μια αυτοτελής Υπηρεσία, η οποία διεξάγει εφαρµοσµένη έρευνα και συνεργάζεται με ακαδηµαϊκούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα:

    «Συντονίζει, παρακολουθεί και μετέχει σε δραστηριότητες έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας, προκειμένου να δημιουργεί τα κατάλληλα τεχνολογικά, επιστηµονικά και µεθοδολογικά εργαλεία, τα οποία παρέχει στην Ε.Υ.Π. και σε άλλους δημόσιους φορείς, συμβάλλοντας στην επιχειρησιακή τους ανεξαρτησία».

    Ε, λοιπόν, πηγή μου είπε ότι εκεί δίπλα από το Αμερικανικό Κολλέγιο στην Αγία Παρασκευή δεν αρκούνται στο Κέντρο αυτό αλλά θέλουν τη Διαχειριστική Αρχή για να παίξουν… άλλη μπάλα.

    Χμ, κάτι μου μυρίζει…

     

    Σκλήκας (ΕΛΤΑ): Σοβαρές καταγγελίες με την επιστολική ψήφο…

    Δεν ξέρω ποιον να πρωτοπιστέψω, αγαπητοί αναγνώστες, σχετικά με την επιστολική ψήφο;

    Τα ΕΛΤΑ που τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα σχετικά με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί για να δώσουν οι πολίτες την ψήφο τους ή ανθρώπους που μου έχουν καταγγείλλει σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία.

    Κατ’ αρχάς μου λένε ότι υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, κι όχι λίγες, ότι πολίτες που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, δεν παρέλαβαν ποτέ στο σπίτι τους τα σχετικά έγγραφα.

    Μαθαίνω, δε, ότι η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι έχει παραδοθεί το 96% των φακέλων και γίνονται προσπάθειες από… τις εταιρείες ταχυμεταφορών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Δηλαδή; Τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΤΑ Courier και όσες εταιρείες ανέλαβαν να μεταφέρουν την επιστολική ψήφο στους πολίτες, δεν μπόρεσαν να παραδώσουν σε όλους; Και πότε θα γίνει αυτό;

    Σήμερα λήγει η προθεσμία να παραδοθεί η επιστολική ψήφος από τους πολίτες που επέλεξαν τους ευρωβουλευτές που ήθελαν, αλλά το 4% δεν έχει πάρει καν τα έγγραφα;

    Τι έχουν να πουν άραγε τα ΕΛΤΑ γι’ αυτό;

     

    Γρηγόρης Σκλήκας: Τι λέει για το μπάχαλο και τις 31.000 παραδόσεις που δεν έγιναν;

    Όμως, δεν μένουμε μόνο σ’ αυτές τις καταγγελίες.

    Μου διηγούνται περιπτώσεις πολιτών που ψήφισαν, ζήτησαν ραντεβού για να έρθει κούριερ να παραλάβει, αλλά ραντεβού δεν βρήκαν και τους λένε να πάνε στα ΕΛΤΑ να καταθέσουν μόνοι τους την επιστολική ψήφο.

    Μα, τότε δεν πήγαιναν καλύτερα κατευθείαν στην κάλπη;

    Ρώτησα στα ΕΛΤΑ για τις καταγγελίες αυτές και μου είπαν αρμοδίως ότι σε ό,τι αφορά την παράδοση και παραλαβή των εγγράφων έχει κανονιστεί μέσω τηλεφωνικών και ψηφιακών ραντεβού το 85%, ενώ οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ «σάρωσαν» την Ελλάδα δουλεύοντας ακόμα και εκτός ωραρίου, δηλαδή έως τις 19:00 το απόγευμα, προκειμένου να βγάλουν εις πέρας το απαιτητικό και παρθενικό έργο των ΕΛΤΑ.

    Συγκίνηση και δάκρυα μου ήρθαν στα μάτια γιατί έκαναν τη δουλειά τους.

    Κοινώς, έκλαψα…

    Όμως, το υπόλοιπο 15% που είναι χαμένο;

    Θα πρέπει να πάει σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ; Κι αν είναι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μετακινηθούν;

    Θα καταφέρουν τα ΕΛΤΑ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία όταν η παράδοση και παραλαβή των επιστολών λήγει σήμερα;

    Δηλαδή συγγνώμη διευθύνοντα των ΕΛΤΑ, κ. Γρηγόρη Σκλήκα; Δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν 202 χιλιάδες Έλληνες με επιστολική ψήφο.

