• O Σταϊκούρας, ο Μιτζάλης και νέα κόλπα της ΑΒΑΞ, οι υποστηρικτές του pirouetter ΜΜ και οι Κύπριοι χωριάτες, πού το πάνε οι Aφοί Σαράντη, το επεισόδιο Καιρίδη – Ακάρ, τα γενέθλια του Καρώνη και η εμφάνιση του Νικολάου με την Χρυσή Β.

    Πού θα βγάλει όλο αυτό το κύμα της αγοράς μετοχών της εταιρείας τους, από τους αδελφούς Σαράντη;

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Πτώση για την JUMBO, καλή εικόνα για Εθνική

    Αγαπητοί αναγνώστες η αγορά χθες δεν ήταν καλή.

    Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,56%, αλλά υπήρξαν μάλλον ακατανόητες ρευστοποιήσεις κυρίως σε Πειραιώς, Eurobank, AEGEAN, OTE.

    Για μια ακόμα ημέρα συνεχίστηκαν οι εκτεταμένες πωλήσεις στην JUMBO που έκλεισε με απώλειες 1,33% στα 23,88 ευρώ, με όγκο συναλλαγών τα 146.000 χαρτιά.

    Καλή εικόνα για την Εθνική που έκλεισε με μικρά κέρδη και για την 3E που έκλεισε με ισχυρή άνοδο.

    Ο Σταϊκούρας, ο Μιτζάλης και νέα κόλπα της ΑΒΑΞ

    Αγαπητοί αναγνώστες, το  έργο της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας συνεχίζεται με μεγάλες δυσκολίες καθώς οι απεργίες των εργαζομένων μια σταματάνε, μια συνεχίζονται.

    Όπως θυμάστε, ο τέως υπουργός Υποδομών υπέγραψε μια απόφαση που έδωσε στην ΑΒΑΞ πριμ έγκαιρης υλοποίησής του έργου περίπου 58 εκατ. Ευρώ.

    Δηλαδή σχεδόν 6-7 χρόνια πριν ολοκληρωθεί το έργο, στο υπουργείο προέβλεψαν ότι θα υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα από όσο είχε υποσχεθεί  η ηγεσία της εισηγμένης εταιρείας υπό τον Κωνσταντίνο Μιτζάλη.

    Η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας υποφέρει από μία γνωστή «ασθένεια» των δημόσιων έργων και αυτή δεν είναι άλλη από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, τις προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά και τη χρονοτριβή της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom όσον αφορά την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία των δύο μετροπόντικων στα εργοτάξια Κατεχάκη και Βεΐκου, ενώ το έργο μένει πίσω λόγω της διαρκούς απεργίας των εργαζομένων του Ομίλου.

    Σημειώνεται ότι έχει ήδη αναγνωριστεί καθυστέρηση ενός έτους με ευθύνη του Δημοσίου και επομένως η παράδοση του έργου μεταφέρεται από το 2029 στο 2030.

    Την ίδια στιγμή όμως η ΑΒΑΞ θα πρέπει να δώσει λύσεις στα παραπάνω κολλήματα καθώς έχει λάβει το πριμ έγκαιρης υλοποίησης των 57,7 εκατ. € από το Υπουργείο Υποδομών και σε περίπτωση καθυστέρησης παράδοσης του έργου με δική του ευθύνη θα πρέπει να το δώσει πίσω.

    Σε αυτό το σημείο με αφορμή το πριμ έγκαιρης υλοποίησης, ο WISEMAN θέτει μια σειρά από ερωτήματα:

    Ισχύει ότι τα λεφτά αυτά τα χρησιμοποιεί η ΑΒΑΞ, για να πληρώνει εγγυητικές άλλων έργων;

    Ισχύει ότι μέρος των χρήματων αυτών έχει κατατεθεί σε υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις στις τράπεζες;

    Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας,  οφείλει να παρεμβεί και να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις, από το ηγετικό δίδυμο της εταιρείας δηλαδή τους κ. Μιτζάλη και Ιωάννου.

    Ούτε λευκός, ούτε μαύρος καπνός για το καλώδιο

    Δύσκολα τα πράγματα, μαθαίνω, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, αλλά όχι και οριστικό ναυάγιο.