    Έχει διεκπεραιωθεί το 85%, δηλαδή 171 χιλιάδες παραλαβές και εκκρεμούν 31 χιλιάδες ενώ εκπνέει η προθεσμία σήμερα;

    Στα ΕΛΤΑ, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι επισκέψεις των ψηφοφόρων στα ΕΛΤΑ είναι λίγες ακόμα και για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι από ότι φαίνεται στράφηκαν στη ψηφιακή τεχνολογία, καθώς αυτή είναι πιο οργανωμένη ως προς τα προϋποθέσεις και τα βήματα προκειμένου να υποβάλει κανείς την ψήφο του.

    Εμείς τι να πούμε; Θα πρέπει να μάθουμε τις επόμενες ημέρες πόσοι τελικά επέλεξαν την επιστολική ψήφο, αλλά αυτή δεν θα φτάσει ποτέ στην κάλπη.

    Είναι θέμα διαφάνειας και κυρίως ικανότητας των ΕΛΤΑ να φέρουν σε πέρας μια τόσο σημαντική επιστολή.

    Ανικανότητα του Σκλήκα ή των εργαζομένων;

    Ή και των δύο;

     

    Λέτε ο φίλος Τζέφρι να κάνει ψυχολογικό μασάζ και στον Αβέρωφ Νεοφύτου;

    Καλή μου φίλη, δικηγόρος στη Λευκωσία, διαβάζοντας προσεκτικά όπως πάντα, όσα έγραφε ο wiseman στις 25 Μαΐου («σε ποιον ο φίλος Τζέφρι Πάιατ κάνει ‘ψυχολογικό μασάζ’») μού τηλεφώνησε και μού είπε: «Καλά τα γράφεις, το πρόσωπο αποδέκτης του ψυχολογικού μασάζ είναι ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου και το project είναι φυσικά η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το  Great Sea Interconnector, όπου οι εμείς οι Κύπριοι έχουμε  στυλώσει τα πόδια».

    Αφού συμφωνήσαμε σε όλα εκτός από το νησί με τις ωραιότερες παραλίες (η φίλη δικηγόρος θεωρεί τη χερσόνησο του Ακάμαντα στην Κύπρο, ο wiseman τα Φαλάσαρνα και τον Μπάλο στα Χανιά αλλά… γούστα είναι αυτά) μου έριξε και τη σαϊτιά: «Δεν λες στον… φίλο σου τον Τζέφρι να γίνει ψυχαναλυτής και ενός άλλου παράγοντα που υπονομεύει ανοιχτά το έργο;».

    «Ποιος είναι αυτός, εκτός από το γνωστό και μη εξαιρετέο Νάσο Κτωρίδη που, όμως, δεν τον υπολογίζουν πλέον;».

    «Είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2023, ο οποίος ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος και δεν πέρασε καν στον δεύτερο γύρο» με αποσβόλωσε.

    «Μα… ο θεσμικός Αβέρωφ αντιδρά σε project ωφέλιμο για το νησί που το χρηματοδοτεί και το αμερικανικό Δημόσιο;» αντέτεινα.

    «Όχι μόνο αυτό, αλλά επιμένει να χαρακτηρίζει το έργο ως σκάνδαλο, επειδή, λέει, θα φορτώσει προβλήματα τόσο τους Κύπριους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς ΑΠΕ για τους οποίους κόπτεται πάρα πολύ, ούτε μέτοχος να ήταν».

    «Και… τι προτείνει το παροπλισμένο θωρηκτό Αβέρωφ Νεοφύτου;» είχα την περιέργεια.

    «Μας μιλάει για αποθήκευση, που κατά σύμπτωση θα γίνει -εάν γίνει- από τους παραγωγούς ΑΠΕ» μου ανέλυσε η φίλη δικηγόρος.

    «Το συμπέρασμά σου;» ρώτησα για να βγάλω τίτλο στο θέμα μου.

    «Μμμμ προσπαθώ να θυμηθώ ποιος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στην Κύπρο, σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ βρε παιδί μου…».