    Η χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία που κράτησε πέντε ώρες δεν έβγαλε «λευκό καπνό», ουσιαστικά αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά.

    Δηλαδή την έγκριση του σχεδίου για την χρηματοδότηση του έργου ώστε να συνεχίσει και η γαλλική Nexans να κατασκευάζει το καλώδιο.

    Φαίνεται ότι και στη Μεγαλόνησο υπάρχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις και κάποιοι δεν θέλουν τη διασύνδεση παίζοντας καθυστέρηση.

    Δεν ξέρω αν σ’ αυτό συνέβαλαν και οι λανθασμένοι χειρισμοί του κ. Μάνου Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ, αλλά είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Σκυλακάκης έκανε τα πάντα για να προχωρήσει το έργο.

    Όπως μου έλεγαν από την Κύπρο επαΐοντες του θέματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης: «Φαίνεται ότι οι κουμπάροι κάνουν καθυστερήσεις γιατί κατά βάθος δεν θέλουν το έργο.

    Παίζεται ένα παιχνίδι… ποιος θα πάρει τον μουτζούρη του ναυαγίου του καλωδίου».

    Χθες, πάντως, συμφωνία δεν επιτεύχθηκε, τα παζάρια θα συνεχιστούν κι αυτό με τη βοήθεια των… Γάλλων καθώς η Nexans έδωσε νέα παράταση…

    Ποιοι στηρίζουν τον pirouetter Μάνο και οι Κύπριοι χωριάτες

    Μαθαίνω πως ένας υπουργός της κυβέρνησης και ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, ασκούν ευγενικά την επιρροή τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ. δεν μπορούν να τον πιέσουν φυσικά, έχει πάρει 41% δεν το ξεχνούν…) ώστε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση ή και υπαινιγμό υπέρ του «παραπαίοντος» κυρίου Μάνου Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ, του γνωστού και ως Πιρουέττα.

    Οι δυο… ευγενικοί παρακαλούντες ρίχνουν τα βάρη της μεγάλης κρίσης για τον αγωγό Κρήτης – Κύπρου αποκλειστικά στους Κύπριους.

    Όχι ότι δεν έχουν ευθύνες στη Μεγαλόνησο, αλλά ερωτώ: ποιος έλεγε μέχρι πρόσφατα ψέματα στο Μητσοτάκη: «Πρόεδρε μην ανησυχείς, τους έχω στο τσεπάκι μου τους… χωριάτες Κύπριους;»

    Πάντως οι «χωριάτες» Κύπριοι έμαθαν τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του ΜΜ και φυσικά τα πήραν στο κρανίο.

    Προφανώς ο ΜΜ είναι τόσο αφελής, που δεν κατάλαβε ότι τον «κάρφωσαν» οι Ελληνάρες, στους ιδίους τους Κυπρίους.

    Και πάλι όταν αποδείχτηκε πως… δεν τους είχε στο τσεπάκι του, ποιος απείλησε με αγωγές τα μέλη της ανεξάρτητης ΡΑΕΚ (είναι η ΡΑΑΕΥ της Κύπρου) και αυτοί κατέφυγαν ωρυόμενοι «στον χωριάτη» κατά τον ΜΜ, Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη;

    Που με τη σειρά του ζήτησε να βγει από τη μέση ο Μανουσάκης μήπως βρεθεί άκρη!!!

    Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και ο wiseman δεν θα προσθέσει κάτι άλλο σεβόμενος την κρισιμότητα των στιγμών για ένα γεωπολιτικό έργο των 2 δισ…

    Πού το πάνε οι αδελφοί Σαράντη…

    Πού θα βγάλει όλο αυτό το κύμα της αγοράς μετοχών της εταιρείας τους, από τους αδελφούς Σαράντη;

    Ασφαλώς δεν είναι συγκυριακό, ούτε φυσικά και…τυχαίο, το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο οι βασικοί μέτοχοι βάζουν προσωπικά τους λεφτά και ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους στη Sarantis Group.

    Οι Κυριάκος, Γρηγόρης και Κατερίνα Σαράντη έχουν διαθέσει από τα τέλη του περσινού Μαρτίου έως τώρα, 20,8 εκατ. ευρώ εν συνόλω για να αποκτήσουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,1% των υφιστάμενων τίτλων της εταιρείας.

    Στην οποία πλέον, έχουν φτάσει να κατέχουν το 57,394%.

    Σπαστό σε τρία μερίδια, όπου από τα τρία αδέλφια, ο Κυριάκος έχει το μεγαλύτερο κομμάτι (25,85%), ενώ ακολουθούν ο Γρηγόρης με 20,45% και η Κατερίνα με ποσοστό λίγο πάνω από το 11%.

    Ξεκίνησαν να αγοράζουν συντονισμένα μετοχές από τα επίπεδα των 6,66 ευρώ, η τελευταία τους συναλλαγή έγινε προ ημερών στα 11,01 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος κτήσης για όλα τα «χαρτιά» που έχουν μαζέψει ανέρχεται στα 7,61 ευρώ.

    Αν κάποιος ακολουθούσε τα ίδια βήματα με τους βασικούς μετόχους θα είχε καταγράψει υπεραξίες της τάξεως του 45%.

    Οι πλέον υποψιασμένοι στην αγορά θεωρούν βέβαιο ότι οι αδελφοί Σαράντη κινούνται βάσει  συγκεκριμένου σχεδίου.

    Διότι με τα ανεβασμένα ποσοστά τους μπορούν ευκολότερα και υπό μελλοντικές προϋποθέσεις να… ανοίξουν την πόρτα σε κάποιον στρατηγικό εταίρο.

    Παραχωρώντας του ένα σημαντικό ποσοστό, που τουλάχιστον σε αρχική φάση δεν θα γεννούσε την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

    Επί του παρόντος βέβαια δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη νύξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτά δεν προαναγγέλλονται.

    … Και οι αλλαγές στη διοίκηση

    Στην έως τώρα ροή των εξελίξεων δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός της πρόσφατης αναμόρφωσης της διοικητικής δομής στη Sarantis Group.

    Με τους βασικούς μετόχους να κάνουν ένα… βήμα πίσω στην άσκηση διοίκησης.

    Ο Κυριάκος Σαράντης ανέλαβε θέση εκτελεστικού Προέδρου, δίνοντας τη σκυτάλη για το νευραλγικό πόστο του CEO στον Γιάννη Μπούρα.

    Επίσης ο έως πρόσφατα Πρόεδρος Γρηγόρης Σαράντης, πήγε στη θέση του μη εκτελεστικού Αντιπροέδρου.

    Η τρίτη των αδελφών Κατερίνα Σαράντη έχει αποχωρήσει προ καιρού από τη θέση μέλους που κατείχε στο Δ.Σ.

    Με όλα αυτά εκείνοι που «βλέπουν» ότι…κάτι ψήνεται στη Sarantis, μπορεί να ΄χουν δίκιο.

    Τι κέρδη πέτυχε η «πολύφερνη νύφη» στην αγορά των σούπερ μάρκετ

    Με 27 καταστήματα στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, τα σούπερ μάρκετ Αφοι Παναγιωτόπουλοι έχουν προ πολλού ανοίξει την… όρεξη των ισχυρών παικτών του λιανεμπορίου τροφίμων για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην αγορά της Πελοποννήσου.

    Μια αγορά που ανεβαίνει ραγδαία λόγω τουρισμού, με τον τζίρο των σούπερ μάρκετ στο πεντάμηνο να τρέχει με +3,9% (Circana), ο τρίτος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης μετά την Κρήτη και τη βόρεια Ελλάδα.

    Έτσι, λοιπόν την έχουν προσεγγίσει όλοι οι μεγάλοι, με τις συζητήσεις να πέφτουν στο κενό αφού η διοίκηση παραμένει ανένδοτη: Δεν πουλάει.

    Φυσικά, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στον Wiseman στην κατάλληλη τιμή όλα πωλούνται.

    Για την ιστορία, ο όμιλος Αφοί Παναγιωτοπούλοι, είχε πέρυσι τζίρο 45,945 εκατ. ευρώ από 43,677 εκατ. ευρώ το 2022.