    «Το νεαρό της ηλικίας σου δεν σε εμποδίζει να είσαι καυστική μεν, αλλά πάνσοφη» της είπα γελώντας και την προσκάλεσα το καλοκαίρι στα Χανιά…

     

    Δαγούμας «λάβρος» κατά της κας Zanninotti (ENAON EDA)…

    Πήρε το όπλο του (συμβολικά έτσι;) ο Πρόεδρος της  ΡΑΑΕΥ και θαμώνας της στήλης Θανάσης Δαγούμας.

    Με επίσημη επιστολή που κοινοποίησε στο ΥΠΕΝ, στρέφεται κατά της Διευθύνουσας Συμβούλου της ENAON EDA (είναι ο καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ μετά τη συγχώνευσή τους) κας Francesca Zanninotti.

    Την εγκαλεί σε έντονο ύφος μάλιστα επειδή δεν πληρώνει τα νόμιμα αντισταθμιστικά σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, που καλείται να δώσει η Enaon EDA.

    Κατηγορεί την Ιταλίδα μάνατζερ για «παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δραστηριότητά της και τους όρους αδείας της» και την καλεί «να δώσει εξηγήσεις σε σχέση με την καθυστέρηση στην επιστροφή των εγκεκριμένων αντισταθμιστικών μέχρι και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου».

     

    Το στόρι της κόντρας…

    Όπως έχουν γράψει κατ’ επανάληψη mononews.gr και wiseman, το 2020 και μετά από αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ και μακρύ διάλογο με την ΕΕ, η ΡΑΕΕΥ (πρώην ΡΑΕ) με απόφασή της υποχρέωσε τις τρεις τότε εταιρίες Διανομής (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) να καταβάλουν αντισταθμιστικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για το διάστημα 14 Αυγούστου 2015 έως και 1 Δεκεμβρίου 2016 που πλήρωσαν αυξημένο τέλος διανομής (4 ευρώ/μεγαβατώρα).

    Η απόφαση προέβλεπε την καταβολή ενός συνολικού ποσού της τάξης των 4,1 εκατ. ευρώ και την καταβολή του σε 36 άτοκες δόσεις από 1/1/2021 έως 31/10/2024.

    Η Εnaon EDA άσκησε προσφυγή και αίτηση αναστολής κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απορρίφθηκε, αλλά τώρα θέλει να προσφύγει στο ΣτΕ.

    Ο κος Δαγούμας στην επιστολή του λέει  ότι «Οι  αποφάσεις της Αρχής πληρούν το λειτουργικό κριτήριο της άμεσης εξυπηρέτησης του δημοσίου σκοπού και η μη συμμόρφωση με αυτές υπονομεύει τον σκοπό του δημοσίου συμφέροντος που αυτές εξυπηρετούν» και προσθέτει ότι «Κατόπιν δε και της κατ’ ουσίαν απόρριψης της ασκηθείσας προσφυγής της εταιρείας enaon EDA, βάσει των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δεν υφίσταται νόμιμο έρεισμα για οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ως προς την καταβολή από την εταιρεία των εγκεκριμένων επιστρεπτέων ποσών προς τους Επιλέγοντες Πελάτες που είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών μέτρων.

    Η καθυστέρηση που ήδη έχει σημειωθεί από την έκδοση των αποφάσεων της Αρχής έως σήμερα, υπερβαίνει το εύλογο και είναι παντελώς αδικαιολόγητη».

    Σκληρός ο Δαγούμας και να δούμε τη συνέχεια…

     

    Πολλά μέτωπα ο Θανάσης…

    Πάντως ο επικεφαλής της ΡΑΕΕΥ και όπως γράψαμε οιονεί θαμώνας της στήλης, εμφανίζεται πολύ δυναμικός τώρα τελευταία.