    Το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων τετραπλασιάστηκε φτάνοντας στα 1,131 εκατ. ευρώ όπως και το αποτέλεσμα προ φόρων που έφτασε στα 1,146 εκατ. ευρώ.

    Οσο για τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 348%, στις 881 χιλ. ευρώ.

    Ο τουρισμός απογειώνει και το ΔΑΑ

    Εκτόξευση στα αποτελέσματα 6μήνου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς η τουριστική κίνηση και τα απανωτά ρεκόρ επισκεπτών στην Ελλάδα «γεννούν» κέρδη για την εταιρεία.

    Χθες, ανακοινώθηκε ότι τα έσοδα του ΔΑΑ έφτασαν στο εξάμηνο τα 293,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42,3 εκατ. ευρώ ή 16,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Και το αποτέλεσμα αυτό προφανώς οφείλεται στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 16%.

    Το Προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 183,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 16,6% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2023, ενώ το περιθώριο Προσαρμοσμένου EBITDA ανήλθε σε 62,5%.

    Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 109,9 εκ. ευρώ.

    Τα Κέρδη μετά από Φόρους αυξήθηκαν κατά 12,8 εκατ. ευρώ σε 97,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,2% σε σχέση με 84,3 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

    Χθες πάντως, η μετοχή σημείωσε υποχώρηση 0,79% στα 7,7380 ευρώ με το υψηλό του μήνα να είναι στα 7,9100 ευρώ.

    Ισως οι προβλέψεις της εταιρείας ότι ο ρυθμός αύξησης της επιβατικής κίνησης θα κινηθεί μελλοντικά σε μονοψήφια ποσοστά να συγκρατεί τους επενδυτές.

    Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) απόνερα…

    Διαβάσατε χθες στο mononews.gr και στο wiseman το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως ικανοποιημένοι από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ότι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και η γενικότερη παρουσία του, κάλυψαν τις όποιες γκρίνιες υπάρχουν από φορείς της αγοράς για παροχές που δεν δόθηκαν.

    Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται και από επιχειρηματίες και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης.

    Όντως η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το τριήμερο, ήταν καλή και από πολιτική άποψη, από περιεχόμενο δηλαδή.

    Έλα όμως που είμαστε στην Ελλάδα και ακόμη και στις καλές στιγμές οι γκρίνιες δεν λείπουν.

    Ποια γκρίνια άκουσα ως wiseman από τους φίλους και γνωστούς κυβερνητικούς που επέστρεψαν από τη Βόρεια Ελλάδα;

    «Δουλέψαμε όλοι μαζί και εντατικά, τόσο για το πολιτικό περιεχόμενο της παρουσίας του Προέδρου (σ.σ. του Κυριάκου Μητσοτάκη) όσο και για τις εμφανίσεις του, οι οποίες εμπεριείχαν και κινδύνους.

    Τα καταφέραμε σε όλα, φυσικά επειδή τα κατάφερε ο Κυριάκος.

    Και τι βλέπουμε που λες, βλέποντας τα σάιτ της Τρίτης πρωί-πρωί (σ.σ. όχι πάντως το mononews δεν γράψαμε τέτοια εμείς…) και ανοίγοντας τις εφημερίδες;»

    -Τι είδατε, τα χάλια με την τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ υποθέτω…

    -Όχι μόνο αυτό.

    Είδαμε πώς όλη η επιτυχία του Πρωθυπουργού -λέει- στη ΔΕΘ οφείλεται στις ικανότητες του Άκη Σκέρτσου.

    Έ όχι φίλε μου δεν είναι έτσι.

    Έχει φυσικά ικανότητες ο Άκης και απολαμβάνει τις εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αλλά δουλέψαμε 30-40 άνθρωποι αρμονικά.

    Δεν μπορεί ο …ένας, ο Άκης να παριστάνει το Μαχαρίσι Μαχέ Γιόνγκ! (σ.σ. ινδός γκουρού της δεκαετίας του ’70 καθοδηγητής της Γιόκο Όνο και του Τζον Λένον,  που τον θυμήθηκε;).

    Το θεωρείς δίκαιο;

    Δεν απάντησα για να μην παρεξηγηθώ και συνέχισα να απολαμβάνω διπλό ελληνικό σκέτο.

    Έχω όμως μια υπενθύμιση και μια παρατήρηση.

    Η υπενθύμιση: Το πάντα δίκαιο mononews.gr ανέφερε στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του, 6-7 ονόματα υπουργών και παραγόντων που δούλεψαν μεταξύ πολλών για την επιτυχία στη ΔΕΘ.

    Και η σημαντική παρατήρηση: Τελικά δεν είναι εποικοδομητικό να μην έχεις καθόλου, μα καθόλου αντιπολίτευση. Αρχίζουν οι εσωτερικές γκρίνιες με το παραμικρό.

    Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται ως νούφαρο σε βάλτο, στα εξ ων συνετέθη.

    Στο δε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαγκωνίζονται ποιος την έχει πιο μεγάλη (τη συγκέντρωση υπογραφών εννοώ, μην πάει ο νους σας στο πονηρό…).

    ΠΑΣΟΚ: Περιμένουν μεγάλη συμμετοχή…

    Στο ΠΑΣΟΚ τώρα που οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές, αυτό που έχω να πω είναι η ποιότητα του διαλόγου που διεξάγεται από τους υποψήφιους για την αρχηγία.

    Συγκροτημένο κόμμα, με αρχές που εν πάση περιπτώσει ξέρει να κρύβει καλά τις αντιπάθειες και δεν «ξεκατινιάζεται» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και την καλή αυτή εικόνα πρέπει να την πιστωθούν και η σημερινή ηγεσία και όσοι διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως μου έλεγαν, οι 62 χιλιάδες υπογραφές (χωρίς αυτούς που θα καταθέσει σύντομα ο Χάρης Δούκας), που έφεραν οι υποψήφιοι, προοιωνίζονται μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες.

    «Ο κάθε ένας από αυτούς να φέρει άλλους τέσσερις θα έχουμε σίγουρα πάνω από 300 ψηφοφόρους», έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ξέρουν τα εσωτερικά του κόμματος.

    … Και τι δείχνουν τα γκάλοπ

    Οι δημοσκοπήσεις από την άλλη για τη μάχη στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε από την αρχή.

    Ότι θα είναι μάχη μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος τρίτος να πάρει θέση στο β’ γύρο.

    Στην φρέσκια δημοσκόπηση της Interview, στον πρώτο γύρο ο Χάρης Δούκας παίρνει ποσοστό 27,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 21,1% με την Άννα Διαμαντοπούλου να είναι σε απόσταση αναπνοής με 18,6%.

    Αν στο δεύτερο γύρο αναμετρηθούν Δούκας και Ανδρουλάκης ο πρώτος παίρνει ποσοστό 44,4% και ο δεύτερος 33,5%.

    Αν στο δεύτερο γύρο περάσουν Ανδρουλάκης και Γερουλάνος ο δεύτερος κερδίζει με ποσοστό 45,2% με τον δεύτερο στο 28,6%.

    Στο τρίτο σενάριο να είναι Ανδρουλάκης – Διαμαντοπούλου στο β’ γύρο, ο νυν πρόεδρος κερδίζει με 41,9% έναντι 26,3% της πρώην υπουργού.

    Ο πανικός στο Αγροτικής Ανάπτυξης…

    Βρε τι έπαθαν χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον επίδοξο… βομβιστή.

    Η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας εκκένωσε το υπουργείο, κάτι όχι και τόσο εύκολο και οι υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και προσωπικό έτρεχαν να φύγουν παρατώντας τα πάντα στη μέση.

    Μαθαίνω ότι ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας δεν ήταν στην Ελλάδα και γλίτωσε τη φασαρία, όμως, οι υπόλοιποι έψαχναν γραφεία σε άλλα κτίρια για να κάνουν τη δουλειά τους.

    Για τουλάχιστον τρεις ώρες η περιοχή είχε αποκλειστεί καθώς ο 28χρονος Παλαιστίνιος απειλούσε να βάλει φωτιά σε φιάλη υγραερίου.

    Τελικά η «ομηρία» έληξε κατά τις 3.30 το μεσημέρι, με… τη λήξη του ωραρίου.

    Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο υπουργείο εννοείται γύρισαν σπίτι τους…

    Ελλάς – Γερμανία… συμμαχία

    Συμμαχία με τη Γερμανία;

    Πριν κάποια χρόνια θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως, μαθαίνω πως στο περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΔΕΘ έγινε ενδιαφέρουσες συζητήσεις κι ένα εξαιρετικά εποικοδομητικό γεύμα εργασίας.

    Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και οι γενικοί γραμματείς Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης είχαν συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζεμ Εζντεμίρ και τη γερμανική αντιπροσωπεία.

    Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η συζήτηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν κοινή ατζέντα με θέματα όπως η βιολογική καλλιέργεια, η νέα ΚΑΠ και πώς θα βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης, η αμπελοκαλλιέργεια, η γεωργία με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

    Αυτή η συμμαχία έχει ενδιαφέρον καθώς μια άλλη συμμαχία αναπτύχθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο όπου 9 χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συμφώνησαν για κοινό μέτωπο σε πολλά θέματα.

    Το… επεισόδιο Καιρίδη με Ακάρ

    Καλή η θεωρία των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν λύνονται εύκολα.

    Κι ένα από αυτά είναι το μεταναστευτικό και οι σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων που κάνει η γειτονική χώρα.

    Πάνω στο θέμα αυτό μαθαίνω ότι στη Βουδαπέστη πρόσφατα παίχτηκε τσακωμός μεταξύ του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Καιρίδη και του πρώην υπουργού Άμυνας, ιδιαίτερα «σκληρού» Χουλουσί Ακάρ.

    Αμφότεροι ήταν επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών στη διακοινοβουλευτική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μπρα ντε φερ δεν άργησε να γίνει.

    Ειδικά όταν ο Ακάρ εμφανίστηκε περίπου ως αθώα περιστερά λέγοντας ότι η Τουρκία εφαρμόζει στη συμφωνία του 2016 της Αγκυρας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Και θα τον πίστευαν οι Ευρωπαίοι αν ο Καιρίδης δεν έπαιρνε το λόγο και δεν «κονιορτοποιούσε» τα επιχειρήματα του Χουλουσί Ακάρ.

    Μαθαίνω, λοιπόν ότι ο Καιρίδης πάντα ετοιμόλογος είπε στον Τούρκο αξιωματούχο ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει καμιά επιστροφή αιτούντος άσυλο από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

    Εκεί, όμως, που πόνεσε τον Ακάρ και προκάλεσε την έντονη δυσφορία του ήταν όταν του θύμισε την προσπάθεια που έκανε η Τουρκία να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στα δραματικά γεγονότα του Έβρου το 2020.

    Τότε που επιχειρήθηκε να γίνει κανονική εισβολή και στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο κ. Ακάρ.

    Η τουρκική αντιπροσωπεία έδειξε τη δυσφορία της για όσα άκουγε αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία κέρδισε τις εντυπώσεις στη Βουδαπέστη.

    Ζούλας παραδίδει, Παπαδόπουλος παραλαμβάνει στην ΕΡΤ 

    Ο μέγιστος πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, θα κάνει σήμερα τον απολογισμό του στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

    Αλλά μην περιμένετε να πει πολλά για τα κακά της θητείας του.

    Δηλαδή την υπερχρέωση της ΕΡΤ, τις εξωτερικές παραγωγές από τις οποίες έφαγαν πολύ χρήμα ορισμένοι, τις εκατοντάδες προσλήψεις κολλητών και φίλων…

    Αυτό που έχω εγώ να σας πω είναι ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση στην ΕΡΤ η οποία και θα επικυρώσει τυπικά την πρόσληψη του Γιάννη Παπαδόπουλου ως αντικαταστάτη του Ζούλα.

    Και μαθαίνω επίσης ότι τρέχουν οι διαδικασίες από το ΑΣΕΠ για να γίνει ο διαγωνισμός στον οποίο θα πάρει μέρος και ο Παπαδόπουλος, ο οποίος πληροί τα τυπικά προσόντα.

    Την Παρασκευή στο Ραδιομέγαρο θα έχουμε και… υπουργικά μεγαλεία.