    Πότε ανταλλάσσει βαριές κουβέντες με τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ κο Μάνο Μανουσάκη (άλλος θαμώνας της στήλης) στο ΥΠΕΝ εις επήκοον αξιωματούχων και γραμματέων, πότε λέει στους δικούς του συνεργάτες «εγώ δεν φοβάμαι να συγκρουστώ με ισχυρούς επιχειρηματίες αν έχω δίκιο, όχι σαν κάποιους άλλους που είναι…» και πότε διαφωνεί τεκμηριωμένα και καλοπροαίρετα πάντως με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, κυρίως για τις αυξήσεις στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

    Είναι επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής και η θητεία του δεν ανακαλείται, θυμίζουμε…

     

    Στη Fibergrid το δίκτυο οπτικής ίνας αλλά τι κρατάει η ΔΕΗ

    Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις 27 Ιουνίου θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής στην 100% θυγατρική της Fibergrid.

    Ωστόσο, το δικαίωμα χορήγησης πρόσβαση σε τρίτους της οπτικής ίνας το διατηρεί η ΔΕΗ.

    Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΔΣ της Fibergrid «Δεν συνιστά στοιχείο του Κλάδου και δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής «ΕΔΔΗΕ») για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του ΕΔΔΗΕ, το οποίο διατήρησε η ΔΕΗ, δυνάμει του άρθρου 129 παρ. 1 του Ν. 4819/2021, και θα εξακολουθεί να διατηρεί και μετά την απόσχιση».

    Η ίδια Γενική Συνέλευση θα αποφασίσει τροποποίηση των άρθρων 9,15 και 31 του καταστατικού της ΔΕΗ που αφορούν τη σύνθεση του ΔΣ, τις αρμοδιότητες του Διεθύνοντος Συμβούλου και τη διανομή κερδών.

    Επίσης θα αποφασίσει την επαναγορά μετοχών.

    Να θυμίσουμε εδώ, ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο Γιώργος Στάσσης, είπε ότι στόχος είναι να φτάσει στο 10% το ποσοστό των ιδίων μετοχών από 2,5% σήμερα.

    Και να το διαθέσει, το 1/3 για στρατηγικές συνεργασίες, το 1/3 στα στελέχη της επιχείρησης και το 1/3 να διαγραφεί για αύξηση της αξίας της εταιρείας.

     

    Η Ξένια Καζόλη στο δ.σ. της Μυτιληναίος

    Αύριο, Τρίτη θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Μυτιληναίος που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον από την αγορά για πολλούς λόγους, καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται για την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Η ενίσχυση της παρουσίας γυναικών στο Δ.Σ. είναι στόχος και ήδη οι γυναίκες αποτελούν το 30,77% επί του συνόλου των μελών διοικητικού συμβουλίου και 44,45% επί του αριθμού των μη εκτελεστικών μελών).

    Με ομόφωνη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Mytilineos, μετά από εισήγηση και πρόταση της Επιτροπής Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων της Εταιρείας, προς το διοικητικό συμβούλιο, θα προταθεί  στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρεία να εκλεγεί η κα Πολυξένη (Ξένια) Καζόλη ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με θητεία έως 02.06.2026

    Η κα Καζόλη είναι έμπειρη διεθνής δικηγόρος, μέλος των δικηγορικών συλλόγων Νέας Υόρκης, Παρισιού και Αθηνών.

    Έχει ολοκληρώσει μεγάλες και πολύπλοκες συναλλαγές για περισσότερα από είκοσι χρόνια σε πολυεθνικά περιβάλλοντα, έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε ιδιωτικοποιήσεις και προσφορών, και έχει συμβουλεύσει πελάτες σχετικά με τους οικονομικούς κανονισμούς της ΕΕ και την εταιρική διακυβέρνηση.

    Μέχρι το 2015, ήταν σύμβουλος στην Allen & Overy LLP, όπου πέρασε 15 χρόνια ειδικευμένη σε διεθνείς προσφορές χρεωστικών και συμμετοχικών τίτλων και συμβουλεύοντας για ιδιωτικοποιήσεις και διασυνοριακές συναλλαγές.

    Πριν από αυτό, εξασκούνταν με την Skadden Arps LLP στα γραφεία τους στο Παρίσι και το Λονδίνο στην ομάδα διεθνών κεφαλαιαγορών.

    Τα τελευταία χρόνια συμβουλεύει σχετικά με τη ρυθμιστική μεταρρύθμιση και την εταιρική διακυβέρνηση κυβερνήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών, από μικρές έως μεγάλες.

    Υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως ανώτερη σύμβουλος στην Nestor Advisors Ltd, μια συμβουλευτική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου που ειδικεύεται στην εταιρική διακυβέρνηση.