    Μου λένε από τη Λ. Μεσογείων ότι θα γίνει τελετή παραλαβής – παράδοσης των καθηκόντων μεταξύ Ζούλα και Παπαδόπουλου.

    Και καλά ο ένας παραδίδει και πάει στον Σκάι με «χοντρό» συμβόλαιο.

    Ο άλλος ξέρει τι τον περιμένει και τι θα βρει;

    Τα 50ά γενέθλια του Καρώνη και οι… μονόκεροι

    Μπορεί τα θέματα μεταξύ Viva και JP Morgan να είναι παραμένουν ακόμη ανοικτά, αν κι έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ο Χάρης Καρώνης πάντως δείχνει απελευθερωμένος τον τελευταίο καιρό.

    Το δείχνουν άλλωστε και οι αναρτήσεις που κάνει στα social media με τον επικεφαλής της startup εταιρείας που έγινε ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», δηλαδή να έχει αξία άνω του 1 δισ. δολάρια.

    Πρόσφατα ο Χάρης Καρώνης γιόρτασε τα 50α του γενέθλια και η φωτογραφία που ανέβασε στο facebook τα λέει όλα.

    Μια πισίνα, μπαλόνια που σχηματίζουν τα 50 του χρόνια και δύο φουσκωτά, το ένα… μονόκερος.

    Πάντα πρωτότυπος ο Καρώνης.

    Αλλά μάλλον θα ήθελε τρία φουσκωτά μονόκερους αφού ο ίδιος αποτιμά την Viva στα 3 δισ.

    Η φωτογραφία από το facebook του Χάρη Καρώνη

    Η κοινή εμφάνιση Νικόλαου και Χρυσής Βαρδινογιάννη

    Μαζί στο Μουσείο της Ακρόπολης βρέθηκαν η Χρυσή Βαρδινογιάννη και ο Νικόλαος, γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.

    Το ζευγάρι έκλεψε ασφαλώς την παράσταση, μιας και οι φήμες λένε εδώ και καιρό ότι είναι μαζί, αν και η αλήθεια είναι ότι κάνουν κολλητή παρέα εδώ και πολλά χρόνια.

    Τα φλας των φωτογράφων πάντως… δεν άστραψαν για το ζευγάρι καθώς έγινε σεβαστή η επιθυμία της Χρυσής Βαρδινογιάννη να μην φωτογραφηθεί.

    Κατά τα άλλα ο λόγος της κοσμικής συνάθροισης ήταν η έκθεση φωτογραφίας του φιλέλληνα Robert McCabe στο Μουσείο της Ακροπόλεως που έφτασε στο τέλος της και με την ευκαιρία, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη οργάνωσε δεξίωση το βράδυ της Δευτέρας.

    Η έκθεση με τίτλο: «Χαίρε Ξένε στη Χώρα των Ονείρων» είναι μια σειρά από φωτογραφίες της πατρίδας μας, από τον φακό του Αμερικανού φωτογράφου, που περιγράφουν με λεπτομέρειες μνημεία, ασχολίες και συνήθεις της καθημερινότητάς.

    Με φόντο την Ακρόπολη την ώρα που έφευγε ο ήλιος, η Ολγα Κεφαλογιάννη δέχθηκε τους καλεσμένους στον πανέμορφο χώρο έξω από το εστιατόριο για να ευχαριστήσει τον Robert Mc Cabe, τον κ. Νίκο Σταμπολίδη, Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως που φιλοξένησε την έκθεση αλλά και τον σύζυγό της, συνθέτη Μίνω Μάτσα που έγραψε ειδική μουσική για την έκθεση.

    Μεταξύ των παρευρισκόμενων η ξαδέλφη της Υπουργού, όπως είπαμε, η Χρυσή Βαρδινογιάννη μαζί με τον Νικόλαο, η Αγάπη Πολίτη, η κυρία Μανουέλα Βασιλάκη της Aegean, η κυρία Σοφη Κουταλίδη, η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα. Τώνια Μοροπούλου, ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Amuse, o Ηλίας Κοκκοτός του Elounda, η κυρία Μπαμπέτ Παπασταύρου, η Μαρίζα Φασιανού και πολλοί άλλοι.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.