     

    Ξένια Καζόλη
    Ξένια Καζόλη

     

    Q&R: Αναβολή της γενικής συνέλευσης

    Αναβολή για τις 13 Ιουνίου πήρε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εισηγμένης πληροφορικής Q&R, καθώς την Παρασκευή που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, δεν πέτυχε απαρτία.

    Η ΕΓΣ κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 45%, με τον κ. Πασχαλάκη ωστόσο να εκπροσωπεί το ποσοστό της βασικής μετόχου κ. Σοφίας Σωτηράκου.

    Το βασικό θέμα της ΕΓΣ ήταν η ψήφιση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας μέχρι του ποσού των 30,100 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται, από τα 30 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, περίπου τα 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές της Q&R, η οποία προτίθεται με τα νέα εφοπλιστικά κεφάλαια που «μπήκαν» να επεκταθεί σε νέες αγορές αλλά και νέους τομείς.

     

    Ηχηρό «σφυράκι» για την Καρδασιλάρης…

    Οι πλειστηριασμοί ακινήτων στο e–auction είναι πολλές φορές ο καθρέφτης του ελληνικού επιχειρείν.

    Εκεί καταλαβαίνεις ποιες εταιρείες, άλλοτε ισχυρές οδηγούνται στο –ντροπιαστικό είναι η αλήθεια– σφυράκι που χτυπά και χάνονται περιουσίες.

    Ψάχνοντας τους πλειστηριασμούς του μήνα που μπήκε έπεσα πάνω σε ένα όνομα που μου θύμισε παλιές καλές εποχές.

    «Καρδασιλάρης», αγαπητοί αναγνώστες ή Cardico για όσους θυμούνται την εταιρεία που μεσουρανούσε κάποτε και στο Χρηματιστήριο.

    Στις 28 Ιουνίου, λοιπόν, βγαίνει στο σφυρί το εργοστάσιο της πτωχευμένης πλέον εταιρείας στο Σχηματάρι, με αρχική τιμή 9,593 εκατ. ευρώ.

    Το ακίνητο που πλειστηριάζεται είναι ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 58.314,78 τ.μ. με τις επ’ αυτού βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

    Οι προβλεπόμενες επιφάνειες των εγκαταστάσεων σύμφωνα με την τελευταία οικοδομική άδεια ανέρχονται σε 26.879,09 τ.μ., εκ των οποίων κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι, συμπεριλαμβάνοντας τους χώρους γραφείων και της κατοικίας, συνολικής επιφάνειας 20.803,98 τ.μ., κύριοι αποθηκευτικοί χώροι επιφανείας 2.314,78 τ.μ., και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις επιφανείας 3.720,61 τ.μ.

     

    …και πώς πτώχευσε ο «βασιλιάς των ξηρών καρπών»

    Θυμήθηκα που λέτε ότι η οικογένεια Καρδασιλάρης έχει επιχειρηματική ιστορία που ξεκινά από το 1862 στη Χίο.

    Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην παραγωγή και εμπορία ξηρών καρπών στην Ευρώπη, μπήκε στο Χρηματιστήριο ως Cardico το 1996.

    Και να σκεφτείτε ότι το 2005 η επιχείρηση παρουσίαζε τζίρο 230 εκατ. ευρώ.

    Πέντε χρόνια αργότερα κι ενώ η κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα, ο τζίρος έπεσε στα 40 εκατ. και η εταιρεία πήρε την κάτω βόλτα.

    Η εταιρεία χτυπήθηκε από μια μακρά περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά το 2007-2009 που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις παραγγελίες ξηρών καρπών.

    Η εταιρεία επίσης είχε κλείσει πολυετή ακριβά συμβόλαια αγοράς πρώτων υλών αλλά οι τιμές κατέρρευσαν λόγω υπερπροσφοράς στην Ανατολή, με αποτέλεσμα το ρευστό να εξαφανιστεί.

    Το 2012 κηρύχθηκε σε πτώχευση, ενώ είχε συλληφθεί και ο «βασιλιάς των ξηρών καρπών», Νίκος Καρδασιλάρης για χρέη, ο οποίος το 2018 έφυγε από τη ζωή βλέποντας το δημιούργημά του να καταρρέει…

     

    Μητσοτάκης: Το 33% και o ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ

    Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει κι ο λαός με τις Ευρωεκλογές να φτάνουν και τα κόμματα να κοιτάζουν εκτός από τα ποσοστά και την επόμενη ημέρα.

    Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία αν πάρει ποσοστό 33% plus θα έχει μεγαλύτερη άνεση για να κάνει τις αλλαγές που θέλει.

    Και ο Μητσοτάκης, απ’ ότι ακούγεται θα πάει με μεγαλύτερη άνεση σε ανασχηματισμό, ίσως τον Σεπτέμβριο, αναβαθμίζοντας και όσους «έβαλαν πλάτη» αυτή την περίοδο.

    Αν πάλι το ποσοστό δεν είναι καλό, θα ξεκινήσει ένας κύκλος μουρμούρας, αλλά μη φανταστείτε κάτι δραματικό.

    Απλά η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή σε μεγάλες αλλαγές στον προγραμματισμό της δείχνοντας ότι έλαβε το μήνυμα.

    Ειδικά στο μέτωπο της ακρίβειας όπου ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά τα… ράφια καίνε.

    Βέβαια, ο Κυριάκος πρόσφατα είπε ότι δεν του αρέσουν οι πολλοί ανασχηματισμοί, ενώ κάποιοι τονίζουν ότι ένας ανασχηματισμός δεν πρέπει να συνδεθεί με το αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος των αλλαγών πριν από τη ΔΕΘ.

    Δηλαδή να περάσει το «καυτό» καλοκαίρι και μετά…

    Μου αρέσει αυτή η θεωρία και θα την υιοθετήσω…

     

    Κασσελάκης: Πολλά νεύρα και ο Αλέξης καραδοκεί

    Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνω ότι επικρατεί εκνευρισμός.

    Κάτι οι δημοσκοπήσεις που δεν είναι όσο καλές θα ήθελε ο Κασσελάκης, κάτι η τεράστια γκάφα του προέδρου να ανοίξει μέτωπο με τον Τσίπρα, ουσιαστικά «αποστρατεύοντάς» τον, έχει φέρει πολλές μουρμούρες.

    Μαθαίνω για παράδειγμα ότι για τους «τσιπρικούς» ο κύβος ερρίφθη και μην παραξενευτείτε αν δείτε την Κυριακή οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού να ψηφίζουν Νέα Αριστερά και να εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ από Δευτέρα.

    Στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι φοβούνται την σιωπηρή προς το παρόν οργή του Αλέξη Τσίπρα γιατί ο Κασσελάκης τον απαξίωσε λέγοντας ότι δεν έχει βλέψεις κι ότι δεν θα τον έκανε υπουργό. Σα να του έλεγε δηλαδή «πήγαινε για τσάι με την Μπέτι, από την πολιτική τέλειωσες».

    Μαθαίνω, δε, ότι αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από 16%-15% θα έχουμε τον… ασκό του Αιόλου να εκρήγνυται, όχι απλώς να ανοίγει. Και τον Τσίπρα να επισπεύδει το… rebalancing και να ετοιμάζεται για την… ηγεσία στην Κεντροαριστερά.

     

    Ανδρουλάκης: Τα χαμόγελα, οι φόβοι και το Συνέδριο

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ, χαμογέλασαν και τα μούσια του Νίκου Ανδρουλάκη με την έρευνα της Prorata που τους έδινε δεύτερο κόμμα, όμως δεν είναι όλα ρόδινα.

    Η Αττική παραμένει ακόμη ανοικτή πληγή, ίσως και η Θεσσαλονίκη, παρά τον κάπτεν Ζαγοράκη.

    Όμως, θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να χαμογελάσουν για τα καλά στο ΠΑΣΟΚ.

    Αν γίνει αυτό ο Ανδρουλάκης προχωρά ακάθεκτος, κάνοντας αλλαγές στο κόμμα κι ελπίζοντας να γίνει πιο θελκτικό το κόμμα μέχρι τις εθνικές κάλπες.

    Αν τα ποσοστά είναι χαμηλά, δηλαδή από 12% έως 14% τότε θα υπάρξει γκρίνια, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση φωνής.

    Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να φύγει βεβαίως, ίσως να γίνει ένα Συνέδριο που θα το ελέγξει ο μηχανισμός Ανδρουλάκη, αλλά ίσως και να διαφανούν πιο ξεκάθαρα οι μνηστήρες.

     

    Ο ΦΠΑ και ο Χρυσοχοΐδης… που δεν αλλάζει

    Βλέποντας χθες τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά, αυτό που διαπίστωσα ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να μη δεσμευτεί για τίποτε και να μην πει πολλά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζητήσεις.

    Στέκομαι, όμως στο ότι επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ διότι η χώρα θα γυρίσει σε χρόνια μνημονίων.

    «Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός και όποιος λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση, να μας πει ποιες παροχές θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσει, θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία», είπε.

    Επίσης στέκομαι στο ότι επέμεινε ότι θα επιμείνει στην επιδοματική πολιτική και στη στήριξη των εισοδημάτων, με αύξηση μισθών και συντάξεων.

    Δεν απάντησε τι θα κάνει αν η ΝΔ δεν πιάσει τον στόχο του 33%, λέγοντας ότι πρέπει να συγκρίνουμε ποσοστά ευρωεκλογών, αλλά δεν απέκλεισε βεβαίως την προοπτική να κάνει ανασχηματισμό.

    Ο πιο… χαρούμενος υπουργός, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου είναι μάλλον ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χθες πόσο καλή δουλειά γίνεται και πόσο έχει αυξηθεί η αστυνόμευση.

    Άρα… μην περιμένετε αλλαγές στη λεωφόρο Κατεχάκη, ειδικά μετά τα εύσημα του πρωθυπουργού στον υπουργό για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού τελικού στη Νέα Φιλαδέλφεια

     

    Allied shipbroking: Αργυρός και μπάχαλο

    Ένα από τα party που συζητήθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα ήταν της εταιρείας Allied Shipbroking που πραγματοποιήθηκε στο Riviera, στη Βούλα.

    Ο director της εταιρείας Γιάννης Κωστογιάννης, έχοντας δίπλα του την αγαπημένη του κόρη, με μια σύντομη ομιλία ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους της εταιρείας, που τόσα χρόνια στηρίζουν την Allied.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να χρησιμοποιήσει την αγαπημένη του φράση «συμβαίνει τώρα».

    Στη συνέχεια ο γνωστός αοιδός Κωνσταντίνος Αργυρός «τα έδωσε όλα» και το κοινό ήταν ιδιαίτερα happy.

    Εκεί, όμως που σταμάτησε η διασκέδαση, ξεκίνησε η ταλαιπωρία.

    Οι παρκαδόροι του RIVIERA τα έκαναν μπάχαλο.

    Είχαν μπερδέψει τα κλειδιά των αυτοκινήτων.

    Αφού τα έβρισκαν με κόπο, στη συνέχεια δεν ήξεραν πού είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητα των καλεσμένων.

    Αυτόπτες μάρτυρες υπολόγισαν κάποια στιγμή την ουρά στα 500 άτομα.

    Όλοι περίμεναν καρτερικά τα αυτοκίνητά τους.

    Δεν ξέρω εάν το νούμερο 500 είναι υπερβολικό.

    Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω.

     

    Μαριάννα Λάτση: Η Bentley

    Το Σάββατο το βράδυ, αγαπητοί αναγνώστες, το περίφημο beef bar στον Αστέρα της Βουλιαγμένης γέμισε με εφοπλιστικές παρέες.

    Πηγές μου που τις εμπιστεύομαι απόλυτα, μου είπαν ότι ξεχώρισε με την παρουσία της η όμορφη Μαριάννα Λάτση, ντυμένη στα χρυσά, η οποία μάλιστα κατέφθασε με ένα λευκό SUV Bentley Bentayga.

    Έμαθα, μάλιστα, ότι κάποιες άλλες παρέες, απέφυγαν να της μιλήσουν.

    Αυτό που μου κέντρισε την περιέργεια είναι εάν οι παρέες απέφυγαν να της μιλήσουν, επειδή στην παρούσα φάση… «τους αγνοεί» η ίδια!!!

    Θα ρωτήσω περισσότερα και θα επανέλθω!!!

    Oh. My God!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.